VIDEO: President Santokhi spreekt eerste jaarrede uit

39
President Santokhi spreekt eerste jaarrede uit

In een buitengewone openbare vergadering van het parlement van Suriname, heeft president Santokhi vandaag zijn eerste jaarrede uitgesproken. In de jaarrede werd een uiteenzetting gegeven van het regeringsbeleid dat in 2021 zal worden uitgevoerd.

Na de jaarrede heeft het Surinaamse staatshoofd en uiteenzetting gegeven over de begroting. De begroting is geraamd op SRD 15.349.200.000. Het begrotingstekort bedraagt SRD 6.792.400.000.

In de jaarrede heeft de president onder andere gesproken over de de monetaire maatregelen, het buitenlands beleid, de export van groente naar Barbados vanaf 2021. Ook de verhoging van Algemene Oudedagsvoorziening, Algemene Kinderbijslag en de financiële bijstand is door het staatshoofd aangekaart.

Om zoveel mogelijk rekening te houden met de COVID-19-maatregelen, is besloten om dit jaar de jaarrede te houden op het Onafhankelijkheidsplein. Deze bijzondere vergadering vindt elk jaar, uiterlijk op de eerste werkdag in oktober plaats.


39 REACTIES

 1. De regering Santokhi is een no nonsens regering.
  En heel bescheiden geeft de president een korte schets wat er in in slechts 3 maanden al is bereikt:
  ” …
  “Ja, meneer de voorzitter ondanks alle kritiek, ondanks alle moeilijke beslissingen, ondanks alle pijnlijke maatregelen, durf ik dat te zeggen. Ik wijs, op de effectieve wijze waarop op alle ministeries een stop hebben gezet op geldverspilling, kopstukken in het grootste corruptieschandaal bij onze Centrale Bank en de Postspaarbank zijn opgesloten, wachten op berechting of binnenkort worden opgehaald. Corruptief uitgegeven gronden, of verkavelingen, zoals die van Cultuurtuin zijn stopgezet of teruggedraaid.
  Er vindt opschoning plaats van spookambtenaren op ministeries, onrechtmatige gebruik van auto’s, is een halt toegeroepen. Het zijn allemaal zaken die onderbelicht zijn door de financiële crisis, maar ze zijn van groot belang, willen we weer recht en orde terugbrengen in ons land.Wij hebben salarissen, lonen en essentiële diensten op tijd kunnen betalen, niet omdat er veel geld is, maar simpelweg omdat we prudent beleid voeren, verantwoord omgaan met de schaarse beschikbare middelen, en ik kan u verzekeren gelden gaan naar die doelen waarvoor ze bedoeld zijn. Ze komen niet terecht in de zakken van individuen die daar geen recht op hebben. Daarom staan we er ook beter voor dan drie maanden geleden, meneer de voorzitter, omdat we een plan hebben dat ons uit de crisis zal halen.
  … ” (Starnieuws)

  Slim-Suriname heeft een goede keuze gemaakt.
  Het komt weer goed met onze Suriname.

  Pasensi na wan bita bon.
  No spang. W’o set en. Krakti !


  Maak melding

 2. Leuk artikel uit Starnieuws laat zien hoe je mooi met cijfers kunt goochelen.
  =====
  Lonen en salarissen na twee jaren zelf betaald?
  28 Sep, 14:44

  Ik ben oprecht blij dat de minister van financiën aangeeft dat de staat Suriname na twee jaren eindelijk zelf de lonen en salarissen kan uitbetalen. Het geeft aan dat er ontwikkeling is in de positieve zin. Zelf betalen betekent dat de inkomsten zijn verdiend uit de eigen productie. De lonen en salarissen zijn dus niet betaald uit leningen (hoewel de regering wel wetten heeft doorgedrukt om veel meer te kunnen lenen).

  Maar dan rijst bij mij de vraag, hoe de regering in amper twee maanden aan zitten dan ervoor heeft kunnen zorgen dat er meer staatsinkomsten zijn ontstaan. Ze hebben, zoals ze vaker hebben aangegeven, geen toverstok.

  De burger van Suriname doet er goed aan om kritischer te zijn naar de cijfers en informatie die wordt gepresenteerd door deze regering Santokhi. Meermalen heb ik ze betrapt op het onjuist weergeven van cijfers om het volk te misleiden. In de afgelopen twee maanden zijn er geen nieuwe grondstoffen ontdekt. Er is geen nieuwe goudader, noch iets anders zodanig dat het staatsinkomen significant zou doen stijgen. De inkomsten uit de offshore zullen helaas nog jaren op zich laten wachten. De wereldmarktprijzen van de grondstoffen zijn niet noemenswaardig gestegen. We hebben niet meer geproduceerd dan de periode ervoor.

