Kamerlid stelt vragen aan ministers over visumvrij reizen tussen Nederland en Suriname

36
Schiphol: Per ongeluk kapingswaarschuwing geactiveerd in vliegtuig
De Nederlandse luchthaven Schiphol.

“Reizen tussen Suriname en Nederland kan en moet makkelijker”. Die mening is D66 Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma toegedaan. Een van de obstakels daarbij is echter nog steeds het visumbeleid van beide landen.

Sjoerdsma heeft daarom Kamervragen gesteld over welke stappen Nederland en Suriname kunnen zetten, om visumvrij reizen mogelijk te maken. Dat liet hij gisteren via Twitter weten.

Hij richtte de vragen aan minister Blok van Buitenlandse Zaken en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Hij wil van de bewindslieden weten of zij ermee eens zijn dat visumvrij reizen tussen Nederland (Schengen) en Suriname kan bijdragen aan de verbeterde relaties en daarmee in wederzijds belang is. 

De Kamervragen zijn hier te downloaden. De tweet:

36 REACTIES

 1. Nee hoor niet doen Nederland, anders komen alle bolletjes stikkers met bosjes hier naar toe. Moet ik meer belasting gaan betalen om die drugstoeristen te verzorgen in goldentulp-bijlmerbajes.
  gemodereerd

 2. Ach eenzijdige reactie, toen de Nederlanders onbelemmerd hierkwamen om de indianen te vermoorden en slaven te misbruiken en vermoorden was er geen visum nodig.
  Dus gewoon afachaffen, turken en marokkanen betalen ook geen visa en komen ook moorden en drugs brengen, de polen idem.
  Gewoon openstellen, kan meer goed dan kwaad.
  Je moet zeer duister van binnen zijn om alleen aan een negatief effect te denken.
  1 miljoen Surinamers kunnen dan reizen zonder gezeur.
  16 miljoen Nederlanders kunnen ook genieten van de flora en fauna.
  Bless
  gemodereerd

 3. Suriname moet eerst de misdadigers berechten.
  Bouterse voor de December moorden 1980.
  Brunswijk voor de ontvoering van de 12 militairen van het Nationale Leger van Suriname in 1986.


  Maak melding

 4. Ach
  Mensen die zich zorgen maken dat ze geen Surinamers in Nederland willen hebben.
  Wel dan , er is al een grote groep daar.

  Je wilt of je wilt niet, ze zullen komen.
  Het is netals hier in Suriname.
  De meesten zijn tegen de komst van de Brazilianen, maar ze zijn hier.
  Een ding weet ik , de wereld is van ons allemaal.
  Velen van ons wonen niet in het land van afkomst.
  Dus de wereld is eigendom van ons allemaal.


  Maak melding

 5. Ach mensen verkassen altijd.Mijn familie woont sinds de jaren dertig van de vorige eeuw buiten Suriname en de laatste zestig jaar in Europa.Maar ze hebben zich altijd bezig gehouden met het wel en wee van Suriname.


  Maak melding

 6. Reizen tussen Suriname en Nederland kan en moet makkelijker vindt Sjoerdsma van D66.
  Vinden wij ook sinds 1975. Waarom in eens nu wel interesse vanuit de Nederlandse politiek, omdat er een pro Nederlandse regering aan de macht is. Persoonlijk ben ik voor een visumvrij verkeer, lekker makkelijk, hoef ik niet elke weer geld uit te geven voor een visum op en neer. Het is wel vreemd dat D66 nu pas met zo’n voorstel komt, Maar het kan geen kwaad, Suriname kan haar voordeel mee doen.
  gemodereerd

 7. Suriname moet alvast beginnen de visumplicht voor NEDERLANDERS eenzijdig af te schaffen.

  Ik vind het fantastisch als Surinamers zonder belemmeringen naar Nederland kunnen komen voor familiebezoek.

  Suriname is een klein stukje tropisch Nederland.


