Directeur Dagblad Suriname en cartoonist bij vp Brunswijk om excuses aan te bieden

68
Foto (c) Dagblad Suriname - v.l.n.r. president Santokhi, kunstenaar Asmoredjo, vp Brunswijk en Dagblad Suriname directeur Pierkhan.

De Surinaamse president Chan Santokhi en vice-president (vp) Ronnie Brunswijk, hebben vandaag een ontmoeting gehad met de directeur van Dagblad Suriname Faried Pierkhan en kunstenaar Reinier Asmoredjo. Dit naar aanleiding van de beledigende cartoon die Asmoredjo maakte van vp Brunswijk, welke verscheen in de Surinaamse krant.

Zowel Pierkhan als Asmoredjo hebben bij die gelegenheid hun persoonlijke verontschuldigingen aan vp Brunswijk aangeboden. Deze werden door hem geaccepteerd, meldt Dagblad Suriname. Tijdens de bijeenkomst werden, als symbool van harmonie en vrede, kunstwerken overhandigd aan de president en de vice-president (foto).

Volgens de vp zijn de consequenties duidelijk, maar hij gaf aan dat de Surinaamse natie dit voorval kan gebruiken als kans om dichterbij elkaar te groeien. Het is belangrijk te kijken naar wat ons bindt dan naar wat ons scheidt. De vp roept de totale Surinaamse samenleving op om de lessen hieruit te leren en verder als een Suriname door te gaan.

Vorige week hadden president Santokhi en de overige coalitieleiders de publicatie van de cartoon al ernstig en resoluut afgekeurd, deze in de grootst mogelijke termen veroordeeld, en afstand genomen van de afkeurenswaardige gedachte waar deze cartoon voor staat.

Lees ook:

68 REACTIES

 1. Ach man sodemieter op met deze onzin. Jullie laten een directeur en journalist kruipen. Slaat nergens op. Deze mensen hebben al excuses aangeboden. Regering maak werk met het blootleggen van paarse misstanden en overleg dossiers aan de PG. Neem een wet aan dat jullie geld van criminele ambt. kunnen terugvorderen. Bevries de assets van Hoefdraad en v Trikt. Stop met spiegeltjes en kraaltjes activiteiten.
  gemodereerd

 2. Het is al een schande dat die crimineel zich beledigd voelt. Zou hij niet eerst beginnen om zijn excuses aan de maatschappij te maken toen hij nog een vrolijke bankrover was. En hoe denk je dat die vrouwen/meisjes zich hebben gevoeld toen die werden verkracht door deze BASTARD!!!
  Hoe denk dat de maatschappij zich voelde toen hij met drugshandel en corrupte zaken zich verrijkte en met een dikke rode Ford Mustang door Paramaribo reed met naast zich een hoertje, en alle mensen de ogen uitstak kijk mij ik kan alles maken en ik heb alles. En dit terwijl de maatschappij op een nette manier zijn brood verdiende. Heeft die schoft zich ooit verontschuldigd naar de maatschappij toe.
  Ik vind dit een slecht signaal, excuses aanbieden aan een crimineel, bankrover, veroordeelde drugsdealer, bedoel dit is gewoon keihard de realiteit.
  Ik heb geen greintje respect voor deze idioot, die zijn eigen naam niet eens kan schrijven.
  Internationaal lachen zo ons uit vanwege Bravo!!!!! en zoals iedereen het zegt het is een banenrepubliek oftewel een apenland!!!!
  Laat die achterlijke idioot eerst beginnen zijn excuses te maken naar de maatschappij. Hierna moet ie zijn VP opzeggen. En hierna vertellen waar die militairen zijn gebleven, bedoel dat zijn ook zoons van iemand, vuile schoft die bloed aan zijn handen heeft.
  De cartoonist verdient een medaille of een oorkonde!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 3. Storm in een glas water geweest,

  heren ga nu aub regeren. Corrigeer de RvCá en wat benoemingen,

  Zet aub wat mensen achter de tralies. Gooi het contract van Parmersar bij staatsolie op straat.
  Je wordt minister en je laat je salaris bij EBS gewoon door betalen. SRD 600.000 per jaar naast je ministers salaris resp. al je pensioenen en DNA vergoedingen.
  Hoe hypocriet is men Parmessar sprokkelt pakweg SRD 1.000.000 plus per jaar bij elkaar uit de staatsruif.

  Haal aub alle auto’s publiekelijk terug met de politie en stal ze voor het volk voor de DNA zodat het volk kan zien hoe goed Bouterse, zijn adviseurs en de regering aan zich zelf gedacht hebben in hun laatste dagen.

  regering laat zien dat u regeert en drop integrale dossiers bij de PG en het geld voor goed onderzoek.
  Blokkeer ondertussen de rekeningen van deze graaiers als zekerheden.


  Maak melding

 4. @tooki, lachen met jullie huichelaars top hypocrieten. Toen jullie hem nodig hadden werd hij de hemel ingeprezen. Stelletje gladjanussen. Vooral die ene rechts op de foto( directeur( dagblad Suriname) walgelijkheid ten top. Vies vuile gladjanus. Wanneer beginnen jullie met regeren. Wo set ing. Soso ka wo setie. Set family and frends ja. Geef mij maar lekker me “ oude schoen “, terug
  gemodereerd

 5. Maar lieve mensen, heeft Brunswijk zich als een aap gedragen? Ja of nee, eerlijk zeggen.
  Als je als VP op de TV naar de ondertiteling wijst waarop staat Brunswijk, VP van Suriname, dan ben je toch aapachtig bezig? Erger. Je bent ezelachtig bezig.
  Ik vind die cartoon nog mild. Hij had Brunswijk niet als aap, maar als ezel moeten afbeelden.
  Dit heeft niks met racisme te maken, maar met een VP die aangeeft dat hij eigenlijk nooit had gedacht deze positie te krijgen, eenvoudigweg omdat hij de kunde daarvoor niet heeft en zich elke dag verbaast hoe hij dat toch is kunnen worden.
  gemodereerd

 6. Van de 4 personen op de foto krijg ik het meeste respect voor die kleine Javaan. De overige drie lijken wel gorilla’s in apenpakken. Blijkbaar betekent positie dat je altijd een apenpak moet dragen, zelfs als een cartoonist op bezoek komt.
  Ik hoop dat die kleine Javaan een cartoon maakt met de drie apenpakkers als aap afgebeeld.


  Maak melding

 7. Misschien had de artiest toch maar Bravo als een Dalton af moeten beelden, dan was dat hele ding onder de radar.

  Maar helaas de vuile was hangt buiten…


  Maak melding

 8. @@@Bhaktjondar
  Helemaal mee eens. Een vp hoort zich niet zo te gedragen. Hij moet als vp boven de laagste navel staan. Het is maar een cartoon uit het artistieke oogpunt. Niet meer en minder!!!
  gemodereerd

 9. Jammer dat de president zich ook hiermee laat meeslepen. Het getuigd niet van hoog aanzien.
  gemodereerd

 10. Meneer de president,
  Wie gaat aan de nabestaande excuses aanbieden van de 15 verdwenen militaren tijdens de onstuimige periode dat de vp nog heerste als jungel commando.
  gemodereerd

 11. Wat een gezeur. Alle mensen, van de blondste Noor in Scandinavië, de grootste omu Snesi in China en de zwartste Sudanees in Oost Afrika, delen 99% van hun DNA met Chimpansees en Bonobos. Wij mensen denken dat we geweldig zijn, maar we zijn, biologisch gezien, niets meer of minder dan een stelletje primaten, net als onze naaste familieleden mensapen en apen. In plaats van beledigt te zijn wanneer men ons vergelijkt met imposante dieren als Chimpansees, Orangutans of Gorillas, zouden we ons, als Mens, vereerd moeten voelen.


  Maak melding

 12. Brunswijk zet een MBA-titel achter zijn naam. Wat ik mij afvraag is in welke taal heeft hij die opleiding gevolgd? Zijn Nederlands is slecht en volgens mij spreekt hij geen vreemde talen zoals Spaans of Engels. Ik ben benieuwd .
  gemodereerd

 13. En deze grappenmaker willen suriname reden maar blijven jullie de komende 4 jaren vinger wijze naar de vorige regering volgende week 7 september benzine 15 srd per liter maar maak u geen zorgen kom door bouterse


  Maak melding

 14. Ronnie Brunswijk laat zien dat het menens is. Hij laat niet met zich sollen. Het is toch ongehoord dat een medewerker van Santokhi zijn persadviseur de VP gaat beledigen. De aanpak van Brunsie moet een les zijn voor allemaal. Zo hoort het ook. En nu op weg naar de volgende rel. Het blijft spannend.
  gemodereerd

 15. @Wouter: Brunswijk zet een MBA-titel achter zijn naam. Wat ik mij afvraag is in welke taal heeft hij die opleiding gevolgd? Zijn Nederlands is slecht en volgens mij spreekt hij geen vreemde talen zoals Spaans of Engels. Ik ben benieuwd .# Wat dacht je van apetaal.


  Maak melding

 16. Henkes, helemaal mee eens de meesten van ons zijn miet meer dan overgecultiveerde apen, en sommigen niet eens overgecultiveerd anders zou hij wel een beetje fatsoenlijk nederlands kennen, i.p.v. een aantal keelklanken , dus die spotprent was niet eens bezijden de waarheid


  Maak melding

 17. Brunswijk gedrag zich als een koullo kleine jongen, het enige wat hem siert familie en vrienden aan mooie baan te helpen, en noem /n zichzelf vp en gerechtigheid dat kent deze ongeschoolde niet? Veel boes kondre mang zijn telleur gesteld in deze gang van zaken, volk van Suriname stem nooit meer op deze rat hij is niet voor jullie maar alleen voor families en vrienden
  Santhoki heeft een andere weg te gaan, maar brunswijk is precies wat de ndp deed die tekening was toch terecht bij deze gemodereerd


  Maak melding

 18. Jojo dat is een gevoelige vraag stuk, sranang skeer je heb gelijk santhoki moet dat doet wachtgeld regeling afschaffen
  Guno ndp was bezig 10 jaar zand in de ogen van burgers te strooien, abdoel die koullo hoor je niks van, bouta denk dat hij nog voor het zeggen heeft adhin die uien en aardappelen heeft gekocht met 200 miljoen te onteigenen dan gestolen van de burgers
  Die hoor je ook niks van, bouta heeft laaste stuiptrekkingen maar heeft alleen een grote smoel, zijn geld Messias boefdraad alias dief is op de vlucht geslagen, en kunnen we door gaan om het wanbeleid van paarse hier op waterkant te blijven schrijven, omdat een paar honden hebben dementerende trekjes want ze zijn zo snel vergeten water ndp afgelopen 10 jaar gedaan heeft met ons geliefde Suriname
  Nog meer misschien???


  Maak melding

 19. En hiermee is de gang naar de rechter bespaard. Het getuigt van volwassenheid. Dit kan ongetwijfeld als een mooi voorbeeld dienen voor de rest van de Surinaamse bevolking. Het moge duidelijk zijn dat degenen die geen Creoolse of boslandcreoolse roots hebben, dit alles zullen afwimpelen als zijnde niet belangrijk. Gebrek aan empathisch vermogen en saamhorigheid komen naar voren. De situatie zal anders worden wanneer er een spotprent verschijnen zal die iets afbeeldt waarbij de Hindoestanen (bijvoorbeeld), zeer verontwaardigd zullen raken. Als nu de blakaman gaat zeggen ,ach zand erover, maak je niet zo druk, het is maar een grapje etc., er zijn belangrijkere dingen te doen, gaat men hiermee geen genoegen nemen. Men zal gerechtigheid eisen en excuses of de gang naar de rechter. Men kan beter empathisch vermogen gaan aanleren in plaats van zich als een olifant in een porseleinkast te gedragen. Saamhorigheid all the way. Er zijn dus grenzen.


  Maak melding

 20. RobG 1 september 2020 At 02:15
  “Het is toch ongehoord dat een medewerker van Santokhi zijn persadviseur de VP gaat beledigen.”
  ====================================================

  Hé rioolrat, probeer je hiermee te suggereren dat President Santokhi hier iets mee te maken heeft?


  Maak melding

 21. Wauwww robg ,eindelijk kraam je iets zinnigs uit. Ik ben het met je eens hoor. Zo hoort het iedereen maakt fouten en we moeten su samen gaan opbouwen! Ik ben al begonnen!


  Maak melding

 22. ‘Onze vuile was ligt op straat’

  Jammer dat op dit artikel geen mening kan gegeven worden.

  Het is in ieder geval niet ons vuile was, maar jou vuile was. Ik voel mij niet gediscrimineerd. je kan niet elk wisje wasje gooien op racisme.

  Net als Brunswijk alle Maron bij elkaar wil houden en oproept dat ze welkom zijn bij zijn politiek partij ongeacht welk politiek kleur ze hebben gedragen. Als een ander etnische politicus dit zou doen, zou het meteen gegooid worden op een racistisch partij toch?


  Maak melding

 23. @ Bhaktjondhar 1 september 2020 At 00:26
  Van de 4 personen op de foto krijg ik het meeste respect voor die kleine Javaan. De overige drie lijken wel gorilla’s in apenpakken. Blijkbaar betekent positie dat je altijd een apenpak moet dragen, zelfs als een cartoonist op bezoek komt.
  Ik hoop dat die kleine Javaan een cartoon maakt met de drie apenpakkers als aap afgebeeld.
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  En jij als Ezel, als de 4 de man,dan is het plaatje helemaal compleet pannenkoek !
  gemodereerd

 24. Brunswijk had eens de uitspraak gedaan dat je in de politiek,GANGSTER moet zijn, kijk het bewijs, zij doen dit met tegenzin,maar zij buigen,deze huichelaars,ook die ruggengraatloze LUIS. Pierkan…nu zijn ze bang om nog een cartoon te publiceren mark my words…LAFFE EZELS,deze foto is goed als voorbeeld,om een cartoon van te maken.Pierkan doet dit alleen maar om zijn krant weer te kunnen verkopen.typisch.
  gemodereerd

 25. @..Maripa ko, 1 september 2020 At 05:41
  Apen zijn mooie beesten, dus niks mis mee
  Sommige lijken inderdaad op bokito!!!

  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  Ja Ja,..MARIPA KO, jij keek vanmorgen in de spiegel,en belde de politie,en riep Komen jullie snel,HERE IS A GORILLA IN THE HOUSE !!!!
  gemodereerd

 26. Een aap is best een slim dier hoor. Ze kunnen volgens mij alleen niet schrijven ,praten, koken. maar ja dat geldt ook voor sommige mensen.
  Ik zou me eerder beledig voelen als ik als kakkerlak neergezet zou worden. Ik ben apetrots op Brunswijk, hij zwaait in ieder geval niet boos met een pistool, toch. Trouwens, Rutte is een poos geleden afgebeeld met een pamper, hij kan er alleen om lachen.


  Maak melding

 27. De wereld is als de zee, dat wat niet mee stroomt komt op de bodem
  terecht of wordt als schuim aan de kant geduwd.

  Met andere woorden, racistisch gedrag is een blokkade voor de
  regering en moet worden uitgebannen.


