Commissie Valutawet en commissie Grondzaken geïnstalleerd

33
Commissie Valutawet en commissie Grondzaken geïnstalleerd

In Suriname zijn zaterdag twee presidentiële commissies geïnstalleerd door staatshoofd Chan Santokhi. Het gaat daarbij om de Commissie Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren (commissie Valutawet) en de commissie Grondconversie en herziening grondbeleid (commissie Grondzaken).

De commissie Valutawet is geïnstalleerd voor een periode van 3 maanden en zal zich bezighouden met de evaluatie van de valutawet, welke is goedgekeurd in het parlement op 23 maart 2020. “Het is onze taak om te kijken naar deze wet. Er zullen goede zaken zijn in de wet en ook goede zaken die nog opgenomen kunnen worden. Er zullen zaken zijn die vernietigend werken naar de samenleving, die zullen we moeten aanpassen”, aldus de Surinaamse president.

De commissie Grondzaken is voor een periode van 6 maanden geïnstalleerd ter regulering van het grondbeleid. Belangrijke zaken waarover de commissie zich zal buigen zijn grondconversie en het integraal evalueren van het grondbeleid.

In deze commissie nemen zitting verschillende overheidsvertegenwoordigers, alsook notarissen, taxateurs en juristen. Van de commissie wordt ook een bijdrage verwacht bij het formuleren van wetsproducten ter regulering van het grondbeleid.

33 REACTIES

 1. Het zou een verademing zyn als men ale mensen die een aanvraag gedaan hebben en mensen die daar behoefte aan een stuke grondt hebben, ook daadwerkelyk een stuk grondt tegeven en niet alleen aan politici en familie .


  Maak melding

 2. Chan weet geen raad meer hij moet z,n braaksel nu inslikken hij gaat nu de zelfde valutawet die niet goed was afgekeurd en naar de rechter moest haal chan nu uit de kas met de mom van we gaan het aanpassen vhp had geen panel klaar liggen chan je bent een liegbeest


  Maak melding

 3. Valutawet was niet goed naar de rechter stappen en nu word de zelfde wet gebruik met de mom we gaan het aanpassen dus conclusie vhp had geen plan liggen ze hebben ook geen visie we zijn er mooi klaar mee


  Maak melding

 4. Helemaal geen vertrouwen meer in deze regering. Nooit verwacht van chan dat hij zo laks zou zijn zoals beloofd.
  De hebies beschermen en de armen alsmaar laten klimmen, maar de top nooit zullen bereiken. Wat een zielig vent.


  Maak melding

 5. Reena en richt, al die hebben jullie meegedaan met de vorige regering. Jullie zijn mede verantwoordelijk voor de situatie. Nu komen er regels en dan beven jullie. Ik zou exact hetzelfde doen wat chan nu doet en iedere surinamer moet geduld hebben , immers Rome ook niet in een dag gebouwd. De grond kwestie moer zeker aangepakt worden want velen in su hebben het gratis gehad en velen weten niet eens dat hun grond uitgegeven is terwijl zij de eigenaren zijn.


  Maak melding

 6. Kolibri,

  ===================================

  De grond kwestie moer zeker aangepakt worden want velen in su hebben het gratis gehad en velen weten niet eens dat hun grond uitgegeven is terwijl zij de eigenaren zijn.
  ======================================
  Dat klopt.
  Dat heeft de vorige regering ook gedaan met grond bij o.a de cultuurtuin. En nog heel veel gronden in suriname.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 7. Laat de ndpers hun borst nat beginnen te maken want er gaan wat stukken land weer in beslag genomen worden die men gratis heeft gehad. Laan ze het gaan kopen als je geld heb. Het volk heeft het eerder nodig dan enkele grote boeven die het kunnen betalen.


