Ministerie EZ zal waken voor ongewenste effecten aangepaste brandstofprijzen

62
pompstation-servicestation-gow2-suriname

Het ministerie van Economische zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (Min EZ) zal ervoor waken, dat ongewenste effecten als gevolg van de aangepaste brandstofprijzen in Suriname minimaal zijn of geheel vermeden worden.

De nieuwe prijzen aan de pomp, die bij de nieuwe governmenttake zullen gelden, zijn zondag 23 augustus om 00.00u ingegaan.

De prijzen voor een liter ongelode benzine zijn SRD 7.46 (SOL), SRD 7.35 (Gow2) en SRD 7.58 (RUBiS). Voor diesel zijn de prijzen SRD 6.97 (SOL), SRD 7.00 (Gow2) en SRD 7.03 (RUBiS).

Het Ministerie doet een beroep op de Surinaamse samenleving om bij het constateren van prijsopdrijving, haar klachten door te geven via de klachten app op het telefoonnummer 8530915 of via het verkort nummer 1940.

62 REACTIES

 1. Dit moest Santokhi doen. Omdat het land tien jaar lang financieel leeg geplunderd is door bouta en zijn veertig rovers.

  Nu gaan de paarse ndp aanbidders het ook voelen in zakken.
  Wo sit ing.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 2. Je kan aan je water aanvoelen dat deze brandstofverhoging doorberekend gaat worden naar de consument. Taxi’s, koeriersbedrijven, bus-en boothouders zullen hun tarieven verhogen. Ook de landbouw- en consumentenindustrie zullen deze stap volgen tenzij de overheid hen extra gaat compenseren. Een deel van hun kosten wordt reeds nu door de overheid gecompenseerd. Maar het haasje zal de gewone burger zijn. Vakbonden zullen looneisen gaan stellen. Een nachtmerrie voor de nieuwbakken minister van economische zaken.
  gemodereerd

 3. RobG
  Wat een constatering.
  Als (pseudo) econoom moet jij toch weten dat wat jij aangeeft niets nieuws is in de economie.
  Weet je hoe ze zoiets noemen wat je probeert aan te geven (kennelijk om paniek te zaaien)?
  Ik zal je de aanwijzing geven “de zgn loon prijs spiraal”
  Dus door de overheid en welke schakel in de keten zijn prijs verhoogt heeft dat effecten op de kostprijs van de producent en dus betaald de consument altijd.
  Weet je dus waar de afkorting B.T.W. vandaan komt.
  Ja is de afkorting van Bertus Theodorus Witteveen de minister die de B.T.W. invoerde en dit is de toevoeging voor de belasting die de consument betaald of liever gezegd de eindgebruiker.
  De zogeheten Belasting (over de) Toegevoegde Waarde die elke schakel toevoegt in de keten van producent tot het product geleverd wordt aan consument .

  Dus vraag RobG
  Wie betaald uiteindelijk de rekening?
  .Weet je het nu weer?


  Maak melding

 4. Dit zijn de naschokken van het NDP beleid !
  De NDP heeft in 10 jaar tijd Suriname leeggeroofd en met torenhoge schulen en zonder inkomsten achtergelaten.

  Elk mens met een normaal verstand zal inzien dat bezuinigingen en heffingen nodig zijn. Maar de paarse slangen gaan nu misbruik maken van alle impopulaire maatregelen die deze regering moet nemen. Iets wat ze altijd al hadden gedaan en waarvoor het volk in 2010 voor was gewaarschuwd.
  Het NDP-volk wilt niet werken en wilt niet betalen, ze willen wel lenen en vreten daarom lopen zij te klagen en anderen op te hitsen.
  Lenen kan niet meer ! It’s payback time !
  Men moet niet klagen over het moment van terug betalen en hoe. Men kan dus niet zeggen: ” ik heb bij je geleend maar ik kijk wel wanneer en hoe ik het terug betaal”.
  Er zijn consequenties verbonden. Net als de leider van het NDP-volk kunnen de NDPers zelf ook geen verantwoording afleggen en lopen ze liever tralala weg.

  Wat als eerste gedaan kan worden moet als eerste gedaan worden.
  Bepaalde zaken aanpakken en er voordeel uithalen kost meer tijd. Dus stap voor stap in een logische volgorde. Logisch !

  En natuurlijk ziet het volk het liefst morgen al het gestolen geld terug en dat alle ex-ministers hun salarissen inleveren, etc . Dit gaat echter niet zo snel. Die mentaliteit van een bananenrepubliek wordt nu aangepakt.

  Dus alles op zijn tijd !
  En intussen kijk uit voor de paarse slangen. U bent weer gewaarschuwd !

  Pasensi na wan bita bon. Krakti !

  P.s.
  Ben wel benieuwd naar de ontwikkeling omtrend de zoektocht naar Hoefdraad. Het wordt tijd dat hij nu wordt opgepakt. Het volk wordt ongeduldig.
  Beste PG, is het al tijd om een huiszoekingsbevel en een internationaal arrestatiebevel uit te vaardigen ?


  Maak melding

 5. @Bigi Sma,
  Inderdaad, wat ik vertel is zeker niet nieuw hoor. In vele landen heeft de verhoging van o.a. de brandstofprijzen heibel veroorzaakt. De vorige regering wilde toch ook de benzineprijs verhogen en het was met name de oppositie die te keer ging tegen deze voornemens. Kijk nu wat dezelfde partijen aan het doen zijn.

  Jij draait echter er om heen. Deze actie van de regering zal onherroepelijk een reactie uitlokken van de vakbonden en consumenten. Ze proberen nu misbruik te maken van de situatie door plannen door te drukken. . Zij gaan uiteraard de regering Bouterse de schuld geven.

