President en coalitieleiders keuren beledigende cartoon van vp Brunswijk resoluut af

63

De president van Suriname, Chan Santokhi, en de overige coalitieleiders hebben de publicatie van de cartoon van Ronnie Brunswijk in Dagblad Suriname ernstig en resoluut afgekeurd, deze in de grootst mogelijke termen veroordeeld, en afstand genomen van de afkeurenswaardige gedachte waar deze cartoon voor staat. Dat meldt de Communicatie Dienst Suriname (CDS).

De president heeft de ontstane situatie donderdag in het top politiek overleg met politieke leiders besproken (foto). In dit overleg kwam de basisgedachte van deze regering weer naar voren namelijk eenheid: eenheid van bestuur, eenheid van beleid, eenheid van leiderschap. Eenheid gaat echter hand in hand met respect en begrip voor elkaar.

“Wij brengen respect op voor de wetten die vrijheid van meningsuiting waarborgen. Tegelijkertijd erkennen wij dat deze vrijheid begrensd wordt door enerzijds het wederzijds respect en het waarborgen van menselijke waardigheid, en anderzijds door wet en recht. Het recht tot vrije meningsuiting kan en mag geen vrijbrief vormen voor de publicatie van beledigende teksten, of andere vormen van communicatie”, aldus de Surinaamse regering.

De president heeft maandag een gesprek hierover met Faried Pierkhan, eigenaar van Dagblad Suriname. Gisteren ging de tekenaar van de cartoon, kunstenaar Reinier Asmoredjo, in op de door hem gecreëerde beroering:

63 REACTIES

 1. “Het recht tot vrije meningsuiting kan en mag geen vrijbrief vormen voor de publicatie van beledigende teksten, of andere vormen van communicatie”, aldus de Surinaamse regering.”

  Opmerkelijk dat sommige leden van de toenmalige oppositie die ‘begrenzing’ toen aan hun laars lapten en de regeringsleden herhaaldelijk beledigden!
  gemodereerd

 2. Juist, je mening mag je uiten daar heb je alle recht op, maar ga het niet misbruiken en anderen beledigen.
  Goed gedaan regering Santokhi,goed dat deze regering aandacht besteedt aan de dagelijkse zaken van Suriname.


  Maak melding

 3. “Pree, pree e kierie stongdoifie”. Elkaar voor schut zetten met etnische grappen is in SU normaal als ik cabaretier Roue Verveer mag geloven. Het respect voor elkaar wordt hierdoor ondermijnd. En dan kan een grap in dit geval ver over de grens van het toelaatbare zijn. Restpect en eenheid zoals de pres oproept “Wan Pipel”.


  Maak melding

 4. Nu nog een klacht indienen. Er hoeft geen gesprek te komen doen we voor het gerecht.

  Toen ik in Suriname woonde stond mijn radio heel de dag RP. Opzouten vieze smeerlappen!


  Maak melding

 5. En die zwarte racisten stonden al klaar met hun racistische gelul. Volgens deze zwarten was de cartoon afkomstig van, het kan niet anders dan, van een koeli. Wat moet ik nu antwoorden nu blijkt dat de cartoon door een Javaan is getekend?
  De dorpsgek Padre maakte het nog gekker. Deze Christenfundi had de moed om de Islam erbij te betrekken. Mijn vraag aan al die domme zwarte racisten … wat moet ik me nu afvragen ? Dat de zwarten idd dom zijn of dat iedereen in Suriname een haat tegenover zwarten heeft?
  Zegt u maar !
  gemodereerd

 6. Delano 28 augustus 2020 At 16:23
  Nu nog een klacht indienen. Er hoeft geen gesprek te komen doen we voor het gerecht.

  Toen ik in Suriname woonde stond mijn radio heel de dag RP. Opzouten vieze smeerlappen!

  Stel je toch niet zo aan dorpsgek ! Denk je werkelijk dat Surinamers dit erg vinden want racisme wordt de Surinamer met de paplepel in de mond gegoten.
  gemodereerd

 7. Top van deze regering. Zo hoort het. Een krachtig signaal wordt hiermee uitgezonden naar de Surinaamse bevolking. Geen grenzen overschrijden en elkaar als shit behandelen. Degenen die het normaal vinden en het afdoen als humor ,artistieke vrijheid, recht van meningsuiting etc., moeten nogmaals een blik in de spiegel werpen. Action heeft hele goedkope. Kirpalani ook.Wat pakiratigri betreft, hoeft de gang naar de rechter niet meer . Er is eindelijk daadkracht getoond door deze regering.Congratulations.


