Bijna 150 voertuigen verkocht onder vorige regering, sommige tegen spotprijzen

37
Nieuwe SsangYong Musso dienstauto's voor dc's Nerkust en Jurel
Foto ter illustratie: Nieuwe SsangYong Musso dienstauto's van de overheid.

Opnieuw is er in Suriname een lijst verschenen van overheidsvoertuigen die vanaf januari 2020 tot aan heden zijn gekocht door oud-bewindslieden, ambtenaren en anderen gelieerd aan de vorige regering Bouterse. Uit het overzicht blijkt dat het gaat om bijna 150 voertuigen. Sommige voertuigen zijn voor belachelijk weinig geld verkocht, zo blijkt uit dit overzicht dat deze maand gemaakt is door het Surinaamse ministerie van Openbare Werken.

Anders dan bij andere lijsten blijkt nu dat ook voormalig president Desi Bouterse, zijn vrouw Ingrid Bouterse-Waldring en zijn dochter Peggy Bouterse, voertuigen voor een spotprijs zouden hebben gekocht. Uit de lijst blijkt bijvoorbeeld dat P. Bouterse maar liefst 2 Ford Everest voertuigen (bouwjaar 2019 en 2018) heeft gekocht voor slechts SRD 21.000 per stuk (USD 2.792 tegen oude CBvS koers). Dat zijn auto’s die nieuw circa USD 50.000 kosten.

Uit het overzicht blijkt dat de vorige first-lady maar liefst 3 voertuigen gekocht heeft. Ook komt weer naar voren dat koper M. Adhin slechts SRD 31.000 neertelde (USD 4.122 tegen oude CBvS koers) voor een Toyota Landcruiser uit 2019, die normaal gesproken USD 75.000 kost. Adhin kocht notabene twee Landcruisers zoals eerder hier ook al bericht werd.

Dat dienstvoertuigen door ex-bewindslieden worden gekocht is niet nieuw. Het is al jaren een gebruik in Suriname, maar is nergens officieel vastgelegd. Middels een een zogenoemde missive van de Raad van Ministers wordt doorgaans toestemming gegeven voor een dergelijke transactie.

Wat hier echter het geval is, is dat dure voertuigen voor een spotprijs worden verkocht en dat niet iedereen die een voertuig koopt daadwerkelijk een ex-bewindspersoon is. Uit het overzicht en de spotprijzen is duidelijk dat de regering-Bouterse/Adhin bij haar aftreden zwaar misbruik gemaakt heeft van voornoemd bestendig gebruik.

Het overzicht is hier te zien (PDF).

37 REACTIES

 1. Geef ze een week de tijd om de werkelijke restwaarde van het voertuig te betalen. Zoniet beslag laten leggen op voertuig(en) Indien noodzakelijk ook beslag laten leggen op tegoeden om aan de daadwerkelijke bedrag te moeten voldoen.


  Maak melding

 2. @JK, op basis waarvan?

  Dit is pure roof maar geinstitutionaliseerd want gebeurt altijd.

  Ik ben benieuwd of er een wet wordt voorbereid die dit in de toekomst onmogelijk maakt.


  Maak melding

 3. Echte triest dit. Volgens sommige ndp aanhangers op wkn moeten we niet naar het verleden kijken. Regering Santhoki moet ala direct de problemen oplossen. Laat me 1 ding hierover zeggen, de gestolen goederen moeten hoe dan ook terugkomen. Dat is een onderdeel van de wederopbouw van het land. Misstanden moeten benoemd worden.


  Maak melding

 4. Tsja, materiële zaken.
  Ooh in deze 150 wagi’s hebben ze onlangs demonstratief, de half opgeleverde highway geopend. Gelijk afgestraft, geen enkele mofina betrokken.

