Extra controle op prijzen in winkels Suriname

27
Veel vervallen producten geconstateerd bij controle in winkelzaken Para
Archieffoto: controle in winkels

Met de verhoging van de governmenttake op brandstof in Suriname mag het niet zo zijn dat prijzen in de winkels omhoog gaan. Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie heeft de zaak bekeken en stelt vast, dat van de prijzen van producten in de winkels, ongeveer tussen de 2% en 5% daarvan brandstofkosten zijn. Prijsverhogingen mogen niet exorbitant zijn.

In gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) roept minister Saskia Walden de bevolking om op de prijsontwikkelingen goed in de gaten te houden. Indien men misstanden constateert, moet er niet geschroomd worden om dit door te geven op de nummers 1940 of Whatsapp 8530915. De Economische Controle Dienst (ECD) zal de klachten in behandeling nemen.

De bewindsvrouw zal niet tolereren, dat de samenleving het slachtoffer wordt van ongebreidelde prijsverhogingen. Binnen het ministerie gaat ze na op welke wijze de districts- en ressortraadsleden kunnen worden ingezet om het stuk van de prijzen te helpen controleren. Indien er geen gevolg gegeven wordt aan instructies vanuit de overheid zal het ministerie niet schromen om maatregelen te treffen.

Met de importeurs van goederen en producten en winkeliers is er een goede communicatie. Hier zal nagegaan worden welke inefficiënties weggewerkt kunnen worden waardoor de kosten omlaag gaan. Het ministerie is bezig om samen met de actoren richtprijzen vast te stellen. De verhoging van de governmenttake op bezine met SRD 1 betekent dat de Surinaamse samenleving helpt het financieel tekort van de overheid terug te dringen.

Volgens minister Walden is dit een tijdelijke maatregel. Ze denkt aan een periode van 3-6 maanden. Meer inkomsten voor de overheid betekent dat zaken als gezondheidszorg, salarissen, AKB, AOV en andere essentiële voorzieningen gegarandeerd zijn.

Niet alleen via de governmenttake worden er meer inkomsten voor de Staat binnengehaald, maar er volgt een pakket aan maatregelen, zegt minister Walden. Haar ministerie zal bijdragen aan het verhogen van de productie zodat exporten kunnen toenemen met het gevolg dat het land ook extra gelden verdient. Ook wordt gekeken naar de behoeften van de ondernemer zodat die de gelegenheid krijgt om te kunnen afzetten.

Alle 17 ministeries hebben volgens minister Walden een belangrijke rol om de verdiencapaciteit van Suriname verder te verhogen.

27 REACTIES

 1. De ndp regering heeft een ongekende t. zooi achtergelaten. Belastingen moeten verhoogd worden om aan de maandelijkse verplichtingen te kunnen voldoen. Het is zaak om de paarse rovers zsm op te sporen en een pluk ze kaal wet in te voeren.

  De ndp mag nooit meer aan de macht komen.


  Maak melding

 2. Met de verhoging van de governmenttake op brandstof in Suriname mag het niet zo zijn dat prijzen in de winkels omhoog gaan.

  Wat een constatering dat vanuit ondernemingsperspectief nergens op slaat. Ieder stijging van prijzen binnen de productieketen heeft tot gevolg dat deze door zal werken in de kostprijs van het eindproduct.
  De winstpercentage verandert niet maar zoals ik al eerder aangaf kun je percentages niet eten maar wel SRD’s die je kunt besteden om eten mee te kopen.
  10% winst over SRD 1 is een winst van SRD 0,10 dus de de producent en de winkelier verdienen extra.
  Bij loonaanpassing wegens prijsstijging (inflatie) krijgt de werknemer een compensatie dus zal de producent en de winkelier ook gecompenseerd moeten worden


  Maak melding

 3. Dit is te danken aan de leen bakroe Hoefdraad.
  Is hij dl opgepakt. Hoelang denkt hij onder te duiken. Misikeba vragen waar de 2 ton usd is gebleven die hij onder zijn hoede had. Pe a monie de.
  gemodereerd

 4. Justitie moet alle gangen vd NDP bende uitkammen en deze rovers al hun bezittingen afpakken.
  De NDP is niks anders dan een criminele bende en moet dus ook bij wet verboden worden.
  De bendeleden in de DNA moeten ook gescreend worden en indien nodig uit het parlement getrapt worden.
  De volksvertegenwoordiging hoort een gerespecteerde instelling te zijn waar criminelen niet thuishoren.


