Binnenkort waardedaling Surinaamse munt bij CBvS

46
srd-geld-suriname

De Surinaamse overheid heeft vandaag bekend gemaakt dat het duidelijk is, dat de Surinaamse munt gedeprecieerd moet worden. De koers die de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hanteert, zal aangepast moeten worden.

Om dit te realiseren is er een gemengde commissie van het ministerie van Financiën & Planning en de CBvS te werk gesteld. Het doorrekenen en analyseren van de macro economische impact van een koersaanpassing behoort tot haar primaire taakstelling.

Dit proces is tegen het einde van augustus afgerond. Hierna volgt een presentatie aan de minister van Financiën, de governor van de CBvS, de president en de rest van de politieke top meldt de Communicatie Dienst Suriname vandaag.

Op basis van de aangedragen adviezen komt er een besluit naar welk niveau de koers aangepast zal worden en wanneer dat zal plaatsvinden. Alle factoren worden meegenomen bij dit ingrijpend besluit. De regering zal alle mogelijke uitkomsten van een dergelijk maatregel goed in beschouwing nemen.

De besluiten worden dan ook vanuit een holistische benadering genomen. Hierbij moet het totaalplaatje een situatie presenteren in welke Suriname vanwege de tijdelijke en permanente maatregel economisch erop vooruit gaat. Dit terwijl de burger zich altijd beschermd mag achten door deze regering.

Eerdere opvattingen als zou de president de depreciatie hebben aangehouden of afgezegd, zijn onderhevig aan interpretatie. Er is nadrukkelijk overleg gaande tussen de president en de minister van Financiën hieromtrent

46 REACTIES

 1. De regering mag gelijk rekening houden met veel weerstand en opruiing vanuit das NDP-kampf.

  Suriname moet beseffen dat verbetering alleen mogelijk is door de realiteit te herkennen en te erkennen.

  The clue is:
  stay calm, it’s gonna be allright !

  We werken aan een beter Suriname. Krakti !


  Maak melding

 2. Eindelijk een goed uitgangspunt op basis van de actuele en werkelijke situatie. Suriname maakt nu de beste tijd mee om inderdaad vooruitgang te boeken.
  gemodereerd

 3. Als je ziet wat ndp regering voor schade veroorzaakt heeft is het best mogelijk zo een party in toekomst uitsluiting om deel te nemen aan algemeen verkiezing.dit en allemaal moet uitgezocht worden??


  Maak melding

 4. @Joekoe…je hebt poep in jou hoofd! Ooit van democratie gehoord??!

  Wel, de NDP will be back om dezelfde rommel die de bravo en chan gaan maken op te ruimen; NDP 2.0 wel te verstand…..

  Er zal altijd ruimte zijn voor partijen die:
  * volksgericht
  * ontwikkelingsgericht
  * nationaal,

  Opereren; ben vergeten dat NDP de nisgte partin die in alle kiesdistrickten zetels hebben behaald!!

  Sr had ff pech met lage grondatoffen prijzen, vertrekkende Alcoa en wereld economie in dip door Corona.

  Veel mensen voelden dat in de portemonee, waar de tegering weinig aan kon doen.

  S de zwevende kiezees straks het bedrog van chan en bravo doorhebben, dan gaan ze realiseren dat NDP toch de beste is!!!
  gemodereerd

 5. @Paraman

  De veroordeelde drugscrimineel en tevens meervoudige moordenaar heeft samen met zijn Nationale Devaluatie Partij Suriname economisch totaal vernietigd en dan kom jij hier een pleidooi doen voor de Nationale Deplorable Partij.

  Suriname is beteraf zonder deze VERNIETIGERS VAN HET LAND.

  By the way : Waar is Boefdraad? Straks komt zijn naam op de Interpol te staan.