  Wat heeft er dan aan bijgedragen dat we meer inkomsten hebben gehad, zodat de minister van financiën met trots kan aangeven dat we de lonen en salarissen zelf hebben kunnen betalen na twee jaren? De government take is verhoogd met 1 SRD, de subsidies zijn voor een deel weggehaald en er volgen meer, er is bespaard door toeslagen van ambtenaren weg te halen, maar dat allemaal is niet voldoende om de lonen en salarissen te dekken. Wat dan? Wat is er veranderd in de korte tijd?

  Het enige dat significant is veranderd, is dat de regering heeft gedevalueerd. Door de devaluatie krijgt de staat nu bijna een verdubbeling aan SRD’ s uit de valuta-inkomsten van onze olie, hout en goud. Als de staat dus 1000 USD aan inkomsten heeft en ze voorheen 7520 SRD daaruit kreeg, krijgt de staat nu 14.000 SRD voor diezelfde 1000 USD aan inkomsten.

  De lonen en salarissen van de ambtenaren zijn niet gestegen. Suriname heeft niet meer geproduceerd, de inkomsten zijn niet toegenomen.

  Door de DEVALUATIE zijn de lonen en salarissen na twee jaren ZELF betaald. Moeten we daar trots op zijn? Wie heeft het moeten betalen? Het volk! Het volk draagt de lasten voor deze regering. De regering heeft de lonen en salarissen betaald door de lonen en salarissen van de burgers te HALVEREN met deze DEVALUATIE. Het volk verdient geen US dollars.

  Tegelijkertijd gaan de prijzen van nagenoeg alle producten en diensten omhoog vanwege de devaluatie. Brandstof is flink gestegen en de government take is verhoogd. Terwijl de lonen en salarissen zijn gehalveerd, stijgen de prijzen. Het volk betaalt het gelag meer dan tweemaal. En ondertussen zegt de minister van Economische Zaken dat de prijzen niet zullen stijgen. Wie houdt wie voor de gek?

  Wie zijn of haar ogen nog niet heeft geopend, moet maar door blijven slapen terwijl onze olievoorraden verder worden verpand onder het mom van: “er is geen andere uitweg”. De regering Bouterse heeft de afgelopen 4 jaren steeds een andere uitweg gevonden om de lonen en salarissen uit te betalen, de subsidies te betalen en het volk te ontzien. Deze regering kan niet de schuld blijven schuiven in de schoenen van de vorige regering. Op een gegeven moment houdt het ook op en dan zal ze beseffen dat ze het toch zelf zullen moeten doen en de verantwoordelijkheid moeten nemen van hun eigen besluiten.

  ir. S. Tsang
  lid van de Nationale Assemblee


  Maak melding

 3. Rob less
  Hij hield z’n smoel al die jaren.
  Hij wil geen vervolging van ndpcriminelen net als rbro
  wat een k@aoulo worong, BAH BAH EN NOG EENS BAH
  Nee smeerpijp jij en je kornuiten de andere schurftige honden moeten allemaal worden aangepakd
  Joe sakka sakka dagoe
  Waar blijven de voorbeelden van walgelijke zaken onder ndp die waren er niet toch jij de neutrale toch mars donder op. hoe geloofwaardig denk je dat je ben


  Maak melding

 4. Wat verwachten de Surinamers, dat Santokhi een toverstaf heeft en alle problemen kan wegtoveren, nee, er moet her en der flink bezuinigd worden, wanneer de ene regering te veel uitgeeft en verspilt dan blijft niks anders dan bezuinigen over voor de volgende regering.
  Had je maar niet een ezel moeten zijn die zich twee maal aan dezelfde steen heeft gestoten.


  Maak melding

 5. Een ezel is slimmer dan de meeste Surinamers, omdat een ezel stoot zich niet twee keer aan eenzelfde steen, maar Surinamers wel meer dan 3 keren. Ronald Venetiaan hadden ze bedankt, terwijl men bliksem goed weet wat jaren 80 en 96 waren. Militaire bewind van Bouterse wat de bittere pil waren in Suriname. Schaarste en lange rijen. Over 5 jaar stemmen ze massaal op NDP, want de economie zal op gang komen, daarna komt de rovers plunderen en de volgende verkiezing weer op Santhoki om het land op het spoor te brengen. We moeten meer assertiever zijn. Dus ezel zijn slimmer dan de meeste Surinamers!


  Maak melding

 6. @Robles,
  Jij bent zwaar gefrustreerd. Ik kan mij voorstellen dat je zo’n lange klaagzang over deze regering hebt. Jij en je vorige regering hebben wanbeleid gevoerd.
  Het volk ontzien noem je dat. Met leningen! De ene lening voor de andere! Een lening moet met rente terugbetaald worden. En wie betaald dat terug? Juist, HET VOLK!!
  Ir., lid van de Nationale Assemblee, wat ben je toch simpel! 😄😄


  Maak melding

 7. Ir. S Tjang

  uw bul is zwaar gedevalueerd. U heeft toe gegeven dat het land al jaren leende voor het betalen van salarissen. U maakt misbaar dat er nu geen houden meer aan is en dat er zware maatregelen genomen moeten worden omdat er jaren geroofd is. U staat ook op de lijst van auto rovers.
  U regering heeft allerlei grepen in de kassa’s van staatsbedrijven etc. gedaan en die uitgehold. In maart. april en mei werden er miljarden monetair gefinancierd niet voor covid etc. maar om 1,5 jaar gegochel van Boefdraad recht te trekken.

  De nieuwe min van financiën bracht de te korten goed in beeld, zet die even naast de grondstoffen prijzen van de afgelopen 20 jaar en u zult zien dat de grondstoffen prijzen niets te maken hebben met de problemen van Suriname. Het onvermogen om bij te sturen van niet duurbare financiering van consumptie en fraude.

  Wanneer gaat echt betalen voor uw auto. Zolang u niet de redelijke prijs betaald heeft bent u voor mij een straatrover.


  Maak melding

 8. Jammer dat sommigen het onderscheid niet kunnen maken tussen bankroet en de opmaat naar vooruitgang. Kom op Adhin, het is geen worst die Santokhi het volk voorhoud, dit is realiteit en ontwikkeling. Begin het volk uit te leggen hoe grof je hebt gestolen en breng die dure auto’s van de staat terug.


  Maak melding

 9. Frank 29 september 2020 At 23:07
  @Robles,
  Jij bent zwaar gefrustreerd. Ik kan mij voorstellen dat je zo’n lange klaagzang over deze regering hebt
  ============

  Veel treuriger is het nog dat u niet ziet dat ik een artikel van starnieuws met de zienswijze van ir. Tsang heb neergezet. Wat was uw cijfer voor lezen op de lagere school?


  Maak melding

 10. We lul gewoon dja mang.meeste klagen laris om een liter benzine te kopen van 11srd.maar een liter bier van 32srd te kopen dan klagen ze niet!!!!wat su nu hard nodig heeft is GEDULD!!EN DAT OE SRANANG MANG NO ABIE!!!


  Maak melding

 11. @Robles,
  Er wordt zo veel geleuterd in dit forum, dat ik intussen het overzicht kwijt ben.
  Veel gelul, maar weinig wol!
  Verder wens ik u en andere negatievelingen, een fijne dag! O ja, voor begrijpend lezen had ik een 8 🙂


  Maak melding

 12. Woh setting!!!!
  Ook voor Wendy en Robles.
  Vergeef ze Here Jezus, ook al zetten ze only nonsense hier op forum.
  Ze moeten een wasi nemen, niet tegen demonen, maar voor hun stink stront mond.


  Maak melding

 13. Wendy, z.e. Santokhi verkocht inderdaad voor een groot deel gebakken lucht aan de gemeenschap. Deze mensen liegen en bedriegen de gemeenschap om hun hoofden te redden. Binnen een week hebben zij o.a. de verhoogde gelden van de government take binnen om voldoende cash te hebben om de lonen van alle ambtenaren te betalen. Hoelang zullen zij dit toneelspel nog volhouden? Zij zoeken ‘succesjes’ om de mensen te misleiden. Uiteindelijk gaat dit hen opbreken. De realiteit gaat heel anders uitpakken. De mensen worden nog erger gestort in ellende. Alle shit die de mensen over hen heen storten laat hen nu nog koud. Door o.a. de verhoogde bustarieven zullen mensen kinderen thuis houden van school. De verhoogde energie-en watertarieven zullen nog meer ellende veroorzaken.


  Maak melding

 14. @RobG,
  Hoe zou het toch komen, dat er zo veel problemen zijn?
  Een land dat bijna failliet is, corruptie, grote buitenlandse leningen tegen een slechte koers, mensen die al jaren pinaren, een land dat zijn salarissen en verplichtingen niet cash kan betalen, enz. enz. En nog veel meer!
  Heeft u de afgelopen 10 jaar niks gezien/gehoord?
  🤷🏽‍♂️🤦🏽‍♂️


  Maak melding

 15. Een aantal zaken die mij opvielen in het betoog van ir.S. Tsang:

  “De burger van Suriname doet er goed aan om kritischer te zijn naar de cijfers en informatie die wordt gepresenteerd door deze regering Santokhi. Meermalen heb ik ze betrapt op het onjuist weergeven van cijfers om het volk te misleiden.”
  Helaas kan de heer ir.S.Tsang blijkbaar hier niet voldoende met feiten en argumenten onderbouwen dat hij deze regering heeft betrapt op het onjuist weergeven van cijfers om het volk te misleiden. Het is dus gewoon weer een loze kreet van de heer ir.S.Tsang juist bedoeld om deze regering te schaden en het volk met zijn woorden te misleiden.

