Vandaag jaarrede van de president in De Nationale Assemblée

25
DNA stemt voor wijziging Wet op Staatsschuld en Bankwet
De Nationale Assemblée van Suriname

Vandaag dinsdag 29 september 2020, is er een buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblée (DNA) waarbij de president van de Republiek Suriname zijn jaarrede houdt. Tijdens deze vergadering, die aanvangt om 10.00u, zal president Santokhi een uiteenzetting geven van het te voeren beleid en zullen door de regering de ontwerpbegrotingen voor het dienstjaar 2021 worden aangeboden.

Vast staat dat de staat gaat bezuinigen. De onlangs geïnstalleerde Sociaal Economische Raad (SER) heeft haar licht geworpen op een pakket aan maatregelen hiervoor. Met de inzichten van de SER zal het volledig gefinaliseerde pakket aan maatregelen dinsdag 29 september worden overhandigd aan DNA.

De overige plannen en inspanningen van de regering zullen ook bekendgemaakt worden tijdens de jaarrede van de president.

In verband met deze speciale DNA vergadering zal het verkeer op een aantal kruisingen vanaf 08.00 uur worden omgeleid, zoals hier bij het Korps Politie Suriname te lezen is.


25 REACTIES

 1. Waarom het verkeer wordt omgeleid is het verkeer zo hinderlijk en lawaaierige dat men niet kan concentreren, ik snap het niet zo wat een beetje, snap ik ook dat alle malaise onder ndp is gecreëerd, maar laat de bevolking niet van de dupe worden, die hebben het al moeilijk genoeg??


  Maak melding

 2. Ik las dat dhr. Adhin de huidige president adviseerde om de bevolking geen worst voor te houden.
  Zou het hem niet sieren als hij voorlopig de komende maanden zijn mond te houden gezien de erfenis die we hebben gekregen van o.a. zijn besluiten v/d afgelopen jaren. (Uien en Aardappelen.) en Tralala.


  Maak melding

 3. Beste mensen…. Er is een heel kleine vonk, een oplichting dus… Het aantal nieuwe Covid-19 besmettingen in Suriname is niet gestegen.. In Nederland is wel een stijging te zien… Nederland heeft gisteren nieuwe maatregelen aangekondigd… Suriname krijgt na jaren weer een ambassadeur in Nederland… Er wordt een naam genoemd.. Maarten Schalkwijk… Schalkwijk is door zijn boeroe achtergrond wel geknipt voor de functie… Het kabinet Santokhi zal veel tijd nodig hebben om de economische crisis te overwinnen….. ook een beetje optimistisch dat we de crisis snel weer achter ons kunnen laten…. Export van landbouwproducten kan op korte termijn zorgen voor een valuta flow richting Suriname… Suriname heeft een gebrek aan Amerikaanse dollars… De srd, de Surinaamse munt is geveld.. Het heeft een extreem lage dekkings-graad.. Suriname gaat ‘door een diepe dal’…. Olievondsten, voor de Surinaamse kust zijn er, maar het zal wel meer als 1 jaar duren voor er olie-inkomsten zijn… De overheids-financiën van Suriname op orde te krijgen…, kan heel lang duren.. De vorige ndp-regering heeft tijdenlang de staatsschuld fors laten oplopen.., en er is door uitgerekte leenplafond een begrotingstekort ontstaan die zal blijven stijgen. Misschien is het beter om het advies van Eugene van der San te gebruiken.. De leen-heren van de ndp verantwoordelijk houden voor het geld dat door ex minister Hoefdraad is geleend.. De coalitiepartijen nu aan de macht betalen dus gewoon terug wat zij lenen.. . Dus kiezen voor een nieuwe afspraak van ik betaal terug, datgene wat ik heb geleend.. …, dus verantwoord geld uit te geven om zo de economie draaiende te houden… Mensen voor nu sterkte en vergeet je mondkapje niet…


