Jachtseizoen van leguanen tot 31 december gesloten in Suriname

38
Dierenactivisten willen herziening jachtseizoen leguanen

Van 1 september tot en met 31 december 2020 is volgens de Jachtwet het seizoen voor de jacht op leguanen in Suriname gesloten. Mensen die zich toch hieraan schuldig maken in deze periode, zullen worden beboet. 

Het jagen, verhandelen, hebben, houden, kopen en verkopen van leguanen is verboden in deze periode. Het open seizoen is van begin januari tot eind augustus.

Voor Surinaamse jongeren is het vangen van leguanen en de verkoop ervan een aardige verdienste. Jaarlijks wordt er geconstateerd dat de Surinaamse Jachtwet toch niet wordt nageleefd.

Surinaamse dierenactivisten zijn het er echter niet mee eens dat het jachtseizoen in augustus open is. Juist in deze periode lopen de leguanen namelijk met eieren in hun buik rond. Ze pleiten er al jaren voor dat het jachtseizoen herzien moet worden, anders sterven de dieren uit.

38 REACTIES

 1. De wildstand moet op peil gehouden worden. De jachtwet moet ook daarop afgestemd zijn. En dit alles valt onder het kader van natuurbescherming. Nu is het zo dat de eieren van de leguaan een delicatesse vormen. Het vlees en de eieren dus. Het lijkt dan dat de jachtwet ermee in overeenstemming is. Met andere woorden, ongeacht het jachtseizoen tot en met augustus geopend is , de wildstand toch op peil blijft. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat dit in de gaten gehouden wordt en het ook aantoonbaar is . Anders hebben de dierenactivisten een degelijk punt. Er moeten dus cijfermatige constateringen zijn dat de leguaan niet met uitsterven bedreigd wordt wanneer ze kwetsbaar is (drachtig) . In alle andere gevallen hebben de activisten gelijk en zou dan de jachtwet aangepast moeten worden. Jagen op leguanen is geen strikte noodzaak ondanks geldelijk gewin. Misschien is dit een ander verhaal voor de Inheemsen en Marrons in de binnenlanden. Nomonomo, legu nanga den eksi switi yere. Ma ,kon unu no mek’ grap. Er worden toch ook leguanen gekweekt? Er moet wel een overeenstemming bereikt kunnen worden. Misschien tijd om de jachtwet te doorlichten en kijken of het meegaat met de huidige tijd.


  Maak melding

 2. Mensen in Suriname denken dat met faunabeheer er regels zijn ingesteld om juist te overtreden. Het lijkt erop alsof niemand zich aantrekt van wet noch gebod. Er zijn maar weinig mensen die zich aan de regels houden. Wilde dieren en vissen zijn overgeleverd aan de hebzucht van velen. Het land is te groot om de totale oppervlakte te beheren. De stropers zijn hiervan goed op de hoogte. Jachtopzieners laten zich ook makkelijk omkopen voor een paar SRD’s.
  gemodereerd

 3. Nog even en ze eten ook slangen en varanen,hagedissen etc. En zo verspreiden de covidvirus
  gemodereerd

 4. Ik had heel graag een artikel gelezen met de kop
  “Benoeming van familie in de eerste en de tweede lijn als minister Directeur en Onderdirecteur voorgoed gesloten”
  Dat je nu leest dat de vrouw van Somohardjo als Directeur is benoemd is een regelrechte aanfluiting.
  Dit had ik mij niet kunnen voorstellen van deze coalitie nadat zij hadden beloofd dit soort geregelde benoemingen tegen te gaan.

  Jammer jammer jammer.
  Santokhi maar ook Brunswijk en zeker ook de VHP en de ABOP betichtig ik van voortzetting van het beleid van de vorige regering.
  Ik bespeur enige walging die bij mij opkomt. Walging die met geen pen te beschrijven valt.

  Als dit zich in de prille maanden zich voordoet wat zal het de komende jaren dan zijn?
  VHP en ABOP die de dienst uitmaken betichtig ik van hetzelfde gedrag als de NDP en de BEP.

  Als dit zich zo ontwikkelt en manifesteert dan heb ik één wens
  Dat dit kabinet valt en dat bij de verkiezing hierna het volk zal stemmen op de jonge partijen die een kans moeten krijgen en afstand moeten zullen nemen van deze oude zure wijn in een nieuw jasje.

