‘Inkomsten uit olie moeten ten goede komen aan bevolking Suriname’

44
'Inkomsten uit olie moeten ten goede komen aan bevolking Suriname'

Suriname krijgt een Spaar- en Stabilisatiefonds, zodat toekomstige inkomsten uit de recent ontdekte olievelden ten goede komen aan de Surinaamse bevolking. Dat heeft de Surinaamse president Chan Santokhi zondag gezegd tijdens een persconferentie over de derde olievondst voor de kust van Suriname.

Bij die persconferentie waren naast president Santokhi, ook vice-president Ronnie Brunswijk, waarnemend directeur van Staatsolie Agnes Moensi en country manager van Apache, Ian Roberts (links) aanwezig. Directeur Rudolf Elias is op vakantie en kon er niet bij zijn.

Volgens Santokhi is het de bedoeling dat een deel van de opbrengst uit de olie- en goudindustrie naar dat speciale fonds vloeit. De regering zal dat geld en de rente inzetten voor de ontwikkeling van niet-mijnbouwsectoren om daarmee de afhankelijkheid van niet-duurzame producten als olie en gas te verkleinen.

Daarnaast dient het fonds als appeltje voor de dorst voor slechtere tijden. Volgens berekeningen van Staatsolie zou het Maka-1-olieveld Suriname op jaarbasis tussen de 500 miljoen en 750 miljoen US$ kunnen opleveren.

De president gaf aan dat snel werk gemaakt zal worden van het instellen van het fonds.

44 REACTIES

 1. Als bouta niet had geïnvesteerd in onderzoek naar olie zouden we vandaag niet erover praten
  gemodereerd

 2. Dat is wel de bedoeling. Voor wie anders dan? Er is een taart waarin je gaat snijden. Ik ben een Surinamer en ik ben jarig en ik wil het grootste stuk van de taart . Mag dat ? Ik ben elke dag jarig en elke dag wil ik het grootste stuk. Mag dat?


  Maak melding

 3. Ndp zou het in zijn zak stoppen inkomsten
  Want alle gelden die geleend is
  Is verdwenen, boefdraad en de andere dieven, abop en vhp we vertrouwen in jullie!!


  Maak melding

 4. Misiekeba en zijn regering beloofden van alles en nog veel meer. We weten hoe het is verlopen

  We kwamen met cadeautjes aanzetten, maar kregen geen stuk van de slagroomtaart.
  Toen we naar huis gingen kregen we wel een zakje mee
  Daarin zat of een ui of een aardappel
  We kregen ook een ballon mee gevuld met veel lucht voor wel 10 dagen
  gemodereerd

 5. In hoeverre is dit fonds beschermd tegen evt misbruik van gelden ? Wie houd toezicht op besteding van het geld en hoe ziet de administratie eruit ?

  Nog veel vragen.


  Maak melding

 6. Waar zijn de enorme goud, hout, olie, etc etc inkomsten de afgelopen 10 jaren gebleven? Ja, inderdaad in de paarse zakken verdampt. Dus de paarse ratten moeten nu niet komen lullen hier. Eerst moet Chan de grote paarse puinhoop opruimen. Dat kost ook veel kapitaal. Onderzoeken naar grootschalige corruptie van de afgelopen 10 jaren kan enorm veel geld en tijd kosten. Maar het volk wil dat. BAAS CHAN can do the job.


  Maak melding

 7. Eindelijk realistische benadering geen $ 200.000.000.000 in de grond maar $ 500.000.000 – $ 750.000.000/ jaar voor een bepaalde periode als wij ons best doen.

  Let wel Suriname moet wel inkomen met $ 1.500.000.000

  Suriname krijgt hogere revenuen met dank aan Venetiaan II die er voor zorgde dat de de vennootschap belastingen op natuurlijke hulpbronnen in Suriname valt.

