Facebook en Instagram verbieden foto’s en video’s Zwarte Piet

47
Zwarte Piet

Facebook gaat afbeeldingen, foto’s en video’s die Zwarte Piet op stereotiepe wijze afbeelden, vanaf nu van haar social media platform en Instagram verwijderen na meldingen van gebruikers. Facebook neemt de maatregel wereldwijd en benadrukt dat er negen maanden over is gesproken. Het bedrijf vroeg advies van zestig organisaties en experts uit de hele wereld.

In een persbriefing met journalisten erkende het bedrijf dat het besluit om Zwarte Piet te weren kan betekenen dat Nederlandse gebruikers weglopen bij de platforms. “Dit kan een terugslag betekenen, maar het is voor ons de juiste keuze.”

Op de vraag of dit de vrijheid van meningsuiting aantast zegt het sociale netwerk dat die “niet absoluut” is, aldus de NOS.

47 REACTIES

 1. Dat Amerikanen Zwarte Piet associëren met blackface is begrijpelijk. De geschiedenis van Amerika ligt alleen een heel stuk anders, Amerika is altijd een racistisch en gesegregeerd land geweest, vanaf haar geboorte. Dat heeft niet alleen te maken met “white supremacy” maar ook met het kapitalisme. Pure kapitalisme kan niet zonder onderdrukking en uitbuiting. Zie ook de Aziatische landen waar al de multinationals hun producten laten produceren.

  Een echt puur racistisch (Nederlands) product blijft het apartheidssysteem dat in Zuid-Afrika werd toegepast, bedacht door de Nederlander Hendrik Verwoerd.

  Zwarte Piet vind ik een naïeve en meer “Hollandse onderbroekenlol” vorm van feestviering en uiting. Net als dat ze die stomme uitspraken doen bij de Chinees/ Indo zoals “Sambalbij”, pinda, of poep Chinees.

  Vaak zijn het de lagere inkomens en lager geschoolden die racistischer zijn. Maar er zitten ook wel degelijk mensen tussen die goed geschoold zijn en een racistische “superieure” denkwijze erop nahouden.

  Heel vaak zeggen veel Nederlanders ook dat men zich maar moet aanpassen aan hun land en cultuur. Maar als diezelfde Nederlander gaat naar een ander land op bezoek of om te wonen dan passen ze zich ook nauwelijks aan. LET WEL: de goede niet nagesproken.
  gemodereerd

 2. De volgende generatie hollanders gaat het pas voor een grote meerderheid. accepteren. Wat ze gaan dan steeds meer met niet hollanders om. De ouderen van af zestig jaar gaan het nooit leren.

  Als je het aan hun vraagt zeggen ze. Het is er toch altijd geweest. Waarom veranderen.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 3. Als je 9 lange maanden nodig hebt om tot het besluit en besef te komen Zwarte Piet afbeeldingen van fb en Instagram te verwijderen dan hebben wij nog een heel lange weg te gaan…..onbegrijpelijk!


  Maak melding

 4. onzin… nederlanders passen zich over het algemeen wel aan, naar waar ze heengaan.
  het is juist een kleine grope die het niet doet.
  en niet omgedraaid zoals jij dat zegt… dat is gewoon pure bullshit.

  het feit heden ten dage is dat de gekleurde medemens zich altijd een slachtoffer rol aan meet.
  maak wat van je leven… dat zielige gedoe leverd je toch verder niets op.

  facebook instagram? die domme leugenachtige linkse schijt media? nee dank je, dat is het laatste wat iemand nodig heeft


  Maak melding

 5. Facebook laat aantonen dat ze een trend zet die de laffe Rutte uiteindelijk ook kan overnemen. Maar ja ,die heeft al aangegeven geen excuses te bieden aan Suriname vanwege het slavernijverleden. Suriname vond dat oké. No worry ,zand erover. We gaan nog steeds verder op basis van wederzijds respect ,gelijkwaardigheid en profijt nietwaar. Dit is een hele goede aanzet van Facebook . Zij mag zelf het beleid bepalen zolang het niet indruist tegen de wet. Voor Facebook is het tevens een verbetering van hun imago. De afgelopen jaren hebben ze het ene na het andere schandaal veroorzaakt.

  Bet your life dat vele Nederlandse Facebookgebruikers hier niet blij mee zullen zijn. En dat is nog zacht uitgedrukt. Al met al, goed dat Facebook rekening houdt met minderheden. Die tien miljoen Nederlandse gebruikers kunnen als puntje bij paaltje komt, Facebook gestolen worden. Ze gaan heus niet failliet hoor. Maatschappelijke verantwoordelijkheid telt zwaarder. Alle beetjes helpen.


