dinsdag, juni 18, 2024
HomeNieuws uit Suriname'Petitie tegen PL minister Somohardjo is politieke aanval van HVB mensen'

‘Petitie tegen PL minister Somohardjo is politieke aanval van HVB mensen’

-

Does Travel - naar Suriname

De twee personen die woensdag prominent op de voorgrond traden bij het aanbieden van een petitie aan vp Brunswijk, waarin geëist werd dat minister Bronto Somohardjo het veld moest ruimen, zijn verbonden aan de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB).

Het gaat om bondsvoorzitter Alisa Grant en Jermaine Ligeon (voorheen ABOP) die beide door de HVB gekandideerd waren bij de afgelopen verkiezingen, in respectievelijk de districten Paramaribo en Wanica. Grant las de petitie voor en Ligeon is in onderstaand filmpje van ABC te zien (op 03.37) als een van de demonstranten die de pers toespreekt en de minister uitdaagde.

De HVB, die begonnen is als politieke beweging binnen Pertjajah Luhur (PL), wordt gezien als een ‘politieke aartsvijand’ van PL. De voorzitter van de beweging was Mike Noersalim, totdat hij in 2015 werd benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken. De HVB deed in acht districten mee tijdens de verkiezingen van 2020 maar behaalde geen zetels.

Veel HVB partij loyalisten zouden op de valreep of enkele maanden vóór de verkiezingen in dienst zijn getreden bij de overheid. Minister Bronto Somohardjo heeft dit onlangs aangekaart en aangegeven dat er gevallen zijn waarbij mensen 2 weken voor de verkiezingen een beschikking hebben gekregen notabene met ingangsdatum januari en daarom met twk moeten worden betaald. “Het zijn juist die mensen worden opgejut om te staken” aldus de minister eerder.

Paul Somohardjo, leider van PL, ziet de actie van de ambtenaren daarom als een politieke aanval van HVB mensen, waarmee ze vader en zoon Bronto door het slijk halen. “Dergelijke uitspraken zouden thuishoren op een politiek podium en niet bij de aangelegenheid van een ministerie. Ik kom met een gepast antwoord naar de bond toe”, aldus Paul Somohardjo vanmorgen tegen de Surinaamse nieuwssite SUN.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

33 REACTIES
 1. Valse aangifte? welke straf staat daarop? De ambtenaren en zogenaamde ambtenaren moeten duidelijk worden gemaakt dat als ze met valse aangiftes komen ze behoorlijk gestraft kunnen worden boete en nooit meer een baan in ‘ lands dienst


  Maak melding
 2. hvb, ndp, ddb (- kliek), eens maar nooit weer in de democratische rechtsstaat vd repybliek Suriname.

  De criminaliteit spat af vd gezichten en stemmen, handelingen van die gasten.

  Voorop gezet plan dat weer mislukt, die gasten zijn zo voorspelbaar en hun duistere plannen kan een kind van groep 1 verklaren.

  Ze moeten voorgoed worden opgesloten.

  3 X LL


  Maak melding
 3. Excellentie Bronto is goed bezig om het puin van NDP regering op te ruimen. Papa Somo is Hitsig, ligt aan de Spreekster en haar collega’s om hiermee om te gaan, want Vader Abrahams en Broer Delano zijn er niet meer om haar en de overige HVB leden te bevoordelen. Vergeten jullie je condooms en glijmiddel niet te gebruiken.


  Maak melding
 4. Bronto je doet goed werk met dit regering santhoki zet hem op, maak je niet druk met deze mensen, dit zijn ndprs en zijn gefrustreerd, ze hebben geen 1 zetel gehaald en nog gaan zij door met modder gooien, trouwens hvb zijn relateerd aan ndp


  Maak melding
 5. Ai, maar snap je die torie ?
  De werkgever zegt dat er te veel mensen zijn en er is geen geld. Maar dan toch leuteren een aantal japjappies en keskessies dat zij perse bij die werkgever willen werken en dat zij een salaris moeten hebben, terwijl die werkgever al duidelijk heeft gezegd en het is zelfs internationaal in het nieuws dat die werkgever geen geld heeft en gedwongen is te reorganiseren. En dan toch blijven die japjapies en keskessies maanden lang leuteren en zeuren bij die falliete werkgever. Niet dat ze ergens anders werk gaan zoeken, nee want zij hebben blijkbaar genoeg geld.
  Als zij het werkelijk moeilijk zouden hebben met al die verhogingen dan zouden ze toch niet bij een falliete werkgever blijven leuteren.