  Laat deze regering na de 9 maanden zonder gedragsverandering vallen. Sranang mang in Suriname kies voor wat anders want genaaid worden door de regering gekleed in een andere kleur kleding maar met dezelfde zakken is niets anders dan de vorige naaiers


  Maak melding

 5. bigisma
  helemaal met je eens ivm met het jachtbeleid.
  mensen hebben geen idioot verstaan van onze flora en fauna.
  kijk maar naar die vernielende goudzoekers!
  misschien een te vroeg oordelen met deze idiote regering!
  ook weer zo een zooi met familie’s
  wat een aanfluiting!
  diep in mij hart:NEDERLAND bestuur jij maar het land!


  Maak melding

 6. Wel, de ndp kliek is opgeruimd. De partij leden die zich hebben ingespannen voor de partij nemen over. Je verwacht deskundigen van de partij worden naar voren geschoven.

  In sommige partijen zijn de oprichters de partij en de partij de oprichters. Vanuit zo’n machtspositie gebeuren rare dingen. Vooral de toepassing van de regel voor wat Mensen moeten een beloning hebben voor hun werken. De grens van corruptie en rechtvaardige beloning is wel scheermes dun.


  Maak melding

 7. @Bigi sma,
  Je neemt mij de woorden uit mijn mond. Het lijkt er steeds meer op dat mensen niet meer mogen weten dat het nu al behoorlijk fout gaat met de nieuwe regeerders. Het toeschuiven van top baantjes gaat stug door. De vrouw van Soemohardjo is benoemd tot hoofd van de Stichting Volkshuisvesting. Ook de dochter van Brunswijk is benoemd tot voorzitter van de RVC van het Nationaal Vervoersbedrijf. Bij Staatsolie zijn de voorbereidingen gaande om de statuten te wijzigen waardoor mevrouw Santokhi en Leo Brunswijk zitting kunnen nemen in de Raad Van Commissarissen. De anticorruptie wet waar er zoveel over te doen is, is niets anders dan een wassen neus. De huidige regeerders gaan de wet helemaal uitkleden. Het schaamrood verschijnt op de gezichten van vele mensen die op deze nieuwe regeerders hebben gestemd. Velen voelen zich beetgenomen. In elk geval is een ding duidelijk. De vorige regering heeft m.i. geen directe familieleden benoemd in topfuncties van grote parastatale bedrijven.


  Maak melding

 8. Natuurbehoud en handhaving van het beleid daarop is ver te zoeken in Suriname. Surinamers maken meer kapot dan lief is. Om de dieren in de specifieke gesloten jachtseizoenen optimaal te beschermen, zou er meer wetenschappelijk onderzoek moeten plaatsvinden teneinde te bewerkstelligen dat gesloten seizoenen eerder beginnen en wellicht later eindigen dan nu in de wet is vastgelegd.
  Met cijfermatig inzicht wat in een van de postings hier wordt aangegeven sla je de plank volledig mis! Mensen gaan wel heeel erg kort door de bocht.(en ndp-ers missen die bocht helemaal)
  Als Suriname hiervoor geen biologen in huis heeft, zouden ze hulp kunnen vragen aan Columbia.
  Want daar weten ze wat natuurbehoud is, getuige het gebied Serranía de la Macarena, letterlijk vertaald, de schatten van de natuur. Dit gebied is beschermt natuurgebied waar alleen biologen eens in de zoveel tijd toegang krijgen om nieuwe levenssoorten in kaart te brengen. Als natuur liefhebbers spreek ik mijn waardering uit over het beleid op natuurbehoud in Columbia en krijg kippenvel van de wijze waarop men dat doet in Suriname.


  Maak melding

 9. Vroeger was er een stukje bos naast ons huis. Tegen de grote droge tijd -juli en aigustus- zijn de bomen vol met leguaneb en hoor je de craking van de windbucksen. In de overige seizoenen zie je de Legu niet.

  De ongeluk van de leguaan is dat ze lekker vlees en eieren hebben. De dierenvrienden moeteb maar sanctuary bossen creeren en patrouieren.


  Maak melding

 10. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Jachtseizoen van leguanen tot 31 december gesloten in Suriname.

  Laten jullie de LEGUANEN en de overige dieren en de rest van de natuur met rust.
  Ook die slimme Braziliaanse ambassadeur denkt middels een kennismakingsbezoek aan de minister Bronto Somohardjo van BiZa, h.e.a. te bespreken over zijn (Illegale) Landgenoten in Suriname.
  Braziliaanse ambassadeur pleit voor introductie E-visa in Suriname.
  Dit is geen taak van minister Bronto Somohardjo.