  Over BTW gesproken. Jij noemt het anders terwijl ik de meest gangbare term, Bruto Toegevoegde Waarde gebruik. Men noemt het ook wel O B. Aan mij hoef je echter niets uit te komen leggen. Het is een van mijn specialisaties. Jouw verhaal is echter verwarrend voor mensen die er weinig van snappen. Volgens mij snap jij deze materie ook niet. Dat heb je eenmaal met nep deskundigen. Leg het gewoon simpel uit. Je hebt drie soorten BTW. Te vorderen BTW, Te betalen BTW en te verrekenen BTW. Wat achter deze termen schuilgaat mag jij gaan uitzoeken. Dat is mijn huiswerk voor jou.
  gemodereerd

 6. De boutisten gunnen de nieuwe generaties geen welvaart. Misselijkmakend en egoistisch! Dat zij fouten hebben gemaakt door te stemmen op een amateuristische en falende partij dat verval in het land heeft gebracht, kan gebeuren. Het onder ogen zien schijnt wat lastiger te zijn. Maar dat is niet vreemd. Uit onderzoek blijkt trouwens dat de gemiddelde ndp stemmer minder ontwikkelt is. Of het waar is? Ik weet het niet. Maar aan hun reacties te zien ben je toch geneigd om dat wel te denken.


  Maak melding

 7. Het is allemaal mooi en waar, brandstofprijzen verhogen. Dit moet je kunnen uitleggen aan de burgers.

  Maar hoe zit bij het ministerie met boventallig personeel. Personeel op functies waarvoor deze niet geschikt zijn om die te kunnen uitvoeren, want ze zijn veel te lager opgeleid. Personeel in dienst en ze hebben geen eigen stoel en bureau en weten niet waarvoor ze zijn aangenomen. Is door de vorige regering een politieke aanname beleid geweest.
  En hoe zit het met de spookambtenaren. Op wiens bankrekeningnummer worden deze salarissen gestort. Stop het minister.

  Gestolen gelden van het ministerie door de vorige bestuurders waarvan het doorgesluisd is naar buitenlandse bankrekeningen terughalen. Gewoon beslag laten leggen. Zo kun je de kosten van het ministerie omlaag brengen.
  IS SPOED VEREIST MINISTER!!!
  gemodereerd

 8. Een ingezonden stuk uit Starnieuws:
  ” …
  23 Aug, 04:44

  “Eenheid in leiderschap, eenheid in beleid en eenheid in bestuur”, dat was de afspraak tussen de huidige coalitiepartners naar het volk toe na de proclamatie van hun samenwerkingsovereenkomst en de regeringsformatie. Na een maand regeermacht merken wij echter als samenleving dat er veel ruis is ontstaan binnen de coalitiepartners en hun achterban over diverse benoemingen en besluiten die zijn genomen. 
  … ”

  Veel Surinamers zijn kortzichtig en halen van alles door elkaar. Deze mentaliteit moet veranderen !
  Sommige Surinamers moeten leren analyses te maken en opzoek te gaan naar de oorzaak. En niet alles op een hoop gooien. Pak de oorzaak aan !

  Santokhi weet wat hij in huis heeft en zal daar het meest op vertrouwen. Team Santokhi heeft tegenwicht voor gecamoufleerde invloeden van Bouterse. Santokhi houdt rekening met de NPS. De NPS zal op het juiste moment ingezet worden.

  Het probleem is, en dit weet iedereen ook Venetiaan heeft het vaker aangegeben, dat de NDP zal proberen invloed te blijven uitoefenen. De NDP heeft bij Ronny Brunswijk de zwakke schakel van de regering ontdenkt. Brunswijk die voor de verkiezingen riep niet samen te werken met NDP roept nu dat NDPers welkom zijn in zijn partij.

  Dus pak die zwakke schakel, Ronny Brunswijk, aan ! En niet de hele coalitie.

  Beste ABOP-ers,
  Het is ook jullie taak om jullie partij clean te houden. En te zorgen voor integere leiders. Laat Ronny Brunswijk niet de opvolger worden van Bouterse.

  Beste mensen,
  Bouterse en zijn criminele bende blijft een groot probleem. Geen enkel regering zal optimaal kunnen regeren zolang deze topcriminelen genesteld zijn in politiek Suriname.

  Intussen tikt de klok verder.
  Er is geen tijd.
  We hebben maar 1 keus.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 9. Ik snap het, maar had verlopig niet verhoogd hoeven te worden ivm 10 jaar wanbeleid bouta en co?
  Corona heeft Suriname ook in zijn greep dus, hier wederom rijker worden rijker armen betalen de prijs????
  gemodereerd

 10. Rob g, je bent een boutist vraag aan jou guru bouta pe 3 miljard de plus die boevie die op vlucht is geslagen, a no mie
  Als dat geld goed geïnvesteerd was voelde de bevolking niet zo zwaar, maar ja jullie kennende eerlijke mag niet gezegd worden noh??