  Maak melding

 4. Beste mensen…. Er is een heel kleine vonk, een oplichting dus… Het aantal nieuwe Covid-19 besmettingen is niet gestegen.. In Nederland is wel een stijging te zien… Nederland heeft gisteren nieuwe maatregelen aangekondigd… Suriname krijgt na jaren weer een ambassadeur in Nederland… Er wordt een naam genoemd.. Maarten Schalkwijk… Schalkwijk is door zijn boeroe achtergrond wel geknipt voor de functie… Het kabinet Santokhi zal veel tijd nodig hebben om de economische crisis te overwinnen….. ook optimistisch dat we de crisis snel weer achter ons kunnen laten…. Export van landbouwproducten kan op korte termijn zorgen voor een valuta flow richting Suriname… Suriname heeft een gebrek aan Amerikaanse dollars… De srd, de Surinaamse munt is geveld.. Het heeft een extreem lage dekkings-graad.. Suriname gaat ‘door een diepe dal’…. Olievondsten, voor de Surinaamse kust zijn er, maar het zal wel meer als 1 jaar duren voor er olie-inkomsten zijn… De overheidsfinanciën van Suriname op orde te krijgen…, kan heel lang duren.. De vorige ndp-regering heeft tijdenlang de staatsschuld fors laten oplopen.., en er is door uitgerekte leenplafond een begrotingstekort die zal blijven stijgen. Misschien is het beter om het advies van Eugene van der San te gebruiken.. De leen-heren van de ndp verantwoordelijk houden voor het geld dat door ex minister Hoefdraad is geleend.. Dus kiezen voor een nieuwe afspraak van ik betaal alleen dat terug wat ik heb geleend.. …, dus verantwoord geld uit te geven om zo de economie draaiende te houden… Mensen sterkte en kracht en vergeet je mondkapje niet…


  Maak melding

 5. Suriname verkeerde reeds in een economisvhe crisis. Toen kwam de covid pandemie er bovenop. Bijna alle landen waarmee Suriname economische relaties mee denkt te ontwikkelen verkeren in mineur. Door het beleid van de regering Santokhi wordt de crisis in Suriname alleen maar erger.


  Maak melding

 6. Beste landgenoten,
  Het is inmiddels overduidelijk wat de oorzaken zijn van de crises en wie / wat daarvoor verantwoordelijk zijn.
  Klagen en mekkeren heeft geen zin, wij moeten realistisch zijn en doelgericht.
  De eerste stap van het wederopbouwplan is reeds al in werking, de regering is met zijn DreamTeam al bezig met analyseren en ontwortelen. Want eerst moet het puin opgeruimd worden, eerst moet duidelijk zijn wat bruikbaar is, wat gerecycled kan worden, wat compleet vernieuwd moet worden, etc. Dit kost tijd, dit kost inspanning en dit kost geduld.
  Nu volgt de tweede stap voorbereidingen treffen om te stabiliseren. Want de maatregelen die nu getroffen worden zullen zorgen voor reorganisatie en hervorming. Alles moet opnieuw geordend worden. Dat betekent dus ook aanpassen van het gedrag ! Suriname kan niet meer op de oude voet verder !

  Een nieuwe goedkopere lening afsluiten is niet nieuw dit gebeurt overal en ook bij kleinere huishoudens. Het kan veel voordeliger uitpakken.
  Een beknopt voorbeeld:
  Stel u hebt een lening van 1.000 gulden met 10 % rente. Dan kost deze lening u 1.100 gulden.
  U sluit een goedkopere lening af van 1.000 gulden met 5 % rente. Deze lening kost u 1.050 gulden. Als u dus een goedkopere lening afsluit om uw oude lening af te betalen kunt u 50 gulden besparen.

  Voor het gemak rekenen we even verder met 50 gulden voordeel. Vermenigvuldig dit met 2.000.000 dan zie je dat de regering 100.000.000 gulden kan besparen.
  Hier komt bij dat bepaalde schulden worden afgekocht zodat andere inkomsten die verpand waren weer vrij komen.

  Gevolg lagere schulden en meer inkomsten !

  Ja, er zitten wat haken en ogen aan en het is veel gecompliceerder. Maar om het begrijpelijk te maken voor iedereen komt het hierop neer. Per saldo kan je er flink op besparen. Dit gebeurt dus ook bij hypotheken en andere kredieten.

  Beste landgenoten,
  Laten wij ons niet gek maken door paniekzaaiers en herrieschoppers, want zij zijn de oorzaak van deze toestand.
  En laten we realistisch zijn de koers en de prijs zijn een gevolg. Als wij willen dat dat moet dalen dan moeten wij dat veroorzaken.

  No aksi sa yu kondre kan du fu yu,
  ma aksi yu srefi sa yu kan du fu yu kondre.

  Wij werken aan een nieuw Suriname.
  Yu nanga mi, w’o set en. Krakti !


  Maak melding

 7. Zeer moeilijke periode voor een jaarrede. Niets is zeker, voorruit plannen in 2020 is haast onmogelijk.
  Suc6 President.