  @Bigi Sma 2 september 2020 At 09:15
  Ik ben het volkomen eens met jouw reactie in deze.
  En ik blijf de (perikelen) in deze volgen.


  Maak melding

 11. Off topic. Ik lust geen leguana.

  Jachtseizoen geopend, toepasselijk.
  – Wanted crime site Robert Putter Inzake corruptieaffaire staatspanden.
  – 4 Directieleden sozavo ontheven.
  – opheffing commissie nierdialyse, betaling 1 miljoen in 2 jr voor 1 behandeling.
  – Clad ingeschakeld voor covidfonds
  – Exorbitante salarissen en toelagen stopgezet.
  Het gaat de goeie kant op.

  President Santokhi ik verwacht na het reces, een nietigverklaring van alle familiebenoemingen. Is mooi geweest. Dit is uitermate gênant.


  Maak melding

 12. De jachtwet in Suriname is een ongeloofwaardig instrument voor faunabeheer. Stropers laten zich door niets weerhouden. Het land is immens groot. Het aantal jachtopzieners is zeer beperkt. Waarschijnlijk moet 1 jachtopziener zonder hulpmiddelen het beheer voeren over een oppervlakte van 10.000 km2. Dit is gewoon niet te doen, een onmogelijke opgave. Stropers gaan ervan uit dat er regels zijn ingesteld om te overtreden. De pakkans van hen is minimaal. De kans is ook groot dat deze stropers jachtopzieners omkopen als men hen betrapt.


  Maak melding

 13. Dit is geen dier om te eten mang.
  Leguanen, slangen, apen, krokodillen, schildpadden, enz enz zijn geen dieren om te eten.
  Gevogelte is om te eten en verder niet zoveel in mijn optiek.
  Dus laat die beesten met rust mang!
  gemodereerd

 14. Die boomkippen in Florida zijn ook delicatesse.

  In principe kunnen mensen die beesten ook kweken voor consumptie, dan hoef je niet te gaan jagen.


  Maak melding

 15. Daga interprise&co 2 september 2020 At 09:15
  @laat Me, heb je, je al laten behandelen aan de trauma van je seksuele misbruikt van vroeger?@@

  Agoe dagoe bal & onzin zie maar weer hoe zwakzinnig je bent altijd maar onzin ben ik nou geblokt of niet bel je ex zwager Brunswijk voor advies failliete boswachtertje met je s3 kogelwerend vestje je hoofd werkt niet zo goed


  Maak melding

 16. @,Esmerald,
  Het moet niet bij inhoudsloze woorden, one-liners and soundbites blijven. Vaak blijkt 98,9 % van het kabaal stemmingmakerij te zijn.Laat het concreet worden. Als mensen daadwerkelijk hebben gestolen, en dat wordt bewezen door forensische accountantsonderzoek, zal ook ik zeggen dat zij ter verantwoording moeten worden geroepen. Als er schuldigen zijn dan verdienen zij straf. Zo simpel is het.


  Maak melding

 17. Daga interprise&co@@ als je niks zinnigs te vermelden hebt ga dan slapen je komt wel heel zwaar zwakzinnig over straks ga je weer bij de moderator klagen als je geen kritiek wil dan moet je niet reageren wie een reactie plaats die kan kritiek krijgen maar jij wil wel een reactie plaatsen maar niemand mag reageren gedraag je als een volwassene En niet als een puber


  Maak melding

 18. @Theo mi boi. Ik heb het tegen @Bongbolo Krabita en niet tegen jou. Je mag me een puber en zwak zinnig noemen of vinden. Het is een vete tussen @travestiet Laat Me en mij. Als Brunswijk en Bouterse samen een kind konden krijgen, zou het Bongbolo Krabita lijken.


  Maak melding

 19. Ai RobG
  Zowaar zijn wij het eindelijk eens.
  Ik hoop dat deze wolven in schaapkleding worden teruggezet en dat er echte liefhebbende Surinamers zonder lange vingers en familie naar voren schuiven terwijl zij niet eens de know how en opleiding hebben. Dan bedoel ik met opleiding afstuderen in het vak dat de core business van het bedrijf ondersteund en ten goede komt.
  Voorbeeld
  Bij staatsolie in de RvC dan geen HBO of universitair diploma met als hoogonderwerp geschiedenis want daar koop je nog geen worst van.
  Voorbeeld
  Mevrouw Somohardjo strookt dus niet met mij opvatting over het bekleden van een functie die de core business raakt.