  Verder geluk deze laatste vondst maakt gezien de kwaliteit de besluitvorming voor de investeringen eenvoudiger omdat de olie minder bewerkt behoeft te worden.
  Gelukkig begrijpt de huidige regering niet te gaan jubelen maar dat zij hard moet gaan werken om zo veel mogelijk revenuen in Suriname te genieten,


  Maak melding

 8. Het is een farce dat de rijkdommen ten goede moet komen aan de bevolking. Deze mantra horen we al meer dan 80 jaar zich herhalen. Het begon al met de ontginning van de rijke bauxietvoorkomens van het land. Maar een deel van de bevolking zal het netwerk en de vaardigheden bezitten om geld te vergaren. Zij zullen profiteren van de rijkdommen.De massa zal in armoede blijven leven. Read my words and repeat it loud.

  Met name de NPS-ers die lijden aan megalomanie, hebben met hun grotesk denken nog steeds het idee dat het West Suriname project de redding is voor de Surinaamse economie. In feite gaan zij net als vroeger te werk gaan. Vele miljarden willen ze daar nog steeds gaan verkwanselen om voorraden bauxiet die zwaar overdreven zijn. Geen enkele buitenlandse maatschappij wil haar geld daar gaan verkwanselen met eigen investeringen in de bauxietsector.


  Maak melding

 9. De bevolking hoeft zich geen zorgen te maken over het geld. Ze hebben de juiste regering gekozen die er verstandig mee om zal gaan.

  Als de ndp nog zou regeren, zou ik mij ernstig zorgen maken. Maar dat is gelukkig niet het geval.


  Maak melding

 10. Ik ben tenminste heel blij dat JoJo nu heel positief gestemd is over de inkomsten uit de oliesector! Voor de verkiezingen zag hij er niet zoveel heil in!

  Een andere positieve ontwikkeling is geweest dat de ABOB tijdig de NPS aan de kant heeft gezet om het beheer te voeren over het ministerie van olie en gaszaken! Grote projecten kan deze groene partij niet aan. Zie de miljarden verspilling in west Suriname!


  Maak melding

 11. Geld in de Fonds klinkt bij mij net als staatskas… Hoe veilig een fonds ook is in Suriname als er ratten en kakkerlakken aan komen is ook dit leeggeplunderd.

  Bij elke verkiezing zie je bijna altijd dezelfde mensen aan de top met elke keer een nieuwe jas. Wie heeft nog vertrouwen in duurzaam Surinaamse politiek? Ik praat dan niet over 5 jaar maar over tientallen jaren…

  De ene bouwt op en de andere vernietigd.


  Maak melding

 12. President Santokhi, doet zijn best om ook een goede, waardige en een rijk Suriname achter te laten.

  De heer Pakiratigri, vraagt zich af voor’ wie’. De heer Santokhi, heeft duidelijk en hoorbaar gezegd.
  De vorige regering, heeft meerdere taarten aangesneden,
  helaas, heeft Pakiratigri geen stukje gehad.

  Ook ik ben een Surinamer en ik ben èèn keer in het jaar jarig en wil het grootste stuk van de taart, bewaren voor mijn kleinkinderen!
  Mag dat ? Pakiratigri, is elke dag jarig, zo laat hij het weten.
  Van harte gefeliciteerd.
  Je doet alsof je vrouw een geit is!!

  Met alle RESPECT voor je vrouw.
  Geduld, geduld en nog even geduld.
  Wat krom ging, wordt door de huidige regering, rechtgetrokken.
  Waar toch?


