President Santokhi voert overleg met bedrijfsleven organisaties

9
President Santokhi voert overleg met bedrijfsleven organisaties

President Chandrikapersad Santokhi heeft zich met bedrijfsleven organisaties gebogen over de economische situatie in Suriname. Het gaat in deze om de Vereniging van het Surinaams Bedrijfsleven (VSB), de Associatie van Fabrieken in Suriname (ASFA) en de Vereniging van Cambiohouders in Suriname. Het staatshoofd heeft op 10 augustus formeel kennismakingsgesprekken gevoerd met eerdergenoemde groepen. Tijdens de meetings is Santokhi ondersteund door enkele ministers. Over ongeveer een week zal het staatshoofd zich wederom met zijn bewindslieden en de organisaties diepgaander buigen over vraagstukken.

Het staatshoofd heeft benadrukt dat hij het van eminent belang vindt om in overleg met alle maatschappelijke groeperingen Suriname te halen uit de crisis waarin het land zich bevindt. Bryan Renten voorzitter VSB heeft de president op het hart gedrukt om de Sociaal Economische Raad nieuw leven in te blazen en ook het tripartiet overleg te her activeren. De VSB-voorzitter is van oordeel dat deze organisaties een wezenlijke bijdrage kunnen leveren bij het nemen van maatregelen ter herstel en verduurzaming van de economie.

De president buigt zich samen met enkele ministers en de Vereniging van Cambiohouders in Suriname ook over vraagstukken. Het staatshoofd heeft ook een kennismakingsgesprek gehad met deze groep. Er is daarbij gesproken over de huidige financiële situatie in het land. Ook de kwestie van de valutakoersen is ter sprake gekomen. Remy Bailal voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders in Suriname is het met de president eens dat een stabiele koers betere garanties biedt voor het herstel en duurzame ontwikkeling van de Surinaamse economie. Partijen zullen zich volgende week in werk sessies verder buigen over vraagstukken.

Het staatshoofd heeft aangegeven dat hij samen met alle actoren ervoor wil zorgen dat de economie herstelt en verduurzaamd wordt. Gelet op de huidige COVID-19 situatie zegt het staatshoofd dat goede communicatie heel belangrijk is. Hij nodigt daarom de stakeholders uit om gezamenlijk het hoofd te bieden aan dit probleem. Het is in dat kader van eminent belang om de nodige voorzieningen te treffen, om verdere verspreiding tegen te gaan. “We zullen COVID-19 moeten beheersen.”

De president zegt dat het belangrijk is om zeker voor de komende zes maanden gezamenlijk het hoofd te bieden aan de financiële crisis, waarna ook andere mogelijkheden gecreëerd zullen worden om de economie te verduurzamen. “Niemand zal erbij gebaat zijn als wij niet uit deze crisis komen.”

Remy Bailal, voorzitter van de vereniging van Cambiohouders juicht het toe dat de regering de groep zal betrekken bij het aanpakken van vraagstukken. Tijdens het gesprek heeft hij de situatie geschetst zoals het voor de Cambiohouders eruitziet. Daarnaast heeft de financiële topper enkele voorstellen opgesomd voor de regering die kunnen helpen om de economie te herstellen. Hij zegt dat het in het verleden vaak is gebeurd dat de doelgroep werd uitgenodigd voor gesprekken, maar dat de voorstellen niet werden meegenomen.

9 REACTIES

 1. Dit is het schoolvoorbeeld van een president die in het belang van land en volk denkt. Zijn tactiek is ijzersterk hoor. Hij betrekt de instanties die een bijdrage moeten leveren bij de opbouw van het land. Hierdoor voelen de instanties zich sterk gewaardeerd doordat ook zij bij de opbouw betrokken worden. Wat heeft Zijne Excellentie in korte tijd samen met VP Brunswijk heeft bereikt. Neen, natuurlijk niet uienverkoper en aardappelteler Adhin kan Zijne Excellentie Santokhi de koers binnen een week op het juiste niveau brengen. Dat is jou en ook jouw aanbeden ex president c.q. dictator c.q kolonisator niet gelukt. Dus ga heen met je negativiteit
  gemodereerd

