Venezolaans ‘conflictgoud’ heeft andere route naar Nederland gevonden

20
Goud

Illegaal goud uit Venezuela, dat wordt gezien als ‘conflictgoud’, heeft een andere route naar Nederland gevonden. Aanvankelijk werd het naar Aruba en Curaçao gesmokkeld, maar nu wordt het in Guyana en Suriname witgewassen en als ‘schoon goud’ met vals papierwerk geëxporteerd. Dat staat in een rapport van de internationale onderzoeksgroep Info Amazonia.

Volgens journalisten die onderzoek deden, worden gewapende groepen uit Venezuela maar ook Columbia met dit goud uit Venezuela gefinancierd. “Het Venezolaanse leger schendt mensenrechten en verrijkt zich met goud” aldus een van de journalisten. Toch stroomden duizenden kilo’s van dit goud de markt op via Aruba, Curaçao en Nederland.

Dat in strijd met internationale afspraken voor de goudproductie die Nederland onderschrijft, zegt de onderzoeksjournalist. Curaçao besefte dit en verbood in juni vorig jaar de handel in goud vanuit Venezuela. Volgens de regering in Willemstad blijkt uit onderzoeken dat de Venezolaanse goudwinning nauw verweven is met praktijken als illegale mijnbouw, kapitaalvlucht, onderdrukking en uitbuiting.

Maar nu is er dus een nieuwe route gevonden, waarbij ook Nederlandse bedrijven zonder het te weten, betrokken zijn. Luister hier naar dit interview met één van de onderzoeksjournalisten die aangeeft waarom Suriname interessant is voor Venezolaanse goudverkopers.

20 REACTIES

 1. Wat bedoelen deze journalisten met illegaal goud?Amerikanen hebben een olieboycot tegen Venezuela afgekondigd maar geen goud boycot. Maar diverse regelingen van landen zijn bang voor de yankees. Het is nog altijd goud dat door de legale Venezolaanse regering wordt geëxporteerd. De Amerikanen willen in hun achtertuin een regering die aan hen loyaal is. Oppositieleider Juan Guado is hun juiste stroman. De regering Maduro lust de Amerikanen niet en het volk lust Juan Guado helemaal niet.
  gemodereerd

 2. Je hebt geen enkele garantie dat de handel in (ruwe) grondstoffen helemaal schoon is.

  Multinationals dealen continu met corrupte landen en regimes en maken miljarden winst. Dit nieuws is dus echt niet schokkend of verontwaardigend want het gebeurt al decennia.


  Maak melding

 3. robje g je weet van alles hé, jonge jonge de lezers hier op het forum zullen denken die robje g is niet van gisteren en hoe komt hij aan al die informatie, goh hij leest zeker alle kranten en volgt natuurlijk ook al het nieuws op de tv of computer ja zo weet je wel veel??? dus robje g is nu het nieuwe medium en al het nieuws komt van robje g
  gemodereerd

 4. Zo is dat,, ze zijn allemaal op en top corrupt.. alleen als je op hun territoir komt, maken ze lawaai.. voor de rest gaat het hun niet aan,.., ze vermoorden je waar bij je erbbij staat..
  gemodereerd

 5. @RobG

  Mensen met een paarse achtergrond zullen dit maar moeilijk begrijpen maar het Goud van Venezuela is eigendom van het volk. Als Chavez en maties het stelen is het illegaal.
  .
  Blijkbaar is het maar moeilijk te bevatten voor paarsen dat de president slecht in loondienst is van het volk en niet de eigenaar van het land.


  Maak melding

 6. Hoeveel van dit goud blijft in Suriname achter? Dat is de vraag die gesteld moet worden. Hoeveel verdient de staat Suriname hieraan/hiermee van het goud uit Venezuela?

  Als Suriname maar kruimels overhoudt moet Suriname maar bij zich zelf te raden gaan.

  Zie Starnieuws
  Kosmos Energy harkt US$ 200 miljoen binnen met verkoop exploratierechten
  block 42, block 45. Er is nog niet een druppeltje aardolie gewonnen, maar er wordt al verdiend. Suriname heeft gewoon het nakijken.

  Dit moet een keer ophouden, Waarom betalen al die aardolie ondernemingen die voor de kust van Suriname aardolie winnen niet vooral deze bedragen aan de staat Suriname?


  Maak melding

 7. Dit moet een keer ophouden, Waarom betalen al die aardolie ondernemingen die voor de kust van Suriname aardolie winnen niet vooraf deze bedragen aan de staat Suriname?


  Maak melding

 8. Hij kan anders geen namen noemen. Rotzooi.
  Eerst kregen ze veel deviezen in Su en geen belasting betalen. Hoe houden ze dat in Su in de gaten??
  Dan ineens had Guyana in maart betere betaling. Als ze met goud uit Venezuela werken met mensen van Su dan is het Brunswijk.


  Maak melding

 9. Amerika en Nederland zijn ook niet schoon kijk maar eerst naar de slavenhandel.
  Laat eerst dit maar onderzoeken.
  gemodereerd

 10. Noordzee weet alles. Maar ze hebben goud nodig, dus ze gaan de zaken niet in de wielen rijden. Gouden koets moet toch steeds een kleine gouden laag overheen krijgen?
  Ik heb nog niet gehoord dat Philips, Unilever, Shell, Makro of wie ook een procedure heeft uitgevonden om van rode bieten goud te maken. Dus illegale goudontvangsten zullen wel welkom zijn.