  “Door de DEVALUATIE zijn de lonen en salarissen na twee jaren ZELF betaald. Moeten we daar trots op zijn? Wie heeft het moeten betalen? Het volk! Het volk draagt de lasten voor deze regering.”
  Dit laatste is bezijden de waarheid. Het volk draagt de lasten niet voor deze regering, maar het volk moet nu de lasten dragen omdat de vorige regering door corruptie en diefstal een grote puinhoop van heeft gemaakt, zodanig dat het land bankroet is geraakt en waar de heer ir.S.Tsang mede hoofdelijk aansprakelijk voor is.

  De rest van het betoog van de heer ir.S.Tsang om zogenaamd een poging te wagen om kritisch naar deze regering te kijken is helaas misplaatste prietpraat en verder niet ter zake doende..


  Maak melding

 16. @ Dre_1
  Je hebt je punt gemaakt. Het heeft weinig zin dit te blijven herhalen. Daarnaast ben ik van mening dat het nergens voor nodig is om op deze wijze te reageren
  Ik snap je punt dat het verder gaat dan iemand uit een ander kamp, maar bedenk dat hij of zij die scheldt of met zijn vuisten klaar staat op weinig steun en achting kan rekenen. Eerder minachting
  Ik veroordeel je taalgebruik, of het je wat kan schelen maakt mij niet uit. Ik wilde het perse geschreven hebben. Stop hiermee
  Om jouw woorden te gebruiken – bah en nog eens bah
  Ik hoop dan ook dat je dit in het vervolg achterwege laat.
  Overigens ben je ook niet zuiver op de graat. Je hebt toch de nickname gestolen.
  De echte Dre of Dre-1 deed dit niet.
  Hetzelfde gebeurde bij John en Henk Molenaar. Waarom? Wil men grappig zijn? Of is het om te jennen.
  Rare jongens die Romeinen zeiden Asterix en Obeliks altijd


  Maak melding

 17. Commentaar op het artikel van een ingenieur die zijn licht laat schijnen op de economische ontwikkeling van Suriname.
  Ik zou kunnen beginnen door te wijzen op het feit dat deze man ingenieur is en geen econoom. In dat geval is zijn mening net zoveel waard als wanneer een econoom zou zeggen hoe je covid-19 moet bestrijden, of hoe dammen moeten worden gebouwd. Ik zal dat niet doen.
  Ik zou kunnen wijzen op het feit dat gerenommeerde instituten met hooggeschoolde economen hun visie hebben gegeven over de ontwikkeling van de Surinaamse economie over de afgelopen jaren en hun mening hoe de economie zich zou ontwikkelen bij ongewijzigd beleid. Deze instituten met hun economen werden uitgemaakt voor instanties die niets weten. Ik zou net als degenen die dit riepen dit ook kunnen doen. Ik zal dat niet doen.
  Wat zal ik wel doen? Ik zal op een nette en beschaafde manier ingaan op hetgeen deze beste man heeft gesteld.
  Alvorens dit te doen wil ik melden dat ik voor het eerst in Nederland naar een vergadering van de DNA hebt geluisterd. Ik heb dit nooit eerder gedaan, omdat ik het zonde van mijn tijd vind om de computer te gebruiken voor zoiets. Maar ik kwam er achter dat ik op de computer kon werken en naar de vergadering op de televisie kon kijken. Ik heb een groot deel gezien, maar geen enkele keer de heer Tsang vragen horen stellen. De heer Bouva stelde twee vragen en gaf de heer Rusland alle kans om te schitteren en dat deed hij ook. De heer Moestadja stelde een korte heel duidelijke vraag, waar geen duidelijk antwoord op kwam . Dit kon ook niet, maar ik was blij met de vraag.
  Toen, toen werd het verschrikkelijk. Een vrouw, wier naam ik niet ken (het werd wellicht gezegd, maar dat miste ik en het komt niet onder in beeld), stelde vragen die net door d heer Rusland waren beantwoord. Verder kletste ze maar een eind weg en raakte op een gegeven moment zelf de draad kwijt, (zij zei dit zelf) ik was het al eerder kwijt en met mij de leden in de vergadering.
  Daarna een Javaanse jongen . Tijdverlies. Ook een creoolse dame (ik schrijf javaans en creools omdat ik hun namen niet ken). Deze vrouw had een gouden ketting aan , dit voor forumbezoekers die de vergadering ook hebben gevolgd. Perfect. Ze nam kort het woord en wist precies te zeggen wat ze wilde.
  Maar geen vragen van de heer Tsang. Misschien stelde hij deze later. Ik was suf geluld door die ene mevrouw en sloot Youtube maar af.