  Maak melding

 8. In het algemeen zeg ik dat de afro mensen meer van zich zelfs moeten gaan houden en ook meer zelfsvertrouwen moeten hebben.

  In de bioligie boeken staat het duidelijk en dit is mij ook geleerd.::: de mensen zijn afstammelingen van de apen en het gedrag van de dieren komt overeen met die van de mens.
  In afrika is men trots op een aap en overal hangen er poosters.

  Surinamers schelden elkaar vies en vuil uit en gebruiken ook woorden die niet door de beugels kunnen gaan, waarom die ophef????


  Maak melding

 9. Ronny kyk hoe je erby zit jongen, zo wil je toch zelf bespottelyk overkomen.
  ik vindt dat je het zelf naar maakt, vergeet niet dat jy een zware taak heb uitvoeren ten opzichte van alle binenlandse bewoners en alle arme mensen in Suriname
  Dus ga er een beetje goedt voorzitten,zoals de President het doet , die weet nu al wat jullie staat tewachten. dus geef AUB een goedt voorbeeldt aan de jeugd


  Maak melding

 10. Hr. Pres. en Vp … TIME IS RUNNING !!!!
  De Tijd jullie gegund is … zeeeeeer KOSTBAAR !!!!
  Gebruik de tijd om jullie beloften aan het volk waar te maken.
  Gebruik een “niets zeggende ” Cartoon …. Striptekening …. niet als DEKMANTEL.
  Gebruik de tijd om de verkeerde RvC benoemingen terug te draaien.
  Gebruik de tijd om de GESTOLEN gelden terug te halen en de Dieven voor het gerecht te slepen.
  gemodereerd

 11. Ray 28 augustus 2020 At 16:11
  Juist, je mening mag je uiten daar heb je alle recht op, maar ga het niet misbruiken en anderen beledigen.
  ==========

  Dus nu gaat de regering bepalen wanneer er sprake is van misbruik van vrijheid van meningsuiting of belediging? Daar hoort een regering helemaal niet over te gaan. Dat riekt naar censuur. Alleen de rechter mag zich daarover buigen.
  gemodereerd

 12. Strategische aanpak Suriname is een aloude uitgangspunt van de VHP, welke was geformuleerd door Lachman en consorten. De VHP wordt aangeraden af te zien van dit strategisch plan, en te regeren in lands belang.


  Maak melding

 13. Stel dat de caartonist de waarheid spreekt, wat dan?

  Er bestaat persvrijheid. De grens van Bravo eindigt, waarvan die van de wet persvrijheid begint.

  Bravo kan zich beledigd voelen, goed en kan dan stappen ondernemen tegen de krant en de caartonist en een zaak aanhangig maken bij de rechtbank.

  Ook de cartoonist kan een zaak aanhangig maken tegen Bravo en anderen die vinden dat hij Bravo en derden wilde beledigen.

  Ik zou het goed vinden als zowel Bravo als de Cartoonist, Pierkan van de krant een zaak bij de rechtbank afzonderlijk maken.

  Als suriname een rechtsstaat is, laat dan de rechter een vonnis geven. Dat iedereen die cartoonist veroordeeld, laat ik in het midden, maar iedereen heeft rechten en beperkingen volgens de rechtsstaat.

  De juiste instantie die hier aangesproken kan en moet worden is de rechterlijke macht. Dus de veroordeling van jan en alle man, mogen voor mij aan de kant. Laat de Caartonist, Dagblad Suriname een advocaat in de arm nemen en hun standpunt aan de rechter voorleggen.

  Laar Bravo dat ook doen.

  In een rechtsstaat beslist de rechter in zulke gevallen, alles wat iedereen zegt uit functie is ondergeschikt aan het vonnis van de rechter. De grondwet, internationale mensenrechten.

  Als in het westen de Caartonisten in kranten, media de spot met politieke leiders drijven, doen ook de rechte in die landen in heel veel zaken niets mee.

  Ik sta achter de Caartonist en vindt dat het moet kunnen. Bravo moet meer op prioriteiten letten en niet op deze zaken. Als VP moet hij dit gewoon als een grap zien.


  Maak melding

 14. Als in het westen de Caartonisten in kranten, media de spot met politieke leiders drijven, doen ook de rechters in die landen in heel veel zaken niets mee.


  Maak melding

 15. Een hele goede oplossing van de regering Santokhi !

  Deze hele ophef heeft alleen onze eigen samenleving “voor aap gezet”. (Niet boos worden het is een gezegde dat betekent “voor schut gezet”)

  En wie lost dit kinderlijk gedrag weer volwassen op ?

