Twee oproepen tot protest vandaag in Suriname

25
Twee oproepen tot protest vandaag in Suriname
Archieffoto: protest in Suriname

In Suriname is de afgelopen week door twee personen opgeroepen tot protest vandaag. De eerste oproep komt van activist Stefano ‘Pakittow’ Biervliet. Hij heeft mensen opgeroepen om te protesteren op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. De andere oproep komt van ex-NDP’er Sibrano Pique. Hij roept mensen op om zich te verzamelen bij het Kerkplein.

Beide activisten vinden dat de regering de verhoging van de brandstofprijs terug moet draaien. “Genoeg is genoeg. Terugdraaien benzineprijs en valutakoers of regering Chan mag naar huis. Suriname eerst dan de rest” zegt Pique op zijn Facebook pagina.

Als ontevreden NDP’er sloot Siebrano Pique zich in 2017 aan bij de straatprotesten tegen het wanbeleid van de regering Bouterse. Ondanks dit gaf hij vorig jaar aan Parbode te kennen dat hij zoveel liefde en respect voor Bouterse heeft, dat hij nog steeds een kogel voor hem zou vangen.

Pakittow zou volgens de Surinaamse nieuwssite SR Herald gisteren een ontmoeting hebben gehad met president Santokhi. Hij zegt aan de site dat de president een open oor voor hem had en er breedvoerig is gesproken over de gang van zaken in het land. Zijn protestmanifestatie gaat ondanks het verzoek van de president normaal door.

Biervliet zei verder dat de president vandaag op het Onafhankelijkheidsplein wordt verwacht om tijdens deze actie met het volk te praten. Of het staatshoofd zal ingaan op deze uitnodiging is vooralsnog niet duidelijk, aldus SR Herald.

De protesten starten rond 09.00u lokale tijd.

25 REACTIES

 1. Protesteren in een democratisch recht van elke burger. Dus niets mis mee! Als de regeringsgezinde mensen hier niet mee eens zijn, hebben zij ook recht op een tegendemonstratie.

  Ik denk dat de zware maatregelen vooral de sociaal zwakkeren treft en niet die rijkelui!

  Het zijn de sociaal zwakkeren die gebruik maken van busvervoer. Het zijn de sociaal zwakkeren die huur in valuta betalen! En zo zijn er een heleboel voorbeelden!


  Maak melding

 2. Nederland, de diaspora en Amerika heeft Suriname in de steek gelaten. Geen enkele noemenswaardige hulp van deze groep, terwijl de regering bij hun aantreden heel veel over deze groep had.

  Waar blijven de goedkope leningen, de investeringen etc. Waarvoor was Ramdin met spoed naar Nederland vetrokken. Wat heeft bezoek van Pompey opgeleverd?


  Maak melding

 3. De president heeft je uitgenodigd waarom heb je geen gebruik van gemaakt denk je dan dat de president op jouw gaat wachten wie denk je wel dat je bent iedereen moet nu zijn buikriem binden dankzij de boevenbende van de NDP.


  Maak melding

 4. Terecht dat Nederland en de USA afwachtend reageren maar dat zij Z.E. Santokhi en VP Brunswijk te hulp zullen schieten dat voor mij als een paal boven water. Die afwachtende houding is te rechtvaardigen doordien de Surinaamse dictator en zijn paarse bende het land bankroet achter heeft gelaten. De schulden zijn niet te overzien terwijl de dictator en zijn beden hun zakken goed hebben gevuld. Daarom moet er eerst een transparant en goed onderbouwde overzicht van de schulden komen voordat men in Suriname investeert. Logisch als je goed nadenkt!


  Maak melding

 5. @Chandini,

  Uit welke gat ben jij gekropen?
  Waar was jij toen de boevenbende aan het huishouden waren bij de CBvS???
  Waar was jij toen al de leningen tegen abnormale rente werden afgesloten??
  Waar was jij toen er “Dubai” aan het volk werd beloofd??
  Waar was je toen die 2.5 miljoen aan uinen en aardappelen waren uitgegeven??
  Of lig je naast Boefie dat je nu onzin kraait?