  Maak melding

 6. een idioot besluit

  zo hou je het stigma alive, slavernij is niet exclusief bedeeld aan zwart, er zijn méér blanken verhandeld dan er zwarten tot slaaf zijn gemaakt, vandaar, Slavische volkeren, Oostblok of Oost-Europa.

  dit soort linkse ideeën (Trotksy) zouden eens klaar moeten zijn, constant de zwarte man denigreren en blank liberaal maar het voortouw nemen, “oh wat zijn zwarte mensen zielig” ,
  zwarten zien dit niet, ze laten zich maar al te graag het slachtofferschap aanpraten door zich te laten leiden door gekke socialisten, communisten of alles binnen het linker-spectrum, dit kunstmatig gecreëerde slachtoffershap geeft een negatief zelfbeeld, maakt onzeker en elke vorm van verantwoordelijkheidsgevoel verdwijnt.

  Dom
  gemodereerd

 7. directeur zonder bedrijf 11 augustus 2020 At 20:35
  —– het feit heden ten dage is dat de gekleurde medemens zich altijd een slachtoffer rol aan meet.
  maak wat van je leven… dat zielige gedoe leverd je toch verder niets op.——

  Zo’n antwoord is typisch die als die Voetbal Inside idioten die denken intellectueel te zijn maar gewoon achterlijk en ongenuanceerd kroeg geklets zitten uit te kramen. Je ziet het niet dus het is helemaal niet zo erg toch…

  ———facebook instagram? die domme leugenachtige linkse schijt media? nee dank je, dat is het laatste wat iemand nodig heeft——

  Facebook en Instagram zijn kapitalistische ondernemingen waar alleen winst belangrijk is. Ze hebben vele malen meer macht en invloed dan het standaard Links en Rechts politiek spelletje.
  Maar daar zal een directeur zonder bedrijf toch niks van weten…


  Maak melding

 8. Gevaarlijke ontwikkeling.
  Het kan niet zijn dat Facebook zijn eigen persbreidel organiseert. Het verbieden van uitingen op o.m. facebook dient door een rechter besloten te worden en niet door Facebook.
  Facebook is een doorgeefluik. Volgende keer verbiedt Facebook misschien berichten die kritisch zijn ten opzichte van Trump? Waar eindigt dit?
  gemodereerd

 9. Als je Zwarte Piet nou eens Blauw maakt, dan zijn we in 1 klap van dat gezeik af.
  De kinderen zal het worst wezen welke kleur Pieterman heeft.

  Zie: NEN 0512:2013
  14
  8.2 Kledingvoorschriften Pieten
  8.2.1 Algemeen – Kleurstelling
  Zwarte Pieten zijn geschminkt in diepzwart, bruin of een andere kleur of kleuren. Elke Piet moet zorgvuldig zijn gekleed en alle zichtbare huid moet volledig zijn geschminkt.
  8.2.2 Kostuum
  Elke Zwarte Piet beschikt over een kleurig pak, bij voorkeur voor iedere Piet in het gevolg van Sint-Nicolaas van verschillende basiskleur. Het kostuum van Zwarte Piet moet volledige bewegingsvrijheid garanderen en heeft een pofmodel kniebroek met daaronder een zwarte maillot. Het kostuum is bij voorkeur gemaakt van fluweel en afgezet met decoraties van goudkleurig brokaat. Bij het kostuum behoort een baret in dezelfde kleuren als het kostuum, afgezet met brokaat en bij voorkeur voorzien van een kleurige veer. In verband met het dierenwelzijn is het gebruik van echte veren nadrukkelijk niet toegelaten. Voorts draagt Zwarte Piet zwarte handschoenen.

  He He, moeilijk he?


  Maak melding

 10. Directeur zonder bedrijf@@@ Nu pas stap ik dat je een directeur bent zonder bedrijf. Die achterlijk traditie van de Hollanders is niet meer van deze tijd. Ben je dom om dat te begrijpen? De gekleurde medemens hebben gelijk. Het heeft niks met slachterrol te maken. Slachtofferrol is een nieuwe woord de veel racisten gebruiken om hun achterlijkheid te verbloemen. De gekleurde medemens laat niet meer met zicht spotten en daar hebben mensen als jij behoorlijk last van. Veel Hollanders zijn heel boos op Facebook en Instagram, maar het zal beide een worst wezen. De wereld bestaan niet alleen maar uit Hollanders.


  Maak melding

 11. Wie geeft ene schijt om Nederlanders en hun voorkeur voor zwarte Piet?

  Die poep lek Nederland is nog geen eens 1 procent van Facebook dus van mij mogen ze zich massaal afmelden maar dan ook op Instagram. Niemand zal ze missen. Bovendien hebben de meeste geen ballen en zullen ze toch online blijven.


