Inkomsten Newmont, Staatsolie, Iamgold verpand en niet naar staatskas

32
royal-hill-consessie-iamgold-suriname

De inkomsten die Suriname binnen krijgt uit de belangrijkste sectoren, zijn door de vorige regering verpand en komen dus niet in de staatskas. Het gaat om inkomsten van bijvoorbeeld Newmont, Staatsolie en Iamgold. Dat liet de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi donderdag op een persconferentie weten.

Ook de staatsbedrijven brengen weinig in de staatskas. De meeste bedrijven verkeren namelijk in grote financiële problemen en lijden verlies. De SLM bijvoorbeeld heeft voor 95 miljoen US-dollar aan schulden. Daarnaast zitten staatsbedrijven opgescheept met hoge leningen en wurgcontracten en in een aantal gevallen is er sprake van corruptie.

Deze situatie draagt ertoe bij dat er op maandbasis een tekort in de staatsklas is van 200-400 miljoen SRD is. Voor september is er een tekort van ruim 400 miljoen SRD. De vorige regering onder leiding van president Bouterse heeft de tekorten de laatste tijd opgevuld door steeds nieuwe leningen aan te gaan. Die brengen echter ook rente en aflossing in de toekomst met zich mee.

De leningen die het zwaarst drukken zijn twee leningen bij Oppenheimer; 125 miljoen US-dollar voor de Afobakkastuwdam en 550 miljoen US-dollar voor de internationale obligatie. Alleen aan rente van de bond van 550 miljoen US-dollar moet per jaar 50 miljoen US-dollar worden afgelost. In oktober moet ruim 26 miljoen US-dollar aan rente worden betaald en voor de tweede Oppenheimer lening 6 miljoen US-dollar in december. 

Om dit probleem in 1 keer aan te pakken wil de regering twee miljard US-dollar aan voorschot opnemen op toekomstige olieopbrengsten. Het geld zal gebruikt worden voor onder andere het afwikkelen van de twee leningen bij Oppenheimer. Deze aanpak zou volgens het staatshoofd een enorme verlichting inhouden.

32 REACTIES

 1. Ja sranang mang ga protesteren maar aub niet tegen santhoki en brunswijk,
  Maar tegen die ongeschoolde hoer ndp bouta dief boefdraad, lees goed
  Wat bouta en adhin met ons Suriname heeft gedaan, oooh wat heb ik zin om deze varkens op te ruimen, ik ben zo kwaad.
  Maar dit wilde de surinamers zelf om op deze charlatan te stemmen, yere noh dongkaw sranang mang, als santhoki het land op orde heeft gebracht, nooit stemmen op oplichters genaamd ndp ok knoop dit goed in jullie oren,


  Maak melding

 2. Het nalatenschap van boeven en landrovers die Suriname naar de ondergang hebben gebracht.
  Het land is qua inkomsten volledig verpand aan multinationals.
  Onbegrijpelijk dat er toch een domme massa is die 10 jaar wanbeleid goed proberen te praten en achter deze boevenbende staan. De ndp mag nooit meer aan de macht komen. Daar zal het volk voor zorgen.


  Maak melding

 3. Dit bedoel ik dus dat dictator Bouterse binnen 10 jaar het onmogelijke gepresteerd heeft wat 400 koloniale overheersing niet lukte; het land geruïneerd achtergelaten en als een rat op de vlucht geslagen. Het zal toch niet in de DNA van dit soort mensen liggen dat overal waar zij komen en of de macht hebben het altijd slecht afloopt ? Zie de Afrikaanse landen met als trieste punt Zuid Afrika, ooit een van de rijkste landen. Zie nu wat met dat land is gebeurd.


  Maak melding

 4. Boesskowtoe 25 september 2020 At 09:04
  Het nalatenschap van boeven en landrovers die Suriname naar de ondergang hebben gebracht.
  Het land is qua inkomsten volledig verpand aan multinationals.
  Onbegrijpelijk dat er toch een domme massa is die 10 jaar wanbeleid goed proberen te praten en achter deze boevenbende staan. De ndp mag nooit meer aan de macht komen. Daar zal het volk voor zorgen.

  Die mensen bestaan vooral uit racisten die het niet kunnen verkroppen dat een gladharige en een Marron nu de regering vormen en uit criminelen (drugslords).