  Dus nu ook geen haat, jaloezi en afgunst meer naar de Hindoestanen, Javanen, Chinezen en andere bevolkingsgroepen.

  En nu beste mensen,
  zand erover, verzoening en weer verder tot de orde van de dag.

  We have a hell of a job to do. Krakti


  Maak melding

 16. Dit valt vor mij onder artistieke vrijheid, en vrijheid van meningsuiting.PUNT UIT!!!!
  Iedereen roept, ja er zijn grensen..
  wat zijn de grensen?, en wie bepaald die?
  Volgens mij moet het in een volwassen democratie zo zijn, dat de iemand die zich beledigd voelt, naar de rechter kan stappen.en de rechter bepaald ahv jurisprudentie wie gelijk heeft.

  wat een achterlijk gedoe….straks mogen cabaretiers ook geen grappen meer maken over Marrons, hindustanen enz….

  Wake up…als je de naam van een democratisch land wil dragen


  Maak melding

 17. Rbrown 28 augustus 2020 At 17:04
  Iemand die niet eens 1 zin foutloos kan schrijven richt zich tot de VP van de Republiek Suriname met Ronny
  Iemand die niet eens 1 zin foutloos kan schrijven richt zich tot de VP van de Republiek Suriname en vindtdtdt dat de VP rechtop moet gaan zitten
  Hoe lang ben je nog van plan jezelf belachelijk te maken rob, jij walgelijke nsb’er


  Maak melding

 18. Wat een achterlijke houding van de regering zeg.
  Deze meneer zelf heeft totaal geen respect voor de maatschappij, het recht, de rechterlijke macht, voor het land en ja zo kan ik nog wel doorgaan.
  En dan verwacht ie wel respect van anderen. Je krijgt wat je geeft. Hij heeft zich altijd als een djoeka gedragen, totaal altijd respectloos geweest naar anderen. Totaal respectloos naar de regels van de maatschappij. Respectloos ook voor ambt van vice president, want daar heeft hij ook geen recht op, misbaksel. En zoals anderen ook opmerkten kijk hoe hij erbij zit, ook totaal respectloos, dus alsjeblieft mensen hou op met het hebben over respect voor deze bankrover, beroeps crimineel, verkrachter en moordenaar. Een schande dat hij respect afdwingt deze vieze idioot.
  En dit is gewoon keihard de waarheid!!!
  gemodereerd

 19. Neem het niet letterlijk.De rechter gaat ook geen Lonnie in de prent herkennen en Dagblad wint de zaak.
  Cedric van Samson zou zeggen”lees de tekening”.Maar om de tekening te lezen, moet je enkele jaren naar school zijn geweest.


  Maak melding

 20. Men zegt zo trots als een aap met 7 lullen of zo trots als een aap met 7 staarten.
  Ben blij om van de cartoonist te horen dat zijn intentie zuiver waren.
  Als Brunswijk naar bepaalde associaties gaat zoeken, dan moet hij dat zelf weten. Intellectueel zeer zwak. Ik had gehoopt dat hij in deze controverse karakter had getoond. Maar het is een feit dat Brunswijk zich als een Bokito afficheert.
  Goed om te weten dat de kunstenaar/cartoonist een Javaan is. Ik had gehoopt dat ik ook zulke tekentalenten had als deze mijnheer. Petje af, voor het werk dat hij aflevert.
  En trouwens paarse shit bulls en slangen. Een van de vereerde goden bij de Hindoestanen is Hanoeman. De apengod Hanoeman wordt vereerd door de Hindoestanen. Zou ook Hanoeman willen zijn. Een apengod met een staart. Dus waar praten we over.
  Onze Javaanse Charlie Hebdo mag niet gekortwiekt worden.
  gemodereerd

 21. Mensen no spang met het racisme hier op waterkant, de plegers zitten allen in Nederland en hebben nog steeds een trauma over de onafhankelijkheid van Suriname. Het liefst willen ze het terug draaien. Groetjes


  Maak melding

 22. Er bestaat persvrijheid en, vrije meningsuiting in een democratische rechtsstaat.
  Waar de grens van Bravo eindigt, begint in een democratische rechtsstaat, de grondwet, internationale verdragen, mensenrechten, de persvrijheid, vrije meningsuiting.

  Bravo gaat zelf zo ver dat hij de Dagblad Suriname moet worden geboycot. Dit gaat wel heel ver in een democratische rechtsstaat. Suriname is geen machtsstaat.

