Benoemingen Leo Brunswijk en Melissa Santokhi strijdig met statuten Staatsolie

94
staatsolie-suriname

De benoemingen van Leo Brunswijk en Melissa Santokhi in de raad van commissarissen (rvc) bij de NV Staatsolie Maatschappij Suriname, zijn in strijd met de statuten. Dat meldt de Surinaamse nieuwssite Starnieuws vandaag.

In de statuten is verankerd dat rvc leden de Surinaamse nationaliteit moeten hebben. Leo Brunswijk, die namens de ABOP is voorgedragen, bezit de Nederlandse nationaliteit. Brunswijk zit ook in de rvc van de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) en daar geldt dezelfde eis.

In de statuten van Staatsolie staat verder dat rvc-leden 45 jaar moeten zijn en niet ouder dan 70 jaar. First lady Mellisa Santokhi-Seenacherry, die is voorgedragen door de president, is 39 jaar. Op grond daarvan kan zij geen lid van de rvc zijn, meldt de nieuwssite.

94 REACTIES

 1. Deze mensen moeten vandaag nog opstappen. Er is geen plaats voor nepotisme.

  Santhoki kan anders zijn diasporafonds op zijn buik schrijven. (Wat mij betreft)


  Maak melding

 2. Duidelijk
  Eruit dan maar.
  De president kan mij niet vertellen dat er buiten Suriname geen Surined is die zijn nationaliteit wil opgeven en graag wil terugkeren naar zijn geboorteland.
  Hij moet toch in staat zijn om een persoon te vinden, die betrouwbaar is en en juridische kennis bezit.
  Mevrouw Santokhi zou aan het hoofd moeten staan van een instituut die te vergelijken is met de AFM hier.


  Maak melding

 3. Als dit verhaal klopt moet het voor Leo Brunswijk geen probleem zijn om op te teren voor de Surinaamse nationaliteit. Ik vind dit verhaal echter wel vreemd. Onder regering Bouterse zat hij in de RVC van SLM. Naar alle waarschijnlijkheid geldt deze regeling niet bij de SLM. Voor Chan wordt het een stuk moeilijker om zijn vrouw in deze functie te handhaven. Waarschijnlijk zal hij aansturen op een verandering van de statuten.
  gemodereerd

 4. Deze regering zal hoge kaders,deskundigen Surined van creoolse afkomst voor deze functies moeten betrekken. Het handelen van seze regering laat teveel steken vallen en laat hiermee zien dat zij niet weten waarmee zij bezig zijn. Niet elke Hindoestaan is hoogopgeleid die nu in deze regering zit, hetzelfde geld voor Brunswijk en consorten. De 5 jaar regeer periode is zo voorbij. Dus het is oppassen geblazen met deze regering.
  Herstel juliie fouten en laten er geen fouten bijkomen. Het lijkt nu op paniek voetbal.
  gemodereerd

 5. Een leeftijds grens is absurd. En daarmee wordt de ondergrens van 45 jaar bedoeld.
  Dit is discriminatie op basis van leefdtijd.

  De Surinaamse Nationaliteit zou voor alle overheidsfuncties verplicht moeten worden.
  Dus ook geen dubbele nationaliteiten.


  Maak melding

 6. Leo Brunswijk en Melissa Santokhi moeten de eer aan zichzelf houden en bedanken.

  Het is goed dat er nu een statement wordt gemaakt, we willen immers verandering verbetering.

  Helaas had het volk niet het lef had om Peggy, Dino Bouterse e.a. te laten aanpakken. Toen hadden zij hun kopppen in het zand gestoken en rustig gewacht tot 25 mei 2020. Ook Angelic del Castillo die nu wel haar stem durft te verheffen had er toen geen werk van gemaakt.
  De vrienden en families van Bouterse hebben salarissen ontvangen maar er niks voor gedaan. Sterker nog sommigen woonden niet eens in Suriname. Hoefdraad heeft miljoenen overgemaakt naar zijn familie.

  De personen die nu benoemt worden zouden wel werken voor het land en voor minder en zelfs als vrijwilliger.

  Dan maar meer geld uittrekken voor salarissen door meer en anderen aan te stellen.

  Santokhi en Brunswijk doen er goed aan om dit recht te trekken. En eventueel schaduw posities te creeren. Zodat er toch nog toezicht wordt gehouden.

  Justitia Pietas Fides.

  We werken samen aan een beter Suriname.
  Krakti !


  Maak melding

 7. Melissa Santokhi de echtgenote van zijne Excellentie Chandrikaperkash Santokhi heeft genoeg kennis en ervaring om het werk te doen en Staatsolie kan haar gewoon handhaven als (jongste) specialistische juridische lid van de rvc.

  Leo Brunswijk is een andere tabak soort. Takroe tabaka/blakka tee. Dat tabak valt niet te pruimen. Po(o)r Lai, Me Taigi! Ik heb naar het gesprek van hem met de verslaggever van radio ABC aan gehoord en het was nihil. Zwaar onder de maat. Zo iemand kan moeilijk worden gehandhaafd.

  Deze man moet nog heel wat bij leren om lid te worden van een rvc.


  Maak melding

 8. Wordt tijd dat Suriname een governance opleiding gaat krijgen. Zonder een gedegen opleiding geen commissariaat. Leeftijd criteria slaat nergens op. Toezichthouden is een vak.


  Maak melding

 9. Zijn er geen andere onderdanen in het land mt dezelfde competenties die deze functies kunnen vervullen.gelijke kansen voir iedereen basta.
  gemodereerd

 10. Hoewel deze benoemingen doen denken aan de
  family&friends constructie die veelal in de bouterse tijdperk werd toegepast, snap ik de keuzes wel. Bij gebrek aan beter is het dan gewoon vrij logisch dat deze mensen met kennis en ervaring benoemt worden.


  Maak melding

 11. De statuten van Staatsolie zijn net voor de verkiezingen aangepast wat de leeftijdsgrens betreft. Dus zou het weer verandert kunnen worden naar de ” oude ” leeftijd van 45 jaar.
  En Leo Brunswijk was al eerder in bouterse 1 president -commissaris van de slm. Toen had hij al de Nederlandse nationaliteit. Waarschijnlijk heeft hij een permanente verblijfsvergunning voor Su. Dat zou volgens de Surinaamse grondwet een probleem zijn, aangezien suriname staatkundig gezien geen meervoudige nationaliteit erkent. Dit itt nederland, die dat wel heeft en personen met een meervoudige nationaliteit wel op vitale posten heeft. Waaronder de voorzitster van de 2e Kamer ,etc.
  Dus los van het bovenstaande is het ook zaak voor Su om de PSA verder uit te bouwen en te finaliseren naar meervoudige nationaliteit. Daarvoor moet de grondwet bij 2/3 meerderheid gewijzigd worden.


  Maak melding

 12. Deze regering is nauwelijks aangetreden en het foefelen en regelen van family & friends is al begonnen.
  gemodereerd

 13. Kijk hoe al die hypocrieten dit goed proberen te praten! Bouta heeft het gedaan en we waren het tegen nu doet chan het dan is het wel goed?? Jullie zijn Hypocrieten op hoog niveau Triest vandaar het nooit goed zal gaan in dit land, mijn stem heb ik niet uitgebracht voor dit dus chan trek je fouten recht en bewijs hoe het wezen moet!!
  gemodereerd

 14. Wat een geweldige reakties simpel maar klaarhelder helemaal waar is melissa ook geen guyanese ook dit moet naar boven komen..
  Trouwens santoki ( champagne) zoals politici en Spong hem noemden jaren geleden toen hij alles undercover van suriname doorgaf van regering venitiaan en Bouterse moet een ander voor de gek houden en zeggen Melissa doet dit onbetaald ha ha zoveel jaren gestudeerd en dan niet als een zelfstandige waardige vro een baan zoeken?of lekker op schoot bij Chan op kantoor en haar wil zgn professioneel influisteren? Bah..slechte sheriff hoor Nederland heb je misschien kunnen verblinden maar de surinamers niet! Geen haar beter als de vorige regeringen ..first lady betekent niet als eerste mijn vrouw ha ha
  gemodereerd

 15. Beste Chan, kan je jou lieve lieve Chandini niet teruggeroepen als RVC en een andere functie voor haar creëren binnen het kabinet van de president! Bijvoorbeeld als een super adviseur die op basis van een resolutie is aangesteld! Dan kan ze naast haar ceremoniële taken als first lady, zich met inhoudelijke en beleidsmatige taken bezig te houden!