  Maak melding

 11. Wat een medium moet ik zeggen, de archieven van de kranten geven aan dat de vorige regering deze maatregel ook wilde treffen maar het waren deze gasten die het dwarsboomden en vonden dat er andere alternatieven zijn en nu kijk… Zij drukken het genadeloos door en gebruiken als mom dat het dankzij de vorige regering nu zo aan toe moet, wat stelt dit voor? Ik zal het gemakshalve vieze politiek noemen, zit te denken nu ik dit mee moet maken wie zijn dus de sabboteurs van de Surinaamse economie geweest???
  gemodereerd

 12. Je kunt de brandstofprijzen verhogen of meer gaan lenen.
  BOUTA met zijn regering heeft al genoeg geleend en zelfs de rente kan Suriname niet meer betalen.
  Dit was echt nodig.
  Trouwens surinamers klagen altijd.
  BOUTA is een gestoorde militaire en had nooit het land mogen regeren.
  BOUTA met zijn NDP horen in Santa Boma thuis.
  gemodereerd

 13. Als santhoki en brunswijk geen werk van maakt om te achterhalen waar dat geld is gebleven, volgende keer niet meer stemmen op deze ja knikkers??
  A bevolking e waktie pe boevie de
  Pe a monie de ok??


  Maak melding

 14. Ik denk dat nu al kan worden gezegd, dat het toekomstig wanbeleid van Santhoki in de schoenen zal worden geschoven van de vorige regering. Dus het feit, daar bijvoorbeeld de first lady in de rvc zit van Staatsolie zit en de broer van Ronni Brunswijk president commissaris is, is dan de schuld van de vorige regering. Hoe dom kan men zijn!
  gemodereerd

 15. RobG
  Je hebt drie soorten BTW. Te vorderen BTW, Te betalen BTW en te verrekenen BTW. Wat achter deze termen schuilgaat mag jij gaan uitzoeken. Dat is mijn huiswerk voor jou.

  Neen hoor RobG er zijn meer dan de door jou genoemde 3 soorten BTW.
  Maar ik hoef het niet uit te zoeken want dit is ook een onderdeel van de fiscale studie waarvan ik 5 modules heb genomen.
  Ga maar lekker zoeken op de site van de belastingdienst wellicht kom je er meer tegen waarvan je het doel en tekst en uitleg niet weet, wat niet op de site diep in de materie wordt ingegaan.
  Vraag het maat aan een BTW deskundige want dat is een vak apart zelfs binnen de fiscale dienstverlening.
  RobG dus je hebt nu een tweede alias namelijk de pseudo BTW specialist.

  Zo zie je maar weer dat jij RobG wederom door de mand valt met je specialiteit.
  Beunhazen vallen snel door de mand.

  RobG
  Bij elke prijsstijging is er een effect te merken voor de eind gebruiker. Dus als jij het het zelfs zegt te snappen dan is dit voor iedereen te snappen.
  Snap je RobG


  Maak melding

 16. Rogb
  Gelijk hb je ik hb ht begrepen.maar ik kijk met ledeogen wat er nu gebeurt is triest in dit land alles dat door de vorige oppositie afgekeurd is word nu goed verwelkomt.
  gemodereerd

 17. Opmerking bericht Starnieuws. Ook pomphouders verrast met brandstofverhoging.

  Doordat grote maatschappijen (goud- hout- en visserijsector) de governmenttake niet hoeven te betalen, vindt er ook nog oneigenlijke concurrentie plaats omdat er nauwelijks controle plaatsvindt. Kleine ondernemers worden de dupe hiervan. Bovendien wordt brandstofsmokkel in de hand gewerkt. De regering had beloofd dat er een brandstofcommissie komt, maar nog voordat deze in place is, zijn de verhogingen al doorgevoerd, merkt Jankie op.


  Maak melding

 18. Wat een onzin elke prijsstijging wordt Doorbetekend In de consumenten prijs; wat wil het ministerie hiertegen doen? Daarom is het onverstandig om de brandstofprijs de verhogen want de hele economie gaat dat voelen ; domdomdom en uiteraard makkelijke manier maar deze mensen zijn daar niet gezet om makkelijke dingen te bedenken ; bedenk eens iets slimmers want anders zal jij het verschil niet gaan maken ze komende jaren
  gemodereerd

 19. Vanaf 12 augustus 2010 tot 16 juli 2020 heeft een paarse roversbende een politiek en belijd van verschroeide aarde toegepast, die negatief voelbaar is in alle geledingen van de Surinaamse samenleving, die nimmer voorheen gebeurd was.
  Vanaf 16 juli 2020 heeft een nieuwe regering een failliete boel overgenomen en moet met de nodige kunst en vliegwerk proberen Suriname uit dit diep dal te trekken. Daarbij zullen impopulaire maatregelen genomen moeten worden en de pijn worden verdeeld.
  Wat schetst vanaf 16 juli de verbazing is dat de veroorzakers en hun aanhangers nou ineens SCHIJNHEILIG komen spelen en ongebreidelde kritiek leveren, hoe SLECHT de huidige regering het al doet. Ook hier op WKN. Het zou de paarsgezinden enigszins een beetje sieren om pas op de plaats te maken en het beleid van de regering PAS na jaren te evalueren. Want om het NU al te doen, laat zien wat voor SLECHTE verliezers en GROTE schijnheiligen het zijn.


  Maak melding

 20. Eens met @Een Surinamer.
  President Santokhi zit er voor alle suri’s, helaas is de negatieve nasleep vd afgelopen 10jr er groot.
  De verhoging is vereist om de ambtenaren salarissen te kunnen betalen. De duizenden lastminute benoemingen, de spook ambtenaren en de dik betaalde adviseurs. Daarnaast is er ook een ravage achtergelaten, dure auto’s aangeschaft en werktuig ontvreemd. Door wie? Door de ndp’ers die hier het hardst schreeuwen.
  Niemand heeft jullie iets beloofd, behalve je eigen partij. Als je alle leningen plus ontvreemd geld optelt, dan zou elke suri vandaag een boven gemiddeld leven leiden.

