Wekelijks halfuur gebed voor Suriname

41
i love suriname

President Chandrikapersad Santokhi heeft besloten elke maandag bij de aanvang van zijn nieuwe werkweek tijd in te ruimen voor gebed. Het is de bedoeling dat er van 10.00 uur tot 10.30 uur voor de regering en het land gebeden wordt. Harold Pultoo heeft als geestelijk adviseur van het staatshoofd ook de gelegenheid om geestelijke leiders hiertoe in de gelegenheid te stellen. In dit kader heeft het bestuur van het Surinaams Bijbelgenootschap (SBG) op maandag 7 september zijn opwachting gemaakt bij Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk.

Het presidentiele tandem was bij deze gelegenheid vergezeld van de respectieve echtgenoten first lady Melissa Santokhi-Seenacharry en Adolfine Cairo. Behalve dat er voor ’s lands eerste burgers werd gebeden en zij op grond van Gods woord werden gezegend, mochten zij elk ook onder meer bijbels geschreven in het Aucaans, Sarnami Hindi en eenvoudig Nederlands in ontvangst nemen.

Pultoo legt uit dat het initiatief om geestelijke leiders naar het kabinet te halen voortvloeit uit het feit dat er als gemeente vóór de verkiezingen in partijverband is gebeden met het huidige staatshoofd. “De Here Jezus heeft naar ons geluisterd en de president zelf heeft ingesteld dat elke maandag voordat hij aanvangt met zijn wekelijkse werk wij alles in de handen van de Here Jezus stellen”. Het SBG-bestuur heeft de regeringsfunctionarissen volgens de geestelijk adviseur in zowel woord als daad mogen zegenen.

Het woord dat vandaag kwam was naar het verhaal van de profeet Micha die steeds waarschuwde voor misstanden die in de maatschappij van toen heersten. De man Gods vroeg de regeerders toen zich tot God te richten, opdat Hij hun paden zou rechtmaken. Pultoo verwacht ook dat de regeringsleiders zich tot God richten om door hem geleid te worden. Aan de andere kant vraagt hij de Surinaamse gemeenschap gezamenlijk de regering te schragen en voor haar te bidden. Hij benadrukt dat het land in een economisch en moreel-etisch dal zit. “Maar met God gaan we goede tijden tegemoet. Dat weten en prediken we in de gemeente”, aldus de geestelijk adviseur.

Pultoo spreekt de hoop uit dat Suriname uit het dal komt en dat wij als een bromki dyari in dit geliefd land met elkaar kunnen leven. “Dat onze kindskinderen het goed zullen hebben vanwege de natuurlijke hulpbronnen die straks, maar ook reeds uit de bodem komen”, voegt hij eraan toe.

41 REACTIES

 1. Geen commentaar dat negatief is maar ook heel grappig. Als al het andere niet helpt ik wil niemand opjagen maar is Oppenheimer al blij in oktober?
  gemodereerd

 2. Op Curacao is het de gewoonte om de nieuwe week te beginnen met gebed/bezoek aan de vele kerken en vervolgens de hele dag vrienden en vreemden een Bon Semang/ Een goeie/Gezegende week te wensen.
  Hopelijk blijft dit initiatief niet alleen bij/voor de 2 hoogste ambsdragers maar is het ook een trigger voor het volk.


  Maak melding

 3. Dit gaat zeker goed komen, de voornemens van de huidige president zijn oprecht. De vorige president heeft ook dit pad willen bewandelen, echter de duivel had allang reeds bezit over hem.
  gemodereerd

 4. Bidden vr n oplossing op de economische vlak? No mang bidden gaat niet helpen om al het gestolen geld terug te halen zoals beloofd was vóór de verkiezingen.op dat vlak ligt alles stil er wordt geen woord meer gerept over terughalen vn gestolen middelen.
  Er worden onderzoeken gepleegd nr malversaties n aangegeven hoe n vr hoeveel er gefraudeerd is mr er wordt niks mee gedaan.
  Het volk wil koppen zien rollen n deze middelen terughalen om te economie terug op te boosten n niet steeds alles verhalen op d bevolking zoals recent de gouverment take n de pakket aan maatregelen die nog op komst is.
  BIDDEN GAAT NIET HELPEN. EEN WONDER GEBEURT ONLY ONCE IN A WHILE.
  gemodereerd

 5. President Santokhi heeft ook een ” geestelijk adviseur “!!!!!!

  Wordt de geestelijke ook … dik en dik betaald … door de Overheid … zoals indertijd de zelf benoemde bisschop Meye.