  Bravo, ABOP gaat wel ver en ze moeten per direct terug gefloten worden en in hun mandje gaan liggen. Ook zij zijn ondergeschikt aan de grondwet van Suriname en nog beter gezegd, Internationale Verdragen, mensenrechten, vrije meningsuiting, persvrijheid, enz

  Stof voor advocaten die hierover een stuk over dit geval moeten schrijven. Dit kan niet zomaar voorbij gaan in de rechtsstaat Suriname.


  Maak melding

 23. Noem mij 1 land,
  Noem mij 1 stad
  Noem mij 1 dorp
  Noem mij 1 straat
  waar niet gediscrimineerd wordt op basis van ras, sekse, geloof enz

  Het ergste zijn de mensen die zeggen dat ze niet discrimineren.
  Walgelijke sujetten zijn dat
  Ook leuk de zin: ik heb zelf vrienden bla bla bla. Ik heb familie die enz
  Natuurlijk is dit in vele gevallen waar en zijn deze mensen oprecht, maar ook in vele gevallen niet.
  In Suriname wordt openlijk gediscrimineerd. Dat kan ik makkelijker velen,
  dan in samenlevingen waar de zwarte (iedere niet blanke) eerder wordt ontslagen, de promotie niet krijgen, uitgaansgelegenheden die “vol” zijn, automobilist die eerder staande wordt gehouden enz


  Maak melding

 24. VP is vergeten dat hij in het parlement iemand aan het schoppen was. Zijn vergelijking met een aap is terecht, want apen kunnen zich ook niks meer herinneren.


  Maak melding

 25. We hebben het over regering santhoki /brunswijck, maar in feite is het regering brunswijck/santhoki, deze is overgeleverd aan de grillen van brunswijck, brunswijck benoemd broer tot president commissaris van staatsolie en wat Doet santhoki deze benoemd zijn als rvc, niet omdat ze gestudeerd en vele diploma’s op zak heeft, maar ze is benoemd om die brunswijck en het stelletje van abop dat er ook zit te kunnen controleren samen met die gewezen bankdirecteur om te zorgen dat straks iet alle olie inkomsten in de zakken verdwijnen van de familie brunswijck.
  Vanaf begin is het dat brunswijck zijn stempel drukt op deze regering.
  Dit ding heeft maar 1 ding in zijn hoofd pres worden van su en dat i samenwerking met ndp, dit alles is al gesproken in die late uurtjes.
  En als het ze uitkomt,waarom wachten tot 2025.
  Dat ding van pl is uitgespeeld en NPS,deze hebben een nietszeggende voorzitter


  Maak melding

 26. vergeet niet, dat in de geschiedenis boeken op de lagere school wat wij allen hebben gelezen , geleerd, dat de mens afkomstig is van de ,,, aap,, een bepaalde groep lijkt nog steeds op die apen, zonder iemand aan te spreken te beledigen..
  dat moet je kunnen accepteren, respecteren er mee leren leven het is niet anders..
  weet je nog van die mevrouw van de vorige regering die hardop in het poppenkast zij,,, no wang jap japie nanga kis kistie é kon por á play..
  als je haar goed bekijkt, dan lijkt ze zelf heus niet op iemand anders dan ….. juist ja..

  als je een keer tijd hebt in je leven,, boek een reis naar Afrika en ga zelf ervaren, kijken hoe het al daar is..

  trouwens ronny heeft zelf de Santo Boma bezocht en zelf ervaren, door wie het al daar bewoont wordt.

  je ziet zelf aan de man zijn trekken zijn doen laten zijn lichaam houding, dat hij niet super gelukkig is in dit leven ondanks hij super rijk is…. genomen van het volk zijn eigen soort genoten onder pressie heeft gezet alles bij elkaar vergaard..
  gemodereerd

 27. Toch nog even terugkomend op die karikatuur.

  De cartoonist is eerlijk geweest door te zeggen dat hij “apetrots” wilde illustreren.
  Hij had ook kunnen zeggen dat het helemaal geen apenstaartje is maar een staartje van een neusbeer of van een zwarte kat. Misschien wat vreemd getekend maar het is absoluut geen apenstaartje.

  En dan ?

  Het is maar goed dat de regering Santokhi in topoverleg is gegaan voor een karikatuur. En het niet voor de rechter heeft laten komen. Hopelijk is de kous nu af en is Suriname toch geen bananen-republiek.

  Ow, oeps. Banenen-republiek werd vaker gebruikt maar is het nu racisme ?

  Enfin.
  Laten we het maar vergeten, stel ik voor en de crises aanpakken.
  Krakti !


