Minister Mathoera positief over gezamenlijke aanpak oostelijk grensgebied

16
Totale lockdown van rivieren aan de oostgrens Suriname tot 10 mei
Archieffoto: Controle bij de oostgrens van Suriname

Minister Krishna Mathoera heeft positieve verwachtingen over de intensivering van de samenwerking tussen Suriname en Frans-Guyana. Beide landen hebben tijdens een bilateraal overleg op 4 september in Saint Laurent, Frans-Guyana, een verklaring getekend om vraagstukken waarmee beide landen te kampen hebben gezamenlijk aan te pakken. De minister zegt dat voor wat immigratie betreft is er besproken dat er vaste posten worden geplaatst.

Het is niet de bedoeling om het verkeer tussen beide landen volledig stop te zetten. Zij voegt er volgens aan toe dat de grenzen nog steeds gesloten zijn. In geval er behoefte is aan het in orde maken van essentiële zaken zal daar waar nodig in goed overleg toestemming worden verleend voor transport, “maar het moet gecontroleerd zijn”, benadrukt de bewindsvrouw. Met essentiële zaken bedoelt minister Mathoera onder andere ziekte en begrafenis.

“Illegale immigratie en illegaal goederenverkeer is een uitdaging voor de hele wereld. Niet alleen voor Suriname en Frankrijk, maar de hele wereld. In een COVID-19 situatie brengt het extra uitdagingen met zich mee, daarom is het van eminent belang dat alle landen met elkaar samenwerken.” De controle op de oostgrens blijft volgens de Defensieminister een uitdaging, maar ook daarover zijn afspraken de gemaakt met de Franse regering.

“Je kan heel moeilijk de controle houden op de hele lange grens van bijna zeshonderd kilometer. Daarom zijn de mogelijkheden met betrekking tot surveillance te water ook bekeken. Er is afgesproken dat we de rivier delen in verschillende secties. Een deel is voor rekening van het Surinaamse ministerie van Defensie en een deel voor de Franse autoriteiten”, aldus de Defensieminister.

In het geval van de grens die Suriname deelt met Frans-Guyana is het noodzakelijk, dat in het belang van beide gemeenschappen, beide landen samenwerken. Dit betekent voor de minister onder meer dat; – Partijen regelmatig overlegmomenten zullen hebben; – Dat er gezamenlijke patrouilles zullen worden uitgevoerd; – Dat er afspraken worden gemaakt; – Dat er geclusterd wordt ingeval er sprake is van schaarse middelen en capaciteiten.

De minister is van oordeel dat dit alles erin zal resulteren dat het effect veel beter wordt. Het zal ertoe leiden dat men zal zien dat het geen ongecontroleerde boel is. Hierdoor zullen personen steeds meer gaan beseffen dat zij niet kunnen komen en gaan hoe en wanneer zij dat willen. De samenwerking zal verder ervoor zorgen dat er zichtbaarheid en gezag is. “Dat er daadwerkelijk actie wordt ondernomen wanneer mensen illegaal oversteken

16 REACTIES

 1. Goede voornemens in ieder geval, nu nog naleven van alle genomen maatregelen. het moet geen ongecontroleerd komen eng aan worden. Hopelijk beseft een ieder wat de gevolgen zijn van de wanorde die er heerst daar langs de grens.
  gemodereerd

 2. Tot nu toe heeft de regering Santokhi elk week weer nieuwe prestaties geleverd. De richtlijnen worden duidelijker en sterker.

  Voorbarig janken en klagen is kortzichtigheid.

  Naar schatting denk ik dat men de komende 6 maanden de kat uit de boom moet kijken en keihard moet meewerken. Vanaf het 2e kwartaal 2021 zal er geleidelijk meer geruststelling komen.

  No spang, Chan na pres fu Sranan.
  W’o set en. Krakti !


  Maak melding

 3. De eerste stap om de kleine goud sector onder controle te krijgen en daar serieus geld te halen voor de staat.

  Heel simpel zorg dat er geen goud meer weg kan zonder controle en zorg dat er geen kwik het land in komt zonder controle.
  Laat de kleine goud sector belastingen betalen als de grote en sla de concessie houders met met terug werkende kracht aan voor belasting ontduiking resp. overtreden mijnbouw wet.


  Maak melding

 4. De regering Santoki bestaat ui 4 partijen die hun eigen weg gaan .Brunswijk heeft zijn hele familie benoemd in allerlei functies, de v.h.p doet ook hetzelfde .Alle familie leden en vrienden zijn goed verzorgd, dan de partij van Somodihardjo met een zetel heeft zoon , vrouw en de rest ook goed bedeeld .Alleen de NPS weet met de benoemingen nog geen raad. 4 partijen 4 stromingen kan nooit een regering vormen om voor het hele volk op te komen. Het is en blijft een piekie piekie plij.ieder voor zich zelf en God voor ons allen


  Maak melding

 5. @Penny, heel goed geformuleerd. Sterker nog………….Ik denk dat de toename van het aantal Covid besmettingen en doden te wijten is aan politiek gouwehoer. Men had de regie lekker in handen kunnen laten van dat team van Mw. Veira en gezelschap maar néé we gaan het op onze “manier”, doen. oftewel “wo setting”, komop nanga joe setie. Jullie hebben alle ruimte ma soso “Ka”, we setie. We Set famirie ja. We “blijve” benieuwd.
  gemodereerd

 6. Wie zei dat het buitenland niet met Suriname moest bemoeien?
  In een democratie, hebben we elkaar nodig.
  Ik leef niet meer in angst, ik heb alle vertrouwen in alle Surinamers.
  Nu kan ik op alle Surinamers, rekenen.
  En ik ben open voor al mijn landgenoten, zeker mijn omgeving.
  Surinamers gaan terug naar een vredelievend gemeenschap.
  Geduld, alles komt goed.


  Maak melding

 7. Met je snuit.
  Die van de stad kunnen jullie niet aan. Ga slapen met je slap gelul.
  Zoals ze het mochten van Brunsie tijdens vorige regering zo gaat het nu ook door.


  Maak melding

 8. Juist ja,, ik ben benieuwd hoe de moordenaar in zijn hangmat waar dan ook zal liggen kijken wat er gaande is in het land, terwijl hij er niks van gebakken heeft het land failliet gemaakt..

  spijt zal hij zeker hebben, nu hij totaal brodeloos is geworden niet kan delen in het succes zonder geld in de kas en toch succes kan boeken..
  de nieuwe leider heeft het altijd gezegd, dat hij het land gaat redden… maken tot een welvarend land..
  je ziet het ook hulp komt van alle kanten, het meest van het land, aan de Noordzee , ondanks, dat zij de afgelopen 10 jaren aan de zij kant mocht staan kijken.. zijn zij de trotse hulp verleners.. máár hoe..

  wat een blote billen opschepper is die man, hij durft niet eens naar Albina te gaan…,
  laat staan het land hermetisch af te sluiten..
  wat een lul.. zeg….
  gemodereerd

 9. Ik ben niet onder de indruk van de manier waarop de huidige regering omgaat met de bestrijding van het C-19 virus. In korte tijd een explosieve groei met dito doden.
  De regelmatige update, voor zover daar sprake van is, spreekt de gewone man en vrouw niet aan. Er wordt niet rechtstreeks tot hen gesproken, zoals overste Veira dat deed.

  Daarnaast zien we op klaarlichte dag in Paramaribo Noord openlijke prostitutie op straat in de omgeving Anamoestraat en rijden auto’s uit het binnenland, in en uit om voorraden, diesel etc in te slaan en hun goud te verkopen.

  Totaal geen capabele regeerders
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.