  De lachende 3e is de overheid, vanwege de verhoogde benzine prijzen. Nu nog wegenbelasting invoeren. Begin maar met SUV’s belasting, ze vernietigen de wegen. En natuurlijk ook de invoerrechten van SUV-onderdelen verhogen, dat zal ze leren. 😆


  Maak melding

 5. De overheid heeft het recht om alle dienstauto’s terug te vorderen. Die auto’s zijn van de overheid. De ex-ministers, ea hebben niet de werkelijke marktwaarde voor de dienstauto’s betaald.

  Ook degenen/instantie vd overheid die de waarde vaststelde voor de dienstauto’s moeten worden vervolgd door de rechtbank. Een ieder die (een) dienstauto’s heeft gekocht en onder de waarde van tweede hand auto’s ( zie bouwjaar) betaald heeft, heeft zich schuldig gemaakt aan oplichting.

  Dit is gewoon machtsmisbruik dat bewust heeft plaats gevonden door de hele ndp-criminelen en is strafbaar.

  Aangezien er geen dienstauto’s beschikbaar zijn voor de huidige ministers en voor de huidige diensten van de ministeries moeten al de verkochte auto’s weer worden terug gevorderd door de overheid. Hierdoor kunnen zij over de dienstvoertuigen beschikken om het werk voor land en volk naar behoren te kunnen verrichten.


  Maak melding

 6. Daarom is het heel goed dat de regering Santokhi terugkijkt en onderzoekt wat er allemaal fout is gegaan en waar.
  Onderzoeken en analyseren is een vereiste om problemen op te kunnen lossen.
  En dit moet gecommuniceerd worden met het volk. Alleen het volk wilt niet alles horen, het volk is selectief.

  De regering Santokhi is heel goed bezig en communiceerd goed genoeg.

  Ik ben wel benieuwd wat de regering gaat doen met al die bevindingen.
  Zijn er wetten in de maak om met twk fraude aan te pakken ? Want er is flink gefraudeerd. En de daders verdienen hun straf. Dit is wat het volk eist. Het volk wilt niet betalen voor fraude van de regeringen olv Bullshit Bouta.

  Wij willen z.s.m. gerechtigheid !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 7. Schandalig, sommigen hebben niet 1, niet 2 maar op z’n minst 3 keer lopen sjoemelen met de waarde van de auto’s. Dus 1 was niet genoeg, 2 waren niet genoeg…..schaamteloos.
  En je had al tien jaar lang in de staatskas gegraaid en gestolen van het volk.
  Er moet een manier zijn voor deze regering om deze misstanden terug te draaien.
  Kijk volk van Suriname, naar deze mensen op de lijst zijn uw gelden naar toe gegaan.
  Volk van Suriname, ga uw geld terug halen bij deze mensen.


  Maak melding

 8. De regering moet ten alle tijden de auto terug vorderen en ook de dagen dat zij de auto in bezit hebben gehad huur moeten betalen en ook hun bankrekening in het buitenland blokkeren zij hebben miljoenen in het buitenland


  Maak melding

 9. DE vorige regering met zijn volgelingen hebben bewust, moedwillig en met een voor opgezet plan en met voorbedachte rade aan roof en aan de tactiek van de verschroeide aarde gedaan. Zou alle taxateurs van deze dure auto strafrechtelijk vervolgen.
  Ze hebben alles gedaan om de regering Chan het maximaal moeilijk gemaakt om te regeren. Chan moet er geen gras over laten groeien. Aanpakken deze smerige criminele organisatie die maximaal voor eigen gewin is gegaan. En waar het kan strafrechtelijk vervolgen. Regering Chan laat het volk zien dat jullie al het gestolen waar naar binnen harkt. En de smerige paarse criminelen strafrechtelijk vervolgd. En die smerige paarse honden die zeggen dat regering Chan teveel in de achter uitkijk spiegel kijkt verdienen een stok in hun reet a la graaf Dracula, wat die met zijn vijanden deed. Deze paarse smeerlappen zijn het vijand van het arme volk. Het arme volk moet nu voor het gelag betalen.


