zaterdag, april 20, 2024
HomeOnderwerpenNatuurVIDEO: Start aanplant bamboe te Weg naar Zee

VIDEO: Start aanplant bamboe te Weg naar Zee

-

Does Travel - naar Suriname

De Surinaamse minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, heeft deze week een bezoek gebracht aan Weg naar Zee. Daarbij heeft hij diverse locaties bezocht, waaronder de plek waar vorige week zondag een kleien-dijk was doorgebroken veroorzaakt door grote golven van een orkaan 400 kilometer verderop in de oceaan schrijft Erlan Sleur.

Ook heeft hij een bezoek gebracht aan de twee steigers waar proffesor Naipal al enkele jaren bezig is STU’s (Sediment Trapping Units) aan te leggen om uiteindelijk de mangrove te herstellen. De bewindsman gaf het startsein voor de aanleg van een grijsgroene dijk te Weg naar Zee door de aanplant van bamboe langs de dijk. Deze zal de dijk extra verstevigen aangezien de wortels de klei beter kunnen binden bij extreem weer en hoog water.

Nurmohamed was bijzonder onder de indruk van het project. Hij gaf aan dat de mangrovebomen meer aan de voorkant zijn geplant om de golven te minimaliseren, waardoor meer modder wordt ontwikkeld, maar is net niet bestand tegen de zeespiegelstijging. De landbouwarealen hebben een stevige bescherming nodig. Op dit moment wordt het vrijwillig gedaan door het Mangrove Forum Suriname (MAFOSUR). Uiteindelijk zullen de plaatselijke bewoners de dijk zelf moeten onderhouden om zodoende een eigen bijdrage te leveren.

Het is een pilot dus de gevolgen zullen uiteraard gemonitord worden. De minister heeft zich uitgesproken om de groene kustverdediging (mangrove) in Suriname te ondersteunen en alles in zijn werk te stellen om de professor in zijn projecten te helpen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

14 REACTIES
  1. Mijn kennis en ervaring over land te beschermen tegen water is anders dan deze methode.

    Ik zou best hier ook kennis en ervaring van deze methode willen opdoen als ik in Suriname ben.

    Ik wens prof. Naipal het bedte toe met STU’s aan te leggen en deze met zijn team te beplanten met Mangrove, Bamboe. De Groene en duurzame en degelijke zeedijk. Goed is voor Flora, Fauna, eco-toerisme, wetenschap. Ook de minister van OW & V Riad Nurmohamed en de Universiteit van Su/ Adekus.

    Alles van waarde is duurzaam

    Surinamers moeten allemaal achter dit


    Maak melding
  2. En ja hoor het is weer team Riad Nurmohamed dat wel (letterlijk) zoden aan de dijk zet !
    Team Somohardjo en team Ramadin zijn ook al goed op dreef.
    Ik kijk uit naar de prestaties van team Saskia Walden.

    Slim-Suriname heeft de leiding.
    W’o set en. Krakti !


    Maak melding
  3. Dit is geen goedt plan,dit plant is een woekerplant en bovendien moeilyk uit teroeien.
    om onze kust te beveiligen tegen water moet men hoe dan ook beton en rotsen (bauxiet rotsen) gebruiken zodoende voor jaren van dit probleem af tezyn
    wat nu gebeurt is experimenteren, die Fase zyn we allang voorby .
    en dat zou men toch wel weten, en geld mag niet het probleem zyn. de staat hoort hiervoor zorg tedragen


    Maak melding
  4. Men kan onze kuststreek niet met dit plant verzieken. onze kust moet voledig dyk van beton over het gehele kuststreek van Suriname krygen, goedkoop zal het niet zyn.
    Het zal wel een 20 jaren plan moeten zyn, daar moet men serieus over na denken
    dus een betonen dyk en daarachter verhogen dat is de enigste optie,en niet van die achterlyke ideen we leven al in 2020 we zouden nu al aan de kust op een teras moeten zitten maar door domme kortzichtige, geldverslindende keuze,s zit ons land nog in een splagaat
    Bamboe is een geinporteerde plant,komt oorspronkelyk uit INDO en woekerd zicht overal door
    je kan het nooit meer uitroeien en een uitstekende broeikast voor slangen, mensen denk goedt na ,voor dat je dit soort besluiten neemt, kyk hoe dit plant zich uitbreidt in onze bossen ,verdiep je in deze plant en neem dan een besluit.


    Maak melding
  5. Geld verspilling aan dit gedoe, bouw een goede dam van beton want de natuur veranderd.
    Zoek landen op die goed zijn in het bouwen van dijken tegen overstroming.
    Wat ik daar zie is de hele kustlijn blootgesteld is aan de natuur met de gevolgen daarvan.

    Gevolgen, denk aan overstroming want het water heeft kracht, wees niet zuinig en bouw een goede dam van beton. Bouwen naar de toekomt dat is het moto.


    Maak melding
  6. Men moet een waterdichte kollosale betonnen damwand van 100meter hoog rondom ocer bouwen zodat Suriname voor altijd gevrijwaard wordt van purple waves.
    Klootzak!!!!


    Maak melding
  7. Professor Naipal heeft dit natuurlijk uitgezocht. Ook in suri gevolgen vd klimaatsverandering. De bekende mangrove bomen kunnen de stijgende zeespiegel niet aan.
    Er zijn 100 verschillende bamboe-soorten. De professor heeft de bamboe uitgekozen die, en hoog water en het extreme weer aan kan.
    Wie weet krijgt suri de primeur voor deze try-out, met als gevolg internationale ondersteuning voor de duurzame aanpak.

    Suc6 professor Naipal 👍


    Maak melding
  8. Rbrown
    Grassalco is een parastatale onderneming die blokken steen haalt uit het binnenland en levert aan Trinidad ter versterking van hun kustlijn.
    Ik vraag mij dan af waarom dezelfde Grassalco deze blokken steen niet kan leveren aan de overheid ter bescherming van de kustlijn.
    Suriname bezit heel veel m3 van dit soort steen


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES