‘Olievondsten in Suriname goed voor 1,4 miljard vaten’

20
Staatsolie begonnen met proefboringen voor de kust van Suriname
Archieffoto: Het boorplatform West Castor bij Marai in Suriname - Foto: Staatsolie.

De drie olievondsten, die tot nu toe voor de kust van Suriname zijn gedaan, zijn goed voor bijna 1,4 miljard vaten olie. Dat zegt het in Noorwegen gevestigde onafhankelijke energieonderzoeksbedrijf Rystad Energy.

“Als de drie recente vondsten worden ontwikkeld zoals we verwachten, kunnen we op het hoogtepunt een productie van gemiddeld 450.000 vaten per dag zien” zegt de vicepresident Upstream Research bij Rystad Energy.

Maka Central-1 en Sapakara West-1 waren de eerste twee ontdekkingen en worden versneld in productie gebracht. Operator Apache heeft gemeld dat de derde vondst bij Kwaskwasi-1 tot nu  toe de beste boorput is.

Vorige maand gaf de Surinaams regering aan dat toekomstige inkomsten uit de recent ontdekte olievelden ten goede moeten komen aan de Surinaamse bevolking. Suriname krijgt daarvoor een Spaar- en Stabilisatiefonds.

20 REACTIES

 1. Olievondsten in Maka Central-1 en Sapakara West-1 en de derde vondst bij Kwaskwasi-1 Suriname goed voor 1,4 miljard vaten, volgens het in Noorwegen gevestigde onafhankelijke energieonderzoeksbedrijf Rystad Energy.

  De huidige regering zal zorg dragen dat toekomstige uit de onlangs ontdekte oliebronnen in de westelijke gedeelte van de zee van Suriname ten goede komen voor welvaart en welzijn van de Surinamers en Suriname.

  Suriname krijgt hiervoor daarvoor een Spaar- en Stabilisatiefonds.

  Goed beleid is heel erg belangrijk waardoor opbrengsten uit deze oliebronnen/olievoorraden in andere sectoren met een duurzame karakter tot stand kunnen komen, oa de grote productie en moderne landbouw gericht op de export, moderne grote veeteelt en productie ondernemingen gericht op de export, grote visserij productie en exportondernemingen, eco-toerisme, ICT-ondernemingen.

  Goed beleid is daarom ook nodig van de regering voor onderwijs en wetenschappen voor de landbouw, toerisme, landbouw, visserij, ICT, vreemde talen, economie, technische wetenschappen, ondernemen, productie en export. Het zal vanaf de LBO tot de Universiteit goed op de grondstoffen/natuurlijke rijkdommen moeten zijn afgestemd. Suriname heeft goed opgeleiden werknemers nodig die gaan ondernemen.

  Hiervoor is er wel rust nodig, de democratische rechtsstaat moet gegarandeerd zijn en Internationaal moet wel ook de juiste contacten hebben van de regio en het westen. Daar zullen onze producten voor een groot deel worden afgezet e/f vandaar zal het geld komen.

  Ik wens de Surinamers het beste toe
  Surinamers voorwaarts naar een beter leven,
  Samen werken, Samen Sterken,
  Eenheid in verscheidenheid,

  De toekomst ziet er goed uit, alleen onze hersenen zullen we goed moeten gebruiken.

  Er is meer dan genoeg voor alle Surinamers en dat Stabilisatie- en garantiefonds is een heel goede opzet,

  Hoera, Hoera, Hoera!


  Maak melding

 2. Dubai heeft zijn olie inkomsten zeeer goed geinvesteerd. Ik vrees het ergste voor Suriname, het wordt weer feesten en beesten met zoveel geld. Als het daarna op is, dan weer 1000 leningen.


  Maak melding

 3. Voor dat iedereen zich rijk rekent. Er zal nog heel wat extra gevonden moeten worden.

  ter bezinning
  1>> bij 450.000 barrels per dag is men na 10 jaar uit gepompt.
  2>> Hiervoor zijn 3 FPSO’s nodig en nog wat gedoe.
  3>> Als Suriname niet mee investeert krijgt het alleen royalties ofwel 6-7,5% procent van de prijs.
  4>> Bij de huidige prijs van $ 40/barrel zullen de royalties ongeveer $ 3/barrel bedragen of wel over de komende 14-16 jaar ongeveer genoeg om de staatsschuld te af te betalen.