  Ik zie nog zoveel bezuinigen die gedaan kunnen worden. De functie beleidsadviseur graag herdefiniëren, want als ik het pleidooi v die lie kwie in DBsuriname lees, dan zakt mijn … etc etc. In mijn optiek geen taken voor een beleidsadviseur.

  Ik zie heel veel dubbele functies, bijvoorbeeld de minister v Onderwijs draagt zorg voor bustickets voor schoolgids, daarnaast een zgn jeugddinges die aandacht vraagt, maar er is ook een ministerie v jeugdzaken. 3 is teveel.

  Die Schalkwijk is absoluut niet mijn favoriete ambassadeur. Alstublieft een jonge en frisse ambassadrice 😋.
  Surined vrouwen doen het uitstekend hier en zijn zeer geliefd. Win-winsituatie, ze woont al hier, geen verhuiskst en woning nodig.


  Maak melding

 8. Nee RobG, dacht dat jij economisch inzicht beweerde te hebben? hoe logisch is het dan dat ondanks tekorten ( laten we de veroorzakers even buiten in deze ) dat je helaas eerst weer moet investeren om achtergelaten rotzooi op te ruimen en een goeie fundament te bouwen voordat alles weer gaat groeien of kan opbouwen en op LANGE termijn ? ter voorbeeld : roest bij een auto, een wond bij een mens. vervuilde grond etc… Het lijkt dat jij je reacties plaats omdat je een persoonlijk belang bij hebt door weten en willens alles om te draaien of dat je een behoorlijk psychologisch probleem heeft, die je zelf niet door hebt of ontkent… ga het maar na… maar kom niet met respectloze bullshit bij de surinaamse bevolking door onenigheid proberen te veroorzaken…tenzij je ze echt minacht, ze als minderwaardig ziet, om prive redenen, er opgewonden van raakt of thuis iets moet bewijzen … fijne dag !


  Maak melding

 9. Wat Santhoki zal zeggen in zijn rede moeten we even afwachten, maar tenminste een regering die met een plan komt en een president die geen lak heeft aan het parlement zoals zijn voorganger.

  Het volk heeft er rechtop om te weten wat de plannen om lange termijn zijn van de regering.

  Dat deze regering het niet makkelijk heeft en zal krijgen is een feit , maar de situatie is wat het is en wordt het tijd om vooruit te kijken en serieus aan de slag te gaan. Saneren van het overheidsapparaat is hierbij van essentieel belang.

  Zet al de overbodige spookambtenaren in om in de productie sector aan de slag te gaan.

  Wat ook van belang is dat de regering zich ook onthoudt van politieke benoemingen waarbij gelijksoorten, familie en of vrienden voorrang krijgen.

  Dit is na decennia nog steeds een kwaal in de Surinaamse politiek.


  Maak melding

 10. Verkeer wordt omgeleid omdat de politie troepen zich tussen het kabinet en dna opstellen voor de ere wacht. Gebeurt al jaren zo. Dat is de eerste werk dag van de dna wanneer de regering zijn beleids plannen present teert. Is een bijzondere vergadering.


  Maak melding

 11. Een goede oplossing om een bijdrage te leveren aan de Surinaamse economie zal van de Surinamers, SuriNeds in Nederland komen om hun familie te ondersteunen, zoals tot nu toe gebeurde/gebeurt.

  Wat belangrijk is waar wordt dit geld van de SuriNeds aan hun familie aan besteed, consumptie of productie vaste goederen en is het duurzaam? Zijn deze families in staat met deze gelden een middel van bestaan voor zichzelf op te zetten. Als dat gebeurt zal de besteding van het geld uit Nederland een wezenlijke bijdrage leveren om de economie van Suriname draaiende te houden.

  SuriNeds letten jullie daarom goed op als u geld in dozenpost met consumptiegoederen aan uw families zenden of geld dat een middel van bestaan voor hun mogelijk maakt.

  Doelen moet men stellen. Geeft de Surinamers liever een hengel om vis te vangen dan consumptiegoederen of te gaan feesten.


  Maak melding

 12. Wanbeleid, onkunde en onbehoorlijk bestuur zijn de hoofdoorzaken van de economische crisis. Daarbovenop kwam COVID-19. De afgelopen 10 jaar is het volk misleid en stond de jaarrede vol luchtkastelen en loze beloften. Daarnaast was het slaapverwekkend en had het weinig inhoud. Maar gelukkig is er een andere tijd aangebroken waarin we een president hebben zonder crimineel of moorddadig verleden die het vertrouwen heeft van het volk ipv een crimineel bende. Go4it president Chan, en voer hervormingen door in het luie en stroperige ambtenaren apparaat.