  Ben benieuwd naar de geestelijke adviezen !!!

  Coalitie Regering … Ora et Labora … BIDT EN WERK !!!!

  Woorden en Daden moeten overeenkomen … maar dat zie ik nog niet … volgens de verkiezingsbeloften … gebeuren !!!!!
  gemodereerd

 6. Bidden op ons allen eigen manier mag moet kunnen.
  Maar mensen bidden opdringen met die witte bijbel voor met name de afro surinamers die sinds de slavernij afgetakeld zijn om te kerstenen. Die mapblaadje witmang bijbel is nog steeds druk te jehova te getuigen, pinkster te zenden, god te bazuinen, hervormen, katholicisme etc etc,en intussen doorgaan met misbruiken en financiëel uit te buiten
  gemodereerd

 7. Op het kabinet van de vorige president werd elke maandag … door de zelf benoemde bisschop Meye … een dag/week opening gehouden met gebed voor de regering … land en volk.

  Werd toen alleen gebeden dat God hun … Paarse Boefachtige streken … moest zegenen ???

  Inplaats van zegen … heerst er een ” Vloek ” op ons land … misschien ????

  Heeft God Suriname de rug toegekeerd ?????

  Er heeft teveel … ONSCHULDIG BLOED … gevloeid in dit land.
  Wij moeten met elkaar in het reine zien te komen … misschien is daarvoor nodig een totale GEESTELIJKKE LOCKDOWN.
  gemodereerd

 8. Het is goede zaak voor Suriname om elke maandag te
  bidden voor het land om die puinhoop die achtergelaten is
  door de vorige regering om weer hoop te geven voor de bevolking.
  Bidden om de Satan Bouterse zo snel mogelijk achter de tralie te krijgen
  voor die ramp die hij veroorzaakt heeft in Suriname.
  gemodereerd

 9. Noden zullen er altijd zijn maar moeten worden gezien als een uitdaging om
  GEESTELIJK te ONTWAKEN en bewust te worden van eigen scheppingsautoriteit
  en van universele en individuele persoonlijkheid. Verbetering van een omstandigheid
  begint bij de individuele mens, de kroon der schepping.


  Maak melding

 10. GOD is altijd en overal aanwezig. De afgelopen 10 jaar heeft de duivel bezeten geregeerd met zijn compagnons. List en bedrog. Stelen liegen en bedriegen dat ervaart het volk nu. Nog steekt de paarse duivel zijn.kop op met dreigementen. Alleen God kan het volk nog redden. Weg met de satans. Prijs de Heer.


  Maak melding

 11. Reuze interessant wat Curaçao doet. Wat doen ze in Acra? en in Malanga en in
  Goeba goeba
  Als ik de eerste regel lees dan gaat Chan een half uur bidden. Wat hij in zijn vrije tijd wil doen dat met hij weten, zo lang het niet tegen de wet, de orde en goede zeden ingaat.
  Maar laat hem zijn geloof en whatever alsjeblieft buten de politiek houden.
  straks krijgen we buoters toestanden of Erdogan


  Maak melding

 12. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Wekelijks halfuur gebed voor Suriname.

  En nu gaan wij over de Geloofsovertuigingen in Suriname.
  Let goed op: Kerk en Staat dienen ook gescheiden te worden.
  Ondanks het Surinaams Volkslied begint met: God zij met ons Suriname

  En in het Surinaams: Opo Kondre Man un’ opo,
  Sranangron e kari un.

  De regering onder leiding van Pres. Chandrikapersad Santokhi en Vp. Ronnie Brunswijk, dienen niet dezelfde weg te bewandelen als de PAARSE NDP boeven.
  Want deze PAARSE figuren hadden op een slimme manier, een gluiperd van het zuiverste water binnengehaald.

