VIDEO: Minister in gesprek met kritische burgers over verhoging brandstofprijs

26
VIDEO: Minister in gesprek met kritische burgers over verhoging brandstofprijs

Minister Armand Achaibersing heeft dinsdagmiddag live via Facebook gereageerd op de verhoging van de brandstofprijs in Suriname. De minister ging in gesprek met enkele kritische burgers waaronder actievoerder Pakitow, die een protestactie heeft aangekondigd aankomende vrijdag.

Op een duidelijke en beheerste manier gaf de minister aan dat de maatregel echt noodzakelijk was. “De Surinaamse overheid doet geen dingen om mensen pijn te doen. Maar als de benzineprijs niet was aangepast zou er een situatie ontstaan, waarbij er geen benzine verkrijgbaar zou zijn” aldus Achaibersing.

Brandstof wordt vanuit het buitenland geïmporteerd en in harde valuta betaald. De prijsstijging lijkt een direct gevolg te zijn van de koersstijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de SRD, die sinds vanmorgen van kracht is. “Er zijn geen dollars tegen SRD 7,52 te kopen, dus de hogere prijs is een gegeven” zegt de minister.

Hij gaf verder aan dat het gaat om een harde maatregel om de Surinaamse economie weer op het spoor te krijgen. Door jarenlang mismanagement van de vorige regering heeft de overheid iedere maand te maken met een tekort. Door de maatregel kan de overheid in Suriname haar tekorten wellicht overbruggen.

Achaibersing gaf verder mee dat burgers pragmatisch moeten omgaan met de hoge brandstofprijs. “Mensen kunnen minder kilometers rijden, een dag minder rijden of de auto laten staan en gaan carpoolen” aldus de Surinaamse minister van financiën.

De live video is hier terug te zien:

https://www.facebook.com/tessa.sendar/videos/10221086608309172/

26 REACTIES

 1. =Gelukkig dat het en tijdelijke situatie zal zijn. Mevr. Janki heeft het goed uitgelegd en gaf ook aan dat deze ellende door Bouterse regering komt.

  Verder is het ook zo dat als men deze maatregel niet zou treffen de burgers met tassen vol geld hun boodschappen zouden gaan doen. Zie Venezuela.
  Zoals Santhoki al had aangegeven is dat het volk eerst de bittere pil moet inslikken zodat een ieder kan genieten van betere tijden.

  Ja, het volk is jaren lang verwend en voor de gek gehouden en zie nu wat er gebeurd.


  Maak melding

 2. Is tijdelijk, als de vorige regering een volle staatskas had gelaten dan was deze maatregel niet nodig geweest, surinaamse munt is gedevalueerd door bouta en boefdraad en niet door chan en brunswijk? Er is miljard en miljoenen gestolen maar daarover hoor ik niemand die schreeuwd pe a monie deh, laat deze regering zijn werk doen als je niet weet hoe een munt van een land werk, bouta vloek en dagoe adhin is de schuldige en niet brunswijk en chan santhoki


  Maak melding

 3. Bovendien ga ik het ook voelen maar later pluk men de vruchten van, voorbeeld is venetian en sardjoe toen was de staatskas vol achter gelaten, komt oplichters bouta boefdraad en staatskas plunderen en die foefoermang praktijk heeft ervoor gezorgd dat de surinaamse economie en munt niet meer waarde heeft met die dieven praktijk zal even duren maar het komt zeker goed
  Ndp is een vloek voor Suriname duidelijk


  Maak melding

 4. eerst de brandstof met 1 srd verhogen om het land wat speelruimte te geven
  en vlak daarna de koers op 14 vs 1 zetten?
  dit grapje is geen toeval

  wel leuk dat een minister het uitlegt….. die in usd betaald wordt?
  dus totaal geen last heeft van de koers.
  net als andere ministers en dna leden?
  iedereen die voor de surinaamse staat werkt en niet in srd betaald wordt? is een vuile oplichter, die anderen de lasten laat dragen, en zelf nergens last van heeft.