  Maak melding

 5. Waar is econoom RobG gebleven ? Die zal vast een verklaring hiervoor hebben.

  Het is misdadig wat de NDP regering heeft gedaan. Staaltje onbehoorlijk bestuur. Mensen die willen protesteren moeten maar richting Ocer gaan. Regering Santhoki / Brunswijk valt niks te verwijten.


  Maak melding

 6. Sterker nog als je goed geluisterd heb naar de VP Ronnie Brunswijk, worden gelden van Overheid bedrijven op een SPSB rekening gestort waarna meteen opdracht wordt gegeven een deel van deze gelden over te maken naar andere rekeningen, niet zijnde van de Overheid.
  De Surinaamse Overheid mist hierdoor dus inkomsten.
  Diefstal?


  Maak melding

 7. lijkt mij een goed plan aangezien er nu weinig of geen keus is….

  als de schulden maar worden voldaan en dat de staats inkomsten terugvloeien in de staatskas en NIET in de grote broekzakken van de profiteurs..

  vervolgens alle subsidies langzaam afbouwen en hopen op een mentaliteitsverandering van de mensen om oa proaktief bezig te zijn.


  Maak melding

 8. Chandini 25 september 2020 At 10:10
  Ik vraag mij echt af of al die mensen hier die 24 uur per dag hun commentaar leveren geen werk hebben, in de uitkering zitten of gewoon bejaarden zijn met een pensioen . Want het is echt niet normaal? Steeds die zelfde personen en het liefst Surinaamse Nederlanders

  En wat moet je met die vraagstellen dan? Mogen die mensen uit Holland niet reageren? Of zijn die mensen alleen goed om iedere maand duizenden voedselpakketten en dozen naar ons toe te sturen?


  Maak melding

 9. Dan komt deze zelfde ezel bouta zeggen bedreigen dat wanneer de Koning Willem Alexander met kwade bedoelingen naar Suriname komt, hij de stad hermetisch zou afsluiten. Look who”s talking!!! Terwijl deze zelfde KLOOTZAK bouta het land heeft verpand/verkocht, het land naar verdoemenis heeft gebracht.
  Geen wonder dat boefie zich nu schuil houdt voor de buiten wereld, er sinds 2015 in boefie’s opdracht geen jaarverslagen van de moederbank mogen worden geopenbaard.
  Ik zou zeggen Z.E. Chan ga zou door met het openbaar maken met onzuivere zaken van de vorige regering onderleiding van … acht je weet wel wie ik bedoel


  Maak melding

 10. Surimaribo man. 25 september 2020 At 11:02
  Dan komt deze zelfde ezel bouta zeggen bedreigen dat wanneer de Koning Willem Alexander met kwade bedoelingen naar Suriname komt, hij de stad hermetisch zou afsluiten. Look who”s talking!!! Terwijl deze zelfde KLOOTZAK bouta het land heeft verpand/verkocht, het land naar verdoemenis heeft gebracht.
  Geen wonder dat boefie zich nu schuil houdt voor de buiten wereld, er sinds 2015 in boefie’s opdracht geen jaarverslagen van de moederbank mogen worden geopenbaard.
  Ik zou zeggen Z.E. Chan ga zou door met het openbaar maken met onzuivere zaken van de vorige regering onderleiding van … acht je weet wel wie ik bedoel

  Ach je kent de Surinamer toch wel ? Altijd een grote kwebbel maar nooit om bang voor te worden. Dictator Bouterse kon niet eens de landgrenzen dichtgooien laat staan dat hij Paramaribo hermetisch zou afsluiten, Met wat wilde hij dit doen? Met de 250 raddraaiers die achter hem staan ?


  Maak melding

 11. @Chandini: het duurt niet 8 uur lang om een mening te vormen over een onderwerp dat op waterkant verschijnt. dat doe je gewoon tussen de bedrijven door. bijvoorbeeld binnen minuut. hoeveel tijd neem jij hiervoor? de gehele dag? geen wonder dat jij niet kunt werken. of heb je last van slakkeninternet?


