Verveer: ‘Klein groepje ‘humorlozen’ vindt alles meteen racistisch en vrouwonvriendelijk’

35
Roué Verveer

De bekende Surinaams-Nederlandse cabaretier Roué Verveer heeft dit weekend een uitgebreid interview gegeven aan De Telegraaf. Enkele van zijn grappen worden de laatste tijd bestempeld als racistisch en seksistisch, maar die beschuldigingen verwerpt de 47-jarige Verveer die zaterdag op de voorpagina van de krant stond.

“Ik maak al wel tien tot vijftien jaar grappen over hoe mannen en vrouwen met elkaar omgaan. En over gedrag van bevolkingsgroepen, of het nou Marokkanen of Hindoestanen zijn. Daar heb ik al die jaren nooit klachten over gekregen, tot nu. Waaruit ik de conclusie trek: het is niet mijn probleem, het is het probleem van de klagers. Dáár is iets veranderd, niet bij mij” aldus de in Suriname geboren cabaretier tegen de krant.

Vorige maand nog schreef een Javaanse vrouw een ingezonden stuk in de Nederlandse krant Trouw. Ze noemde de grappen die Roué over Javaanse (buiten)vrouwen maakt in zijn Surinaams gesproken show ‘Typisch Surinaams’ smakeloos, etnisch seksistisch en discriminerend.

Verveer zei in een eerder interview dat hij in de zeven jaar sinds het spelen van Typisch Surinaams van niet één Surinamer commentaar heeft gekregen. Volgens hem is het tegenwoordig een stuk lastiger voor cabaretiers zoals hij om hun werk te doen omdat iedereen wel iets vindt van een bepaalde grap en daar aanstoot aan kan nemen.

“Mijn eigen moeder is half Javaans en mijn vrouw Farah, waarmee ik vandaag 25 jaar getrouwd ben, is van Hindoestaanse afkomst. De Verveertjes bestaan uit van alles en we maken thuis ook gewoon grappen over iedereen” zegt Roué tegen de redactie van Waterkant.Net.

Hij meent dat er een klein groepje ‘humorlozen’ is dat nu te veel aandacht, eer en platform krijgt. “Alles is meteen fout, alles is meteen racistisch, alles is meteen vrouwonvriendelijk. We moeten elkaar weer eens lekker gaan plagen zonder meteen slachtofferhulp erbij te roepen.”

Bij het Surinaamse publiek blijft Roué immens populair. Dat blijkt ondermeer uit het feit dat zijn twee Surinaamse shows ‘Covid a Tori‘ in Afas Live binnen 24 uur uitverkocht waren. Verveer is ook de enige comedian in Nederland die 10 keer in het grote Ziggo Dome heeft gespeeld.

https://www.instagram.com/p/CDVyCcKh0Dw/?igshid=10j4bdw2diy9j

35 REACTIES

 1. Volgend keer de Signares en of de Nhara pakken.Dat is een deel van de vrouwen die in de geschiedenis onder belicht zijn.En dat terwijl ze een grote rol hadden.


  Maak melding

 2. Nou, hij is soms best wel grappig, maar Xavier d’ Lorean heeft wel gelijk.
  Een bakra pruimt je zolang je met hem meepraat, zo lang je minder bent dan hem of haar.
  Mais, zodra je een eigen mening vormt, zodra je klimt op de ladder en in de buurt komt of zelf erover heen gaat, dan mie boi dan is het over en uit. Dat kunnen ze nou net nie hebbe.
  In het bedrijf waar ik werk, merk je het ook.
  Wie gaan er als eerste uit?
  We accepeteren het allemaal, om de reden die Xavier d’ Lorean aangeeft
  =====Maar pas wel op meneer en mevrouw X, wanneer puntje echt bij paaltje komt, dan zullen én de Telegraaf én de zogenaamde VI-voetbalanalisten en vele anderen, je met kop en kont bij de overige berg van allochtonen trappen. Je zal echt niet de eerste zijn die overkomt! Vele allochtonen zijn je immers voorgegaan.====


  Maak melding

 3. Je hebt comedians in soorten en maten. Meestal is de ongeschreven regel of gewoonte dat je de show gewoon verlaat als je de comedian te grof/ aanstootgevend vind.
  Als je de show bekijkt op tv of internet, heb je altijd de keus om naar iets anders te kijken.