  Maak melding

 12. Ik word elke dag van mijn leven herinnerd aan de slavernij, als het niet door de creolen en marrons, dan wel als ik in de spiegel kijk. Dan weet ik geen perfecte persoon ben, alleen anderen!


  Maak melding

 13. Klagers
  Aub ga terug naar je vrije beschaafde land terug.
  Dan is alles op een gezegende manier opgelost.
  gemodereerd

 14. @malam.
  Vroeger waren de “beschaafde” kruisvaarders op tocht naar het huidige Israel om de koppen van de “heidenen” af te hakken. De kruistochten waren onder opdracht van de “heilige” “goddelijke” en “beschaafde” pausen. De kruistochten vallen onder de meest brute handelingen in de geschiedenis van Europa.
  Is bloedvergieten en genocide ook beschaafd??? (is een retorische vraag)

  ———

  Denken in termen van links en rechts is allang achterhaald.

  Facebook, Twitter en allerlei andere techbedrijven verkopen al jouw verzamelde data voornamelijk aan China.
  Heeft niks met links en rechts te maken maar met GELD.

  Het kan een pure kapitalist echt geen ene moer schelen wat of wie je bent en waar je in geloofd. Ze willen dat je zoveel mogelijk geld uitgeeft en al je (verkoopbare) informatie deelt zodat zij weer een nieuwe jacht of private jet kunnen kopen. Politiek zien ze als een tool, net als racisme.

  Alleen geld en winst telt, de rest is minder van belang voor die gasten.


  Maak melding

 15. Ik sta achter het commentaar van Skhaze vooral na de recente black lives matter hype. Wat een gedoe van mensen op de televisie die menen te moeten spreken namens alle gekleurde mensen. Ik zag iemand die beweerde een zwaar leven te hebben met zo een kleur. Hoe zwaar is dan het leven van bv een lichamelijk gehandicapte? Maar als men zijn huidskleur als een last ziet dan heb je inderdaad een zwaar leven.

  De zwarte mens denkt begrepen te worden door de bezorgde Socialist met zijn overdreven humanistische instelling of door de linkse participant. Maar tegelijkertijd wordt het stigma in stand gehouden en wordt de zwarte mens structureel de slachtofferrol aangemeten.

  Geef racisme geen negatieve aandacht maar pak het subtiel aan. Als de komende zwarte generaties ontlast moeten worden van racisme zal binnen de zwarte gemeenschap een cultuuromslag, een mentaliteitsverandering en gedragsverandering moeten plaatsvinden. Binnen het gezin moet bv altijd het besef zijn dat je alleen met een goede opleiding het hoofd kunt bieden aan racisme en discriminatie in de maatschappij. Dit is maar één van de vele voorbeelden. Ik geloof dat als dit gedachtegoed gaat leven binnen de zwarte gemeenschap, en wordt overgenomen door de volgende generaties het uiteindelijk wel goed komt. Het kost tijd maar is een betere aanpak dan al die achterlijke demonstraties die alleen maar een paar zoethoudertjes opleveren maar voor nog meer racisme en onzekerheid zorgen

  Overigens vind ik het geen idioot besluit van facebook en instagram, en zwarte piet vind ik een stomme personage in een toch wel mooi kinderfeest. Aanpassen die traditie want het is niet meer van deze tijd en tradities zijn er om te worden aangepast.


  Maak melding

 16. Zwarte piet betrekken bij Black Lives Matter gaat veels te ver.
  BLM is het resultaat van decennia lange Amerikaanse “police brutality” jegens de zwarte en latino bevolking. Nauwelijks 50 of 60 jaar terug was het een gewone zaak om zwarte mensen publiekelijk, zonder een gerechtvaardigde reden, te lynchen waar men massaal breedlachend op de foto stond te poseren naast de hangende lijken.

  Daar heeft de Zwarte Piet discussie weinig mee te maken.
  De USA heeft een veel meer beladen en gewelddadige binnelandse geschiedenis mbt tot de slavernij, segregatie en de behandeling van niet-blanken en de verhouding tussen blanken en niet-blanken.

  Zwarte Piet is een lachertje vergeleken met wat er allemaal in de USA aan de hand is.


  Maak melding

 17. HongKongFree,

  Wat je vertelt klopt wel.
  Maar dat wil niet zeggen dat we zwarte piet moeten accepteren in Nederland ?

  Nederlanders passen zich ook niet aan in het buitenland.
  Ik Suriname woonden ze in aparte wijken bijvoorbeeld brokopondolaan.

  Ik heb het van dichtbij meegemaakt. Wij hadden een goed leven in suri. Mijn vader had een hele goede baan. Ze gingen bijna nooit naar feesten van zwarte collega,s. Wel naar die van witten.

