China boos na uitspraken minister Pompeo in Suriname

50
Black Lives Matter Suriname wil protesteren tijdens bezoek Amerikaanse minister

De Chinese ambassade in Suriname hekelt de uitspraken die de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken gisteren in Paramaribo maakte. In een verklaring stellen de Chinezen dat Pompeo provocerende opmerkingen over China-gerelateerde kwesties zou hebben gedaan.

Volgens de Amerikaanse minister zouden aan investeringen uit China ‘politieke kosten’ zijn verbonden. Amerikanen komen contracten na en doen niet aan roofkapitalisme zei hij onder andere, refererend aan China.

“We zien de investeringen, die vanuit de Chinese Communistische Partij worden gedaan in de landen. Het ziet er eerst mooi uit, maar stort allemaal in elkaar wanneer het politiek belang van China daaraan gekoppeld wordt”, aldus Pompeo.

De Chinese ambassadeur in Paramaribo noemt de uitspraken van de Amerikaan ongegronde beschuldigingen en aanvallen jegens China.

Lees ook:

50 REACTIES

 1. China heeft foute afspraken en deals afgesloten met de regeringen Bouterse.
  Suriname heeft nu grote schulden en wurgcontracten bij China.

  Er zijn meerdere landen / volkeren, bijv ook Kaapverdie, in de wereld die last hebben van de Chineze handelsinvasie. Regeringen sluiten fout deals en het volk moet er voor opdraaien. Het eigen volk en de eigen markt wordt door de Chinezen onderdrukt.

  Suriname en eigen volk eerst ! Krakti !


  Maak melding

 2. Ze doen maar.
  Wij zijn ook niet zo happy met de dansende chino’s, terwijl de rest vd wereld in quarantaine zit en economisch ten onder dreigt te gaan. Of een laborante die duidelijk maakt waar het virus vandaan komt. De actievoerders in HK hebben niet voor de gezelligheid maandenlang geprotesteerd. Veel klopt niet, ondertss zijn China & US bigie matties, pffff.

  Hoeveel suri’s wonen er in de VS, ik hoor ze niet. Graag meer info over de komende spannende verkiezingen.


  Maak melding

 3. @Pakiratigri…volkomen mee eens met de analyse; vb, phillipijnen, midden oosten, japan, … ze zien oorlog als handelswaar!

  Overigens, individuele bedrijven op zakelijke basis, is wat anders; die zijn van harte welkom!


  Maak melding

 4. Ok Suriname wordt binnenkort betrokken in de Amerikaas/Chineese handelsoorlog voorlopig heeft China meer voor Suriname gedaan in de Covid pandemie en Huwawei heeft vaste voet aan de grond.
  Chan laat je niet gek maken! Laten ze hun vete ergens anders gaan uitvechten en niet over de hoofden en grondstoffen van de Surinamers en Suriname.


  Maak melding

 5. Twee landen met dezelfde belangen. Het verschilt zit hem in de uitvoering. Usa gaat voor olie, china voor de binnelandse grondstoffen.

  DAAROM, DOE ALLEEN ZAKEN MET HOLLAND!!!!!!
  ZIJ WILLEN GEEN OLIE, GOUD, BAUXIT.

  WAKKER WORDEN!!!


  Maak melding

 6. Trouwens geen enkele vluchteling gaat naar China of Rusland. Ze kijken wel uit. Velen gaan met gevaar voor eigen leven in een gammel bootje voor duizenden euro’s naar de EU en of de U.S. soms zelfs te voet.
  De hispanics gaan het liefst naar de U.S.

  Straks krijgt suri massa’s vluchtelingen uit Venezuela, zegt het voort, zegt het voort.
  En als Bolsa verder gaat met zijn rommel, krijg je meer garimperos in suri.

  Altijd verder kijken.


  Maak melding

 7. china heeft suriname geld geleend in ruil voor concessies en gelden wetende dat suriname niet kan betalen…. dus ja..roofkapitalisme.
  kijk ook maar eens naar de prijs opdrijvingen die chinezen elke keer maar in winkels doen.
  kijk ook eens naar de belabberde kwaliteiten van chinese producten.
  zaken doen met china is gewoon erg triest, want je verliest er altijd bij


  Maak melding

 8. Er is weer op de lange tenen van de Chinezen getrapt volgens de Chinezen zelf.

  Amerika mag dan ook niet helemaal zuiver zijn maar is als het op democratie , mensenrechten en vrijheden aankomt by far lichtjaren verder dan dan Beijing.

  Denk maar aan de één miljoen Oeigoeren die tegen hun wil in heropvoedingskampen zijn ondergebracht. Of beter gezegd opgesloten.

  China verstrekt wereldwijd ongekend veel leningen aan vooral derde wereld landen. Dat doen zij echt niet uit liefdadigheid. Dat is de manier waarop men invloed wereldwijd tracht te krijgen en uit te oefenen.

  Dit is een zeer gevaarlijke tendens.
  Als het de Chinezen zelfs gelukt is de haven in Piraeus in Griekenland in handen te krijgen , wat stelt Suriname dan voor.

  Het is derhalve zaak dat deze regering zo spoedig mogelijk bronnen gaat aansnijden om het land te verlossen van de vele leningen die China aan Suriname verstrekt heeft.


  Maak melding

 9. =China zeurt gewoon, ze zijn oneerlijk en kopen mensen om.
  Een ieder weet hoe ze te werk zijn gegaan met die trauwelers, dit was illegaal en ze hielden zich niet aan de wetten en regels.

  Zie ook die shampoo die men verkocht waarin troep verwerkt was. Deze kwam uit uit China.
  Verder hoop ik dat een ieder nagaat wat ze in Afrika gedaan hebben en nog veel meer.

  China respecteert het geloof van een ander niet. Lees over de moslim in hun land.

  Santhoki, pak ze maar hard aan.


  Maak melding

 10. Wie houdt nou wie voor de gek. Amerika en China zijn 2 handen op 1 buik.
  Apple met een waarde van meer dan 1 BILJOEN USD laat nog altijd haar produkten in China produceren.

  Die Amerikanen “schelden” zogenaamd China uit maar ze outsourcen wel naar dat soort landen om nog meer winst te maken.


  Maak melding

 11. @Wendy, ik weet niet of jij gefrusteerd bent, maar toen de Amerikanen sancties hebben opgelgd aan China was het zichtbaar in hun land dat de economie achteruit ging.

  Vergeet niet dat kleine landen nooit voor China zullen kiezen, behalve als mensen ala Bouterse aan de macht zijn.

  Zelfs Putin gad een grote mond, maar puntje bij paaltje zijn ze zwak.


  Maak melding

 12. Santokhi heeft er goed aan gedaan om geen uitspraak te doen over dat wat Pompeio heeft gezegd. Suriname onderhoud banden met allebei en een diplomatieke rel is alleen nadelig voor Suriname. Laten China en USA het uitvechten.


  Maak melding

 13. USA en China hebben ruzie met elkaar, een handelsoorlog of eigendomsrechten. USA beschouwt Latijns-Amerika als het achtertuin en duldt daar geen andere grote mogenheden bij/in zoals Rusland en China. Beiden proberen een poot in dit deel vd wereld te krijgen/hebben.

  Suriname heeft al sinds de koloniale tijd, Chinese contractarbeiders naar Suriname, een band met China en nu China een grote en sterke tegenpartij in de wereld aan het worden is, China grote belangen in de USA heeft wordt ook in Suriname gestreden wie het hier voor het zeggen heeft.

  Suriname moet zich niet in deze strijd van de twee kemphanen bemoeien en met beiden goede relaties hebben om zo het maximale welvaart, welzijn uit te halen voor de Surinaamse bevolking en Suriname.

  Suriname de USA wijzen dat ze heel lang een zeer goede band met China heeft en dit ook zo wilt houden. Suriname moet China erop wijzen dat hun strijd niet ons strijd is. Gemakkelijk zal het niet worden, omdat zowel China of USA landen, cq Suriname, altijd aan hun zijde wilt hebben als er besluiten in de VN genomen moeten worden, oa mensenrechten of milieuvraagstukken. Deze kleine kleine landen krijgen meestal op die voorwaarden ook geld of andere voordelen die ze dan uitvoeren in die landen.

