Pompeo: ‘Amerikaanse bedrijven willen graag investeren in Suriname’

29
Pompeo: 'Amerikaanse bedrijven willen graag investeren in Suriname'
Minister Mike Pompeo ontmoet president Santokhi - Foto: Secretary Pompeo/US government Twitter account

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo willen Amerikaanse bedrijven graag investeren in Suriname. Zijn land wil sterkere economische banden aangaan met Suriname en eventueel samenwerken bij het ontginnen van olievelden, die recent voor de kust van Suriname zijn gevonden. Dat zei Pompeo donderdag op zijn officieel werkbezoek aan Suriname schrijft het NRC Handelsblad.

Tijdens dit bezoek is vooral gesproken over economische samenwerking. De minister gaf aan dat Amerikaanse bedrijven staan te springen om zaken te doen in Suriname en ze alleen vragen om een gelijk speelveld en duidelijke regels. Pompeo presenteerde de VS als betere partij om zaken mee te doen, vergeleken met China dat al geruime tijd actief is in Suriname.

Volgens de Amerikaanse minister zouden aan investeringen uit China ‘politieke kosten’ zijn verbonden. Amerikanen komen contracten na en doen niet aan roofkapitalisme zei hij, refererend aan China. Maar de Surinaamse president Santokhi ging daar niet echt op in en sprak zich ook niet uit over een keuze voor China of de VS.

“We hebben ook goede relaties met andere landen” aldus Santokhi als reactie daarop. Hij had wel over een nieuwe versterking van de samenwerking op verschillende gebieden met de VS. Naast economische samenwerking willen de VS Suriname ook steunen in het gevecht tegen drugssmokkel en het witwassen van geld.

Volgens De Telegraaf leek Pompeo na afloop niet ontevreden. “Suriname heeft een vriend gevonden in de VS” zou hij volgens de krant hebben gezegd.

De minister vertrok na zijn bezoek aan Suriname naar buurland Guyana:

29 REACTIES

 1. Tjonge dezelfde outfit vr beiden. Jas n das n binnenhemd vn dezelfde makkelij.dit voorspeld aln maar vooruitgang vr sur.
  Chan zet ‘m op boi.

  kot a engels gi a mang

  Bouta zou ht nooit kunnen klaarspelen n dat mkt ht verschil.


  Maak melding

 2. Volgens Pompeo zouden de VS, in tegenstelling tot China, niet doen aan roofkapitalisme. Pompeo doet mij denken aan een uitspraak van wijlen mijn opa: ‘fufuruman no lobi fu si trawan nanga saka’.. Amerika doet op het gebied van roofkapitalisme beslist niet onder voor China, Trump roept niet voor niets steeds weer ‘America first’.


  Maak melding

 3. Al deze landen zyn momenteel op rooftocht ,wy moeten zorgen dat wy onze dignity niet verpanden wacht dat interseerd deze grootmachten geen ene moer .
  denk aan ons volkslied,waar je Hart is verpandt
  Mi na Srangnang mang


  Maak melding

 4. Ik wil niet vooruit lopen op de feiten, maar wat niet in afgelopen 10 jaren is gedaan, is nu in 2 maanden tijd gebeurt en dat zonder ene cent in staatskas. Je kan mee gaan met de tijd, maar tijd haal je nooit meer in, jammer van al de verloren slopende, geld verspillende NDP regeertijd, die ons nimmer ontwikkeling hebben gebracht.
  De invloed van een grote natie ligt in de wijsheid van haar wetten, de volheid van haar vrijheden, de groei van haar welvaart en de orde van haar financiën.


  Maak melding

 5. Message to POTUS: had a nice chat with those folks in Suriname. Don’t think we’ll have much trouble in getting our companies deals for the oil business.
  Now off to Guyana, we’re already certain of our deals there. So far the mission is going as planned. Land of the free, home of the brave, America first!