  Ze hebben het erover dat buitenlanders zich allemaal moeten aanpassen. Maar zelf doen ze het niet in het buitenland. Kijk maar naar zuid afrika met de rassen scheiding. De nederlanders hebben het uitgevonden en geimplementeerd.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 18. @Hans 12 augustus 2020 At 03:56
  Ik heb nooit geen slaven gehad,
  Heb jij ooit katoen geplukt,
  Maar idioten heb je in alle kleuren
  ////////////////////////////////////////
  Ja ja, domme GANS/HANS sorry.jou soort heeft,en profiteert nog steeds van 300 jr slavernij waar de zwarten noor NIKS en onder vreselijke omstandigheden hebben moeten werken dus opgedondert met jullie zwarte piet rommel.nergens in de wereld ziet men dit meer,..maar ja Nederland had ook de slavernij 50 jaar NA de officiele afschaffing met veel moeite het afgeschaft,en hebben ook nog herstel betaling van de Nederlandse regering ,…Ga googelen,.. Compensatie voor de slavenhouders :De afschaffing van de slavernij werd aangeduid met de term ‘emancipatie’. Er werden feesten georganiseerd waarbij koning Willem III als sleutelfiguur en weldoener van de vrijgemaakte slaven werd gepresenteerd. De Nederlandse regering betaalde een schadevergoeding van 300 gulden per slaaf aan de eigenaar ter compensatie voor het verloren eigendom. (In Indië 50 tot 350 gulden al naargelang de leeftijd van de slaaf). In totaal bedroeg de tegemoetkoming bijna 12 miljoen gulden, ongeveer 10% van de rijksuitgaven in 1863.[14] Sommige slavenhouders gingen vlak voor de afschaffing extra jacht maken op gevluchte slaven om zo veel mogelijk compensatiegeld op te kunnen strijken.
  gemodereerd

 19. Zwarte Piet is een uiting van racisme.
  Racisme komt door grensoverschrijdende tegenstrijdigheid
  en verdeeldheid. De wereld/mensheid wordt beheerst door
  tegenstrijdigheid en verdeeldheid. Verbeter de wereld begin
  bij je zelf.


  Maak melding

 20. Alhoewel ik geen FB heb, vind ik dat het verbod op het afbeelden van Zwarte Piet, een correct besluit is van Facebook. Zolang er nog sprake is van etnisch profileren en andere vormen van institutioneel racisme, (zie ook het gedrag van het publiek bij voetbalwedstrijden (lees: spreekkoren en apengeluiden), zal er alles aan gedaan moeten worden om artikel 1 van de Grondwet te handhaven.
  gemodereerd

 21. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Facebook en Instagram verbieden foto’s en video’s Zwarte Piet.

  @HongKongFree!
  Ik heb je reacties m.b.t. bovengenoemd artikel gelezen en ben het volkomen met je eens.
  Een heel duidelijke uiteenzetting in deze.

  En vandaag verscheen toevallig een artikel in (Trouw) over:
  Gratis apps
  Gratis apps blijken bron van privé-data: ‘Dit mag zeker niet volgens de AVG’

  Techbedrijf Lusha verkoopt contactinfo afkomstig van gratis smartphone-apps.
  Deze apps kunnen niet alleen gegevens van de app-gebruikers doorverkopen, maar ook die van hun contactpersonen.

  @Heeft niks met links en rechts te maken maar met GELD. (MONEY)!


  Maak melding

 22. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Facebook en Instagram verbieden foto’s en video’s Zwarte Piet.

  @HongKongFree!
  Ik heb je reacties m.b.t. bovengenoemd artikel gelezen en ben het volkomen met je eens.
  Een heel duidelijke uiteenzetting in deze.

  Ook @Djamoe 12 augustus 2020 At 09:11 heeft gelijk.
  Ook in de voormalige Beterwoningstraat aan de Pontewerfstraat thans Anton de Komstraat in Paramaribo.
  En dat is ook de WAARHEID.
  Er is nog een mevrouw van 105 jaar in leven.
  Ze is woonachtig in Amsterdam en is ook te zien via Youtube.
  Mevrouw Fa SI Oen geboren in Suriname.

  En vandaag verscheen toevallig een artikel in (Trouw) over:
  Gratis apps
  Gratis apps blijken bron van privé-data: ‘Dit mag zeker niet volgens de AVG’

  Techbedrijf Lusha verkoopt contactinfo afkomstig van gratis smartphone-apps.
  Deze apps kunnen niet alleen gegevens van de app-gebruikers doorverkopen, maar ook die van hun contactpersonen.

  @Heeft niks met links en rechts te maken maar met GELD. (MONEY)!