  De brief van de heer Tsang.
  1. Communiceren via de pers zou een DNA-lid niet moeten doen. Hij weet waar dit dient te Gebeuren.
  2. Ik ben het volledig met hem eens (alinea2) dat het onmogelijk is dat de regering na amper twee maanden aan zitten ervoor heeft kunnen zorgen dat er meer staatsinkomsten zijn ontstaan.
  Leg maar eens uit.
  In de alinea’s drie en vier staat niets dat daadwerkelijk iets toevoegt slechts opvulling van zijn vraag
  3. Alinea vijf. Devaluatie
  Het is genoegzaam bekend wat een devaluatie is. Daarom is het zinvol te kijken naar oorzaken en gevolgen. Alvorens dit te doen , wil ik de heer Tsang eraan helpen herinneren dat er meerdere devaluaties hebben plaatsgevonden de afgelopen tien jaar . Wellicht dat hij dit is vergeten, want dit brengt hem in problemen. Toentertijd had men zijn mond vol van de voordelen van devaluatie. Haha, Te vergelijken met je zoon of dochter die op het AMS zit en vervolgens wordt teruggezet naar een veel en veel lager niveau en daar goed scoort
  Oorzaken devaluatie
  – Begrotingstekorten. Dit heeft zowel een direct als indirect effect en daarmee op de wisselkoers.
  – Slechte concurrentiepositie van het bedrijfsleven.
  – Verkoop van goud (2012/2013)
  Dit zijn de belangrijkste economische, let wel economische factoren. Er zijn meer factoren, economisch en niet economisch, maar ik laat deze buiten beschouwing, anders wordt mijn posting wel erg lang. Welke het al is.

  Oorzaken liggen in het verleden, aanleiding ligt in het heden.
  Als de heer Tsang had nagedacht, of als hij economisch beter onderlegd was, dan had hij dit punt niet aangedragen
  -Onder Bouterse is nou eenmaal niets gedaan aan de forse begrotingstekorten. Integendeel deze werden steeds groter.
  -Onder Bouterse is niets gedaan een versteviging van de concurrentiepositie van het bedrijfsleven. Dit had op zoveel manieren kunnen plaatsvinden. Kostenreductie, maar ook simpele zaken, zoals niet met 100 familieleden naar India, maar kopstukken van het bedrijfsleven meenemen, zodat die kunnen leren en zaken kunnen doen. Nee men koos voor familie en vriendjes. Adhin hoorde toen dat de uienoogst was mislukt en speculeerde op de termijnmarkt van uien. Hij dacht dat de uienprijs omhoog zou schieten. Maar covid-19 gooide roet in zijn uien.
  -Onder Bouterse en ik heb het hem horen roepen in de DNA toen ik een paar jaar geleden in Suriname was, zou werk worden gemaakt van diversificatie van de economie.
  Of dit slim is of niet (ik denk dat voor de Surinaamse economie, de meningen tussen economen niet eenduidig zullen zijn. Mooi, economie is immers geen exacte wetenschap), maar feit blijft dat hij van mening was dat dit diende te gebeuren, instituten als Moody en IMF wezen hier ook op, maar er gebeurde weer niets.
  Veel roepen en weinig doen

  In de rest van het artikel maakt hij gebruik van een beetje onnozelheid.
  Wie er precies onnozel is, degene die het verteld of de lezer laat ik in het midden.
  Ik zal er wel op ingaan, omdat dit mij doet denken aan opmerking van de heer Compayen die mij les gaf op de VU. Hij zei tegen mij toen wij het over devaluatie hadden; meneer Pico, u wilt van twee walletjes eten.
  Zo ook de heer Tsang
  Als een valuta devalueert, worden de importkosten hoger ( je moet immers meer betalen voor de vreemde valuta die je nodig hebt om te kunnen importeren). Importeurs zullen proberen deze hogere importprijzen door te berekenen aan de winkeliers en deze weer aan de consument. Ik welke mate dit lukt is afhankelijk van de koopbereidheid van het publiek.
  Hoe noodzakelijker het product, hoe meer er kan worden afgewenteld. (Economen spreken over de elasticiteit)
  Dit is het verhaal. Echter de heer Tsang wil ook van het tweede walletje eten door te stellen dat de lonen zijn gehalveerd. Zo lust ik er nog een

  Hij eindigt met “De regering Bouterse heeft de afgelopen 4 jaren steeds een andere uitweg gevonden om de lonen en salarissen uit te betalen, de subsidies te betalen en het volk te ontzien”
  Hier gaat hij wederom de mist in. Het volk is op korte termijn geholpen, maar de pijn zal extra hard aankomen op langere termijn. Het is het verplaatsen van de pijn met extra nare gevolgen.
  Vergelijk het met een paracetamol. Heerlijk, het verlicht de pijn, maar de oorzaak wordt niet bestreden.
  De oorzaak van alle financiële ellende is enkel en alleen te wijten aan de regering van de afgelopen tien jaar. Noem het Bouterse, noem het NDP. Zal mij een zorg zijn. Feit blijft dat dit de oorzaak is.