  Maak melding

 28. Het artikel van Marvin spreekt duidelijke taal. Het is ‘ not done ‘ om die vergelijking te maken met de gewraakte cartoon. De tekenaar had Brunswijk ook kunnen tekenen als een trotse pauw op een troon. Dat zou veel meer indruk maken en goed overkomen bij het grote publiek. Maar ik heb het vermoeden dat er veel meer speelt. Men wilde Brunswijk zijn weerspannige houding betaald zetten. De frustraties kon men in alle geledingen van de VHP horen. Brunswijk laat zich niet inpalmen door Santokhi en vrienden. Hij laat zien dat hij zaken wil aanpakken op zijn eigen voor hem vertrouwde manier. Dat geeft hem zekerheid. Hij heeft de excuses aanvaard maar ga ervan uit dat hij dit gedaan heeft onder druk van anderen. Brunswijk is niet dom. Hij laat de sociale media ook afspeuren door zijn mensen. Hij weet Immers dat de gewraakte tekening en de sympathie voor de tekening komt uit het kamp van zijn partner in de coalitie.
  gemodereerd

 29. Het is fijn voor de President van Suriname, C. Santokhi en de vice-president Ronnie Brunswijk dat deze personen hun EXCUSES heeft aangeboden. MOOI 🌹.

  MIJN VRAAG IS AAN DE VP VAN SURINAME RONNIE BRUNSWIJK.
  Meneer Brunswijk, u heeft in het jaar 1986 te Commewijne 12 militairen van het Nationale Leger gegijzeld en systematisch mishandeld. Tot op heden weten de meeste van het Surinaamse bevolking niet wat er met de 12 militairen is gebeurd.

  Gaat U samen met de President van Suriname iets hierover zeggen.

  Gaat U meneer de vp Ronnie Brunswijk ook uw Excuses aan bieden aan de 12 militairen die u gegijzeld had.

  GAAT U HET DOEN MENEER DE VP RONNIE BRUNSWIJK.

  WIJ WACHTEN AL 34 JAAR OP UW ANTWOORD.


  Maak melding

 30. Een vraag aan meneer Pierkhan.

  Meneer Pierkhan wilt u iets schrijven over de 12 militairen die in 1986 te Commewijne in de nacht van 21 op 22 juli met geweld door de heer Ronnie Brunswijk ontvoerd werd.

  U bent toch niet vergeten, meneer Pierkhan.

  Vraag aan meneer Brunswijk waar de gegijzelde militairen het nu zijn.

  Vraag aan de de Brunswijk of hij zijn excuses hiervoor heeft aangeboden.


  Maak melding

 31. Onzin!

  Die kunstenaar heeft niets fout gedaan.

  Apetrots = Apetrots. Die kunstenaar heeft met de tekening de man gewoon willen neer zetten zoals hij zich voelde op het moment dat hij zijn naam zag staan met ervoor Z.E.

  Het probleem is dat Leo Brunswijk Nederlander is en op grind daarvan volgens de statuten vd EBS, SLM, enz geen lid van rvc mag zijn.

  Hij en Bravo hebben dit voorval vd cartoonist aangegrepen om de aandacht van het probleem, Nederlander, af te leiden.

  Feit is tijd verloren, maar dat probleem is er nog.

  Natuurlijk zijn hierdoor ook andere zkn bloot gelegd, oa dat piertje van DBS radioman is van Z. E. CS.

  Somo en Bravo velle kritiek uiten op de Cartoonist en Piertje hem ontslag gaf en vonden dat DBS geboycot moest worden.

  Zie de gevolgen allemaal intern in de coalitie, DBS met haar Cartoonist, werknemers met hun gezinnen die voor de krant werken enz.

  Democratische rechtsstaat of machtsstaat?

  persvrijheid, vrije meningsuiting, waar ligt de grens, de grondwet, Internationale Verdragen, mensenrechten, is het een belediging ja!/nee?

  Waar ligt/liggen de fouten?

  Iedereen moet goed bij zich zelf te raden gaan.

  Ik vind dat de Cartoonist niets dout gedaan heeft in een democratische rechtsstaat/ persvrijheid, vrije meningsuiting, internationale verdragen, mensenrechten.

  Wie niet eens is in een democratische rechtsstaat die gaat met zijn advocaat en het probleem
  naar de rechtbank.

  Het is te hopen dat die Cartoonist zijn werk terug heeft.

  Grote groepen Marrons kunnen
  dan nog de westerse maatschappij niet bij benen, maar moeten als ze mee gaan in Surinaamse maatschappij gaan inzien, dat daar voor een heel groot gedeelte de westerse norm bepalend is, vanaf de koloniale tijd was dat al zo.

  Dus let daarop. De grondwet is een kopie uit Nederland en dat is de norm in Suriname.


  Maak melding

 32. Als een god als een aap wordt afgebeeld, Hanoeman. Zeg niemand hier iets over.

  Als een mens als aap wordt afgebeeld heel de wereld in ondersteboven. Beetje hypocriet.

  Volgens mij wordt er eentje ook Bokito genoemd.