  Maak melding

 23. Ik heb in Suriname nooit geweten dat sinterklaas feest een racistische bullshit was. Tot ik aankwam in Nederland en hoorde dat zwartepieten zgn Surinaamse accent hadden en donkere mensen voor zwartepiet werden uitgemaakt. Vooral de ongeschoolde Hollanders waren de boosdoeners en nu zijn het dezelfde zooitjes die lopen te blaffen over hun zgn achterhaald achterlijk feest. Gelukkig heb ik deze bullshit feest lang niet meer meegemaakt sinds ik weg ben uit Nederland.


  Maak melding

 24. sintnicolaas is niks anders dan santaklaus wat ze elke jaar in america fieren geen zwarte piet er bij ,alleen de hollanders moesten iets anders uitvinden, de jooden zijn gecompenseerd waarom de zwarten niet het stinkt.


  Maak melding

 25. @Djamoe
  ———12 augustus 2020 At 09:11
  “Maar dat wil niet zeggen dat we zwarte piet moeten accepteren in Nederland ?”————–

  Het gaat mij erom dat de zwarte piet kwestie niet dezelfde lading heeft als de BLM movement. Op het punt van accepteren wil ik benadrukken dat het Sinterklaasfeest welliswaar een kinderfeest is echter, de volwassenen nemen het voortouw in de INRICHTING en UITVOERING van het feest. Naar mijn mening is daarom het argument dat het maar een onschuldig kinderfeest is, niet correct. De kinderen zijn slechts participanten in het geheel waar zij wel door de volwassenen worden beïnvloed. Met racisme en vooroordelen wordt men immers niet geboren, het wordt systematisch AANGELEERD.

  @Denki
  ——12 augustus 2020 At 09:57
  “De wereld/mensheid wordt beheerst door
  tegenstrijdigheid en verdeeldheid”———

  De tegenstrijdigheid en vooral verdeeldheid is iets waar mensen sinds jaar en dag mee bezig zijn. De motieven zijn vaak jaloezie, haat of hebzucht. Denk maar aan het voorbeeld van Kaïn die uit jaloezie zijn broer Abel vermoord. Hoe meer mensen zich laten leiden door die emoties, hoe meer ze de duisternis de macht geven. Het verbeteren van de wereld is niet onmogelijk, maar onderschat ook niet de tentakels van het kwaad om mensen op elk mogelijke manier te verleiden en misleiden met vooral het materiële.

  @AHE
  ——–12 augustus 2020 At 10:34
  Uiteraard niet goed te keuren en walgelijk hoe de zwarte gemeenschap in de USA decennia lang door de politie behandeld wordt, hoewel het steeds beter gaat. En toch gaat de zwarte gemeenschap daar ook niet helemaal vrijuit gezien de levensstijl en het gedrag van het merendeel. Het mes snijdt aan twee kanten zonder de situatie daar te bagatelliseren.——–

  Ben het eens met uw stelling wat betreft de ontwikkeling en vooruitgang van voornamelijk de nieuwe generaties van de Amerikaanse zwarte gemeenschap (en latino’s). Vooral hoe de zwarte Amerikaanse cultuur heel dominant aanwezig is binnen de entertainment industrie en zo ook een vertekend en stereotype beeld naar buiten brengt. De entertainment industrie en media die promoten het maar al te graag omdat geweld, sex en materialisme eenmaal meer verkoopt dan het gewone allerdaagse leven. Dus weer ligt de nadruk op GELD en WINST.

  De USA blijft een geval apart. Om een beter samengevat beeld te krijgen van hoe de Amerikanen systematisch racisme (tbv het kapitalisme) toepassen is het raadzaam te kijken naar de Netflix documentaire “13th” refererend naar het 13e amendement. Dankzij het Dertiende Amendement was elke vorm van slavernij of onvrijwillige arbeid in Amerika verboden, met UITZONDERING van dwangarbeid opgelegd door de overheid als strafmaatregel.
  In andere woorden, (onschuldige) gevangenen zijn (goedkope) arbeiders die langer dan 8 uren per dag kunnen werken.
  Hier komt weer het motief naar voren waarbij mensen bewust worden gebruikt om GELD en WINST te behalen.

  De docu is ook gratis te bekijken op het Youtube kanaal van Netflix


  Maak melding

 26. Zolang artikel 1 van de Grondwet wordt overtreden, en zolang er nog sprake is van etnisch profileren, spreekkoren tijdens voetbalwedstrijden, zinloos politiegeweld, kortom institutioneel racisme, is het wel nodig om het verbod dat Facebook heeft ingesteld op afbeeldingen van Zwartepiet/Black face, te handhaven. Goed besluit van FB. Heb zelf geen FB, om principiële redenen, maar ik sta wel achter dit besluit van FB.
  gemodereerd

 27. @HongKongFee,
  Bedankt voor de toelichting. Racisme en discriminatie zijn zoals we weten gevoelige onderwerpen en gaan gepaard met uitgesproken meningen. Uiteraard gaan racisme en discriminatie veel verder dan de duidelijke dagelijkse gevallen. Op hoog niveau gebeurt het systematisch op subtiele wijze en onherkenbaar voor de “gewone burger”.