  En dat is niemand anders dan de zogenaamde Bisschop STEVE MEYE WONDER.
  Deze kreeg kreeg elke maand 6000 SRD’s voor zijn onzin.
  Want GOD heeft de (PAARSE Baas D. Bouta) daar gezet.
  Ook na de verkiezing van 25-05-2020 werd deze bedrieger zelfs in de maand juli 2020 nog betaald uit de belasting geld van het volk.

  Dus toen ik het artikel had gelezen, dacht ik direct aan STEVE MEYE WONDER.

  En nu las ik ook in het artikel de naam: Harold Pultoo.
  Harold Pultoo heeft als geestelijk adviseur van het staatshoofd ook de gelegenheid om geestelijke leiders hiertoe in de gelegenheid te stellen.

  Dus even Harold Pultoo gaan opzoeken.

  VHP viert kerstfeest met Mytylschool d.d. 21-12-2016
  Op woensdag 21 december 2016 heeft een delegatie van het hoofdbestuur van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) onder leiding van de voorzitter, Chandrikapersad Santokhi, op de Mytylschool samen met de leerlingen en leerkrachten zijn kerstviering gehouden.
  Het geheel begon om 10:00 uur s’morgens met een korte kerstdienst onder leiding van voorganger Harold Pultoo.
  Bron: 22 december 2016 (srherald.com)

  Dus de nieuwe regering van Suriname, dient niet dezelfde fout te maken als die PAARSE NDP boevenbende.

  Tot slot: Fer.E respecteert iedereen met zijn eigen Geloofsovertuiging.


  Maak melding

 13. De Surinamers zullen hun mentaliteit moeten veranderen. Surinamers zullen creatiever moeten zijn en niet te veel op de overheid moeten wachten.

  Het sleutelwoord om dit mogelijk te maken is ondernemen. Let op ondernemen.

  productie en export gericht.

  Ook de overheid heeft hierin een rol te vervullen: Onderwijs die gericht is op scholen, universiteit/bedrijfseconomie, rechten, vreemde talen, ICT, technologie/productie ondernemen, industrialisatie, mogelijk te maken. De werknemers moeten de skills hebben.

  Wat heeft Suriname te bieden als men naar de grondstoffen kijkt, Wat kan Suriname hiermee doen? Zijn de leerlingen, studenten, ondernemers die productie en export bedrijven op te zetten.

  Infrastructuur is ook belangrijk: goede zeehaven, goede luchthaven, transport en logistiek, goede wegen, ICT, vreemde talen, la

  Daarom moeten wij ons richten. Het ontbreekt aan de skills als het gaat om technologie voor moderne methoden, de mentaliteit, durf, geld/kapitaal, waardoor vooral jongeren de uitdagingen niet aangaan. Er zijn mogelijkheden, maar ook veel zaken die niet in place zijn. Suriname een derde wereldland met een heel kleine bevolking. De afgelopen 40 jaar van ndp-kliek, ddb, ndp was niet de juiste politieke partij om hierin positieve bijdrage te leveren. Meer angst, dood en verderf, vernietiging, armoede en verval. Totale achteruitgang, mensenrechten, grondwet en internationale verdragen vertrappen. Het kolonialisme is nog zeer diep in de Surinamers. Grote groepen zijn oerlui, hangmensen. Met de groep marrons die de afgelopen 40 jaar uit het oerwoud naar de stad zijn gekomen door oa de oorlog is het ook niet beter geworden. De criminaliteit is groter geworden, occuperen van eigendomsgronden van derden, diefstal, berovingen en een klein groepje die door de politiek en scholing naar boven zijn komen drijven en ook hun aandeel opeisen bij de honingpot en zich gedragen als de kolonisten.

  Daar sta je dan als jonge Surinamers, surinaamse leerling, student, kleine ondernemer, verkeerde diploma, waarmee je niets kan doen voor de productie en export, maar gericht op baantjes bij de overheid.

  Suriname moet beleid gaan maken en een omwenteling maken van 180 graden. Dit gaat niet van de ene op de andere dag gebeuren. Surinamers zijn koloniaal.

  Suriname heeft nog een lange weg te gaan. De mentaliteit zal moeten veranderen. productie en export gericht i.p.v. overheid. Het kolonialisme, kleine bevolking, enz. zullen het niet gemakkelijk maken.