  HARADANG JONGOE MI MANG


  Maak melding

 6. Met de huidige koers van de CbvS houden wij ons zelf voor de gek.
  De huidige koers komt niet overeen met de realiteit.
  Men moet bij alle banken vreemde valuta kunnen kopen en verkopen.
  Cambio’s moeten opgeheven worden.
  Corruptie en witwassen dienen harder aangepakt te worden.
  gemodereerd

 7. Hoezo Surinamers hebben hun lesje geleerd. Dit doen ze al ruim 50 jaren niet, dus al voor de onafhankelijkheid. En anders hoe krijgt dan de NDP 16 zetels binnen, wanneer de Surinamers hun ogen hadden geopend. Ze zijn gewoonweg domme schapen. En over 5 jaren krijg je een regering ABOP & NDP.
  Schrijf het ergens op!!!!!!!

  Als Bouterse zo slecht was, waarom hebben dan zoveel geletterde mensen met hem gehuicheld om Su naar de filestijnen te helpen brengen? Santokhi moet eigenlijk al deze mensen laten oppakken en verantwoording laten afleggen en evenredig naar hun daden straf opleggen. Anders is er geen goed voorbeeld meer voor toekomstige bestuurders en zal het gemodder en geroof door politici en bestuurders blijven doorgaan.
  gemodereerd

 8. Meer welvaart voor Rudisa en niet voor het volk. Er zijn contracten afgedwongen met looptijden van bijna 40 jaren via zijn ondernemingen, dus deze en navolgende regeringen zijn al schaakmaat gezet door Dilip…

  Hij is de onbekroonde radja of maharadja van Suriname. De miljardair van het Caraïbisch gebied.


  Maak melding

 9. Geldontwaarding heeft te maken met productie en inkomsten en uitgaven van het land, mede bepalend bijdrukken van de Surinaamse dollar. Gelet op de financiële toestand van het land, zal Santokhi heel goed moeten bepalen dat hij de waarde te veel gaat verlagen of te devalueren. Want dan worden de armen nog armender met allerlei gevolgen vandien.
  Santokhi moet ’s Landsuitgaven gaan herstructureren en het ambtenaren apparaat(afslanken) slagvaardiger en efficiënter maken. Dat reeds vertrokken politici, ministers, hoge pieten en dc’s niet tot in lengte van jaren salarissen of pensioenen blijven ontvangen welke ten lasten op de schouders van de burgers komen.
  gemodereerd

 10. @@@HongKongFree
  Het is aan de heer Santokhi of hij bereid is om alle overheidsmisstanden en alle contracten niet volgens de geldende landsbelangen of wurgcontracten zijn afgesloten door vorige regeringen die de landsbelangen ondermijnen per decreet te beëindigen. That is it!!!!!!!!!!!!
  gemodereerd

 11. Het maakt niet uit welke partij aan de macht is, bij “Koning” Dilip blijft het geld binnenstromen, hij duldt geen concurrentie en heeft een monopolie op veel gebieden in Suriname.

  Wat Dilip doet en heeft gedaan is onomkeerbaar met zijn conglomeraat aan bedrijven. Op het gebied van hebzucht is DBB een lieverdje vergeleken met Dilip…


  Maak melding

 12. Waar beëindigen per decreet.
  Omdat alles weer uit te zoeken en door te lichten volgens de juridische weg, niet voldoende tijd zal zijn om in één regeerperiode op orde te krijgen en ook gezien de omvang van de overheidswanpraktijken.
  En die tijd heeft Suriname niet als faillietstate. NOOD BREEKT WETTEN!!!!!!
  gemodereerd

 13. Deze regering, met haar team, o.l.v. president de heer SANTOKHI heeft jarenlange ervaring in het voeren van het algemeen management en het ontwikkelen van financiële en juridische oplossingen. Samen stropen zij de mouwen op.

  Het doel is om de eerste verbeteringen in hoog tempo door te voeren zodat de kans op een succesvolle doorstart wordt verhoogd. Vanuit onze eigen deskundigheid, kennis, ervaring en het netwerk blijkt er vaak veel meer mogelijk als waar we zelf aan hadden gedacht!

  Ook ik zou willen dat alles vandaag dan morgen, werd opgelost. Zoals velen, kom ik in de
  dagelijkse praktijk, regelmatig de situatie tegen dat we het graag willen maar door financiële problemen en- of schulden niet kan. Nog niet!

