Herdenking frontale botsing TRIS-militairen 50 jaar geleden

6
Herdenking frontale botsing TRIS-militairen suriname lelydorp 50 jaar geleden

In Suriname en Nederland vond op woensdag 12 augustus simultaan de kranslegging plaats ter nagedachtenis van de drie Tropenmacht in Suriname (TRIS) militairen die op 12 augustus 1970 het leven lieten bij een frontale botsing op de Indira Gandhiweg nabij de De Craneweg te Lelydorp.

Het ging om een ongeluk met een 3-tonner waarbij Luitenant Van Ravenhorst, Soldaat Lassche en Soldaat Valk het leven lieten en anderen gewond raakten.

Stichting Triscontacten is in 2003 opgericht als vangnet voor militairen die hun diensttijd hebben doorgebracht onder de vlag van de TRIS. Bij de oude generatie van Suriname staan ze bekend als de Jantjes.

Alvorens overgegaan tot de kranslegging werd er 1 minuut stilte in acht genomen voor de militairen die zijn ontvallen. Het was de eer aan districtscommissaris Audrey Hankers om de kranslegging te verichtten en werd vergezeld door korporaal Moeljadie en korporaal Pierre. Majoor Ilaihibaks en majoor Uiterloo plaatsten ook een krans.

Hieronder meer foto’s van de kranslegging te Lelydorp.

https://www.facebook.com/538986206220070/posts/3122597397858925/

6 REACTIES

 1. De aanwezigheid van de TRIS in Suriname was alleen om de bevolking te intimideren, omdat de koloniale overheerser bang was voor opstanden.
  gemodereerd

 2. In 1969 bezette Guyana een stuk van Suriname ( Tigri gebied).
  Wat heeft deze troepenmacht TRIS voor Surname gedaan.
  Helemaal niks.
  gemodereerd

 3. Wat had je dan verwacht @Sint?

  Na slechts 13 uren na de inval van de Duitsers in 1940, gaven de Hollanders hun verzet reeds op en capituleerden terwijl een groot deel van de Hollanders (o.a. inclusief de Telegraaf) ondertussen mee heulden met de Nazi´s. Ter vergelijking: het moedige België vocht gedurende 6 maanden nog tegen de Duitsers alvorens te capituleren. Wie zijn de angsthazen?

  Recenter, in juli 1985 zette de Nederlandse eenheid (Dutchbat oftewel Dutchbulls**t) o.l.v. Thom Karremans, het op een lopen in Srebrenica. Deze angsthazen deden het letterlijk in hun broek toen ze op de hielen werden gezeten door een eenheid van de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic. Gevolg: 6.838 onschuldige moslim mannen vonden de dood vanwege de schijterige bange Hollandse “soldaten”. Als volleerde kieviten kozen de Hollandse dutchbu**** zonder blikken of blozen (dus onbeschaamd!!!) het veilige spreekwoordelijke hazenpad.

  En jij vraagt je af waarom de toenmalige Tris in Suriname geen acties hebben ondernomen in 1969 tegen (Brits-Guyana)???


  Maak melding

 4. Met alle respect. Maar moeten wij een auto ongeluk met drie Tris slachtoffers na 50 jaar nog herdenken? Doen we dat ook voor alle andere verkeersslachtoffers?


  Maak melding

 5. Groningermans
  @Xavier
  Nu laat je historische kennis je in de steek of je hebt het helemaal niet.
  Nederland heeft na 5 dagen gecapituleerd ondanks dat de Duitsers vastzaten bij de Grebbeberg en de Afsluitdijk. Nadat het centrum van Rotterdam door een luchtbombardement was verwoest en de Duitsers Amsterdam, Den Haag en Utrecht met hetzelfde lot bedreigden besloot de Nederlandse bevelhebber generaal Winckelman tot overgave.
  De Belgen hebben het 10 dagen volgehouden zonder platgebombardeerde steden.
  Jouw jaartallenkennis klopt overigens ook niet. Het drama van Srebrenica speelde zich af
  in 1994/1995 en niet in 1985 en je beweringen kloppen voor ongeveer 37%.

  Krakti!
  gemodereerd

 6. Xavier d’Lorean geeft wel een heel scheef – zeg maar gerust volkomen verkeerd – beeld van zowel de capitulatie in mei 1940 van het Nederlandse leger als van de affaire Srebrenica, die zich trouwens niet in 1985 maar in 1995 afspeelde. Als ik hem was zou ik maar eens achter de werkelijke feiten aangaan. Maar ik ben hem gelukkig niet. Hij lijkt mij een bijzonder oppervlakkig en rancuneus iemand, met weinig kennis van zaken maar met een bloedhekel aan Hollanders.
  Ik was – niet dat dit van belang is overigens – als dienstplichtig militair vrijwillig gestationeerd in Suriname, bij de TRIS dus, van juni ’67 tot juni ’68. Als hospik-chauffeur.
  Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat de heer Xavier met zijn fraaie achternaam (echte naam?) ooit in militaire dienst is geweest. De beste stuurlui……. etc.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.