  Ik stelde dat ik het met hem eens was dat het zeer apart is dat er nu ineens geld is, maar ik ben het ook met hem eens dat de regering op zeker moment verantwoordelijkheid zal moeten nemen van hun eigen besluiten.
  Op zeker moment

  Ik geef de regering nog geen tussenrapport, een ieder die dit wel doet kan je niet serieus nemen, maar wat opmerkingen ga ik toch maken
  Stop met vriendjespolitiek
  Stop met Abdoelpolitiek; het van daken schreeuwen hoe geweldig je het wel niet doet en wetjes uit de hoge hoed toveren, zie aanpassing Bankwet. Dit was de reden dat ik op Youtube de vergadering heb gevolgd. Nu was mijn interesse gewekt
  Ik vraag mij af of dit wel noodzakelijk was. Merkwaardiger vind ik dat de governor het er totaal niet mee eens was, maar desalniettemin blijft zitten. Toen de ndp een wet aannam dat Hoefdraad beschermd zou wordenbij zijn ongebreidelde leenzucht wilde de toenmalige governor dat dit ook voor hem zou gelden. Zeer mwerkwaardig, gelukkig trapte de ndp hier niet in
  Naast het stoppen met er ook iets gebeuren, of durft men dit niet?
  Namelijk de governor een doel stellen waaraan hij moet gaan voldoen.
  Elk jaar moet worden geëvalueerd of dit doel is bereikt. Nu is het te vrijblijvend


  Maak melding

 18. @ Robles

  Zie hier boven van Pico de inhoud. Ik gaf de verkorte versie.

  Ik ben niet gelukkig met het geven dat de nieuwe coalitie op veel zaken weinig anders handelt dan de vorige coalitie. verhullend en weinig inhoudelijk.
  Ik ben bang dat het voor de korte termijn ook niet anders kan. De coalitie zal eerst vertrouwen moeten wekken en een schulden deal moeten maken. Dat is razend moeilijk lijkt mij want amateur Boefdraad heeft enorme schade aan gericht.

  Nu er wat rust kan ontstaan en het terug halen en saneren kan beginnen zal duidelijk moeten worden hoeveel er bespaart kan gaan worden.


  Maak melding

 19. @ wendy, hoe en waar en door wie komt die ellende die nu wordt aangepakt. Deze regering is super goed bezig om die grote pleurisbende van je afgod weg te vegen.
  Als je een staatsimbeciel, moordenaar, drugscrimineel president maakt, sterven er inderdaad mensen van de honger niet veroorzaakt door deze regering, domme ezel.
  Maar goed zonde van mijn tijd om je dit uit te leggen, wees blij dat er nu een echte president zit met echt beleid, en eentje die echt ook gestudeerd heeft. En geen randdebiel, tralalalalalala


  Maak melding

 20. Een mooie jaarrede, voer voor de oranje lovers hier.
  Misschien kunnen deze lovers aangeven hoe het mogelijk is, dat een overheid die geen cent te makken heeft ineens in staat blijkt te zijn om de ambtenaren salarissen uit eigen middelen te betalen.
  De minister van Financiën verzuimt om een goede onderbouwing mee te sturen ter ondersteuning van zijn hoera verhaal. Waarom geeft hij niet aan waar de middelen vandaan zijn gekomen de afgelopen week, want hiervoor had hij niet genoeg inkomsten.
  Het moet voor deze bewierookte minister toch een fluitje van een cent zijn. Welke genomen maatregelen hebben het gewenste effect gehad, zijn alle gelden binnengekomen.
  Dit zijn enkel belangrijke maatregelen:
  1. de solidariteitsheffing op de lonen, nog niet ingevoerd
  2. de verhoging van de government take, hoogte moet nog worden vastgesteld
  3. 2x benzineprijs verhoging, ook hier moet het bedrag nog worden vastgesteld
  4. stopzetting subsidie op het OV, om welk bedrag gaat het
  5. Uitgifte Staatsobligatie lening 400.000.000 US gaat dit nog door
  6. geleidelijke stopzetting subsidie van EBS en SWM, moet nog geëffectueerd woeden.
  7. de bezuinigingen op diverse ministeries, het op hold zetten van betalingen etc.