  Maak melding

 8. Valutawet??? Haha dus Abdoel je wet was prima.
  Chan je bent de grootste debiel. Nog niets van jezelf gedaan. Waar zijn al je mensen die zouden helpen??
  Bedrieger.
  Ook Chottelal zijn pakketten gaan door.
  Staatskas is leeg maar salarissen betaald uit eigen zak. chan wilt lenen maar hij had brieven gestuurd tijdens Bouta. Wat nu.,


  Maak melding

 9. @Ric, @Reena Roy, @Wendy.
  Wat zijn jullie toch dom! Jullie verwachten binnen drie maanden resultaten van deze regering. Terwijl je 10 jaar alles geslikt hebt van de vorige regering.
  Niets meer zeggen, typisch dom paars stemveegelul!


  Maak melding

 10. Er is dus een wet die goedgekeurd is door het parlement. Vervolgens is het onze taak te kijken naar deze wet. Er zullen goede zaken zijn in de wet en ook goede zaken die nog opgenomen kunnen worden.” Er zullen zaken zijn die vernietigend werken naar de samenleving, die zullen we moeten aanpassen”, aldus de Surinaamse president. Vandaar de installering van de zoveelste commissie. Je neemt een wet aan en je weet niet precies hoe die zal uitwerken en je begint alvast een armslag te nemen. Je bent vlees noch vis. Het siert Santokhi wel dat hij een luisterend oor heeft. Dat luisterende oor moet wel vertaald worden in/ en naar daadwerkelijke tegemoetkoming. Het heeft weinig zin te zeggen dat je een luisterend oor hebt c.q., het voornemen zich transparanter op te stellen en vervolgens gewoon je gang gaat. Dat is te min. Succes.


  Maak melding

 11. Wonen de meeste forumleden in Nederland?
  Lekker geleuter op afstand! Ze moeten dit, ze moeten dat! Probeer je maar eens in te beelden hoe je een ruim 10 jaar economische en sociale puinhoop moet herstructureren. Leuterpraat voor bij een Parbobiertje 😄


  Maak melding

 12. Deze santhoki heeft heel wat andere dingen aan zijn hoofd. Het grootste probleem is abop, hoe krijg je deze partij klein. Abop heeft op aangeven, van dillip sardjoe,nu de energie in su in handen.
  Ze hebben hun mannetje nu bij staatsolie en bij ebs.
  Abop heeft bij de vorming vd regering binnen 24 uur ,op aandringen van sardjoe want die dikkop van abop kan niet denken en heeft geen visie, ministerie gas en olie opgeëist.
  2024 als de olie zal worden opgepompt en verkocht zal worden,dan is die santhoki al het jaar daarvoor afgezet.
  De dikkop van abop wordt blij gemaakt met het ambt van pres en de handel en wandel van de Ndp kan opnieuw beginnen. Binnenlandse zaken is ook op aandringen van sardjoe en ndp opgeëist, vandaar dat die nerkust moest aanblijven.
  Qua denkvermogen steekt Bordo ver boven die dikkop van abop uit.
  Vanaf begin regering brunswijck/ santhoki geweest.


  Maak melding

 13. Aan de paarse wc worongs: lees de West maar, hoe jullie super ndp regering GEKNOEID hebben met auto’s. Dus ga je kapas maar daar in Ocer pieren bij die boevenbende, die deze paarse stront heeft veroorzaakt. Ga je smoelen daarop wassen. Daar hoort niemand jullie over blerren. Er zullen meer paarse lijken uit de kast van desi en consorten komen ; tek oeng ai loekoe.


  Maak melding

 14. Frank@. Ik heb regeringen zien komen en gaan met mooie beloftes, maar geloof mij dit kan en zal Santokie nooit kunnen rechttrekken. Niet eens de door de vorige klote regering, als je mij begrijpt wat ik bedoel! Heb echt medelijden met de armen.