  Wat Suriname aan China heeft weten we, over USA is het ook bekend, zie oa Suralco, zie ook de gevolgen. Het is de dus de vraag wat de USA voor Suriname wil betekenen, want tot nu toe is het niet echt tot heel grote verheffingen heeft geleid. Ook als we kijken naar USA/America first en de oiliebroningen van oliemij voor onze Wilde Kust.

  Als de USA Latijns-Amerika als haar speeltuin beschouwd en met hun rechtste regering van Trump iets willen betekenen vrees ik dat er voor Suriname, kleine landen weinig of niets vd USA te verwachten valt.

  De USA zal Suriname moeten laten zien als die een vriend is en doelen die Suriname stelt/hun voorhoudt moeten helpen realiseren. De doelen van Suriname zie ik eerder verwezenlijkt worden onder een democratische president ofschoon ik bij moet zeggen, ook voor hen geldt, USA first.

  Suriname zal heel goed moeten opletten, wat wil het hebben voor het land en de bevolking. Wel moet opgelet worden, USA beschouwd Latijns-Amerika als haar achtertuin en heeft steun van de Brazilie en Frankrijk/Frans-Guyana.

  Wat is het belang van Suriname moet troef zijn en dit moet ook in de strijd van USA en Suriname ingezet worden voor welvaart en welzijn van de Surinamers


  Maak melding

 14. China mag boos zijn, maar Pompeo heeft gelijk.
  China voert een agressief beleid ook naar haar buurlanden.
  China is uit op werelddominantie, China heeft de hele zuid Chinese zee opgeëist als eigen territoriale wateren . China heeft ruzie met Taiwan, Japan, Vietnam, Indonesië, Filipijnen, Australië , India, Amerika, Canada, Brunei.
  China heeft Afrika in depth traps gestoken, in schuldenlast en is uit op de natuurlijke hulpbronnen van die arme Afrikaanse landen. Pakistan is al een kolonie van China CPEC corridor.

  China is een totalitaire dictatuur waar iedereen wordt gescreend middels camera’s.
  China heeft de virus gemaakt in een laboratorium bewust en dat project is mislukt waardoor Chinezen ook besmet zijn geraakt en daarom hebben het virus verspreid over de hele wereld !! Want de luchthavens waren niet gesloten toen de besmetting bekend was.
  Want vraag aan China hoeveel corona doden in zijn China zijn geteld: het antwoord is, weten we niet !!!!!
  Waarom wantrouwt men Chinese telecom apparatuur en mobiele telefoons?
  Er zijn geheime software ingebouwd om al je data te traceren !!!


  Maak melding

 15. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  China boos na uitspraken minister Pompeo in Suriname.
  De Chinese ambassade in Suriname hekelt de uitspraken die de Amerikaanse minister Pompeo van Buitenlandse Zaken gisteren in Paramaribo maakte.

  @Para Express 18 september 2020 At 10:49.
  Heel goed dat je dit hebt aangehaald.
  En dat weten veel van de Surinamers in Suriname niet.
  Ze kennen het geheim beleid van het Politbureau van Peking (Beijing) niet.
  Niet alleen in (Kaapverdië), maar ook in vele andere Afrikaanse landen.

  China mag het zelf gaan uitvechten over de handel en wandel met de VS en de EU.

  Maar de Chinezen spelen het heel slim.
  En de landen die financieel voorgeschoten worden door de Chinezen, kunnen helaas niet aan hun betalingsverplichtingen voldoen.
  En dat weten de slimme Chinezen.

  Raadpleeg ook het volgende artikel hierover.

  ANALYSE: SOPHIE VAN DER MEER . 16 APRIL 2019 Bron: (mo.be)
  Koopt Beijing politieke invloed in de wereld?
  China laat een spoor van schuld achter langs Nieuwe Zijderoute.

  China heeft een van de grootste ontwikkelingsvoetafdrukken ter wereld. Maar het leeuwendeel van China’s internationale geldstromen is geen officiële ontwikkelingshulp.
  Het meeste geld gaat naar projecten voor infrastructuur, energie en communicatie onder de paraplu van de Nieuwe Zijderoute.

