Gezondheid bevolking gevaar door hoge kwikgehaltes in vis door goudwinning

18
Gezondheid bevolking gevaar door hoge kwikgehaltes in vis door goudwinning

De lokale en inheemse bevolking in gebieden met kleinschalige ambachtelijke goudwinning lopen groot risico op vergiftiging met kwik, vanwege hun voorkeur voor het eten van vis uit rivieren. Een nieuwe, verontrustende studie in de Braziliaanse provincie Amapá, dat deel uitmaakt van het Guianaschild, toont aan dat alle vis die wordt gevangen voor consumptie in dit gebied kwik bevat. Bijna een derde bevatte zelfs gevaarlijke niveaus kwik, die het consumptie-advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overschrijdt.

Nog zorgwekkender is het feit dat vooral de geanalyseerde carnivore vissen (roofvissen) ongeschikt zijn voor menselijke consumptie. Het zijn uitgerekend deze soorten die de lokale en inheemse bevolking bij voorkeur vangt en waarvan ze afhankelijk zijn voor hun eiwitten. De vleesetende soorten de boulengerella cuvieri, cichla monoculus en hoplias aimara (anjoemara) waren het meest verontreinigd. Roofvissen eten namelijk andere zoetwatersoorten die kwik bevatten. Dit gif hoopt zich gedurende hun hele leven op in hun lichaam tot zeer hoge niveaus. Als deze vissen worden gegeten door mensen, kan dat tot ernstig gezondheidsproblemen leiden.

Gezondheidsproblemen
Kwik wordt op grote schaal gebruikt bij de kleinschalige goudwinning. Die is verantwoordelijk voor ongeveer 71 procent van de kwikemissies. Het vaak onverantwoorde gebruik van kwik leidt ertoe dat grote hoeveelheden van het gif terechtkomen in rivieren en stromen. Volgens de WHO staat kwik in de top tien van chemicaliën die grote problemen voor de volksgezondheid veroorzaken. Kwik kan het zenuwstelsel, de spijsvertering en het immuunsysteem ernstig beschadigen, evenals de longen, nieren, huid en ogen. Zwangere vrouwen die zijn blootgesteld aan kwik kunnen de gifstoffen doorgeven aan hun foetussen, wat de ontwikkeling van het zenuwstelsel van het kind kan belemmeren. Over het algemeen wordt geschat dat kwik de gezondheid van meer dan 1,5 miljoen inwoners in het Amazonebekken dreigt aan te tasten.

De nieuwe studie, uitgevoerd door verschillende onderzoeksinstellingen en WWF-Brazilië, is de eerste in de staat Amapá met duidelijke aanbevelingen om de blootstelling aan kwik te verminderen door advies over de consumptie van vis. Volgens de onderzoekers mag de consumptie van roofvissen niet hoger zijn dan 200 gram per week. De vier meest besmette vissoorten mogen slechts eenmaal per maand worden gegeten.

 “De studie levert overtuigende gegevens op over de mate van vernietiging door goudwinning in de Amazone”, zegt Marcelo Oliveira van WWF-Brazilië. “We wisten dat goudwinning het bos op grote schaal vernietigt. Nu hebben we meer bewijs dat het ook de gezondheid van bewoners ernstig aantast. Kopers van gouden artikelen over de hele wereld moeten begrijpen dat ze een metaal kopen dat het leven van onschuldige mensen bedreigt. Overheden moeten dringend hun verantwoordelijkheid nemen om voedselzekerheid te garanderen voor de lokale bevolking, die traditioneel afhankelijk is van vis als belangrijkste bron van eiwitten. “

Guianaschild 
Onverantwoorde goudwinning is de afgelopen twee decennia aanzienlijk toegenomen in de Amazone. Het is een van de belangrijkste oorzaken van ontbossing en aantasting van gebieden van de lokale bevolking. Dat geldt met name in het Guianaschild, dat Guyana, Frans Guyana, Suriname, Venezuela en de Braziliaanse Roraima, Amapá en Pará omvat. De verwoesting veroorzaakt door goudwinning is verergerd door de wereldwijde stijging van de goudprijs. Dit leidt tot uitbreiding van illegale activiteiten in de Amazone en vormt een verdere bedreiging voor het milieu en de gezondheid en mensenrechten van lokale gemeenschappen.

18 REACTIES

 1. Op eigen bodem heeft men ook onderzoek gedaan. Hoe groter de vis, hoe meer kwik. Vooral die Anjoemara.
  In het binnenland ontkom je bijna niet aan blootstelling van kwik als je vis uit de rivier eet.
  Den mang vervuil a natuur foeroe keba.