  Al die populaire muziek met verborgen satanische berichten daar spreekt niemand over. Terwijl dat dagelijks voor onze neus gebeurt. En het is niet alleen met de nieuwe muziek ook de oude garde artiesten zoals Kenny Rogers, de Beegees, Dolly Parton etc. zijn/waren aanhangers van de satanische bewegingen.


  Maak melding

 4. Nou nou … de azijnpissers zitten weer achter hun toetsenbord vol afgunst en jaloezie… Jaloers omdat meneer Verveer een een topcomedian is en het gemaakt heeft in NL en een voorbeeld is van een multi-etnisch persoon … Wat is er mis met een beetje “zelf”spot als surinamer? Wanneer deze zelfde azijnpissers andere surinamers ( en ook aan suri-neds ) van andere mede-culturen dood, ziektes en armoede toewensen dan is het zeker niet erg? Stelletje hypocrieten, jullie zijn nog erger dan die humorloze…daarom is zo n mooie land ook naar de klote geholpen…MISGUNNERIJ!!! Want als Verveer een gratis dansie zou geven met muziek eten drinken geld en pakketjes zouden de azijnpissers vooraan aan de rij staan… vooral diegene die nooit iets hebben bijgedragen aan de surinaamse samenleving maar er wel van leven SUCCESLOOS!!!…En die gefrustreerde mevrouw die het stukje heeft geschreven die probeert LETTERLIJK een witte voet te halen in NL door Verveer ( een selfmade SU ) naar beneden proberen te halen. Als je geen zin hebt of humor niet begrijpt …luister je niet, ga je toch naar de blanke racistische grappen luisteren over surinamers…NEE hoor dan sta je op je handen en applaudisseer je met je voeten…Deze humorloze en azijnpissers bevestigen juist ONTERECHT de vooroordelen…Maar ja kennis ( van o.a. het leven en culturen), scholing en opvoeding missen ze…Meneer Verveer veel succes, grootste gedeelte geniet gruwelijk van U! We hopen dat we nog veel van U kunnen leren wat uw kennis en succes betreft!


  Maak melding

 5. Wordt wakker , we leven nu in een andere tijd . Die grappen van jouw konden in het verleden wel , nu niet meer. En probeer iets te doen met de kritiek die je krijgt in plaats van het weg te wuiven als de mensen zijn veranderd.


  Maak melding

 6. We kunnen grappen maken over jou, over je vriendje, over je moeder, over je vader, je kinderen, geslachtsziektes, over politiek , kom jongen niet zo bekrompen denken


  Maak melding

 7. Wel negatievelingen🙄 al is het maar een heel klein beetje, maar een beetje trots mogen we toch wel voor ons landgenoot voelen😏. Een keertje geen plaatsvervangende schaamte voor negatief gedrag.Geen drugs, geen buitenvrouwen, geen shit gedoe, maar gewoon humor 😉, dat hoeft dan toch geen probleem te zijn. Hij is er eentje van ons, en hij heeft zomaar de Ziggo dome iedere keer uitverkocht gekregen, en geloof me dat waren onze eigen landgenoten die daar de avond van hun leven hadden..Alstublieft geen negativiteit omdat je zijn humor niet lust🙄, ik ben ook geen fan, maar ik gun hem van harte alle roem, en hoopt dat hij nog vele volle zalen mag trekken.😁


  Maak melding

 8. De wereld heeft genoeg ellende mensen wees verdraag zaam alles heeft nu een naam seksistisch, racisme.
  VOOR alles is er een naam leef en laat LEVEN
  Het leven is al ingewikkeld genoeg


  Maak melding

 9. Het klopt, het leven is ingewikkeld, maak het niet ingewikkelder.
  Liever comedianten dan:
  inbrekers, rovers, fraudeurs, insluipers, verkrachters en?????….

  Deze mensen, kunnen je laten lachen en soms bewegen tot tranen!
  Wendy, Robles en???
  hebben heel, heel lang geleden, gelachen en nu huilen ze om alles en voelen zich vernedert en zielig.


