Ramdin: “Niets gezegd over excuses of dat Suriname geen excuses wil”

66
De Surinaamse minister Ramdin
De Surinaamse minister van BuZa Ramdin

De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Albert Ramdin heeft gereageerd op de ophef die onder voornamelijk Afro-Surinamers is ontstaan over een artikel in De Telegraaf over de slavernij. Volgens dat artikel zou de minister gezegd hebben dat ‘Suriname geen excuses hoeft van Nederland voor het slavernijverleden‘. Ramdin ontkent echter dat hij dit zo gezegd heeft.

Een journalist van De Telegraaf heeft uit antwoorden van minister Albert Ramdin eigen conclusies getrokken en daarover een krantenkop en nieuwsartikel gemaakt, schijft de Surinaamse krant De Ware Tijd (dWT) vanmorgen.

“Ik heb nadrukkelijk niets gezegd over excuses of dat Suriname geen excuses wil. Het woord excuses is op geen enkel moment geuit. Het is gewoon niet gezegd”, zegt Ramdin tegen de krant. Via de Surinaamse ambassade in Nederland zal een brief naar De Telegraaf worden gestuurd waarin geprotesteerd wordt tegen de berichtgeving en zal rectificatie worden geëist.

Hij zegt begrip te hebben voor de verontwaardigde reacties. Alleen heeft hij er moeite mee dat het etnische erbij is gehaald. “Het is jammer dat sommige mensen zo etnisch denken. De discussie heeft daar geen baat bij” aldus de minister tegen dWT.

Het was overigens niet alleen etnisch maar ook racistisch. Onder afro-surinamers werd bijvoorbeeld onderstaand Whatsapp bericht verspreid waarin Ramdin werd uitgemaakt voor koelie:

66 REACTIES

 1. =Ik weet uit ervaring dat de telegraaf een sensatie blad is en houd ervan om zaken op te blazen.

  Het is geel gemakkelijk om iemand kapot te maken via de krant, facebook en dergelijke media’s.

  Meneer Rabin heeft jaren in verschillende landen gewerkt en spreekt ook verschillende talen. Ook heeft hij veel kunnen bereiken voor Su.


  Maak melding

 2. Niet te geloven, dit is al de tweede keer, zodra regeringsleden praten met Nederlandse journalisten , heerst er bij thuis komst altijd Babylonische verwarring. De pres deed dat bij de kwestie uitlevering Bouterse, en nu de minister van buitenlandse zaken over de slavernij. De journalisten hebben dan niet goed geluisterd, haha wie moet je nauw geloven. Btw, de regering gaat door met familie en vriendjes te accommoderen, zie vp brunswijk benoemingen, nu is de pres weer aan de beurt, nog ongeveer 169 benoemingen te gaan. Misschien kom ik nog aan de beurt als er geen familie en vriendjes meer over zijn, wie weet.😜😜groetjes


  Maak melding

 3. Wat is die Armand Zunder een grote muggenzifter. Hij is door deze regering itgekotst, nadat hij door DDB gebombardeert was tot directeur van de Belastingen en daarvoor zoveel critiek was om zijn mogelijke voordracht als Gouvernor van CBvS, is dit voor hem een gelegenheid om zijn gal te spuwen. Wat een “loser” is het toch. Hij denkt dat ie heel wat is, maar gewoon een gelukszoeker, dat zeker.


  Maak melding

 4. Waar is Luciën met zijn grote bek die ieder keer hier mekert over racisme? Zo zie je maar Luciën dat jou “soort” ook niet achterblijft met racistische uitlatingen. Dus hou voortaan ook je gore “afvoerput” dicht voor je een opmerking hier maakt over racisme.