  Maak melding

 6. de verenigde staten heeft ons jaren bestolen ,door zogenaamd bauxiet mee tenemen terwyl het om meerdere grondtstoffen ging zo als goudt en uranium .
  en Suralco heefd daarna de heleboel in de steek gelaten en moeten wy ook nog voor de stuwdam betalen. Hoezo een bevriende Natie ? waneer het hun goedt uit komt zeker


  Maak melding

 7. Surinamers geeft deze regering de kans jij en jouw familie gaat de vruchten van plukken? Nog even geduld, ndp heeft degelijk een potje van gemaakt ivm diefstal is niet goed te praten? Denk positief en wat Suriname nog kan, deze regering is hard bezig om Suriname een mooi land te maken, even geduld hebben want de staatskas is 10 jaar geplunderd? Landen moeten samenwerken zonder samenwerking is er geen vooruitgang
  Krakti ji sranang chan me briebi no stel oe telleur!!


  Maak melding

 8. Ndp is een misleidend partij niet te geloven we hadden het beter kunnen hebben?? Wie alla mala na sranang mang, brada nanga sisa geduld, geef ndp nooit en dan schrijf ik nadrukkelijk nooit de kans om ooit aan de macht te komen, bouta heeft jullie allemaal misleid, ndp is alleen voor families en vrienden en niet voor jullie, iedereen wil het al te graag goed hebben, kijk een voorbeeld sardjoe venetian, wat een vooruitgang, komt ndp begon de afbraak, chan gaat het zeker doen, surinamers ben politiek bewust en trap niet in mooie praatjes van ndprs want dat is een dieven partij, dat troe sa me schrievie


  Maak melding

 9. Rbrown
  =================================
  de verenigde staten heeft ons jaren bestolen ,door zogenaamd bauxiet mee tenemen terwyl het om meerdere grondtstoffen ging zo als goudt en uranium .
  en Suralco heefd daarna de heleboel in de steek gelaten en moeten wy ook nog voor de stuwdam betalen. Hoezo een bevriende Natie ? waneer het hun goedt uit komt zeker
  ==================================

  Daar is de surinaamse regering die toen aan de macht was toch ook debet aan ?
  It takes two to tango.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 10. Didibri is weg, Su zegt Lang leve satan en lucifer moet nog komen.
  1 This earth belongs to God,
  the world, its wealth, and all its people;
  he formed the waters wide
  and fashioned every sea and shore.
  Who may go up the hill of the Lord
  and stand in the place of holiness?
  Only the one whose heart is pure,
  whose hands and lips are clean.


  Maak melding

 11. Hello Pangpangio,
  This is me, Dezus Del Anus Christoez.
  Are you compleet pulled from the pot? You lost the kluts in Surnaam?
  You thinking Ameerca is moor bitter den Tjaina? I believe there no snars from. Me you not hold so easy for the crazy. I am not from yesterday; take your mother in the maling.
  Doe bitter sans in Zout-Ameerca; go for sunning end don’t forgiet to smear yoursref good in with sunneburn.


  Maak melding

 12. De Chinese ambassadeur reageert niet voor niet heel boos op de bull shit van Pompeo.

  ben benieuwd wat er qua uitwerking uit gaat komen.

  Welke Journalist gaat het boete verhaal na dat aan de Chinese baggeraars betaald zou moeten worden. Absurd verhaal en nog absurder als het waar is.


  Maak melding

 13. Wat zou het een schande zijn als de drugsbaron, moordenaar, en wiens zoon in de gevangenis zit de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken zou ontmoeten !!!
  Gelukkig weet Pompeo het beter en het juiste moment afgewacht !!!!
  Chan heeft felicitaties uit hele wereld gehad,. De NDP heeft het land vernietigd, financieel de afgrond in geholpen. Bewust hebben ze last minute 3600 man personeel aangenomen op verschillende ministeries waardoor de nieuwe regering niet in staat is om haar financiële verplichting te voldoen. De enige redding is als buitenlandse investeringen aan te trekken en het land weer op de rails te krijgen. Maar NDP nooit meer !!!!!!!!!!!!