  Naar aanleiding van de berichtgeving over Suriname, hoorde ik vele malen in het nieuws dat het gevaar dreigt dat Suriname failliet gegaan is of zal gaan.
  Ik heb me regelmatig afgevraagd, wat dat in de praktijk betekent. Op de visafdeling op de centrale markt, zat een man die op straat leeft en zei: ” DAN RAAKT Suriname, alle controle KWIJT”.
  Hij was een goed opgeleide man, zo bleek later!

  En dit is Suriname, waar niemand
  meer in elkaar gelooft, niemand wil elkaar meer helpen, armoede zal steeds groter worden en uiteindelijk steekt de revolutie weer de kop op. Dit soort gedachten vaart altijd wel bij armoede van veel mensen.

  Suriname heeft veel geld geleend,
  steeds meer en meer , ik vind een bijdrage van andere landen eigenlijk wel van toepassing.
  Suriname, heeft een band met Nederland, dus als Nederland een beetje van haar rijkdom zou willen afgeven uit de schatkist, zou het probleem snel opgelost zijn !

  Het steenrijke Nederland zou wel iets mogen doen, al was het maar enkele goudstaven van de koning en koningin.
  Het egoisme heeft minimaal 20 jaar overheerst in Suriname!
  Zo kan Suriname, de schulden betalen?
  Als Suriname, besluit om de schulden niet ( meer )te betalen, zal dat een enorme etages van economische ellende opleveren!

  De rente in Suriname zal omhoog schieten, hierdoor knalt de inflatie flink omhoog. Import van goederen wordt nagenoeg onmogelijk, want verkopers willen niet meer “op rekening” leveren. De munteenheid stort in en zo gaat de lijst met nadelen maar door.
  Maar, heb geduld: Suriname komt er wel weer bovenop, hoor.


  Maak melding

 14. @henry precies deze gasten die de paarse kamp ondersteunen hebben echt schijt in hun hoofd.bille likkers allemaal.nooitmeer ndp
  gemodereerd

 15. Als de munt aangepast moet worden dan moet het maar gebeuren.De vorige regering heeft een potje ervan gemaakt en nu zitten wij met de zwakke munt in onze maag.Paars moet nooit meer in de regering komen in Suriname want ze kunnen geen moer van met hun roversbende met hun idioot als president.
  gemodereerd

 16. Ik denk dat de president, de min v fin en de governor er goed aan doen om een eenvoudige presentatie te houden voor het volk en een uitleg geven van het plan te deprecieren, wat de korte termijn effecten kunnen zijn en wat de lange termijn effecten kunnen zijn.
  Als het volk weet wat verwacht kan worden en wat uit eindelijk het doel is zal er meer begrip zijn. En sommigen zullen weer iets wijzer geworden zijn.

  Ik vraag me wel af of er werkelijk sprake is van waardevermindering of is nu de echte balans opgemaakt en wordt nu de werkelijke waarde van de SRD gepresenteerd ? M.a.w worden wij nu niet gewoon weer met onze neuzen op de feiten gedrukt ? Want SRD 7,54 is niet de reele waarde. En de straatwaarde is geen officele waarde.

  Suriname wordt slimmer. Krakti !


  Maak melding

 17. Leek Suriname krijgt HELEMAAL NIETS
  Lekker dan, belastingbetalers van andere landen moeten de plunderingen van de rovers van de ndp gaan dekken.
  Dit is hun gedachte geweest
  Wij stelen ons helemaal rot, dan komt VHP, die gaat geld zoeken en als we er weer bovenop zijn, komen we weer roven.
  Zoek het zelf maar uit
  Nederland, EU, VS geven niets.
  Sommige mensen willen niet luisteren, zelf ondervinden. Welnu ga het ndervinden, ga echt lijden.
  Het is toch van den zotte dat criminelen, dat rovers nog steeds 16% van de stemmen hebben gekregen. Het is toch van den zotte dat er hier achterlijke idioten zijn die ondanks dat de minister van financien GEVLUCHT is, nog steeds van mening zijn dat ndp het goed heeft gedaan.
  Ja voor hun.
  Als Su geld nodig heeft, ga het halen waar het is bij de criminelen.
  Anders neem je nog wat adviseurs in dienst


  Maak melding

 18. @Faya mang…precies dezelfde (beginnersfouten) maakt chan en bravo (zie ingezondenstuk op starnieuws tav RVC).