  Maak melding

 12. Ik zou graag onderbouwd willen zien hoe de besteding van de 2 miljard US dollar zal geschieden.
  Want zomaar vragen om 2 miljard om uit de problemen te geraken ja dat kan een ieder vragen.
  Waarom dan geen 4 of 5 miljard? Suriname heeft toch waarde 200 miljard US$ aan olievoorraden

  Deze regering is zowat op ieder gebied aan het kopiëren wat de vorige regering van Bouterse deed namelijk
  – Leningsplafond verhogen
  – Leningen aangaan
  – Nepotisme tot op het bot
  – Uitknijpen van de werkende klasse
  – Korte termijn visie terwijl lange termijn vooruit wordt geschoven
  – Geen luisterend oor naar de oppositie want dan kun je samenwerken
  – Steeds met de vinger wijzen naar

  Regering stop met vingerwijzen want je verandert hier niets meer aan
  Regering stop met nepotisme want dan pas kom je geloofwaardig over
  Regering stel een duidelijk prioriteitenlijst op en de daarbij behorende doelen
  Regering 3 speerpunten in het algemeen benoemen is te troebel en wazig.
  Voorbeeld
  Armoede aanpak
  Dit is zo breed als de horizon waarneembaar is. Geef aan welke zaken van armoede aanpak zal worden aangepakt bijvoorbeeld alle nutsvoorzieningen o.a.
  – Schoon drinkwater voor een ieder te bekostigen door een deel van de 2 miljard lening
  – Elektra de grootste verbruiker betaald het grootste deel
  – Ziekenfonds
  etc
  etc
  Zo kom je ergens en ben je niet bezig nergens naartoe te gaan


  Maak melding

 13. Uitgeholde staatsbedrijven en dik betaalde ambtenaren. Die ambtenaren moeten moeten zich schamen, dat er alles aan gedaan wordt om ze toch uit te betalen, zonder enige effort v hun kant. Wat krijgt de staat ervoor terug, zo hard werken ze echt niet.


  Maak melding

 14. Toch willen de KUMAKOISI LOVERS ALS LAUWPIE ALIAS ROBG EN ANDEREN DOODGAAN VOOR DE VEROORDEELDE DRUGSCRIMINEEL TEVENS MOORDENAAR.

  DE VERNIETIGER VAN SURINAME HEEFT HET LAND BEROOID ACHTERGELATEN


  Maak melding

 15. Ik maakte al de opmerking waarom men niet meer dan 2 miljard voorschot neemt. Dan kan men alle schuldrn inlossen en heeft men genoeg lucht om zaken in het land recht te zetten,qua alle wurg overeenkomsten met goud/houtsector en noem maar op. Alle concessies moet men beëindigen.

  Men moet overal gaan saneren en eetgelegenheden creëren gericht op binnenlandse productie en export. Blijft men maar met wat men in de toekomst aan oliedollars gaat opstrijken dan zal men van een koude kermis thuiskomen.
  Las dat VP uit de doeken des dat er maandelijks 12000 kilo aan goud get land uitgaat en dat de overheid daardoor veel belasting inkomen oogsten mis loopt.
  Hij zit toch ook in het goud. Heeft hij altijd ook aan die verplichtingen aan de staat voldaan????,.
  Chan zou geld halen uit Nederland ?

  De regering moet geen paniekvoetbal spelen en in de val lopen van gehaaide investeerders. Door de nood waarin wij verkeren kan men blind staren op het genereren van geld en zo nog verder de afgrond in. De prijs van olie staat trouwens niet waardevast.
  Er is genoeg dus we komen er wel. Chan moet zich nu omringen met adviseurs die weet hebben van zaken, die kan hij inhuren van buiten.
  We hebben geen bal aan mensen die lappen, pappen en nathouden. Er zijn genoeg surinamers in het vreemde die hem kunnen adviseren.
  We hebben deze mensen hard nodig, dus Chan importeer die kennis.
  Het is niet meer lullen maar poetsen.
  Wat weg is, is weg. Je hebt opties te over en maak er gebruik van. De Sme mentaliteit” wat kom je mij vertellen” zal men achterwege moeten laten.
  WANNEER DE VOD PASSIE PREEKT???


  Maak melding

 16. Dit is wat de surinamers graag willen..lenen en lenen en ze verzorgen, al betekent het dat Suriname beetjes bij beetjes ,stuk voor stuk,wegegeven wordt aan andere mogendheden zoals ze het gewend geraakt zijn van de criminele ndp regering.
  President Santokhi laat je niet misleiden door personen die een obstakel voor de nieuwe regering vormen omdat ze ontevreden zijn dat zij offers moeten brengen en een rol moeten spelen bij de wederopbouw van Suriname.
  Doe wat gedaan moet worden om de economie van Suriname op gang te krijgen.De leningen ritueel die begonnen is door de criminele ndp regering moet voorgoed stoppen!


