Arbeidsinspectie neemt poolshoogte in opslagruimtes ammoniumnitraat

12
Arbeidsinspectie neemt poolshoogte in opslagruimtes ammoniumnitraat

De Arbeidsinspectie heeft inspectie uitgevoerd op de twee bergruimtes van ammoniumnitraat in Suriname. Deze inspectie moest vaststellen of de veiligheid en gezondheid van de werknemers die werken in de opslagruimtes niet in het geding zijn. Het gaat om twee opslagruimtes die op afzonderlijke plaatsen van elkaar zijn verwijderd. Geconstateerd werd dat deze bergruimtes uitsluitend worden gebruikt voor het opslaan van ammoniumnitraat.

Bij de inspectie is gebleken dat het opbergen van de stof voldoet aan nationale en internationale bepalingen. Zo is waargenomen dat de opslagplaatsen beschikken over voldoende ventilatie. De stof is in grote zakken verpakt zoals internationaal gebruikelijk is en wordt voorgeschreven. Deze grote zakken zijn voorzien van de naam van de stof, veiligheidspictogrammen, het gewicht, gebruiks- en opslagaanwijzingen en werkinstructies.

In de werkruimtes zijn er brandblussers aangetroffen die een eventueel beginnende brand in de kiem zouden kunnen smoren. De werknemers blijken ook getraind te zijn in het werken met ammoniumnitraat en bij binnenkomst van de Arbeidsinspectie waren de aanwezige werknemers voorzien van de nodige beschermingsmiddelen. Er wordt met een kleuren code gewerkt, waarbij de methode van first in – first out wordt gehanteerd. Tegen de muur van een van de opslagruimtes staat de juiste hoeveelheid van de opgeslagen ammoniumnitraat aanwezig.

De bevindingen van de Arbeidsinspectie zijn dat de veiligheid, gezondheid en het welzijn van de werknemers niet in het geding zijn. Ook bestaat geen direct gevaar voor een mogelijke explosie. De Arbeidsinspectie blijft in beide bergruimtes een vinger aan de pols houden. De inspecties werden uitgevoerd door een team van gespecialiseerde arbeidsinspecteurs onder leiding van de inspecteur- generaal Rowan Noredjo.

De aanleiding voor de inspecties is de verwoestende explosie van bijna 3 duizend ammoniumnitraat in de Libanese hoofdstad Beiroet enkele dagen geleden die enigszins verontrusting heeft veroorzaakt bij delen in de Surinaamse samenleving over de opslag van deze stof in het land. Ammoniumnitraat is een witte, zoutachtige vaste stof die gebruikt wordt als kunstmest. In pure vorm is ammoniumnitraat niet licht ontvlambaar. Ammoniumnitraat is explosief wanneer het vermengd raakt met koolstofverbindingen zoals brandstof.

12 REACTIES

 1. Goed dat er naar gekeken wordt. De experts weten wel hoe te handelen. De afgelopen tien jaar is hier nooit naar omgekeken. Gelukkig neemt de nieuwe regering bepaalde zaken wel serieus.


  Maak melding

 2. Ja hoor, geen gevaar is er alleen als niemand er met een rokertje naar binnen gaat en als het minimaal 200km buiten een bewoond gebied is. net als de vuurwerkopslag die gewoon in bewoonde wijken worden verkocht en opgeslagen.
  Maar meestal denkt men pas goed na, als de ellende al is geschied.


  Maak melding

 3. Wat zijn we touch hardleers. Ondanks de ramp in Libanon reageert men niet kordaat. Moet er een soortgelijke ramp plaatsvinden voordat de autoriteiten in actie komem? Suriname is so Groot, laten ze zulke spullen opslaan in loodsen gebouwd in zowat onbewoonde gebieden. Mask speciale industries ridden voor o.a gevaarlijke stoffen. Voorkomen is beter dan genezen en een gewaarschuwd men’s telt voor twee.
  gemodereerd

 4. Waarom in een woonwijk? Om natuurlijk noodhulp te ontvangen als er een explosie volgt. Als dat gebeurt krijgt Suriname een paar 100 miljoen USD. Nu alleen afwachten tot Brunswijk of Desi een drone stuurt met een mini-kernbom. Van de Jews hoeven we niks te verwachten.


  Maak melding

 5. Ram Singh 16 augustus 2020 At 16:57
  Zo zie je dat hoe belachlijk bijna alles. Aleen in Suriname kan in een straat een kerk, hoerentent, ammoniumnitraatopslag naast elkaar staan.
  -#-

  In zo’n land wil je toch graag wonen? Op zondag bezoek je de kerk, daarna ga je direct naar de hoeren even verderop en neem je op weg naar huis wat kunstmest mee voor je tuin.
  Ideaaalllll!!
  gemodereerd

 6. In zo’n land wil je toch graag wonen? Op zondag bezoek je de kerk, daarna ga je direct naar de hoeren even verderop en neem je op weg naar huis wat kunstmest mee voor je tuin.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.