  Maak melding

 28. Wat een schandelijk vertoning van deze regering zeg!!!!!!
  Deze bewuste meneer Brunswijk is alles behalve een lieverdje. Deze meneer heeft totaal geen respect voor het land, voor de maatschappij, voor de rechtelijke macht, voor de staat enz enz.
  Deze vieze crimineel die voorheen banken overviel, mensen vermoorde, en niet vies was om vrouwen te verkrachten heeft het over respect!!!!!!!!!!! Een woord die hij niet eens kan schrijven.
  Verder is het zo, dat deze vieze crimineel totaal geen recht heeft om VP te worden omdat hij een tot op bot corrupt is en ook nog een echte crimineel is. En totaal de competenties niet heeft.
  En omdat hij altijd respectloos is omgegaan met iedereen heeft men ook geen respect voor hem, niemand ziet hem staan. En sterker nog kijk hoe hij er bij zit, is ook totaal respectloos. Hij had respect gekregen, als je je als een mens gedraagt en je naasten ook met heel veel respect behandelt.
  Wat een misselijkmakend figuur is dit, heb medelijden met dhr. Santhoki, je moet het maar mee doen, met dit achterlijk stuk adder gebroed. Internationaal slaan we weer een flater!!!!!
  Dus meneer Brunswijk krijg het heen en weer, leer eerst anderen te respecteren respectloze hond!!!!!!!
  gemodereerd

 29. Ik wil niets horen na so koelie tang zo was t ook bij Jogie toch dus oeng libi mi….Ronny Brunswijk mi boeba al komen ze met geschenken vertrouw ze niet no meki deng kari ju na wang njang dringi fesa fu deng….Vertrouw ze niet mi mang👍🏽
  gemodereerd

 30. Pieter 28 augustus 2020 At 17:56
  Rbrown 28 augustus 2020 At 17:04
  Iemand die niet eens 1 zin foutloos kan schrijven richt zich tot de VP van de Republiek Suriname met Ronny
  Iemand die niet eens 1 zin foutloos kan schrijven richt zich tot de VP van de Republiek Suriname en vindtdtdt dat de VP rechtop moet gaan zitten

  =====

  Je gaat zelf ook niet helemaal lekker 🙂


  Maak melding

 31. Waar ik me wel zorgen om maak is dat de gebroeders Brunswijk hun inborst en hun kwaliteiten hebben laten zien.

  Ik had het Brunswijk echt gegund, maar ik heb nu sterk mijn twijfels.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 32. En de vrijheid van de militairen beroven. meneer de vp Ronnie Brunswijk.

  Meneer vp Ronnie Brunswijk, u heeft in 1986 in Commewijne 12 militairen van het Nationale Leger gegijzeld. Weet jij hoe de gegijzelde militairen het hebben gevoeld.

  Wat voor straf moet u krijgen.


  Maak melding

 33. Brunswijk wordt nooit president van Suriname. Ook de stadcreolen gaat dat niet accepteren. Ze mogen wel beiden uit Afrika afkomstig zijn, maar tussen deze twee groepen is er een heel sterke discriminatie.

  Ook andere groepen gaat het niet accepteren dat een marron hun president gaat worden.

  Bovendien heeft Brunswijk of beter gezeg, velen van zijn familieleden een strafblad of veroordeling op zijn/haar naam. Zie maar bericht van hem in Parbode d.d., 15 juli 2013, Romeo BravoBasta.

  Dit zou betekenen dat Suriname ook geen steun meer gaat krijgen uit het westen en als een paria beschouwd gaat worden.

  De Surinamers moeten wel behoorlijk achterlijk zijn om na de periode van wanted nu Bravo de kans te geven om hetzelfde te doen.

  Bravo vergeet het, jij wordt nada, never, nooit, negatief, notie, president van Suriname.

  De Surinamers en het westen zullen je het vuur nader aan de schenen leggen en daar kijken de Surinamers wel voor uit. VP is het hoogste dat je ooit van je leven zal bereiken, meer zit er niet in. A No Woko foe tron pres4Sranan.

  Als Brunswijk


  Maak melding

 34. Meneer de vp Ronnie Brunswijk,
  U BENT OOK GEEN LIEVERTJE.
  U HEEFT 12 MILITAIREN IN 1986 TE COMMEWIJNE ONTVOERD. DE MILITAIREN ZIJN SYSTEMATISCH MISHANDELING.

  WAAR ZIJN DEZE MILITAIREN, VP BRUNSWIJK.

  WANNEER GAAT U TEGEN DEZE MILITAIREN JE EXCUSES AANBIEDEN.

  JE VRAAG WEL VAN EEN ANDERE, EN JIJ NEEMT OOK MAATREGELEN TEGEN EEN ANDERE.