  Maak melding

 15. ………de evaluatie van de valutawet, welke is goedgekeurd in het parlement op 23 maart 2020.
  Het parlement had niets in te brengen. ndp keurde alles wat uit de koker van ze kwam goed.ze hadden de meerderheid
  nu pas kan er gekeken worden naar de wet. daarmee word bedoelt dat alle zooi eruit wordt gehaald dat er gesproken wordt met de banken en anderen met verstand voordat je het uitvoert.

  haha die rob toch oh sorry nu even rob less oh nee toch niet rbro
  een stuk grond gratis
  typische mentaliteit; gratis gratis gratis
  zelf nieuws op het internet willen ze gratis, een beetje reclame zodat de site ons kan informeren willen ze niet nee gratis gratis.
  Stelletje bedelaars
  Mars ga werken in plaats de hele dag hier je ka te komen verkondigen dan zal je misschien willen betalen


  Maak melding

 16. Veel NDP-ers, Bouta-lovers en zwevende Surinamers begrijpen niet waar deze regering mee bezig is.

  Voor de verkiezingen presenteert elke partij zijn visie. Chan Santokhi had aan de hand van de TOEN beschikbare informatie zijn plan klaarstaan.
  Het is logisch dat dit plan een globale ontwerp / begroting is en dat pas gedetailleerd uitgewerkt kan worden nadat ten eerste de coalitie is gevormd en ten tweede nadat de werkelijke situatie in kaart is gebracht ! Want achteraf na het aantreden van de regering Santokhi zijn pas de feiten concreet boven water gekomen.

  Chan Santokhi heeft vanaf dag 1 sinds zijn aantreden gedaan wat gedaan kon worden. Dus dat deel van zijn wederopbouwplan is al in werking gezet ! Het probleem is dat dom- en kortzichtig- Suriname niet gewend is om gestrucureerd te werk te gaan. De groep Surinamers die in 2010 en 2015 NDP hadden gestemd willen alleen maar 1 ding zien lage koers en lage prijzen. Zij snappen niet dat er EERST een heel proces daaraan vooraf MOET gaan.

  De commissies die nu ingesteld worden moeten de waarden, de toepasbaarheid en de naleving toetsen en controleren. Precies hoe Riad Nurmohamed Suriname letterlijk schoonveegt precies zo gaan de ingestelde commisies andere zaken schoonvegen.

  Met de instelling van de commissies valutaverkeer en grondconversie is de kans heel groot dat de witwaspraktijken aan het licht zullen komen.

  Chan Santokhi heeft dus wel degelijk een plan klaar staan die hij sinds dag 1 uitvoert. Het eerste onderdeel van zijn plan is bodemonderzoek, want je kan niet bouwen op drijfzand. Wat is er precies gebeurt ? Hoe zit de vork werkelijk in de steel ? Dom- en kortzichtig-Suriname begrijpt niet waarom eerst analyseren belangrijk is daarom zijn zij ongeduldig !

  Slim-Suriname heeft een goede keuze gemaakt !
  W’o set en. Krakti !


  Maak melding

 17. Wanneer jouw huiswerk pover is ,ga je in allerijl dingen bijstellen. Wat heb je al die tijd gedaan? Nou ,ik wist het niet. Nou ,ik had er geen vermoeden van. Regelrechte rotzooi. Jouw huiswerk is slecht geweest. Je sprak over tweehonderd dagen. Je sprak over nog een tweede brug bouwen en zo kunnen we nog doorgaan. En nu kom je aan de macht en zeg je ahummm , ennummmm, we hadden geen vermoeden dat de situatie zo ernstig was. Maar al die tijd stond je te schreeuwen. Regelrechte podiumtaal. Ineens, nu we aan de macht zijn beseffen we dat dingen heus niet zo verlopen als we dachten. Dit voert weer terug naar het slechte huiswerk. Het voert weer terug naar kopiëren en plakken. Zoveel beter kun je het dus niet. Je hebt geluk dat de door jou gerichte bedeloproepen aan het buitenland, doel hebben getroffen. Maar een waarachtig plan had je niet echt. Nu zie je wat regeren inhoudt en ga je om geduld vragen. Niet iedereen heeft dat geduld dat jij verlangt. Yu lawwwww! There is more to come! Je bent al slecht begonnen met nepotisme terwijl er een open weg voor je stond. Yu lawwww! Desondanks succes, het is nooit te laat zich te herstellen.