  Het duurt weken voor het inventariseren van deze inkomsten. en deze minister heeft het met zijn ministerie in een week klaar gespeeld!!!!!
  Oranje lovers gaat er echt geen lampje branden, als een minister zegt dat hij geen geld heeft en dan, na één week van zijn eerste uitspraak, ineens toch geld blijkt te hebben om de salarissen uit eigen middelen te betalen.

  Robles doe geen moeite bij JoJo, hij valt uit de toon.


  Maak melding

 21. Pico 30 september 2020 At 13:57
  JoJo 30 september 2020 At 15:03
  Pony 30 september 2020 At 15:40
  =========================

  Allemaal doordachte reacties zonder schelden en met argumenten. Zo kan het ook. Mijn dank hiervoor.


  Maak melding

 22. Er is wel degelijk een verklaring gegeven hoe de salarissen betaald konden worden:

  “Ja, meneer de voorzitter ondanks alle kritiek, ondanks alle moeilijke beslissingen, ondanks alle pijnlijke maatregelen, durf ik dat te zeggen. Ik wijs, op de effectieve wijze waarop op alle ministeries een stop hebben gezet op geldverspilling, kopstukken in het grootste corruptieschandaal bij onze Centrale Bank en de Postspaarbank zijn opgesloten, wachten op berechting of binnenkort worden opgehaald. Corruptief uitgegeven gronden, of verkavelingen, zoals die van Cultuurtuin zijn stopgezet of teruggedraaid.

  Er vindt opschoning plaats van spookambtenaren op ministeries, onrechtmatige gebruik van auto’s, is een halt toegeroepen. Het zijn allemaal zaken die onderbelicht zijn door de financiële crisis, maar ze zijn van groot belang, willen we weer recht en orde terugbrengen in ons land.Wij hebben salarissen, lonen en essentiële diensten op tijd kunnen betalen, niet omdat er veel geld is, maar simpelweg omdat we prudent beleid voeren, verantwoord omgaan met de schaarse beschikbare middelen, en ik kan u verzekeren gelden gaan naar die doelen waarvoor ze bedoeld zijn. Ze komen niet terecht in de zakken van individuen die daar geen recht op hebben. Daarom staan we er ook beter voor dan drie maanden geleden, meneer de voorzitter, omdat we een plan hebben dat ons uit de crisis zal halen.
  … ”

  Mensen met haat, jaloezie en afgunst zullen alle verklaringen en elke uitleg van deze regering ter zijde leggen en alleen hun eigen BS rondbazuinen.

  Daarom zei een wijze man:
  ” Do not argue with fools .. ”

  Niet storen.
  Wij werken aan een beter Suriname, ook voor jou.
  W’o set en. Krakti !


  Maak melding

 23. @ Pony
  Gek he, dat je je druk maakt vanwaar de middelen komen bij deze regering, i.p.v. te vragen waar de middelen zijn gegaan de afgelopen 10 jaren.


  Maak melding

 24. Passant 30 september 2020 At 18:15
  Als ir Tsang ea goed gaan luisteren dan konden zij wel zien, hoe deze regering orde op zaken heeft gesteld en over geld is komen te beschikken.
  ===============================

  Nou dus niet door meer geld binnen te halen. Dat kan ook niet in korte tijd. Voornaamste reden is het halveren van de salarissen geweest.


  Maak melding

 25. Iedere president die hoort dat er sprake is van een begrotingstekort, zou voordat hij het presenteert, van zijn mensen willen weten, welk deel incidenttel is en welk deel structureel. En op basis daarvan een dekkingsvooestel willen zien.

  Op basis hiervan kan hij vervolgens DNA deze begroting voorleggen.

  Rare gang van besuren.


  Maak melding

 26. Pico 30 september 2020 At 19:14
  @ Pony
  Ik ben het niet met je eens dat JOJO uit de toon valt
  Of je moet bedoelen dat hij qua kennis en inzicht boven ons uitsteekt
  Ja, dan valt hij uit de toon
  =====================

  Hij gaat vaak niet in op je argument. Hij steekt een eigen verhaal af. Niet erg verder 🙂


  Maak melding

 27. @ Pico30 september 2020 At 19:14

  Ik ben het ermee eens dat een regering onder normale omstandigheden dit soort zaken niet op deze manier bekend hoeft te maken.
  Maar gezien het ongeduld en onrust bij delen van het volk denk ik dat het wel goed is dat de regering aangeeft dat de financiele zaken weer redelijk in balans zijn gebracht en dat de regering dus goed op weg is. En daar is het op eigen kracht kunnen betalen van de salarissen een goed voorbeeld van.


  Maak melding

 28. Kijken wie op een oneigenlijke manier gelden van het land in hun eigen zakken stopten en zich ermee verrijkten. De huidige kabinet heeft gewoon gelden bij de ndp-rovers van de afgelopen 10 jaren gestopt. Gelden die ze in hun eigen zakken stoppen en in kas van het land te houden. Zie waar dit naar toe leidt en dit is maar het begin.

  Al die 4 miljard US-dollar zal dit kabinet van Z.E. president CS bij de ndp-rovers terug halen voor de de Surinamers.


  Maak melding

 29. Meneer Pico, blij te lezen dat U weer de moeite genomen heeft om ons weer even te laten genieten van Uw gezang. Haha
  “JoJo je valt uit de toon”, waarom gezegd, wel, joJo wilt altijd onafhankelijk zijn mening geven, het gaat niet om zijn kennis, (ik weet niet of ik het kennis kan noemen, maar goed dat is een ander verhaal), maar de manier hoe hij zich opstelt, hij komt dan over alsof hij een VHPer is.


  Maak melding

 30. Merkwaardig genoeg komt de discussie over het betalen van salarissen op eigen kracht buiten parlementair op gang. Ik heb nog niemand in het parlement de minister van Financiën ter verantwoording horen roepen om uit te leggen hoe hij aan de middelen hiervoor is gekomen.
  Ik denk dat deze minister van Financiën er niets op tegen heeft om het e.e.a. in het parlement uit te komen leggen.
  Dus aan suggestieve prietpraat heeft de samenleving helemaal niets, nada, nunca, zero.

  Grappig hierbij is de stelling van Boskopoemang, dat mensen zich eerder druk maken waar het geld vandaan komt, maar inmiddels vergeten te vragen waar alle verdwenen gelden van de afgelopen 10 jaar naar toe zijn, of iets in die strekking.


  Maak melding

 31. Ik ben het volledig eens met de opmerking van Pico namelijk:
  “Als het al zo is dat de regering (op correcte wijze) in staat is geweest om de salarissen te betalen dan nog vind ik dat je dit gewoon doet en verder stil blijft. Je doet immers gewoon je werk. Het geeft geen pas om met de borst vooruit van daken te schreeuwen dat je aan je verplichting hebt voldaan.”

  Zie het zo
  Je bestuurt een auto en je houdt je aan alle verkeersregels die geldend zijn inclusief de fatsoensnormen in het verkeer.
  Er zal dan geen enkele politie jou stoppen om een bekeuring te geven.
  De politie zal je wel stoppen en een bekeuring geven en of een reprimande indien je je niet houdt aan de verkeersregels.

  Dus ook zo met iedere regering
  Loop niet te verkondigen wat je hebt gedaan want daar word je voor betaald.
  Anderen mogen erover praten en een mening hebben.
  Verkondig wel wat je nog niet hebt gedaan wat je hebt beloofd en of hebt verziekt want daar wordt je niet voor betaald.

  Het is niet zo moeilijk dit te snappen.

  Moet wel zeggen dat het wel hout raakt als er wordt aangegeven dat:
  ergens het geld vandaan moet komen om je huishouding draaiende te houden.
  Waarheid is dus ook dat je bij devaluatie dus meer SRD’s krijgt voor 1 USD / Euro onderwijl de salarissen hetzelfde blijven in SRD’s.
  Dus kun je voor de ontvangen valuta wegens export dus meer SRD’s ontvangen en daardoor dus ook de lonen betalen.
  Voorbeeld (éénvoudig)
  De salarissen bedragen 400 miljoen SRD tegen een koers van 8 dus heb je 50 miljoen USD nodig
  Door de koers te stellen op 15 SRD heb je ineens dus 750 miljoen SRD dus na betaling van de salarissen hou je dus 350 miljoen over in de kas.
  Onderwijl zijn de betaalde salarissen niet voldoende om dezelfde hoeveelheid goederen en diensten af te nemen want ook daar zal de koerscorrectie invloed op hebben.


  Maak melding

 32. Aaaiii,… wtk zit vol ndp economen die denken dat het nog beter kan. in de 10 jaar dat de ndp aan de macht was hebben ze niets gedaan voor land en volk. De staatskas was leeg. Door het verhogen van benzineprijzen en het bijstellen van de koers, hebben ze inkomsten weten te genereren.
  De vorige regering heeft alle inkomsten verpand aan mulitinationals in ruil voor leningen. Het enige wat ze deden was voedselpakketten uitdelen om het volk nog afhankelijker te maken. De broer van abdoel heeft zelf een aantal achterover gedrukt om die te kunnen verkopen. Een min. van financien die op de vlucht is gelagen. Een dommere massa dan de ndp bestaat niet in deze wereld. ai…oe dong foe troe!


  Maak melding

 33. Boesskowtoe 1 oktober 2020 At 15:59

  En deze regering gaat toekomstige olie-inkomsten verpanden. Terwijl onduidelijk is wat die inkomsten op termijn zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.