  Maak melding

 5. Surinamers kunnen geen kritiek leveren zonder iemand zijn etniciteit/ras erbij te halen. Bij elk probleem wordt eerst gekeken naar de ras van de persoon ipv de persoon zelf te beoordelen, los van etniciteit.
  Wij klagen wel over de blanken maar zijn 1000x erger in stigmatiseren en vooroordelen.
  gemodereerd

 6. Stap voor stap,beetje bij beetje, waarom moet alles tegelijk, geef het de kans. De grote shit, die door die Paarse Ratten is achtergelaten😒 , gaan we stapsgewijs moeten herstellen, pas dan kunnen we verder, Nu hangt alles nog aan een zijdedraad, waarom zou alles nu ineens gelijk moeten, al die jaren met Bouta aan het bewind, heeft niemand lopen klagen. Waar zit jullie verstand.🙄 Geef het een kans weer goed te komen, verontschuldigingen zijn nog niet aan de orde, we zijn nog hard bezig, alvast de verhoudingen weer goed te krijgen..😌


  Maak melding

 7. hij hft geen bevoegdheid voor de zwarten te beslissen.
  Nooit hebben ze iets gezegd.
  Roep de nederlandse journalist dan op het matje. Nee die is blank met blauwe ogen.
  gemodereerd

 8. Wat is er racistisch aan dat bericht ? Het woord koelie ? Dan maak je ze toch uit voor nikkers…
  gemodereerd

 9. Je krijgt geen excuses, Suriname is 10 x groter dan Nederland en dat heb je gekregen…het begint al weer slecht deze nieuwe relatie, ik kan je nu al vertellen: wij Nederlanders gaan ons niet ondergeschikt maken en als je alleen wil zeiken over het verleden zoek je maar een andere partner.
  gemodereerd

 10. Wat ik zo opvallend vind ,is dat mensen niet afwachten en horen hoe de vork in de steel zit,we moeten ervoor waken dat bepaalde lieden van de afgetreden regering geen tweedracht gaat zaaien tussen de creolen en Hindoestanen, verwarring en haatzaaiers, deze regering gaat gewoon door waarmee ze bezig zijn, en degenen die dat willen saboteren , het gaat ze niet lukken, blijven jullie maar voortleven met dat NDP syndroom.


  Maak melding

 11. Ramdin zal wel gek zijn om zich aan iets te wagen wat bij voorbaat gedoemd is te mislukken. Trots, zelfrespect en waardigheid tellen niet. Hij is gegaan om te bedelen bij de meester. Wanneer jij je in een bedelpositie bevindt, kun je onmogelijk gaan eisen. Het bedelen gaat voor. Wat heeft deze huidige regering te maken met het slavernijverleden van die Surinaamse kafries ? Lekker boeien ,we gaan de meester vooral niet boos maken en nemen genoegen met de kruimels die her en der onder de tafel vallen. Wat een trots en waardig volk heeft Suriname zeg.
  gemodereerd

 12. Geen excuses, maar dan ook geen plantages die nog altijd op naam staan van Nederlanders. Neem de plantages terug en zet er bedrijven neer, wij hebben niets meer nodig van Nederland, gewoon afpakken wat ons toebehoort en ontwikkelen.
  gemodereerd

 13. Plantages op naam van de Hollanders?
  Mooi, dan staan er ook doden op naam van Hollanders, dus zijn Hollanders vervolgbaar voor de doden die ze hebben gemaakt.
  Laat de regering er werk van maken.
  Laat ze beginnen met het eisen van vervolging, veroordeling en compensatie voor de doodgeschotenen van Mariënburg. Dat was pure kwaadwillige massamoord, zoals ze dat ook in Indonesië hebben gedaan.
  gemodereerd

 14. Het is bekend dat objectiviteit bij deze krant zoek is . De redactie kan heel subtiel informatie, interviews en koppen van artikelen manipuleren. Vooral als het om dit soort onderwerpen gaat . Is ook een verkoop strategie SENSATIE VERKOOPT. Dus Telegraaf is weer blij met die subtiele manier en ouderwets koloniaal die Surinamers te misbruiken en uit te spelen tegen elkaar. Hoe voorspelbaar en een etnische verwijt storm in een glas water in Suriname zeker gegarandeerd. SURINAME wordt wakker en kijk in de TOEKOMST. En wie biedt nu minister Ramdin excuses nu zijn integriteit , imago .. ??
  gemodereerd

 15. Afro’s gebruik je verstand en laat je niet ophitsen. Want die boeroe’s
  letten op alle centen en ze zijn zeker niet in hun sas. Werk mee aan
  een betere Suriname maar wees kritisch.