  Betere infrastructuur moet de handel tussen China en de rest van de wereld verbeteren en daarmee ontwikkeling in binnen- en buitenland stimuleren.
  Vijf jaar nadat president Xi Jinping zijn plannen aankondigde in 2013, gaf het land al zo’n 25 miljard dollar uit.

  In hoeverre profiteren ontvangende landen nu eigenlijk van die projecten?
  Tenminste acht van hen kwamen in financiële problemen terecht als gevolg van leningen uit China voor projecten die gelieerd zijn aan de Nieuwe Zijderoute, berichtte het Center for Global Development (CGD).
  Critici zijn bang dat Beijing die leningen gebruikt om afhankelijkheid te creëren en zo haar politieke invloed te vergroten.

  China’s “debt-trap diplomatie”

  Het artikel is een beetje te lang als (reactie) en is verder te lezen via (mo.be).
  Het is een heel interessant artikel om verder te lezen.


  Maak melding

 16. Miljoenen MOSLIM Oeigoeren worden in China onderdrukt, en de situatie verslechtert

  Het is vandaag precies 10 jaar geleden dat Peking de grip op Oeigoerse minderheid begon te versterken. Sindsdien is de regio veranderd in een politiestaat, zegt correspondent Sjoerd den Daas. “Ze worden onderdrukt en gediscrimineerd. Op straat hangen vrijwel overal beveiligingscamera’s en de overheid kan zelfs volledig meekijken op smartphones.”

  Destijds was de noordwestelijke provincie Xinjiang een onrustige regio. In het gebied waar de Oeigoeren wonen pleegde de bevolking aanslagen, omdat het onafhankelijk van China verder wilde. Door de reactie van de Chinese overheid liepen de gemoederen op. Uiteindelijk leidden geruchten dat Oeigoeren twee Han-Chinezen, de etnische meerderheid in China, zouden hebben verkracht tot in enorme gevechten tussen de twee bevolkingsgroepen. Demonstraties escaleerden en op 5 juli 2009 ontstonden er rellen. Honderden mensen kwamen aan beide kanten om het leven.

  Sindsdien is de grip vanuit Peking op de regio toegenomen. “Want de Oeigoeren leven in een regio die belangrijk is voor China”, zegt correspondent Sjoerd den Daas. “De provincie Xinjiang is rijk aan grondstoffen, en is ook een cruciaal punt binnen de nieuwe zijderoute. Daarom is de regio economisch belangrijk.”

  Met die nieuwe handelsroute wil China de wereldhandel (nog) meer naar zijn hand zetten:

  DE NIEUWE ZIJDEROUTE: Zo wil China de wereldhandel opnieuw vormgeven

  Ondertussen is de provincie Xinjiang sterk verschillende van de rest van China. Ver weg van Peking spreekt men een eigen taal en heeft het een eigen religie (de islam) en cultuur. Mensen hebben bovendien meer uiterlijke kenmerken van omliggende landen dan van de Chinezen. Oeigoeren zijn verwant aan de Turken. “Als je daar rondloopt lijkt het meer op Centraal-Aziatische landen in de regio”, zegt Den Daas. “Je denkt eerder aan Kabul dan aan Peking.”

  Een deel van de bevolking vindt daarom dat het recht heeft op een eigen land en cultuur. Doordat de eigen staat al eerder uitgeroepen werd, is China nu nog steeds bang voor terrorisme en onrust in de regio. De regering doet daarom een poging om de bewoners om te vormen.

  “Ze doen dat door van de regio een soort politiestaat te maken”, zegt Den Daas. “Op een gemiddelde straathoek is het aantal camera’s met gezichtsherkenning niet op twee handen te tellen. Je ziet daarnaast overal politiechecks. De bevolking wordt etnisch gediscrimineerd.”

  Wat doen de Islamitische landen????? Waar is de grote mond van Pakistan?????


