Agrarische sector krijgt dispensatie voor verhoogde governmenttake

7
agrarische-sector-suriname

Om de achteruitgang in de agrarische sector in Suriname een halt toe te roepen en deze om te buigen in positieve richting heeft de regering besloten deze sector te ontzien van betaling van de extra verhoging van de governmenttake van 1 SRD per liter welke zondag is ingegaan.

Daarnaast is besloten om een extra incentive (korting op de brandstofprijs) toe te kennen van SRD 0,50 per liter ter verdere stimulering en verhoging van de productie. Dit aangezien de sector enorm te lijden heeft onder de gevolgen van onder andere de COVID-19 pandemie en steeds stijgende prijzen van inputs. De dispensatie en incentive zullen vooralsnog de komende 6 maanden gelden om daarna geëvalueerd te worden.

Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij is samen met de vertegenwoordigers van stakeholders uit de diverse Surinaamse subsectoren bezig om modellen van verrekening uit te werken. Zij die in deze nog niet gekend zijn, zullen binnenkort uitgenodigd worden.

Tegelijkertijd zal verdere ordening van de totale sector aangepakt worden, waarbij een belangrijke rol voor alle stakeholders is weggelegd waartoe zij zich zullen dienen te committeren. Deze ordening zal heel wat efficiëntie met zich meebrengen waardoor de sector concurrerend wordt en overheidssteun overbodig.

7 REACTIES

 1. Deze sector moet de Surinaamse samenleving als hoofddoel hebben. Als het gaat om de eerste levensbehoeften moet Suriname zelfzorgend zijn. Ook prijsafspraken horen hierbij.


  Maak melding

 2. Wel ik plant ook dus val ik onder die despensatie… nu de vraag hoe moeten de mensen die planten dat aan de pomp bewijzen, wanneer en hoe kom je in aanmerking voor deze dispensatie?? Wat zijn de voorwaarden is het een ieder die een moestuintje heeft en een kleine stand?? Of alleen de mensen die als Jogi zoveel grond hebben en planten???
  gemodereerd

 3. Geef de agrarische sektor de nodige push die een belangrijke rol speelt in de bloei en vooruitgang van de economie.
  Herstel Subsidie die eerder door bouta gestolen werd.
  Bepaalde sectoren hebben subsidie nodig om te groeien.
  Subsidie is bij wet geregeld en sectoren maken er recht erop.


  Maak melding

 4. En waarom alleen de agrarische sector?
  Welke criteria hebben er gegolden en hoe zal men nagaan dat er geen oneigenlijk gebruik gemaakt zal worden van deze faciliteit?
  gemodereerd

 5. Door de agrarische sector een push te geven onstaan concurrentie op de locale markt met tot gevolg dat groente betaalbaar wordt voor de bevolking. Ook zou deze stap de export kunnen stimuleren.
  gemodereerd

 6. En dat zonder een duidelijk geformuleerd subsidiebeleid. Waarom alleen de agrarische sector en welke criteria hebben hierbij gegolden. En hoe controleert de overheid het oneigenlijk gebruik van de gesubsidieerde benzine.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.