  Maak melding

 5. Niet alleen controle op de consumentenprijzen zijn belangrijk.

  Ik denk dat de minister actief bezig moet zijn om de gehele handel te screenen.
  Er moet een Financiele / Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst bewerkstelligd worden om ook de detailhandel schoon te vegen en belastingfraude / achterstallige belastingen op te pakken.
  Dit zal ook ten goede komen aan de kas.

  De minister moet niet passief afwachten tot dat er meldingen worden gemaakt. Want het volk zal eerder klagen dan melden.
  De minister moet actief aan de slag en werkgroepen op pad sturen. De overheid heeft een overvloed aan personeel. Zet ze aan het werk !

  Wij werken actief en betrokken mee aan een nieuw Suriname. Jij doet toch ook mee.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 6. De NPS kan ook werkgroepen samenstellen en een bijdrage leveren aan controle en fiscale fraude opsporing. Dit kan voor de NPS een kans zijn om actief zijn betrokkenheid met de samenleving te tonen.

  De samenleving eist nml dat fraude wordt aangepakt.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 7. Er zijn nog veel mensen, die pro NDP zijn. Het moet in het hoofd van de bevolking van suriname veranderen, anders komt het nooit goed. Er worden goede stappen ondernomen. Je kan niet iets dat zoveel jaren krom is gegroeid binnen een paar maanden recht trekken.
  Hulde aan de mensen, die op NDP hadden gestemd, ik zou me gaan schamen, want niet alleen de partij heeft dit gedaan, maar ook al die mensen die daarop hadden gestemd.
  Ik hoop dat het geld naar de bevolking gaat. Met een angrie bere kun je geen lessen volgen. Dit kennen wij van heel lang geleden. Ik hoop dat president Santoki het voor elkaar krijgt, dat de surinaamse kinderen, vrolijke kinderen mogen worden en trots op hun land.
  Wij kijken vanuit nederland naar de ontwikkelingen van Swietie Stranang. Voor ons is het voorbij, maar we hopen voor de volgende generatie’s dat het veel beter wordt.


  Maak melding

 8. Koe. Dong kaw. Als brandstof omhoog gaat gaat alles omhoog. Transportkosten. Joe dong kaw. Hoe kan zo een domme agoe minister van handel zijn. Sode mieter op naar noord korea. Joe dong kaw


  Maak melding

 9. Een andere kans om goed te scoren bij het MKB is om inlichtingen te geven. Veel handelaren werk zonder administratie bepalen prijzen aan de hand van de “natte vinger”. Misschien hebben zij geen kwade bedoelingen maar weten zij niet beter.

  Help ondernemers met het inrichten en bijhouden van een administratie !
  Ook hier zie ik een goede kans voor de NPS om alvast op eigen initiatief bij te dragen aan hervorming / vanuit de Back Office mee regeren.

  Suriname wordt slim. Krakti !


  Maak melding

 10. chan faalt..
  hij had allang achter verdwenen geld aan moeten gaan.
  hij had allang achter sardjoe en kirpilani aan moeten gaan voor 10 jaar geen belasting betalen.
  hij had allang alle falende politici en ambtenaren moeten ontslaan, met max 6 maanden loon en niet salaris en pensioen voor de rest van hun leven.
  chan is een zachte heelmeester en de stinkende wonden beginnen al te voorschijn te komen.

  same shit different flies for now
  gemodereerd

 11. als benzine 1 srd duurder wordt betekent dat niet dat alle materialen 1 of meer srd duurder worden…. dat is de grootste onzin die ik hier in de comments zie.
  wat dus wel het geval is bij veel winkels.

  als je 100 potten pindakaas in een auto gooit met 50 cent verhoging.
  dan heb je al 50 srd extra winst dus de verhoging van 50 liter brandstof is dan betaald
  je gaat mij niet vertellen dat je die brandstof nodig hebt om die pindakaas weg te brengen.
  je reinste onzin wat het grootste deel van de winkels doen met hun prijzen


  Maak melding

 12. Nu beginnen de ghetto mensen zich te roeren. Jou kinderen kunnen meer diploma’s hebben dan die van de coalitie gasten maar ze komen niet aan een baan
  gemodereerd

 13. Hoe moeten de winkeliers de verhoogde accijnzen compenseren, als de prijzen in de winkels niet omhoog gaan. Wie gaat dan die kosten moeten betalen. Weer een gevolg van het gegraai van de Paarse Ratten, het komt hoe dan ook op de bord van de eigen mensen, ook die achterlijke groep die nog steeds hun Bouta lopen te verheerlijken.
  Die groep klaagt nog het meest.