  Maak melding

 16. Ja laat de regering die hollanders betalen voor wat ze ons hebben aangedaan.. ik lees weer opmerkingen hier die mij het gevoel geven dat de minister daadwerkelijk zulke uitspraken gedaan heeft, want als dat niet het geval was waarom zo in de verdediging springen… Ik weet dat de een ander soort discriminatie is in ons land en dat is misschien deels etnisch, maar dat etnische is extreem gering de vorm van discriminatie is die tussen de zogenaamde elite en de kansarmen je merkt dat helemaal in zelfs de handelingen en beslissingen van de regering de kansarmen mogen sterven terwijl de zogenaamde elite, familie en vrienden beschermd en geaccommodeerd worden!!!!
  gemodereerd

 17. Eerst was het chan nu ramdin ze hebben nooit wat gezecht het is altijd de journalist die ze verkeerd heeft begrepen als je ballen heb zeg gewoon dat je het heb gezecht nee wand ze dachten niemand kom het geweten nu dat er veel commotie is ontstaan dan krabbelen ze terug


  Maak melding

 18. De Duitsers (en Japanners) hebben ook zwarte bladzijdes in hun geschiedenis van WO II.
  Elk jaar is er een herdenking.
  Als Duitser of Japanner lijkt het mij ook niet leuk om daar telkens aan herinnerd te worden…

  Heel veel Europese landen zijn eenmaal rijk geworden door plunderen, onderdrukken en moorden van (oud)koloniën. Frankrijk profiteerd nog steeds van Afrikaanse oud koloniën door geld van ze te ontvangen (ruim 40 miljard euro jaarlijks). Ze noemen het “kolonie tax”.

  Groot Brittannië heeft in India geplunderd, gemoord en voor meer dan 45 BILJOEN USD (=45 duizend miljard) gestolen.

  Belgische Hitler: Tussen 1880 en 1910 in de voormalige “Belgische” Congo kwamen ongeveer 10 miljoen mensen om het leven als gevolg van de onderdrukking en uitbuiting door het Belgisch kolonialisme. Het verhaal van de Congolese Holocaust is zo schokkend vanwege de omvang en de manier waarop miljoenen Afrikaanse levens zijn verwoest door de Belgische Hitler Leopold II.

  Er zijn tal van zulke gevallen, waar er echt geen verontschuldigingen voor zullen worden geboden. Mensen moeten daarom ook geen verontschuldigingen verwachten.


  Maak melding

 19. @ibaH halluB
  —– 26 augustus 2020 At 15:28
  De racistische nheegers van Suriname hebben nooit de contractarbeid en rondeling veroordeeld. Alsof dat geweldig was.——-

  Anton de Kom veroordeelde de slechte behandeling en omstandigheden van de contractarbeiders en kwam voor ze op. Dus het siert je om de geschiedenis beter te kennen…


  Maak melding

 20. Heel erg jammer dat meneer Zunder de Telegraaf als bron gebruikt om zo fel uit te halen naar een minister die altijd overstijgend denk en handelt. Het is overigens bekend dat de lezersgroep van de Telegraaf vooral bestaat uit laagopgeleide blanken. Onder intellectuelen zal de Telegraaf zelden als informatie bron worden aangehaald. Meneer Zunder heeft een academische achtergrond en had dit moeten weten. Ook is opgemerkt dat meneer Ramdin zich onderdanig heeft opgesteld ten opzichte van Nederland. Ik heb dit nergens kunnen bespeuren, maar bescheidenheid siert de mens. In Nederland zijn Aziaten de meest succesvolle groep, juist door een win-win benadering. De achterban van Bouterse heeft door hun intimiderende aanpak weinig succes bereikt. Zowel in Nederland als in Suriname zitten ze dag in dag uit te klagen over Nederland. Ze zouden personen als Ramdin op hun blote knieën moeten bedanken voor de inzet.


  Maak melding

 21. De President zegt; Focus, ondanks alle tegenwerking, blijf gefocust op het doel dat je wilt behalen.

  Goed gedaan minister Ramdin.👍

  Doglas, moksies, mixed, chicos & chicas let op uw zaak!