  JIJ ZELF DURFT HET NIET.
  ZO IEMAND NOEMT MEN EEN…..


  Maak melding

 35. Verder keuren de President en coalitieleiders de illegale benoemingen af!!!!! Horen jullie dat VHP/ABOP/NPS/PL, wij slapen niet en laten ons niet afleiden. Voor de goede orde ik ben geen fan van de MOORDENAAR.


  Maak melding

 36. Brunswijk is bezig met zijn ” Politieke Dood ” !!!!
  De jonge intellectuelen in Abop gaan het niet langer accepteren dat Brunswijk zich gedraagt als Koning … Keizer … Admiraal … van de Marrons. Hij alleen bepaalt … de rest in de partij mag stikken. Abop parlementariërs worden zelfs bedreigd over te stappen naar een andere partij !!!!!!!!

  De Saramaccaners moeten in principe niets hebben van Brunswijk …. zie daar de verdeeldheid onder de binnenlandbewoners.

  Brunswijk … president van de Rep. Suriname ???? …. te kafowroe kies’ gowtu tiefie !!!!
  gemodereerd

 37. Het wordt tijd dat kinderen in Suriname onderwezen wordt in de geschiedenis van Suriname. Accent moet gelegd worden in de periode na de onafhankelijkheid van Suriname. De staatsgreep onder Bouterse en de ontwikkelingen die geleid hebben tot de brute decembermoorden.
  Het bewustzijn moet nu bijgebracht worden aan de schoolgaande kinderen, over de decembermoorden, over de moord van intellectuelen, de moorden van Moi Wana, de moorden onder de de Indianen die vermoord zijn door de zogenaamde Tucajana Indianen (Bouterse aanhangers), over het verval van Suriname onder de NDP, over roof van onze gelden en verkoop van onze resources door de NDP, de grootschalige grondroof onder de NDP, het verval van het land en het verworden tot coca doorvoerland door de corrupte NDP regerin. En de misdadige verrijking door NDP-toppers. Dit alles moet worden onderwezen aan de schoolgaande kinderen van Suriname. De kinderen hebben het recht op waarheid en inzicht. Taak voor de regering Santhoki. Laat de regering deze kans niet missen.
  Ook dat de bestuurders van het land integer, intellectueel en van een hoog niveau moet zijn en moet kunnen voldoen aan de eisen wat aan een leider van een land wordt gesteld. Iemand die kan dealen en wheelen met de tegenwoordige-en toekomstige leiders van het vrije- en democratische wereld waarin wij nu leven.


  Maak melding

 38. @pieter
  Je reactie zegd al genoeg over je zelf, ik schryf niet onder een ander naam dan deze,dat je dat weet. voorts kan je my geen minderwaardigheidt complex aan praten .het is my bekend waar jy mee bezig ben en dat interseerd my helemaal niet, je doet je best maar .


  Maak melding

 39. Jezus, wat zijn Surinamers toch veranderd!
  De ziekte van social media is ook in SR geland….

  1) de regering mag niet op de stoel vd rechter zitten; die bepaald of kan of niet, volgens de wet.
  2) een cartoonist moet zijn werk kunnen doen; die heeft nou eenmaal een andere jobdescription
  3) de regering kan beter zijn tijd aan Covid19, koersval, nepotisme, economisch herstel, etc werken dan zich druk maken om niets; alleen omdat een lid zich op zijn pik getrapt voelt…

  Aan de rest, kijk zelf in de spiegel, vraag je jezelf af: wat is discriminatie en herken ik zelf iets daarin? Zo ja, neem de tijd om te veranderen…

  Kom je tot de conclusie dat je in de verkeerdepartij zit, stap gelijk over naar NDP 2.0; de enisgste nationalistische partij zonder etnische basis!

  Soso lobi!


  Maak melding

 40. sorry maar dit gaat wel erg ver beledigen van vp jmmr dat er su van die hersenloze kippen rond lopen en totaal geen respect hebben voor het nieuwe politiek die er net zit het begint nu al goed .
  deze tekenaar moeten ze oppakken en flinke pakslaag geven net zoals in saudi arbie ze dat doen of direct zn handen afhakken dan doet ie het nooit meer.

  respect
  gemodereerd

 41. Odi odi, jullie gaan lekker los hier en dit in anonimiteit, goed zo, lucht je hart. Bah al die stomme opmerkingen. Meneer Pico, u kunt het toch, goed geschreven stuk en Bigi Sma ook een goede reactie op Koos. Groetjes wij gaan weer naar een heerlijk weekend toe, geniet ervan