  Maak melding

 33. Beste mensen…., je ziet in de Suriname van vandaag een veel liberale uiting van een Javaanse Surinamer als voorheen.. Javaanse kunstenaars zijn bekend.., wereldwijd . Javaanse kunstuitingen zijn bekend ook in Suriname..Een aap moet een kop en een staart hebben.. . Ook de Javaanse Surinamer gaat studeren.. De post NDP periode wordt voor de Javaanse Surinamers een van zelf-reflectie .. Suriname worstelt nog.. met de conservatieve ideeën over een Javaanse Surinamer… Somohardjo heeft een stap gezet met de electorale kracht.. Indonesië is veelzijdig en …een Aziatische macht in opkomst.. Brunswijk en de Abop hebben met de PL, alliantie het meeste geprofiteerd van de Javaanse kiezers… De Abop wilt het gouw vergeten ..Niet de vuile was ophangen heb ik ergens gelezen ..,, De PL heeft kiezersbedrog gepleegd in ogen van haar achterban,. , dat is wat je in Domburg hoort.. Media mag ook kritisch over hem, Brunswijk schrijven.. Een macht-concentratie a la Brunswijk is niet meer wat de Surinamers wensen .. Ook over zijn broer Leo Brunswijk, mag er ook kritisch geschreven worden .. Brunswijk houdt niet van verliezen…, maar groot-overzicht in zijn wording en de rol van de Javaanse Surinamers in.. heeft hij niet… Sommige experts van Starnieuws menen dat deze cartoon-gebeurtenissen overdreven zijn..Brunswijk zou er slim aandoen om de Javaanse Surinamers niet alleen als stem-vee te beschouwen.. Dan komt de aap opnieuw uit de mouw.. . Mensen sterkte en vergeet je mondkapje niet…


  Maak melding

 34. Nu komen alle racisten tevoorschijn
  Eerst waren het tegenstanders van de vhp
  Nu zijn het tegenstanders van ndp

  En maar een grote bek hebben dat jullie geen racist zijn. Stelletje zwakzinnigen. Steeletje smerige racisten. Ja jij ook die dit leest en zijn smoelwerk heeft opengetrokken

  Eerst waren het het tegenstanders van ndp die ndp beschuldigde dat ze vuile criminelen waren en vriendjes benoemden
  Nu zijn het tegenstanders van vhp die vhp beschuldigdt dat ze vuile kriminelen zijn en vriendjes benoemen

  VHP ABOP en niets doen om dat wat van het volk is gestolen is terug te halen. Nee, ze besteden alleen aandacht aan wat kruimel diefstal
  Weg met deze schijtzakken.

  Geduld, geduld noh, hoe vaak heb ik dat wel niet gehoort
  Lulkoek FU!
  Betaal voor experts uit Holland en stop met die halve zolen die jaren gaan doen wat experts in een maand voor elkaar krijgen.
  Voor kwaleteit met je betalen. stommelingen
  gemodereerd

 35. Hij wist bliksem goed wat hij deed. Hij mag van geluk spreken dat hij geen celstraf krijgt en een fikse boete.
  Verstoppetje spelen noh. zal hem leren.
  Hij had zeker geen gezin voor hij hiermee begon. Iedereen al heb je slecht een klein hersencelletje weet wat de impact is van zoiets. Iedereen weet dat je een vieze racist bent als je dit tekent, publiceert en rustig van uit je luie stoel goed praat.
  Stelletje zwijnen.
  In Nederland is het cultuur om spotprenten te maken. In Suriname niet
  gemodereerd

 36. Hij wist bliksem goed wat hij deed. Hij mag van geluk spreken dat hij geen celstraf krijgt en een fikse boete.
  Verstoppetje spelen noh. zal hem leren.
  Hij had zeker geen gezin voor hij hiermee begon. Iedereen al heb je slecht een klein hersencelletje weet wat de impact is van zoiets. Iedereen weet dat je een vieze racist bent als je dit tekent, publiceert en rustig van uit je luie stoel goed praat.
  Stelletje zwijnen.
  In Nederland is het cultuur om spotprenten te maken. In Suriname niet


  Maak melding

 37. Nu komen alle racisten tevoorschijn
  Eerst waren het tegenstanders van de vhp
  Nu zijn het tegenstanders van ndp

  En maar een grote bek hebben dat jullie geen racist zijn. Stelletje zwakzinnigen. Steeletje smerige racisten. Ja jij ook die dit leest en zijn smoelwerk heeft opengetrokken

  Eerst waren het het tegenstanders van ndp die ndp beschuldigde dat ze vuile criminelen waren en vriendjes benoemden
  Nu zijn het tegenstanders van vhp die vhp beschuldigdt dat ze vuile kriminelen zijn en vriendjes benoemen

  VHP ABOP en niets doen om dat wat van het volk is gestolen is terug te halen. Nee, ze besteden alleen aandacht aan wat kruimel diefstal
  Weg met deze schijtzakken.

  Geduld, geduld noh, hoe vaak heb ik dat wel niet gehoort
  Lulkoek FU!
  Betaal voor experts uit Holland en stop met die halve zolen die jaren gaan doen wat experts in een maand voor elkaar krijgen.
  Voor kwaleteit met je betalen. stommelingen


  Maak melding

 38. ”Onze vuile was ligt op straat’’
  door Marvin Hoksman.