  Maak melding

 22. Strikt beschouwd is de omschrijving “koelie” niet racistisch. Het is wel uitermate beledigend en kan en mag absoluut niet meer gebruikt worden. Kafrie ( kaffer) is ook beledigend en kan en mag ook niet meer gebruikt worden.
  gemodereerd

 23. De slavernij herdenken is een goede zaak, maar val niet steeds in dezelfde retoriek. Zie de slavernij niet als een kapstok, de Afrikanen zijn debet aan het oppakken van de Afrikanen en verhandelen aan de opkopers.
  Hoor je anderen klagen over misstanden, ze gaan door om zichzelf te ontwikkelen. Als de Hollanders excuses aanbieden over de gruweldaden, zouden de Afro’s dan pas zichzelf gaan ontwikkelen??
  Voelen de Afro’s nog steeds de zweepslagen van toen. Wat is er van de slaven terecht gekomen na de afschaffing?? Hou een keer op met slavernij gedonder. Wie heeft het land uitgebuit na de onafhankelijkheid???
  En maar steeds uitschelden op de Hollanders stelletje hypocrieten!!!!
  gemodereerd

 24. De NDP fractie moet excuses aanbieden aan de surinaamse bevolking en het verdwenen geld terug geven. Hier hebben surinamers meer aan, dan excuses uit Holland. Want het zijn geen Nederlanders die Suriname onderdrukt, misleid en besteeld. Men moet maar eens leren, uit de slachtoffer rol te denken.
  En nog iets als de minister is gaan bedelen, wat niet het geval is. Is het in de belang van Surinamers zodat er minder Covid 19 besmettingen zullen zijn.
  Dus hou eens op met klagen en Move On !!


  Maak melding

 25. Compensatie hoeft niet eens, gewoon afpakken wat ze nog op hun naam hebben staan, en waarvoor de Surinamers hebben gezwoegd.
  gemodereerd

 26. Laat de zwarte die zich zo racistisch over Ramdhin en Hindoestanen heeft uitgelaten vervolgen . Die aangifte tegen die zwarte racist en vervolg in tot in zijn mars. Zij hebben de mond vol over racisme en discriminatie maar zelf zijn het de grootste racisten.
  gemodereerd

 27. zandloper 26 augustus 2020 At 16:26
  Compensatie hoeft niet eens, gewoon afpakken wat ze nog op hun naam hebben staan, en waarvoor de Surinamers hebben gezwoegd.

  Waarom hoorde ik een dergelijk voorstel niet toen dictator Bouterse nog voor het zeggen had? Ophitser die je bent.
  gemodereerd

 28. De belangrijkste reactie van minister Ramdin wordt niet opgemerkt, namelijk “Het is jammer dat sommige mensen zo etnisch denken”. Het is niet alleen etnisch maar ook racistisch. Dit is een onderbelicht probleem in SU. Willen we een natie zijn dan moeten we ophouden om elkaar koeli, jampa of blakamang te noemen. Alleen dan kunnen wij als Sranangmang denken en handelen en Suriname opbouwen. Wan pipel.


  Maak melding

 29. Surinamers verdienen het niet geholpen te worden en een goed leven te hebben , nat dat jullie bouterse 10 jaar de macht gaven en jullie kapot zijn , mogen die Hindoestanen en de Hollanders jullie komen helpen jullie kinderen te besparen voor jullie hersenloos gedrag ,zo dat jullie kinderen tot nog een goed leven hebben !


  Maak melding

 30. Afro-Surinamers moeten eerst de verontschuldiging eisen van hun eigen volk.
  Ze zijn door hun eigen mensen verkocht.
  Bepaalde leden van deze groep lopen daarom bewust en onbewust, daarom met een minderwaardigheidscomplex;Hooghart weet er alles van.
  gemodereerd

 31. Alsof een excuus moesje naar Parijs brengt
  Ik heb niks aan een excuus met een excuus word het verleden niet ongedaan gemaakt niks en ook niks kan het verleden recht trekken
  gemodereerd

 32. Sorry ik kan het gewoon niet laten ik moet iets kwijt.
  Sorry zeggen en dan gaan geld van ze eisen en als wij geld hebben ontvangen wat gaan wij ermee doen.? Het land ontwikkelen?
  In de afgelopen jaren is er geen enkele ontwikkeling gekomen.
  1. 3.6 miljard nederlandse guldens naar de klote.
  2. Brynzeel naar de klote.
  3. Suralco naar de klote.
  4. Staatsolie net niet naar de klote maar het heeft weinig gescheeld of het was verkocht door bhouta en wijdenbosch
  5.Victoria een goed draaiend palmolie plantage naar de klote.
  Wij surinamers zijn geen opbouwers wij zijn geboren om dingen naar de klote te helpen.
  gemodereerd

 33. Donder toch op met excuses. Daar zijn ze weer. Het draait alleen maar om schadevergoeding. Ga toch werken voor je geld. Kijk vooruit en niet naar het verleden. Sommige mensen willen gewoon niet werken, maar geld halen. Wat een club.