  Iemand die het moeilijk heeft gaat naar andere oplossingen opzoek.

  Wan san ne klop yere.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding
 6. wendy 3 oktober 2020 At 00:47
  Als we over figuren praten die haatdragend, en rancuneus is dan staat Somo zijn naam boven.
  ==========

  Ja natuurlijk. Is gewoon bijltjesdag op dat ministerie. Alleen pikt niet iedereen dat van de Somo’s.


  Maak melding
 7. Een ministerie tjokvol politieke vijanden overnemen is geen grapje. Schoon vegen met gewijzigde beleids inzichten.

  VP Brunswijk zeg wel iedereen die wil werken blijft werken. Maar deze mensen willen niet werken, maar alleen djoekoedjoekoe veroorzaken.
  Het ministerie moet gewoon schoon gemaakt worden om werkbaar te worden.


  Maak melding
 8. hé ratje wendy , ook weer door de bocht , alles weer onzin dat je uitbraakt , maar ja dat weten wij allemaal al zo lang , nog nooit een verkeerd woord over de ndp hé paars ratje


  Maak melding
 9. ” …
  Sandra3 oktober 2020 At 05:48

  Para express ik weet niet waarom je mensen japjapie en keskisie noemt
  … ”

  Dat doen wij wel vaker in Suriname, vooral bij vrijpostige mensen.
  In het Nederlands wordt er gesproken over “een brutale aap” . In Suriname worden uitdrukkingen gemaakt met japjappie en keskessie.

  Mensen die haat en jaloezie dragen voelen zich vaker letterlijk aangesproken. Zij hebben het vermogen niet meer om onderscheid te kunnen maken wat goed is en wat fout.


  Maak melding
 10. @ ” …Sandra3 oktober 2020 At 05:48

  Para express ik weet niet waarom je mensen japjapie en keskisie noemt
  … ”

  Waarschijnlijk wil je met jouw reactie richting “racisme” gaan. In dit geval heb je dus niet gezien waaruit het groepje demonstranten bestond die Liegeon had opgetrommeld en ga je waarschijnlijk alleen uit van de foto. Hetgeen een kortzichtige en haatdragende gedachte aangeeft.

  Krakti !


  Maak melding
 11. Ik zat er niet ver naast. Geen ndp-ers maar hvb loyalisten die onzin uitkraaien en onrust in de samenleving veroorzaken. Bronto, ga door en maak het schip vrij van alle ratten. Dit ongedierte is een plaag en bedreiging voor ons vaderland en kunnen niets bijdragen aan de ontwikkeling omdat ze allemaal incapabel zijn.


  Maak melding
 12. Het is wellicht een gerechtvaardigde actie om het “duister personeel” dat ook een druk legt op de salaris begroting en waarschijnlijk daar zit om tegen te werken te traceren, om ze daarna met de daarvoor geldende procedure te ontslaan.

  Maar een minister die zich laat verleiden tot ruzie en agressief gedrag straalt geen autoriteit uit. Je kunt je inmiddels afvragen of deze man de juiste is voor de job. Personeel traceren en ontslaan om wat voor reden is geen ingewikkelde job, dat kan iedere gek. Het uitrollen van impopulaire maatregelen die vrij simpel zijn van aard idem dito.
  Dit heeft meer weg van de olifant die tekeer gaat in een porseleinen kast.

  Op een bepaald moment zal er gepland moeten worden, beleid uitgezet worden met zijn specialisten. Deze man zal ook moeten groeien in de functie want beleid maken en (laten) uitvoeren is managen, aansturen, coachen, controleren, motiveren etc. en dat is andere koek dan alleen maar met je vuist op tafel slaan.

  Voorlopig verdient hij het voordeel van de twijfel omdat hij is gekozen binnen een regering die misschien niet alles goed doet maar wel goede bedoelingen heeft.


  Maak melding
 13. Ik zie de film al voor me afspelen. De arrogante coalitie en haar meelopers gaan ervan uit dat deze actie uit politieke rancune wordt gevoerd. Zij zullen net als struikvogels de kop in de grond steken terwijl de ark van Bronto in woelige wateren stuurloos lijkt te gaan worden.

  Papa Soemohardjo gedraagt zich ook als de onderdirecteur op het ministerie terwijl hij daar niet thuis hoort. Mensen hebben niet door dat zijn aanwezigheid op het ministerie het effect heeft rode lap op een stier heeft. Maar het is een goed teken dat er overal rimpels aan het ontstaan zijn. De onvrede zal overal toenemen.