  Maak melding

 17. @blaka boy
  Wees niet voorbarig.
  President Santokhi is bouta niet die delen van Suriname in de uitverkoop zal zetten om aan geld te komen om de verwende surinamers gratis pakketten uit te reiken met de bedoeling ze zoet te houden zodat zr hun oren en ogen gesloten zullen houden , vooral hun mond,om te zwijgen over de ndp corruptie praktijken.
  Nu ,ga niet rotzooi lanceren hier .
  Santokhi zal komen met een plan en voorwaarden die gunstig zullen zijn voor Suriname.Hou even geduld.Het is niet a done deal nog.Wees daarom noet voorbarig.


  Maak melding

 18. Ik gaf allang aan dat er toch geld aangetrokken zal moeten worden. Die 2 miljard is om de gaten te dichten.
  Als de regering met USA, Nederland en/of China om de tafel gaat zitten en bij alle drie ook nog een 1 of 2 miljard weet aan te trekken tegen een gunstige rente dan komt het land er makkelijker uit.

  Voor Suriname is 2 miljard USD veel maar voor die grote landen is dat maar een fractie van wat er stroomt door hun dagelijkse economie.


  Maak melding

 19. Chandini 25 september 2020 At 12:34
  Bigi Sma 25 september 2020 At 12:15
  Ik zou graag onderbouwd willen zien hoe de besteding van de 2 miljard US dollar zal geschieden.
  =======/
  Hele goeie en inhoudelijke posting! Dit lees ik graag! Dit mis ik echt hier op dit forum!


  Maak melding

 20. Zucht! Lekker al die opgekropte 10 jaren frustraties! Gooi het er uit mensen.
  De meeste posters weten blijkbaar precies hoe je een land moet besturen.
  Ze moeten dit, ze moeten dat.
  Ja, bezuinigen doet pijn. Maar zo te lezen zijn er ontzettend veel “hobby economen”. Beterweters 😁


  Maak melding

 21. @Bigi Sma
  “Ik zou graag onderbouwd willen zien hoe de besteding van de 2 miljard US dollar zal geschieden.”

  Ik dacht dat dat bekend gemaakt was. Het saneren/ afkopen van de dure huidige schulden.
  Oppenheimer 1 is sinds 25 mei opgelopen van 40 cent naar 60 cent op de dollar.
  Als men de dollar schulden etc. tegen een gunstiger rente en een uitgestelde aflossingsperiode tegen 60 cent op de dollar af kan lossen, zoals Argentinië en Equator recent geregeld hebben, worden er grote stappen gemaakt.


  Maak melding

 22. Wie Gilde luidkeels wie want bouta? Deze mensen zijn nu gelovig geworden.. Want als ze naar de winkel gaan hoor je ze zachtjes zeggen. MIE GADO. JEZUS Christus bij het zien van de verhoogde prijzen.. Hopelijk beseffen zij dat hun kreet We want bouta hier toe geleid heeft. Maar 90% van de Surinamers kunnen hun huishouden niet op orde brengen hoe kunnen ze een land leiden. Het volk lijdt nu met de erfenissen van bouta en zijn boeven


  Maak melding

 23. Goed van Chan, dat hij alle misstanden van de vorige regering ook publiekelijk bekend maakt. En toch zijn er nog hersenloze ongeschoolden, die durven te beweren dat het allemaal niet waar is. Deze mensen en of hun familieleden , hebben waarschijnlijk zelf dik van de vorige regering geprofiteerd, en meegedaan met het gegraai in de staatskas. Chan zou ze allemaal door moeten lichten, en bij iedere onrechtmatigheid van verrijking alles terug moeten eisen, en ze het liefst op moeten sluiten😣Helaas gaat dat niet gebeuren, want de grootste boeven lopen nog steeds rond, Bouta en schoonzoon met name😕.
  Het is heel jammer dat wij Surinamers en de generatie na ons, hier nog jarenlang last van gaan hebben. Er staan ergens miljoenen gestald, en Bouta weet precies waar, maar hij “houd” zoveel van het land en de bewoners, hahaha 😂, daarom laat hij jullie al jaren zijn stront ook ruiken, stelletje hersenloze volgelingen🙄😏.