  Door Marvin wordt een stuk over de Surinaamse samenleving geschreven en verschillende zaken belicht met de opmerking als citaat boven. Natuurlijk ben ik niet met alles eens. Hij schrijft over een samenleving die begon toen hij nog niets eens geboren was. Met zijn filosofie raakt hij buiten zijn lood. IK VIND JAMMER DAT ”WaterkantNet” Niet de mogelijkheid biedt om hierop te kunnen reageren, vandaar dat ik mijn opmerking onder dit collum plaats.

  Marvin heeft over racisme. In mijn optiek begrijpt hij of kent de definitie van racisme niet. Hij is persoonlijk in strijd met zijn eigen cultuur. Marrons djoeka’s bosbewoners creolen en stadscreolen zijn allemaal één volk. Dus als je dit uit zijn verband trekt dan ben je medeplichtig aan racistisch gedrag.

  Door hindoestanen erbij te halen gaat hij een brug te ver en probeert met zijn collum tweedracht in de Surinaamse samenleving te scheppen.

  Politiek
  Hij snapt er niets van. Hij moet in de Su geschiedenis duiken over de regering VHP en NPS. Hindoestanen hebben altijd goed samengewerkt met de zwarte bevolkingsgroep. Lachmon heeft steeds de goedkeuring gegeven aan een zwarte President. Zie Pengel en Arron.
  Wie heeft de regering Arron de meerderheid gegeven om de onafhankelijkheid van Su op te eisen. Natuurlijk hindoestaan Hindorie.
  Lachmon en Pengel altijd goed met elkaar samengewerkt. Vanwaar racistische verdeeldheid door Marvin. Flauwe kul.

  Hindoestaanse advocaten en hindoestaanse burgers heben in de apartheid van Mandela in Zuid Afrika bijgestaan en gestreden voor de afschaffing van de apartheid tegen de blanken. In heel Afrikaanse continent spelen hindoestaanse Indiërs een belangrijke rol voor de ontwikkeling van dit continent. De gros van de bewoners zijn zwarten, vanwaar het onderbuikgevoel van Marvin.
  FOEI TOCH!!!!
  gemodereerd

 39. Somohardjo heeft in 2010 een zeer grote politieke inschattingsfout gemaakt om Bouterse aan de macht te helpen en hem ook nog amnestie te verlenen. Indien de PL net als de VHP en de NPS principieel had geweigerd om Bouterse te steunen, zou de PL veel sterker uit de bus zijn gekomen. Nu is de PL gedegradeerd tot postbode van de ABOP.


  Maak melding

 40. Volgens de Chinese astrologie is iemand die onder het teken van de aap is geboren meestal vrolijk, vol energie en creatief. De aap heeft geen neiging tot het behouden of vergaren van zaken, is vrijgevig en heeft charme en gevoel voor humor. … De aap kan goed problemen oplossen, waarbij hij goed luistert naar de ander.

  Waarom neemt de afro gemeenschap geen voorbeeld aan de aziaten ?
  En stellen zij zich niet gerust met de aziatische wijsheden ?

  Zij laten zich opfokken door Europese sufferds.

  Krakti !


  Maak melding

 41. @Michel

  Lonnie zei eens dat de gegijzelde soldaten aan de zijde van de JC meevochten.Maar na de oorlog zijn ze niet teruggekeerd.Lonnie heeft vijf onschuldige politie agenten op Marienburg vermoord.

  @Realist.
  Hindoes en Hindoe goden mogen met apen kop en staart afgebeeld worden.Het betreft tenslotte Hindoestanen.Tweede rangs burgers.
  Maar de blaka mangs zijn het herren volk.Aan hun uiterlijk of presentatie moet men niet komen als men geen oorlog wil.Al voorzien ze zich met kroon en gouden kettingen of gouden tanden.


  Maak melding

 42. give me a braek!!
  wat een GELUL!!exuses aanbieden.ga het land regeren.
  BRUNSWIJK als je capabel bent, laat je capaciteit zien en je hoofd laten kraken,
  ken het gezegde: anders staan wij Surinamers voor aap!!of in het openbaar belachelijk worden gemaakt.


  Maak melding

 43. AFRO VOLK, geef nimmer iemand de gelegenheid en ruimte om je
  via je gedachten, gevoelens en je wil te intimideren.

  Je individuele wil is je bewaarder. Als die gebroken is sta je bloot
  aan allerlei invloeden.


  Maak melding

 44. Odi Odi, JoJo gedeeltelijk ten goede gekeerd👍👍(niet ironisch bedoelt).

  Bhaktjondbar, mooie naam, je braakt en ziet alleen jouw braaksel en dat ga je nog geloven ook😂😂

  Ik vind het goed, deze verzoening, we worden volwassen. Alleen zijn de primitieve schelders en racisme goedpraters op wkn weer lekker bezig. Knoop dit in jullie oortjes: niemand en ook niemand verdient het om op een zodanige racistische wijze bejegend te worden, ook al heeft de persoon het verdient of niet, er zijn zat andere manieren om je misnoegen te uiten.Jullie zouden zelf geen racisme accepteren.