  Maak melding

 2. Al jaren hoor k skalian dit skalian dat maar er wordt niks ermee gedaan .lonnie wrom joe ne soet ding skalians panja foe bescherm jouw soortgenoten of hbn jij n bordo zelf eentje op ht rivier die operationeel is? Regering fawakka gaan jullie deze kwestie aanpakken of blijven gedogen.


  Maak melding

 3. Wanneer worden de ” goudfabrieken= MILIEU VERVUILERS ” uit het Stuwmeer verwijderd …. desnoods met GROF GEWELD.

  Voor de verkiezing had Abop Parlementslid D. Poki … nu minister Diana Poki … aangekondigd … verwijdering … van genoemde OBJECTEN uit het Stuwmeer.

  Mevr. de minister Diana Poki …… “terwijl het gras groeit …. sterft het paard “!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 4. Ook dit probleem verdient prioriteit !

  De gevestigde bedrijven zijn aansprakelijk voor milieuvervuiling en vernieling. Eerst schoonmaken dan weer duurzaam verder ! Breng o.a. de regering van Canada op de hoogte en Canada mee betalen.

  Het enige wat de inheemsen hebben wordt vergiftigd ! En daarmee onze flora en fauna en de rest van Suriname ook.

  Ook dit erfgoed heeft recht op bescherming !

  Wij willen een gezond Suriname. Krakti !


  Maak melding

 5. Met RB in de regering wordt ook dit probleem voor de komende 5 jaar geparkeerd.

  Waarom?

  Economie>Milieu, Duh!

  Ook dit dreamteam gaat er geen sikkepit aan doen.

  Dada, dada…..Suri’s


  Maak melding

 6. Dodson zei eens in de DNA dat de skalians er zijn om het kwik uit de rivieren te halen.
  Niet alleen de anjoemara maar ook de toekoenari wordt graag op gevist door sportvissers en worden ook geconsumeerd.
  Beide vissoorten komen voor in de gebieden waar er flink naar goud wordt gezocht.


  Maak melding

 7. Hebzucht voor goud gaat de boel kapotmaken. Zoek het maar lekker uit. Ze zijn bewust Suriname naar klote helpen. Ik ben benieuwd wat deze regering eraan gaat doen.


  Maak melding

 8. het ligt toch aan de mensen zelf of ze het wel willen gebruiken dan niet..
  als je geen vis wil gebruiken uit het binnenland, dan geen last van ..
  onze lijders zijn algemeen bekend met de valse beloftes , en het m p p volk trapt er altijd in..
  je weet, dat zij bijna allemaal belangen hebben in het binnenland op veler lei manieren,,, hout, goud , vis, grind noem maar op…

  dank je dat zij hun eigen glazen gaan kapot slaan,, vraag maar aan lonny, of hij bereid is actie te ondernemen..

  neen dus, gaat het gewoon door..
  een paar doden onder de djoekas maakt ook niet veel uit, lonny heeft meer dan 150 kinderen verwekt..
  gemodereerd

 9. Beetje moeilijk. Lonnie ze goudconsessie loost ook kwik en zooi die schadelijk zijn. Wat gaan jullie Surinaamse Lonnie stemmers eraan doen. Had massaal vhp gestemd dan was alles opgelost over een paar jaar.
  gemodereerd

 10. Kwik is in de gebieden waar goudwinning plaatsvindt is 1 van de hoofdpijlers waar de bewindslieden van milieu en volksgezondheid de hoogste prioriteit aan moeten geven.
  Daarnaast is er ook de grote hoeveelheden landbouwgif(onkruidbestrijdingsstoffen) waar deze ministeries paal en perk aan moeten stellen.
  Ook import en verkoop van deze zeer giftige producten moet van overheidswege gereguleerd en gecontroleerd worden.


  Maak melding

 11. Verder zou ook onderzoek verricht moeten worden naar de visstand rond landbouw gronden. Daar wordt flink met gif gespoten.
  gemodereerd

 12. Ma mense, ik hatte gehoor dat as je spuite kwik in die oore fan een doofoe mang, dat hei kang hoore daar naa. Ma ik weete nie ov is waar. Ik hebbe nie getesd.


  Maak melding

 13. Ik hoop dat er verandering in deze situatie komt, maar ik vrees dat men weinig verandering zal brengen en dat het zelfde regeer model aan zal houden,wat opzich heel jammer is
  dat heb je als politici belangen hebben in bedryven dan onstaat belangen verstrengeling dus ik verwacht weinig verandering in de toekomst


  Maak melding

 14. Het zijn de mensen van ABOP die daar de boel verzieken! Laten zij hun rommel nu zelf opruimen! Waar is de grote mond van de VP. Kan hij alleen maar uit een A-4 komen voorlezen! Corona vanuit Frans-Guyana hebben deze klootzakken van de ABOP naar Suriname gebracht toch!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.