Suriname en Frans-Guyana versterken samenwerking

12
Suriname en Frans-Guyana versterken samenwerking

Suriname en Frans-Guyana zijn na bilaterale gesprekken met elkaar overeengekomen dat zij de onderlinge samenwerking zullen versterken. Beide landen hebben in dit kader op 4 september een gezamenlijke verklaring ondertekend in Saint Laurent, Frans-Guyana. Partijen zijn overeengekomen dat zij vraagstukken waarmee beide gemeenschappen kampen gezamenlijk zullen aanpakken.

Zowel de Franse-Guyanese autoriteiten, alsook de Surinaamse delegatie hebben stilgestaan bij dit historisch moment. Beide partijen hebben onderstreept dat het voor het eerst is in de geschiedenis dat op dit niveau overleg plaatsvindt tussen Suriname en Frans-Guyana.

In gesprek met de Communicatie Dienst Suriname heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, aangegeven dat het onder andere gaat om informatie-uitwisseling met betrekking tot COVID-19. Dit is belangrijk voor de samenwerking tussen de verschillende gezondheidsorganisaties in beide landen. “Dat zal op regelmatige basis gebeuren”.

Verder is er gesproken over het verkeer op de rivier. Op dit moment blijven de grenzen gesloten. In specifieke urgente gevallen zullen de autoriteiten faciliteren. “Op maandag en donderdag vaart de veerboot tussen Albina en Saint Laurent om goederen en diensten door te laten. De export van Suriname naar Frans-Guyana kan voortgaan. We hebben ook gesproken over het schoolverkeer. We zien dat een groot aantal kinderen vanuit de Surinaamse zijde in Frans-Guyana naar school gaan. Wij gaan later in de maand verder daarover praten”.

Er is ook gesproken over illegalen die Suriname vanuit Frans-Guyana binnenkomen en ook illegalen die vanuit Suriname Frans-Guyana binnentreden. “Wat wij uiteindelijk willen is een goed management van het grensgebied, zodat we precies weten wat er gebeurd en hoe wij daarmee moeten omgaan. Een andere belangrijke zaak is de gezamenlijke patrouilles op de Marowijne rivier”, aldus minister Ramdin.

Verder is er ook gesproken over het milieu, met name de impact die skalians hebben op het milieu. Reeds geruime tijd is afgesproken dat Suriname geen vergunningen meer zal verstrekken voor skalians op de Marowijne rivier. “Dat is een aflopende zaak. De impact op de rivier is enorm en het heeft wel degelijk invloed op de waterweg. Ook op het marine leven, met name vis en dat absoluut niet goed voor de bevolking”, aldus de bewindsman.

12 REACTIES

 1. Ik wordt misselijk van deze dorps samenwerkingsovereenkomsten.

  Suriname en Frans-Guyana zijn buurlanden en nog op deze primitieve manier bezig om zaken te regelen die voor beide landen te regelen.

  De hoogste tijd dat er op een hogere level zaken met elkaar worden zoals in een unie, oa Europese Unie. Gezamenlijke controle op de grensrivieren van leger en politie, zeegrens, vrije persoonsverkeer /toegang van burgers tot elkaar landen, samen werking van politie, leger, , sport en spel, cultuur, humanitair, enz.

  Suriname en Frans-Guyana zouden een douane -unie moeten vormen.


  Maak melding

 2. Suriname en Frans-Guyana zijn buurlanden en nog op deze primitieve manier bezig om zaken te regelen die voor beide landen voordelen op leveren.

  De hoogste tijd dat er op een hogere level zaken met elkaar worden gedaan zoals in een unie, oa Europese Unie. Gezamenlijke controle op de grensrivieren op zee van leger en politie, zeegrens, vrije persoonsverkeer /toegang van burgers tot elkaar landen, samen werking van politie, leger, , sport en spel, cultuur, humanitair, goederen, veiligheid, criminaliteitsbestrijding, enz.


  Maak melding

 3. @Passant, ik snap je punt maar Frans Guyana maakt onderdeel uit van de Europese Unie. Oa vrije persoonsverkeer is lastig punt. Maar idd op tal van punten kan de samenwerking naar een hoger level worden getrokken.


  Maak melding

 4. De grens gebieden moeten ook aandacht hebben. Er een groot gebied dat door Frans Guyana wordt betwist. Frans Guyana is er op uit om dit gebied stilzwijgend te annexeren. Aan de kust hebben ze ook een groot gebied toegeeigend, omdat hier olie is gevonden.


  Maak melding

 5. —-Frans-Guyana (Frans: Guyane) is een Frans overzees departement aan de noordkust van Zuid-Amerika. Het is het grootste gebied van de Europese Unie buiten Europa. Het grenst in het westen aan Suriname en wordt verder omsloten door Brazilië. Tussen de rivieren de Litani en de Marowini ligt een gebied dat wordt betwist door Frans-Guyana en Suriname.—

  We hebben een stukje Europa als buurland, raar maar waar…


  Maak melding

 6. Hilda

  6 september 2020 At 13:21

  Parijs heeft geen enkele noemenswaardige fabriek neergezet in Frans Guyana. Alleen de raketlanceerbasis. Brazilië moet Frans Guyana annexeren.

  ===========================

  Grote kans dat NAVO bommen op Brazilie valt. Zo gek zijn ze niet in Rio.


  Maak melding

 7. En vandaag zijn we maar minister van buitenlandse zaken alles en ook alles weten Jullie beter vandaar dat jullie ministers van buitenlandse WKN zaken zijn 👍👍😂😂😂
  gemodereerd

 8. In frans Guyana doen jullie wel je mondkapjes op.
  Voor vertrek hadden geen van jullie ministers 1 aan. Foto is bewijs
  gemodereerd

 9. Marowijnerivier tot aan de oever aan de Fransezijde is van Suriname.
  Dus de hele rivier is van Suriname.
  De rest van de verhalen is puur gelul.
  gemodereerd

 10. Prima initiatief! De bestrijding van de COVID-19 pandemie, de illegale immigratie en de schade die skalians aanrichten aan het milieu vragen om bundeling van krachten. De vorige regering vond alles prima. President leeghoofd wenste zijn volk zelfs slapeloze nachten. Zijn beloften van een 2e Dubai en fly-overs zijn een utopie gebleven.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.