  Maak melding

 6. Vraag ze wat hun oplossing is?
  er komt niet veel meer uit, dan “ze moeten het bij Hoefdraad halen”, ze moeten tol heffen bij de bruggen”
  Pakitow denkt dat het leiden van een land hetzelfde is , als een warung leiden.
  Voor degenen die nog slapen:Suriname is BANKROET!!!!!

  en btw, iemand die zegt dood te gaan voor een ander, die is ergens bliven steken….,waarschijnlijk veel gespijbeld.


  Maak melding

 7. De regering Santokhi moet om de orde te kunnen blijven handhaven de politieke criminelen en de gelieerde criminele zakenpartners met een spoed urgentie oppakken.

  En wees gewaarschuwd beste mensen, er worden harde protesten voorbereid !
  Rellen zijn niet uitgesloten !
  Misschien niet vandaag maar nog wel dit jaar !

  Gado de wi fesiman. Krakti !


  Maak melding

 8. Pique eist van de huidige regering: “Terugdraaien benzineprijs en valutakoers”

  Wel wel wel Pique je hebt waarschijnlijk niet gelezen of wel gelezen doch niet begrepen wat Pony als reactie heeft gegeven op hetgeen de president van de CBvS heeft aangegeven dat er geen prijzen zullen stijgen als gevolg van de koersstijging van de US$ en de Euro.
  Het ene, de valutakoers, heeft rechtstreeks te maken met de benzineprijs en deze weer met alles wat de samenleving nodig heeft

  Pique
  Het komt hierop neer dat indien de valutakoers stijgt de prijzen recht evenredig zullen stijgen. Het zijn dus communicerende vaten de één reageert gelijk op de ander.

  Brandstof wordt aangeschaft en betaald in valuta en als de koers van valuta stijgt dan stijgt ook de prijs van brandstof.
  En als brandstof stijgt dan stijgen dus ook de prijzen van geïmporteerde goederen omdat die met valuta worden betaald.
  En als de brandstof stijgt dan stijgen de prijzen, als gevolg van een kettingreactie, van o.a.
  – Elektriciteit
  – Water
  – Vervoer
  – Basisgoederen
  – etc etc

  Kan mij indenken dat je een kogel voor Bouterse zal opvangen getuige je beperkte visie en begrip van oorzaak en gevolg.
  Wel vind ik dat de huidige regering wat meer begrip kan opbrengen voor de kleine hardwerkenden, niet de niet werkenden die op hun luie gat zitten te wachten op de regering, en dus eerder de brede schouders het overgroot deel moet ophoesten.

  Ja en dat kan door fiscale maatregelen door bijvoorbeeld :
  De belastingvrije som, dus een drempel inbouwen, te stellen op bijvoorbeeld per maand salaris van SRD 2.500 en daarnaast trapsgewijs de belastingtarieven laten gelden en vanaf SRD 6.000 bedraagt de belasting 50% en vanaf SRD 10.000 geldt een tarief van 60%
  Ja hierdoor laat je de hardwerkende arbeider wat meer overhouden om de gestegen prijzen te kunnen ophoesten


  Maak melding

 9. Chandini geeft een uitleg aan JK
  Maar JK ben je vergeten over de 2 en een half miljard die ook verdwenen is en daarmee ook boefdraad, en dat in Amerikaanse dollars hé, bovendien alle consessies zijn die moest de staatskas vullen is verpand aan i amgold en montgold
  Er is niet eens gedacht aan de arme bevolking, schijnbaar is Chandini dat even over het hoofd gezien, of in 2 maanden vergeten, santhoki doet zijn best en surinamers moeten geduld hebben, en niet santhoki maar bouta en boefdraad en ndprs zijn de schuldige van alle ellende


  Maak melding

 10. Biervliet en Pigue moet kijken wat de realiteit is, Suriname is door NDP failliet geraakt je moet tijdelijk zware maatregelen treffen het kan niet anders. Waar waren deze twee brulapen de afgelopen 10 jaar gebleven. Vraag subsidie aan bij Bouta -Adhin en bij overige 26 jaknikkers.
  Laat deze regering met rust