  Maak melding

 34. Robbie we kennen jou soort.

  Welles en nietes daar hebben we niks aan .
  Altijd maar tegen de schenen schoppen van afro surinamers.

  Waarschijnlijk ben je gewoon door de mand gevallen.
  Klaag ze anders aan toch.


  Maak melding

 35. In mijn ogen waren de Afrikaanse koningen en de stamoudsten degenen die er baat bij hadden om de slavernij in stand te houden. Sterke gezonde kinderen werden verkocht aan Europeanen !
  gemodereerd

 36. Het is duidelijk dat die journalist een verborgen agenda erop na heeft gehouden.
  Een journalist weet donders goed met welk doel die een stuk schrijft. Daarvoor hebben ze gestudeerd, het is hun vak. Woorden verdraaien, uitspraken helemaal uit context plaatsen en de nadruk leggen op iets negatiefs is iets waar sensatie journalisten heel erg goed in zijn.


  Maak melding

 37. Rasta, De Hollanders zijn de leermeester van de paarse ratten geweest, het volk heeft de paarse ratten en hun leermeesters afgezet. Nu gaat een gedeelte terug naar de leermeesters van de paarse ratten, blijkbaar om zich te laten trainen om zodoende, grotere paarse ratten te worden.
  Generaliseer maar lekker door, bovendien vraag ik me af of je een echte rasta bent of een Sadoe.


  Maak melding

 38. @ Zandloper ik denk dat hij een echte rasta is want een Sadhu is vergeleken met de zwarte rasta’s nog steeds slimmer dan heb.
  gemodereerd

 39. Bouta heeft ook nog steeds niet zijn excuses aangeboden voor de 15 december moorden.
  Er wordt ook nog steeds elke dag mensen vermoord in ons land. Hoe i dit mogelijk en geen enkel spijt betuiging of excuses. De Telegraaf is een krant die zo maar iets schrijft. Deze journalist moet ontslagen worden.
  gemodereerd

 40. Eeeeeeh, boekoendoe dai tongo i tollie noh!!! Ik heb ’t gezecht!
  ============================================
  Ric 26 augustus 2020 At 15:48

  Eerst was het chan nu ramdin ze hebben nooit wat gezecht het is altijd de journalist die ze verkeerd heeft begrepen als je ballen heb zeg gewoon dat je het heb gezecht nee wand ze dachten niemand kom het geweten nu dat er veel commotie is ontstaan dan krabbelen ze terug


  Maak melding

 41. Volgens dat artikel zou de minister gezegd hebben dat ‘Suriname geen excuses hoeft van Nederland voor het slavernijverleden‘. Ramdin ontkent echter dat hij dit zo gezegd heeft.
  ———

  Dus hij heeft het wel gezegd, alleen anders.
  Ik zou het volgende zeggen: ik hoef je excuses niet, ik wil geld en hulp. Want het land is failliet. Niet door de Nederlandse slavenhouders, maar door de slavenhouders van de NDP. Ze hielden de arme marrons verslaafd aan gratis BBmetR ipv werk en inkomen voor hun te creëren.


  Maak melding

 42. Wat een mooi interview van afgelopen zondagavond met de Surinaamse Minister van Buitenlandse Zaken, de heer Albert Ramdin bij Met Het Oog Op Morgen met presentatrice Sheila Sitalsing.

  Ik heb met veel plezier geluisterd naar Uw keurige uiteenzetting!
  Wat een verademing!

  Minister Ramdin, U bent een Zeer Bekwame Minister!
  Ik heb het volste vertrouwen in U!!

  Hoop U, als vaste luisteraar, weer gauw te mogen horen bij Met Het Oog!