  Maak melding

 42. De regering heeft zijn afkeur geuit. Daartoe heeft hij het volste recht. De regering is dus niet op de stoel van de rechter gaan zitten. De vereniging van journalisten heeft ook zijn afkeur geuit. Verder heb je talloze mensen die op individuele basis hetzelfde gedaan hebben. De regering heeft niets anders gedaan dan het goede voorbeeld voorschotelen. Het is geen wettelijk besluit. Het is het bijbrengen van normen en duidelijk grenzen aangeven. De cartoonist moet maar andere spotprenten gaan bedenken. Het allerlaatste wat hij moet is donkere mensen als aap afschilderen. Dat is niet koosjer en al zijn bedoelingen ten spijt, is er geen enkel valide verklaring voor te vinden. Als hij een volgende keer bijvoorbeeld Jezus of Muhammad belachelijk gaat maken (want daar komt het op neer), krijgt hij grote problemen met de christenen en moslims. Met een beetje pech kan hij het niet navertellen. Er zijn dus duidelijk grenzen op alle gebieden. Dat moet hij eerst goed in de gaten houden. Als dit een bijzaak is, waarom moet de regering dan zijn afkeur uiten? De conclusie luidt dat dit geen bijzaak is maar een hoofdzaak. Net zo belangrijk als welke zaak dan ook.


  Maak melding

 43. Als ik hier leest, dat in SU openlijk wordt gediscrimineerd, dan zal SU nog 400 jaren nodig hebben (of langer) om een echte Surinaams volk te worden. Succes, ‘bradas”


  Maak melding

 44. @Pakiratigri….helaas denkt ook chan en cs net als jij; door alles hoofdzaak te maken, weet men niet meer waar te beginnen…. ooit gehoord van prioriteiten stellen??!

  Nog iets, 80% van grote problemen is te herleiden naar 20% van de oorzaken; zoek die eerst op en los die…. daar zit kartoons beslist niet onder.

  Maar ja, dat krijg met een groep papegaaien die alleen elkaar kunnen naroepen! Volgelingen met hersen zo groot als een erwt….

  Sari tori!

  Noot: als Rushdie een beledigend boek schijft of Wilders een kartoon over mohammed maakt, staan de hele samenleving en politiek achter hun. Vrijheid van meningsuiting een groot goed!
  gemodereerd

 45. Meneer Santokhi,
  Komt er dan ook een integriteitsonderzoek om de functie van vp te kunnen dragen.
  En hoe zit het met veroordeelden met een politieke ambt of in dienst van overheidsinstantie.
  HEB GEEN DUBBELE PET OP PRESIDENT!!
  gemodereerd

 46. Bouterse heeft moorden op zijn naam.
  Brunswijk heeft 12 militairen van het Nationale ontvoerd en mishandeld. Deze militairen zijn spoorloos.
  Deze twee zijn geen haar beter


  Maak melding

 47. Surinamers begrijpen nog niet wat een cartoon is. Als derde wereld land lopen ze nog achter met het westen. Idem dito geldt dat voor een cineast.
  Ze grijpen gauw naar racisme, terwijl ze zelf niet weten wat dat inhoud, het is meer horen naar America en zijn zelf persoonlijk in het dagelijkse leven bezig met racisme in eigen gelederen. Het wordt allemaal heel grootgemaakt.
  Hoe meer je aandacht aan besteed des te erger het wordt.
  gemodereerd

 48. Wie is de mol?
  De hindoes willen de helft van Suriname en de andere helft is voor de rest
  De moslims, lijken voor een groot deel op de hindoes maar een groter deel van de moslim is Javaan.
  Zullen de moslims die op hindoestanen lijken zich eerder bundelen met de Javaanse moslim, om zodoende een sterkere vuist te kunnen maken, en ook nog hun geloof behouden?, of zullen zij een ondergeschikte rol vervullen tussen de Hindoestanen?
  De bundeling van de moslims kunnen wij nu al zien in de media, ze destabiliseren de coalitie en gooien olie op het vuur door het racisme te bevorderen.
  Vandaar mijn vraag, WIE IS DE MOL ?


  Maak melding

 49. Das NDP-kampf is de bron van haat, jaloezie, apartheid en verdeeldheid.

  Hun strategie is:

  2 honden vechten om 1 been en de derde gaat er mee heen.

  Wie zijn de 2 honden ?
  En wie is de lachende derde ?

  Het volk is verdeeld in 2 kampen die ruzie met elkaar maken.
  In de tussentijd hebben de paarse patjakkers de pot leeggeroofd.