  Maak melding

 11. Ze halen hun hart op, staak maar, is je goed recht. De maatregelen waren minder zwaar geweest als jullie 5 jr geleden anders hadden gestemd. Het gaat niet om jou, verpest voor jezelf. Het gaat om de toekomst v j kids en het land suri.
  Probeer op gezinsniveau er iets v te maken en bouw niet op de overheid. Tijd om de luiers en pampers uit te doen en volwassen te worden. Jullie hebben veel meer dan je denkt.
  Komende periode komt er een wereldwijde crash, zorg voor je zelf en je naasten.
  Be calm and breath!


  Maak melding

 12. Santokhi no nonsens goverment !!! Surinamers verwend volk, nu tijd riem aan je broek strak te trekken, dat feesten, dansen, niets doen, en rond hangen is afgelopen, in de koloniale tijd is ook hard gewerkt voor de Nederlander, nu tijd om hard te werken voor ons Suriname/ en voor de Surinamers, BASTA


  Maak melding

 13. Surinamers geen gehoor geven aan deze oproepen.De regering Santokhi doet zijn best om te werken met het weinige dat het ter beschikking heeft.De regering Santokhi is nauwelijks aangetreden en de surinamers willen protesteren gewoon uit gewoonte.
  De surinamers moeten ook offers brengen en een positieve bijdrage leveren aan de wederopbouw van Suriname.Sommige maatregelen zullen onpopulair zijn voor de surinamers want ze zijn niet gewend hun bijdrage te leveren aan opbouw van land.
  Het is afgelopen met hun verwennerij en alles gratis.
  President Santokhi doe alles wat nodig is om ons land uit de sloppen te halen.Laat de belhamels zijn voor wat ze zijn.Het zijn deze individuen die een stagnatie vormen en het proces van vooruitgang hinderen.
  Surinamers wees alert.Coronavirus is nog steeds echt en dodelijk.Santokhi kan niet helpen als je besluit je eigen leven in gevaar te zetten.Het is je eigen verantwoordelijkheid.


  Maak melding

 14. Niet Klagen Maar Dragen

  Lets Make Surinam Great Again. (yess we Can) Wir Shaffen Das

  Jong Suriname.

  Ik Had Pakito Biervliet Hoog in De Pet Zitten Tot Dat Hij Oproep Had Gedaan Om Te Gaan Protesteren Tegen Het Verhogen Van De Brandstof Prijs.

  Als Deze MafKees Had Op Geroepen Om Te Gaan Protesteren Tegen Nepotisme En Waarom Hoefdraad Nog Niet In De Bak Is Beland Enz Enz Had Deze Showman Pakito Biervliet Mijn Zegen. Deze Man Doet Zijn Ding meer Voor De Bunne. Hij Wilt Zijn Eigen Ego Op Tuigen.

  Ik Zou Echt Niet weten Hoe Santokie Het Anders Moet Aanpakken.

  Alle Top Economen Op Aarde Zouden Zulke Matregelingen Treffen. Ik denk Dat Die Nog Verder Zouden Gaan. Oa Halveren Van Het Overheid Apparaat. Alle Subsidies Perdirct Stop Zetten