  De slimme kiezers beseffen dat 10jr vernietiging niet zomaar kan worden opgelost. Ze wachten rustig af en zijn bezig om hun eigen leven op een positieve manier richting te geven. Ze zijn bereid offers te brengen voor de toekomst.

  Deze regering is geen ‘brandjes-blus” regering, maar kijkt naar de langere termijn.

  Het zal niet lang duren, omdat suri een kleine bevolking heeft.


  Maak melding

 21. @ malang
  ——Doordat grote maatschappijen (goud- hout- en visserijsector) de governmenttake niet hoeven te betalen, vindt er ook nog oneigenlijke concurrentie plaats omdat er nauwelijks controle plaatsvindt. Kleine ondernemers worden de dupe hiervan.——–

  Dat is precies de vinger op de zere plek. De kleine man mag weer betalen voor de rekening.


  Maak melding

 22. He allemaal jullie blijven maar schelden naar de NDP .Al jullie reacties NDP dit NDP dat .Toen De vorige regering had over genomen waren er ook problemen .Maar ze zijn geen slachtoffer gaan spelen maar aan de bak gegaan .Regering chan en roni zijn nu aan de macht is ophouden met het slachtoffer spelen en maar lullen over kas leeg en jullie die hier reageren ,ophouden met beledigen is eentonig nu geworden met jullie uitspraken over paars.Help positieve oplossingen te zoeken voor de regering .Met schelden en beledigen bouw je geen land op.


  Maak melding

 23. Ja RobG e.d. …belastingmaatregelen moeten komen, maar het gaat dit keer niet in eigen zakken…dat is het verschil… Wederom proberen bepaalde mensen dingen om te draaien om chaos te veroorzaken… Bepaalde mensen willen geen cent belasting betalen, maar verwachten wel het zorg, infrastructuur en het luxe leven als DUBAI, maar SU moet het maar bekostigen…. ja jaren lang waan-vakantiegevoel is over … nu wordt het meedenken en alle hens aan dek. En wat betreft “facebook-kennis en studies”, als het domme gedeelte ( ONGEACHT WELKE ETNICITEIT ) van het volk NU al gaat dwars liggen, ligt de keus aan de overige wijzen… Mochten ze nu of over 5 jaar weer op oude wacht op pakketten-toer willen gaan, heeft t volk binnenkort niet eens het eigen vet meer om gebakken te worden…denk daar maar eens over na…. ps en dit keer komt het misschien nog goed … Dat gratis vlaggetje of portie eten van 30 euro cent heeft het volk per persoon op 1 of andere manier 10000 USD pp gekost zonder dat ze het weten…Als je AFGUNSTIG / egoistisch bent niet van je eigen land en volk houdt, verdien je ook om gen*** te worden… wel krijg je elk 5 jaar GRATIS een potje ” VASELINE ” …. NIET EENS ERVOOR … MAAR ERNA 🙂 … leer ervan en geef de huidige gecertificeerde gezagvoerder de kans en ruimte om deze vliegtuig uit haar duikvlucht proberen te halen… anders crashed sowieso iedereen…


  Maak melding

 24. Volgende stap ( zoals enkelen hebben aangegeven ): Niet -eerste levensbehoeften- , dan wel LUXE producten zwaarder belasten… 2e, 3e auto, producten ( food / non-food ) die in SU gemaakt kunnen worden maar geimporteert worden…(Dit zal werkgelegenheid creeren) export grondstoffen, Luxe-mode segment ( als je een auto van 80000 euro kan betalen, kan je ook wat extra belasting betalen… ), investment brak-liggende gronden, bedrijven transparante administratie, anders boete etc… Iedereen riem aantrekken … van de kleine man die 1 srd tot de grote man die meerdere cijfers kan missen… (Vakopleidingen voor eigen SU-producten, les geven, leren, werken, investeren in SU, moet goed beloond worden) Toeristen en buitenlandse investeerders moeten zich veilig en welkom voelen… gastvrij en representatief, zodat hun soc media netwerk ook interesse krijgt …Samen komen we er wel, het begint bij onszelf… dan komen de euro’s voor het volk vanzelf binnen …


  Maak melding

 25. Grote bedrijven in onder andere de goud-,hout-en visserijsector hebben dispensatie en betalen de verhoogde prijs niet. Toen de coalitiepartijen nog oppositie waren, hebben zij geageerd tegen de verhoging van de governmenttake en hadden beloofd dat de brandstofprijs omlaag zou gaan.( een liter Gow2 was 7.35 nu 7.58 ). Iedereen weet dat de regering geld nodig heeft, maar moet het op deze manier, alles wordt duurder voor het arme volk, ze hebben al 10 zware jaren achter de rug, hopen op enig verlichting van deze regering en wat krijgen ze …….deze regering is meer bezig met benoemingen, commissies, nepotisme en maar klagen over de vorige slechte regering. Het arme volk wil verlichting en niks anders. En hier op waterkant wordt alles wat deze coalitie doet voor zoete koek aangenomen, kom op mensen wees kritischer en doe niet zo neerbuigend. Vergeet blinde woede (op ndp’ers) anders wordt je nog ziende blind. Ik zie dat de vaste hielenlikkers van deze coalitie weer lekker bezig zijn en dat de andere koekenbakkers van de ndp weer hierop reageren, tje poti wordt eens politiek volwassen.groetjes een fijne dag en niet met z’n allen naar de zondagsmarkt gaan😂😂


  Maak melding

 26. Ze moeten die benzine daar verdrievoudigen met belasting afdracht. Goed om de schulden mee af te betalen en de mensen te laten fietsen. Laat de diaspora fietsen sturen en je hebt win/win. Ongehoord hoeveel daar voor niks wordt gereden.
  gemodereerd

 27. Surinamers zie online Dagblad Suriname

  President stelt financieel crisisteam in

  Zie dat Zijne Excellentie President Chandrikaperkash Santohki heel goed bezig is, Weet wat er financieel aan de hand is en ook weet dat Suriname haar schulden van deze crisis kan oplossen en betalen.