  Mawals de input al vekeerd is, verwacht ook foute output(garbage in, garbage out). Nu het betoog is dat alleen een partij met zoveel talent als de NDP, nationale politiek en ontwikkelingsgericht met de juiste leiderschap kan SR uit de put halen.

  Niet een orange club gedomineerd door vriendjespolitoliek en schimmige tarantulas van zakenlui achter de schermen.

  Het is anti-volk en het volk gaat het ook voelen; woh sja sie binnen 5jaar….NDP will be back!
  gemodereerd

 19. De paarse ratten die SU naar de filistijnen hebben geholpen en de adviseur zoals Dilip S en Kirpalani op het onafhankelijkheidsplein ophangen.
  Zijn deze mensen die Suriname en zijn inwoners tot bedelaars hebben gemaakt.
  Een goede straf is wel op zijn plaats.
  gemodereerd

 20. Ja, over vijf jaar. ga nu maar rustig in een hoekje zitten en wacht.
  Neem een lollie en speel met je tollie, want de eerste komende jaren zullen jullie alleen maar kunnen huilen


  Maak melding

 21. Zo geweldig deskundig zijn de gasten van de nieuwe regering helemaal niet hoor… Ze oassen dezelfse oplossingsmodellen die de vorige rwgering sedert 2015 wilde toepassen en bovendien waren zij her die ZOVEEL bezwaar hadden en kijk nu, nu doen ze hetzelfde dus wat is dat deze regwring totzover anders gedaan heeft ik denk naast zwaar bedrog maken we nu mee dat corrupt gedrag waarbij zelfs hun vrouw geaccomodeerd wordt in rvc’s dus aub ik ben moe van ze… Die gasten zijn zo deskundig dat ze eerst pres moesten worden om de totale staatsschuld te weten… Jammer dat Rusland me teleurgesteld heeft zo mooi liet z’n intuitie weten dat het een hele poppenkast werd ook al stap je nu eruit gregory je hebt ze je al beet laten nemen… Komt nieuws uit Nl dat bouterse wat diezelfde gasten ga kijken Nos.nl archief bouterse 1.. Maar we weten wat speelt he die olievindsten jammer dat onze natie pas zal begrijen wanneer we oo een van die karikatuurthes can de oude Samsam boeken zullen lijken… ik zeg libi na olie we zijn niet readie voor laat die reserve met rust… Hoe is Nl rijk geworden ten kostte van dit land Agro… Stelletje idioten
  gemodereerd

 22. @mica…die 16% geloofd in het verhaal;
  * de structureel lager inkomen vs uitgaven w.o. ambetenaren salarissen en subsidie (alleen ebs bijne 1 miljard p/j) moet gedicht worden…en ja, een suikeroom heeft SR niet, dus lenen is de enigste weg
  * ondanks dat er geen geld is, wordt nog wegen, huizen, ziekenhuisen, bruggen, etc…gebouwd; dus ja, je zal moeten lenen
  * omdat de aanwas van werkzoekenden w.o. schoolverlater groter is dan, dan dat de private sector banen kan creeren moeten mensen in dients worden genomen…. dus ja, de oplossingvis lenen.
  * omdat Sr geboycot wordt door landen als NL inzake export SR producten naar EU…dus ja, voor input landbouw en visserij moet er geleend worden.

  95% is besteedt aan:
  1) volksgericht visie
  2) ontwikkelingsvisie tav infrastructuur
  3) nationale politiek want alle projecten in alle districten uitgevoerd, zonder etnische overweging.

  Die 5% eindigd welliswaar bij handelaren, maar is overal id wereld normaal.

  Dus ja, groot deel van het volk geloofd in het verhaal vd NDP!!

  We will be back….Soso lobi!