  Maak melding

 10. Jammer dat veel Suri´s niet of nauwelijks in staat zijn om vooral begrijpend, de Nederlandse taal te lezen.
  Er worden insinuaties geuit alsof ik het vakmanschap van Verveer hier besproken heb of dat er sprake zou zijn van enige vorm van negativisme, jaloezie/nijd ten opzichte van Verveer. Dit laatste is overigens een heel bekend verschijnsel onder de Suri´s, namelijk de beruchte “KRABOE MENTALITEIT”. Al deze zaken zijn echter helemaal niet aan de orde in dit verband.
  Aangezien ik niet over de gave beschik om mezelf in het Surinaams uit te drukken (uitgezonderd enkele woorden/benamingen), is hier voor hen die nog immer moeite hebben met begrijpend Nederlands te lezen, mijn nadere uitleg. Mijn kritiek op Verveer gaat enkel en alleen om zijn stroperige bijna samenzweerderige uitspraken, juist aan de zeer discutabele Telegraaf. Zijn jullie de decennia lange hetze tegen alles wat niet blank-Nederland is nu al vergeten? Uiteraard heeft/had de Telegraaf ook nooit enige kritiek wanneer een allochtoon van kleur, een top(sport)prestatie levert onder de Nederlandse vlag. Indien men de achtergrond van het betreffende individu niet zou kennen, zou je zweren dat het om een blank persoon moet gaan. Mijn kritiek is dus enkel gericht op de hand-en spandiensten die Verveer met zijn walgelijke uitspraken in het betreffende interview verleend aan een discutabele krant die (niet te vergeten!) tijdens de 2e Wereld Oorlog pro Nazi-Duitsland was! Mijn punt is ten slotte dat alles wat zich momenteel verzet en juist fel tegen de huidige BLM-beweging reageert,…..inclusief de Telegraaf…., momenteel overal driftig medestanders aan het ronselen zijn teneinde hun primitieve en walgelijke ideeën enigszins te vergoelijken. Wat mij persoonlijk betreft: Heel erg jammer dat Verveer zich hiervoor heeft laten lenen.
  Voor hen die mijn eerdere bijdrage niet hadden begrepen: Probeer uitsluitend in de context van het bovenstaande, mijn kritiek op Verveer te plaatsen.


  Maak melding

 11. Gefrustreerd intelectueel gezwets,
  Er zit een knop op die tv, als je die man niet moet of zijn humor niet leuk vindt uitzetten of naar iets anders kijken, er zijn genoeg anderen die er een andere mening op na houden en het wel leuk vindenener om kumnen lachen, dus zuurpruimen en azijnpisser houd je gezeur voor je , over en uit.
  For the Record, ik vind er ook niets aan maar als een ander dat wel vindt, prima


  Maak melding

 12. @Xavier d’Lorean, dit vind ik pas humor! 🙂 🙂
  Jij die geen gelegenheid voorbij laat gaan om je ZEER minachtend over een bepaalde bevolkingsgroep uit te laten?
  Ik heb eerdere comments van jouw gelezen; de honden lusten er geen brood van zoals je je soms uitlaat over medemensen.
  Je hautaine gedrag spat er van af in je “feedback” en jij die je -TERECHT OVERIGENS- kritisch uitlaat over de Telegraaf in het algemeen en haar rol in deze?
  Jij die suggereert enige sympathie te hebben voor de BLM beweging? of lees ik dat ook verkeerd intelligente meneer?

  Ik heb respect voor ieders mening, maar ik ben toch echt geneigd dit absoluut niet serieus te nemen 🙂 🙂
  Dit is nu comedy van de hoogste plank.


  Maak melding

 13. Om moppen te maken over bevolkingsgroepen is zeer begrijpelijk, vind ik tenminste.
  Het accentueert alleen maar de inbeelding wie dat zegt en ook de toon waarop het wordt gezegd, dat is net die korreltjes zout die de mop laat aanslaan.
  Denk bijvoorbeeld aan de inheemsen (Ronny Brunswijk noemt ze “boesnegre”) als je een mop verteld bijvoorbeeld
  A “Djoeka tak ja ka” terwijl hij bedoeld te zeggen “ja ga” de inbeelding geeft net dat ene draaitje eraan.
  Of de “Hindoestaan / koeli” zie zegt ah voor iedere zin
  Of de “Chinees / omoe” die geen r kan zeggen maar dit zegt als een L ik ga lennen terwijl de Chinees zegt “ik ga rennen”
  Trouwens er worden ook moppen gemaakt over Coronianen en dat zijn alle volksgroepen die Suriname kent die ook in Coronie wonen.