  Leve:
  – zijne Excellentie President Chandrikaperkash Santokhi,
  – Vooruitstrevende HervormingsPartij VHP,
  – Abop, NPS, PL,
  – het Surinaamse Volk
  – staatsolie Suriname,
  – grote olievoorraden voor de kust van Suriname,
  – natuurlijke rijkdommen van Suriname,
  – democratische rechtsstaat van Suriname,
  – Internationale Samenwerken met alle landen, die Suriname op een grotere hoogte kunnen brengen,
  – samen werken met alle Surinamers.

  Hoera, Hoera, Hoera!

  VHP en coalitie do Set In


  Maak melding

 28. Op Starnieuws geeft zelfs de heer Sham Binda, lid van de VHP en DNA, dat de extra governmenttake een VERKEERDE strategie is. Is kritiek vanuit de coalitie zelf en niet van tegenstanders van de regering…


  Maak melding

 29. Schei toch effentjes uit met dat gejank over de vorige regering. Er is slechts een eerste keer dat je een vingerwijzing kan doen en dat is bij de overdracht en inventarisatie. Daarna moet dat gejank over zijn en moet deze regering aan de slag. Het is een losers mentaliteit ,het is een teken van onbekwaamheid, het is het A No Mi- syndroom, het is Calimero-gedrag en het verhullen van mogelijk eigen falen in de naaste toekomst. Dus gaan we alvast de zondebok aanwijzen. Lekker boeien. Ga aan de slag! Om die reden ben je aan de macht gekomen. Niet om aan te geven wiens schuld het allemaal is. Riep men niet dat binnen tweehonderd dagen alles gefixed zou zijn?

  Deze regering gaat symptomen vertonen gelijk aan het aangaan van een nieuwe relatie. De vrouw (het volk) was teleurgesteld in haar eerste relatie ,doet haar rugzakje af en gaat haar tweede relatie vol goede moed aan. De man (de regering en overige jankerds), blijft maar verwijzen naar zijn eerste relatie. Die heeft duidelijk nog last van zijn rugzakje. Dan moet je niet beginnen aan een nieuwe relatie.
  Minister Ramdin heeft tenminste iets gedaan. Hij is gaan bedelen in Nederland. Op basis van gelijkwaardigheid ,wederzijds respect en profijt (proest.) En nu de rest nog. Succes. Het ligt voor de hand dat er verhogingen zullen plaatsvinden. Dit zal geschieden in alle sectoren waar er inkomsten blijvend gegenereerd kunnen worden. Het is niet anders. Het zijn geen typische Surinaamse dingen. Overal word je uitgeknepen als een citroen. Jij als burger moet daarop anticiperen om het leven toch draaglijk te maken. Het betekent dat je hard voor jezelf moet zijn en creatief wezen. Janken heeft geen zin en zeer zeker niet Calimero gaan uithangen.


  Maak melding

 30. Ik denk dat veel mensen iets heel belangrijks overslaan en dat is “de tijd”.

  De invoerring van de brandstofheffing had zeker wel tactischer gekund. Maar dit wilt nog niet zeggen dat de rest niet gebeurt.
  Heffingen zullen er komen maar ook zal de handel, import en de koers aangepakt worden.
  Vanwege de tijdsdruk denk ik dat je niet langer kan wachten om de kas te vullen. Eind van de maand moeten er weer rekeningen betaald worden.
  De nood is hoog beste mensen.

  Een probleem met de koers is is dat veel particulieren en handelaren speculatief bezig zijn en de banken overslaan om straks wanneer de koers zakt flink te profiteren.
  Maatregelen toepassen omtrend de koers en de handel kost meer tijd. Maar die komen er zeker !

  Het probleem is dat wij die tijd niet hebben.

  We moeten nu eerst opofferen.
  Blijf gefocust op het gewenste resultaat.

  Pasensi na wan bita bon. Krakti !


  Maak melding

 31. Beste mensen,
  we willen dat de koers en de consumenteprijzen moeten worden aangepakt. Toch ?
  Mee eens dat moet gebeuren en dat zal ook.
  Echter denk ik dat men kan verwachten dat die aanpassing niet “smooth” zal verlopen. Er zullen in eerste instantie bij-effecten / schommelingen komen. Pas wanneer al dat “verstopte ruis” los is gekomen zullen de koers en de prijzen op een wat meer geleidelijke manier gaan dalen. Dit is een proces wat tijd kost.

  En nogmaals die tijd hebben wij nu niet !

  Eind van de maand wilt iedereen weer zijn salaris hebben. Anders wordt er daar weer over geklaagd.
  Bij Bouterse hadden ze 10 jaar geduld en had iedereen rustig gewacht tot de verkiezingen. In de tussentijd zijn de problemen groter geworden. En nu wordt er verwacht dat alles tegelijkertijd wordt aangepakt en dat morgen alles opgelost is.
  Dat no kan tog !

  Pasensi na wan bita bon. Krakti !


  Maak melding

 32. Een directe degelijke oplossing is er niet. Je kunt niet een tekort van ruim 250 miljoen SRD aan maandelijkse overheidsuitgaven tevoorschijn “toveren”…

  Je kunt het draaien en keren hoe je wilt, de kleine man betaald de hogere prijs. Wie het breed heeft hangen (en wordt bevoordeeld), die voelt het minder, zij worden veel minder belast.