  Maak melding

 14. Wat helpt dat wanneer Su toch een roversnest blijft. Democratisch welvarende landen op deze aarde regeren op basis van, de politiek en Staat moeten gescheiden zijn. Wat Santokhi nu doet is tweespalt in de maatschappij creëren. Iedereen moet maar zelf weten aan welke geloof die wil hechten. De ene gelooft aan de aap, de ander een boom, de ander weer aan engelen, de ene door zijn hand uit te steken, en weer de ander door te knielen. Laat ze maar lekker doen hoe zij dat willen, maar leg geen verplichtingen aan anderen op. Kijk de bijbel is al 20 keer herschreven, dus de mens blijft maar ontdekken. Niets is voor eeuwig.
  gemodereerd

 15. @@@Sammy The Queen
  Maak er maar een algemene vrije dag in de maand voor het volk. Geef ze lessen in gezinshervorming en verplicht ze om naar de tempels te gaan, ieder naar zijn eigen geloof. Heidenen worden geacht die dag gewoon door te blijven werken.
  gemodereerd

 16. @@@Passant
  Zeer goede insteek.
  Surinamers zijn lui, boeven praktijken en rovers, en wachten op benefiet.
  Willen ze vooruit gaan dan moeten ze gewoonweg hard moeten werken voor hun boterham en niet op benefiet wachten, want Su is geen luilekkerland!!!!
  gemodereerd

 17. @@@Dre
  Ik heb wel een opmerking.
  Gedeeltelijk ben ik met je eens.
  Maar het bidden heeft de curaçoulen geen goed mens gemaakt. Ze kunnen niet voor zichzelf zorgen. Gewoon te lui en uitgeven meer dan te bezitten en zonder benefiet van Nederland kunnen ze het niet redden. Zo zie je dat alleen geloof geen vooruitgang brengt noch voor eten zorgt. En overal de hand ophouden!!!!
  gemodereerd

 18. Beste Fer. E, uw opmerking en bezorgdheid is terecht. Echter was de geestelijke leider van de gewezen president geen vertegenwoordiger van de christelijke gemeenschap. wel van zijn eigen kerk. zijn uitspraken, adviezen, profetieën en handelingen hebben de christelijke gemeenschap in verlegenheid gebracht en zelfs gekwetst. daar moeten wij zeker voor waken.
  Op zich vind ik prachtig dat de huidige president zijn ogen richt tot God vanwaar zijn hulp zal komen. Hij schroomt niet Gods leiding te zoeken en dat geeft het volk een stukje geborgenheid. Ook wij bidden voor hem om in rechtvaardigheid het volk te leiden naar een betere situatie. Gebeden zullen hem aanscherpen om rancune in zijn kabinet een halt toe te roepen. Laten wij eensgezind achter hem staan voor een betere toekomst voor Suriname.
  Vrede zij met u allen. (www.thelightoflife.nl)
  gemodereerd

 19. De wereld wordt beheerst door tegenstrijdige en verdeelde persoonlijkheden
  zoals overheden, koninkrijken en kerken die elkaar voortdurend bestrijden
  en de mensheid onbewust en angstig voor de (duivel) houden.


  Maak melding

 20. Alleen bidden helpt niet. Je moet bidden èn werken.

  Voor degenen die bidden niks vinden en nergens in geloven en Suriname ook geen warm hart toedragen. Kom dan ook niet met met je negatief gezwets hier aan. Je zit er alleen om Suriname(rs) neer te halen en draagt niks constructiefs bij.

  Santokhi is geen heilige, misschien ook niet de beste. Brunswijk is net als zovele mensen in de politiek ook geen heilig boontje. Ze zitten er eenmaal en daar moet het land het mee doen.

  Als je diep van binnen hoopt dat alles slecht gaat met en in Suriname dan ben je wat we noemen een ordinaire WISI WASI of een Wisi mang. Want met negatief en kwaad spreken begint het…


  Maak melding

 21. Dit moet men niet doen, bidden doe je thuis, in je kerk, moskee, synagoge, tempel of gado oso. Waarom schuift Santokhi, als Hindoe, Jesus naar voren? Wij hebben in Suriname nog steeds de mentaliteit van de gekoloniseerden; iedereen vindt dit een goed initiatief, maar als Santokhi gezegd had dat hij elke week een half uur lang op zijn cabinet zou bidden om de hulp van Krisha of Hanoeman aan te roepen, dan was heel Suriname nog te klein om.hem een veilige schuilplaats te bieden. Nogmaals: bidden doe je thuis of in je gebedshuis en niet op plaatsen waar er gewerkt moet worden.voor het welzijn van iedere Surinamer ongeacht geloof of godsdienst.