  De Witte Man Kent Geen Tjeh Pootie Mentaliteit

  SURINAME LATEN WE SANTOKIE DE KANS GEVEN


  Maak melding

 15. Volk van Suriname, laat U niet meer bedonderen en misleiden door niemand en zeker niet door dit soort suchetten, die nu het licht hebben gezien. Men was blind toen het schijn goed ging met ons. Nu maar kraaien in het luchtledige over benzine verhoging en valutakoers. De gambiohouder krijg er ook van langs.
  Demonstreren/protesten zal niet helpen. De
  doorsneeBurger van Suriname heeft geen dollars nodig. De importeurs/expotlrteurs en andere significante personen en zaken hebben dat nodig alsook de overheid.
  De staatskas is kurkdroog, benzine is geen primaire levensbehoefte voor het Volk aan zich. Protesten tegen benzine verhoging is een afdeling van de vervoerders die het volk bedienen.
  Protesteren over de k9ers v an de dollar alsof geheel Suriname op vakantie gaat naar het vreemde.
  Opkomen voor het Volk had men ruim 10 jaar terug moeten doen. De vertegenwoordigers kwamen op voor partij en hoofdzakelijk eigen belang.
  Wij hebben get meer dan goed in Suriname vergeleken bij andere landen die meer hebben dan wij.
  Mensen relativeer voordat jij je weer laat misleiden en misbruiken door deze armlastige gelukzoekers
  NIET LULLEN MAAR POETSEN. CHAN GA ZO DOOR. PROTESTEREN/DEMONSTEEREN IS OP DIT MOMENT GELUL.


  Maak melding

 16. Z.E. president CS is goed bezig om weer orde te stellen in de puinhopen van 40 jaar ddb en gangsters.

  Er moeten zware maatregelen worden getroffen om orde op zaken te treffen. Gaan jullie planten op uw erven en economisch te denken en handelen en ondernemend te worden, creatief te zijn.

  Beginnen jullie maar met planten van: tomaten, peper, dagoeblad, tayerblad, bitawirie, klaroen, gommawiri, soepgroenten, enz en u bent verzekert dat u kan eten en water uit de kraan kan drinken.

  Grote groepen Surinamers zijn oerlui. Het zit in hun genen. Zie ze rondhangen op de hoeken van straten. Nemen jullie een voorbeeld aan de Haitianen en gaan jullie werken op de bananen- en bacoveplantages.

  De schuld dat Suriname er nu zo slecht voorstaat komt door ddb, ndp en gangsters. Die dachten alleen aan hun enige eigen belang, nl zo snel mogelijk rijk worden en niet aan het algemeen volksbelang.
  Zie, 4 miljard US-$ kan ddb en boefdraad niet verantwoorden. Boefdraad is op de vlucht of houdt zich ergens schuil in Suriname, oa, Casewinica, Brokobaka, Leonsberg, Nieuw Nickerie, Paramaribo.

  Plan van Chan is goed om Suriname te redden
  Aan het eind van de tunnel is er licht als Chan zijn plan heeft uitgevoerd in de praktijk. Chan is bezig met het algemeen volksbelang.

  Chan O Set In.


  Maak melding

 17. In hoeverre het volgende waar is weet ik niet, maar gezegd wordt dat Dagoebert Dilip een grote sponsor is van protesten (onrustzaaiers).

  Nu komen er allerlei wilde verhalen los, dus beste mensen houd je hoofd koel en blijf resultaatgericht.

  Wij werken samen aan herstel. Krakti !


  Maak melding

 18. Als je leeft in een Land waarvan de Governor van de centrale bank, met nog wat collega’s in de bank zit….
  Als je in een land leeft waarvan de ex minister van Financien op de vlucht is…
  Als je in een land leeft die in de financiele wereld de status van “junkstate”heeft…
  Als je in een Land leeft, waarvan de ex president, zowel in binnen als buitenland veroordeeld is…
  Als je in een land leeft,waarvan ook de kinderen van de ex president veroordeeld zijn..
  Als je in een land leeft waar mensen bij duizenden salaris krijgen, zonder te werken…
  Als je in een land leeft waar in de afgelopen jaren meer dan 100 ministers verwisseld zijn, die allemaal doorbetaald worden…..
  Als je in een land leeft waar ministers lijfwachten hebben….
  Als je in een land leeft waar ministers na afzwaaien eindeloos recht hebben op een directeurssalaris
  Als je in een Land woont met 500 000 inwoners, en één ministerie heeft 400 beleidsadviseurs…

  Als je in een land leeft waarvan de uitgaven meer zijn dan de inkomsten..

  Als je in een land woont……ach er zo veeeeeeelllllll

  Is het dan gek….dat we op een zeker moment bankroet zijn???
  Is het dan gek…dat we geen auto meer gaan kunnen rijden, vanwege de dure benzine…
  Is het dan gek ..dat de nieuwe regering alles uit de kast moet halen, om te zorgen dat we geen haiti en Venuzuela worden?