  Is niet zo leuk voor jou lieve lieve Chandini om in de media zo negatief besproken te worden toch!

  Soso lobi 😍😘🤩🤩
  Tu mera Chand hai, mai teri Chandini!
  gemodereerd

 16. shame shame
  suriname weer voor schut zetten!!
  de president,zijn vrouw en brunswijk zijn broer benoemen.
  had grote verwachting van mijnheer santokie.
  mijn enthousiasme is zo afgebrokkelt
  men kijk-ziet WEER zo’n poppenkast.
  water naar zee dragen. doe no doe.


  Maak melding

 17. Statuten zijn aangepast om te voldoen aan de eisen van internationale partners in zowel de olie business als financieringen. Die grote boys eisen dat je bedrijfsprofiel moet voldoen aan bepaalde eisen, met name leeftijd wat een stukje ervaring met zich meebrengt naast de kennis om de gang van zaken te snappen. Het zomaar weer aanpassen van de statuten kan mogelijke gevolgen hebben voor partnerschappen in de toekomst. En dat is op dit moment niet gewenst zeker hoe de olie markt aan het wankelen is en financierders juist kritischer worden met het verstrekken van geld. Niemand wilt ook op dit niveau een partnerschap aangaan met een bedrijf dat niet voldoet aan een internationale eis.
  gemodereerd

 18. Heeft supervrouw, parttime first lady met haar geweldige juridische kennis niet eerst een kijkje genomen in de statuten en waarom heeft ze haar man niet juridisch geadviseerd dan?

  Wo set eng (gi oeng srefie fosie)
  gemodereerd

 19. Één grote poppenkast. En maar LULLEN over corruptie van de vorige regering. Dit is ook een manier van CORRUPTIE, Vreindjes politiek waar Suriname al jaren méé verziekt is en NOOIT van zal genezen. je valt van de éne verbazing in de andere. je kan de klok erop zetten dat de volgende eraan zit te komen. Ff geduld…………………Wo Set Ing. Je gaat het zeker SETTING ja, je Familie and Friends.
  gemodereerd

 20. De echtgenote van Z.E. Chan Santokhi is nu al bezig voor de president vele dossier te lezen en
  bestuderen en conclusies te trekken. Op grond daarvan zullen dossiers van Staatsolie erbij ook goed zijn, om haar man ook over nader bij te praten.


  Maak melding

 21. Zoals iemand tegen mij zei, toen ik hem wees op de vele onoorbare zaken die plaats vonden onder de ndp:
  alles wat we doen hebben we van jullie (hiermee doelde hij op Nederland) geleerd. Hij schraapte zijn miljoenen rustig verder bij elkaar
  Rekening in VS, in Nederland en natuurlijk in Suriname.
  Woning van een paar miljoen en dat voor iemand die tien jaar geleden niets had.
  Niet slecht of jusit wel?
  Graaicultuur


  Maak melding

 22. Chan had om 28 zetels gevraagd en kreeg er 20.De totale spelers team die hij opgeleid had,kunnen nu niet allen plaatst worden.Zo moeten nu alleen de beste in veld komen al zijn het op plaatsen die het volk niet gewend zijn.


  Maak melding

 23. @ Yes,
  Echt hè! Schaamteloos zijn CS en RB, geen enkele moeite om belangen verstrengeling en vriendjespolitiek uit te sluiten.
  Er zijn genoeg advocaten die bij staatsolie willen/kunnen werken.

  CHAN SANTOKI EN RONNIE BRUNSWIJK! Het volk heeft genoeg geleden!
  Gaan jullie werken voor het volk en niet voor eigen familie.
  Bouterse heeft het gedaan. Maar jullie zouden het toch beter doen?

  Wij het volk, gaan met jullie afrekenen als het zo doorgaat.

  Oen ne njan lala K.


  Maak melding

 24. Ha, ha,…krin taki, noh??!

  Een lagertje allemaal… de ene zegt, nationaliteit is niet nodig de andere competency. Nepotisme is kennenlijk chan/bravo niet vreemd…..succes ermee.

  Weer anderen vragen zich af waar $2 miljard dividend is gebleken….wat een stelletje ezels.

  Dividend gaat rechstreeks naar staatskas en ad andere kant, salarissen en andere lopende rekeningen worden daaruit betaald. Aangezien de totale der inkomsten minder is dan de uitgaven, zal er dus nooit geld overblijven…

  Dus antwoord op die vraag, in de sceptic tank want meeste is als voeding geindigd… een beetje mischien in gebouwen, wegen en auto’s.

  Kunnen we nu ophouden met ‘pe a moni de?’.

  Kom liever met iedeen hoe de inkomsten gelijk te maken aan uitgaven? Dat is volgens mij besturen ve land! Tis te hoog gegrelen voor chan-bravo….


  Maak melding

 25. Suri is één grote elastieke fam. Niemand heeft geklaagd toen Peggy b. adviseur was vd vorige pres, man beveiligbureau vd vorige pres of dino b. Hoofd counter unit. En de fam elias; broer minister, andere drico en andere broer, militair met speciale functies. En dan de v Trigjes moeder & zoon. Adviseur abrah met zoon die alle aanbestedingen kreeg. Er zijn nog meer combi’s geen zin om dit uit te zkn.
  Toen waren ze stil, hun grote bek was dichtgetimmerd.
  Ach!


  Maak melding

 26. Eindelijk zijn ze wakker hier op waterkant, liever te laat

  dan nooit, nu wordt er moord en brand geschreeuwd. Toen men de afgelopen weken op nepotisme wees, vond men het oké, de benoeming waren strategisch van aard en nu dat het tegenstrijdig is met statuten vindt men het erg onethisch, je ziet maar wat wat het niveau is. Mensen blèren maar wat. Groetjes


  Maak melding

 27. Daar begint het mee.

  Familieleden mogen nooit betrokken worden in zo’n situatie en andere beroepen/functies
  Om belangenverstrengeling te voorkomen, van één komt het ander
  Ook bij een aanbesteding zou het niet mogen.

  Suriname groeit.


  Maak melding

 28. Mevrouw Santokhi neem controle over staatsolie!
  Staatsolie heeft geen aparte grondwet die voor hun geld.
  Jaren lang zijn ze door middel van een staatsoliecoup onder beheer geweest van de criminele bouta regering.Toen klaagden ze niet.Nee ,ze hadden ontdekt hoe je kan stelen zonder gestaft te worden en hoe corrupt te zijn. Nu zijn ze bang dat ze niet langer njang kunnen maken wat onder de bouta regering mogenlijk was.
  Mevrouw Santokhi je hebt het recht om staatolie op te ruimen van de overgebleven boutamannetjes en de overige staatsolie werknemers en -werkgevers die op een dagelijkse basis stelen daar bij staatsolie en ander criminele handelingen voeren.
  Nu er verandering komt lijkt het of de surinamers bang zijn.Je kan ze niet kwalijk nemen,40 jaren van communisme onder bouta en ze vetrouwen Democratie beleid niet.Ze zijn gewend geraakt aan armoede,chaos en een moordlustige groepje criminelen olv bouta die ze als surinaamse regering gekend hebben.
  De overgang van communisme naar democratie is nieuw voor ze
  Mevrouw Santokhi je hebt alle kwalificaties die vereist zijn om de controle bij Staatsolie over te nemen.Doe het!.