  Maak melding

 18. Santokhi, heeft de skills niet, mis de macro economische denkwijze maar wat wil je, zijn ervaring ligt op een ander terrein, hij denkt nog steeds als een politie ambtenaar.
  Meedenken met de vakmensen gaat hem vies tegenvallen, hij moet beslissingen nemen, de effecten van zijn beleid kunnen overzien, zal moeilijk worden, al doet de goede man zijn best, men gaat proberen misbruik van hem te maken.
  En zijn aanhang hier op waterkant, dit is geen desavouering van mij, maar een harde realiteit.
  Trouwens om deze regering op de goede weg te zetten en te houden, moeten jullie niet klakkeloos alles accepteren maar ook kritisch naar het beleid durven kijken.
  We willen tenslotte geen herhaling van 10 jaar Bouterse wanbeleid.
  Wij willen met z’n allen in Sranan het beste met het land, tóch. Jip en Janneke


  Maak melding

 19. Deze regering heeft geen plannen en kan ook geen plannen hebben. Want de edelstenen en goud sectoren kunnen ze niet handhaven ten goede voor Suriname.

  Waarom, omdat zijn Surinaamse vrienden in die sectoren zitten.


  Maak melding

 20. Op maandbasis een tekort in de staatsklas is van 200-400 miljoen SRD is. Voor september is er een tekort van ruim 400 miljoen SRD. De vorige regering onder leiding van president Bouterse heeft de tekorten de laatste tijd opgevuld door steeds nieuwe leningen aan te gaan. Die brengen echter ook rente en aflossing in de toekomst met zich mee. Hoe adviseren jullie minister Chan om dit op te lossen👆, jullie schijnen het allemaal beter te weten, waarom heb ik jullie niet gehoord👂👀🤫, toen Bouta er zo een puinhoop van maakte. Nu hebben we iemand die het grote probleem van jaren paars beleid en corruptie wil proberen op te lossen en jullie lopen alleen maar te zeiken. Gun en geef deze president tenminste een jaar om proberen uit deze wirwar aan duistere zaken, lucht te scheppen. Waar is Hoefdraad🚔👮‍♂️, die kon nog openheid van zaken geven, maar die kiest ervoor om met al die miljoenen uit de staatskast ondergedoken te blijven.🤔


  Maak melding

 21. Het is jammer dat er nog steeds van die vieze vuile rioolratten rondlopen die alleen maar negatieve energie proberen te projecteren naar de huidige regering. De kranten staan er ook vol van. Waar waren ze met hun commentaar de afgelopen 10 jaar. Bij elke sheet die deze regering doet staan ze als eerste klaar om hun negativiteit rond te bazuinen. Natuurlijk is het goed om de regering kritisch te volgen, maar als je commentaar hebt kom dan ook met een voorstel tot een oplossing. Anders heb je geen recht van spreken. Opbouwende kritiek is toch iets anders dan elke keer negatief je gal spuien op een regering die haar best probeert te doen om de puinhopen van 10 jaar criminaliteit op te ruimen. Je hebt immers 10 lange jaren je gore bek gehouden, alle poep van de criminele bende geslikt en zou deze regering nu op haar merites moeten beoordelen. Maar dat kunnen jullie niet, want die krabben mentaliteit zit heel erg diep gebakken.


  Maak melding

 22. Alle illegale wisselaars moeten aangepakt worden.
  Het moet binnen landsgrenzen aantrekkelijker zijn om met de eigen SRD te betalen. Als het MKB geen buitenlands valuta meer accepteert dan neemt de vraag naar SRD ook weer toe. En dat ten gunste van de koers.
  Nu het luchtruim weer open wordt gegooid kan men straks met de feestdagen weer meer tourisme verwachten. Ook dit kan weer gunstig zijn voor de koers.

  Dus beste landgenoten en vooral het MKB,
  jullie kunnen ook een directe bijdrage leveren aan een betere koers voor onze eigen munt.

  Willen jullie ook dat de koers daalt ?
  Help dan mee !
  Valuta wisselen alleen bij legale en aangewezen instellingen. En maak binnen de grenzen van ons Suriname alleen gebruik van onze eigen munt.