  Wordt wakker, en ga met je gezin aan de keukentafel zitten, en kijk samen waar op bezuinigd kan worden…wanthet is geen kwestie van willen…maar van MOETEN!!!!
  En stop met die blabla van ‘gezegend land’en ‘we hebben olie’ enz…
  Venuzuela heeft meer olie dan welk land dan ook in de regio….maar op di tmoment wordt er in dat land geen geld meer geteld….maar gewogen…
  wordt wakker…


  Maak melding

 19. Afgelopen jaren, was de broekriem heel heel strak.
  En nu is het slap nog even geduld, dan is het ruim!
  Protesteer, regering heeft oren voor u.
  Uw wensen worden naar omstandigheden, vervult.
  Ik doe niet mee!
  Houdt het vreedzaam: a.u.b.


  Maak melding

 20. Zal me niet verbazen als die sardjoe achter de schermen mensen ophitst. Ook hij zal vanwege covid alleen, minder inkomsten hebben. Daarnaast wordt de import v goederen, zowel luxe als consumptie teruggedrongen. Prima idee om lokale en kleine ondernemers aan te sporen om meer te ondernemen. Dus eerlijke aanbestedingen. Koop lokale kip, nu duur, straks betaalbaar.
  Verlies Bezos 20 miljard us $. Er zullen nog meer volgen, het is een bubbel.

  Je bent voor of tegen de usa, maakt geen zak uit, ze bepalen nog steeds de economische koers. Oktober wordt nog heftiger, volgends mijn glazen bol. Suri is geen eiland, ook afhankelijk v andere landen.


  Maak melding

 21. De letters zijn met een PAARSE kleur geschreven.

  Sommige Surinamers willen tot de dood in luxe blijven leven, ook al valt de ander dood.
  Zelfs als de ander belasting moet betalen en hij of zij lekker kan uitleven.

  Deze Surinamers willen wel in het buitenland wonen en op vakantie gaan, waar zij NOOIT de straat op zullen gaan voor een verhoging.
  Letter alles inslikken.

  Kijk maar om je heen wie werk en voorruit komt. De goede niet nagesproken.


  Maak melding

 22. Chandini 25 september 2020 At 10:34
  Nederland, de diaspora en Amerika heeft Suriname in de steek gelaten. Geen enkele noemenswaardige hulp van deze groep, terwijl de regering bij hun aantreden heel veel over deze groep had.

  Waar blijven de goedkope leningen, de investeringen etc. Waarvoor was Ramdin met spoed naar Nederland vetrokken. Wat heeft bezoek van Pompey opgeleverd?
  ++++++++++++++++++++++++++++++++
  ++++++++++++++++++++++++++++++++
  Jij moet nodig aan een ontnuchteringskuur gevolgd door een Detox gaan. Als jij niet hebt meegekregen wat Nederland in de afgelopen tijd voor Suriname heeft gedaan en wat er is gegeven, dan ben je een zombie die eindelijk die zware plaat van die grafkelder waar je was gaan schuilen eraf hebt gekregen. Soms begrijp ik de uitspraak van Kaïn wel als ik zulke domme figuren als jij vanuit je braaksel hoor brabbelen.
  En ja soms denk ik ook : jullie wilden toch van Nederland en de Nederlanders af en ook van al hun bemoeienissen? Maar Nederland en de Nederlanders ja ook die van Surinaamse afkomst doen wat ze kunnen waar ze kunnen. Jij bent een gierige bedelaar.


  Maak melding

 23. Ook al doet het zeer,
  Elk verstandige leider zou zulk maatregelen treffen, anders kom je niet uit deze shit. Demonstreren is een goed recht in een democratisch staat, als activist moet je dan ook verstandig demonstreren, weten wanneer. Landsbelang gaat voor volksbelang, omdat je land kan hebben zonder volk, maar geen volk zonder land. En daarom zou een activist moeten weten voor welk belangen die demonstreert, ergste geval is als die dat doet in eigen belang.

  MEK PAKKITOW NANGA PIQUE YANG MI MARS!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.