  Maak melding

 13. Ik was uitgenodigd met mijn broertje opeen verjaardagfeesje
  mama zette ons af en ging weer weg, ze zou ons later komen ophalen.
  kusje daag mama riepen we en we gingen met ons kadootje na binnen
  Veel grote mensen en een paar kleine mensen
  Mn vriendin had al veel kadootjes
  we gingen spelen
  later werden we bij elkaar geroepen een doos werd uitgepakt. Vol spanning keken we.
  Er zaten heel veel lange dingen in met een opening aan beide kanten.
  De mama zei tegen ons dat zijn rietjes, mooie grijze rietjes. haar papa stond erbij en glunderde. ze legden ons uit dat je met het rietje dingen kon verplaatsen. ik snapte het niet
  die papa zei net als een weg toch, dan verplaats je je ook. Kom op mn schoot zitten dan ga ik het je uitleggen. Ik zei dat ik dat niet wilde, ik snapte het al. de papa zei hehehe, je weet toch hehehe
  we gingen spelen en kregen dorst. De grote mensen kregen fernandes en wij kregen water, ma ik vond het niet erg ik was eigenlijk best blij want ik had vreselijk dorst gekregen.
  we konden ons rietje gebruiken. hoi hoi hoi,
  Toen gingen we weer spelen en toen mocht mn vriendinnetje de 10 kaarsen van de taart uitblaazen. Dat was leuk, de taart werd aangesneden en wij moesten verder gaan spelen.
  De grote mensen kregen taart. wij niet, maar mn broertje loerde toen de grote mensen weggingen en pakte de doos waar de taart in zat. we hebben met zn allen de doos afgelikt. was leuk, we hebben vleselijk gelachen toen gingen we weer spele. later kwam mn moeder ons weer ophalen we werden uitgezwaaid door haar papa, die ns allemaal een knuffel gaf. Ik vond dat niet zo leuk, hij zei tot volgend jaar. we gaan dit feest nog zeker vijf jaren vieren.
  ik was blij dat we weer naar huis gingen
  Oja ik ben vergeten te zeggen dat er ook een oom was, toen we weggingen kregen we een zakje, de meisjes een rose en de jongens een blouwe.
  Ik kon niet wachten om het open te doen. In de auto van mama mochten we het opendooen. spannnend.
  ik had een ui en mn broertje een aardappel


  Maak melding

 14. Je komt en ziet alles is er. Het enige van Bouterse /NDP waar Chan niets over te kletsen heeft is de durf van Bouta om naar olie te laten zoeken.
  Chan kletst een hoop maar covid laat mensen creperen maar dat kan hem geen hol schelen. Net goed voor de Surinamers.
  Chan denkt aan olie en jullie gaan dood. Koers omlaag???
  Covid onder controle??nee
  Krijgen de mensen hun extra covis steun??nee


  Maak melding

 15. Dobroe, niet alleen de halve onwaarheden zeggen!
  Waar Bouta, is afgehaakt door het uitkijpen en beroven van het volk en waar zijn verstand hem in de steek heeft gelaten, heeft een wijze man van Suriname het opgepakt.

  Probeer te begrijpen, dat bouta, het land als onderpand heeft weggegeven voor de toren hoge schuld.
  En geprobeerd heeft het volk tot slaaf te maken.
  Een wijze Surinamer, doorzag dat en greep in.

  Geduld en nog even geduld, alle plooien worden glad gestreken.


  Maak melding

 16. Excellentie Chanthoki is DE MAN! Hij doet echt alles voor het land. Kijkt voorruit, denkt aan het volk en een beetje aanzichzelf.

  Alleen maar positief nieuws sinds zijn aantreden. Petje af hoor!


  Maak melding

 17. De ndp kan nog veel leren over hoe je een land moet besturen en ook hoe je het juist niet moet doen.

  Maar dat heeft geen zin meer, ndp is zo goed als dood.


  Maak melding

 18. Horoscoop van,
  Wendy, je valt steeds in de kuil, die je zelf hebt gegraven voor een ander. Het is alleen jammer dat je niet in de gaten hebt dat je dieper in de kuil aan het zakken bent!
  Als anderen bloed aan hun klauwen hebben, wil niet zeggen dat je ook zo laag moet zinken om het ook te doen!

  Een groot probleem die je hebt is, dat je het vertrouwen in de waarheid bent verloren. Niet dat je verder geen problemen hebt, maar het probleem is dat er geen oplossing voor is. Je keek en kijkt door de bril van Bouterse.
  Ik zou zeggen, kijk met je eigen ogen naar de feiten!

  Je hebt je hoofd laten vullen met negativiteit en bent erg in de war, zodat je niet ziet dat een nieuwe regering bezig is om te helpen.

  Voor jou is klagen heel fijn, zeuren vindt je lekker, kinderen, kleinkinderen vervloeken, daar voel je je nuttig en comfortabel door.
  Maar, wat krijg je voorelkaar?
  Dood je er één, dan ben je een moordenaar. Dood je vijftien, dan ben je een veroveraar. Dood je iedereen, dan denk je dat je God bent.
  Simpele woorden, verwerkt in een stukje van jou verhaal, maar met een diepe betekenis.?