  Maak melding

 8. Ik ben voor verhoging van de tarieven. Als je naar Suriname wil of naar bakra kondre dan is het in 9 van de 10 gevallen vakantie, dan heb je geld en dok je maar. Als die honderd euro een belemmering is dan moet je thuis blijven
  D66 stelt de vraag niet omdat ze wil dat hier iets aangedaan wort maar omdat ze dan weer een vraag heeft gestelt
  gemodereerd

 9. hele maal eens.. het visum gedoe is opgelegd, door de vorige lijder van het regime..

  nu hij afgetreden is.,, de strijd heeft verloren moeten alle regels die door hem in het leven zijn geroepen, terug gedraaid worden dus afschaven die handel, het geld kwam trouwens nooit in de stadskas.., het werd op Schiphol al verdeeld onder die boeven..
  gemodereerd

 10. Wat een Suriname haters om er misselijk van te worden alsof alle Surinamers bolletjes slikkers zijn maar diezelfde met hun grote domme snater die willen wel naar Suriname vooral die failliete boswachtertje met zijn s3 kogelwerend vestje alsof Nederland van hem of van hun is unckle Tom vieze smerige redie moesoe,s blanke billen likkers die boswachtertje denkt dat hij alleen belasting betaald laat die Antillianen maar visum vrij komen die zijn geen bolletjes slikkers snap je nog steeds niet hoe achterlijk je bent kijk maar naar je ex zwager Brunswijk die mag zeker ook niet komen
  gemodereerd

 11. In de Nederlandse samenleving is er geen draagvlak voor zulke dwaze ideeën. Hoe wil deze man dit gaan doen ?
  gemodereerd

 12. Paarse pino maak je niet druk. Ik zal de laatste zijn die Suriname verlaat.
  Ik ben geen economische vluchteling of bedelaar. Er zijn genoeg mogelijkheden in mijn land. Visum of niet, maakt mij niet uit. Nl heeft mij niets te bieden.
  gemodereerd

 13. Gaat het over indianen en slaven?
  Ik dacht het niet!
  Visum vrij reizen, kan erover gediscussieerd worden, als volwassenen.
  Surinamers, kom hier niet alleen vakantie te vieren….. andere reden zijn…..u weet het.
  Maar u doet onmenselijk.


  Maak melding

 14. Wat zijn Surineds toch zuur. Walgelijk al die negatieve reactie’s tegenover Surinamers.
  Omdat deze Surineds vandaag de dag in Nederland beter hebben?

  Als het visumvrij reizen ingevoerd wordt zíjn deze zelfde Surineds die het eerst de vliegtuig instappen.

  Wat een afgunst!!!!
  Zielige kopari’s


  Maak melding

 15. JK

  1 september 2020 At 22:26

  Wat zijn Surineds toch zuur. Walgelijk al die negatieve reactie’s tegenover Surinamers.
  Omdat deze Surineds vandaag de dag in Nederland beter hebben?

  Als het visumvrij reizen ingevoerd wordt zíjn deze zelfde Surineds die het eerst de vliegtuig instappen.

  Wat een afgunst!!!!
  Zielige kopari’s

  ===========================

  Surinamers die naar Nederlanden reizen keren niet meer terug en verdwijnen in de illegaliteit. Mark my words visumvrij reizen gaat een probleem worden.


  Maak melding

 16. En wie zijn jullie?!
  Ik ben geboren en getogen in NL en verbaas me over hoe Surineds geboren in Su doen alsof ze, sinds ze in NL wonen, alleenrecht hebben op een bordeaux paspoort. Omhoog gevallen types!
  gemodereerd

 17. Visum vrij of niet, wie wil reizen en er het geld voor over heeft die komt er toch wel. Desnoods gaan ze via via. Er zijn toch al zat illegalen daar.


  Maak melding

 18. @Daga interprise & Co: waar heb je het nu over?? Met of zonder visum komen en gaan bolletje slikkers dus waar praat je nou over ?!
  gemodereerd

 19. Beetje treurig hoe mensen hier die vanaf de Noordzee elke dag een grote mond hebben maar opeens vrij reizen niet zien zitten. Wat een grap zeg. Dan ben je best wel af. Wat doe je hier dan nog met al je commentaar. Ga lekker op op een forum over Nederland zitten zeuren dan.


  Maak melding

 20. Mooie voornemens en waarschijnlijk zal het daarbij blijven. Misschien een versoepeling hier en daar. De Nederlandse regering heeft duidelijk het beleid ten opzichte van Suriname al jaren geleden drastisch omgegooid. Het waren pragmatische besluiten. Hiermee doelend op een aanvraag visum vanwege familiebezoek. Dus geen zakenbezoek of vanwege studie, medisch, sport enz.. De eisen zijn o.a. verscherpt omdat vele Surinamers na het familiebezoek de illegaliteit (en bijkomende criminaliteit CQ het onverzekerd zijn ,noem maar op) induiken. Dat is een grote verliespost voor de staat, vandaar een ontmoedigingsbeleid in de vorm van garantstelling enz. Vervolgens heb je het drugsverkeer en de verplaatsing van onfrisse figuren. Ook mensensmokkel is in mindere mate van toepassing.

