Nieuw schooljaar: maximaal 10 leerlingen in een klas en mond- neusbedekking verplicht

3
Tieners in blauw uniform poogden leerlingen St. Wilhelmusschool te beroven

Op 1 oktober begint het nieuwe schooljaar voor circa 144.000 leerlingen, 10.500 leerkrachten en 5150 medewerkers van 574 GLO-, VOJ- en VOS-scholen in heel Suriname. Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur doet er alles aan om iedereen zo goed mogelijk te beschermen tegen COVID-19. In overleg met het Ministerie van Volksgezondheid en andere deskundigen zijn de scholen veiliger gemaakt op technisch, persoonlijk en onderwijsgebied. 

Zoals in elke grote vakantie zijn de scholen goed schoongemaakt. Daarnaast zijn er aanvullende hygiënische voorzieningen getroffen. Zo werken de toiletten en hebben alle wasbakken kranen met stromend water en zeep, zodat de kinderen en onderwijsgevenden goed hun handen kunnen wassen. Op het schoolerf en in de klas is mond- neusbedekking verplicht voor leerkrachten, ondersteunend personeel en kinderen vanaf de eerste klas (leerjaar 3) van het GLO. 

Van iedereen die het schoolterrein opkomt, worden de handen gereinigd en wordt de temperatuur opgemeten. Het is de bedoeling dat elke leerling naast mond-neusbedekking ook een klein flesje sanitizer van huis meeneemt, op basis van 60% alcohol, en een schoon doekje om de handen te drogen. Net als overal moeten we ook op school anderhalve meter afstand houden: in de klas, in de pauzes, en ook bij de wasbakken en toiletten. Dus geen brasa’s geven of handen schudden! 

De scholen hebben speciale looproutes aangegeven, zodat leerlingen zo min mogelijk met elkaar in aanraking komen. In de klas is de afstand tussen de tafels en stoelen gemarkeerd. Op alle scholen zullen informatieposters hangen. De pauzes van de verschillende leerjaren zijn niet tegelijk. De kinderen mogen tussendoor naar buiten om even hun mond-neusbedekking af te doen. De schoolkantines gaan niet open; kinderen moet dus eten en drinken van huis meenemen. 

Kinderen die met de schoolbus of schoolboot naar school gaan, zullen het komend schooljaar ruimer zitten: in de schoolbussen mogen er alleen kinderen bij de open raampjes zitten; de andere stoelen blijven leeg. Schoolboten mogen maximaal 8 tot 10 personen vervoeren. 

In één klaslokaal mogen maximaal 10 leerlingen zitten, uitgaand van een lokaal van 7 bij 7 meter. Een leerkracht mag maximaal 30 leerlingen hebben, in groepjes van maximaal 10. De kinderen gaan dus niet elke dag naar school. Per schoolniveau worden er schema’s uitgewerkt voor onderwijs in de klas en onderwijs op afstand. 

Bij onderwijs op afstand wordt gebruik gemaakt van radio, televisie en het Internet. Sommige scholen zullen ook op zaterdag onderwijs aanbieden. Meer informatie volgt via de media en sociale media. Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zal regelmatig updates sturen, omdat alles nieuw is en regelmatig bijsturen zeker nodig zal zijn. 

Het ministerie roept iedereen op om zich in te zetten voor een succesvol verloop van het schooljaar 2020-2021: de ouders, de verzorgers, de scholieren, de studenten, de leerkrachten, de ondersteunende medewerkers – en de hele Surinaamse gemeenschap: “Samen, voor een veiligere hervatting van het onderwijs: Sranan opo skoro, tapu COVID!”

3 REACTIES

 1. Tussen 2 lokalen een deur zetten en juf zit daar. Een lokaal 10 en andere ook 10 kinderen.
  Gelukkig heeft Bouterse heel wat scholen den lokalen bijgebouwd.
  Pe a monie de?? Geïnvesteerd en onderwijs en gezondheid en infra


  Maak melding

 2. Wendy bouta gat likker? In ander comment geef je aan dat je dat niet bent. Je geef percies aan wat ndp heeft gepresteerd, 2klaslokalen en 50 meter infrastructuur wat meer heeft gekost dan de meters die gemaakt zijn. Mischien zou je nu wel naar school kunnen en wat leren. Maar eerst een spiegel kopen en er goed in kijken. Je zal zien hoe verrot jpu hart en ziel is. Neem een voorbeeld aan je eigen kind die wel voor de vhp heeft gekozen. Iemand als jij heeft gewoon niks te doen dan allleen haar eigen frustratie op anderen af reageren .graag van jou een reactie aub


  Maak melding

 3. Wendy hoe verklaar je dat als ik in Suriname wandeling maakt , dat kinderen van een bepaalde cultuur mijn op straat vragen of ik een pen en een schrift voor ze kan kopen. Dat is wat ik zelf mee maakte in de 3e wereld land Suriname. Ik zorg nu maandelijks voor dat meisje en haar 3 broers. Alle 4 een pc en schriften en pennen fore life. Ik lever mijn bijdrage en er zal nog veel meer komen. Dit de rommel aan scholing en armoede wat jou desi delano bongcoro Bouterse heef gelaten voor jou en je dochter. Als je naar school gaat dan snapn e mijn comment.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.