  Maak melding

 17. Klop jezelf op de schouders en wees dankbaar dat China bestaat, samen met Rusland. Er moet wel een soortgelijke balans bestaan in deze wereld. De Amerikanen hebben hun cowboy mentaliteit sinds de achttienhonderdste eeuw niet verloren. Het is nog steeds van; wie eerst schiet, die wint. Dat is Amerika. Voor nadere informatie gelieve u zich te begeven naar de tallozen doden en overgebleven onschuldige gezinnen deel uitmakend van de manier van modus operandi van de USA. Handel voert naar oorlog indien belangen niet behartigd worden. Oorlog ontstaat wanneer belangen niet behartigd worden. America first. Wat betekent dat? Jij mag als een hond de restjes opeten. Voor zover er restjes zijn. Anders ga je met een knorrende maag naar bed. De Amerikanen kunnen niet eens voor de eigen bevolking zorgen.


  Maak melding

 18. veel onzin komt hier voorbij, zie ik alweer.
  oeigoeren, trump die niet democratisch is, usa die niet veel heeft betekend voor suriname de afgelopen decennia.

  oeigoeren is niet ons probleem
  trump is democratisch gekozen
  usa heeft de laatste decennia niets gedaan voor suriname vanwege bouta en consorten.
  allemaal onzin wat makkelijk te weerleggen is of niets met suriname te maken heeft.

  het enige wat chan moet doen?? is china en usa tegen elkaar uitspelen om de beste deal te krijgen die suriname maar kan krijgen.
  geen vriendjespolitiek want dat kost suriname alleen maar.
  tevens met opbrengsten hier en daar…o.a. van de oliebronnen, de leningen aan china e.d. afbetalen zodat andere landen totaal geen zeggenschap hebben over suriname.


  Maak melding

 19. Suriname is gewaarshuwd.
  Pompeo is een handlanger van wannene dictator trump.
  In Amerika wil men zo snel mogenlijk verlost worden van trump.Hij bepaalt voor de rechters daar die hem blijven steunen ondanks dat hij fout bezig is.Gekke trump die iedereen uitlacht die mondkapjes dragen.Hij zegt openlijk dat hij niet besmet kan raken omdat hij ver blijft van mensen en zijn veiligheidsmannen beschermen hem ,de rest mag volgens hem sterven.De meest machigste land trr wereld heeft de meeste corona doden en dat is Amerika.
  Jammer dat de surinamers letterlijk Amerika aanbidden.Ze lezen het internationaal nieuws niet en weten dus niks over feiten.Amerika zal niet toestaan dat op zijn bodem een coup gepleegd zal worden maar tegelijkertijd schamen ze zich niet om andere landen zomaar binnen te vallen en het leven van mensen daar onderste boven te schoppen.Sinds trump president is wil hij graag oorlog voeren en hij forceert landen om in oorlog met Amerika te gaan.
  Hij wil overal de baas spelen maar niemand die zich laat misleiden door hem.
  Zo Suriname je bent gewaarschuwd.Probeer op eigen krachten iets te bereiken en laat je niet misleiden door Amerika!


  Maak melding

 20. China kan scoren omdat wij in het zgn westen gaten laten vallen en verzuimen om armlastige landen die een andere politieke kijk hebben in de hoek zetten en straffen ipv te blijven praten. Men grijpt te snel naar strafmaatregelen en dan krijg je een verharding in de relaties. De agressie krijgt vaak de overhand met alle gevolgen van dien.


  Maak melding

 21. Beste mensen…., Chinezen kennen het Afrikaanse continent beter dan de Afrikanen… Als een lasso komt een Chinese onderzeekabel om Afrika heen te liggen, het continent dat even groot is als China, India, de VS en Europa tezamen….Die internetkabel zal allerlei Afrikaanse landen onderling verbinden met China en ook in Europa en het Midden-Oosten aan land komen…Internationale digitale wetgeving is een betrekkelijke jonge ontwikkeling…. Veel spelregels zijn er niet.. . In 2023 moet dit Chinese project genaamd ‘2Africa’ zijn afgerond. Het internetverkeer in Afrika krijgt wel een flinke versnelling…, maar China zal haar greep op Afrika en het digitale kolonialisme op een nog hoger niveau brengen… Mensen sterkte en vergeet je mondkapje niet…


  Maak melding

 22. Diversificatie is het beste voor Suriname. Behalve dat zijn wij buurtgenoten van de USA en zijn de Amerikanen net als wij migranten voor het grootste deel. Democratien in de wereld, Verenigt U.