  Maak melding

 29. @ Esmerald
  Ik wist wel dat er onder de ndp gerommeld werd met name wat het verduisteren van geld en andere bezittingen betrof en natuurlijk wat baantjes, maar nu lees ik dat dit schering en inslag was.
  Of misschien wist ik het wel, maar beklijfde het niet.
  Gelukkig dat je het weer oproept.
  Ik begrijp totaal niet waarom aanhangers van de ndp niet het zwijgen toedoen.
  Ten eerste hebben zij een berg boter op hun hoofd (daarom heeft de EU zeker geen boterberg meer).
  Ten tweede, nu wordt alles weer opgerakeld en komen de pissebedden weer onder de plantenpotten tevoorschijn.
  Best wel dom


  Maak melding

 30. Mevr de First Lady Melissa Santokhi blijft.
  Ze is nog jong en goed genoeg. Ben het zat om die koppen v die ouwe hippies in de regering te zien. Het ouwe cowboy netwerk is onbetrouwbaar. Plaatsmaken aub.

  De First lady gaat alle contracten onder de loep nemen, eventueel aanpassen. Daarnaast de contouren juridisch dicht timmeren.
  Wie weet krijgen jullie baby Santokhi dan is ze klaar met jullie, ken iem anders overnemen.


  Maak melding

 31. Zijn gewoon schaamteloze individuen wordt niks beter met su, vorige regeri g heeft 10 jaar huis gehouden en nu deze dingen die zich pres en vp noemen aan de beurt met families en vrienden.
  Was niets anders te verwachten.

  2025 of eerder nog verkiezingen dan zal su zien wat fraude is ,vp heeft zijn mannetjes al klaar staan, dat ding op binnenlandse zaken, nu een ander ding als dc in de plaats van nerkust en dat ander dingetje dat benoemd is bij cbb.
  2025 is al akkoordje gemaakt met ndp dan vo als pres en vp wordt dan die oude Javaan. En ndp op de achtergrond aan deze 2 poppetjes trekken.


  Maak melding

 32. @pico
  De grootste groep ndp zit in Paramaribo en omgeving (ambtenaren). Ze zullen er alles aan doen om deze regering te boycotten. Ik zie de apps en volg het.
  Het zijn merendeel restanten revo en revokids die opvoeding ontberen. Stelen mag, integriteit nooit van gehoord. Waar je werkt moet je eten, hebben ze een master degree in. Alleen het feit dat ze het doodnormaal vinden op te spreken over “ de koek” of “taart” die verdeeld moet worden zegt genoeg. Welke koek, hoe zo koek.
  Gelukkig heeft een groter deel vh volk waarden en normen. Helaas is juist dit deel onderdrukt. Was, want ik verwacht een betere toekomst. Wie mee wil mag, zo niet blijf met je revo zitten.


  Maak melding

 33. Klagen wanneer het je uitkomt is walgelijk. Liever te laat dan nooit is bullshit.
  Je bent betrouwbaar en integer of niet.

  Als beide personen vervangen worden, vinden ze morgen wel iets anders.
  Fake people.


  Maak melding

 34. Men moet beseffen dat de groep dom-Suriname / onruststokers / paarse slangen nog behoorlijk groot is. En door die heisa omtrend de “apetrots zijn” prent, weer aan het groeien is.

  De regering Santokhi werkt in landsbelang en probeert Suriname uit de crisis te halen met zo min mogelijk leed voor het volk. Slim-Suriname beseft dit en heeft hier begrip voor. Dom-Suriname daarentegen laat zich leiden door doemdenkers.

  Wanneer er door extra kosten en nog minder tijd eerder en meer heffingen zullen komen, zal dom-Suriname weer als eerste gaan mekkeren. En de regering de schuld geven van de ellende die dom-Suriname zelf heeft veroorzaakt.
  Maar dit is het doel van de politieke tegenstanders. Onrust en verdeeldheid veroorzaken m.a.w verdeel en heers.

  De politieke criminelen hebben nog steeds teveel invloed. En zullen nu het vlammetje is aangewakkerd meer olie op het vuur gooien.
  Dit moet men serieus nemen en aanpakken.

  Z. E. Santokhi moet zijn prioriteiten aanscherpen en als eerste z.s.m alle politieke criminelen laten vervolgen.

  Dit zal orde en rust brengen.

  Het volk wilt ook z.s.m zien dat de corrupte criminelen achter tralies zijn.
  De arrestatie en veroordeling van alle corrupte criminelen zal het volk een geruststelling geven.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 35. Staats olie is geen prive businees en behoord niet alleen aan de criminele bouta elite.
  Staatsolie is voor alle surinamers!
  Met het vertrek van Eddy Jharap dankzij bouta ,is staatsolie gedegradeerd tot 0.
  De paar schreeuwers hier die als de dood bang zijn voor mevrouw Santokhi, vraag ze of ze hebben geprofiteerd met de winsten gemaakt door staatsolie.
  Nee, ze hebben geen 1 cent ervan kunnen proeven,maar zijn schaamteloos bezig hun best te doen om de criminelen daar en de overgebleven boutamannetjes te helpen hun posten te behouden.De schreeuwers beseffen niet dat de boutamannetjes, hun familie en vrienden rijker worden en zij armer.
  De winsten van staatsolie daar moet de surinamers profijt van hebben.Het moet gestoken worden in projekten zoals verbetering en uitbreiding infrastruktuur,in schoolprojekten voor aanschaf van schoolmaterialen en nog meer.
  Dan geniet de gehele bevolking van de winsten gemaakt van onze bodemschatten.Zo schreeuwers hier, gaan jullie je onderwijzen.Communosme heeft jullie lam gemaakt en jullie hesenen aangetast waardoor jullie niet helder kunnen denken.Mijn medelijden hebben jullie.


  Maak melding

 36. @Ray
  Zeg ze voor me, ze hebben niet door dat ze worden opgehitst en afgeleid.

  Staatsolie heeft US$ 3 miljard winst gemaakt. Winst is spoorloos. Wie is verantwoordelijk de Directeur of niet?
  Hr Boussaid en de first lady zullen de boeken controleren, en contracten doornemen, anders gezegd, op zoek naar het verdwenen geld. Ik schrijf geen Grieks, zie video President.
  Plots haalt iem een statuut tevoorschijn, waarom? Wie is bang voor het onderzoek?

  Toen die ex-xtc con, boereveen benoemd werd, doodse stilte. Deze ex-con was samen met de zwager v elias beschuldigd, xtc-lab.

  Woord vh jaar in suri: nepotisme 🙄.
  Ondertussen stapelen de rechtszaken zich op. Focus op de juiste zaken.
  Waar is die US$3 miljard.


  Maak melding

 37. Ik heb het vaak gezegtsuri is en blijft een failed state een arm van africa het kom nooit uit de klem van de drugs dealers en moordenaars en de oplichters cowboy state.


  Maak melding

 38. Lonny zijn broer, zijn zoon DC, heeft hij ook een vrouw?? Ben benieuwd welke positie zij krijgt?? En andere fam. leden?? Vrouw van Chan, nu nog dochter… broers en zussen??? Heette ik maar ook Santokhi of Brunswijk!!!! Domo zijn zoon minister!!! What about Rusland?? Heeft hij geen vrouw, kinderen of familie???


  Maak melding

 39. De eerste winst is er:

  Heel openlijk worden fouten besproken. Wat vroeger verhuld bleef of onder de mat verdween komt nu boven water. Of Boutisten de fouten en foutjes uit nutten geen idee.