  Maak melding

 33. Sowieso zal de kleine man het meer merken.
  Een simpel / beknopt voorbeeld:
  10 % van 2000 Srd is 200 srd , dit is veel voor de kleine man.
  30 % (is dus al 3 x meer dan de kleine man) van 20.000 srd is 6.000 srd (in geld 30 x meer dan de kleine man) blijft over 14.000 srd om te besteden is alsnog bijna 10 keer meer om te besteden dan de kleine man. Het is onmogelijk om te zeggen dat de rijke man gaat 90 % meer moet betalen.

  Of er moet een soort communistisch beleid gevoerd worden waarbij iedereen een soort leefgeld krijgt. Dan zijn we er in no-time vanaf.

  Beste mensen,
  Wij moeten afwegen en overwegen en aan de andere kant worden we onder druk gezet door de tijd en door Covid.

  Als iedereen zijn / haar eigen bijdrage levert zijn wij er sneller doorheen.
  Hoe kan jij bijdragen ?

  Pasensi na wan bita bon. Krakti !


  Maak melding

 34. Ik kom net terug uit de “kleine “ kamer🙈,kan iemand hier op waterkant mij vertellen welke verlichting, concreet, deze “krachtige” regering tot nu toe in welke vorm dan ook heeft gebracht voor het arme volk. Zij zitten al ruim een maand en hebben het alleen maar gehad over benoemingen, commissies maar geen concrete verlichting terwijl het volk het moeilijk heeft, de koers is nog onzeker, de prijzen in de winkels zijn nog hoog etc. benzine prijs is nu verhoogd, voor de eerste levens behoeften merk ik nog niks bijzonders en maar lullen dat het aan de regering te wijten is, dat weten wij al, nu aan de slag.Mensen weten niet als zij nog geld of genoeg hebben om hun kinderen eten te geven. Hier op waterkant heeft men het veel over de effecten van de diverse maatregelen en theoretische gedraaf( ik geniet er wel van), maar toch mist ik iets hier op waterkant. Het is hier meer rechts lullen en “NIKS “vullen😜😜 ik heb zelf niet zoveel te bieden. groetjes


  Maak melding

 35. @Pony,
  Effe wachten, busje komt zo.
  We gaan het voor je uitzoeken, omdat je zo bijzonder bent tok.
  Effe de President bellen op zijn hotline.

  Stand-by!


  Maak melding

 36. RobG
  Alias pseudo BTW specialist
  BTW 0 tarief
  BTW verlegd
  BTW ABC levering

  I rest my case.
  Belasting over de toegevoegde waarde is niet hetzelfde als Bruto toegevoegde waarde
  Dumbo beredeneer en bereken en bezie wie uiteindelijk de BTW betaald.
  Dumbo de eindgebruiker betaald uiteindelijk de BTW op hetgeen hij verbruikt / gebruikt

  RobG
  Denk maar zo dat jij de wijsheid hebt uitgevonden dan kom je erachter dat je eigenlijk niets weet. Beredeneer deze stelling in een cirkelredenering
  En RobG dom zijn en dom klinken zijn 2 verschillende dingen
  gemodereerd

 37. @Pakira

  Geen feiten omdraaien… wees een vent en geen kinderachtige trol die chaos wilt zien in het land ten koste van volk … kick je daarop?… was alles open kaart op moment van overdracht? Zijn er geen last minute rare transacties verricht? Heb jij een betere aanpak? Dus als je familielid of geliefde jou achterlaat en je moet voor je kinderen zorgen of voor je ouders, rekeningen betalen en blijkt dat tonnen kas/spaargeld weg is, alleen bizarre schulden overhoudt en oplossingen bedenken om alles rond te krijgen en monden moet voeden en verantwoording moet afleggen… dan piep je wel anders… dan wil ik horen als je kinderen, buren, vrienden, familie of ouders jou vertellen: ” je moet niet zeiken over WAT ER WAS EN IS GEBEURD EN DOOR WIE… LOS HET OP EN NU!!! “…Dus dat maar op grotere schaal….Makkelijk vanaf de zijlijn zeiken, maar zelf iets betekenen….hoop niet dat je de sadist wil uithangen…Karma is a bitch…er komt altijd een dag voor zulke mensen… mind my words!


  Maak melding

 38. @pony …

  Kan je ook een keer je andere kamer ( bovenkamer ) gebruiken ? :-p … liever mensen die denken die loze of trollen berichten komen leveren… Ooit gehoord van ” oorzaak en gevolg” ?


  Maak melding

 39. “En maar lullen over de regering” ik bedoel natuurlijk met regering de regering Bouterse.

  Esmerald,
  je reageert nogal vaak op waterkant dus ik mag aannemen dat je alles bijhoudt, anders bel met jouw kompanen hier op waterkant.😜👍


  Maak melding

 40. Vakbonden zijn ook voor het maatschappelijk belang. Om bij alle wisjewasje met looneisen te komen, want jullie kennen geen ander woord, wordt onrust gezaaid..Vakbonden neem ook jullie verantwoordelijkheid en werk samen om SU op te bouwen..


  Maak melding

 41. @Passant, het financieel crisisteam is zeker hard nodig omdat Santokhi niet kan rekenen op de beloofde diasporagelden. De diaspora oproerkraaiers in Nederland hebben hem een heerlijke worst voorgehouden. Ze hebben een verkeerde inschatting gemaskt. Nu al loopt er heel veel fout. Van Nederland kan hij ook weinig steun rekenen. De Nederlandse regering heeft een eigen lening van 64 miljard Euro moeten afsluiten om de covid crisis in eigen land op te vangen. Nederland moet ook een bijdrage leveren aan het Europese covid fonds.