  Maak melding

 13. De NDP Kom Nooit Meer Terug.

  Bexte Lezers.

  Ik Raad Bouterse Aan Om Goed Op De Presentratie Van Santokie Te Letten.
  Kan Hij Heelveel Van Leren Hoe Hij Het Had Moeten Doen

  Ps
  De NDP Een Virus Die Gevaarlijker Is Dan Covid 19


  Maak melding

 14. Een economische recessie kan de overheid vanuit verschillende invalshoeken oplossen vooral als het bedrijfsleven het laat afweten en buitenlandse investeringen achterwege blijven. De overheid kan overgaan tot het verrichten van ingrijpende bezuinigingen of het is aan de overheid om investeringen te plegen in collectieve sector en in publieke werken. De vorige regering koos voor investeringen in de collectieve sector en publieke werken in de hoop dat vanuit deze sectoren een spin-of effect gaat optreden naar de rest van de damenlebing.

  Maar de crisis bleek hardnekkig te zijn. Inkomsten vielen tegen voor de overheid terwijl de vraag vanuit de samenleving g naar meer goederen en diensten bleef stijgen. Men is toen gaan lenen in de hoop dat de economie gaat aantrekken zodat de inkomsten voor het land weer zouden toenemen. De economie trok wel aan maar in onvoldoende mate. Toen kwam covid er bovenop hetgeen de crisis verergerde.


  Maak melding

 15. PARAMARIBO – Raymond Sapoen bedankt als politiek leider van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) en verlaat de partij. Dat heeft hij het bestuur maandagavond meegedeeld tijdens een vergadering. De ontmoeting liep uit op een krachtmeting, waarbij Sapoen zijn zin niet kreeg. “Het was buigen of barsten”, aldus een zegsman.

  Naar verluidt heeft Sapoen sedert het debacle waarbij partijvoorzitter Mike Noersalim als waarnemend minister van RGB gronduitgiftedocumenten tekende voor de verkaveling van een deel van de Cultuurtuin, geroepen om het hoofd van de partijvoorzitter.

  Naar verluidt zou hij tijdens de vergadering maandag het erop aan gestuurd hebben dat het hoofdbestuur bedankt en nieuwe verkiezingen komen binnen de partij. Dit stuitte op verzet, wat de politiek leider ertoe noopte de partij te verlaten. In kringen van de HVB wordt aangenomen dat Sapoen bewust op de ramkoers was, omdat hij zich zou willen aansluiten bij de Abop.
  ==========================

  Sapoen wil zich aansluiten bij de Abop. Wat een giller. Stelletje opportunisten zijn het. Allemaal.


  Maak melding

 16. Ben benieuwd wat voor soort jaarrede de president gaat houden, waar de accenten van zijn beleid zullen komen te liggen.
  De afgelopen opvoeringen in het parlement vond ik nogal zwakjes.
  Mijnheer Santokhi moet zich niet gedragen alsof hij nog gekozen moet worden, hij is al gekozen, hij is de president, dus dat hij zich gaat gedragen als onze president die opkomt voor de belangen van alle Surinamers in Suriname ook de ndpers.


  Maak melding

 17. @RobG: Om investeringen te kunnen doen is kapitaal nodig. Omdat alle kasreserves zijn leeggeplunderd zal er bezuinigd moeten worden op overheidsuitgaven. Daarnaast wordt gekeken op welke wijze aan de financiele verplichting(rente en aflossing) kan worden voldaan aangaande leningen die de ndp is aangegaan. Deze partij heeft leningen afgesloten wetende dat niet zij, maar een volgende regering opgezadeld zou zijn met de aflossingen. De begroting ten tijde van de ndp was gatenkaas. Er werd constant gegoocheld met cijfers. Daarnaast stond geleend geld op de begroting als inkomsten. Zo is er lening op lening aangegaan en is zelfs in de dna een wetsvoorstel goedgekeurd om het leenplafond te verhogen. Als je een beetje eergevoel hebt, zou je je voor het lenen moeten afvragen of je het wel kunt terugbetalen. Er is voor honderden miljoenen dollars verdwenen in de bodemloze zakken van de ndp rattenbende.
  Het volk zit opgescheept met de schulden en moeten er dus nu onder de huidige regering bezuinigingen worden doorgevoerd om uit de rode cijfers te kunnen komen. Het volk betaald dus de prijs.Dat is de realiteit RobG en niet dat slappe gehannes van jou, waar niemand op zit te wachten.