  Het is aan de regering naar wet en recht te handelen.
  Het is flauw om net als de regering Bouterse als er iets fout gaat weten, regels of statuten aan te passen of paspoorten te verstreken.

  We zullen zien hoe Santohki hier op zal reageren.


  Maak melding

 40. DDB staat bekend als een dictator, hij had lak aan de wetten en regels van dit land. De huidige machthebbers zijn democratisch gekozen, dus men verwacht dat ze democratisch tewerk zullen gaan. Iedere handeling die te vergelijken is met het vorig bewind is verkeerd, als de huidige president dezelfde handelingen wil toepassen of goedpraten, dan is hij per definitie een dictator en daar heeft het Surinaams volk niet voor gekozen.


  Maak melding

 41. @Esmerald
  Klopt.De schreeuwers hier beseffen niet dat ze het democratisch beleid aan het boycotten zijn en graag de terugkeer van communische wensen met staatsolie als hoofdprijs.


  Maak melding

 42. @ Ray, Volgens president Chan heeft staatsolie in de afgelopen 10 jaar aan de overheid 2 miljard betaald. Als Chan de 2 miljard terug wil zien in de staatskast dan zal hij de 2 miljard eerst moeten delen door 10, wat neerkomt op 200 miljoen per jaar, en verder kijken wat de overheidsinkomsten en uitgaven zijn geweest, en waarmee de eventuele tekorten zijn gedekt Chan geeft verkeerde informaties aan het volk m.b.t. de ontvangsten van staatsolie.


  Maak melding

 43. @Poppenkast
  Jij bent gewoon voor de entertaiment hier,gewoon voor show.
  Als de bouta regering zou blijven dan zou de next plesjident dino ,de ex -bewoner van alcatraz ,zijn.
  Na hem zou de granaat gooier meriba plesjident zijn.Na dino zouden de 14 kinderen van hem de next plesjidenten zijn. Jij zou nooit aan de beurt komen .Blijf maar verder dromen,lummel.


  Maak melding

 44. Succes met de benoemingen. Wat is het verschil met de vorige regering. Leve Suriname, leve corruptie, leve benoemingen langs etnische lijnen en vakmanschap en meesterschap gecontroleerd.


  Maak melding

 45. Al die klagers van deze regering ( zien alleen maar boze ndpers) hebben 10 jaren van alles geroepen en de regering Bouterse tegen gewerkt, iedereen vond het prachtig, ik ook. Waarom niet samen gewerkt dan was de schade misschien minder groot. Nu komen ze hypocriet over. De zwijgende meerderheid wil geen Bouta 02., daarom nu reageren als deze regering foute handelingen pleegt ook al zijn ze te begrijpen, 10 jaren ellende is genoeg geweest, ophouden met het partij gedoe, deze regering zou toch nationaal opereren, zou integer zijn, zou goed bestuur brengen, zou wetten tegen nepotisme invoeren.leo brunswijk zegt dat hij in z’n eentje het kader in de abop uitmaakt, er is niemand anders, santhoki die zegt dat hij niemand vertrouwd, begint een beetje paranoia te worden, gebruikt zijn vrouw als waakhond, kan je toch niet maken in een democratische samenleving. Deze coalitie begint op de ndp te lijken, ze plegen de zelfde handelingen, alleen gebruiken ze andere argumenten, maar het blijf shame shit, hoe je het went of keert, poeroe ka pot ka baka. Groetjes


  Maak melding

 46. Benoeming … echtgenote president moet teruggedraaid worden.

  Benoemingen … broer van Brunswijk { vier RvC’s } …. zoon van Brunswijk { op de valreep benoemd tot DC } … dochter van Brunswijk { benoemd voorz. RvC Nationaal Bus Bedrijf }.

  Is dit het … TOP KADER …. van de ABOP ???? Behoren boven genoemde figuren ook tot het DREAM TEAM van pres. Santokhi ???????

  Het duurt niet lang meer … de samenleving wordt totaal ontwricht door … LIST en BEDROG van Santokhi/Brunswijk regering. Het volk gaat in OPSTAND komen !!!!!!!!!!!!!!

  Cartoons:……Vp Brunswijk ….. als vlag op een MODDERSCHUIT … ben ik kleinzielig en/of rascistisch bezig ???? Vp Brunswijk … als {zwarte} Bankrover … ben ik racistisch ????

  Afonsoewa …. heeft leden van de rechterlijke macht … Japjapie/Keskesie genoemd … Leo en broer Ronnie Brunswijk die nu oproepen tot boycot van Dagblad Suriname … zwegen in alle talen. Is het omdat Afonsoewa en de Brunswijks op elkaar lijken ????????

  Wij beginnen politiek wise … DOL TE DRAAIEN …. in dit land.

  Quo VADIS …. Rep. Suriname … WAARHEEN ???????

  Mijn voordeel van de twijfel begint langzaam te verdwijnen … It’s Fading Away !!!!!
  gemodereerd

 47. Iedereen weet hoeveel tijd en moeite het gekost heeft om bouta weg te krijgen.
  Een ieder weet dat het voor Santokhi noodzaak is geweest om brunswijk tot vice president te kronen.Het is niet uit zijn eigen wil gebeurd.Het is noodzakelijk geweest om een alliantie met de abop aan te gaan waar brunswijk de leider van is om bouta weg te krijgen.
  Santokhi en Melissa beiden hebben de vereiste kwaliteiten en kwalificaties leiders te zijn.
  Santokhi heeft de toezicht over brunswijk en Melissa zal toezicht hebben op Leo.
  We zijn blij dat het niet omgekeerd is.
  Toen bouta aan het regeren was had niemand controle over hem .Suriname is failliet,de staatskas is leeg met miljarden aan schulden en chaos,toch willen sommige leeghoofden liever de chaos van bouta en de terugkeer van communisme.
  Surinamers ,met Santokhi als leider zal het goed gaan met Suriname.Hij is geen tovenaar.Een beetje geduld houden.Santokhi moet met 0 beginnen.Hij is het die niet klaagt ondanks het moeilijke en zware werk dat hij moet doen.Het zijn jullie,de schreeuwers hier die niets hoeven te doen en toch te klagen hebben over alles.


  Maak melding

 48. Esmerald jij praat ook alles recht wat krom gaat, wanneer kom je met steek houdende objectieve argumenten , ik lees alleen subjectieve ,vervult met jouw negatieve emoties,u je loopt alleen maar anderen zwart maken en te schelden, dit is geen mening ventileren. Groetjes


  Maak melding

 49. Statuten zijn van belang. We hebben hier wel te maken met moraal. Moraal is mede het onderscheid tussen mens en dier. Normen en waarden. Je kunt gerust stellen dat men een stevige inbreuk gepleegd heeft op deze begrippen door zowel de president en de vicepresident. Alle benoemingen van deze twee leiders waar er sprake is van nepotisme, dienen teruggedraaid te worden. Inhoudende dat ongeacht men wel of niet aan de statuten voldoet, men in ieder geval geen nepotisme aanmoedigt. De verklaring van de president deugt voor geen meter. Het is heel simpel; nepotisme kun je niet goedpraten.

  Er is een nieuwe regering aan de macht die niets anders dan het goede voorbeeld moet geven. Anders ben je niet waardig het land te regeren. Je bent geen president geworden omdat je het zo leuk vond en het jouw ultieme jongensdroom was. Idem dito de vicepresident. Je bent een dienaar van het volk. Het is ook niet verstandig dat bij deze benoemingen die op zoveel weerstand stuiten, men toch stug doorgaat. Hoe duidelijk moet de boodschap zijn? Het is ook geen prettig werkklimaat voor de benoemden. Die beginnen al met een achterstand en halen het nooit meer in omdat steeds naar verwezen zal worden hoe nepotisme hoogtij gevierd heeft. Ze worden gedwongen om op eieren te gaan lopen omdat bij het minste en geringste, het volk weer zal gaan morren. Plaats neutrale mensen daar , blijf uit zicht en heb vertrouwen. De president Santokhi moet geen controlefreak verschijnselen gaan vertonen. Die zijn niet hoger dan het voorkomen van nepotisme.