  Ik vermoed dat wil men tot exploitatie overgaan dat de gemiddelde prijs iets hoger zal moeten zijn ofwel de beslissing om te investeren in exploitatie zal best moeilijk zijn bij deze hoeveelheid en de risico’s.

  Wees aub realist en bid voor wat meer vondsten op korte termijn en wat hogere prijzen.

  @ slachtoffer van roofoverval.
  Dubai had na genoeg geen olie maar is olie service industrie geworden. Dubai is handel en is pas echt groot geworden toen Khomenie in Iran de baas werd en Dubai gevluchte Iraanse handelaren onderdak ging bieden.
  De zuster emiraten hebben olie in overvloed.


  Maak melding

 4. Er zijn al plannen om weer voor 1,5 miljard SRD monetair te financieren mbt covid. Geld moet wel ergens vandaan komen en worden gepompt in de economie, anders staat alles stil…


  Maak melding

 5. Passant,
  Wie gaat toezicht houden op de Spaar- en Stabilisatiefonds uit de olie industrie????
  Volgens onze JoJo valt er niemand of te vertrouwen in Sranan, ik ben het met hem eens. Sortie poepoesie o Loekie a mergi
  Sranan is helaas geen Noorwegen, in Sranan is alles politiek dwz politieke belangen wegen zwaarder dan het landsbelang. Hoe gaan wij dit oplossen te zijner tijd.

  Iedereen neemt Dubai als voorbeeld, maar bedenkt dat de leider, door van alles te kopiëren en alles nog groter te bouwen, van Dubai een soort wereld attractie park en zakelijke centrum heeft gemaakt. Ik denk zelf dat het op drijfzand is gestoeld, bij een eventuele grote krimp krijg je een domino effect.


  Maak melding

 6. @Frank, als zelfstandige ondernemer kan ik zelf bepalen wat ik doe. Ik heb de mogelijkheid om te kijken wat op de kapitaalmarkt gebeurt. Een baas komt niet voor mij bepalen wanneer ik mag poepen of plassen. Over enkele weken ga ik naar auzwich om te kijken wat Hitler allemaal had aangericht in Europa. Kamp Vucht en Westerbork vond ik ook indrukwekkend. Dus vrijheid is blijheid Frank. Fijne dag 👊


  Maak melding

 7. @Daga i(e)nterprise&co, ook ik ben eigen baas. Snap wat je bedoelt. Auschwitz is inderdaad indrukwekkend.
  Maar wat de kampen met de Surinaamse economie/politiek en eigen baas zijn te maken hebben, ontgaat mij.
  En toch zijn er veel torie mans met beschouwingen in dit forum. Niet interessant 😴
  Geen college svp. Gewoon korte opmerkingen.🥱 Dan blijf ik bij de les.


  Maak melding

 8. @Pony

  Ik stel niet dat er niemand te vertrouwen is, Het zegt iets over uw manier van lezen. Ik stelde dat velen andere niet vertrouwen en daar door kiezen voor mensen uit hun omgeving.

  In Suriname zal een stabiliteitsfonds best moeilijk te bemensen zijn. Je bindt de kat op het spek. In landen met armoede of vermeende armoede kunnen mensen makkelijk verdwalen en wat proberen te regelen. In Noorwegen ligt dat gewoon wat anders. Men heeft geen honger en toch gaat het daar ook fout.

  Ten aanzien van Dubai zijn wij het eens. Dubai is een slimme bubble waar de familie Al Maktoum in alle ondernemingen van belang voor 51% deelnemen. Ik werkte er aan Mina Jebel Ali toen er nog maar 300.000 mensen woonden in Dubai (nu 3.000.000) en de eerste rontondes aangelegd werden.
  Met drijfzand zou wel eens dicht bij de realiteit kunnen zitten. Er is maar 1 palm eiland af en dat zakt de anderen waaien wel weer weg.