  Maak melding

 24. Goed toch broko strati front verouderde raffinaderij frond,90 kg cocaine uit politie post gejat front,brug over uitkijk na bouta bing moes kon miking af,35 bruggen gebouwd ndp,staatzieken vondst ndp,de twee grote goud mijnen ndp,olie vondst op zee vul maar zelf in hoeveelheid aan wetten gemaakt iets dat frond nog van moet gaan dromen nu moet de vhp zijn kunsten gaan tonen er was ook geen geld toen de ndp ging regeren .Een belachelijk 600 miljoen na 15 jaar regeren bouta had dat bedrag verdubbeld naar 1.2 miljard. Dat hij dat alles weer heeft gebruikt is zijn goed recht front had een broko pernasi achter gelaten


  Maak melding

 25. @Dolf
  1>> Front heeft de eerste raffinaderij gebouwd en had de plannen gereed en aanbesteed voor uitbreiding en upgrade. Bouterse heeft dat plan geplunderd en staatsolie leeg geroofd. zodat de Oppenheimer obligaties in paniek afgesloten moesten worden.
  2>> Waarom heeft Bouterse Santohki niet opgepakt voor de 90 kg coke. Waarom heeft Bouterse niet de halve VHP opgesloten incl. haar leiders. Was beter geweest dan ze de verkiezingen te laten winnen.
  3>> Al die bruggen moesten of moeten betaald worden door front of huidige regering.
  4>> Staatsziekenfonds etc. is een grote uitholling geworden van de gezondheidszorg.
  4>> Twee grote goudmijnen.
  Rosebel is van 2004 in een tijd dat goud $ 400/ troy ounce opbracht het is een top prestatie van Vene II om 5% aandeel te krijgen zonder investeren en er een Surinaamse NV van te maken waardoor Suriname winstbelasting ontvangt.
  Newmont was geheel voorbereid door Vene III en is ook door Bouterse geruïneerd qua deal voor 5% meer aandeel is er 3 jaar verspeelt en is er $ 125.000.000 meer betaald. Per aandeel 80% meer dan Vene III overeengekomen is. Verder is het een LLC zodat de winstbelasting niet in Suriname betaalt hoeft te worden.
  5>> Olie op zee was al een traject dat liep en niet te danken is aan Bouterse. Dat het pas laat gevonden is zou wel eens door Bouterse kunnen komen omdat nu toch wel duidelijk is dat vanaf 2010 er eigenlijk niemand zaken wilde of kon doen met Bouterse.
  7>> De wetten waren slechts afleiding en gelegenheidswetten om problemen te verstoppen. Daarnaast wetten moeten wel in werking treden en dat kon Bouterse niet zelfs niet met wetten die gunstig voor hem zelf waren.
  8>> U stelt dat er $ 600.000.000 achter gelaten is door Vene III na 15 jaar dat was 10 jaar en na dat men de schulden van Wijdenbosch afgelost had
  9>> Lees de publicatie van de honderden projecten en u zult zien dat er weinig van Bouterse regeringen zijn, Weinig afgerond zijn door Bouterse regeringen etc. Wat nu achtergelaten is is pas echt een Broko Pernasi. en weer moet een andere regering het gaan oplossen en moet het volk bloeden.

  Een land krijgt de regering die het verdiend.
  Adhin stelde een waar ding gisteren in de DNA als je naar een ander wijst wijzen er drie vingers terug.


  Maak melding

 26. @ Koos
  Koos 25 september 2020 At 09:55
  Waar is econoom RobG gebleven ?
  Ik denk dat ik het wel weet
  1. ndp betaalt zijn schulden niet, dus hij heeft geen geld ontvangen en is ‘em gesmeerd
  2. ndp heeft zijn internetrekening niet betaalt
  3. Hij gaat nu verder onder zijn nicknames rob less en rbro (de zogenaamde neutralen, die TIEN jaar lang hun smoelwerk hielden en als je ze vraagt om enkele negatieve zaken van de ndp nu te noemen zijn ze stil. Herkenbaar?)
  4. Een combinatie van 1, 2 en 3


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.