  Maak melding

 23. laat chan en zijn regering eerst eens snel al dat geld terug halen bij die rovers.
  laat al die falende overheidsmedewerkers eens vallen en betaal ze gewoon niets meer uit.
  iemand die faalt in zijn werk, behoort ontslagen te worden, hooguit met een compensatie van 6 maanden.
  het hele regeringsaparaat voor de verkiezing heeft gefaalt, dus je kan iedereen zo ontslaan vanwege falend beleid.
  dan hoef je in ieder geval geen miljoenen meer uit te betalen aan personen die niets nooit en never iets voor het land betekend hebben.
  dat zijn al miljoenen verdiensten die het land goed kan gebruiken.
  maar nee… de huidige regering wil weer eens sociaal gaan doen naar mensen die het land naar de klote hebben geholpen, door hun salaris en pensioenen door te betalen.
  een land is net een bedrijf… faal je? dan moet je opdonderen en krijg je niet meer betaald.
  keer op keer worden nutteloze mensen het hand boven het hoofd gehouden, met de opmerking…we moeten samen het land opbouwen.. terwijl degene die ze beschermen alleen het land vernietigd hebben.
  degene die je nu beschermt chan? zijn degene die bezig zijn met je ondergang.
  dus gooi die ratten gewoon terug in het riool waar ze horen. ze behoren geen medelijden te krijgen, want dat hadden ze voor de bevolking ook niet.
  oog om oog, tand om tand.
  zodra het land weer op het goede spoor is, kan je altijd nog je medelijden tonen voor de ratten die nog niet verzopen zijn dan.
  maar voor nu??? gewoon het riool in jagen
  want met je huidige manier van beleid??? vernietig je alleen suriname verder


  Maak melding

 24. Para Express 25 augustus 2020 At 19:34
  Want SRD 7,54 is niet de reele waarde. En de straatwaarde is geen officele waarde.
  ==============

  Straatwaarde is wel wat de winkels hanteren bij het bepalen van hun verkoopsprijzen dus ik denk dat ze toch wel die richting op moeten depreciëren. Anders worden de banken alsnog overgeslagen.


  Maak melding

 25. De regering Santokhi hoopt met het oude trucje een zeer zwakke SRD te creëeren om de importen voor de mensen duurder te maken en af te remmen. Men hoopt dat consumenten het duurdere product laten liggen en eerder zullen gaan kiezen voor het goedkopere Surinaamse fabrikaat. Tevens hoopt men dat de export van het Surinaamse producten zal toenemen omdat door de waarde daling van de SRD Surinaamse producten goedkoper zijn voor buitenlanders.in

  Het opheffen van de verplichte huisquarantaine voor mensen uit Nederland en Curaçao moeten wij ook beschouwen als een maatregel die past in het kader om de waarde van de SRD te verlagen. Voor buitenlanders die Euro’s en dollars bezitten zal het verblijf in Suriname spotgoedkoop worden. Men hoopt hiermee veel toeristen aan te trekken.

  De waardevermindering van de SRD heeft ook negatieve gevolgen. Het leven in Suriname wordt voor de gewone burgers duurder. Mensen kunnen het buitenlands product prefereren en laten het Surinaams product liggen. Vakbonden gaan looneisen stellen als compensatie, bushouders zullen de tarieven verhogen,enz.
  gemodereerd

 26. Laat ik het anders vragen:
  Gaat het om “waardevermindering” of om “waardebepaling” ?
  Om verder te kunnen is het van belang om te werken vanuit de werkelijke situatie. Het economisch verkeers is totaal ontwricht. De balans is uit evenwicht. Sterker nog de administratie is, voor wat er is, een grote puinhoop.
  Hoe zijn de verhoudingen inkomsten / uitgaven, import / export, etc.
  Wat is de werkelijke koers ?
  Dit zal in eerste instantie een shock zijn, misschien wel lager dan de straatwaarde. Maar het lijkt mij belangrijk om te bepalen. Want dit is de werkelijke uitgangspositie.

  Wij kunnen pas verbeteren wanneer wij bewust zijn van de realiteit.
  De koers en de prijzen kunnen pas aangepast worden wanneer wij weten wat de werkelijk waarde van de SRD is.

  Of niet ?