  Wens U veel succes toe met alle verdere vruchtbare gesprekken!
  gemodereerd

 43. Of je aan een Afrikaanse Awarie bent of een Surinaamse Awarie ,maar een Awarie blijft altijd een Awarie .Deze Awaries hebben altijd veroordelen over Hindoestanen / Racistische opmerkingen ( Koelies ) terwijl deze Awaries van Somalische Zundert de grootste racisten op wereld zijn. Wie moet excuses aanbieden en aan wie en waarom.
  gemodereerd

 44. ZIJN 100% DE ONGESCHOOLDE NDP AANHANGERS DIE MET EEN LAAG IQ DIE DINGEN NIET KUNNEN ANALYSEREN.
  DING NO KA DAT DING NO SAB SA RAMDIN E LEG UIT.

  ZIJN AANHANGERS VAN DE BERM DDB.

  AAN DE HEER RAMDIN: NEEM HET MET EEN KORRELTJE ZOUT. ZE HEBBEN NIKS TE VRETEN MAAR LULLEN VOOR 10. ZELF EEN ONDERDAK HEBBEN ZE NIET.


  Maak melding

 45. ibaH halluB 26 augustus 2020 At 15:28

  De racistische nheegers van Suriname hebben nooit de contractarbeid en rondeling veroordeeld. Alsof dat geweldig was.
  =
  =
  =
  De racistische onraakbare dalits uit India zijn vrijwillig naar Suriname gekomen als tijdelijke contractarbeiders. De dalits uit india weten waar ze vandaan komen en niemand houdt ze tegen om terug naar huis tegaan. Wat er aan de hand was een contractconflict tussen baas en arbeiders en de racistische onraakbare dalits uit India kregen loon naar werk! Loontje kreeg zijn boontje.
  gemodereerd

 46. Dus de witteman met blauwe ogen en blondhaar die jullie altyd als god vereren zijn plotseling veranderd in paarse ratten n journalisten die niet weten schrijven. Zonder de journalisten zijn jullie niet geinformeerd ovrr allerlei zaken. I rest my case
  gemodereerd

 47. Robbie 26 augustus 2020 At 17:07

  Donder toch op met excuses. Daar zijn ze weer. Het draait alleen maar om schadevergoeding. Ga toch werken voor je geld. Kijk vooruit en niet naar het verleden. Sommige mensen willen gewoon niet werken, maar geld halen. Wat een club.
  =
  =
  Tegen de joden hebben jullie geen donder op gezegd en ga werken voor je geld en kijk vooruit en niet naar het verleden.
  Nederland heeft geld van Duitsland geëist en gekregen voor de oorlogsmisdaden die in de tweede wereld oorlog werd gepleegd door de Duitsers. De Duitsers hebben niet gezegd donder op en ga werken voor je geld en kijk vooruit en niet naar het verleden. robbie dit geeft aan wat voor duivel je bent van de duivelse soort.
  gemodereerd

 48. @sip hoezo ken je mij soort?. Ik ben van de nieuwe toekomstdenkende generatie. Ik ben zelf een hindustaan en het boeit me werkelijk geen mars hoe de hindustaanse immigratie noch de slavernij is gegaan. Ik denk aan nu en toekomst. Dus ophouden met het excusemaken, zo bedoel ik. Maar tja jij hebt zeker een lijn gesnoven. Leef jij maar lekker in je eigen wereld.


  Maak melding

 49. @HongKongFree: Anton de Kom veroordeelde de slechte behandeling en omstandigheden van de contractarbeiders en kwam voor ze op. Dus het siert je om de geschiedenis beter te kennen…

  Ik heb het over de racistische Nheegers, niet over de niet-racistische Nheegers, hoewel deze laatste groep bijzonder klein is. De meeste Nheegers zijn van de Eddie Bruma soort.


  Maak melding

 50. De slavernij is in 1863 afgeschaft, en de slaven die in Su en Antillen terecht zijn gekomen, zijn door andere zwarte broeders aan de blanken verkocht !! ( Waar lullen we over ?? )En onze voorouders die in Su zijn gekomen, hebben het na de afschaffing van de slavernij in 1863, het veel beter dan de anderen die in Afrika zijn gebleven!!! Maar velen van ons willen nog altijd gezien worden als slachtoffers van de blanken.Ontwikkel je zelfs en kijkt voorruit, en niet achteruit.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 51. Zelfs een rioolkrant als de telegraaf waarbij je nieteens de kont van een hond mee wil afvegen heeft kunnen ontstaan door door gelden van slavernij verleden en ze jutten graag bevolking groepen tegen elkaar op zoals ze dat in het verleden hebben gedaan met behulp van de kolonisator.
  gemodereerd