  Maak melding
 14. Sommige mensen zijn altijd ontevreden en nijdig. Hun gelaatsuitdrukking
  verraad hun verwarring, onzekerheid en innerlijke verscheurdheid.

  Zoek niet altijd de fout buiten je om maar kijk vaker in de spiegel en ontdek
  je zelf.


  Maak melding
 15. Deze mensen van de HVB zijn bang dat ze uit hun functies woorden gezet. #Een kat in het nauw maakt rare sprongen#. Minister Bronto, ga verder met wat je mee bezig bent. Het functioneren van de 400 beleidsadviseus laten evalueren….en maatregelen treffen. En dat zou op meer ministeries moeten plaatsvinden..En laat je vooral niet intimideren ..power…


  Maak melding
 16. Vanaf het moment dat Bronto de scepter zwaait is de arbeidssatisfactie zoek op het ministerie. Bronto kan dan de zoon zijn van Paul Soemohardjo, maar je moet ook de competenties bezitten om een heel ministerie aan te sturen. Mensen twijfelen aan de competenties van Bronto. Naar deze mensen moet geluisterd worden. Men kan de grieven van de mensen wegwuiven of de mensen die protesteren wegzetten maar dat wil niet zeggen dat het kankergezwel is bezworen. De rekening krijgt men t.z.t gepresenteerd.


  Maak melding
 17. HVB.niets anders dan Hulpjes Van Bouta en politieke prostituees, die geen enkele bestaanszekekerheid hebben en obstructie opdrachten krijgen vanuit ocer en leonsberg. Storm in een glas water.


  Maak melding
 18. RobG

  Het is niet fraai. Hoe Bronto zich gedraagt is typerend voor de Surinaamse politiek. Afrekenen. In tegenstelling tot zijn vader is hij een straight shooter. Hij brengt de dingen duidelijk.
  1>> Er zijn spookambtenaren.
  2>> Er zijn ambtenaren met een benoeming zonder werkplek die salaris krijgen.
  3>> Er zijn ambtenaren met een benoeming maar zonder CV, Keuring, Missive etc. die onbekend zijn en met terugwerkende kracht salaris belooft is.

  Die laatste groep stond nu voor de deur te staken en herrie te maken met Vakbond mensen die ooit op de HVB lijst stonden.
  Nu deze mensen kunnen zich beter melden bij Ocer omdat ze duidelijk bij de neus genomen zijn voor hun stemmen.

  Bronto is daar voor Pa Somo om het ministerie van de HVB te ontdoen en de HVB elk bestaansrecht te ontnemen. Her is echter wel de pot die de ket verwijt dat deze zwart ziet.

  Echter als het hem lukt om van alle niet functionerende ambtenaren af te komen op een enigszins correcte wijze dan doet hij waar voor hij aangenomen is.
  Men kan geen omelet bakken zonder eieren te breken.

  Verwijten vanuit het perspectief van de vorige regering zijn niet op hun plaats omdat zij alles geheim hielden. Er is nu al meer gecommuniceerd over de stand van het land dan in een jaar Bouterse.

  Veel van de aangekondigde acties, opschonen overheid, bestrijden fraude moet u toch als muziek in de oren klinken.

  Sapoen weet al dat er niets meer van de HVB te reden is.
  Chitan is al verdwenen en opzoek naar een nieuw huis.
  Noersalim kan de HVB opheffen of hopen dat Bouterse hem opneemt na bewezen diensten.


  Maak melding
 19. Het was voorspelbaar. Er zal nog steeds vaker nog meer obstructie komen uit een bepaalde hoek. Er zijn krachten in land die toch zo graag zien dat deze regering faalt en dat Suriname weer de verkeerde weg opgaat. Het is wat het is.


  Maak melding
 20. Volgens RobG(oebbels) verlangen wij de terugkeer van de vernietigers die niets anders dan dood en verderf op ons hebben afgeroepen. Say it loud; wie wil de terugkeer van de moordenaars boevenbende! RobG(oebbels) heb je, je dienstauto al ingeleverd?!


  Maak melding
 21. Een hele leuke en goede uitdrukking van JoJo:
  ” …
  Men kan geen omelet bakken zonder eieren te breken.
  … ”

  Denk hier maar goed over na.

  Suriname wordt slimmer. Krakti !