   “Ask not what your country can do for you,
  ask what you can do for your country,”

  Mi nanga yu, w’o set en. Krakti !


  Maak melding

 23. ” …
  Django28 september 2020 At 11:11

  Let op: 90% van de notarissen van Su zijn onbetrouwbaar. Er zitten echt 2-3 tussen die integer zijn.
  … ”

  Mee eens. Er zou zeker een inspectie en controle moeten komen om ook malefide notarissen aan te pakken. Er zijn notarissen die tegen tjoekoe valse papieren maken / regelen. Zij hebben connecties bij diverse overheidsafdelingen. Vooral bij zaken mbt erfrecht wordt er flink gefraudeerd.
  Een meldpunt voor benadeelden zou ook goed zijn.
  Foute notarissen moeten ook het veld ruimen.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 24. Sabaku, in mijn jeugd heb ik vaak de Sabaku en Tjon Tjon mogen aanschouwen, prachtige reigers. Dus mi boi, wat ik wil zeggen is dit, gebruik de naam met ere, loop niet als een druiloor van alles te roepen. Je wilt anderen hier monddood maken door te vragen waar hun plannen zijn omdat ze een andere visie hebben dan jij. Dat is inherent aan het politieke spel. Ik kan ook lullig doen en aan jouw vragen wat jouw aandeel is of is geweest dan hier alleen maar anderen uitmaken voor Rioolratten. Vergeet niet dat wat je zegt jezelf bent. Schelden is bij jouw een nare gewoonte aan het worden.
  Je maakt jezelf belachelijk, dat is niet de bedoeling neem ik aan.
  Iedereen mag zijn mening geven, waar en wanneer, dat is aan hem of haar. Jip en Janneke


  Maak melding

 25. De hersenloze, laaggeschoolde paarse blaaskaken hier, kunnen maar niet bevatten, dat 10 jaar lang, roven, stelen, liegen, bedriegen, oplichten en frauderen, niet in 2 maanden opgelost is.

  Structureel leveren ze zelf het bewijs van hun domheid, kortzichtigheid en beperkte verstandelijke vermogens.

  Wekelijks rollen er opnieuw paarse lijken uit de kast en is 1 van de veroorzakers van deze chaos, armoe en ellende, t.w. Hoefdraad als een laffe hond op de vlucht geslagen en prijkt nu bovenaan de lijst van Interpol.

  NDPAARS = MISDAAD, LIST & BEDROG.


  Maak melding

 26. Flyer ,
  niet iedereen is volgens jouw botte hersens een ndper. Oranje is aan de macht, VHP, en toch krijgen de ndp’ers je gek, waaraan zal dat liggen denk je.
  We leven in een democratie, dus iedereen mag een mening hebben.
  Maak je dienstbaar, kom lekker terug naar Sranan inplaats dat je, je hier loop op te fokken.


  Maak melding

 27. Pony 28 september 2020 At 18:50
  Sabaku, in mijn jeugd heb ik vaak de Sabaku en Tjon Tjon mogen aanschouwen, prachtige reigers.
  ===================================================

  Who the cap fit…..

  Het doet heel erg veel pijn hé..


  Maak melding

 28. Pony 28 september 2020 At 18:50
  ==============================================
  Je geeft een verkeerde voorstelling van zaken. Als je goed gelezen had probeer ik nergens mensen te onthouden van hun mening. Ik constateer wel dat er hier mensen zijn (ja rioolratten) die kritiek leveren zonder dat maar ooit te onderbouwen met een stelling of zo je wilt “een mening”. En dat jij je toevallig aangesproken voelt kan ik helaas niets mee. Dat je ook nog toevallig vindt dat ik zit te schelden en jij niet of nooit, lijkt mij iets te opportuun en niet echt bevorderlijk voor je eigen stelling.
  Het constant negatief projecteren op een ander zonder daar maar enigszins een onderbouwing op aan te geven, geeft aan hoe jezelf in het leven staat…..en dat is niet al te best.
  Je moet dus even bij jezelf te rade gaan wie nu echt hier zichzelf belachelijk maakt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.