 52. Ik citeer Debby,
  Heel erg jammer dat meneer Zunder de Telegraaf als bron gebruikt om zo fel uit te halen naar een minister die altijd overstijgend denk en handelt. Het is overigens bekend dat de lezersgroep van de Telegraaf vooral bestaat uit laagopgeleide blanken. Onder intellectuelen zal de Telegraaf zelden als informatie bron worden aangehaald. Meneer Zunder heeft een academische achtergrond en had dit moeten weten. Ook is opgemerkt dat meneer Ramdin zich onderdanig heeft opgesteld ten opzichte van Nederland. Ik heb dit nergens kunnen bespeuren, maar bescheidenheid siert de mens. In Nederland zijn Aziaten de meest succesvolle groep, juist door een win-win benadering. De achterban van Bouterse heeft door hun intimiderende aanpak weinig succes bereikt. Zowel in Nederland als in Suriname zitten ze dag in dag uit te klagen over Nederland. Ze zouden personen als Ramdin op hun blote knieën moeten bedanken voor de inzet.
  Meneer Zundert, ik de minister excuses vragen, voor de uitlatingen van racistische tendensen.


  Maak melding

 53. Lieve mensen, de erfenis van historie kunnen we niet vergeten. Of het nu de Nederlanders, Spanjaarden, Portugezen, Engelsen, Fransen of Duitsers zijn, die ons gebracht hebben naar ons huidige Suriname en eigenlijk naar heel de wereld. Ver van onze eigen roots.
  Maar recente historie is nog meer in het geheugen en voel je de gevolgen vandaag nog. Ipv eeuwen terug te kijken, laten we 5-10 jaar terugkijken en je geld eerst terug halen bij de kennissen gekoppeld aan de regering die het mogelijk heeft gemaakt, dat Suriname nu meer dan failliet is.
  Er zijn bijvoorbeeld prachtige wegen aangelegd, maar er is dalijk alleen maar een enkele auto of bus die daar kan rijden. Je hebt geen geld om te tanken en om je auto te onderhouden. Dus roest je auto weg, net als jijzelf. En zal je niet verder komen, als we niet eerst zelf de verantwoordelijkheid nemen om vooruit te komen op een wijze die voor iedere surinamer geldt.
  Voor diezelfde aanleg van wegen, is er grond verdwenen om je kostgrondje te onderhouden en is het asfalt te heet om te lopen met of zonder slippers.

  Wij, Surinamers, zijn van multiculturele afkomst en zijn verspreidt over de gehele wereld, door dezelfde historie.
  Laten we trots zijn op onze multicultuur ipv elkaar af te slachten. (Is dat ook geen koloniale erfenis om trots op te zijn? ) En geen stap verder te komen, dan dat je je eigen win gevoel hebt. Lekker tog? Helaas kan je geen brood van kopen, laat staan beleg. En stelen doen we niet vriend…

  Zullen we samen werken aan een beter Suriname? Of maken we er een rommel van en zullen we verder naar de afgrond zakken. Dan kunnen we waarschijnlijk opnieuw beginnen met een ander koloniaal tijdperk, waar onze huidige schuldenlast ligt.
  gemodereerd

 54. Aln maar jaloerse uitingen vn de paarse drollenvreters. Ramdien is n technocraat op zijn gebied laten jullie hem met rust want geen vn jullie gaan in zijn schaduw kunnen staan laatstaan in zijn schoenen.
  JAROESIE BAKROES.


  Maak melding

 55. Zijn bepaalde soorten mensen zo DOM.
  Denken ze dat ze alles weten.
  Alles wat er gebeurt voelen ze zich aangesproken.
  Ze worden gediscrimineerd, in een hoek geduwd.
  Ik denk dat deze soorten mensen zielig zijn en de andere ophitsen.
  GA NAAR BOSJE BRUG


  Maak melding

 56. Misschien moeten die racistische Afro-Surinamers maar eens een keer hun gore bek houden en harder gaan werken om in hun levensonderhoud te voorzien. Wellicht een idee??


  Maak melding

 57. @Sabaku,

  Deze is heel mooi van toepassen op jou:

  “Accuse the other side of that which you are guilty” – Joseph Goebbels

  Als je eens leest wat Hindoes hier durven te poneren op Waterkant…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.