  Dit gold dus ook voor Misiekaba de vroegere minister van Sociale zaken


  Maak melding

 20. Grote rotzooi in het land. verhoging van administratie bijdrage bij de banken van srd3 naar srd25 voor stortingen, overmakingen etc….nu is er een misselijkmakende soep in voorbereiding voor benzineverhoging. Koers bo saka….????!!!!Het zal mij niet verbazen als men overal voor elk stuk papiertje een bijdrage moet doen van srd25. Dan krijg je nog het spinoff effect op goederen en overige diensten. Advies aan de president Chan…., probeer minder met een zgn. strakke toon te praten en doe maar normaal….het is heel irritant om dit te moeten aanhoren op radio en tv. zo van: dit moet gebeuren en wij gaan het zo doen en dan gaat CLAD onderzoeken bla bla bla…terwijl zaken op een andere geraffineerde manier plaatsvinden notabene op stilzwijgende wijze. Rot zakkenvullers en schijtpijpers allemaal voor zo een klein land met niet eens 1miljoen inwoners is het schandalig dat deze praktijken plaatsvinden.
  Begin met een productieverhogende fase in versnelde fase…..als we pretenderen en slaan op de borst zo van we hebben :1) hout 2)kunnen voedselschuur voor de regio worden.( rijst, bonen, cassave, groenten, koffie, vruchten, water. 3) medicinale planten 4).aardgas, aardolie en overige bodemmineralen( zilver, goud, platinum, ijzererts, steenslag en ga zo maar door. WAAROVER PRATEN WIJ DAN???? NEE, het is bestemd voor een kleine groep politici en vrienden en de rest van de bevolking mag stikken.
  MAAK UW BORST MAAR NAT WANT NA ZOVEEL ROTZOOI-POLITIEK MAG U GERUST VERWACHTEN DAT DE BEVOLKING GAAT EISEN DAT ER MEER DAN OOIT ALLES OP SLOT GEDAAN ZAL WORDEN EN DAT DE HELE NATIE IN OPSTAND ZAL KOMEN. DIT BOVENSTAANDE IS RONDUIT BEESTACHTIG, GEVOELLOZE STRONTZAKKEN ALLEMAAL. R.I.P.
  gemodereerd

 21. Die boete stelt niets voor, kijk hoe ze met de kwie kwie, krappa eieren etc omgaan. Minimaal 25000 SRD boete, auto, geweren verbeurd verklaren en dan aan de hoogste aanbieder op een openbare veiling verkopen.


  Maak melding

 22. @Esmerald, als jij het zegt moet ik dan aannemen dat er veel informatie mij is ontgaan is? Maar het moet niet zo zijn dat de VES het onderzoek moet uitvoeren en presenteren aan de PG. De VES, de PG en bepaalde kopstukken van de coalitie vormen een drie-eenheid.Er is dan geen sprake meer van een onafhankelijk functionerende rechtspraak. Mijn inziens is alle objectiviteit zoek. Dit neigt dan naar een corrumptief of gemanipuleerd onderzoek.

  @Bigi Sma, ik dacht dat Misikaba heel goed geschoold was. Volgens mij had hij een academische achtergrond.
  De vrouw van Soemohardjo was in de regering Bouterse 1, ambassadeur van Suriname in Indonesië. De snoeper Somo is het onderhandelen niet verleerd. Nu wordt het me ook duidelijk dat alles in de Surinaamse politieke samenwerking draait om eigen belang en ruilhandel. M.a.w wat levert het mij op als ik jou politiek steun.


  Maak melding

 23. RobG
  Indien je mijn posting leest geef ik de reden aan van Misiekaba.
  Ik zal het herhalen.
  Indien je minister wilt zijn van een ministerie dan dien je dientengevolge een scholing te hebben in het vak die de core business van het ministerie aangeeft.
  Misiekaba heeft rechten gestudeerd, meen ik te weten, en dat heeft geen affiniteiten met Sociale zaken en Huisvesting.
  Misiekaba had dan bij Justitie en Politie moeten zitten (strafrecht etc) of HR (arbeidsrecht) etc
  Dat is de boodschap.
  Mevrouw Somohardjo kan vele diploma’s hebben maar indien ze geen opleiding heeft die strookt met de core business van het bedrijf dan zit ze daar als toeschouwer en luisteraar want haar bijdrage zal kwalitatief geen bijdrage leveren in verbeteringen binnen het bedrijf


  Maak melding

 24. Mense, ma welke leegewaan se bedoele? Sein fersgillend soorte leegewaane. Dang was tok proojek om die leegewaane te kweeke. Dang wat is gebeurt? Hebbe die leegewaane die kweeker opgegeete?


