President Santokhi benadrukt verbondenheid Suriname-Guyana

17
President Santokhi benadrukt verbondenheid Suriname-Guyana

President Chandrikapersad Santokhi is in de ochtend van zaterdag 8 augustus 2020 per vliegtuig naar Guyana vertrokken om op uitnodiging de inauguratie van het nieuwe Guyanese staatshoofd Mohamed Irfaan Ali bij te wonen. Het Surinaamse staatshoofd wees bij vertrek vanuit het vliegveld Zorg en Hoop op de grote en sterke verbondenheid tussen de twee buurlanden. Het is voor hem zijn eerste officiële bezoek als president van Suriname aan het buitenland.

De regering heeft de invitatie ook bestudeerd tegen de achtergrond van positie van Suriname in de regio. Ook de COVID-crisis die beide landen treft en de beperkingen die daarmee gepaard gaan, heeft de regering doen besluiten op de uitnodiging in te gaan. Santokhi zal over de genoemde onderwerpen en andere zaken bilaterale gesprekken voeren met overige aanwezige Caricom-leiders. Met de regeringsleiders is er een reeks bilaterale afspraken gemaakt en staat er ook een bilaterale bijeenkomst met de Guyanese president op het programma. President Santokhi heeft op vrijdag 7 augustus een telefonisch onderhoud gehad met de secretaris-generaal van de Caricom Irwin LaRocque en zal deze ook ontmoeten in Guyana.

“Guyana is niet alleen een buurland. Er is zoveel verbondenheid tussen deze twee landen. We hebben grote gemeenschappen in Suriname die hun roots daar hebben”, aldus de president. Hij wijst ook op de sterke handelsbanden die er bestaan tussen de twee landen. In de afgelopen periode zijn er ook veel investeringen van Surinaamse bedrijven zijn geweest in Guyana. Verder zijn er ook veel vriendschappelijke betrekkingen tussen Suriname en Guyana. “Ik weet dat meer uitnodigingen zullen komen, maar het is belangrijk dat je begint bij je buurland”, aldus het staatshoofd.

Zondagmiddag keert de Surinaamse delegatie terug uit Guyana. Na aankomst is er een persconferentie op de luchthaven.

17 REACTIES

 1. Mensen hier op waterkant graag uw reactie/ visie op de stelling: wordt het nu eens geen tijd voor een “ federatie van de Guyana’s “ of andere samenwerkingsverband verband op economisch gebied. Zie de olie vondsten in gebied.


  Maak melding

 2. Pony

  9 augustus 2020 At 13:59

  Mensen hier op waterkant graag uw reactie/ visie op de stelling: wordt het nu eens geen tijd voor een “ federatie van de Guyana’s “ of andere samenwerkingsverband verband op economisch gebied. Zie de olie vondsten in gebied.

  ========================

  Die is er al onder de noemer CARICOM.
  Een nieuwe samenwerkingsverband optuigen kost tijd en geld. Beter CARICOM perfectioneren.


  Maak melding

 3. Ook met een smoelkapje op hoor je 1.5 meter afstand te houden. Geef het goede voorbeeld.
  gemodereerd

 4. Ongelooflijk. Er wordt een eenvoudige vraag gesteld en zelfs op de dag des Herens mondt dat uit in gescheld. Normen en waarden zijn bij sommigen ver te zoeken.
  gemodereerd

 5. Koos, bedankt voor je reactie, ik denk zelf dat de CARICOM achterhaald is door de olie in Guyana, ik ken de handels volume van Su met CARICOM niet, dus.. met Guyana en Frans Guyana valt er beter handel te drijven op korte termijn, denk bijv aan de korte transport route , minder kleine landen die meedoen, kortom ik denk nog steeds dat dit een betere optie is. Ook de export van goederen naar Europa wordt dan beter benut denk maar aan GB via Guyana. Er zijn zat mogelijkheden met de twee Guyana’s erbij.


  Maak melding

 6. waarom niet eerst de oosterburen die kunnen zeker wat voor Suriname betekenen ,ach ja die willen natuurlyk de vice president opbezoek hy heefd trouwens al zn uitnodiging,is dat mischien de reden dat de President naar de wester buren is gegaan, trouwens deze hebben ook zelf hulp nodig ,was menr Santoki bang dat de felicitatie,s via een video call niet aan zouden komen, ach ja Prestice kwestie ,was hy vergeten dat de INheemsen vandaag hun herdenkingsdag hebben,ben benieuw of hy tydens phagwa ook uitlandig zal zyn
  gemodereerd

 7. President Santoki met alle respect ,probeert u vast de verbondenheidt tussen de verschillende bevolkingsgroepen in SURINAME te consolideren alvorens met guyana consolidatie,s aantegaan u weet dit landt heefd ons in het verleden benadeeld op meerdere delen van ons landt
  ik kan niet inzien waarom dit landt de eerste werkbezoek van u is
  het dient geen enkel landsbelang ,heefd alleen dollar gekost welke staats hoofd was er by uw beediging? kon volgens my ook met een video call


  Maak melding

 8. he bro
  haha rob kan het niet laten het brandtdt zo in z’n go om iets negatiefs te zeggen over de president en de vp
  Jochie je verraadtdt jezelf zo vaak dat het beina niet meer bij te houden is
  BTW, je grammatica in een ander posting was helemaal goedtd.
  je bent echt ziek boi
  aj mr hide hoe gaat het met dr jekyll, de pseudo econoom met 1000 bijvakken

  Je bent benieuwd noh, het interesssseert niemand iets jochie wat jij wil denkt zegt of schrijft
  en mars nu weer in je mand


  Maak melding

 9. Guyana heeft in 1969 Surinaams grondgebied ingepikt.
  Eerst dat herstellen en daarna verder onderhandelen.
  Guyana dient het terug te geven.
  gemodereerd

 10. He Rambo: Ben jij dat of iemand die jouw identiteit heeft gestolen. Zoveel taalfouten ben ik niet van jou gewend.

  En meneer Santoki: door eenvoudig te zijn, te blijven en te handelen wordt je uiteindelijk bijzonder. Jouw voorganger zou een SLM jumbo charteren met alle gevolgen van dien om naar Guyana te gaan. U neemt een simpele Twin Ottertje om er naartoe te gaan.
  Conclusie: U bent uitgenodigd. Het gaat er niet om hoe je daar naar toe gaat, maar als je daar naar toe gaat. Chapeau. Eenvoud siert. Waarom bent u nu pas onze president geworden?


  Maak melding

 11. Wayambo 9 augustus 2020 At 16:40

  Ja hoor. Is hij weer. Nooit inhoudelijk reageren maar op de man spelen. Lekker denigrerend tegenover mede reageerders zijn frustraties tentoonstellen. Goed bezig jochie.
  Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.