  Neem Dubai aub niet als voorbeeld. Alleen DUTCO/DNATA/Emirates zijn als wel trendsetters.
  Leer daar wat van in Suriname. Dan kan Pengel de HUB voor Amazonia worden.


  Maak melding

 9. Ik zou die olie maar rustig in de grond laten liggen.
  Het is toch schandalig dat je slechts enkele procenten van de verkoopprijs krijgt? Het grote geld gaat naar de buitenlandse olieboringsbedrijven.
  Ga voor een kerncentrale.
  Een kerncentrale in Suriname kan het hele land van genoeg stroom voorzien.


  Maak melding

 10. Ik ken genoeg betrouwbare Surinamers die het zouden kunnen doen.

  Suriname mag dan wel een roversnest zijn sinds 25 februari 1980, maar er zijn nog genoeg betrouwbare Surinamers die hun werk met eer en geweten willen doen.

  Gelukkig dat het tijdperk ddb, neks no fout met de uitslag vd verkiezingen van 25 mei 2020 is afgelopen en er een andere tijdperk aanbreekt.

  Zij die denken dat ze op de oude voet door willen gaan, zullen een tyfoon, windkracht 12, snelheid 117 km/uur van voren krijgen. Je moet wel een idioot zijn om het toch te doen.


  Maak melding

 11. Maak jullie je niet druk de vhp zal de oliegelden heel snel laten verdwijnen zoals al eerder deden met de miljarden ontwikkelingsgelden die ze van Nederland hebben ontvangen. Ze kunnen helaas bouterse de schuld niet geven dat hij de ontwikkelingsgelden heeft opgemaakt want Nederland gaf de partij van Bouterse geen cent.


  Maak melding

 12. Passant,
  Natuurlijk zijn er genoeg eerlijke Surinamers te vinden in Su, ik woon zelf in Su en ik heb niet het gevoel dat ik in een roversnest woon.
  De grootste ddb zei het in een gezelschap wat hij door de jaren heeft meegemaakt nl dit:
  Hij ontmoette mensen voor de eerste keer die werden aangesteld door de regering, dood normale mensen, maar zodra ze geld roken of zagen veranderden zij ineens in geldwolven en werden kleine duivels, dat maakt geld van mensen kleine duivels. En dit zegt de grote duivel himself ,dus dan kan je nagaan over ver het Su gesteld is.


  Maak melding

 13. Het niet zozeer alleen de olie wat Dubai groot gemaakt heeft. 2 totaal verschillende volken. Die Arabieren werken niet meer hard ze hebben daarvoor gastarbeiders. Ik voel me daar snachts veel veiliger op straat. In dubai zou een minister nooit een staatskas kunnen leegplunderen dan gaat zijn kop eraf. De straffen zijn daar veel zwaarder. In Suriname wordt crime als iets heel normaal gezien. Je kunt in su zelfs president mee worden en de halve volk achter je hebben.


  Maak melding

 14. De vraag zou niet moeten zijn of je voldoende betrouwbare mensen in Suriname hebt om toezicht te houden op een stabilisatiefonds. De oplossing moet gezocht worden in sterke instituten zoals de rekenkamer e.d. en de rechtelijke macht met uitzonderlijk goede wetgeving.
  De Anti-Corruptie wet moet worden aangescherpt en men moet de tering naar de nering zetten in Suriname. Er zijn helaas generaties groot gebracht met corruptieve activiteiten, ook dat leer je niet in een dag af.
  Een heel belangrijk gegeven in deze is afscheid nemen van mensen zoals DDB en zijn NDP aanhang. Deze mensen hebben helaas voor eigen gewin onder het mom van revolutie Suriname systematisch kapot gemaakt. Het jonge onafhankelijk land heeft in de achterliggende 45 jaar niet voldoende kans gekregen zich op een normale wijze tot een onafhankelijke soevereine staat te ontwikkelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.