  de noodzaak snap ik wel.
  maar waarom worden diverse onzin regels niet gewoon aangepast?
  levenslange salarissen voor ex-bestuurders met dubbele functies?
  dubbele pensioenen? bewijsbare gestolen gelden zoals met dat woningfonds die nog steeds niet terug zijn?
  ambtenarij die veel te groot is en totaal niet productief is?

  want het ergste van de brandstof belasten….. is dat alles duurder gaat worden ivm transportkosten. dus je auto laten staan etc… moet je nog voor de rest hogere kosten gaan betalen om te kunnen overleven…
  of denken ze dat die bedrijven hun prijzen niet zullen verhogen?

  het is trouwens niet de benzine die duurder ingekocht wordt…. maar de srd is gewoon veel minder waard omdat de economie naar de klote is geholpen door de paarse ratten.
  daarom wil niemand buiten suriname die srd hebben


  Maak melding

 5. Na het 10tje van Lieftink heeft Nederland zich weer opgericht. Overheid en volk moet meer gaan doen met zonne en wind energie.
  Ik ben niet zo thuis in de verschillende brandstof soorten in Suriname. Maar begrijp ik het goed dat de brandstofverhogingen voornamelijk auto etc bezitters treft? Want hoe zit het met de gasprijs?
  Verder denk ik dat de autobezitters niet zo moeten klagen want omgerekend is een autobezitter/rijder in Suriname best goedkoper uit. Ik moet denken aan de gewaardeerde leden van de vorige regeringsploeg die auto’s die in keiharde valuta waren gekocht een jaar geleden en deze dit jaar in SRD kochten voor een schijntje. Zulke gasten zouden ook graag een bon voor minimaal een jaar gratis tanken erbij willen hebben.
  Komop mensen je moet ook iets overhebben voor je Gouden Koeien die het niet op gras doen maar op brandstof van de pomp.
  Zelfs Pakitow die voor het volk vecht rijdt in een brandstof slurpende luxe bak en niet op de fiets die nul brandstof van de pomp slupt.


  Maak melding

 6. Ik denk dat ik mijn familie in Suriname weer financieel ga helpen. De afgelopen jaren zag ik sommigen van hun op grote voet leven, maar inmiddels zullen ze beseffen dat het schijn welvaart was.


  Maak melding

 7. @Pony

  “Hij moet draagvlak zoeken, wij zijn geen koekenbakkers.”

  Wij zijn geen koekenbakkers maar veel anderen wel.

  In zijn vorige leven had Achaibersing slechts het draagvlak van de RvC nodig en kon hij dat in besloten kring verwerven.
  Laten we hopen dat hij wat leert.

  Het verklaren is allicht beter dan dat het was. Denk aan het onderliggende verzwegen dilemma. De raffinaderij upgrade beoogde zelf supporting te worden. Dat was de opdracht aan Fluor. Na aanbesteding is de Design & Build opdracht veranderd in design & procurement. Jaren later bleek dat niet voorzien kon worden in de vraag en dat er geïmporteerd moest worden terwijl er trots een raffinaderij in gebruik genomen was die het land deviezen zo sparen. Weer zonder te vertellen dat niet 50% maar nagenoeg 100% geleend was en dus de deviezen in de form van rente en aflossing verdwenen.

  Geen verwijt maar een vaststelling hoe we gekomen zijn waar we zijn.
  Als je weet hoe je ergens gekomen bent kun je ook proberen een uitweg te vinden.

  Achaibersing maakt naar mijn waarneming stappen zonder emotioneel gedoe. Hij, Ramdin, Nurmohammed, Bee, Levens, en Santohki plus Mathoera gaan de regering dragen


  Maak melding

 8. Als de overheid slim is verlagen zij de government take van 4.70 naar 1.70. Waardoor de prijs naar weer op 7 komt, waardoor de mensen wellicht meer zullen tanken, in plaats dat er minder getankt wordt , waardoor de inkomsten voor de overheid zullen dalen.