  Bij het aanvragen van een Schengen visum kunnen de veiligheids-en inlichtingendiensten alvast voorwerk plegen in de vorm van gegevens die je verplicht bent te verstrekken. Door de visumplicht af te schaffen wordt het een hachelijk risico aan de kant van Nederland en overige Schengenlanden. Hooguit zou men de garantstelling kunnen versoepelen of het bedrag aan geld dat je bij je dient te hebben, maar totale afschaffing vanuit de kant van Nederland lijkt me niet reëel. Bovendien wordt de staatskas ook gespekt door de visumplicht en aanvullende voorwaarden. Verder heb je de overige Schengenlanden die zich ook hiermee gaan bemoeien. Het zou dan een vorm van een status aparte voor Suriname moeten worden. Nederland kennende heb ik er een hard hoofd in dat het visum afgeschaft zal worden . In dit geval vergis ik me echter graag. Het probleem voor wat betreft het afschaffen van de visumplicht ligt niet bij Suriname maar eerder bij de Nederlandse regering en overige Schengenlanden. Maar ja ,Suriname doet zaken met Nederland op basis van gelijkwaardigheid ,wederzijds respect en profijt nietwaar? Ik ben van mening dat Surinamers zonder meer er recht op hebben ondanks bovengenoemde problemen. We kennen de geschiedenis met Nederland.

  Last but not least is het zaak dat het beleid van Nederland naar Suriname toe niet zo zwalkend moet zijn. Je kunt bijvoorbeeld teruggaan naar de revolutie in 1980 waar duidelijk bleek dat Nederland zeer in zijn sas was met Bouterse and comrades. Toen Bouterse een totaal ander pad insloeg dan wat Nederland wenste, kwamen de problemen en pressie van hun kant. Stel je nu voor dat Santokhi geen president meer is en Nederland weer obstructie en chantage gaat plegen. Dat houdt in dat het Surinaamse volk steeds overgeleverd zal zijn aan de grillen van Nederland omdat hij toevallig niet van de president en zijn regering houdt. In ieder geval hebben we een gedeelde geschiedenis waarbij de rol van Nederland niet zo fraai is geweest. Dat is onveranderlijk en aan de hand daarvan moet Nederland beleid voeren. Niet aan de hand van willekeurige Surinaamse regeringen die komen en gaan. Ondanks de onafhankelijkheid in 1975 heeft Nederland zich toch hier en daar bemoeid in de soevereiniteit van Suriname. Mede een gevolg van de Redi Musu die Suriname kent. Binnen en buiten Suriname. Het is heel goed dat deze vraag gesteld is. Er zal dus een antwoord moeten komen.Duidelijk omschreven en geen vage toestanden.


  Maak melding

 21. @JK…ze hebben toch ook gelijk.
  Sinds 1975 ondersteunen die mensen de surinamers op vele manieren.
  Surineds zijn ook hardwerkende mensen en zijn indertijd ook noodgedwongen geweest ons land te verlaten.
  Dit omdat sommige mpp tingi go ollo’s zo nodig”free” moesten worden terwijl hun zussen en dochters aan de maagdenstraat moesten bukken voor inkomsten.
  Alles wisten die domme kaollo’s beter en ze hebben nog steeds een leeg waterhoofd.
  Mogen de “slachtoffers” dan ook een keer de ezels wat slimmer proberen te maken.
  Bilharsia patiënten als D.Sardjoe( professor in onzin lullen) proberen toch ook hun zegje te doen ondanks al zijn aandoeningen.


  Maak melding

 22. pas maar op het is een vraag van D.66,en die zijn niet zo geliefd in holland, dat zijn mensen die ,die ons hier de nek om draaien ..dus ,,horen ook bij die mensen die niks op hebben met de hard werkende mensen ,dus lach nooit te vroeg bij die lui..


  Maak melding

 23. Stelletje PVV-ers hier blijkt nu wel. Dus dat het halve voormalige Oostblok de markt loopt te verpesten en op het platteland mensen in hun huis beroofd is niet erg. Maar een handvol Surinamers die heel misschien de illegaliteit in duikt is een ramp. Terwijl een visum dat natuurlijk helemaal niet tegenhoud als ze dat echt willen.