  Maak melding

 10. Dan zou ik zeggen verander de wet wand jou mensen hebben het bedacht chan kan midden in de nacht benzine prijs opschroeven en alle soorten bezuinigen weten maken maar dit kan hij tot nu toe niet veranderen omdat hij en z,n trawanten zelf gebruik van gaat maken deze regering is alleen maar bla bla stemmingmakerij om het te laten zien kijk wat ze hebben gedaan om zich zelf populair te maken


  Maak melding

 11. Goederen tegen een spotprijs kopen kan normaal gesproken enkel bij een heler of iemand die goederen verkoopt voor dat deze in beslag genomen worden.
  De koper is strafbaar. Conclusie…… oppakken!


  Maak melding

 12. Je zou bijna zeggen SCHANDE. Echter, als je weet dat de voorgaande regeringen en ambstdragers ook gebruik hebben gemaakt, en in vele gevallen nog steeds gebruik maken van de voorzieningen, dan kijk ik hier niet raar van op…


  Maak melding

 13. HongKongFree 27 september 2020 At 23:25
  Je zou bijna zeggen SCHANDE. Echter, als je weet dat de voorgaande regeringen en ambstdragers ook gebruik hebben gemaakt, en in vele gevallen nog steeds gebruik maken van de voorzieningen, dan kijk ik hier niet raar van op…
  ===================

  Klopt. Waarschijnlijk is er juridisch achteraf ook niks aan te doen. Wat wel mogelijk is om het voor de toekomst onmogelijk te maken. Maar ik moet nog zien of dat gaat gebeuren.


  Maak melding

 14. ” …
  Dat dienstvoertuigen door ex-bewindslieden worden gekocht is niet nieuw. Het is al jaren een gebruik in Suriname, maar is nergens officieel vastgelegd. Middels een een zogenoemde missive van de Raad van Ministers wordt doorgaans toestemming gegeven voor een dergelijke transactie.
  … ”

  Er kan dus zeer waarschijnlijk wel iets aan worden gedaan.

  Wij willen gerechtigheid. Krakti !


  Maak melding

 15. Esmerald 27 september 2020 At 23:53
  Wet aanpassen heeft geen prioriteit.
  ===================

  Het zou wat zijn als deze regering maar 1 ding tegelijk kan. Het zou naar de bevolking toe een enorm mooi signaal zijn als ze dit gelijk oppakken. Daarmee creëer je ook draagvlak.


  Maak melding

 16. niet officieel…
  dus alles kan rechterlijk terug gevorderd worden.
  extra betaling voor de overige waarde van de auto’s of inleveren van de autos met geen teruggave van wat betaald is.
  en tevens daar bovenop… strafrechterlijk vervolgen voor heling.
  tevens de taxateurs e.d. op paken voor heling.
  iedereen een strafblad en een blokkade zodat deze ratten nooit meer voor het land kunnen werken.

  want wat blijkt? er zitten nog steeds van deze rovers in de regering?
  waarom worden deze er niet op staande voet uitgeflikkerd en aangeklaagt?
  chan moet nu eindelijk eens acties ondernemen ipv alleen het vuil bekend maken.
  er wordt steeds meer bekend, maar enige acties om de ratten op te pakken is er niet.
  terwijl dat rechterlijk heel snel kan.

  150 voertuigen.. dus ze weten ook waar ze zijn… makkelijk op te lossen


  Maak melding

 17. Het feit is al gepleegd. Voertuig in beslag nemen, verbeurt verklaren en terug zetten op welke ministrie het was. Ook moet de koper gestraft worden, bv een zware boete.


  Maak melding

 18. De Puinhopen Van 10 Jaar Desie Bouterse.

  Beste Lezers

  Bouterse Zou Zich Zelf Onsterfelijk Maken Als Hij OCER Voor Een Spot Goedkoop Prijs Had Verkocht.