  Wat ook zo hypocriet is dat de NDP aanhang het volkslied zingen God zij met ons Suriname enzzz. We mus seti kondre boeng dat is een hypocriet alom !!!!

  Maar we hebben goede hoop, het heeft zijn tijd nodig misschien zal het jaren duren voordat we enige vooruitgang zullen zien, maar we blijven er heilig in geloven dat het goed komt met ons geliefd Suriname !!!


  Maak melding

 14. Buitenlandse bedrijven investeren en stelen en zorgen voor werkgelegenheid
  Binnenlandse schurken investeren NIET en stelen en zorgen voor armoede en werkelozen

  Vraag
  Wie zouden jullie Surinamers willen hebben ?
  De buitenlandse bedrijven of de binnenlandse schurken?


  Maak melding

 15. Wat hebben de Amerikanen de afgelopen 50 jaren de wereld gebracht. We moeten ook voorzichtig zijn met China, moeten speelbal worden. Su is een kleine republiek (we hebben nog geen wortels geschoten) we moeten kundig laveren tussen de grote jongens, ons niet laten mangelen. Dat moet de opdracht zijn voor elke regering, de vruchten plukken uit de relaties, laat de politieke spelletjes maar voorlopig over aan de grote landen.

  BTW, dombo Pompeo meent het goed met Suriname, zal hij ook bereid zijn om onze Overheid ,bij de onderhandelingen over de olie winsten voor 60-70% te laten delen in en de olie maatschappijen 30-40%????????????? Het is toch nog steeds onze olie die ze komen halen!!!!!!!


  Maak melding

 16. “Als het nou gaat om te assisteren met veiligheid of helpen met financiën, we zijn er. We willen goede dingen voor dit land.

  Wel Pompeo als je dit zo aangeeft en daadwerkelijk een bijdrage wilt leveren om Suriname te helpen grotere hoogten te bereiken dan moet je NU ingrijpen en die grote dief en veroordeelde moordenaar komen halen of in ieder geval de smoel snoeren met al zijn dreigementen.
  Het enige wat je dus moet doen is te zeggen “Bouta we hebben je in het vizier stop met het gebrul en gelul anders staan wij voor je deur”.
  Nog beter is om hem uit de gemeenschap te halen.

  Trouwens, is dit niet reeds gebeurd?
  Want sedert de aankondiging van het bezoek heb je niets maar dan ook niets vernomen van Bouterse.


  Maak melding

 17. De buitenlandse bedrijven zoeken landen waar ze goedkope krachten en kinderen vinden om te werken.
  Wie gaan hier werken als men komt investeren. Kijk naar de callcenters die in de arme landen gaan vestigen. Srd 10 tot 15 verdienen ze in Su per uur voor werk van nl. In nl is het 11 euro.
  Betaal dan hier op zn minst 6 euro.
  De amerikanen zijn niet beter. Money talks BS walks. Er is olie zat dat gaat ze aantrekken. ze zijn hier al geweest toch??


  Maak melding

 18. China heeft van zich laten horen. Iedereen weet dat China en Usa een stille oorlog voeren. Nu is het over de kop van Suriname. Amerikanen denken aan de olie en gas Chinezen willen de wereld overnemen. Geen van de landen hft liefde voor Suriname. Ook niet Surinamers in buitenland. 90% doet niets in Su. Iedereen is eigen belang


  Maak melding

 19. Pompeo gaat hierna naar Guyana. Het is nu de vraag welk land meer te bieden heeft. Als er in het bewist gebied goud of olie wordt ondekt dan is het spel voor SU uitgespeeld vwb dit gebied. Dus goed de belangen van SU bewaken en laat geen zand in de ogen strooien.


  Maak melding

 20. “Heerlijk olieland, heerlijke eldoradoland
  Hoezee voor Surinam!!!!!! ”

  Alles heeft tweekanten ook de ziel van de wereld/mensheid is een
  tweezijdige persoonlijkheid en is individueel en universeel.
  Goed en kwaad, leven en dood, licht en duisternis toont de tweezijdigheid
  van alles.