  Maak melding

 50. Broeder Ray, ik heb je hoog zitten echter het accomoderen van vrienden en familieleden is het laatste wat regering Santhoki moet doen. Iedere vorm van belangen-verstrengeling moet men voorkomen. Er zijn genoeg capabele mensen in Suriname die graag een commissariaat ambieeren.
  Wat deze regering moet doen is als de sodemieter dossiers van de paarse rovers overhandigen aan de PG en tevens een pluk ze kaal wet invoeren. Rekening en tegoeden moeten bevroren cq in beslag worden genomen. Ben het eens met Belfort, deze regering had vanaf de eerste dag een genade klap moeten geven aan de paarse roversbende.


  Maak melding

 51. Uhhh…@Ray, ik zit er middenin! Ik voel de prijsverhogingen, de slechtere economische klimaat. Ik zeg erbij is niet chan en brabo hun schuld.

  Wat ik wel verwacht, ook namens al die mofinawang, dat er verbetering! Wat zie ik echter gebeuren; precies dezelfde fouten als waar de NDP van wordt beschuldigd terugkomen….spookambtenaren groeien als kool, nepotisme en vriendjespolitiek bij de vleet, alle verhogingen w.o. government take worst afgewenteld op de arme man, de zakenlui kopen zich links en rechts in w.o. staatsie, ebs, etc.. …Covid 19 maatregelen en steun rammelt….

  Het zijn precies die condities die de armen armer maakt en de rijken rijker..

  Ik wil echt clean goverment zien, daarna geloof ik het wel; ook als het hun niet lukt omdat wereld economie slecht blijft!

  Tot die tijd: als de fundering ve huis slecht is, het gaat een keer instorten.


  Maak melding

 52. Paspoort inleveren, want mensen met Nederlands paspoort mogen niet benoemd worden, dat was de eis van De President. Dus nu moet Leo Brunswijk opstappen en iemand anders daarvoor in de plaats komen.
  Wat Melissa betreft met haar leeftijd vind ik geen probleem. Jonge mensen zijn nodig en hebben meer energie.
  gemodereerd

 53. @Esmerald,
  =================================
   heeft US$ 3 miljard winst gemaakt. Winst is spoorloos. Wie is verantwoordelijk de Directeur of niet?
  ================================
  Nee mevrouw,
  De direkteur, Rudolf Elias, draagt jaarlijks winst af aan de grootste aandeelhouder de staat.
  Wat er met het geld gebeurd heeft de direkteur niets mee te maken. Ook wettelijk niet. Het is niet zijn verantwoordelijkheid.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 54. Blakaboy 27 augustus 2020 At 13:15
  Heeft supervrouw, parttime first lady met haar geweldige juridische kennis niet eerst een kijkje genomen in de statuten en waarom heeft ze haar man niet juridisch geadviseerd dan?
  ====

  Dus dat. Wat een afgang.


  Maak melding

 55. Plotseling weet iedereen hoe er geregeerd moet worden. Zoveel kritiek in 5 weken was nooit in 10 jaar.
  gemodereerd

 56. In lands en volksbelang mag de firstlady blijven aanzitten neks no fout zand erover en geen gelul meer.
  Was het n lichtgetinte mix als cleopatra of woei of ingrid dan was er niks aan d hand.
  Voor de verkiezingen werd er hard geschreewd dat n gladharige koeli geen pres mag worden n natuurlijk n gladharige ook geen firstlady.
  Er is sprake vn verschrikkelijk veel jaloezie uit de kamp vn de ndp’rs en in het byzonder de lichtgetinten onder hun die denken dat ze aandeelhouders zijn vn su n mogen graaien nr staatmiddelen a la dol.


  Maak melding

 57. @Taurus…je bent getraumatiseerd door iets; toch niet licht getinte mensen, hoop ik. Wat een racist!

  NdP is de enigste die alle rassen van SR vertegenwoordigd, de enigste partij met zetels in alle kiesdistricten, de meeste ad leidibg heeft, de leukste jongeren beweging, de meeste contacten heeft met landen die gediscrimeerd worden door rijke noorden, anti-kolonialistisch in woorden en daden….

  En dan zeg dat NDPers jaloers zijn op bravo of orange partij??! Laat me niet lachen….Bouta had de wind tegen, met 2 termijnen iets teveel beloofd, wat foute mensen om zich heen had, maar…..met op: met deze trend gaat flink wat mensen verraden voelen door die hebzuchtige leiders.

  Slechts 2 zetels hoeft af te hakken en NDP is weer de grootste!

  Mark my words ….NDP 2.0 will be back!
  gemodereerd

 58. Dit ding heeft gefraudeerd toen hij het apk gebeuren bestierde, nam gedwongen steekpenningen van garagehouders die de apk mochten uitvoeren. Waarvoor denk je dat het ding van een vp hem daar heeft neer gezet.
  Aantal jaren geleden moest staatsolie een aantal werknemers van Surinaamse afkomst maar met een Nederlands paspoort ontslaan van hogerhand.
  Weet niet waar dit ding het ingenieursopleiding heeft gedaan en gehaald, want als je het hoor praten
  Lijkt het net een kind van 6 jaar evenals zijn broer dat zich vp noemt.
  Deze is met als de vorige pres ook een moordenaar geweest.
  Heeft 15 jongemannen dien laten verdwijnen,tot de dag van heden zitten de ouders in het ongewis omtrent hun zonen.


  Maak melding

 59. Dit ding heeft gefraudeerd toen hij het apk gebeuren bestierde, nam gedwongen steekpenningen van garagehouders die de apk mochten uitvoeren. Waarvoor denk je dat het ding van een vp hem daar heeft neer gezet.
  Aantal jaren geleden moest staatsolie een aantal werknemers van Surinaamse afkomst maar met een Nederlands paspoort ontslaan van hogerhand.
  Weet niet waar dit ding het ingenieursopleiding heeft gedaan en behaald, want als je het hoor praten
  Lijkt het net een kind van 6 jaar evenals zijn broer dat zich vp noemt.
  Deze is net als de vorige pres ook een moordenaar geweest.
  Heeft 15 jongemannen doen laten verdwijnen,tot de dag van heden zitten de ouders in het ongewis omtrent hun zonen.


  Maak melding

 60. En ik maar denken dat wij het beter zouden doen! Voor wie gelden de gemaakte regels wel en voor wie niet?!
  Gewoon opzouten met deze overtreders van de regels. Volk van Suriname let op uw zaak. Dit is niet verkoopbaar. Als jullie dit accepteren kunnen ze net zo goed de MOORDENAAR Bouterse tot koning maken de slang met gespleten tong tot onderkoning, Santokhi is dan lakei.