  Beste landegenoten,
  Sa wo doe ?
  Un feti nanga makandra of un bondru ?

  Waar is onze tolerantie ?
  Waar is onze verdraagzaamheid ?
  Waar is onze gezelligheid ?

  Wat voor Suriname gaan wij bouwen ?

  Kon mek Sranan switi baka. Krakti !


  Maak melding

 50. “Het recht tot vrije meningsuiting kan en mag geen vrijbrief vormen voor de publicatie van beledigende teksten, of andere vormen van communicatie”, aldus de Surinaamse regering.”
  Opmerkelijk [schreef j.bakra, op 28-08 om 15:49] dat sommige toenmalige oppositieleden de regering Bouterse/Adhin toen wel herhaaldelijk konden/mochten beledigden.

  De reactie van Ray, op 28 augustus 2020 at 16:11 – [i]juist, je mening mag je uiten daar heb je alle recht op…[/i] – volgde daarna.

  Maar wat blijkt nu: mijn “vrije mening” werd zomaar geheel ‘gemodereerd’!


  Maak melding

 51. WHOME….ik heb mijn kostgrondje en visvijver in Para; ik hoef niet te hosselen als jij en al die anderen. Van mijn spaarcentjes, kan ik even rooien. Af en toe wat toegestoken door de kinderen, die ik goed heb opgevoed en hoge scholing….

  Ik kom hooguit 1×6 maanden naar de stad; meer heb ik niet nodig met mijn vrouwtje.

  Jij nu die in de stad woont, als lantiman moet het hebben vd graantjes van chan/bravo….ga zo door; ook met het bewieroken van een crimineel en multi-moordenaar!


  Maak melding

 52. Heeft Brunswijk niet vaak genoeg mensen beledigd, geschopt en geslagen?
  Nu staat men op z’n achterste poten om een cartoon!
  Regering ga gauw aan het werk en verstop je niet achter deze onzin. Er zijn dringende zaken die alle aandacht vragen.
  gemodereerd

 53. Chan wanneer gaan al die roofgelden die in het buitenland is gestald gerepatrieerd worden. Denk dat je beter aan deze prangende thema moet denken, dan aan het gehuil van de VP dat hij onheus bejegend en geporteerd is in de Surinaamse Dagblad. Chan mogen we even blij zijn dat het een Javaan is en niet een Hindoestaanse cartoonist. Anders waren al die paarse slangen van de NDP los gebroken in de sociale media. Niks zullen ze onbetuigd laten om de VHP zwart te maken. De raciale kaart zal door de dieven/volksveramers/grondrovers/bankrovers uitspelen om de Hindoestanen in een kwaad daglicht te zetten. En trouwens Chan ik denk echt, spijtig dat ik dat nu zegt, uw VP is inmiddels gewogen en te licht bevonden. En dit heeft hij ten dele op zichzelf afgeroepen door zijn Bokito gedrag. En trouwens Chan luidt het spreekwoord niet: “Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding”. Voordat dit weer verkeerd wordt vertaald, het betekent pracht en praal verheffen niemand tot den beschaafden stand”.


  Maak melding

 54. Ach ja, jullie hebben o.a. op dit forum altijd de marrons apen genoemd. Het zit jullie in de genen om zulk verfoeilijk gedrag te vertonen. Nu ach en wee roepen en spijt betuigen is al even ongeloofwaardig als jullie leiders. Hoe vaak heb ik op dit forum Chan niet opgeroepen om paal en perk te stellen aan het racistische en vaak volkopruiende poepwormgedrag van de vaste forumleden? Hij heeft het nooit gedaan omdat het een deel nwas van de smerigste verkiezingscampagne die ooit in Suriname is gevoerd. Hopelijk zullen nu eindelijk de schellen van de ogen van de Surinamers vallen en zien wie, hoe en wat de VHP is!! Een a-nationale, racistische ethnische partij die de waarheid, het fatsoen en ethische normen en waarden schuwt!! En modereren maar!!


  Maak melding

 55. DAT SANTOKIE EN BRUNSWIJK DE VERKIEZING GEWONNEN HEBBEN DAT IS EEN ZWAAAAAAAAAAAAAARE BELEDIGING.

  DE MEESTE NORMALE MENSEN KUNNEN DIT NIET VERWERKEN DAT KAN NOOIT,

  HET LIJKT ALS OF ZIJ VERGIF HEBBEN GESLIKT, EN DE DOKTER KAN ZE NIET MEER REDDEN HET IS KLAARRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR. HET ENIGE WEG DIE ER IS IS DE DOOD.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.