  @Bigi Sma, jij zit wederom op de verkeerde golflengte om mij etiketten op te plakken. Ga op dit forum Santokhi adviseren zodat ik jouw kracht kan inschatten. Ik heb een goede kijk op dit soort zaken.


  Maak melding

 42. Koos 23 augustus 2020 At 17:02
  Surinamers moeten maar bewuster omgaan met brandstof. Pak maar een fiets. Beter voor ze. 10 jaar paars heeft veel kapot gemaakt.

  =====

  Als je werkelijk dit meent dat mensen op de fiets moeten ben je nog nooit in Suriname geweest. Hoe kun je dat serieus roepen. Het land leent zich totaal niet voor de fiets. Ja als stagiaire beetje rondfietsen is leuk. Maar woon/werk verkeer in de spits en met name als je grote afstanden moet doen is geen doen. Al helemaal niet in de regentijd als straten vollopen.


  Maak melding

 43. Bron: de ware tijd

  ” …
  Surinamers nu vaker op de fiets

  19/08/2020 22:33 – Aidy Pinas-Agodeba  

  Dekker stelt dat men vroeger een fiets aanschaftte voor vrije tijd, maar nu is die meer voor woon- en werkverkeer. 
  … “


  Maak melding

 44. De diaspora is maar een van de hulpbronnen. Alle financiele mogelijkheden moeten een bijdrage leveren. Je kan onmogelijk op één paar wedden.

  Een schoolvoorbeeld
  Nederland is een handelsland en doet met de hele wereld handel om geld binnen te halen.

  Suriname is maar een klein land en weet dat ze ook haar ten dienste mogelijkheden moet bekijken.

  Gelet dat dit Crisisteam de schulden gaat herschikken en de schulden in één keer gaat betalen zal voor Suriname een grote lening nemen tegen een zeer lage renten en daarmee al de schulden aflossen. Alles wordt overzichtelijk en de looptijd van de schuld is duidelijk.

  Als landen als Nederland, China, USA hun ondersteuning bieden.

  De aardolie industry is momenteel bezig met investeringen, Als Suriname haar schulden in een grote schuld heeft met een lage rente/geordend heeft en aflost, ook weer kijken naar inkomsten uit haar natuurlijke hulpbronnen, goud, doet het momenteel goed en intern ook meer doen voor de Surinamers, ambtenaren salarissen, pensioenen, enz. ook de inkomsten uit vermogen/belastingen, enz.

  Dus het komt wel goed.

  Kwestie van tijd.

  Chan do set/sit in! Surinamers zien jullie dat nu in. Chan do set wan boen bigi lening met een lage rente en alle schulden en renten die Suriname nu heeft aflossen en dan deze grote leningen soepel aflossen in een lange termijn. Zo eenvoudig is het.

  De goudinkomsten die nu gebruikt worden om leningen af te lossen, komen dan weer vrij voor Suriname. Staatsolie zal de komende 5 jaar bijna 1 miljard opleveren aan Suriname. Zie dat de situatie er niet zo zorgelijk uitziet als u vindt.

  Als er meer aadolie voorraden en gasvoorraden voor de kust gevonden worden en in productie komen de komende 10 jaar zie hoe Suriname verandert in een wilde paradijs kust op aarde, waar het goed toeven is, omdat er een waarborg pot is waar geld voor de toekomst wordt gelegd.

  Er is hoop. Chan o set in.

  Heb vertrouwen in Chan en de VHP.


  Maak melding

 45. Chan gaat één grote lening nemen met een lage rente , waarmee alle schulden van Suriname mee worden afgelost bij al de banken enz en Suriname vrij is van al die leningen met hoge renten, die boevie overal heeft gemaakt voor Suriname.

  Suriname zal dan weer beschikken uit die gelden van staatsolie, goud die als onderpand dienen om deze schulden te betalen en hiermee weer orde kan stellen om intern/binnenland de Surinamers een beter leven te geven.

  Als we ook gelden krijgen uit de diaspora, Nederland, USA, India, enz afgezien van als er aan het einde van 2025 al de eerste aardolie naar boven wordt gepompt en verkocht, zie dan hoe het met Suriname vanaf dat moment beter zal gaan.

  Zie ook dat Chan het dan nog niet gehad heeft om de gestolen gelden bij wanted en kliek weer binnen te halen. Zie als dit geld ook weer binnen komt, hoe goed het met Suriname zal gaan, afgezien van nog meer aardolie voor de kust van Suriname, Nederland, ook haar bijdrage levert, oa eco-toerisme. Let op! ik heb het zelf niet over dat Den – Haag haar bijdrage levert.

  Het plaatje ziet er goed uit, ja toch?


  Maak melding

 46. A boi passant. ..je hebt nog tijd om die paarse djamoe edes uit te leggen …ze begrijpen het niet. .net zoals de paarse roversbende het net zo min begreep om een land te besturen. Ze doen als een verwend kind, die ongeduldig is. Terwijl er geduld en takt nodig is om het totaal kapot land weer uit de puinhopen van paars op te bouwen. Wo set eng.