  Gelukkig is er in iedere discussie een consensus te behalen en in dit geval zouden we het feit dat het uiteindelijk altijd om geld gaat als een concensus moeten beschouwen.


  Maak melding

 28. Totale Bull shit alsof racisme en discriminatie alleen door blanken gebeurt. Laten we niet schijnheilig doen want ook in Suriname is racisme en discriminatie aanwezig. Alleen doen we alsof het onderdeel van de cultuur is dus ophouden met dit hypocriet gedrag.


  Maak melding

 29. De fout die veel mensen maken is vergelijkingen trekken. Het ene is het andere niet! Iemand die niet weet dat discriminatie niet alleen door blanken gebeurt is ooit heel hard op zijn achterhoofd gevallen of houdt de boel voor de gek. Toevallig gaat dit onderwerp nu over discriminatie van blanken jegens zwarten!

  Ik kan mij trouwens niet herinneren dat discriminatie in Suriname ooit hetzelfde is geweest of momenteel is als bv in Amerika of Zuid Afrika.


  Maak melding

 30. @Stanley

  Nergens wordt er ontkend dat er in Suriname geen discriminatie en racisme plaatsvindt.
  In Suriname komen de verschillende etnische groepen gelukkig niet tot een gewelddadige clash zoals in andere landen.
  Klasse en culturele discriminatie en minachting vormt een groter probleem in Suriname dan de etnisch/ “raciale” discriminatie.

  Je kunt overigens de “subtiele” gevallen zo eruit plukken in vacatures bijv. waar men specifiek vraagt naar een bepaald persoon voor de job.

  Heel veel vooroordelen hebben we ook te danken aan het koloniale tijdperk waar men bepaalde gedachten inprentte.
  De vooroordelen worden snel ontkracht zodra goedwillende mensen het tegendeel bewijzen.

  Suriname is veels te klein om je hele leven lang maar mensen te discrimineren of op ze neer te kijken, dus uiteindelijk zullen zelfs de “die hard racisten” ook tot inkeer moeten komen.


  Maak melding

 31. Ik ben blij dat de Nederlandse media en marketing langzaam tot het besef komt dat zij van grote invloed kunnen zijn mbt beeldvorming en acceptatie in de samenleving.
  Langzaam beginnen zij te beseffen dat er meer kleuren zijn tussen Europees wit en Afrikaans zwart.
  Langzaam beginnen zij te beseffen dat men vooraf dus al bij het ontwerpen en formuleren al meer kleur moet implementeren.

  Mijn kleinkinderen kijken naar een bepaalde zender met kinderprogramma’s. Het viel mij op dat de programma’s op Nickelodeon heel kleurrijk en divers is, zelfs de tekenfilms.

  We kunnen vooral aanwijzen wie discrimineert en wie racistisch is.
  Maar kunnen wij ook zeggen wie niet discrimineert en niet racistisch is ?

  Het zijn inderdaad niet alleen de Europeanen die discrimineren of racistisch zijn.

  De media, marketing, muziek, sport, etc kunnen van hele grote invloed zijn om “vreemde” kleuren te bewonderen en te accepteren.


  Maak melding

 32. De leider van de VHP in de jaren 70, Jagernath Lachmon, vond ik een rasist. Begrijp mij niet verkeerd. Ik heb familie die met hindoestanen zijn getrouwd.

  Maar vlak na de onafhankelijkheid zei hij tegen de hindoestanen dat ze naar Nederland moeten gaan omdat de creolen hun kinderen zouden verkrachten.

  Voor de genen die het niet weten. Vraag het maar aan je ouders en andere ouderen.

  Daarom zie je dat nog steeds sommige hindoestanen van de volgende generaties in Nederland negatief tegen over creolen staan. Ze kennen hun geschiedenis niet.

  Sommige pandiets zijn ook rasisties. Ze denken dat wanneer een hindoestaan met een andere ras trouwt ze op termijn hun baan verliezen. Dus stimuleren ze dat de jongeren alleen met rasgenoten moeten trouwen. Ook via de ouders.

  Maar het werkt niet. Want de jongeren trouwen met wie ze willen. Ook al als er gedreigd wordt dat ze onterft gaan worden als ze toch met een ander ras trouwen.

  Er werd door sommige hindoestaanse ouders nooit verteld over de surinaamse film one people. Omdat daarin een hindoestaans meisje een relatie had met een creool.

  Vroeger had je ook veel zelfmoorden van hindoestanen in Suriname.
  Ik heb zelf in mjn vriendenkring ook twee hindoestanen. Ze weten het. Van al het bovenstaande.