  Maak melding

 19. Wendy, regering Santhoki is niet eens 1 mnd aan het werk. Doe jezelf een lol en hou op met zeuren. Na 12 mnd kun je deze regering enigzins beoordelen. Koers en schulden gaan hand in hand samen. De overheid moet nog een aanvraag indienen voor sanering en herfinancieren. Ze zijn ook afhankelijk van de schuldeisers. Feit is dat Santhoki internationaal serieus wordt genomen in tegenstelling tot Bouterse.


  Maak melding

 20. “”Suriname krijgt hogere revenuen met dank aan Venetiaan II die er voor zorgde dat de
  vennootschap belastingen op natuurlijke hulpbronnen in Suriname valt””.

  Bovenstaande woorden zijn niet van mij!
  Ja, het klopt helemaal, de belastingen zullen in Suriname en niet ik de zakken van de land en volk rovers.


  Maak melding

 21. @Wendy,

  Jezus reikt jouw een hand en zegt “Kom mijn kind, je hebt dringend hulp nodig. En de duivel roept jouw en zegt “kom schat zit op mijn schoot” nou deze pak je eerder aan, want dit vind je lekker.

  God heeft daarom geen idéé hoe die jouw zal helpen.


  Maak melding

 22. Eventuele inkomsten zijn pas rond 2030…

  De gehele wereld transformeert momenteel naar duurzame energie….dus olie is over 10 jaar passé.

  Regeren is vooruitzien, dus richt de focus op andere zaken.


  Maak melding

 23. RobGay…..

  focus jij je nou maar op flightradar en volg dat kolengestookte, antieke vliegtuigje van SLM.

  Wederom is besloten om het nog langer aan de grond te houden omdat dat domme, achterlijke volk niet in staat is om de deuren fatsoenlijk te laten sluiten.

  Dus goed blijven kijken hoor Robje…..kansloze loser en pauper 🥳🥳🥳🥳🥳


  Maak melding

 24. Wat Wendy??Bouta heeft naar olie laten zoekn?? whahaha. hoe dom moet je zijn om zoiets te denken…
  Staatsolie bepaald dat, en niet Bouterse, dat verhaal dat hij staatsolie heeft opgericht is ookeen fabel.
  De enige olie die Desi kent is die olie uit die fles…


  Maak melding

 25. Wendy is gewoon een slechte verliezer. Wat in 10 jaar is verkloot moet in een maand recht worden getrokken. Voor Bouterse wist men dat er al olie was in Suriname,en dan haar comment over de corona. Dus ze verwenst haar eigen volk corona.de nieuwe regering heeft het moeilijk met opbouwen,doordat NDP alles heeft vernietigt of gestolen. Dan komt deze aap uit een boom uitleggen dat ze Surinamer. Een groot stuk paarse stront ben jij Wendy.


  Maak melding

 26. Het is in en intriest dat miss Wendy niet snapt dat als de NATIONALE DEVALUATIE PARTIJ de verkiezingen had gewonnen Suriname economisch ten dode was opgeschreven.

  Sowieso zou Suriname een DEFAULT RATING hebben gekregen.
  DE overheidssalarissen van de maanden juni en juli zouden niet uitbetaald kunnen worden.

  DE SITUATIE IN HET LAND ZOU DRAMATISCH ZIJN:

  DE KOERS ZOU OP DIT MOMENT 1 OP 30 ZIJN.
  SURINAME IS AAN EEN DISASTER ONTSNAPT.

  IK BEN GOD DANKBAAR DAT DE VEROORDEELDE DRUGSCRIMINEEL TEVENS MOORDENAAR HET VELD HEEFT MOETEN RUIMEN.

  God is GROOT: HALLELUJA


  Maak melding

 27. Het West Suriname project van 1975 moet niet worden vergeleken met een vernieuwde ontwikkeling van het westen. Het hebben of beheren van een eigen stuwdam alleen, is al een pre. West Suriname is bovendien niet alleen maar het ontginnen van bauxiet, maar een combinatie van mijnbouw, bosbouw, landbouw, toerisme enz. Men zal niet de route van dr ir Frank Essed moeten volgen, maar omgekeerd. het moet gaan lopen vanuit het Westen.
  Woningen, scholen, gemeenschappen stichten, infrastructuren aanleggen, vooral richting Nickerie. Een tweede grote luchthaven in Nickerie, nieuwe aanlegsteiger, dan kan West Suriname draaien. Wat mij betreft mag de president en de DNA ook verhuizen naar Nickerie en maakt men Paramaribo tot een monumentale stad.