  Maak melding

 61. @ robles
  je kan beter aan die ndper elias vragen die nog steeds directeur is waarom hij dat niet wist?
  als langdurige aanwezig bij staatsolie zou hij juist echt op de hoogte moeten zijn van de statuten.
  iemand die ergens begint te werken, kan er logisch wel vanuit gaan dat degene die hun aanneemt hun eigen statuten kent. al helemaal als de aanwezige directeur niet wijzigt.

  anderzijds… melissa is gekwalificeerd…. die brunswijk is totaal niet gekwalificeerd.
  in de hoedanigheid waar rat bouta het land gelaten heeft… geef ik toch het voordeel van de twijfel aan melissa…. alle ogen zijn toch al gericht op haar.. dus we zullen snel genoeg zien of het goed of fout zit.
  tsjah het is niet de slimste zet van chan..maar redelijk begrijpbaar als je het land weer op moet bouwen. dan wil je iemand die je 100% vertrouwt alleen op die positie zetten, wat chan dus gedaan heeft.
  want het gaat hier wel om een groot inkomen van het land.
  en niet het 1 of ander stuiver bedrijfje.

  ook wel weer lachen hoe ndpers nu opeens over regels en wetten beginnen die ze 10 jaar lang niet gevolgt hebben, en alles leeggeroofd hebben.
  en nu overal maar over aan het klagen zijn.
  dachten die domme ezels nu echt dat dat eeuwig door zou gaan? blijkbaar wel dus.
  ik kan nog wel begrijpen dat er ndpers zijn, maar mensen die boefdraad en consorten beschermen?? sorry maar met die mensen wil en moet je niets te maken hebben.
  gegarandeerde narigheid


  Maak melding

 62. Deze wijziging is een van de vele boobytraps die Bouterse heeft geplaatst.
  Bouterse heeft nog meer boobytraps verstopt om het de regering Santokhi moeilijk te maken. En waarschijnlijk zit er een heftige verstopt waardoor de regering kan vallen.

  Z. E. Santokhi dubbel check alles voordat je beslissingen neem ! Pas je strategie aan !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 63. Heeft mevrouw Melissa Seenacherry al kennis genomen van de statuten en wat zegt haar advocaten inborst? De statuten handhaven of negeren?
  De president heeft kort geleden gezworen de wetten te handhaven. Meent hij dat? Dan moet hij doen wat recht is.

  Leo Brunswijk is een Nederlander en wil de grote jongen uithangen in Suriname. Laat hij oprotten naar Nederland.
  In Nederland zou hij niet eens in de vakbondsraad van een bedrijf worden gekozen laat staan in de RvC.
  gemodereerd

 64. Mevrouw Melissa Seenacherry heeft intussen al kennis genomen van de statuten en wat zegt haar advocaten inborst? De statuten handhaven of negeren?
  Ai, de president heeft kort geleden gezworen de wetten te handhaven. Meent hij dat? Dan moet hij doen wat recht is.

  Leo Brunswijk is een Nederlander en wil de grote jongen uithangen in Suriname. Laat hij dat gaan doen in Nederland.
  In Nederland zou hij niet eens in de vakbondsraad van een bedrijf worden gekozen laat staan in de RvC.
  gemodereerd

 65. @zandloper
  Santokhi heeft een Lege staatskas overgenomen.
  Dat weet een ieder.Santokhi is in geen geval verantwoordelijk geweest voor wat inkomsten en uitgaven betreft.Hij is niet degene die verantwoordelijk is voor de chaos dat heerst in Suriname.
  Waar het geld is hier voor moet bouta verantwoording afleggen.Wij vragen hem daarom…pe a moni de?!
  Jij lag te slapen zeker !!


  Maak melding

 66. Veels te lange dicussie voor dit onderwerp ,goedt is goedt en fout is fout ,daar tussen zit niks. Is logisch dat men dit terug draait niet klagen van maar toen dit of dat .


  Maak melding

 67. Ray, Santhoki en vrouw houden Brunswijk en co in de gaten, en wij de zwijgende meerderheid houden Santhoki en co in de gaten, we hebben leiders gekend die later grote mis leiders zijn
  geworden, we will watch them.
  Groetjes


  Maak melding

 68. Jullie weten wel te overdryven hoor ,zo is alles wat fout gaat de schuldt van Bouterse?
  zwaar overdreven vindt ik. het lykt my dat de gehele Surinaamse bevolking schuldig is aan de teloorgang van dit landt, en zeker de politici moet zich dit aantrekken
  Men moet zich dan ook niet meer op het verleden beroepen maar bruggen naar de toekomst slaan . Dat valt slecht als er personen zyn die met wrok en verbitterd de toekomst voor ons gaan bepalen
  wil je een goede leider zyn dan moet je kunnen anticiperen naar de toekomst
  en laat u niet door etnisiciteit leiden want dat is het grootste gevaar


  Maak melding

 69. Ik weet nog goed dat Chan terugkerend van een bezoek aan Nederland linea recta naar Bouterse ging om er verslag van uit te brengen zonder dat hij zijn eigen partijleden over de resultaten van dat bezoek had geïnformeerd . Toen fronsten mijn wenkbrauwen zich al. En dat terwijl Chan ,in ieder geval verbaal, tegen het bewind Bouterse tekeer ging. Vreemd toen al.


  Maak melding

 70. @Ray, ik vraag het mij ook af, pe a moni de, maar als Chan niet eens een eenvoudige boekhoudkundige formule weet te hanteren om de 3 miljard in de boeken te zien, dan zal hij het nooit vinden, en dat is mijn probleem met hem. Zijn verklaring over de 3 mlj van staatsolie in 10jaar getuigd van onkunde om de rest van het geld op te sporen. Chan heeft bovendien 10 jaar in de oppositie zitten slapen, anders zou hij wel moeten weten wat er met die 3 miljard is gebeurd. !0 jaar slechte oppositie van Chan geeft geen goed gevoel voor deskundigheid. In plaats van zijn vrouw als RvC bij staatsolie is hij beter af met een goede boekhouder.


  Maak melding

 71. Deze is een blunder van formaat. Deze blunder moet iemand adopteren en conserveren. Het symboliseert wat de Surinaamse samenleving te wachten staat. Een president die zat op te scheppen over de (juridische ) kwaliteiten van de first lady en een first lady die niet eens de statuten van Staatsolie heeft doorgenomen. Hoe kan men aan zo iemand internationale contracten voorleggen om te screenen. Niet geschikt. Check, check.

  Ik zij het al eerder in een andere discussie dat deze mensen hun dossiers niet kennen. De beschuldigingen van hen aan het adres van de NDP-ers is allemaal drijfzand. Allemaal bluf. Tot mij begint ook het besef door te dringen dat deze geparachuteerde first lady een applicatiecursus Internationale Business Recht van bedenkelijk niveau ergens heeft gevolgd.


  Maak melding

 72. Kijk eens, Alsjeblieft Suriname🤣
  Nu komt de aap uit de mouw, zoals we in Nederland zeggen. Hij was soort van anti corruptie en soort van eerlijk? Chandrika mag zelf geen direct aandeel hebben in staatsolie dus probeert hij het via z’n vrouw, die 0,0 zaken te regelen heeft met staatsolie als first Lady 🤣🤣👌. Geweldig dit. Voor allerlei zaken in Suriname kan ik niets als Nederlander, maar de broer van Brunsi kan plaats nemen in de raad van commissarissen 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  gemodereerd

 73. @@@doordouwer … je verkeert in DROMENLAND … droom lekker verder !!!!

  Begin regels van een lied … “ontwaakt gij die slaapt ” ….. maar als je wordt zul je merken en ervaren … NOOIT MEER NDP … NUNCA MAS … de NATIONALE DIEVEN PARTIJ !!!

  NDP … kome pè !!!!!! NDP … om wat te doen !!!! NDP … om het land weer naar de AFGROND te leiden ?????

  @@@doordouwer … DRING SWIET DRING … de realiteit van de 21ste eeuw is NOOIT … NUNCA … NADA MAS NDP !!!!!!!!
  gemodereerd

 74. Rbrown 28 augustus 2020 At 00:26
  …….” het lykt my dat de gehele Surinaamse bevolking schuldig is aan de teloorgang van dit landt, en zeker de politici moet zich dit aantrekken ….. ”
  ***************************************************

  @Rbrown … je slaat de spijker op z’n kop.