  Maak melding

 24. Als ik zo de commentaren lees denk ik dat velen een verkeerd beeld hebben van Surinamers in Nederland. Volgens mij kan het de SuriNeds weinig boeien of er visumvrij reizen is naar Nederland of niet. Belangrijker voor de meeste SuriNeds is het visumvrij reizen naar hun geboorte land.
  Vanuit Nederlands perspectief zal gezien het naleven van controle op illegale praktijken niet echt interessant zijn om vanuit Suriname het visumvrij naar Nederland te stimuleren en kan je het de Nederlander niet echt kwalijk nemen. Dit is helaas gewoon realiteit.

  Het is dus jammer om te zien hoe Surinamers, al dan niet geboren en getogen in Suriname of Nederland elkaar om zo’n futiliteit onderuit proberen te halen.

  Let op: een zaken visum is in de meeste landen aftrekbaar van de belastingen en in het ander geval kan een vakantie in land van verblijf ook heel leuk zijn. In het laatste geval hoef je dus niet hé, je kan ook kiezen om naar een land te gaan die visumvrij is, hoewel weinig keus.


  Maak melding

 25. ik ben persoonlijk heel blij als het zover komt,,, dat je visum vrij v v kan reizen en af bent van alle ellende bij de consulaat, want het geld komt toch niet terecht op plaats van bestemming, n. l . in de staatskas van s m e….

  die hele m p p.. s p a kaart kunnen ze in de hol van de vorige regering nu nu wijlen stoppen..
  gemodereerd

 26. Ja ik heb alles zo zitten en ik woon in Suriname. Dit vraagstuk gaat veel verder dan de meeste mensen zich in kunnen beelden. Neen, het gaat niet om het verleden, maar dat moet ook aangekaard worden. Hoe jij het draait of keert, Nederland is Suriname nog steeds een hoop schuldig. Visumvrij reizen vind ik prachtig, want er zijn Surinamers met heel veel potentie, maar in dit land is het zo moeilijk je te ontwikkelen qua studie enz. Dat moet vaker genoeg in een ander land gebeuren, gebeurt dat, worden onze top studenten omgekocht… die keren dan niet terug. Dus ja voor mij is dat al 1 reden om een hechtere band met NL te hebben. Want, wij hebben ook het recht te genieten van hen die verandering kunnen brengen aan onze maatschappij. Ja, de expresident moet geleverd worden??? Wat weten jullie precies daarover dan wat jullie gehoord hebben? En neen ik ben geen bouterse fan, want een fan van hem zijn betekend vast blijven steken bij dat wat “was”. Denk je zelfs niet dat een betere band tussen Su en Nl er dan misschien voor zal zorgen dat hij eindelijk wordt uitgeleverd zoals er om wordt gevraagd? Voor mij is het sowieso een positieve stap indien er echt werk van wordt gemaakt. Van wat ik tot nu toe heb gemerkt is dat het veel makkelijker is voor NL’rs hierheen te komen dan andersom. We leven in een modernere periode. Wij kunnen zeker veel meer van elkaar leren. En ja I quote, de wereld is van ons allemaal dus dat wij zo worden beperkt om een anderland te bezoeken vind ik niks. We hebben nu nog de kans om onze kinderen en kleinkinderen een ander beeld te geven dan het negatieve. Tuurlijk zal het moeilijk zijn aan het begin, maar als wij ons aan de duidelijke regels houden die beide partijen (Nl en Su) zullen handhaven, kunnen wij veel meer goed doen dan slecht. Ik zou zeggen proberen maar en zien wat er allemaal van kankomen.
  gemodereerd

 27. Laat eerst de de vliegtickets goedkoper worden .
  Naar Amerika is het gewoon de helft .
  Dit is gewoon een melkkoe van Suriname en klm .
  gemodereerd

 28. Visumvrij op en neer naar Su, dat zou geweldig zijn! Niet eens zo zeer voor de 59,00 usd die het kost, maar alle informatie die je moet zoeken en uploaden. Het is echt een gedoe! Ik ga graag op vakantie naar Su en dan het binnenland in. Ik wil best de 59,00 usd betalen bij binnenkomst, maar de hele papierwinkel die je nu doormoet is echt iets om enorm tegenop te zien. Maar doe het natuurlijk wel, want er is geen fijner vakantieland dan suriname!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.