  Suriname wordt slimmer. Krakti !


  Maak melding

 27. Men gaat devalueren en uit eindelyk gewoon de US dolar als munt hanteren, dit om het feit witwassen tegen tegaan.
  ook met het oog op de olie export komt dit idee dichterby
  als ik zo lees dan merk ik dat men de NDP als dood heefd opgegeven, en dan vraag ik me af hoe kan je een Party met 16 zetels als dood betitelen, is het angst of onwetendheidt
  Pas op ,want de wens naar een sociaal revolutie is nog steeds levend
  en dat heefd niks met Personen temaken,
  de revolutie zal doorgaan,Als Nationaal Patriotistich Republiek


  Maak melding

 28. De ndp zal rustig afwachten hoor ze hebben geen meerderheid in de dna als de ndp slim genoeg is laen alles aan de coalitie over ze zullen zelf met een afrekening komen de nps zeker wel
  gemodereerd

 29. Jullie vergeten allemaal dat dilip sardjoe de absolute macht heeft, hij sponsored de politiek zowel de coalitie als de oppositie. Dus het volk zal blijven struggelen en het nooit meer goed hebben als voor 80, tenzij de ndp politiek dood is zal de democratie overheersen maar dat is een droom want de meeste ndp-ers blijven stom geloven in de stoere coupplegers en dat is een aantal. Zo ook de overlopers die nu zogenaamd hun de rug toekeren is alleen uit zelf verrijking want hun inkomen komt te vallen. Dus welke regering dan ook komt, het wordt zeer moeilijk om alle corrupte landsdienaren op te sporen en weg te doen tenzij er bewijzen tevoorschijn komen want de nieuwe lichting politieke ambst dragers wil niet teveel tijd eraan besteden en gaan bijna precies als de vorige regering willen doen en dat is zoveel mogelijk zichzelf verrijken. Zie maar de voorbeelden van leo brjnswijk rvc staatolie en tegelijk ook van andere parastatale bedrijven. Dus het volk blijft maar arm tenzij je meegaat met de vloot of een hogere hebt genoten en elders je gaat vestigen.
  gemodereerd

 30. Para Express
  Laat ik het anders vragen:
  Gaat het om “waardevermindering” of om “waardebepaling” ?

  Para Express
  Het is geen vraag doch een terechte opmerking.
  Jammer dat RobG dit niet inziet en blijft leuteren met zijn verhaal en aangeeft dat de regering Santokhi hoopt.

  RobG
  Het is geen hopen doch zeker weten dat op dit moment door de waardebepaling een waardedaling tot gevolg zal hebben
  Maar RobG heeft deels gelijk dat producten uit Suriname op dat moment goedkoper zal zijn dan voorheen dus zal het gevolg zijn dat er meer zal worden geëxporteerd.
  En dat is geen hopen RobG doch een vaststaand feit.
  Feit is dat na de waardebepaling de schuldpositie van Suriname van de vreemde valuta uitgedrukt in SRD’s evenredig zal toenemen en dus de balans er minder rooskleurig eruit zal zien dan met de kunstmatige koers van SRD 7,54 (of wat het ook moge zijn)
  Ook voor de aflossing en rente zullen er meer SRD’s moeten worden gespaard.
  Laten wij hopen dat Nederland
  – een 19,5 miljoen als lening verstrekt met 0% rente
  – het bevroren saldobedrag van de ontwikkelingspot wordt vrijgegeven
  – er goedkopere leningen kunnen worden verstrekt om de rentelast 9,25% te kunnen dragen (betalen) want een rente van 3% zal een besparing zijn van 6,25% over US$ 550.000.000 is dan US$ 34.375.000.

  Chapeau Para Express
  Jou posting weergeeft het juiste van de waardebepaling.

  RobG
  Lees de posting van Para Express en probeer dit te snappen


  Maak melding

 31. Het “herwaarderen” van de SRD en er voor zorgen dat het niet verder stijgt is denk ik ook belangrijk om goede afspraken te maken met de internationale handel. Het is denk ik ook belangrijk om te kunnen bepalen hoe de schulden af te lossen en om verder afspraken te kunnen maken mbt de (buitenlandse schulden).