  Maak melding

 11. Zie bericht van passant . Cosmos verkoopt haar rechten/belangen. De verkoop is aan Shell.

  Suriname heeft geen leuke herinneringen aan Shell. Toen voor het eerst olie in Suriname werd ontdekt zorgde de Nederlandse regering er voor dat Shell als nummer één rechten kreeg om naar olie te boren in Suriname. Na een aantal jaren hield Shell het voor gezien in Suriname. Zij vonden dat de hoeverlheid aardolie in Suriname niet lucratief genoeg voor hen was. Nu verschijnen zij ineens weer op het toneel in Suriname om naar alle waarschijnlijkheid het grote geld nu binnen te komen halen.


  Maak melding

 12. robje g, wendytje en een ene jesseje wat een lul meiers ze begrijpen er echt niets van deze ratjes zijn lucht verhalen aan het aankaarten, ja wat wil je dat deze 3 lummels niet eens tot drie kunnen tellen en zeker wendytje die alleen kleuterschool heeft gevolgd, dus kinderen, kleuters ga toch buiten spelen en laat de rest over aan mensen die er wel verstand van hebben, hé robje g weet je wel wie Shell is, en jesseje weet je wel wie Philips , Unilever en Makro zijnen dan nog dat kleine paarse ratje weet je wel waar Venezuela ligt en dat een bevriend landje is van je paarse opperrat b en dat land ook op zijn kont ligt door ook zo’n rat dus jullie 3 aarslochers op zijn Duits en de vertaling is ……. kontenkussers tralala, tralala, tralala,
  gemodereerd

 13. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Venezolaans ‘conflictgoud’ heeft andere route naar Nederland gevonden.

  Als ik mij niet vergis, was zo’n bericht ook eerder verschenen via een andere (Bron) in de media.
  Ik kan het nu niet achterhalen.
  Maar er zullen meer artikelen hierover in de MEDIA verschijnen.

  Maar bestaat er een CONFLICTGOUD?
  Wij weten met z’n allen hoe het spel reeds jaren wordt gespeeld in deze EDELMETAAL.

  @HongKongFree heeft het op 11 september 2020 At 16:13 ook aangegeven in zijn/haar reactie.

  @Jesse 11 september 2020 At 20:59
  Noordzee weet alles. Maar ze hebben goud nodig, dus ze gaan de zaken niet in de wielen rijden.
  Je hebt in deze gedeeltelijk gelijk.
  Maar de GOUDEN KOETS gaat na een complete restauratie naar een MUSEUM hoor.
  Tegen betaling mag je het vervolgens gaan bezichtigen.
  No Spang met de GOUDEN KOETS.

  Ik weet niet of jullie een recente uitzending van EO op NPO2 d.d. 9-9-2020 hebben gezien.
  Het is echt aan te bevelen en trekken jullie na het zien van deze documentaire je eigen conclusie.
  Want het komt ook voor in Suriname.
  Google even naar deze uitzending. Misschien dat ze zo’n documentaire ook op de TV in Suriname laten zien.

  2Doc: Jozi Gold eo 9 september 2020
  Nu het gouddelven rond Johannesburg gestopt is, wijst Mariette Liefferink mijnbouwbedrijven en lokale overheden op hun verantwoordelijkheid voor de bevolking en het milieu.

  Een derde van al het goud op aarde werd ooit rond Johannesburg gedolven.
  Sinds de industrie is ingestort en de mijnen zijn gesloten, vormt het afval rond de verlaten terreinen een enorm gezondheidsrisico voor de omwonenden.
  Mariette Liefferink, een ex-Jehova’s getuige, wijst mijnbouwbedrijven en lokale overheden op hun verantwoordelijkheid.

  Dus @Jesse heeft gelijk. De Noordzee weet alles.


  Maak melding

 14. Sommige mensen zijn niet instaat om goed te lezen over de olie waarom Amerikaanse bedrijven hun aandeel verkoop, omdat Suriname de knowhow gewoon niet heeft
  Tuurlijk heeft Suriname ook aandeel houden, maar dat wordt niet geschreven, en flyers are you still flying for using cocaïne
  Suriname komt onder santhoki zeker goed
  But is take some time, have patience
  Ik heb volste vertrouwen in santhoki!!


  Maak melding

 15. Als iedereen zo’n hekel heeft aan Shell dan haal zelf de olie uit de grond. Dat gaat dus niet dus heb je die bedrijven nodig. Suriname heeft sowieso een betere deal gemaakt dan Guyana onder de vorige regering. Het is aan de huidige regering om ook goed op te blijven letten op de Surinaamse belangen in deze samenwerkingen.


  Maak melding

 16. Operatie Piet Hein, de aloude smokkelroute van de WIC, is blijkbaar nog steeds actief. En het volk van Bonaire, Curaçao en Aruba, moeten uit hun eigen budget de vluchtelingen uit Venezuela zien onder te brengen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.