 2. Aan Santokhi wil ik meegeven om de cambio’s uit de Surinaamse samenleving te verbannen. De werkzaamheden van de cambio’s werken mee aan o.a. de prijsstijgingen. Deze instellingen zijn overbodig en frustreren het monetair beleid. Er zijn genoeg handelsbanken die de functies van de cambio’s kunnen uitvoeren. Het is maar de vraag of hij hiertoe zal overgaan. Mede dankzij de cambio’s heeft hij politieke winst kunnen halen.


  Maak melding

 3. @RobG, de VHP heeft niet winst kunnen halen door de cambio’s maar vanwege 10 jaar wanbeleid. Het volk is regelrecht de armoede ingetrokken. Ik weet dat je niet veel hebt met VHP maar geef ze een fatsoenlijke kans. Over een jaar moet het duidelijk zijn welke kant het op gaat met Suriname.

  Ben het wel met je eens dat op termijn een cambio verbod moet komen. Dit alleen met een stabiele koers.


  Maak melding

 4. Ben echt blij dat ik geen paars meer heb gestemd. Heb mij lange tijd schuldig gevonden en ben tien jaar lang in de maling genomen. Ik voel me voorlopig terecht een paarse pino die langzaam zal veranderen naar een oranje dino.

  Maar wat de huidige president tot nu toe presteert is echt boven verwachting en ongekend! Het getuigt van klasse zonder dat ik daarbij overdrijf.


  Maak melding

 5. De regeringen van Suriname en Venezuela hebben maandag hun toezegging bekrachtigd om de bilaterale betrekkingen uit te breiden naar nieuwe gebieden van samenwerking??? Heb ik iets gemist? Was het niet Chan zelf die de Venezuelaanse regering illegaal en ondemocratisch en de contacten van Suriname met die regering een schoffering van de internationale orde??? Hoe snel kan een mens zijn ware aard tonen!!
  gemodereerd

 6. Het ligt niet aan de cambio’s. Een cambio is maar een bedrijf dat een product levert.

  Het moet voor de consument aantrekkelijker gemaakt worden om in Suriname met SRD te betalen. Zo gaat dat in elke gezonde economie. Het draait dus weer om het vertrouwen in de eigen munt.

  Zodra de consument merkt dat er bij een bepaald bedrijf beter gehandeld kan worden in Euro of Dollar is er iets bij dat bedrijf niet pluis en is de kans groot dat dat bedrijf een dubbele boekhouding voert. Het hoeft natuurlijk niet per definitie zo te zijn maar het is logisch en praktisch dat een lokaal bedrijf niet graag handelt met diverse valuta.

  Het vertrouwen in onze eigen munt moet versterkt en gewaarborgd worden.

  SRD is made in Suriname. Krakti !


  Maak melding

 7. De regering Santo (khi) / B (runswijk) zal er goed aan doen om een fiscale opsporings dienst te bewerkstelligen. Er is veel illegale handel en belastingontduiking. De staat loopt miljoenen aan inkomsten mis.
  En dan bedoel ik niet om die kleine hosselaars aan te pakken maar vooral bijvoorbeeld de bouwbedrijven, autohandelaren en juwelierzaken en zeker ook de boekhouding van de cambio’s.

  De overheid moet met twk boekhoudingen controleren en passende maatregelen treffen.

  W’o set en. Krakti !


  Maak melding

 8. RobG 11 augustus 2020 At 13:57
  Mede dankzij de cambio’s heeft hij politieke winst kunnen halen.
  ———————–
  @RobG
  Dit is niet waar, de Surinaamse bevolking is niet dom, Santokhi heeft politieke winst behaald wegens het wangedrag van de NDP, te weten corruptie, machtsmisbruik, intimidatie, diefstal, grof graaien in de staatskas, etc. van de NDP en niets anders. Wat zelfreflectie kan geen kwaad.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.