  Maak melding

 9. Hij is gwn een rommel soema tak a koers bo saka na mi chan wang kang saka koers pot ondro 7srd maar pi a koers goh alles is voorig regering oe no gie a voorig regering a schuld oen no mang draai a kondre pakitow oen stel op kebah vrijdag oen da plein ready


  Maak melding

 10. Actie voeren wil zeggen een doel bereiken, dat doe je niet voor de lol. Doel van Pakitow is om het volk te redden en terecht. Om het volk te redden moet je eerst je land redden. Anders krijg je straks een volk zonder land net z.a. ik hierboven ergens zie een directeur zonder bedrijf.
  De minister is heel democratisch om de tijd te nemen en het aan Pakitow uit te leggen, het is nu aan Pakitow wat hij hieruit wel/niet begrijpt. Maar hoe je het went of keert, goedkoop rijden is geen uitkomst voor Su momenteel.


  Maak melding

 11. K ben niet van enkele partij dus oen no lul oktoe k werk hard voor me eigen geld if mi no wroko tranga no wang mang ey sorgoe mie dus no biging nanga mi redskin of fa ji ning dus no lul mi geest met partij dingn


  Maak melding

 12. Bij de vorige regering werd alles vergoelijkt met de dooddoener “niks no fout “ en nu na 2 maanden regeren van de nieuwe machthebbers hoor je steeds, “no spang alles is tijdelijk”. Wie houdt wie voor de gek.


  Maak melding

 13. Diaspora,
  hebben jullie al voldaan aan het verzoek van Chan om veel geld te storten op een nog te openen diaspora bankrekening in Par’bo.
  Als ik jullie was zou ik effe wachten, anders ben je je geld zo kwijt, en liefst niet storten in SRD. Zie de recente koers verhoging van SRD munt met meer dan 60%.
  De mislukte regering Bouterse is verdreven, maar de corruptie niet het stelen gaat nog door, dus let op je centen.


  Maak melding

 14. Veel Surinamers en jammer genoeg ook mensen als Pakitow geloven nog steeds die bullshit van Bouta.
  Bouta heeft ruim voor de verkiezingen fabels en leugens verspreid dat de VHP de koers en de prijzen beinvloeden en beheersen. Al die domme Surinamers geloven dat nog steeds en verwachten dat Chan Santokhi met 1 druk op de knop de koers en de prijzen verlaagt. En al deze domme Surinamers hebben verder niks te maken met de betalingachterstanden en de miljarden US Dalla aan schulden die de regeringen olv Bullshit Bouta hebben achtergelaten.
  Deze domme Surinamers WILLEN niet begrijpen dat als je leent je het ook weer moet teruggeven.
  Deze domme Surinamers zien niet dat o.a. Riad en Bronto al zoveel misstanden hebben ontrafeld. En er moet nog veel meer ONDERZOCHT worden. Maar deze domme Surinamers willen dat Chan Santokhi zonder enig bewijs en zonder een concrete en gedetaileerde verklaring mensen gaat opsluiten en gaat kaal plukken.

  Dankzij Dom-Suriname heeft de NDP flink kunnen profiteren. En dan willen ze nu gaan staken ? Pakitow is nu de held van de NDP.

  Al die mensen die nu emotioneel en ongeduldig lopen te stampvoeten misdragen zich als verwende kleuters. En helaas echt helaas blijkt dat Pakitow hier ook bij hoort.
  En ik wil hun vragen:
  willen jullie dat de daders vrijgesproken worden door gebrek aan bewijs en / of door fouten in het proces ?

  Slim-Suriname heeft een goede keuze gemaakt. Wij gaan Suriname weer op koers brengen, wij gaan Suriname redden !

  Pasensi na wan bita bon. Je moet volwassen en verstandig zijn om dit te kunnen begrijpen.

  W’o set en. Krakti !


  Maak melding

 15. Doe wat gedaan moet worden om Suriname uit de sloppen te halen ,nieuwe regering.
  Wij hebben voor jullie gekozen om het land te besturen en niet de surinamers die alles gratis willen zonder ervoor te hoeven te werken.
  De surinamers moeten ook een bijdrage leveren bij de opbouw van Suriname .Het moet nu afgelopen zijn met hun verwennerij.