  Maak melding

 47. Realitymaster,
  Dit is geen trol, nooit geweten dat je een volk kunt voeden met oorzaak en gevolg, lees een keer goed wat ik schrijft, het volk zit niet op academisch uitleg te wachten, ze willen rond komen met hun inkomen, maar het leven wordt steeds duurder, wat kan jij betekenen voor deze mensen in nood, je vraagt het anderen, doe zelf iets. Doe je naam eer aan schrijf over de realiteit, het echte gebeuren in su.het dagelijks ploeteren, het zich af vragen van hoe kan ik mijn kroos vandaag te eten geven, dit is reality. De mensen worden gek, en dan heb je nog COVID-19. Jullie hier hebben makkelijk lullen. Dus realitymaster houd je stomme opmerkingen voor je zelf. Groetjes


  Maak melding

 48. RobG
  In mijn schaduw zal je niet kunnen staan. Ik en anderen hebben je zo vaak op deze site aangesproken en gevraagd antwoord te geven op simpele vragen.
  Je dokt steeds en never nooit beantwoord je de meest, in onze ogen, de simpelste vragen.
  Hierdoor viel je door de mand waardoor ik Bigi Sma je pseudo econoom noemde want je antwoorden op de meest simpelste vragen kon je niet beantwoorden. Ja waardoor zelf Pico je uitmaakte voor iemand die het niveau van een medewerker van de postkamer toedeelde en betichte van het lezen van stukken die je toevallig moest kopiëren
  Dus RobG
  Doe wang tra sani en no wir mi ede.
  Bruto toegevoegde waarde


  Maak melding

 49. Bigi sma,

  Wees verstandig en blaas niet zo hoog van de toren, RobG geeft alleen zijn mening, mag toch of niet. Welke econoom heeft principale gelijk of ongelijk, moet gaande het proces blijken. Je beschikt over kennis van de materie (geen twijfel, absoluut) , RobG ook. Je weet dat algemene economie variabel kan zijn, het proces is altijd onderhevig aan onbekende grootheden, dus welke theorie of tools je ook toepast, je moet steeds afwachten, het is geen natuurkunde. Zo ook met de benzine prijs verhoging, hoe gaat het uitpakken voor de regering, het kan misschien verdomd tegen vallen. Btw als je met iemand in discussie bent dan vraag je nooit naar zijn of haar opleiding, anders Wil je de persoon monddood maken ipv met jouw argumenten te overtuigen, dus niet boos afreageren, dit is mijn mening, ik ben geen vriend van RobG. Groetjes


  Maak melding

 50. Esmeralda,
  Ik wacht nog steeds op dat busje , ben je de weg kwijt hihihi plub

  Realitymaster,

  Heb net mijn onderkamer gebruikt, het resultaat mag je komen ophalen zo je wilt😜😜😜


  Maak melding

 51. @Pony aub goed lezen, zei niet dat jij een trol was… zei dat er een paar hier rondhangen die alleen maar chaos willen zien en niet ontwikkeling van SU… Als je wilt weten waarom het leven duurder is MOET je weten wat er fout is gegaan en wat je kan verbeteren…daar hoort brainstormen op een bepaald niveau bij en daar heeft oorzaak en gevolg zeker mee te maken…Sommige willen niet denken, maar willen geld krijgen met niets doen, een perfect leven en als het niet lukt zijn ze afgunstig en wensen ze zelf een hele volk de dood… Dus ondanks dat ik ook vaker in SU voor langere tijd verblijf kan ik je ook vertellen dat ” eigen verantwoordelijkheid” niet bij iedereen doordringt… zowel economisch als met Covid…. En ja wij doen redelijk ons best voor suriname VRIJWILLIG, schoolspullen, sportspullen, medische goederen, jongeren helpen studeren en werken, adviseren…En in Nederland en nog een paar landen ouderen en jongeren van alle etniciteiten motiveren die wat zwakker in de maatschapij staan adviseren op medisch, sociaal, werk, studie, voetbal en muziek talenten gebied, een maaltijdje geven, NAAST mantelzorg, carriere, studie en ons bedrijfje proberen te runnen , wat allemaal weer ten goede komt aan werk en stage mogelijkheden voor ‘ nieuwe jongeren ” hier en in Suriname…Wat doe jij REALISTISCH gezien dan voor Surinamers in SU EN NED? Als je hulp, adviezen OF CONNECTIES nodig hebt ben je altijd welkom 🙂 hahah… Oja voor je onderkamer kan ik een professioneel bedrijf sturen, maar denk dat je dat niet kan betalen dus zou maar zelf beginnen…Goede wereld begint bij je zelf toch?…hahhaha zelfde voor je bovenkamer hahhahaha ;-p


  Maak melding

 52. Whahahaha @Pony,

  Het antwoordt is thuisbezorgd vanwege de covid19 restricties, en omdat je zo speciaal bent. Heb gebeld met de hotline, en voilà een interview van naar liefs vijfenveertig minuten is opgeleverd. Zie video: President Santokhi

  Luister goed, hij noemt een aantal keer je nickname; Pony 😋


  Maak melding

 53. Pony
  Dank voor je helderheid in deze. Maar toch kan ik het niet laten als RobG zich uitgeeft voor econoom terwijl hij dit niet is.
  En dat RobG zich nu ontpopt als BTW specialist terwijl hij steeds zaken oproept welke kant noch wal raken.
  Dat RobG door de mand valt moet duidelijk zijn want anders brengt hij anderen, die de materie minder begrijpen en of niet snappen, in de war waardoor zij het ongerepte onwaarheden van de bühne van RobG gaan geloven en dus verkeerd zijn worden voorgelicht / uitgelegd.
  Dit is mijn motivatie om er steeds tegenin te gaan. Ik heb niets met RobG maar wil zijn ondermijning tegengaan en zijn onwaarheden weerleggen

  Odie Pony


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.