  Maak melding

 14. @@@Paarse Pino
  Je maakt een hele grote denkfout. Hoe kom je aan 99% dat niet op de ndp gaat stemmen. Bij de laatste verkiezing hebben ze 16 zetels binnengehaald. Hoe komt dit??
  Een gedeelte van de Surinamers zijn net als domme schapen.

  En welke garantie heb je dat abop trouw aan de vhp zal blijven. Ronny Brunswijk is nu al gedompeld in machtlust om president te worden. Na de verkiezingen heeft hij Bouta reeds ontvangen. Als je mij vraagt dan zijn er al bepaalde afspraken gemaakt om samen een regering te vormen tussen abop & ndp en Brunsi als president.
  Ik hoop dat het niet waar zal zijn.
  gemodereerd

 15. Goedzo president en minister.
  Het mag niet zo zijn dat de prijzen onevenredig hoog worden doorgevoerd dan de extra heffing op de brandstofprijzen.
  Dit is eerder door geen één regering gecontroleerd. De consument was vogelvrij verklaard. Sjappo eindelijk een omslag.
  gemodereerd

 16. directeur zonder bedrijf,
  Geduld, denk na, hoe wilt u en hoe snel kunt u een compleet verwoeste land opwaarderen?
  En hoe komt het dat het zover is gekomen?
  Als u het juiste antwoord weet, dan weet u ook, waarmee de president bezig is!
  Of stel uzelf de vraag” ik ga douchen, maar ik moet niet nat worden”. Zoniet, vraag het onder de amandelboom aan de persoon naast u.
  Succes, gegarandeerd!


  Maak melding

 17. Maar de paarse rovers zijn toch slimmer dan de rest want geen van ze kun je tot nu toe oppakken en opsluiten en de 3 momenteel achter tralies hebbeb ze misbruikt. Dacht dat groene partij alleen bestond uit knappe, pientere en geschoolde mensen en een oplossingen zouden presenteren maar blijven gewoon aan de kantlijn. Dus wij rekenen dan nu maar op oranje partij die de economie weer kan laten bloeien maar de gele party zal alles verbrassen gezien hun keuze op hoge posten waar ze ongeschoolde leden plaatsen en ook paarse ratten accommodeert terwijl de gele partij ook zelf academische leden hebben die niet wordt gebruikt. Erg toch, de sponsors van politiek worden rijker en rijker, zie Tjotilal winkeltje is uitgegroeid en uitgestrekt is over de hele straat en zie Diliep uitgestrekt met aantal autobedrijven en niet eens 1wordt verkocht aan t volk, voorlopig hoor je niks meer vsn combé markt, denk dat die politiek ook dood is, net als miesingkaba , sapoen, etc. En hoop niet dat huidige regering hun accommodeert want dat is dom en stom want de komende verkiezing gaat de kiezers weer uitkijken naar een andere kleur die dan oprecht is en zegt wat hij zal doen als men aan de macht komt.
  gemodereerd

 18. Ma mense, as die leefermang gebruike eeselkar fo die leefering, dang se hebbe nie noodoe bensiene, alleen gras, dang die preis hoeve nie omhoog.
  Dang is segge, datie laate we weer gebruike die eesel kar.
  In Surinaam sein genoeg eesels. Alleen nog wat karre bei bauwe.


  Maak melding

 19. @Robles 26 augustus 2020 At 19:15,

  Zoals iemand al opmerkte, het is niet verboden, maar de risico op aanvallen op de president wordt hiermee groter. Het is zijn keuze en het is legaal. Hij wil daar blijkbaar iemand hebben die hij voor 100% kan vertrouwen, want het betreft de grootste inkomstenbron van Suriname.
  Dat juridische gekluns met Suralco en Alcoa zal hij willen vermijden.


  Maak melding

 20. @@@Hunvrey
  Ze zijn allemaal van hetzelfde schuitje. Wie gaat wie nu laten aanhouden. De ene is nog slechter dan de ander. Maar Santokhi is de minst slechtste. Maar dit betekent niet dat hij anderen de loer gaat draaien, want dan komt hij zelf ook niet heelhuids vanaf.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.