  Maak melding

 45. Apetrots is de VP en de president met de excuses van de cartoonist en de eigenaar van de krant.
  Ja Brunswijk je bent apetrots en dat hebben wij gezien en met jou woorden “Het is belangrijk te kijken naar wat ons bindt dan naar wat ons scheidt.”
  Bravo ik ben apetrots op je en ook zo trots als een pauw.

  Aan tekenaars en cartoonisten zou ik willen vragen “kunnen jullie mijn gedacht in beeld brengen?”
  Ook deze graag in verbeelding omzetten “ie plak ka tap planga ka dinki ing na wang schilderij”


  Maak melding

 46. VP Brunswijk maakt hier de fout die zijn voorouderszoń 500 jaar eerder gemaakt hebben. Die lieten zich met de spreekwoordelijke “spiegeltjes en kralen” uit de bomen lokken door de Europeanen. De gevolgen daarvan ondervinden mensen die op Brunswijk lijken tot vandaag nog wereldwijd. Je laten uitmaken voor aap, en dan als excuus een zogenaamd kunstwerk accepteren geeft blijk niets uit de geschiedenis te hebben geleerd. Het feit blijft keihard overeind staan. De Afro Surinamer, Creool en mensen die op hun lijken worden gezien door de javaan, Faried Pierkhan en mensen die op hun lijken gezien als apen. En Brunswijk vindt dat goed, want hij heeft een “spiegeltje en wat kralen” gekregen.


  Maak melding

 47. Mensen kunnen van alles alles maken, betreft discriminatie. Zal me niet verbazen als er straks wordt gevraagd waarom de ene kunstwerk een rosse omlijsting heeft. Duh!!!!


  Maak melding

 48. Het publiekelijk bieden van excuses lijkt een mooi gebaar, maar het is niet welgemeend, check hun bodylanguage op de foto: huichelachtig en niet oprecht. Ze menen het niet, en al helemaal niet met Brunswijk. Diep in hun racistische harten zien ze Brunswijk liever struikelen dan succesvol zijn omdat hij een marron is.

  Dit laat zien hoe javanen, hindostanen en de rest over creolen denken in SU. Dit moet ons creo’s en inheemsen aan het denken zetten. Zelfs inheemsen denken op een bepaalde wijze over creolen, maar zonder creolen kunnen al deze bevolkingsgroepen geen omzet draaien, want creo’s zijn hun grootste afnemers, dat wordt weleens heel vaak vergeten. Money talks.

  Wordt ook tijd dat creo’s zich gaan afzonderen van deze klojo’s en hen massaal de rug toekeren door ze te boycotten en hun kranten, hun levensmiddelen en andere ongezonde rotzooi niet meer kopen. Laat deze racisten links liggen. Get up stand up black folks and take distance of those racist people.
  gemodereerd

 49. Beste forumschrijvers,
  De moderne wetenschap bewijst dat de mensheid van de apen afstamt. Er zijn zoveel overeenkomsten tussen apen en mensen en toch gaan wij dit negeren. Waar zijn wij eigenlijk mee bezig. Echt stom!!!

  Het is bewezen dat mensen ook een staartje hebben, alleen is deze korter en eindigd bij de stuit. Wat is er mis mee als de cartonist dit staartje wat langer doortrekt. Het blijft een artistieke gebeuren. Het wordt zo hoog opgeblazen dan het is. De persoonlijke waarden beginnen ook te vervagen. JAMMER!!!
  gemodereerd

 50. Nu lopen jullie miauwen als een paar katten die krols zijn.. Hij werd eerst de hemel ingeprezen door jullie, omdat hij ging samenwerken met de VHP. Stelletjes hypocrieten ofwel lafbekken. Jullie hadden gedacht dat de Marrons dom waren, maar helaas komen jullie bedrogen uit. Hij is geen Bordo die zicht laten omlullen door een paar zogenaamde vrienden in Nickerie. Marrons zijn strijders dus maakt jullie je borst maar nat. Hij praat geen Nederlands, vandaar dat hij jullie niet kunnen verstaan. Hij heeft jullie door. Zo dom is hij niet of jullie zijn te doorzichtig om te doorgronden Het raar dat iemand die zogenaamde niet eigen naam kan schrijven ofwel geen Nederlands spreek een paar hooggeleerden heel snel kan doorgronden. Wie is nauw dom?? Jullie of Brunsie. Succes met Brunsie..


  Maak melding

 51. Nu ga ik een beetje uit mijn nek lullen, haha, de advocaat van de duivel spelen.
  Aanhangers van de VHP of de mensen die op hen lijken , waarom haten jullie de Creool of de Afro Surinamers zo erg, en het wordt met de dag erger. En dit is niet iets van vandaag maar sinds mijn jeugd, dat er sociale rivaliteit heerst tussen bevolkingsgroepen dat een ding, dat vind ik
  normaal, maar dit….. Men is niet alleen boos op de vorige regering, omdat zij een bende van hebben gemaakt., neen, jullie zijn ook boos omdat deze regering door Afro Surinamers werd gedomineerd. De vhpers hadden het gevoel dat zij achter gesteld zouden worden als groep. Kijk maar naar de felle reacties hier op waterkant en ander media. Als ik het mis heb dan zal ik het merken.


