Stichting Rosebel Community Fund doneert US$ 250.000 ter bestrijding Covid-19

5
Stichting Rosebel Community Fund doneert US$ 250.000 ter bestrijding Covid-19

De Stichting Rosebel Community Fund (RCF) heeft de afgelopen dagen donaties gedaan ter waarde van US$ 250.000 aan verschillende organisaties in Suriname voor de bestrijding van Covid-19.

RCF heeft vrijdag de officiële overhandiging gedaan van medisch apparatuur en hulpmiddelen, bestemd voor Covid-19-bestrijding, aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). De donatie heeft een totale waarde van US$ 113.000. “Wij hopen met deze donatie bij te dragen aan adequate hulp voor Covid-19 patiënten in Suriname”, zegt RCF-voorzitter Sharmila Jadnanansing, tevens de Country Director bij Rosebel Gold Mines, die namens RCF samen met andere bestuursleden de overhandiging heeft gedaan aan het AZP.

Jadnanansing: “RCF richt zich op duurzame gemeenschapsontwikkeling. Bij Rosebel zijn wij niet bespaard gebleven van Covid-19-besmettingen, en de situatie is nu onder controle, maar we blijven alert en houden alle protocollen in acht. Het is nu meer dan duidelijk dat de uitbraak van het virus in ons land de gezondheidssector bijna heeft overspoeld, en het is daarom noodzakelijk om hulp te bieden aan de artsen en zorgmedewerkers die 24/7 de helpende hand bieden aan Covid-19-patiënten”.

De donatie aan het AZP bestaat uit een “state of the art Phillips Premium CX50 Echo apparaat”, nodig voor het maken van beelden van de longen voor diagnostische doeleinden, medische beschermingsmiddelen alsook 3 NextGen PCR-machines ten behoeve van de verwerking van de Covid-19 diagnostische tests. Marica- Redan, AZP algemeen directeur, gaf aan dat het AZP over de jaren heen een sterke relatie heeft opgebouwd met Rosebel en memoreerde de verschillende donaties en bijdragen die reeds zijn ontvangen van het bedrijf. Zij is overtuigd van de voortzetting van deze partnerschap in de toekomst.

Donatie BOG

Van het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG), heeft RCF eveneens een verzoek ontvangen. Het betreft de reparatie van het koelingssysteem welke zorg draagt voor de volledige koeling van het Centraal Laboratorium, waarbij verschillende ruimten en de laboratorium instrumenten onder specifieke temperaturen operationeel dienen te zijn en wel ten behoeve van het onderzoek van diverse testen, waaronder Covid-19. Deze donatie ter waarde van US$ 104.000 is gehonoreerd door het RCF in samenwerking met de Suriname Environmental and Mining Foundation (SEMiF). Beide partijen nemen de helft van de kosten voor hun rekening nemen.

Donaties dorpsgemeenschappen in Brokopondo

Om bewustwording van Covid-19 in de omliggende dorpsgemeenschappen van Rosebel in Brokopondo te ondersteunen, heeft het bedrijf samen met het Surinaamse Rode Kruis en de Medische Zending bijgedragen aan het ontwikkelen van posters en korte bewustwording filmproducties in de lokale talen.

Ook is er gestart met de donatie van persoonlijke beschermingsmiddelen ter waarde van US$ 65.000 aan de poliklinieken in de dorpsgemeenschappen, inclusief de residenties van het traditioneel gezag te Dyumu en Pusugrunu.

Verder is een “Community Covid-19 Field Squad” in voorbereiding, waarbij een multidisciplinair team bestaande uit 20 leden van het traditioneel gezag, bestuursambtenaren, Rosebel werknemers en dorpsbewoners getraind worden om de bewustwording omtrent Covid-19 in de dorpen te bevorderen. Dit initiatief is naar analogie van de Rosebel Field Squad op de minesite, welk succesvol heeft bijgedragen aan het beheersbaar maken van Covid-19 binnen het bedrijf.

Daarnaast zijn er verschillende middelen beschikbaar gesteld aan de gemeenschappen, zoals thermometers voor het traditioneel gezag, handsanitizers, ontsmettingsmiddelen, en materiaal (kledingstoffen) voor het maken van mond- en neusbedekking ten behoeve van de bewoners van de dorpen.