  Maak melding

 23. Omdat ik geen gatlikker ben ben ik een hoer. Kijk naar je moeder en zuster daar komen hoeren voor. Su krijgt niets. Voor alles hoort wat dus sloven jullie je niet uit. Wie is die Minister om te kletsen over China. Praat over jou land. Nu willen de Amerikanen in de binnenstad een monumentaal gebouw verkopen. Denk je dat ze beter zijn dan de chinezen??
  Ik heb jaren je usa, ze denken alleen aan geld. Money talk


  Maak melding

 24. De toon is gezet, Suriname is nu in belangstelling van de grote wereldspelers. Deze (USA, Rusland, China, India, Brazilië, Zuid-Afrika, EU, Groot-Brittannië) kennen Suriname.

  Laat ze vechten, Suriname moet ze allemaal goed houden en naar haar enige eigen belang/doelen goed voor ogen houden en realiseren. Laat ze komen investeren en laat ze hun ruzie maar onderling uitvechten.

  Het gaat om de Politiek, Politiek, We kijken ernaar en zullen het wel merken hoe goed onze leiders het uitvoeren voor de Surinamers en Suriname.

  Suriname heeft haar onschuld verloren, kleur bekennen zal moeilijk gaan, we moeten aan onze enige eigen belang moeten denken.

  Lied van Bram vermeulen,
  Getiteld: Politiek

  Z.E. president Chandrikeprash Santohki zal zijn adviseurs van diverse soorten categorieën (financieel, economisch, oorlog en vrede, productie/ondernemingen en export, onderwijs en wetenschappen, ICT, democratische rechtsstaat, enz.) vaker moeten raadplegen om hem goed te adviseren om onze belangen in dit wereldspel uitmuntend uit te voeren.

  Bij welke groep horen , het westen, chinezen, regionaal/ politiek van buurlanden, koloniale banden, derde wereld landen, onze eigen lijn, waar horen we bij? Vlees noch vis.

  We hebben niet veel nodig om een een welvarende land met welvarende burgers te worden, maar dat vraag de juiste aanpak van onze politieke leiders. We moeten nu niet kijken naar 5 jaar planning in de politiek, maar naar een langere termijn planning ( voor op zijn minst 3 generaties).

  We moeten uitkijken dat we niet ten ondergaan de agressi van Brazilië, China, USA. Want de verliezer zal het kleine Surinaamse Volk zijn.

  Surinamers moeten oppassen dat wij een minderwaardig Portugese taal, minderwaardig Chinese taal of minderwaardig Amerikaans Engels gaan spreken. Nog ergers een mengelmoes van al deze talen, met wat taki taki er tussen door.


  Maak melding

 25. In Amerika worden immigranten als dieren behandeld!
  Amerika is voor de amerikanen alleen,van de witte mensen dus!
  Met trump als president is Amerlka niet hoe de rest van de wereld het eerder heeft gekend!


  Maak melding

 26. Nevermind wat China zegt. Zelfde laken zelfde pak. Stuur anders een app naar HKG of naar de Koerden in Sirië.
  Wat belangrijk is, is de verkiezingsstunt van de vermeende witwasser.
  Vergelijk het aantal inwoners van Venezuela met dat van Suriname en ziedaar de catastrofe die ons te wachten staat met de aankomende verkiezingsstunt van de witwasser grabber. Stel dat 3% van de bevolking van Venezuela naar Suriname vlucht, dat wonen wij plotseling in Surizuela (voor sommige dromers Groot Guyana). Denken de mensen die een Amerikaanse Lucht-/Zee-/Land basis in Suriname willen, dat de Amerikanen ons dan zullen helpen om onze bezittingen te beschermen tegen de hongerige vluchtelingen die ons land dan overspoelen.


  Maak melding

 27. Ik ben het volkomen een met de uiteenzetting van Passant.
  China sluit wurgcontracten met landen door ze geld te lenen. Wat heeft USA GEDAAN, GEEN SIKKEPIT. ZE MOGEN WIHZEN NAAR CHINA. USA IS GEEN HAAR BETER. LAAT USA DE LENINGEN AFLOSSEN ALS ZE VAN GOEDE WIL ZIJN. ZE WILLEN TOCH SAMENWERKEN EN BLABLABLA.


  Maak melding

 28. Allemaal zijn ze nu op jacht, naar de grondstoffen van Suriname, dat is geen punt. Het is een kwestie van goed uitkijken, gekwalificeerde mensen alle zaken uit laten zoeken, Beseffen jullie nog niet, dat SU eigenlijk een rijk land is. Maar door dat het land geplunderd is, staan we er nu zo voor, en dat is heel erg.


  Maak melding

 29. Denk niet dat Suriname zo belangrijk is voor deze 2 landen hoor! Zodra ze niets van je kunnen krijgen ben je onbelangrijk. Er is olie en gelijk komt de minister, zogenaamd was Bouterse de belemmering…President Santoki laten zij (de Amerikanen en Chinezen)hun verhaal mooi doen, maar houdt u voor ogen dat Suriname er winstgevend uit moet komen. Laten wij geen herhaaldelijke fouten maken. Denk aan Suralco.
  Beide landen zijn hebzuchtig en zijn echte nationalisten. Laten wij proberen om echte nationalisten te zijn. Dan zullen we zeker de beste keuzes maken voor ons land.
  Laten wij eens de baas zijn in eigen land.


  Maak melding

 30. Geduld is een schone zaak, maak van al onze schulden een pakket ,en neem dan een leneing om alles af tekopen, dan kunnen wy maar een lening aflossen ,en met een aangehaalde broekriem zullen wy betere tyden tegemoedt zien ,met geduld komen wy als trotse Surinamers door deze toestandt


  Maak melding

 31. Wat jammer de eerste vice President van suriname was niet aanwezig, en ik hoor geen kindt naar vragen. dit is veel zeggend en deze heer moet even nadenken want dit was een voor proefje ,zou hy dan altydt op de achtergrondt zyn diensten verrichten?


  Maak melding

 32. wat een dom geleuter hier. de nieuwe regering probeert de kapot gemaakte relaties met veel landen te herstellen. een goede relatie met de amerikanen is in het belang van de onderhandelingen met het IMF en de wereldbank. hoe denkt suriname anders van zijn schulden af te komen. wie denkt rbrown hierboven wil suriname zoveel geld lenen. daarbij moet suriname af van het stempel narcostaat. tevens werkt de nieuwe regering nu samen met de amerikaanse inlichtingendienst om bevrijd tecwirden van de drugskartels. jullie schatten je land hoger in dan dat het is. de waarheid is altijd ongemakkelijk, maar suriname is bijna failliet.


  Maak melding

 33. Verschil is dat China zich nestelt in de landen waar ze hun belangen veilig willen stellen. Dit betekent dat China ook telkens te maken krijgt met binnenlandse (meest politieke) problemen in die landen en zich daar dan ook enigszins mee zal moeten bemoeien. De Amerikanen kijken van een afstandje hoe de vlag er voor hangt en doen zaken op het moment dat t voor hun het beste uit komt en op die manier kunnen ze zonder al te veel afhankelijk te zijn van binnenlandse aangelegenheden in die landen komen en gaan om zaken te doen. Hier door worden de VS vaak als vriend gezien en China als bemoeizuchtig maar beide hebben de zelfde intenties. Niemand en geen enkel land doet iets voor een ander zonder eigen belang ook al is dat belang in sommige gevallen redelijk onschuldig zo als graag willen dat je aardig gevonden wordt.


  Maak melding

 34. Z.E. president CS, noch de gewogen en zeer licht bevonden minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken nog het Surinaamse volk hebben de bedoeling van de State Department minister Mike Pompeo aan de republiek Suriname begrepen.

  Voor zij die het niet begrepen hebben raad ik op youtube naar het commentaar van Ludwich van Mulier te gaan luisteren op Radio Tamara Damsko, d.d.,19 september 2020

  Youtube
  Radio Tamara Damsko, 19 september 2020

  Het wordt aan het einde van het commentaar door Ludwich duidelijk uitgelegd.

  Ik zou Surinamers willen adviseren naar de commentaar van Ludwich van Mulier via youtube je luisteren over de politiek in Suriname, COVID-19, enz

  Hierdoor bent u na het lezen, luisteren van het nieuws in Suriname goed geinformeerd.

  Ludwich van Mulier wordt adviseur van deze coalitieregering

  President Chan Santokhi kan deze man best als adviseur in zijn team moeten hebben. Hierdoor zouden veel blunders die er gemaakt worden voorkomen worden en zou dit goed zijn voor zijn beleid. Ook Albert Ramdin zou er veel aan hebben, kortom de hele coalitie en Surinamers en de republiek Suriname

  Ludwich van Mulier wordt a.u.b adviseur van Z.E. president Chandrikaperkash Santokhi van de republiek Suriname.


  Maak melding

 35. Even iets dat de Alwetende hr. Ram Paltantewari als Ingezonden stuk op GFC Nieuws plaatste.
  Het hoort eigenlijk niet bij dit artikel, maar ik zag dit als enige route om U allen hierop te attenderen, daar er geen mogelijkheid bij GFC Nieuws bestaat om dit onterecht geplaatste rommel weg te poetsen. Sorry forumleden.

  Ingezonden| Verkeerde weergave van feiten

  GFC NIEUWS- In verband met het historisch bezoek van de Secretary of States, Zijne Excellentie Mike Pompeo, van de Verenigde Staten van Amerika aan ons Land op donderdag 17 september, lazen we in de media dat nooit eerder zo een hooggeplaatste Amerikaanse vertegenwoordiger voet op Surinaamse bodem heeft gezet.

  Deze mededeling in de media is volkomen onjuist en een verkeerde weergave van feiten.

  De ouderen onder ons kunnen het zich nog goed herinneren dat in het verleden twee Amerikaanse presidenten voet op Surinaamse bodem hebben gezet. En voor zover men zich dat niet meer kan herinneren, lijkt het ons goed het geheugen van de gemeenschap te doen opfrissen met het navolgende:

  Eind jaren ’50 begin jaren ’60 van de vorige eeuw bracht de president van de Verenigde Staten van Amerika, Dwight Eisenhouwer, die op de terugreis was naar de USA, een kort bezoek aan ons land. Het presidentieel vliegtuig moest dringend bijtanken. De toenmalige Minister-President van Suriname, S.D. Emanuels, trad op als gastheer en verwelkomde de hoge gast op de Luchthaven Zanderij.

  In de 2e helft van de jaren ’60 van eveneens de vorige eeuw maakte het presidentieel vliegtuig met daarin de Amerikaanse president Lyndon B. Johnson, die van een UNCTAD-conferentie op zijn terugreis was naar de USA, een tussenlanding op de luchthaven Zanderij. Het was de toenmalige Premier, Johan Adolf Pengel, die toen als gastheer optrad en de hoge gast verwelkomde op de luchthaven Zanderij.
  Het leek ons wenselijk en nuttig om deze informatie onder de aandacht van de gemeenschap te brengen.

  Ram Paltantewari

  Punt 1) Het bezoek van poresident, Dwight Eisenhouwer, was een toevalligheid en dus niet gepland. Het presidenrieel toestel moest bijgetankt worden, Ergo dus : GEEN OFFICIEEL Bezoek.

  Punt 2) Ook dit bezoek van president Lyndon B. Johnson, was een toevalligheid, kennelijk ook doordat er bijgetankt moest worden. Ook in dit geval betrof het dus GEEN officieel bezoek.

  Deze meneer, Ram Paltantewari, is dus bezig zichzelf belachelijk te maken. Hij weet kennelijk ook niet precies wat hij schreef of hij begreep niet waarover hij het moest hebben en wilde een beetje belangrijk doen. Het bezoek van Mike Pompeo was in elk geval van te voren geplant, want kort voor zijn bezoek, waren er Amerikaanse beveilingslui die alles in voorbereiding kwamen brengen.
  Ik bedoel dus dat meneer Ram Paltantewari gewoon uit het niets uit zijn nek liep te kletsen en hoopt op die manier iets belangrijks te hebben willen meedelen. Foei, meneer. Zoek je heil a u b ergens anders, maar niet in de pers.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.