  Maak melding

 18. Rob g lage paarse rat! Heel de Surinaamse economie en rijkdom is gestolen door de NDP. Jij komt met je bulshit weer proberen onrust te stoken. Je bent gewoon een zielig persoon die echt geen klote te doen heeft. Ik hoop niet dat jij ooit kinderen hebt gemaakt,wat een waardeloos mens ben jij.


  Maak melding

 19. Hahaha

  Bouta-lovers zien dat de regering Santokhi een no nonsens regering is en beginnen nu met allerlei smoesjes, excuses en zielige verklaringen.

  Deze zielige smoesjes zijn gewoon een bekentenis van onbekwaamheid en fraude en een erkenning van de topprestaties van de regering Santokhi.

  Tja go. Set kong !

  Slim-Suriname werkt ook voor jou aan een beter Suriname. Krakti !


  Maak melding

 20. Beste RobG

  Het overzicht van de te korten per jaar van de nieuwe minister van Financiën was duidelijk:
  1>> Er is een goede situatie achter gelaten.
  2>> In 2013 ontstonden er te korten omdat toen de grondstoffen prijzen op een lager niveau stabiliseerden en niet door bleven groeien (heel normaal als men de markt volgt)
  3>> Bouterse Ameerali hadden toen bij moeten sturen en deden dat niet.
  4>> Om de verkiezingen te winnen werden eind 2014 allerlei niet duurzaam gefinancieerde sociale plannen geïntroduceerd zonder dat er geld was.
  5>> Om de sociale plannen te financieren was Staatsolie geplunderd en werden rekeningen niet betaald waardoor Boefdraad na de verkiezingen SRD 2.500.000.000 bij drukte en het IMF binnen haalde en devalueerde.
  6>> De prijzen dip was kort
  7>> Alcoa werd weg gejaagd door besluiteloosheid en door slecht onderhandelen betaalde Suriname voor 2016 t.m 2019 pakweg $ 200.000.000 voor elektriciteit die al van Suriname was. De NDP had zich in de kaart laten kijken en betaalde zelf voor de sanering van Suralco.
  8>>In 2016 wilde Boefdraad dividend halen uit een bedrijf dat niet meer aan de kredietovereenkomst voldeed. Het gevolg was er moest voor Staatsolie $ 300.000.000 geleend worden bij Oppenheimer om ING en Credit Suise af te lossen. Staatsolie heeft haar deel afgelost waarna de staat dat ingezet heeft voor het financieren van consumptie.
  9>> In maart. april en mei 2020 heeft boefdraad al voor de verkiezingen ongeveer SRD 8.000.000.000 monetair geleend bij CBvS zonder enigerlei akkoord, Die leningen waren een correctie van alle ellende die Boefdraad de 1,5 jaar daar voor uit de boeken dacht te houden met allerlei Clairfield plannetjes.
  10> Na verloren verkiezingen is de staat leeggedragen.

  Alles gaat nu boven water komen. Uw vrienden in de DNA klinken erg hol.


  Maak melding

 21. @RobG,
  Hahaha, wat een zielig verhaal. Zo dom en doorzichtig de vorige regering verontschuldigen voor hun WANBELEID! Lenen, lenen, lenen, grondstoffen als onderpand geven! Dan ben je een economische flapdrol. Dat is het laatste wat je doet!
  Stupid silly story! 🤥🤥


  Maak melding

 22. Feit is dat Chan in een keer meer wil lenen dan Boefdraad in 5 jaar! Gemakshalve vergeet hij de 1,5 miljard die eerst nog geïnvesteerd moet worden voor het binnenhalen van deze opbrengst. Dus gaat het hier om 4 miljard. Overigens….datum rechtzaak Bouta????


  Maak melding

 23. Mocht het zover komen dat de regering Santokhi geld gaat lenen, dan zal dat niet komen bovenop de bestaande schulden. De nieuwe lening zal zijn om de oude leningen af te betalen om zodoende uitgaves te besparen terwijl er aan de andere kant inkomsten weer vrijkomen.

  Bouta-lovers creeren bewust verwarring om de nieuwe regering in een kwaad daglicht te plaatsen.

  Slim-Suriname weet beter.

  Niet storen.
  Wij werken aan een beter Suriname. Krakti !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.