Nieuwe publicatie over 130 jaar Javaans-Surinaamse geschiedenis

7
Nieuw boek over 130 jaar Javaans-Surinaamse geschiedenis
Cover van de publicatie '130 jaar Javaans-Surinaamse geschiedenis' - Kunstwerk Robert Bosari

Op 9 augustus aanstaande is de herdenking van 130 jaar Javaanse immigratie. Veel activiteiten van de Javaanse gemeenschap in Suriname en Nederland, in het kader van dit jubileumjaar van de Javaanse immigratie, gaan helaas niet door vanwege het coronavirus.

Er zal daarom op een andere manier stilgestaan worden bij de aankomst van de eerste Javaanse contractarbeiders in Suriname. Zo werkt de Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie (Stichji) momenteel aan een nieuwe publicatie waarin het onbeschreven en bijna verloren Javaans erfgoed wordt vastgelegd.

Stichji-voorzitter Hariëtte Mingoen zegt dat de stichting hiermee een bijdrage wil leveren aan de verrijking van kennis over de Javaanse cultuur en hoopt de publicatie nog dit jaar aan het publiek te kunnen presenteren.

In aanloop naar 9 augustus zijn een aantal artikelen alvast te lezen op de site stichji.javanen.nl.

https://www.facebook.com/STICHJI/videos/285165596099411/

7 REACTIES

 1. De stille kracht!
  Jammer dat deze mensen hun voornamen hebben opgegeven en het westerse toegeëigend.Zelden is nu Legiman of Paimin te horen als voornaam.
  En met de corona lijkt mij dat ook hun jarang kepang spelen gaat uit bloeden net hoe het met de slendang is gebeurd.


  Maak melding

 2. Ook het archiveren van historische stukken van Suriname was soep met balletjes. Blijkt dat van de ruim 35.000 kaarten van de Javaanse immigranten ruim 5.000 door ons geweldig archiveringssysteem zijn vernietigd. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn ware het niet dat de kaarten van mijn stamouders in deze verloren gegane kaarten voorkwamen. Via andere wegen kwam ik tot de ontdekking dat zij genoemd werden ZZ55 en ZZ57. Letters duiden op de naam van het schip waarmee zij naar Suriname kwamen en het nummer was een persoonlijke identificatienummer. Na ondervonden problemen met dit soort registratiesysteem moesten zij, net als bij de Brits Indiers een officiele familienaam kiezen.. Mijn probleem is dat ik de voorouders van mijn voorouders door het ontbreken van enkele belangrijke gegevens in Indonesie niet kan opsporen.


  Maak melding

 3. Gefeliciteerd met de Javaanse immigratie viering van 130 jaar geleden is mooi om dit te zien in Suriname, het zijn geen Indonesiër, het surinamers, wel kwamen zij uit Indonesië,!!!


  Maak melding

 4. Allemaal mooi. Maar ook terugblikken, wat hebben de Javanen in Suriname in de afgelopen 130 jaar hebben kunnen bereiken? Politiek, economisch allemaal achteruitgegaan tot verval. Cultuur behoud is mooi maar dat brengt je niet vooruit. Meer gaan concentreren op de ontwikkelingen van de wereld van vandaag. Breder gaan denken !
  Niet alleen maar denken aan feestvieren op het leed van de voorouders maar bezinnen. Ook de Indonesische ambassade in Suriname moet niet alleen cultuur en reizen promoten.


  Maak melding

 5. Sammy: tegenwoordig staat alles op internet. De gegevens van deze 5000 kaarten zijn echt vernietigd in Suriname. Stukken werden in een schuurtje onderhevig aan regen, weer en wind bewaard. Zeker is dat ik verder zal zoeken. Maar bedankt voor de tip.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.