  Maak melding

 16. Is niet tijdelijk, maar gewoon de prijs die er voor betaald moet worden!! Een lagere prijs is alleen mogelijk als de overheid subsidie gaat geven!! Moeten ze de mensen met grote auto’s subsidiëren?? Is dat wat jullie willen PakkieTouw??
  Deze regering is goed bezig als ze de AOV verhoogt, de KB verhoogt, etc en de subsidies die vooral bij de rijkste terecht komen afschaft.
  Een aantal criticasten op social media kraamt op dit moment de meest grote onzin uit. Al dan niet aangewakkerd door paarse trollen. Stop daarmee!! Als je niet deskundig ben mag je vragen stellen maar moet je geen onzin gaan verkopen.


  Maak melding

 17. Is dit oplossingsbeleid van santhoki? Het volk uitplunderen, terwijl degene die zich schuldig hebben gemaakt vrij rond loopt?. Zo te zien achteraf ook vriendjes politiek. Hey santhoki luister naar wat mr. Sharman en Belfort had gezegt neemt al die geld van degene die zich schuldig hebben gemaakt, maar niet bij het volk zij hebben dit niet verdient. YU SRIF BEN TAK: WE SET’ EN KONG. Dan zeg ik: da set’ eng kong, noh. Zonder dat het volk onder leidt. Wanneer politieke leiders zien dat iemand een auto koopt, zij weten niet hoe die persoon aan die auto komt. A SAN NA riemen strakker houden. Zulke politieke leiders zijn bemoeizuchtig, kraboe, houd niet van dat hun eigen landgenoot vooruit gaat. Santhoki als je bal heb leg je dat geld in beslag van die personen die zich schuldig hebben gemaakt. Toen je minister was wilde bouta opsluiten, toh. Sluit bouta nu op, noh. BIGI MOFO KONG KRUWA OF SANG YE KAR ENG. Nu zeg je politiek levert geen mensen op voor opsluiting. Volgende verkiezing Yu’m Watch out!!!


  Maak melding

 18. Ik hoor veel mensen roepen om de vorige machthebbers op te sluiten. En zij hebben helemaal gelijk.
  Echter vergeet men in bepaalde situaties wat voor soort figuren het zijn. Men is vergeten hoe hardhandig actievoerders werden afgevoerd enkel jaren terug.
  De grote criminelen van de vorige regering kan je niet zo makkelijk oppakken als van Trikt. Bouta en zijn bende zijn van een bepaald caliber waar je tactisch mee moet omgaan. En dat weet iedereen want daarom heeft iedereen netjes en braaf gewacht tot 25 mei 2020. Dus nu wordt de regering onder druk gezet om Bouta op te pakken maar zelf hebben ze braaf gewacht.

  Beste landgenoten,
  indien jullie werkelijk willen dat de regering Santokhi de veroorzakers van alle ellende dus Bouterse, Adhin, Hoefdraad, Abrahams, Graanoogst, Wijdenbos, Waldring en al die andere oplichters en criminelen oppakt, steun de regering dan en geef ze ruim ruim voldoende draagvlak.
  Besef dat er nog enkele duizenden Boutisten en heethoofden rondlopen die voor hun afgod voor ernstige maatschappelijke onrust / destabilisatie kunnen zorgen.
  Beste mensen, het crimineel kartel olv Bouterse dat Suriname teistert is niet eventjes snel snel aangepakt. Dit zal een zeer spraakmakende operatie worden.

  Dus heb geduld, steun de regering en geef de regering draagvlak om de politieke criminelen op te pakken. Het is geen makkelijke klus.
  Hoe meer mensen eisen dat de veroorzakers worden opgepakt hoe eerder Suriname wordt verlost !

  Als je wilt staken, roep dan liever:
  Sluit Bouta op ! Sluit Bouta op !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.