  Toen het allemaal verkeerd ging … jonge mannen/vrouwen stonden op om te protesteren tegen corruptie en wanbeleid …. kregen ze steun ???

  De roep om mee te protesteren was aan “dove mans oren ” van de Oppositie partijen.

  Steun van de zwijgende … ontevreden meerderheid …. bleef uit.

  De jonge PATRIOTTEN { mannen/vrouwen } … werden zelfs belachelijk gemaakt … zelfs uitgescholden.

  Vandaag de dag zitten wij met de … AANGEBRANDE PEREN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  gemodereerd

 75. RobG
  Waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt. U zoomt nu in op een formaliteit/ slordig stom ik ben het met u eens.
  Echter u vraagt zich drie dingen niet af.
  1>> Wat is er aangetroffen.
  2>> Met wie moeten de problemen opgelost worden.
  3>> Zijn die te vertrouwen.

  Ad 1.
  Het begint duidelijk te worden wat er aangetroffen is. Lees wat Gersie schrijft, om zich zelf te ontlasten, over de jaarekeningen en de monetaire financiering.

  Ad 2.
  Het Kabinet van de president (was 1.500 mensen) heeft alles weg gesleept en lijkt in rook opgegaan. Santohki draait met vrijwilligers, o.a. zijn echtgenote het kabinet van de president.

  Ad3.
  Ze zijn niet te vertrouwen gezien de puinhopen die zich overal openbaren. Denk alleen maar aan EBS en Olibis en de Gasbomen waar jaarlijks $ 10.500.000 subsidie in de zaken van Sibilo verdween sinds 2014 omdat EBS geplunderd is.
  EBS had onder Vene III SRD 300.000.000 subsidie en nu SRD 1.000.000.000 ondanks Boerenveen/ Rusland/Parmessar etc.
  Denk aan de achterstallige betalingen van EBS aan Staatsolie.

  U zoomt in op kleinigheden om de echte ellende te verhullen.

  Wacht aub even af.


  Maak melding

 76. Een “way out” voor de President van Suriname.
  Het is geen gezonde situatie als jij toestemt dat jou levenspartner de First Lady, werkzaamheden in overheidsdiensten doet.
  Het is niet integer en linksom of rechtsom riekt het altijd naar belangenverstrengeling.
  President Santokhi, niet eraan meedoen dus.


  Maak melding

 77. Voor de mensen die l*llen over het opleidingsniveau van mw. Chan…

  Volgens LinkedIn is ze pas in 2018/2019 afgestudeerd. Ja, ‘hoogopgeleid’… Werkervaring, nee!

  Recent stond er nog een artikel in de Ware Tijd over de beëdiging van enkele advocaten. Daar zat deze dame ook bij.

  Vandaar de leeftijdsgrens van 45 jaar en de vereiste ervaring


  Maak melding

 78. Hulde aan deze persoon die dit geschreven heeft:

  BETER TEN HALVE GEKEERD DAN TEN HELE GEDWAALD

  Tijdens mijn werk in Suriname heb ik het land leren waarderen. Suriname is een prachtig land met een overweldigende natuur, een heerlijk klimaat en een plezierige bevolking. Het multi-etnische karakter van de samenleving vormt een oase van culturele verscheidenheid, prachtige kleding, boeiende kunst en heerlijk eten. Maar ik zag ook de traditionele maatschappelijk-economische segmentatie op basis van etniciteit en de langdurige invloed van de soldaten die destijds een staatsgreep pleegden en later met een populistische politieke partij de macht naar zich toe trokken. Helaas is, mede door het gebrek aan ethisch besef en intellect bij de soldaten, het land langdurig geleid als een voortzetting van de militaire dictatuur. Machtsmisbruik, corruptie, zelfverrijking, vriendjespolitiek en een schrijnend gebrek aan basale bestuurlijke vaardigheden, zijn door de vorige regering geïnstitutionaliseerd. Het land is geheel leeggeroofd en staat er financieel-economisch berooid voor.

  Na tien jaar regeringsmacht tijdens twee kabinetten onder leiding van de toenmalige couppleger, lijkt daar een einde aan te komen. De loze beloftes waar het volk bij de verkiezingen in 2015 nog in geloofde, konden door de lege schatkist en de enorme overheidsschulden, niet worden ingelost. Het volk koos dit jaar voor ingrijpende verandering. Geënthousiasmeerd door de protestbewegingen en nieuwe politieke partijen van jonge Surinamers, liet men de politieke partij van de couppleger, inmiddels veroordeeld tot een langdurige gevangenisstraf voor betrokkenheid bij meervoudige moord, vallen als een baksteen. Helaas voor de nieuwe lichting politici, gingen de stemmen vooral naar de VHP van Chan Santokhi, die zich goed had gepresenteerd als de maatschappelijke verbinder die korte metten zou maken met de fouten uit het verleden en Suriname welvaart en welzijn te brengen.

  Wat was het spannend rond de verkiezingen in mei! Zouden deze wel doorgaan tijdens de coronacrisis? Zou de zittende regering niet frauderen? Het hele Surinaamse volk en velen in het buitenland volgden de afronding van de tellingen in het Nationaal Indoor Stadion via social media. Het leek een eeuwigheid te duren, maar uiteindelijk bleken de verkiezingen eerlijk te zijn verlopen en kwam de VHP als grote winnaar uit de bus. Er ging een zucht van opluchting door het land. Eindelijk was afscheid genomen van de oude politiek en alles zou anders worden. De VHP en later de regeringscoalitie presenteerden compacte plannen. Deze werden kritisch beschouwd vanwege de soms beperkte diepgang en het ontbreken van concrete initiatieven, maar de uitgangspunten waren goed. Er zou onder meer gewerkt worden aan goed integer bestuur en leiderschap, een efficiënte overheid als betrouwbare partner, versterking van toezicht en controle, bestrijding van nepotisme en corruptie, het op orde brengen van de overheidsfinanciën en transparantie en verantwoording.

  De nieuwe regering is inmiddels ruim een maand aan de slag en heeft zich verdiept in de erfenis die de vorige regering naliet. Het land blijkt er nog veel slechter voor te staan dan men al dacht. Er zijn ingrijpende maatregelen nodig om de boel op orde te krijgen. Hoewel de regering ongetwijfeld zijn best zal doen om de door fraude en corruptie weggesluisde middelen terug te krijgen, is het toch het volk dat het gelag betaalt door hogere belastingen, het wegvallen van subsidie op elektriciteit, gas en water en een verdere daling van de waarde van de Surinaamse dollar. Dat is simpelweg onvermijdelijk. De regering Santokhi loopt het risico dat het volk zijn beklag doet en, ten onrechte, constateert dat het er onder de nieuwe regering niet beter op wordt. Dat vraagt heel veel uitleg in eenvoudige taal, zodat het volk er begrip voor op kan brengen dat het land eerst door een diep dal moet voordat de heuvel kan worden beklommen.

  De regering-Santokhi kan direct laten zien waarin zij verschilt van de vorige regering. Niet alle maatregelen hebben pas effect op lange termijn. Veel verbeteringen kunnen onmiddellijk worden ingevoerd en wanneer het volk hiervan kennis neemt, zal dat enorm worden gewaardeerd. Daarmee wordt vertrouwen gecreëerd, dat hard nodig is om de acceptatie van de strenge maar noodzakelijke maatregelen te verhogen. Helaas blijkt dat op een aantal punten ernstig mis te gaan. De regering-Santokhi beloofde op de centjes te zullen letten. Er was veel commotie na de machtsoverdracht rond de vermeende diefstal van dienstvoertuigen door voormalige bewindspersonen. Ik vroeg mij toen af waarom ministers van een klein land met grote financiële problemen, eigenlijk een dienstvoertuig moeten hebben. De meesten van hen wonen relatief dichtbij hun ministerie en beschikken over eigen vervoer. Waarom is de nieuwe regering er niet toe overgegaan om een vergoeding voor de werkelijke reiskosten te verstrekken? Volgens de media heeft de regering besloten om drieëntwintig zeer luxe terreinwagens te huren voor 138.000 USD per maand. Dan wordt het moeilijk om uit te leggen dat de regering een solidariteitsheffing invoert om de inkomsten van de overheid te verhogen.