  Ik rust
  Djamoe.


  Maak melding

 33. Dit vind ik een hele zorgelijke ontwikkeling . Het had aan 60 bedrijven binnen Nederland gevraagd dienen te worden . Eigenlijk sowieso niet en gewoon laten .
  Het is niet racistisch want dan beschuldig je mij en mijn ouders daarvan . Mijn ouders zijn naïeve hippies . Opgevoed met de oorlog van hun ouders en de jodenvervolging . Die generatie is verantwoordelijk voor de afschaffing van het zuilensyteem in Nederland en veel meer taboes en beperkingen doorbroken . Alles behalve racisten .
  Het Amerikaanse blackface is inderdaad racistisch .
  Het creëert zoveel problemen want het een kan dan niet zonder ander . Ten eerste vind ik dat iedereen op zijn gezicht mag smeren wat hij wil of niemand . Anders is het discriminatie . Dan is er dus nu een probleem . Er zijn wel 50 of 100 rituelen of tradities in Afrika waar bij as of krijt wordt gebruikt om wit te maken . Dat zijn dan geesten of weet ik veel maar niet echt positief . We hebben natuurlijk Voodoo in Haiti daar zijn het de doden of witten . Dat kan ook niet dan .
  Volgende probleem ; clowns is echt Europees en niet Afrikaans . Dat mag dan ook niet meer .Er zijn wel blanken met rood haar en een rode drankneus met flapschoenen . In Afrika zal rood haar nog te vinden zijn maar rest houdt echt op . Geldt ook voor de Poirot .
  HipHop ; Krumping and clowning . dancebattles met witte gezichten onder leiding van Tommy the Clown kan niet meer die stijf en trillend bewegen . Blank en stijf .Tevens zal the insane clown posse moeten stoppen .
  Wat doen met maskers van the Joker , Scary movie , Anonymous .
  Wat met films te doen ? waaronder in mijn top 3 leukste comedy . White Chicks niet alleen ras maar ook gender . Volgens mij speelt OJ Simspon een witte pantomime speler in Naked Gun .Ik heb nog nog een Afrikaan op de Savanne tegen een denkbeeldig raam zien lopen .
  Deze hysterie maakt het zo lastig . Geldt dit ook voor Latino’s ,Aziaten en Arabieren ? Je kan niet alles wat is zwart is claimen of alleen een bepaald ras ontzeggen . Dat is namelijk discriminatie . Geldt ook natuurlijk voor de de waanzin met HipHop waarbij je een woord niet mag meezingen . Ja gebruik het dan niet . Achterlijk natuurlijk om dat woord te gebruiken tot op zeer oude leeftijd ook nog . Lekker volwassen . Nog nooit een jood gezien die achter iedere zin Nazi zegt of Rabbijnen die elkaar begroeten met Heil Hitler . Het heeft beide met onderdrukking te maken / niet exact dezelfde woorden maar lading . Die woorden behouden hun sinistere duivelse waarde . Het N woord niet . Dat is omarmt en miljarden keer al gezongen of gezegd . Ook hiervoor geldt of we gebruiken het allemaal of niemand en alleen in de geschiedenisboeken . Anders discriminatie .Dat woord wil je niet eens uitspreken .
  Mijn kinderen waren idolaat van zwarte pieten en ik ook . Totdat een Surinaamse jongen meeliep met de intocht zonder schmink maar wel verkleed . Ik zeg tegen mijn moeder wat doet hij er tussen . Mijn moeder vond dat moeilijk en zei dat is denk ik een ander soort Piet . Ik zei dat is geen zwarte Piet dat is een mens . Toen ging goed kijken en zag dat zwarte Pieten schmink ophadden . Zwarte Pieten waren voor mij sprookjesfiguren . Nooit geassocieerd met mensen . Dat sprookje was toen voorbij .
  Wordt er wel eens over nagedacht dat je dit nog verder kan doortrekken naar bijvoorbeeld kleding , Schoenen , spijkerbroeken , truien en het ontkroezen van haar . Blanken mensen hebben onder andere stijl haar . Het bleken van de huid of hoe dat heet door vrouwen in Afrika . Slaat natuurlijk nergens op maar dat doet heel deze discussie niet . Ik zou me werkelijk de tering lachen als met Carnaval mijn gekleurde vrienden als Laurel en Hardy kwamen , wit geschminkt of als Sylvester Stallone . Mijn zoontje wilde ooit als B.A. Baracus en hij is gegaan . Nu is dat heel racistisch . Ik vond dat leuk dat hij B.A. wilde zijn . Heb ik hem goed opgevoed want hij zag toen nog geen kleur . Wat als ik nu Barack Obama wil zijn met carnaval . Heeft een blanke moeder en zijn vader is nooit aanwezig geweest . Voor mij is hij dan blanker dan zwart (wat eigenlijk bruin is ). Gemaakt door 2 mensen dus wie mag dat claimen . De vrouw geeft de bloedlijn door is ook bij Joden . Met een teintspray ben ik er denk ik . Dat mag wel ?
  Blackface is een persiflage en echt racistisch . Dat was intentie ook om de zwarte bevolking belachelijk en dom te maken . Dat is zwarte Piet niet en misschien ooit geweest , zou kunnen .Roti was ook niet in 1 keer precies het recept van nu .Het Sinterklaasfeest is voorgoed verknalt en zal over paar jaar wegverziekt zijn .
  Zo moeilijk allemaal . Mijn oma noemde mij altijd een brutale aap en dat zei ik ook tegen mijn zoon . Die is opgegroeid met twee half Antilliaanse broertjes . Dat kon dus niet . Ik wilde altijd een aap zijn en door bomen slingeren . Op school deed ik niets liever dan Apenkooien . Net als zwarte Piet zie ik het ook niet met een aap . Brengt ons niet dichter bij elkaar want je zit onderhand verstijfd of je niet iets verkeerds zegt of doet .
  Zo durf ik ook niet meer een bot door mijn neus te doen en met mijn peniskoker heel de avond rond een pot te dansen samen met inboorlingen .
  Beetje relativeren zo nu en dan 😉.
  gemodereerd