  Maak melding

 22. TOT Nu toe Weten de feesten op deze laatste tijden, voorspelde de BIJBEL ,micha 4:1-4 komt er een koning die uit Sion uitkomt, en Alleen Onze hemelse Vader en moeder die de GEEST en de Bruid zou verschijnen om ons te zegenen en geen andere profeten.
  gemodereerd

 23. Bidden brengt die gestolen n geroofde gelden n middelen niet terug. Het hele volk zit te wachten op n wonder.
  Vóór de verkiezingen werd beloofd om alle gestolen middelen terug te halen echter hoor je nu geen bal van.
  BIDDEN VOOR EEN WONDER IS BULLSHIT.


  Maak melding

 24. ik heb geleerd Bid en werk.
  Deze nieuwe regering doet nog niets. Brugleuningen wassen en schilderen, betaald parkeren op terrein OW, binnenkort betalen vr vuilophaal. Hoe denken ze dat te regelen??
  Verder doet niemand niet. Oja chan verhoogd benzine prijs en de Chinezen hun spullen. Ook $ koers en Chinezen verhogen alweer hun prijzen.
  Ik zag 2 pitjes mayo van zaanse. 18.50 en 22.59. In de winkel is ht 30.50 en 31.60. Minister slaapt


  Maak melding

 25. Het is geen inbreuk als men besluit te bidden. Bidden mag in principe overal. Zo ook op het werk. Alleen als het in gedrang zou komen met veiligheidsvoorschriften, verstoring , gezondheid of specifieke eisen van een werkgever of eigenaar, zou men het kunnen verbieden. Bidden is een onderdeel van spiritualiteit en Godsdienst. In Suriname is er immers vrijheid van godsdienst en levensovertuiging. Tot wie je bidt en wanneer en hoe, moet je maar zelf weten. In dit geval komen Jezus en God aan bod. Ook al zou je een ander geloof hebben, kan dit voornemen geen inbreuk op je plegen. Wat Santokhi wil doen ,doet hij maar .Het is geen overtreding. Volgens mij ook geen nepotisme. In een streng Arabisch land zou dit niet kunnen, anders dan tot Allah bidden. Weliswaar dezelfde God maar een christen moet dan echt zijn godsdienst thuis beleven. Gelukkig is het in Suriname niet zo en mag iedereen zelf het hoe en wat bepalen. Bid ook voor de Surinaamse diaspora. Die heeft het ook nodig.


  Maak melding

 26. Faya mang en anderen, waarom zo denigrerend praten over je mede suri’. Ik neem aan dat je een Su bent, ben je dan ook lui, een boef en dis meer.

  De meesten van jullie of jullie ouders hebben Su verlaten vanwege de armoede. Goede beslissing geweest.
  Wonen nu in Ned. , werden door de witte Nederlanders voor luie donder, werkschuw uit gemaakt en nu doen jullie hetzelfde met de Surinamers in su. Bah bah bah

  Dat er veel moet veranderen in Su, de goeden niet niet nagesproken, is duidelijk. Kom met opbouwende kritiek en wees niet zo negatief. Vergeet niet, dat als jullie ouders, Su niet hadden verlaten dan…. wan lo foe oenoe bo KA now, so, no bar so tranga.

  In Nederland wonen is geen prestatie, hier is alles mooi aangeharkt, profiteer ervan, maar geef niet af op je familie, vrienden en kondre mangs die het zeer moeilijk hebben.