  Ik ergerde mij tijdens mijn verblijf in Suriname mateloos aan het nepotisme en het cliëntelisme van de vorige regering. De regering bevoordeelde ongelimiteerd en ongegeneerd familieleden en vrienden door hen in hoge functies bij de overheid of parastatale bedrijven te benoemen, terwijl zij hiervoor meestal niet de competenties hadden. De regering gunde opdrachten aan bevriende relaties zonder de gebruikelijke procedures voor offertes en aanbestedingen, waarbij er dikwijls veel geld aan de strijkstok bleef hangen in de vorm van kickback-betalingen. Veel bekende voormalige politici en bevriende ondernemers zijn hierdoor rijk geworden. Om de continuïteit van de regeermacht te garanderen, gunde de regering rendabele opdrachten aan bevriende relaties die daarvoor hun financiële en politiek steun toezegden. Dat laatste heeft de vorige regering uiteindelijk niet in het zadel gehouden, vermoedelijk tegen de eigen verwachting in, omdat de koopkracht van het volk al naar een dieptepunt was gedaald. Gelukkig zou aan dit nepotisme en cliëntelisme snel een einde komen, dacht ik naïef, nu de nieuwe regering aan de slag is.

  Wanneer een nieuwe regering aantreedt, worden vanzelfsprekend de politieke bewindspersonen vervangen. Soms gaat de vervanging in bepaalde landen nog een stapje verder en raakt het ook de top van de ministeries en de overheidsinstellingen. Het is geen vanzelfsprekendheid in moderne, goed functionerende parlementaire democratieën, dat de gehele top van de ministeries, overheids- en semioverheidsinstellingen en parastatale ondernemingen wordt vervangen. Gelet op het voorheen bestaande nepotisme en cliëntelisme, begrijp ik de noodzaak om de vele incapabele personen te vervangen, maar het zou in de toekomst niet langer nodig moeten zijn.

  Personen komen slechts voor hoge functies bij de overheid of parastatale bedrijven in aanmerking wanneer zij aan de daarvoor gestelde vereisten voldoen. Dit is een open deur, toch? Om zeker te stellen dat hieraan wordt voldaan, is doorgaans in wetgeving en in codes voor goed ondernemingsbestuur vastgelegd aan welke voorwaarden moet worden voldaan. De Surinaamse wet verbiedt de bevoordeling van familieleden en relaties door bewindspersonen vanwege het risico van belangenverstrengeling. Daarom kunnen deze familieleden en relaties, helaas voor hen, geen hoge functies bij de overheid of parastatale bedrijven vervullen zodra hun familielid als bewindspersoon is aangetreden. Evenzo mag er geen sprake zijn van potentieel tegengestelde belangen wanneer iemand meerdere functies vervuld. Zo mag iemand nooit tegelijkertijd een functie vervullen bij twee bedrijven die een zakelijke relatie met elkaar hebben, dan is er namelijk altijd sprake van een tegengesteld belang. Dat is in veel codes voor goed ondernemingsbestuur ook zo vermeld, maar op basis van gezond verstand, kan iedereen dat zelf bedenken. Een combinatie van functies bij veel grote ondernemingen is toch al niet goed, omdat de macht van betrokkene dan te groot wordt en onvoldoende tijd beschikbaar is om elke functie goed te vervullen.

  Tot mijn grote verbazing stelde Santokhi zijn echtgenote aan op een politieke functie en als lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van Staatsolie, twee blunders van formaat. Het spreekt voor zich dat zij, conform de wet, alleen de ceremoniële functies mag vervullen die passen bij de partner van de president en niet benoemd mag worden in een presidentiële commissie. Dat is in strijd met de wet en met democratische beginselen. Evenzo is sprake van belangenverstrengeling wanneer de president zijn vrouw benoemd als lid van de RvC van Staatsolie. Dat mag gewoon niet. De president roemt zijn echtgenote om haar juridische expertise en omdat ze een aantal opleidingen heeft afgerond, maar de relevantie hiervan is nihil. Volgens het reglement van de RvC van Staatsolie, moeten alle leden van de raad ten minste tien jaar als CEO of op het niveau van senior management hebben gefunctioneerd bij een bedrijf met vergelijkbare omvang en financieel onderlegd zijn. Ik vermoed dat de echtgenote van de president hier niet aan voldoet. Met haar juridische kennis had zij zelf moeten vaststellen, dat zij niet voor benoeming in aanmerking komt.

  De reacties in de pers en op sociale media op de functies van de echtgenote van de president waren fel, en terecht. Het aantal kritische reacties verveelvoudigde toen bleek dat de vicepresident kwistig strooide met functies voor zijn familieleden. Zijn broer is lid van de RvC van Havenbeheer, Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, Energiebedrijven Suriname en Staatsolie. Het mag duidelijk zijn dat hij daarmee tegenstrijdige belangen vertegenwoordigt, een te grote machtspositie heeft en als broer van de vicepresident, te direct gerelateerd is aan de politieke macht. Met de ontkenning dat sprake is van belangenverstrengeling en concentratie van macht, bewijst hij zijn onkunde. Dat blijkt ook uit zijn opmerking dat ‘’de president de baas is van alle bedrijven in het land. Dat vindt niemand te veel, want anders zouden er presidenten moeten zijn op allerlei niveau’’. De vicepresident benoemde ook enkele van zijn kinderen op hoge posities. Waar houdt dit op? Hij schept erover op wel honderd kinderen te hebben. Het is lastig om te bepalen of hij weer één van zijn vele kinderen heeft bevoordeeld. De meesten dragen niet zijn familienaam, omdat hij ze niet heeft erkend. Het was waarschijnlijk valse hoop om te denken dat een vermeende oorlogsmisdadiger en veroordeelde drugscrimineel die op dubieuze wijze zijn rijkdom vergaarde, na jaren in zijn voordeel zou zijn veranderd.

  Op sociale media circuleren meer aanstellingen van familieleden en relaties van de leden van het kabinet die als onzuiver worden aangemerkt. Ik kan deze niet allemaal beoordelen. De ontzetting in de media en op sociale media over deze aanstellingen is groot. Nu al stellen velen vast dat de regering-Santokhi, niets beter is dat de regering die het volk naar huis heeft gestuurd. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Er is nog zoveel werk te verzetten voordat het Surinaamse volk de eerste vruchten kan plukken van de ingezette verbeteringen. Veel verbeteringen zullen pas op lange termijn merkbaar zijn. Indien en voor zover het mogelijk is om verbeteringen op korte termijn door te voeren, moet Santokhi dat niet nalaten. Suriname mag niet weer vervallen in het nepotisme en het cliëntelisme waarvoor de vorige regering zo werd verfoeid. Suriname moet nu eindelijk eens ophouden om politieke macht te beschouwen als een mogelijkheid om partijgetrouwen en familieleden aan een betaalde baan te helpen. Wanneer het nodig is om daarvoor de vicepresident of andere bewindslieden tot de orde te roepen, vraag ik Chan Santokhi om dat te doen. Chan, draai de benoemingen die in strijd zijn met de wet, codes voor goed ondernemingsbestuur en gezond verstand, zo snel mogelijk terug. Voorkom dat je goodwill al in de eerste maanden is verspeeld. Het Surinaamse volk heeft de nieuwe regering de komende jaren hard nodig.

  H.M.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.