 34. @HongKongFree De tegenstrijdigheid en verdeeldheid zit in de ziel van elk mens en is
  de individuele persoonlijkheid, Boom der kennis van goed en kwaad. Eten van deze boom betekend scheiden of vervreemd zijn van je universele persoonlijkheid,Boom des levens en
  begrensd zijn tot het stoffelijke en tijdelijke. Kaïn is de Individuele persoonlijkheid en Abel de Universele persoonlijkheid van de ziel.


  Maak melding

 35. Men moet vooral uitkijken met het aanhalen van passages. De context van een voorval is bepalend op wat iets betrekking heeft, dit is juist het belangrijkste maar dit wordt wel vaak weggelaten. Vervolgens wordt vaak een passage in een ander context geplaatst.

  Hetzelfde probleem heb je met de uitspraak: Surinamers zoeken op internet het meest naar porno.

  Is het dan zo dat alle Surinamers het doen ?
  Belangrijke kaders dat een groep typeren worden weggelaten.


  Maak melding

 36. De individuele persoonlijkheid, Kaïn is ten zeerste belangrijk
  om in een tegenstrijdig en verdeelde wereld te kunnen aarden.
  Vervreemd zijn van je Kaïn (je rebelse ego) is weerloos zijn tegen
  racisme, discriminatie, onderdrukking, uitbuiting en overheersing.


  Maak melding

 37. @ Djamoe
  ———Daarom zie je dat nog steeds sommige hindoestanen van de volgende generaties in Nederland negatief tegen over creolen staan. Ze kennen hun geschiedenis niet.

  Sommige pandiets zijn ook rasisties. Ze denken dat wanneer een hindoestaan met een andere ras trouwt ze op termijn hun baan verliezen. Dus stimuleren ze dat de jongeren alleen met rasgenoten moeten trouwen. Ook via de ouders.——————–

  Dit is ook een geval van mensen (indoctrineren en) denkwijzen aanleren. Vanuit geloofsovertuiging, en ook eigen belang, wil men behoud van cultuur en gebruiken in stand houden.
  Dat is overigens niet gek, want je ziet het resultaat van de Europese (en Islamitische) indoctrinatie/ invloed in Afrika (en diaspora), Zuid-Amerika en andere plekken in de wereld op het gebied van (opgedrongen) religie, taal en cultuur.

  Het gaat dus meer om zelfbehoud van de (oorspronkelijke) identiteit


  Maak melding

 38. Stom idee, je mag niet meer je gezicht kleuren en aan de media tonen. Gelukkig ben ik bruin en ben er heel trots op, al was ik zwart, dan ook. Al was ik ook wit, dan dat ook want je bent zo geboren en moet samen kunnen leren leven op dit planeet en niemand is onsterfelijk. Waarom dan naar een ander neerkijken? Help tenminste een handje als je het beter hebt dan de armere want tenslotte ga je dood en lig je voor eeuwig in een graf naast een arme.


  Maak melding

 39. Ter uwe informatie,
  Kaïn =GOD de tegenstrijdig en verdeelde persoonlijkheid
  =natuurlijke bewustzijn/intellect=individuele wil=HET VERSTAND.
  Abel=GOD de persoonlijkheid van eenheid en verbondenheid =
  bovennatuurlijke bewustzijn/intellect=universele wil=DE GEEST.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.