  De NDP Komt Nooit Meer Terug Laat Het Voor Altijd Duidelijk Zijn


  Maak melding

 19. Ik vraag me af als deze ndp weer aan de macht was gekomen wat zou er dan met dit land gebeuren boi???na grasie oe bo jang tap laatste!!we blyven bidden dus komt zoizo goed met dit land en volk.een ieder die zich schuldig heeft gemaakt aan wat dan ook zal zyn straf krygen.10jaren lang heeft ndp kiek genomen op t volk en nu is het beurt van t volk om kiek te nemen op deze criminelen..


  Maak melding

 20. Alle mensen die boter op hun kop hebben, die deze partij hebben gesteund, om het land willens en wetens te vernietigen zullen nog meemaken wat er met hen zal gebeuren. Slechte Karma. De aller armsten die mee hebben gesteund, zijn nog armer en berooid achter gebleven, waar is jullie grote bek nu????? De schuld zal betaald moeten worden, links om, rechts om. Domme massa🤷🏽‍♀️🤷🏽‍♀️🤷🏽‍♀️


  Maak melding

 21. deze regeling afschaffen.
  Wagenpark overheid veilt voortaan auto’s die over zijn onder de burgers.
  En kan niet zo zijn dat mensen die hun zakken gevuld hebben zo over de rug van de burgers nog meer hun zakken vullen.
  Oproep aan de nieuwe regering dit terug te draaien en er voor goed een eind aan te maken


  Maak melding

 22. Wet inderdaad aanpassen, dat dit soort gangsterpraktijken niet meer gebeuren. Maar voor nu:in beslag nemen; vervolgen en opsluiten die paarse criminele boevenbende. Of niet @Robles?


  Maak melding

 23. Wet inderdaad aanpassen zodat deze gangsterpraktijken niet meer gebeuren en voor nu: in beslag nemen, vervolgen en opsluiten die paarse criminele boevenbende of niet @Robles


  Maak melding

 24. Latour Posse 28 september 2020 At 17:23
  Wet inderdaad aanpassen zodat deze gangsterpraktijken niet meer gebeuren en voor nu: in beslag nemen, vervolgen en opsluiten die paarse criminele boevenbende of niet @Robles
  =======================

  Ik kan wel van alles roepen maar als er nu gegraaid is door onduidelijke regelgeving uit het Front tijdperk zal het juridisch lastig worden lijkt me. Je moet dan volgens mij ook gaan kijken wat er aan het einde van regering Venetiaan allemaal gedaan is. Zijn er nog mensen uit die periode die tot op de dag van vandaag nog (mis)bruik maken van die regeling? Zomaar een aantal mensen aanpakken kan niet. Dan kweek je rechtsongelijkheid. Dat is willekeur.
  Dit lijkt me dus meer voer voor juristen. Ik ben geen jurist. Als de PG ruimte ziet om te handelen zal hij het wel doen. En anders blijft er alleen nog maar een wetswijziging over om dit in de toekomst onmogelijk te maken. Wetswijzigingen met terugwerkende kracht mogen namelijk volgens mij niet. Maar nogmaals ik ben geen jurist.


  Maak melding

 25. Robless wil alleen dat walgelijke verderfelijke zaken NU niet meer plaatsvinden.
  Hij hield z’n smoel al die jaren.
  Hij wil geen vervolging net als rbro
  wat een k@aoul worong, BAH BAH EN NOG EENS BAH
  Nee smeerpijp jij en je kornuiten de andere schurftige honden moeten allemaal worden aangepakd
  Je sakka sakka dagoe


  Maak melding

 26. Er zijn meerdere juridische gronden op basis waarvan deze verkopen ongedaan gemaakt kunnen worden. Verplicht ze de auto in goede staat terug te geven aan lanti en stort het betaalde bedrag, onder aftrek van een gebruikt vergoeding en kosten om eventuele schade te herstellen, terug. De meeste zullen dan zelfs niet terug krijgen en zelfs moeten bij betalen.
  .
  De NDP staat echt voor stelen wat je stelen kan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.