  Als ik het goed begrijp is dus depreciatie / waardevermindering een gevolg van een noodzakelijke “herwaardering” dat op zijn beurt weer een oorzaak zal zijn van betere handelsinzichten om zodoende betere handelsbetrekkingen te kunnen waarborgen. Is dit eenmaal bereikt dan komt er meer rust, meer vertrouwen en kunnen de prijzen en de koers weer “afkoelen”.

  De werkelijke stand van zaken bepalen en de werkelijke waarde van de SRD bepalen lijkt mij gewoon nodig om te kunnen werken aan verbetering.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 32. In de media in Suriname worden beide termen (devaluatie en depreciatie) op dit moment door elkaar aangehaald! Soms is dat wat verwarrend voor de lezer! Beide kunnen leiden tot zowel positieve als negatieve effecten!

  Devaluatie of waardevermindering- een recente praktische voorbeeld!
  Effecten van devaluatie gaat veel verder dan de suggestieve voorbeelden welke ik tot nu hier tegenkom!

  In Europa hebben we ook af en toe met een devaluatie van de munt te maken! Neem bijvoorbeeld de meest recente devaluatie van de Noorse kroon! Dit effect hebben wij ook in Nederland ervaren in onze begrotingen in de vorm van een financiële meevaller! Je zou denken dat een land als Noorwegen met de enorme olie-en gasvoorraden geen devaluatie zou kennen! Maar de Noorse Kroon heeft mede als gevolg van de COVID-19-crisis een sterke devaluatie gekend.

  Noorwegen is een van de referentielanden waarop op dit moment de maximumprijzen van geneesmiddelen worden gebaseerd. Indien er sprake is van een devaluatie van de Noorse Kroon ontstaat er een financiële meevaller. In dit geval komen de maximumprijzen lager uit dan eerder was voorzien. Zo’n financiële meevaller kan oplopen tot tientallen miljoenen euro’s!
  gemodereerd

 33. En zo blijft Suriname maar ronddraaien in economische malversaties. De ene regering komt en repareert en de andere komt en vernietigt. zodanig dat er weer een andere moet komen om te repareren.


  Maak melding

 34. Faya mang, santhoki zou naar het parlement kunnen gaan en samen aan een wet (met de nodige tools) kunnen werken om in cruciale sectoren die in deplorabele staat verkeren tijdelijk per decreet te kunnen regeren , voor de duur van 6 maande met eventuele verlenging, met achteraf controle van het parlement!!!! Dan heb je meer rust en weinig gedonder. Groetjes

  Ps ik hoop dat santhoki mee leest


  Maak melding

 35. Santhoki, heeft misschien goede plannen, maar om ze te kunnen uitvoeren heeft hij breed politiek en maatschappelijk draagvlak nodig en bovenal goede communicatie.
  Als je telkens wordt overvallen en elke keer in de krant moet lezen wat de regering doet , geeft de burger geen moed, dit gaat zo niet werken, leidt alleen maar naar obstructies en veel ruis. Groetjes


  Maak melding

 36. whhahhaha WHAHAHHA Paraman om in jouw bewoording te blijven ”heb jij poep in je hoofd ?” NDP en opruimen ??? Ze hadden een 2e termijn YO KOE om hun eigen rommel op te ruimen en ze maakten een puinhoop [vraag maar aan Nading] en dan ook zo schofterig 23 Prado’s huren met contract voor aantal maanden 138.000 USD kost dat de belasting betaler PER MAAND NDP moet idd opgeheven worden voor eens en altijd , helemaal waar, alleen jij hebt poep in je hoofd om het te verdedigen.

  so so wurgcontracten so so fufuru sani..
  JIJ hebt POEP in jouw hoofd laat dat duidelijk zijn .

  admin ik heb zijn eigen woorden gebruikt .


  Maak melding

 37. @Bigi Sma, het verhaal van Para Express heb ik gelezen en ik kan het volgende over zeggen. Hetgeen hij naar voren brengt over de waarde van de valuta noemt men depreciatie van de valuta. Je hebt een SRD koers t.o.v. de dollar en de euro vastgesteld door de Centrale Bank en een koers die ontstaat op de vrije markt die gedomineerd wordt door cambio’s. Hiervoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen.