  Maak melding

 52. Tegenwoordig mag je op sommige bevolkingsgroepen geen commentaar hebben, dan zijn ze gelijk op teentjes getrapt. Vooral de afro Surinamers. Ze denken dat Suriname van hun is en hun de enigste bevolkingsgroep van Suriname zijn . Ze hadden liever een afro Surinamer als president gezien van Suriname , maar helaas een Hindoestaan is president geworden, en dit kunnen ze niet verdragen van daar al de achterlijke opmerkingen.


  Maak melding

 53. Eerst was alles geef ze een kans alles is beter dan DDB&co en de paarse maffia.

  Nu komt de “aap” uit de mouw, want je ziet duidelijk dat er mensen zijn die een grotere hekel hebben aan Brunsie dan aan DDB…

  Ben ook geen fan van hem, maar ja, alles is mogelijk in Switi Sranan…


  Maak melding

 54. Maar ee paar mensen hebbe dit begrepen. Gelukkig hoort de president daarbij.
  Want t gaat niet meer om t slachtoffer zelf, want in deze torie is het gehele volk het slachtoffer.
  Jullie ellendelinge, jullie!


  Maak melding

 55. De God Hanoeman kan je toch niet vergelijken met deze duivel. Hanoeman is een God, binnen het hindoeïsme, en zeer gerespecteerde Goddelijkheid, brunswijk is een mens en een zeer slechte ook. Dus kom op mensen, schijt toch eens uit met deze vergelijkingen. Brunswijk is een stuk verrot. Man man man, een volstrekte idioot die totaal geen respect heeft voor een mensen leven. Laat ie eerst gaan boeten voor de zaken wat hij allemaal heeft uitgehaald. Maar goed karma bestaat nog steeds dit komt goed. VROEG OF LAAT!!!
  Het is een respectloze hond die in die positie niet thuis hoort. Zie je hem al praten met Maxima of koning willem Alexander!!! hahahahahahaha, nou dat wordt een stunt. Ze zullen ook denken wat een staatsmogolen hier allemaal. Ze zullen het alleen niet zeggen maar denken zullen ze zeker wel!!!!Of dat hij bij een handelsdelegatie is van Nederland, waar vaak captains of industry zijn, met gedegen opleiding, vaak universitair geschoold, nette mensen, zonder antecedenten, en waar hij een op hoog nivo gesprek moet gaan voeren hahaahhahahaah, nou geluk mensen. Dus laten we realistisch zijn en blijven. Hier in nederland kan hij alleen werken bij ISS schoonmaakdiensten, of bij de Roteb of haags milieu service, als vuilnis man!! tja als je geen opleiding hebt genoten dan krijg je deze baantjes.
  Dus schei uit luitjes, heb alsjeblieft geen medelijden met deze zeer grote crimineel.


  Maak melding

 56. Men moet zich bij het onderwerp houden. Dit is een geval dat op zichzelf staat waarbij een cartoonist over de schreef is gegaan. Velen en met name de Marrons en de Creolen vinden het niet kunnen. Wat Brunswijk allemaal heeft uitgespookt is in dit geval niet relevant. Bewaar dat voor een andere keer. Er is ook geen behoefte aan wetenschappelijke verklaringen. Dit is geen grap. Het gaat over de belediging aan het adres van Creolen en Marrons. Zo wordt het opgevat en dat is de waarheid. Als jij geen Creool of Marron bent en daarnaast een gebrek hebt aan empathie ,moet je de allerlaatste persoon zijn die denkt hierover een evenwichtig oordeel of mening te geven. Dat moet je overlaten aan de Creolen en Marrons ,zij immers, hebben hiermee te kampen. En als je al helemaal niet over inlevingsvermogen beschikt ,kun je beter zwijgen. Als jij een Hindoestaan bent en ik jou elke dag koelie ga noemen, ga jij je ook beledigd voelen. Ik zal dan zeggen ,maak je niet druk ,het is maar een grap ,je moet niet zulke lange tenen hebben ,je moet er boven staan en nog meer flauwe kul. Neem je genoegen hiermee? Regering Chan/Bru heeft hiermee een duidelijk signaal afgegeven. Een andere keer zijn de zaken misschien omgedraaid. Ook dan moet de regering optreden en anders de gang naar de rechtbank. Als blijkt dat mensen een bepaald gedeelte van hun opvoeding gemist hebben ,mag de regering het goede voorbeeld voorschotelen. Wees dankbaar dat Chan jou wijzer probeert te maken. De kans lijkt niet groot.
  gemodereerd

 57. @@@Glenn
  Als ik je zou moeten geloven dan zou de mensheid nogsteeds in de stenen tijdperk hebben geleefd.
  Wat kunnen de marrons beter dan vechten.
  Wil je hiermee een land besturen.
  gemodereerd

 58. Beste @Jacobus,
  Heeft lonnie de ouders van de verdwenen cq gegijzelde militairen ook op de hoogte gesteld. U dat ooit lonnie zij dat de gijzelaars ging vechten voor de JC. Was het vrijwillig, heeft lonnie ook gezegd.

  Hij klaagt wel wat de slavernij voor ellende heeft bezorg.
  Lonnie heeft het niet geleerd, hij heeft zelf 12 militairen gevangen genomen en systematisch mishandeld.

  Voor zijn daden is hij nooit gestraft.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.