  Maak melding

 28. @Flyer,

  Op Flightradar24 kan men het het vliegtuig van de SLM af en toe zien vliegen hoor. De vliegers moeten hun vliegvaardigheid met het toestel ook onderhouden en updaten. Ze hebben al een aantal vliegers van de SLM gecertificeerd om dit type vliegtuig te vliegen. Deze vliegers moeten hun vliegvaardigheid behoyden. Het toestel kan trouwens ook niet continu aan de grond blijven staan.


  Maak melding

 29. ——De Raad van Ministers heeft afgelopen week goedgekeurd dat per 1 september 10% solidariteitsheffing geïntroduceerd zal worden bij wet. De heffing geldt voor de twee hoogste tariefschijven en vervalt op 1 januari 2022. De percentages van 28 en 38 procent zullen worden opgeschroefd naar 38 en 48%. De percentages van 25 en 35% worden verhoogd naar 35 en 45%. Het percentage van 36% gaat naar 46%. Het gaat om loon- én inkomstenbelasting.

  De missive is op 30 juli getekend door vicepresident Ronnie Brunswijk.——–

  Dat hakt er goed in.
  Als deze regering ook de BTW invoert en de huur en onroerend goed belasting drastisch verandert dan stroomt er veel meer geld in de staatskas.


  Maak melding

 30. Heel veel mooie torie hier… Tories dit je moet lezen en voorbij scrollen. Alleen maar VHP tories hier. Ze zijn al de macht en toch blijven jullie zeuren over dit en dat. Het is altijd zo in geweest. Als een nieuwe regering aantrad is kas altijd leeg. De boeven zijn al jaren in politiek bezig. Wat NDP heeft gedaan is niet iets nieuw. Ik hoop dat Chan het anders gaat doen, maar Chan alleen is een hopeloze zaak als de rest(alle politieke partijen) en het volk niet meewerkt. Succes met jullie verdere discussie. Ik heb geen politieke kleur. Ik bekijk de zaak heel nuchter.


  Maak melding

 31. @Wendy
  Negativiteit alom wat uit jouw koker komt.Hoe kan je je eigen mensen corona toewensen? Heb jij soms een demonische inborst? Pas op de woorden die je uitspreekt.Woorden hebben kracht.Ze zullen jezelf treffen als je niet oppast!!! En hou er aub mee op zoveel drek uit te braken over de pas aangestelde regering.Het siert je niet!!!


  Maak melding

 32. @VanDijk…helemaal met jou eens.
  Bovendien probeerde die randdebiel ook nog samen met zijn dievenclan de grote revo leider uit te hangen.
  Dat is hem gelukt.
  Hij heeft de maatschappij in Su zeker veranderd…we zijn op dit moment 1 van de miskramen van zuid Amerika.
  Che en Fidel zouden zich kapot gelachen hebben.
  Zelf Donald Duck zou uit schaamte zelfmoord gepleegd hebben na al die leugens en bedrog tegenover de bevolking.
  En degenen die proberen deze laffe moordenaar hier nog op te hemelen,
  die moeten nu toch echt gaan inzien dat deze mpp dieven en moordenaars nooit meer een poot aan de grond gaan krijgen in ons land.
  De dieven en moordenaars clan is een criminele organisatie die bij wet verboden moet worden en al die “lijders”moeten aan de PG uitgeleverd worden.
  Men kan ze natuurlijk ook in zee dumpen zodat ze olie kunnen gaan zoeken.


  Maak melding

 33. Derde olievondst in Surinaamse wateren dit jaar. Het Amerikaanse olieboorbedrijf Apache heeft in samenwerking met de Franse oliemaatschappij Total S.A. voor de derde keer olie gevonden voor de kust van Suriname. Dat hebben de bedrijven woensdag aan het eind van de dag bekendgemaakt.