  Degenen die dit niet willen en of kunnen waarderen moeten niet met hun kritiek komen dat het onkan is want dit slaat nergens op.

  Geniet van het leven en maak je druk om je eigen ding en laat anderen doen en denken zoals ze willen.


  Maak melding

 14. Ja, wat is humor?
  Laat ik dit zeggen: “Humor is vaak leedvermaak”.
  En leedvermaak staat gelijk aan homoseksualiteit.
  Want je vermaakt je om een ander zijn achteruitgang!
  En dat is dus humor! En ja, daar mag je gerust om lachen hoor, azijnpissers.


  Maak melding

 15. Mijn eigen moeder is half Javaans en mijn vrouw Farah, waarmee ik vandaag 25 jaar getrouwd ben, is van Hindoestaanse afkomst. De Verveertjes bestaan uit van alles en we maken thuis ook gewoon grappen over iedereen
  =====
  Heb je al een keertje je eigen familieleden of over je eigen leven bespot? Je kan die grappen wel thuis maken maar dat ziet en hoort niet iedereen!


  Maak melding

 16. Moeilijke topic.

  Ik heb de show gezien en mij wel bij bepaalde grappen afgevraagd of dat niet te ver gaat. Het voelde soms niet goed, maar ik heb ook gelachen. In denk zelf dat een commediant het in dit tijdbestek moeilijk heeft over wat wel kan en niet.


  Maak melding

 17. Het venijnige van Vergeer is dat zijn racisme sluipend is. Hij noemt zijn grapjes onschuldig maar hij wil niet inzien dat zijn vorm van kunst mensen diep kwetst. Met andere woorden mensen moeten niet zeuren. Voor mij is dit hetzelfde als de figuur van Zwarte Piet. Het grieft mensen terwijl anderen het cultuur noemen. Ik ben daarom van mening dat binnen de Surinaamse gemeenschap ook een grote schoonmaak van dit soort misstanden moet plaatsvinden.


  Maak melding

 18. @ Bigi sma
  ik merk dat u er niet om heen draai en dat u nuchter de opmerkingen relativeerd,
  de man in kwestie is een comediant,in surinaams een grapenmaker ,als men niet tegen grapen kan moet je er niet naar toe gaan want dan kan je niet relativeren


  Maak melding

 19. een comediant of grapenmaker is er opuit om zyn gasten humor te bezorgen en niet om iets anders uit tedragen, dat er mensen zyn die altydt wat ander van maken zal de komende honderd jaar uitgezocht moeten worden,myn advies als je niet van kan genieten ga dan maar iets anders doen ,het is ook nooit goedt ,bespeur ik weer die pull down mentaliteit? stelletje Krabben.


  Maak melding

 20. Een stand up comedian maakt allerlei grappen over van alles en iedereen.
  Als een stand up comedian dat niet meer mag dan moeten ook alle grappen over Belgen, Nederlanders, Surinamers, Amerikanen, Duisterse, Coronianen, etc ook verboden worden.
  Het hoort bij het optreden van een comedian om op een grappige / plagende manier een karikatuur te maken van allerlei maatschappelijke taferelen.

  Wat grappig is is weliswaar subjectief maar als je geen gevoel voor humor hebt kijk dan niet naar een comedian.

  Trouwens Roue Verveer heeft de Javaanse dame wel een beetje onrecht aangedaan, want zij vraagt niet alleen “wil je nasieee of wil je bamieee ? Zij zegt er ook bij ik wil golong golong en long tong.
  Hahaha 😉


  Maak melding

 21. Kyk uit want in oekraine is een stand up comadian ,President geworden dus let goedt op Roue
  door al die aandacht zou hy zomaar de volgende President van Suriname kunnen worden
  hy is net zo populair als bouterse en heeft hier al een Podium en hy weet het publiek te paaien
  want daar moet een surinaamse Presidents kanidaat toch goedt in zyn voor de rest zyn er toch geen opstakels dit is geen grap,jullie zyn grappig


  Maak melding

 22. Ik vraag me dan af als er wel naar comedianten gekeken word op TV of internet als Kevin Hart, Gabriel Iglesias, Dave Chappelle etc die allemaal enige “racistische” en “vrouwonvriendelijke” jokes hebben gedaan. Als et antwoord is Ja, dan please laat meneer Verveert zn publiek lekkertjes blijven entertainen…..
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.