  Maak melding

 25. Mevr. Somo herft wel adviseurs die over huisvesting kennis hebben. Bouterse had vergeten huizen te bouwen.Wat doe je dan met je kennis van huisvesting?

  Voorlopig kan je geen huizen bouwen. Er is geen geld. Alleen partikulieren kunnen bouwen en dan verkopen. Somo kan alleen vergunningen voor de bouw verstrekken en waar ze kunnen bouwen. Ook wat voor type huizen gebouwd kunnen worden. Etc.


  Maak melding

 26. Voor sommige mensen is de waarheid hard of moeilijk om aan te horen. De inbreng van mevrouw Soemohardjo in de bouw van nieuwe woningen schat ik op 0. Ze zal wel haar handen vol hebben aan het beheer en onderhoud van o.a. de enkele duizenden woningen die de vorige regering heeft gebouwd. Mevrouw Soemohardjo zou als ambassadeur er voor zorgen dat investeringen van het Indonesisch bedrijfsleven booming zouden zijn in Suriname. Misschien kan iemand mij verder helpen met deze voornemens. Hebben Indonesische bedrijven daadwerkelijk in Suriname geïnvesteerd?

  Waterkant zwijgt ook over de nasleep van de kwestie EBS in relatie tot Sibilo. Nu blijkt dit hele verhaal fake nieuws te zijn. De hele aanklacht die een stel amateurs van de VES en o.a. Curtis Hofwijks bij de PG hadden ingediend blijktbgebaseerd te zijn op leugens, bedrog,enz. Men heeft de heer Andy Rusland, een voortreffelijke bestuurder en de heer Sibilo van Obilis n.v. zwaar beschadigd. Waarom zwijgt men nu over deze kwestie. Niets van blijkt te kloppen. Neem van mij aan dat veel van de beschuldigingen aan het adres van de vorige regering op drijfzand zijn gebouwd. De verhalen die werden verzonnen waren bedoeld om politieke winst te scoren. Nu gaan de ogen van mensen open.


  Maak melding

 27. Rob je kan vast en zeker het antwoord zelf verzinnen.
  Si bil heeft met wat srd’s de jochies afgekocht. ken gemakkelijk niet waar
  Dus hu je niet van de domme of ben je van d domme. Nee dat denk ik niet. Je hebt hier menigmaal bewezen dat je hoog opgeleid bent dus ik geloof dat niet
  Wat die jampa betreft je schat haar inbreng op 0,0 wat de huizen betreft
  wat haar poentje betreft of die van haar dochters, die schat je toch wel hoger in mag ik aannemen.
  Ik denk niet dat haar inbreng wat woningen aangaat 0,0 is je matst haar. ik denk dat de gat vernietigen wat is opgebouwd
  Met dank aan santokhi die dit allemaal maar toestaat
  Santokhi failed man
  gemodereerd

 28. Het is geen fakenews @ robg.
  Het klopt dat er een aanklacht ligt bij de Procureur Generaal.
  Het klopt ook dat de vp en Jogi vinden, dat er niets mis is met de laatste aanbesteding.

  Heb je de aanklacht wel gelezen? Zoals gewoonlijk niet. Jojo zou schrijven; leest u alstublieft de aanklacht.
  Ik niet, ben een beetje wars v je quasi verontwaardiging.

  Ze hebben de tender zodanig omschreven (dichtgetimmerd), dat ze automatisch terechtkomen bij sibilo.
  Dat trucje kennen we, valt onder corruptie.

  De vp en jogi, moeten controleurs die er verstand van hebben, de aanbesteding laten uitpluizen. Klopt niet.

  Voor meer info, zie het stuk.


  Maak melding

 29. haha aanbesteding. Hoe naïef.
  Uit de eerste hand vernomen
  Bij de aanbesteding krijg ik van de betreffende minister te horen wat de biedingen zijn en daar pas ik mijn bieding op aan.
  Wie ben ik?
  ik ben de loopjongen van de minister(s. Zijn naam staat nergens, wel van mijn bedrijf. Ik krijg de opdracht en laat deze uitvoeren. Het geld gaat naar de minister en ik hou mijn hand op. 😉😉😉
  Ik heb zo vaak mijn hand opgehouden dat alles wat je hier ziet nu van mij is.
  Met dank aan 😂😂😂

  Neks no fout,
  neks geen fraude te vinden. 😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

  Gaan jullie rustig door.
  Love it
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.