  In het begin van de regering Bouterse I maakte de Surinaamse economie een behoorlijke groei mee. De inkomsten uit olie en goud waren zeer hoog. Er werd veel geld in de Surinaamse economie gepompt door de overheid en banken. De Surinaamse economie dreigde oververhit te geraken. De importen van buitenlandse producten waren ook gigantisch.

  Opeens ging het bergafwaarts met de opbrengsten van olie en goud op de wereldmarkt. Er waren geen andere exportproducten voorhanden die het wegvallen van de inkomsten uit olie goud zou kunnen compenseren. Het land kreeg minder inkomsten uit export van een beperkt aantal producten. De importen van het buitenlandse product bleef echter stijgen terwijl minder valuta werd verdiend.

  Het gat op de valutamarkt in Suriname werd vervolgens opgevuld door traders en speculanten die valuta gingen opkopen en doorverkopen. Door de grote vraag naar vreemde valuta voor importen en andere geldovermakingen naar het buitenland gingen Cambio’s en handelaren in vreemde valuta met elkaar en met de algemene banken concurreren. De koers van de Centrale Bank was niet meer de richtinggevende koers.

  De maatregelen die men nu wil treffen is hap-snap beleid. Er is een structurele aanpak dringend nodig. De extra olievondsten bieden geen garantie. De vraag naar olie en goud kunnen opnieuw wegvallen.


  Maak melding

 38. ZIELIGE SANTOKIE JE ZIT AL MAANDEN EN DE KOERS IS EEN OP ZESTIEN SRD OP EEN EURO WAT DOE JIJ VOLGENS MIJN BEN JIJ NIET MET HET LAND BEZIG MAAR JE VRIENDEN EN FAMILIE GODVERDOMME,
  ALS JE IETS NIET KAN DAT ZOU JE HET EERDER MOETEN AANGEVEN MAAR JA JE HEB GELD GEZIEIN GEROKEN EN BEN DIRECT HI…………………………..,
  DOMBOO. ZIEKE DOMBOO. DOOR HET GELD BEN JIJ EN JE COLEGAS GEHANDICAPT GEWORDEN IDIOOT,
  ALS HET NIET KAN ROT DAN OP GODVERDOMME MET JE NIEWE VROUW SAMEN, EN NEEM BRUNSWIJK MEE WANT HIJ IS NOG DOMMER.


  Maak melding

 39. Baja….wat een economen hier op wtk, ik durf bijna niets meer te zeggen, maar ik ga het toch doen.
  Citaat van RobG:
  In het begin van de regering Bouterse I maakte de Surinaamse economie een behoorlijke groei mee. De inkomsten uit olie en goud waren zeer hoog. Er werd veel geld in de Surinaamse economie gepompt door de overheid en banken. De Surinaamse economie dreigde oververhit te geraken. De importen van buitenlandse producten waren ook gigantisch.—-0—-
  Zeg Rob, kun je met praktische voorbeelden komen wat het volk van deze welvaart heeft gemerkt? En hoe groot was de economische groei dan onder Bouta 1?
  Dat ze meer inkomsten hadden kwam door de stijging van de prijs van olie en goud.
  Bouta en z’n vriendjes hebben daar niks voor gedaan. Het is maar dat je het weet.

  In die periode was ik in su en kon in de krant lezen dat suriname 145 milj. US dollar van imgold kreeg voor de inkomsten uit goud. In het artikel stond ook dat het geld is op een speciale rekening was gestort en dus niet op rekening van de centrale bank.
  Je mag proberen om anderen zand in de ogen te strooien, maar bij mij gaat het je niet lukken omdat jou zgn. volkpresident ons land naar z’n verdoemenis heeft geholpen. Onderstaand cijfer spreekt boekdelen.
  BBP 3,591 miljard USD (2018) op een bevolking van 575.991
  Ga hier maar op kluiven, beste meneer de econoom RobG.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.