  Maak melding

 21. Justine,
  Kom op man niet zo overdrijven, de Overheid heeft geen geld meer, daar maken ze een potje van, ze stelen als raven, maar de meeste Surinamers hebben voldoende geld dus het land is niet vernietigd. We leven nog lang en gelukkig, alleen moeten we meer aan onze naasten denken die het erg moeilijk hebben. Niet de Overheid produceert en brengt ontwikkeling, dat doen we zelf samen met de sterke bedrijven, de Overheid met haar ambtenarenkorps die moeten zuinig doen, Ze doen alleen maar aan potverteren.

  Ik woon niet in een vernietigd land, volgens mij heb ik het zelf veel beter dan meniggeen in Nederland.

  Bigi sma, als ik moet kiezen tussen stelende Surinamers en Multinationals, hmm, het zijn twee kwaden, beiden zijn uitbuiters, brengen zij genoeg welvaart, hmm, Multinationals zorgen voor werkgelegenheid, de stelende Surinamers niet, dus kies ik met pijn in mijn hart voor de Multinationals, met de werkgelegenheid bij de Multinationals kun je aan “verstuiving” doen, het crieëren van nieuw industrie en voor meer werkgelegenheid zorgen.
  De Overheid kan dan haar “ballast” van ambtenaren overhevelen naar de particuliere sector. Iedereen gelukkig.


  Maak melding

 22. Amerika first zegt Donald Trump Surinaame komt later .Pompeo op bezoek en de politiek springt een gat in de lucht. Donald Trump plotseling populair in Suriname.Geen spotprenten meer daar zorg onze president wel voor. Alle aan VHP gelieerde radiostations en kranten gaan ervoor waken.dat Donald Trump onze held wordt tot na de verkiezingen in de USA.


  Maak melding

 23. Investeren in wat!?
  Laat Amerika eerst voor zijn volk zorgen!
  De machtigste en rijkste land in Amerika heeft de meeste corona doden omdat de gezondheidszorg door trump kapot is gemaakt.
  De wereld lacht Amerika uit.
  Santokhi ga niet haastig te werk.Straks heeft Amerika een nieuwe president,eentje die kennis heeft van zaken.
  Trump is het evenbeeld van bouta,dom,egoistich,crimineel en corrupt.


  Maak melding

 24. @Dezus… je doet me aan Zwakka denken. Ik heb Google translate geraadpleegd maar die kan het niet vertalen voor mij.
  Ik ben het geheel met Wendy 10:27u en 10:54u eens.


  Maak melding

 25. Ja, dien Suriname maar op een zilver blad aan het westen. Dekolonisatie is deze gasten totaal vreemd. In hun mind kan alleen het westen Su helpen. En Pompoe is hier echt niet om Su te helpen. Dit is een offensief tegen Venezuela die door dik en dun door de vorige regering is ondersteund, ZO ALS HET HOORT, maar nu zijn de slaven van het westen weer aan de macht. Tang, tang, waar is Ronnie. Is hij gaan schuilen in Drietabiki?? Wordt hij daar beschermd door de Jungle Commandoleden zoals Belfort dat onomwonden heeft gezegd? ABOP heeft dus een militaire afdeling binnen de staat Suriname. Wat riepen jullie alweer van Bouterse?


  Maak melding

 26. Er zijn helaas nog steeds Surinamers die denken dat Suriname alles zonder enige “internationale” hulp zelf voor elkaar kan krijgen. Alcoa was al vanaf 1916 in Suriname, zo’n 99 jaar. Wat hebben Surinamers hiervan geleerd en wat hebben wij in die bijna 100 jaar zelf ondernomen om minder afhankelijk te zijn van anderen. Om die Amerikanen, maar ook die Nederlanders van alles en nog wat de schuld te van geven en intussen bestolen te worden door je eigen revo broeders is gewoon stommiteit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.