  Aardolie liedje voor/van Suriname
  Suriname heeft de aardolie, de aardolie in block 58 voor de Surinaamse kust.
  Tuut, tuut, tuut, tuut! Suriname heeft aardolie.

  Suriname heeft de olie, de olie heeft Suriname
  Tuut, tuut, tuut, tuut
  Suriname heeft aardolie.


  Maak melding

 34. RobGay…

  je bent volslagen geestesziek, paranoïde en KNETTERGEK.

  Dus blijf lekker kijken naar je fata-morgana.

  Dorpsidioot. 🥳🥳🥳🥳👋👋👋👋


  Maak melding

 35. Glenn

  3 augustus 2020 At 14:31

  Heel veel mooie torie hier… Tories dit je moet lezen en voorbij scrollen. Alleen maar VHP tories hier. Ze zijn al de macht en toch blijven jullie zeuren over dit en dat. Het is altijd zo in geweest. Als een nieuwe regering aantrad is kas altijd leeg. De boeven zijn al jaren in politiek bezig. Wat NDP heeft gedaan is niet iets nieuw. Ik hoop dat Chan het anders gaat doen, maar Chan alleen is een hopeloze zaak als de rest(alle politieke partijen) en het volk niet meewerkt. Succes met jullie verdere discussie. Ik heb geen politieke kleur. Ik bekijk de zaak heel nuchter.

  ================================

  Jouw beredenering klopt niet. Toen Bouterse 10 jaar geleden aantrad had hij de beschikking over genoeg goudvoorraden en een volle kas met een koers 1 op 2,5.
  Venetiaan had een solide financiele basis achtergelaten.

  Iedere keer als de Ndp aan de macht komt en daarna van het toneel verdwijnt is het een chaos.

  1) Coupe
  2) Telefooncoupe
  3) Regering Wijdenbosch
  4) Regering Bouterse I en II


  Maak melding

 36. Prima.Dit is goed en welkom nieuws.
  Geheel Suriname moet profiteren van de bodemschatten dat het land te bieden heeft.De inkomsten moeten gestopt worden in projekten zodat een ieder profijt van heeft.De inkomsten kunnen ook als subsidies dienen voor de kleine ondernemers en de landbouw-visserij, en veeteelt sectoren de zo nodige push geven voor wederopbouw.Bouta heeft deze sectoren laten doodbloeden door al het geld die alle surinamers behoord,in eigen zak te stoppen en ervan te genieten.
  We hebben gekozen voor een nieuwe regering en wij zijn trots.


  Maak melding

 37. Wayambo 3 augustus 2020 At 10:34

  Een andere positieve ontwikkeling is geweest dat de ABOB tijdig de NPS aan de kant heeft gezet om het beheer te voeren over het ministerie van olie en gaszaken! Grote projecten kan deze groene partij niet aan. Zie de miljarden verspilling in west Suriname!
  ——————————————————————————-
  KLOPT. Kijk ook naar de onderhandelingen met de goudbedrijven. 5% hadden ze gevraagd. Niet te geloven. Laten we nu hopen dat de ABOP hun verstand gebruikt.


  Maak melding

 38. Mooie woorden en hersenspinsels ,stabilisatiefonds spekken en moet ten goede komen aan Surinaamse bevolking ,wie zwaait er de scepter op dit ministerie ,zou zeggen abop, maar het is hun geldverstrekker dilip sardjoe dat aan de touwtjes zal trekken.
  Ministerie was NPS gegeven en binnen 24 uur moest het naar de abop, sardjoe die dit heeft kunnen bewerkstelligen anders was de abop niet meegegaan met de vhp in de regering. Olie inkomsten wordt weer een njang patu voor enkele surinamers, santhoki zal niets kunnen ondernemen hiertegen.

  VHP WORDT AL VANAF BEGIN GEGIJZELD DOOR ABOP.


  Maak melding

 39. Mense, ik hebbe beeter plan die is eerlik.
  Regeering moete op onavhangkelik plein grote spaarpot fan koogelfrei glas sette.
  Dang alles wat regeering wille spaare, se moet daarin stoppe. Dang heele lant kan sien wat is gespaar elke dag.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.