Ons Nationaal Erfgoed: het Hoekhuis en de Dixiebar

12
Ongerustheid over verkoop monumentale hoekpand Suralco in Paramaribo
Foto via Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES)

[OPEN BRIEF AAN SURALCO] – Met grote bezorgdheid heeft de Surinaamse gemeenschap kennis genomen van het feit dat Suralco het Hoekhuis en Dixiebar via een openbare verkoop aan de hoogste bieder wil verkopen. Bezorgdheid omdat het hier gaat om ons Historisch Gebouwd Erfgoed. De oude binnenstad van Paramaribo staat sinds 2002 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Suriname is één van de 167 landen die op deze lijst staan en het Hoekhuis en de Dixiebar staan in het oudste deel van de historische binnenstad en zijn de poort aan de Waterkant van de Werelderfgoed route.

Het Hoekhuis staat al vanaf 1745 op die plek, gebouwd door de eerste eigenaar Strube. Bij de brand van 1821 was het in eigendom van de President van het Hof, Mr Lammens die het na de brand herbouwde met de voorgevel naar de rivier. Zo staat het nu nog. De Alcoa kwam in 1918 naar Suriname en kocht het in 1920 van de gebroeders Barnett van de Surinam American Gold Mining Company. Het gebouw dat we als Dixiebar kennen, is gedurende de hele koloniale periode een bar geweest van de officieren van het Societeitsleger. Die gebouwen stonden er dus al een EEUW voordat Alcoa in 1918 naar Suriname kwam. 

De Alcoa is ruim 100 jaar in Suriname geweest en gaat nu weg. De Surinaamse gemeenschap had gehoopt dat Suralco deze gebouwen voor een symbolisch bedrag zou schenken aan de Surinaamse gemeenschap.

Het zou een mooi gebaar van appreciatie zijn, van ‘teruggeven aan de gemeenschap’, als het Hoekhuis en de Dixiebar aan de Surinaamse gemeenschap geschonken zouden worden. Het zou Alcoa/Suralco sieren om dit gebaar te maken en Suriname zou een mooie herinnering hebben aan 100 jaar Alcoa. 

Wij begrijpen ook, dat dit misschien ijdele hoop is, maar vragen om voor nu de verkoop van de panden uit de openbare verkoop te halen. Dan kunnen de mogelijkheden worden bekeken om de panden te laten kopen door Surinamers met hart voor het monumentaal gebouwd erfgoed of organisatie(s) die ervoor zorg zullen dragen en garanderen dat deze prachtige panden in de originele staat behouden blijven voor de Surinaamse gemeenschap en de UNESCO Werelderfgoedlijst. In de koopovereenkomst moeten strenge voorwaarden worden opgenomen in een onderhoudsplan om te garanderen dat de panden ook in de toekomst goed zullen worden beheerd en onderhouden en werkelijk de gemeenschap ten goede komen.

Wij spreken de hoop uit dat Suralco/Alcoa deze open brief van Surinamers en organisaties die dit initiatief ondersteunen meeneemt in hun besluit. 

Cynthia Mc Leod – Stichting Elisabeth Samsonhuis
Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) – Stephen Fokke 
Philip Dikland –KDV Architects
Directeur Stadsherstel Suriname  – Kenneth Woei A Tsoi  
Nadia Rostam
Directoraat Cultuur – Johan Roozer
Marina da Costa – Heritage Tours
Vrienden van Stadsherstel Suriname  (VVSS)
UNESCO – Roy Smits
Readytex – Monique Nou Chaia 
Monique Essed
United Tour Guides Suriname (UTGS) – Yves Tjon Sack-Kie

De Dixiebar (Foto: Otter/Wikipedia)

12 REACTIES

 1. Sorry hoor, maar ik weet niet wie die Surinaamse gemeenschap is die zich zorgen maakt. Het is maar een gebouw. Als je alles van de afgelopen 1000 jaar moet gaan bewaren, dan blijft er geen ruimte over voor nieuwe dingen. Laat geschiedenis ook geschiedenis zijn. Je weet toch ook niet hoe je achter oma van 1000 jaar geleden eruit zag? Heb je er last van? Dacht het niet. Dus sekhie naa dekhaaw!!


  Maak melding

 2. @Mango,

  Onzin. De VS had zelfs niet eens een geschiedenis (alleen een Indiaanse, die ze niet eens erkenden). Hebben ze geen grote toekomst gehad? Geschiedenis is om ervan te leren. De praktijk is dat de fouten uit het verleden alsmaar herhaald worden. Daarom heeft geschiedenis niet het nut dat je zou verwachten. Je zadelt de jeugd alleen met veel ballast op.
  Bovendien, alles is vergankelijk. Ik ken niemand in Suriname die zegt, laten we hutjes van de Indianen bouwen of beschermen, want ze behoren tot de geschiedenis.


  Maak melding

 3. Ma warom se wille deese gebauw so graag hauwde? Deese mense wille tok ook nie meer met eesel kar rond reide? Terweil is heel mooi en sgoon om te reise met die eesel kar.


  Maak melding

 4. Je kunt moeilijk eisen dat men een stuk eigendom zomaar weggeeft. Alcoa zal daar als zakelijke organisatie niet aan meewerken. Het pand gaat niet voor een dubbeltje weg. Ik kan me daarom niet voorstellen dat een “cultuurbarbaar” het zal opkopen. Niet iedereen staat te springen om een historisch pand op te kopen aangezien onderhoud en de verzekering al hondsduur is.


  Maak melding

 5. Nu is deze Regering opgezadelt met dit gedoe. De vorige Regering, plat gezegd, ellendelingen, die het land 10 jaar hebben vernietigt, hadden dit kunnen regelen. Nu denkt iedereen iets over te kunnen roepen, bek dicht, want iedereen heeft zitten kijken of meegedaan om dit land op het huidige niveau te brengen. Jullie zullen met nog veel meer geconfronteerd worden. Het is een lange weg. Schulden zullen linksom of rechtsom betaald moeten worden🤷🏿‍♀️🤷🏿‍♀️🤷🏿‍♀️


  Maak melding

 6. Er zijn zoveel historische panden weg te rotten.
  Niemand onderhoud ze Paramaribo na wan broko parnasi.
  Sang deng mang e zeur a de wang oso sa ding fittie foe a oso.
  Nou na covid sma no ab money na suralco oso ding mag doe sang de wani.


  Maak melding

 7. Dit gebouw wordt een overheidsgebouw met militaire bewaking
  De waterkant vanaf het plein tot de vroegere veersteiger wordt
  een boulevard vrij van eethuisjes.
  De Heilige weg wordt een plein zonder rijdend verkeer en krijgt een ander naam.

  Fantasie of visie ?. Ruim op dat wat ontsiert en behouw wat verheft.


  Maak melding

 8. Maak er een museum van en zet al die nederlandse kopstukken en beelden daar in. Die mogen weg want zo goed zijn ze niet geweest voor de mensheid en al helemaal niet voor Suriname


  Maak melding

 9. Ik mag hopen dat een Surinamer het pand koopt. En niet de witte man. Was shocking om te zien dat een witte man een aantal plantages heeft opgekocht in Suriname. Doet denken aan slavernij.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.