Vanaf het begin van de Covid-19-uitbraak in Suriname zijn er meer dan 10.000 maskers geleverd aan Rosebel, vervaardigd door de vrouwen uit de omliggende dorpen. Dit project heeft geresulteerd in een economische bijdrage van meer dan SRD 90.000 aan inkomsten voor deze vrouwen.

RCF heeft tevens zorg gedragen voor de financiering van 5.000 boeken van de tweede druk van het Informatief boek, genaamd “Voorlichting aan kinderen en jeugdigen over Coronavirus en Covid-19” welke is geschreven door Indra-Hu, schrijfster van jeugd- en kinderboeken, met het doel bewustzijn van het coronavirus onder de bevolking te bevorderen. Een groot deel van de boeken is bestemd voor de gemeenschappen rondom de Rosebel mijn.

5 REACTIES

 1. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Stichting Rosebel Community Fund doneert US$ 250.000 ter bestrijding Covid-19
  Alles is voorlopig welkom in het kader van Covid-19.

  Maar naar aanleiding hiervan dacht ik, dat IAMGOLD Rosebel Gold Mines N.V straks meer zal moeten afdragen aan de Staat Suriname.

  IAMGOLD is een middelgroot goudmijnbedrijf met zes mijnen (inclusief de huidige joint ventures) in West-Afrika, Zuid-Amerika en Noord-Amerika.
  Dus ook in SURINAME.

  Het hoofdkantoor is gevestigd in Toronto, Canada.
  IAMGOLD heeft wereldwijd ongeveer 6.000 medewerkers en contractors.

  HOOFDDOEL: Het leven van onze stakeholders verrijken.
  En wie zijn de STAKEHOLDERS?

  Vandaag las ik een artikel over Guyana Oil op (inewsguyana.com) 15-9-2020
  En ik hoop dat de regering van president Chandrika Santokhi en vp Ronnie Brunswijk dit ook heel snel gaan toepassen voor geheel Suriname via onze MIJNBOUW.

  Bron: (inewsguyana.com) 15-9-2020
  De olie-inkomsten zullen worden gebruikt om belastingverlagingen, gerichte geldoverdrachten en het creëren van banen te ondersteunen.

  Nu Guyana al miljarden dollars aan zijn olie-industrie verdient, heeft minister van Natuurlijke Hulpbronnen Vickram Bharrat verzekerd dat er systemen zullen worden ingevoerd om ervoor te zorgen dat de fondsen niet worden “verspild” of “misbruikt”.

  Hij kondigde tijdens de openingsceremonie van Caribbean Virtual Oil and Gas Summit (CARVIS) aan dat de regering onder meer de Santiago Principles van transparantie en verantwoording en de Extractive Industry Transparency Index zal handhaven.

  Bovendien zei hij dat de regering het niet openbaar maken van de ontvangst van geld uit olie-inkomsten strafbaar zal stellen en ervoor zal zorgen dat jaarverslagen van de regering in de Nationale Vergadering worden opgesteld met details over de olie-inkomsten en -uitgaven.

  Verder beloofde hij ervoor te zorgen dat er regelmatig audits plaatsvinden en dat de overheid het maatschappelijk middenveld betrekt bij een centrale rol om toe te zien op naleving en verantwoording.

  “De oliebron behoort, net als alle natuurlijke hulpbronnen van Guyana, toe aan de bevolking van Guyana. Onze regering zal ervoor zorgen dat de olie-inkomsten voor alle Guyanezen werken en worden besteed aan het verbeteren van het leven van mensen en het genereren van welvaart, ”verklaarde hij.

  Volgens minister Bharrat zijn enkele gebieden waarop de olie-inkomsten zullen worden gericht: steun voor het scheppen van banen; onderwijs- en gezondheidszorgstelsels van wereldklasse; sociale en economische infrastructuur; gerichte geldovermakingen naar Guyanezen, met name ouderen, kinderen, armen en andere kwetsbare groepen; sterke lokale inhoud met wettelijke waarborgen; besparingen voor toekomstige generaties; en belastingverlaging voor lokale bedrijven en particulieren.

  Guyana heeft al betalingen ontvangen van de eerste drie liften en twee royaltybetalingen van in totaal meer dan US $ 144 miljoen. Deze gelden zijn gestort in het Natural Resource Fund.

  Dus er is veel werk aan de winkel voor de NIEUWE REGERING in Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.