  Maak melding

 27. Gado gaat toch niet luisteren, het poep volk is diep , te diep gezakt door de blubber..

  volk wil niet anders… dit volk is niet voor verbetering vat baar..
  gemodereerd

 28. @@@Pony
  Je doet eer aan je naam. Dus pony paardje.
  Ga en bestudeer eerst de geschiedenis van Su. Dan kom je vanzelf tot de ontdekking hoe het in elkaar steekt.
  Om de twee weken vertrekt een volle lading schip met miljoenen particuliere goederen uit Ned naar Su. Als dit zou ophouden dan konden een heleboel Surinamers nu gras gaan eten. Haal je oogkleppen weg en zie zelf wat er gaande is in Su en hoe dat komt.
  Twee en half miljard euro Staatsschuld en overal de hand ophouden. En je gaat ze nog in bescherming nemen.
  gemodereerd

 29. alles zou kunnen helpen
  maar voor niks gaat alleen de zon op
  hoeveel procent word hiervoor neergeteld.
  en wie zit in kerk bestuur, toch niet onze grote vriend
  ander un K


  Maak melding

 30. Santokhi bevindt zich op zeer zeer glad ijs. Hij moedigt bekeringen aan, in de tijd van de overheid en met geld van de overheid. Dit is illegaal!!! Hij benadeelt de overige godsdiensten.
  Ik had al eerder aangegeven dat die christelijke leidsman van hem, deze Harold Pultoo dus, hem had bedreigd tijdens de inauguratie, nl. dat Santokhi voortaan zich voor christen moest uitgeven en de bekering van niet-christenen tot het christendom in gang moest zetten.
  Santokhi is dus daarmee begonnen!!!! Zeer gevaarlijk voor de onderlinge verhouding tussen Hindoes en christenen!!!
  De Staat hoort zich hier verre van te houden!!!!
  Mensen, protesteer!! Spreek die christen Harold Pultoo en ook Santokhi hierop aan!!!
  Bovendien, als die Surinaams Bijbelgenootschap de bijbel in het Surinami kan vertalen, waarom negeert Santokhi dan het Surinami en spreekt hij alleen Nhingre Tongo?
  De VHP heeft in de persoon van Santokhi m.i. een wolf in schaapskleren binnengehaald.
  VHP bestuur, doe hier wat aan!! Tenminste, als er nog Hindoebloed door je aderen stroomt.
  Stichting Sanatan Dharma, blijf niet apathisch en vraag om verhaal!!!!


  Maak melding

 31. Deze Harold Pultoo lijkt een machtswellusteling van de type Steve Meije.
  Hij beweert dat de christelijke God de VHP heeft laten winnen omdat zijn bijbelclub voor Santokhi gebeden heeft. Kan hij dat bewijzen?
  En als ik beweer dat de VHP heeft gewonnen omdat Hindoes daarvoor gebeden hebben? Kan hij dat ontkennen?
  Deze machtswellusteling speelt een zeer gevaarlijk spel en probeert via de presidentiele macht de kerstening van Hindoes te vergroten. Dit is ongepast en illegaal.
  Ik hoop dat alle mensen die vinden dat de Staat zich niet moet laten beïnvloeden door kerk, moskee of tempel zich hiertegen gaan uitspreken. De christenen op de eerste plaats. Fluit je losgelaten hond terug!


  Maak melding

 32. Faya mang,

  Paardje is een edel dier, doet niemand kwaad.

  Faya mang wil zeggen, no spot nanga mi bika mi na Faya, mi o brong joe. Zie je het verschil in karakter.
  Doortrekkend, ik heb respect voor de Surinamers in Su, die onder zeer moeilijke omstandigheden( grote boeven, grote schulden) proberen te overleven, het land een beetje leefbaar houden, zodat bijvoorbeeld, heel wat Nederlanders naar Su kunnen met vakantie.

  Faya mang, ik heb de keuze gemaakt de mensen te beschermen, jij maakt de keuze om ze voor rotte vis uit te maken, verschil van karakter.

  Veel hulp goederen naar Su, fantastisch toch, moet je ook eens doen.
  Alleen weet ik niet zeker als dit juist slecht dan goed is voor Su. Jij schijnt het te weten.

  Waarom je de geschiedenis bij haalt weet ik niet.

  Beste Faya mang, ga even terug naar de jaren zestig en zeventig, onze kinder jaren en adolescentie, zouden wij beter zijn dan deze generatie, ik denk het niet. de “omstandigheden” zijn bepalend voor jouw gedrag.

  Als je niet gewoon kunt omgaan met Su, wend je dan af, kan je dit niet, wees dan niet te beroerd om je minachting voor jezelf te houden, geldt evenzeer voor meerdere forummer’s.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.