  Maak melding
 22. 3 oktober 18.13
  JoJo,
  En nog vindt onze zangvogel, meneer Pico, dat ik niet mag “zeggen” dat je uit de toon valt tav je onpartijdige positie.🤦🏻‍♀️


  Maak melding
 23. Beste Pony,
  heb je een politieke voorkeur? indien zowel de oude als ook de nieuwe regering in jouw ogen falen ben ik wel benieuwd bij welke partij jij je meer thuis voelt. Bij een van de jongere partijen voel je je ook niet thuis denk ik (helaas) , anders had je voor de verkiezingen wel je afkeer van de ndp laten blijken en reclame gemaakt voor Strei of zo, maar hetaantal mensen dat reclame voor ze maakten is op de fingers van 1 hand te tellen
  ik heb nogal wat opmerkingen van je gelezen over falende bestuurders en falend beleid van de huidige regering.
  Nu nog wat over de de afgelopen tien jaar. Ik heb nooit iets van negatief commentaar gelezen.
  Zelf volg ik de politiek vanuit de VS, maar mijn dochter woont nog in Suriname vandaar mijn belangstelling


  Maak melding
 24. Beste Hetty Martimar,

  Ik ben een Surinamer woonachtig in switi Sranan, ik volg de politiek niet vanuit het buitenland, ik weet wat er allemaal om mij heen gebeurt. Er gaat veel mis maar er wordt ook veel goeds gedaan, anders was Sranan leeggelopen.
  Ik mag toch mijn mening geven zonder een voorkeur voor een politieke partij te hebben of heb ik mijn recht verspeeld.
  Ik verwelkom elke op democratische wijze gekozen regering, ik steun die ook, maar ik mag mijn mening geven als burger van dit land, we leven hier niet op voet van oorlog.

  Als het jouw niet bevalt, Mwa

  Doe Trump de groeten, beterschap met je president.

  Ps, er wonen niet alleen politici in Sranan, ook gewone burgers.


  Maak melding
 25. Beste Pony
  Iemand die zoveel commentaar levert kan in mijn ogen ONmogelijk politiek neutraal zijn. Zeker niet als hij zoveel commentaar levert op de regering.
  het feit alleen al dat er commentaar, negatief dan wel positief geleverd wordt, betekent dat zo een persoon geïnteresseerd is.

  daarom mijn vraag aan u, heeft u geen wandaden van de vorige regering waargenomen. Of was alles koek en ei.

  Overigens ik ben tegenstander van de oude groep en de huidige groep.
  Wij hebben niet voor niets Suriname lang geleden verlaten. Mijn dochter keerde terug met haar man
  Het feit dat ik in het buitenland verblijf wil niet zeggen dat ik niet geïnteresseerd ben.
  Ik heb immers een dochter in Suriname, ben er opgegroeid en wellicht keer ik ooit weer terug

  Wat politici betreft en niet- politici. Hoeveel politici kent Suriname een man of vijftig? Ik wil er zelf 100 van maken
  Suriname heeft meer dan een half miljoen inwoners, de rest is dus geen politicus,
  Van deze rest zal misschien de helft geïnteresseerd zijn en de andere helft niet
  U behoort tot de helft geïnteresseerden, anders kan ik niet verklaren dat u commentaar levert en goed op de hoogte bent van veel op zowel politiek als niet politiek gebied.
  Dit lijkt mij toch te kloppen nietwaar.
  Waarom verstopt u uw politieke voorkeuren. Heeft dit een bepaalde reden?
  Ach als u geen antwoord wil geven geen probleem hoor.

  Groetjes
  Hetty Martimar


  Maak melding
 26. Beste Hetty,
  Bent u een Trol???
  Ik zal uit beleefdheid toch proberen zo kort mogelijk antwoorden tegeven.

  In mijn optiek bestaat politiek neutraliteit niet. Iemand die reageert op het politiek gebeuren kan niet neutraal zijn omdat hij een mening heeft.

  Zo, dus ik heb nooit beweerd dat ik neutraal ben, wat ik steeds beweer is, dat er meer is dan alleen voor- en tegenstaanders van deze regering of de vorige.
  Dat ik geen concrete zaken van de vorige benoem komt omdat ik in de opbouw van mijn mening het niet relevant vindt, ik richt mij liever op de toekomst, dat is politiek. Ik heb steeds aangegeven dat de vorige regering weg moest vanwege haar desastreuse, vol van corruptie, economisch beleid.

  Ik heb zelf tegen de vorige regering gestemd en meegelopen met de demonstraties tegen Bouterse en consorten. Wat wil je nog meer. Hebben buitenlanders meegelopen, ik dacht het niet.

  Dat u vanuit het buitenland de politiek volgt en desondanks een mening geeft is prijzenswaardig, maar ik kan er niks mee.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES