Weer grote olie-ontdekking voor de kust van Suriname

54
Olievondst Suriname volgens schatting goed voor 300 miljoen vaten olie
Na voltooiing van de operaties op Keskesi East-1, zal het Noble Sam Croft-boorschip (foto) voorlopig vrij zijn.

Apache Corporation en Total SA kondigden vandaag een grote olie-ontdekking aan, voor de kust van Suriname in Blok 58. De Kwaskwasi-1-put werd geboord met behulp van de Noble Sam Croft (foto) met Apache als operator met een werkbelang van 50% en Total met een werkbelang van 50%.

Deze derde opeenvolgende ontdekking voor de kust van Suriname bevestigt een koolwaterstofbron van wereldklasse. Het vierde exploratieperspectief in blok 58, Keskesi East-1, zal onmiddellijk worden geboord na beëindiging van de operaties bij Kwaskwasi zegt het bedrijf.

“We zijn heel blij met de resultaten van de Kwaskwasi-1-exploratieput. Dit is de beste bron die we tot nu toe in het bekken hebben geboord, met het hoogste nettoloon in reservoirs van de beste kwaliteit”, aldus John J. Christmann, Apache CEO en president. 

“Hoewel we nog veel werk moeten verzetten, verdient een ontdekking van deze kwaliteit en omvang een evaluatietempo dat de mogelijkheid van versnelde eerste productie mogelijk maakt” zei hij in dit officieel persbericht.

54 REACTIES

 1. Suriname gefeliciteerd !

  Let wel dat eerst alle puinhopen opgeruimd zijn. En dat er in de toekomst nooit meer patjakkers een regering kunnen vormen. Politiek Suriname moet clean worden, clean zijn en clean blijven.

  Beste landgenoten,
  Laten wij er op toezien dat ons kapitaal constructief en efficient in landsbelang wordt ingezet.
  Laten wij ervoor waken dat wij weer bestolen worden.
  Corruptie en criminaliteit moet eerst veroordeeld worden. En onze toekomst moet eerst gewaarborgd worden. De voordelen moeten in landsbelang zijn. Alle verkeerde afspraken, contracten en overeenkomsten moeten herzien worden.

  Suriname behoort tot de rijkste landen dus Suriname verdient beter !

  Ons kapitaal is van ons ! Suriname heeft alles zelf nodig !

  Suriname is van ons. Krakti !


  Maak melding

 2. Alweer goed nieuws. Schulden aflossen en toewerken naar een stabiele economie. Maar dat komt wel goed met deze daadkrachtige regering dat met veel lef en overtuiging in een paar weken tijd al veel bewezen heeft.


  Maak melding

 3. We moeten er overigens wel voor zorgen dat wij het natuurlijk evenwicht in stand houden en dat de onttrokken gassen op enig moment geen aardbevingen zullen gaan veroorzaken want daar zit niemand op te wachten. Voor de rest, tja go, aub. Maak er wat van.


  Maak melding

 4. Het is Suriname van harte gegund. Laten wij hopen dat het volk kan meegenieten van de rijkdommen en dat de lijken die nog uit de kast moeten komen zullen meevallen en niet alle toekomstige rijkdommen opsoupeert.


  Maak melding

 5. Niet te vroeg juichen mensen. Vergeten jullie dat indien we willen meedoen, we ook geld op tafel moeten leggen. En we praten niet over 1 miljoen maar in de orde van Miljarden US dollars.


  Maak melding

 6. Surinamers gefeliciteerd. De discussie moet nu echt opgang komen wat de verschillende potjes worden voor het 💰. Wie weet hoeveel er nog in de ontwikkelings pot bij Nederland zit?Dat aanwenden om mee te kunnen doen.
  Goede gesprekken met Nederland hier over voeren
  Opleidingen ombouwen zodat veel jongeren die dat willen daar gaan werken. Heb je de kennis niet in huis. Haal docenten uit het buitenland. Geen tijd om te verspillen.
  Bedrijfsleven investeer in opslag capaciteit voor olie en gas zodat het gebruikt kan worden als opslag als de wereld prijs niet gunstig is.surinamers probeer het beste uit te halen voor de komende generaties.


  Maak melding

 7. Suriname/ Surinamers gefeliciteerd
  met deze 3 de Aardolieput in block 58.

  Dit geeft vertrouwen voor inkomsten voor buitenlandse ondernemingen om in Suriname te komen investeren. Suriname hieruit inkomsten heeft om
  haar huidige grote buitenlandse leningen met hoge renten af te lossen en de republiek Suriname, de regering aan verdient en de Surinamers een beter leven krijgen in hen welvaart en welzijn. Het algemeen belang telt, niet het eigen belang van de paarse kakkerlakken.

  Zie eigen belang van de paarse kakkerlakken, oa alle pc- hardware van diverse ministeries, kabinet president en software meegenomen, dure (kogelvrije) dienstauto’s heel goedkoop hebben gekocht en op bedrijven waar ze belang hebben of hun eigen baam hebben over geschreven.

  Zie ook Waka Pasie en zie het belang van Ingrid Bouterse – Waldring ( voorzitter), Mike Nerkust penningmeester, Moenne onderdirecteur openbaar groen bij het ministerie van OW&V,

  zie hoefdraad, die nu gevlucht is en en in Guyana zit en pogingen doet om in Venezuela terecht te komen.

  Surinamers nogmaals gefeliciteerd en let op uw belang.


  Maak melding

 8. @Wendy en Paraman

  Bouterse en de NDP zouden alle opbrengsten uit de olie gebruiken om zichzelf en hun demonische kliek te verrijken en het volk zou niet profiteren van de opbrengsten.Een kleine groep zou schatrijk worden en denken dat de natuurlijke rijkdommen van Suriname van hen persoonlijk zijn.DB had maar een gedachte in zijn hoofd olie moet er gevonden worden dan ik mezelf en mijn kliek verrijken.Maar God heeft anders beslist.DB en zijn NDP kliek zullen als een schaduw vervagen en in de vergetelheid raken.


  Maak melding

 9. Wendy en Paranoia hebben kokos julie in hun ratten kop. Mooi om te zien hoe jullie reageren in paniek. In 2 weken is er meer bereikt dan NDP in 10 jaar.


  Maak melding

 10. Whahahah….Chan is gezegend. Fijn dat Chan op tijd DE BAAS van Suriname is geworden. Het volk heeft alle vertrouwen in Chan. Met de olie opbrengsten zal hij komende 20 jaren de extreme armoede bestrijden en voor welvaart zorgen. De mpp meervoudige veroordeelde moordenaar bouta en zijn vrienden zou Suriname versneld in de uitverkoop zetten en zichzelf met miljoenen usd verrijken.


  Maak melding

 11. Proficiat Suriname.
  Hopelijk wint de common sense het van de hebberigheid waardoor Suriname en haar inwoners alleen maar kunnen winnen in deze.
  Het veilig stellen van deze rijkdom voor Suriname en haar inwoners door alles wettelijk vast te laten leggen hoe wat waar en waarmee en wanneer. Te denken valt aan:
  Niet onder beheer geven van de Staat
  Niet alle aandelen van Suriname haar aandelen in handen van de staat plaatsen
  Niet alle dividenden etc in de kas van Suriname maar toewijzen van een percentage aan andere zaken.
  Geen volmacht in beloningsstructuur in handen van de overheid.
  etc etc etc

  Suriname proficiat


  Maak melding

 12. @Wendy en Paraman,

  Zijn jullie vergeten dat Bouta staatsolie wilde verkopen? Net als hoe hij met fernandes heeft gedaan?

  Djarap is toen naar de rechter gestapt en heeft de zaak gewonnen.
  Waren jullie twee toen nog niet geboren???

  Paraman, probeer deze kromme move van Bouta maar recht te trekken?
  Hahahaha.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 13. Paraman & Wendy,

  Als jullie je bekrompen hersenen vrij spel geven, dan zal die hersenen jullie tot denken brengen dat, 1) Deze paarse rioolratten ook nog de Staatskas hebben leeg geplunderd.
  2) Torenhoge schulden hebben gemaakt. Waar al dat geld naar toe is hoef je niet te raden.
  3) De spaar tegoeden van de Surinamers heeft geroofd.
  4) Het Kabinet van de President hebben leeg geroofd.
  5) Al dienstauto’s hebben onteigend.
  6) Zijn schoonzoon op de vlucht is geslagen.
  7) Alle gelden uit schenkingen zijn verdwenen.
  Enz enz.

  WENDY JOUW AFGOD HEEFT GEEN BALLEN. ALS HIJ BALLEN HAD, HAD HIJ HET LAND NIET IN ZO EEN BENADERDE POSITIE ACHTER GELATEN.
  HIJ EN ZIJ HELE KLIEK ZIJN CORRUPT. DEZE RIOOLRATTEN ZIJN ERGER GEWEEST DAN DE COVID-19 VIRUS .
  DUS VOOR JULLIE DIE VIEZE GORE TOILETBRIL VAN JULLIE OPENMAKEN OM TE BLAFFEN. DENK DAN EERST GOED NA. WAT MOEILIJK VOOR JULLIE IS.


  Maak melding

 14. Heel veel felicitaties aan de vorige regering en nog meer aan de directeur van Staatsolie de heer Rudolf Elias! Dankzij jullie inzet zal de toekomst van alle Surinamers over 5 tot 10 veel beter zijn! Investeren in moeilijke tijden vraagt durf en lef!

  Is heel goed dat de bekendmaking van de derde en nog grotere olievondst niet is gedaan door de huidige regering, want dit is echt een verdienste van de vorige regering en van de huidige directeur van Staatolie!

  PROFICIAAT!!!


  Maak melding

 15. @Djamoe…je doet aan geschiedvervalsing; het was Pres. Wijdenbosh, met zijn eigen adviseurs w.o de bekende handelaar!

  Voor de duidelijkheid: verkopen is altijd een optie. Shell is ook niet van Nederland, maar ooit heeft de Oranges en Regering de meerderheid. Jet is een manier van investeerders binnenhalen; maar ja, papegaaien als jullie snappen dat niet!

  Vb. Als Sr een belang van 40 % had gehouden en de Koreanen heeft de afgelopen 20 jaar evenveel in SR offshore geinvesteerd, dan weren we nu 10jaar verder. Maw, de vondsten nu zou reeds in productie zijn tegen prijzen toen olie boven de $100 p/bl.

  Uitgaande ve cashstroom op basis van 500.000 bls/d, had dat suriname een inkomstenborn van 40%x500.000x365xwinst p/bl(neem $40) = $2.9 miljard per jaar opgeleverd in de hoogtij dagen!! Dat is 2.9 met 9 nullen, idioot.

  Maar ja, je vindt computers en autos belangrijker….penny wise, pound foulish!! Komt door die garanlen hersenen en weinig scholing, vermoedelijk…

  Ik vind dat Wijdenbosh had moeten doordrukken, dan was SR veel verder en de benadruk nogmaals de visioenaire blik van Bouta mbt bodemscahtten ih algemeen!

  Power, leader Bouta 4life!


  Maak melding

 16. Venezuela is de 2e land ter wereld met de grootste olievoorraden en toch de armste land ter wereld. Ik heb vertrouwen in Santokhi maar zal niet makkelijk worden. De olie zal helpen de 30 miljard aan schulden af te lossen en eventueel de economie boosten. Brunswijk heeft de ministerie van de olievoorraden dat baart me wel een beetje zorgen. Maar goed dit is zeker zeer goed nieuws en men moet positief blijven.

  1 ding is zeker nooit meer Bouta aan de macht met zijn rovers. Ik hoop dat er heel wat onderzoeken en strafzaken gaan komen met beslagleggingen.


  Maak melding

 17. Ampertjes enige tijd geleden was het de VHP die elke dag hun dagelijkse gebeden deden . Een van de dagelijkse gebeden hield in; het a.u.b. niet stuiten op olie voor de Surinaamse kust. Het lot besliste anders en als een boer die kiespijn heeft, moest de voormalige oppositie de felicitaties uitbrengen. Nauwelijks waren de felicitaties uitgebracht ,of na enkele dagen was het dezelfde VHP die stelde dat de NDP nooit over de olie moest beschikken.

  Den man ben hori krakti ,den man ben beri doi, soso fu olie no feni na ini den watra fu mama Sranan. I denki taki den man ben span nanga Sranan? Noiti, den man ben wan’ gi NDP a grani dati. A so ye si efu yu e luku fini, dati VHP no ben span nanga a pipel fu Sranan. Nownowde den man wani taki ala Sranan sma mus’ wroko samen. Weh ,a no a srefi sani Bouta ben taki? San Messias Santokhi taki san Bouta no ben taki a fesi kba? Noti, niksi nada broertje. Ini Sranan ruimte de gi ala partij. NDP na pipel tu. NDP na kankantri. No wan sma no e trowe a pipel fu Sranan. Den hoigri sma lai. Meki a olie prati nanga leti te a kon so fara. A tan so.


  Maak melding

 18. Aan al diegene die nu haleluja schreeuwen, ff op een rijtje:
  * Vene heeft afobakka en raffinaderij voor $1 ter overname gehad, maar noet eens gerageerd!
  * heeft nooit west sr op de agenda durven zetten
  * de eerste voorstellen voor SOM raffinaderij uitbreiding uit 2006 tegengehouden
  * weigerde meer dan 3% aandeel in Iamgold te nemen; kijk de goudprijs nu biven de $2000 p/o, tewijk kostprijs rond 7-900 $/o is.
  * never een brug gebouwd; kijk commewijne nu. De economische waarde is miljarden geworden
  * te veel ah leibandje van noordzee gelopen in de hoop een beetje ontwikkelinghulp; heeft geen zode ad dijk gebracht.

  Snapen jullie waarom NPS voorgoed ter ziele is?

  Sherif zal nu zijn handelsvrienden faciliteren; die hebben nooit last van koersschomelingen, etc aant risico wortd toch afgewenteld naar de consumenten.

  Tevens, zullen de grootgrondbezitters onder de mom van landbouw weer opbloeien; ne tja moesje go na Paraijs!

  De 2 speerpunten van orange beweging!
  De rest mag Bravo mee spelen….

  Uitgaande van 5-8 jaar ontwikkeling, zal sherif niet profiteren vd olievondsten die Bouta heeft geinitieerd.

  Hooguit, de afbakka deal (ca.$60 mio pj) en 30% goud participatie. De ellende zal groter worden….en dan wordt de massa wakker!

  Nee, Bouta tellen we niet mee en geven alleen een ere podium. De nieuwe paarse jongeten, zal met de juiste veteranen w.o. Jenny, Adhin en Akimboto SR definitief op de kaart zetten voor komende 100jaar.

  Soso lobi!


  Maak melding

 19. Snappen jullie waarom NPS voorgoed ter ziele is?
  =====
  Dit roep ik al een hele tijd! Zelfs nu in de coalitie hoor je niets van deze groene partij. Oranje en geel hebben deze groene partij een aalmoes gegeven, omdat ze zo graag mee willen regeren!


  Maak melding

 20. Bouterse? Wie is dat. Verleden tijd man! Alleen maar ellende.

  Gefeliciteerd excellentie Santhoki! Het zoveelste goede nieuws onder zijn bewind. En hij is pas twee weken bezig. Wat een superstart maak Su mee onder hem. Dank! Dank! Dank!


  Maak melding

 21. wendy 30 juli 2020 At 03:58
  Dankzij de ballen van Bouterse.
  =======================================

  Dankzij de ballen van Bouterse, is Suriname nu bankroet en in de shit.
  Dankzij diezelfde ballen is de ex-mini ster van financiën, voormalig governor van CBvS met een riant salaris, naar Guyana gevlucht.
  Desiré Delano Bouterse heeft nooit de intentie gehad om Suriname vooruit te helpen. De man en zijn kornuiten zaten voor eigen gewin daar. Kijk maar naar wie alle rijkdommen zijn gegaan. Kijk maar hoe het arme volk van Suriname in de laatste tien jaar weer armer is geworden. Wanneer gaan jullie dat met jullie stomme kop proberen te begrijpen.


  Maak melding

 22. Rudolf Elias komt nog aan de beurt. Ook hij heeft een aandeel in corruptie.

  En inderdaad, het milieu en natuur moeten wel beschermd worden. De winningen moeten geen natuurrampen worden. Zie hoe de natuur en het landschap nu al vernietigd worden door goudwinning en andere activiteiten.

  Wij willen duurzaam en respect voor flora en fauna. Krakti !


  Maak melding

 23. Gefeliciteerd Sranang!
  Ik hoor een aantal honden op de zijlijn blaffen, woef, woef, woef, Bouta dit Bouta dat, tralalalala. Olie is van Sranang, niet van Bouta en ook niet van Santokhi. We weten bijna allemaal wie het beste hieruit haalt voor land en volk.


  Maak melding

 24. Para Express,

  Heb je bewijs dat Rudolf Elias heeft gefraudeerd. Bewijs het hier.
  Hou anders je mond.
  Ga niet zo maar de direkteur van staatsolie beschuldigen.

  Bouta heeft hem niet daar gezet. Hij was gewoon aan de beurt toen de vorige direkteur met pensioen ging.

  Kom met bewijs loser.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 25. Paraman,

   Rusland, ex-minister NH en NPS-voorzitter In aanwezigheid van president Desi Bouterse werd zaterdag de nieuwe raffinaderij van Staatsolie in gebruik genomen. Ondersteund door investeringen van in totaal USD 900 miljoen zal deze raffinaderij enerzijds een aanzienlijk deel van de olie-importen overbodig maken en anderzijds de exporten van hoogwaardige derivaten mogelijk maken. Het project dat 34 maanden heeft geduurd, zal in maart de eerste gasoline produceren voor de lokale markt. Directeur van Staatsolie, Marc Waaldijk, zei blij te zijn dat de wens om de nieuwe raffinaderij te openen op de verjaardag van Staatsolie als cadeau aan de samenleving, is vervuld. President Bouterse zei dat “Suriname reeds conceptueel zover was in de jaren ‘80 om te investeren in de olie-industrie, onder het motto ‘wat we zullen zijn, is wat wij van onszelf hebben gemaakt’. Voorzitter Gregory Rusland van de Nationale Partij Suriname(NPS) vindt echter dat de president, c.q. de regering wederom met drogreden probeert wijs te maken dat dit een project van de huidige regering is. De voorbereidingen voor expansie zijn aangevangen tijdens de Regering Venetiaan. Rusland was toen minister van Natuurlijke Hulpbronnen(NH). Terwijl Bouterse nu pronkt met Staatsolie herinnert Rusland eraan dat het een NDP-regering was die het bedrijf van de hand wilde doen. Dit terwijl Staatsolie in staat is ons te leiden naar verdere economische onafhankelijkheid en ontwikkeling van de groene economie in Suriname. Doordat Staatsolie bezig is brandstof te ontwikkelen voor voertuigen, zal over enkele jaren de import van brandstof voor een groot deel niet meer nodig zijn. We zullen dus wat energie betreft een grotere mate van zelfstandigheid hebben bereikt. Tijdens het desastreus beleid van de Regering Wijdenbosch in de periode 1996-2000 kwam die regering in geldnood te zitten. Men kwam toen met het plan om Staatsolie voor een bedrag van US $60 miljoen te verkopen. Eddie Jarap, de toenmalige directeur van Staatsolie, werd als een sta-in-de-weg ervaren en werd door de Regering Wijdenbosch onrechtmatig ontslagen. “Als het Surinaamse volk en de vakbonden niet in opstand waren gekomen waren we Staatsolie vandaag kwijt”. Geen ethanol ontwikkeling, geen eigen productie van autobrandstof, en veel meer economische afhankelijkheid van buiten. De Staat Suriname zou na die verkoop geen merkbare invloed meer hebben op de ontwikkeling van de aardolie-industrie in Suriname. Staatsolie heeft in de afgelopen 10 jaren meer dan een US $ 1 miljard aan de staat afgedragen aan dividenden en belastingen. De werkelijke spin-off effecten naar de economie zijn veel groter. “En de Wijdenbosch Regering achtte het wijs om het bedrijf van de hand te doen voor $60 miljoen. Overigens zou de staat Suriname geen cent zien van die $60 miljoen. $ 60 miljoen is gelijk aan 2 maanden importen. In de visie van de toenmalige Regering Wijdenbosch was Staatsolie dit waard”.

  Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.

  Surinaams nieuwsBinnenland, Dagblad

  ================================
  Paraman,

  Ik noemde de naam van Bouta omdat hij de achter de schermen tijdens de regeer periode van Bosje, 1996-2000 hij de baas was. Iedereen weet dat. Alleen paraman niet !!!!!.
  En Boefdraad stond ook acher de verkoop.

  Dus kom mij niet vertellen dat ik mijn geschiedenis niet ken. Je zit in de paarse losers club.
  Je bent nog steeds in schok van het verlies van de NDP rovers bende.
  Hahaha.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 26. Wat een zegen, thank You Lord! Dit zal Suriname de economie een boost geven en is de kans om van de schuldenlast af te komen. Het zal uiteraard nog wel even duren voordat er daadwerkelijk olie kan worden gewonnen, maar het geeft hoop voor de toekomst. En met het huidige bewind kunnen we erop vertrouwen dat volk en land zullen profiteren van deze inkomsten. Ik spreek de hoop uit dat Suriname over een paar jaar weer een welvarend land mag worden die aantrekkelijk is voor investeerders. Want dat schept werkgelegenheid en geeft bestaanszekerheid.10 jaar corruptie van de nationale dieven partij en bouterse moeten we beschouwen als lessons learned. En ja, ik snap dat er lieden zijn, ook hier op wtk met weinig kennis die niet het vermogen hebben om wat te leren. Die zullen er altijd zijn. Uiteraard moet de huidige regering, zoals in een democrate betaamd, iedereen vervolgen die zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie en verduistering. Mie kondre troe mie lobie joe….


  Maak melding

 27. Ik noemde de naam van Bouta omdat hij ( achter de schermen ) tijdens de regeer periode van Bosje ( 1996-2000 ) hij de baas was.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 28. in plaats van Su te feliciteren en vervolgens Fouta af te kraken of op te hemelen. kunnen jullie het beste zelf aandelen. apache/total/hess/kosmos engergy en noble corp kopen. jullie delen dan direct mee in de winsten. dat heb ik vanaf de 1ste olie vonst gedaan. het zal nog 5 jaar duren voor dat de Staat hier geld aan zal gaan verdienen.


  Maak melding

 29. dat er olie gevonden is dat is nr 1 maar er moeten goeie deals gemaakt worden en dat kan NPS Rusland niet. Die neemt 1 os 2 miljoen $ en de multi nationale mogen hun gang gaan. Waardeloze boef.
  Laten we zien wat VHP gaat doen. Hoop dat Ramdin zijn kop gebruikt. De rest daar is rotzooi.
  Nu wilt Nl ons land helpen en daarvoor blok 58.
  Elke ka Sur moet gaan planten en zelf verbouwen en hard werken. Niets doen ze


  Maak melding

 30. dat er olie gevonden is dat is nr 1 maar er moeten goeie deals gemaakt worden en dat kan NPS Rusland niet
  =====
  Daarom heeft Ronnie hem weggejaagd toch! Stel je voor een bobo plaatsen op zo’n belangrijke ministerie! Dan vraag je echt problemen!


  Maak melding

 31. Weer grote olie-ontdekking voor de kust van Suriname

  Juist vanwege het ten derde male dit jaar, werkelijk fantastische nieuws vandaag over de giga-olie-en gasvondst voor de Surinaamse kust, vraag ik jullie aandacht voor het volgende.
  Aangaande de huidige totale buitenlandse schuld van Suriname (US $ 2,3 miljard), het volgende.
  Geheel in lijn met de bekende “aasgier” mentaliteit van de meeste buitenlandse krediet verstrekkers, zullen deze binnenkort ongetwijfeld weer in de rij staan in Suriname (a.u.b. eerst opstellen in rijen van 3 of 4 en rekening houden met een veilige afstand vanwege Covid 19!), teneinde de nieuwe Surinaamse regering, wederom ongelimiteerde leningen “aan te smeren”. Dit ondanks de huidige deplorabele situatie van de Surinaamse economie alsook ondanks haar huidige so called “junk status”.
  Alle buitenlandse “aasgieren” hebben namelijk heel goed in de gaten dat Suriname (ondanks de huidige internationale status van “wanbetaler”, hen gigantische financiële mogelijkheden biedt op de korte en middellange termijn vanwege de gigantische olie- en gas vondsten, onlangs voor de Surinaamse kust. Let ook heel goed op de rol van Nederland die momenteel behalve het kabinet, tot zelfs aan het Koningshuis toe, plotseling enorme en vooral warme interesse heeft voor het land Suriname. Hoe kan dat eigenlijk? Suriname was toch niet zolang geleden nog de “pariastaat” en de “failed state” volgens belangrijke personen uit het huidige Nederlandse kabinet? Is het overigens puur toeval dat minister Stef Blok (BUZA) het typische uiterlijk heeft en zeer grote gelijkenis vertoont van een echte “Tiengie Fowroe”? Een plotselinge interesse voor Suriname terwijl “zaken doen” met paria- en schurkenstaten (meestal geleid door grove mensenrechten schenners, dictators en andersoortig (drugs) tuig in de wereld door de eeuwen heen, héél normaal was en nog steeds is, voor bijvoorbeeld Nederland. Conclusie, ook de voormalige kolonisator staat nu al handenwrijvend klaar om middels de gigantische nieuwe mogelijkheden die Suriname thans biedt, het maximale voor henzelf uit het vuur te slepen. Alle winsten behaald in de vroegere kolonie, gaan wederom op de ouderwetse manier richting de Noordzee. Dus beste Chan opgelet!!!….als ook de Hollandse Boer thans zijn passie preekt, pas vooral héél, héél, héél goed op je Olie-, Gas- en Goudvoorraden! Doe je dat niet, dan zou je er héél erg bekaaid af kunnen komen enkel en alleen maar wegens het simpele feit, dat je NU ACCUUT deviezen nodig hebt. DENKIE A TORIE DISIE BOENG!!!

  In het licht van deze “schuivende panelen” die zich momenteel voltrekken, wil ik jullie ook de onderstaande bijdrage van een rechtgeaarde en hoog ontwikkelde Surinamer niet onthouden. Surinamers waar ook ter wereld, leer eindelijk om kritisch je eigen gezichtsvelden te creëren/ontwikkelen door o.a. véél méér te lezen en minder gemakshalve achter de meningen en zienswijzen van anderen aan te hobbelen. Veel lees plezier!

  Surinaamse schuld, Bomgordel, Bloemenkrans en Bhaitak Gana
  25 Jul, 2020.
  Recent verscheen op de website van Starnieuws het ogen openende nieuwsbericht over Argentinië die een schuld heeft van $324 miljard, 90% van het BBP. Als u het heeft gemist, raad ik u aan het alsnog te lezen. In mijn vorig artikel heb ik verwezen naar de onderhandelingsstrategie van Argentinië en de manier waarop er omgegaan moet worden met een buitenlandse “aasgier” (op z’n Surinaams, Tingi fowroe).
  Nu met de recente Argentijnse ontwikkelingen, de schuldafhandeling van Argentinië, is eenvoudig te concluderen dat Argentinië consistent is in zijn onderhandelingsstrategie: “Ik betaal niet of ik betaal wat voor mij werkt”. Waarom zou Argentinië hard zijn en zo een strategie bezigen als het fout kon gaan? Antwoord: de strategie werkt. Het is Argentinië vaker gelukt om schuldeisers op de knieën te krijgen, en het gaat ze nu weer lukken. Nogmaals, een land kan NIET failliet! Nu naar de situatie in Suriname.
  (De New Yorkse) Bomgordel
  Geldschieters die Suriname geld hebben geleend tegen ongeveer 9,25% en 13.5%, wisten heel goed dat ze geld leenden aan een land dat in de toekomst moeite zou kunnen hebben met het aflossen/nakomen van de schuldverplichtingen. Met andere woorden ze wisten heel goed waar ze aan begonnen. Vandaar de hoge renten van 9,25% en 13.5% (gebruikelijk bij junk-bonds, obligaties met een hele slechte rating Ba of minder). De geldschieters wisten dat ze junk-bonds van een “junk”-land kochten.
  Dergelijke geldschieters hadden kunnen weten dat het land ooit mogelijk in de problemen zou komen en hebben dat risico bewust genomen. Zij begrepen het risico want zo werkt het in de wereld (van high finance), hoge risico’s daar staan hoge renten tegenover (high-yield). De New Yorkse geldschieters deden dus bewust zelf de bomgordel om en Suriname moet nu niet die bomgordel van hen willen overnemen. Suriname moet het precies daar laten waar het thuis hoort. Net als Argentinië moet Suriname nu tegen ze zeggen dat ze slecht 10-15 cent van de geleende dollar terug kunnen krijgen op termijn. Of anders maar moeten accepteren dat de leningen nooit terugbetaald zullen worden. Dit is het dialect dat Suriname moet spreken tijdens de onderhandelingen. En de aasgieren zullen het begrijpen.
  (Surinaamse) Bloemenkrans
  Suriname moet dus niet goed geld gaan lenen, bij goede vrienden, om de slechte New Yorkse aasgierleningen af te kopen. Dat zou onverstandig zijn. Als Suriname de schulden bij de aasgieren (de New Yorkse geldschieters) wel zou aflossen (met goed geleend geld) dan betekent het heel eenvoudig dat de junk-schulden die eerder een junk-status hadden, nu plotseling een AAA-status krijgen (want ze zijn in een handomdraai keurig betaald). En zo werkt het niet, dat zou oliedom zijn van Suriname. Doe de aasgieren niet de bloemenkrans om. Ze waren al blij met de bomgordel.
  Suriname moet het goede geld dat geleend kan worden bij goede vrienden gebruiken voor de wederopbouw van het land. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat er een schokkende devaluatie komt. Het goede geld inzetten om de devaluatie consequenties te verzachten. Zorgen voor een sterke sociaal vangnet (bijvoorbeeld;1 warme maaltijd op alle lagere scholen, salarisverhoging voor verplegers, onderwijzers, vuilnispersoneel en schoonmakers (hygiëne voorop)). De kleine en middel kleine bedrijven met het goede geld steunen om er in deze moeilijke Covid-tijden te kunnen blijven ademen, salarissen te kunnen betalen, gezinnen te onderhouden, business te genereren.
  Surinaamse Bhaitak Gana
  Laten we met de $ 2.3 miljard schuld (Argentinië 324 miljard schuld) leren van landen die het leningenspel goed doorhebben en consequent de winnende strategie met groot succes toepassen: “Ik betaal alleen als ik kan en op mijn voorwaarden”. Terwijl Argentinië vaker in de problemen is gekomen, is men toch blijven lenen aan Argentinië. Waarom zou Suriname dit niet ook kunnen afdwingen. Ook het IMF blijft Argentinië helpen. Waarom is er geen straf? Waarom komt er geen einde aan Argentinië als land en Argentijnse trucjes? Een land kan NIET failliet, en daarom danst Argentinië nog steeds de Tango met alle betrokken schuldeisers en het IMF danst gewoon mee.
  Suriname, hou a.u.b. de bloemenkrans aan, en laat de bomgordel waar het thuishoort, bij de aasgieren in New York. Het is tijd dat men helemaal in lijn met de Brahmaanse Traditie, de Sabiman cultuur in Suriname, de New Yorkse Aasgieren Bhaitak Gana leert dansen, IMF incluis.

  Dr. Ashwin Ramcharan RO


  Maak melding

 32. Djamoe 30 juli 2020 At 10:50

  “… Kom met bewijs loser. … ”

  @ Djamoe, wie ben jij om te bepalen wie wat wanneer mag zeggen ?
  Kijk eerst in de spiegel voordat je iemand loser noemt.

  Tot nu toe is heel veel wat ik al jaren bekritiseer naar boven gekomen. Alles op zijn tijd.

  En zoals jij zelf aangeef: Djamoe, ga rusten!

  Wij werken aan een beter Suriname. Krakti !


  Maak melding

 33. Boutisten hoeven zich geen zorgen te maken over hoe de nu al succesvolle regering het geld gaat besteden. Wees niet bang dat er geld achterover gedrukt gaat worden zoals de vorige regering dat zou doen.


  Maak melding

 34. Leuk die olie-ontdekkingen. Zoals ik eerder aangaf, vanwege trouble in Guyana en Venezuela zijn alle ogen gericht op suri. Zal nog even duren, voordat de bevolking hiervan kan profiteren.

  De Overheid weet het zelf ook, snel geld genereren door opvoeren belasting voor de beter bedeelden en bedrijven. Begin bij de goudbedrijven. Sorry Brunsi en Bordo, maar het moet.
  Zag gisternacht een docu over goudkoorts in suri. Één voorbeeld een Braziliaanse, die duidelijk aangeeft dat de inkomsten naar het thuisland worden gepost. Deze vrouw heeft 9 appartementen en 3 huizen met het suri goud gekocht. Belasting?
  Ontiegelijke gatenkaas in het binnenland, pure vernietiging. Suri wake up!


  Maak melding

 35. De olie van Guyana is van Granger.Daarom dat hij niet wil vertrekken.Straks gaat onze regering ontdekken dat een deel van de opbrengsten naar de pikin ingi boi moet omdat dat in een of ander contract staat.


  Maak melding

 36. wendy 30 juli 2020 At 11:31
  dat er olie gevonden is dat is nr 1 maar er moeten goeie deals gemaakt worden en dat kan NPS Rusland niet. Die neemt 1 os 2 miljoen $ en de multi nationale mogen hun gang gaan. Waardeloze boef.@@

  Wie bedoel je met een waardeloze boef Boefdraad of de hele paarse ratten bende. Je hoofd werkt niet zo goed


  Maak melding

 37. Xavier d´Lorean 30 juli 2020 At 12:29

  Weer grote olie-ontdekking voor de kust van Suriname

  Juist vanwege het ten derde male dit jaar, werkelijk fantastische nieuws vandaag over de giga-olie-en gasvondst voor de Surinaamse kust, vraag ik jullie aandacht voor het volgende.
  ============
  Mooi stuk!👍


  Maak melding

 38. De vraag is wat de paarse roversbende heeft afgesproken over de opbrengsten? ??? Is het al niet verpand voor de komende jaren voor cash geld? ?? Dat moet eerst onderzocht worden en hoeveel moet Su zelf bijleggen? ?? Dus dit alles moet goed doorlopen worden. En btw schop die criminele boelerveen bij Staatsolie weg. ….gelukkig is Staatsolie nog in handen van de staat. …want die paarse rat jules wilde het verkopen. .maar door vele protesten is dat niet doorgegaan. En gelukkig is de paarse roversbende weggestemd en wo set eng. Suriname voorwaarts.


  Maak melding

 39. Het belangrijkste is dat de meervoudige veroordeelde moordenaar en de overige paarse ratten afblijven van de olie. Door de ndp grandioos weg te stemmen heeft het volk Suriname behoed van een gigantische ramp. Baas sheik Chan weet precies hoe en wat hij zal doen met de mooie olieopbrengsten. Belabberde advies van de paarse ratten is niet gewenst.


  Maak melding

 40. Xavier d´Lorean 30 juli 2020 At 12:29
  Weer grote olie-ontdekking voor de kust van Suriname
  Allemaal leuk en aardig, maar zet dit weg tegenover een volledig onbetrouwbare criminele NDP regering en je krijgt een heel ander beeld te zien.
  Als de regering NDP onder Bouterse I en II niet zo onverantwoord was omgegaan met de staatsgelden zat Suriname nu niet in deze situatie. Eén van een bankroet land. En dan kan je alle mogelijke doemscenario’s hier gaan opsommen en gaan vingerwijzen naar de huidige regering die nog niet eens een maand aanzit, maar er zal wel internationaal zaken gedaan moeten worden. Dat jij een stuk aanhaalt van een zoals jij dat zelf benoemd van een “rechtgeaarde en hoog ontwikkelde Surinamer” en meeneemt in deze discussie is gewoonweg kortzichtig. Wat deze “hoog ontwikkelde” kort door de bocht beargumenteerd is dat Suriname ongelimiteerd kan blijven lenen en zich verder niet hoeft te bekommeren tot terugbetaling van geen enkele schuld, yeah right….
  “Suriname moet niet het goede geld dat geleend kan worden bij goede vriendengebruiken voor wederopbouw”. Suriname HAD het geleende geld moeten gebruiken voor verdere opbouw.


  Maak melding

 41. Zijn er geen andere namen te bedenken dan kwaskwasie en keskesi.Dat lijkt meer op de namen van de vorige bewindvoerders. Juich niet te vroeg.Suriname is nooit vooruit gegaan en zal nu ook niet gebeuren.Het land is zo corrupt als wat.Voor een portie eten laten ze alles wegdragen uit het land.Vaderlandsliefde is ver te zoeken.
  Groetjes aan alle andere eerlijke surinamers


  Maak melding

 42. Vijay,
  Staatsolie heeft een belang van 20%. Maar daarentegen moeten ze ook in de investeringskosten bijdragen! En je hebt gelijk, dat zal honderden miljoenen US $ zijn!

  Daarnaast ontvangt de Surinaamse staat royalty’s van 6,5% en als de exploitatie winstgevend is ontvangt Suriname ook nog eens 36% van de winst (belasting). Wat dat betreft heeft Suriname een veel betere deal gesloten dan buurland Guyana!


  Maak melding

 43. paraman 30 juli 2020 At 08:57

  “@Djamoe…je doet aan geschiedvervalsing; het was Pres. Wijdenbosh, met zijn eigen adviseurs w.o de bekende handelaar!”

  Beste Paraman
  U doet aan geschiedenis vervalsing. gaat u even naar de website van Staatsolie en loopt u even de tijdlijn af.

  1>> Ja Jahrap heeft bouterse verleid staatsolie op te richten.
  2>> Tot dat Vene ging investeren was het een basale onderneming die crude op pompte en verkocht. Vene I heeft geïnvesteerd in de raffinaderij bij het begin en ten tijde van Vene III in de upgrade.
  3>> Jahrap heeft via de rechter voorkomen dat Staatsolie verkocht zou worden voor een appel en een ei. niks 40% van de aandelen voor de staat.
  4>> U droomt dat Staatsolie door gegeiste productie van 500.000 barrels per dag naar voren te halen en te dromen dat zonder dat `Suriname daar eerst $ 10.000.000.000 plus in zou moeten investeren maar zo miljarden /jaar uit zou ontvangen.
  a>> De 500.000 barrels/dag komt uit de lucht (zijn 5 FPSO’s in volle productie).
  b>> de prijs van $100/barrel is droom werk.
  c>> De winst van $ 40/barrel is een waanidee gezien de hoge offshore kosten en gereduceerde opbrengsten.

  Paraman u bent een echte NDPer u verkoopt de huis van de beer al voor dat u weet waar de beren rondlopen, u nog een opleiding moet volgen, een reis moet regelen , een jacht uitrusting moet kopen en een nog geen jachtvergunning heeft en ook nooit zult krijgen omdat niemand u in de buurt van Beren durft te laten komen met een geweer.


  Maak melding

 44. Jojo…moderator heeft mijn dupliek verwijderd?!

  Het stuk gaat ove terugblik; als men 20jaar geleden 60%had verkocht, waar zijn we nu?
  10 jaar eerder was olie offshore in productie; er was beslist miljarden geinvesteerd. In 2008 was olie daadwerkelijk boven de 100$.

  De rafinaderij was een heel andere concept dan de huidige Tambaredjo crude; veel groter, minder complex en geschikt voor elke type lichte olie.

  Gas beschikbaarheid had Paranam gered van ondergang; daardoor kon lagere stromtarieven en elektriciteit worden geleverd aan de overige industrie, incl goud.

  Buitenlandse investeerders is helemaal noet slecht; alleen hoe onderhandel je? Alle grote landen van nu w.o. Brazilie en Saudi, hebben kapitaal en kennis van buiten gehaald….alleen SOM geloofd nig steeds in de credo “geloof in eigen kunnen”.

  Maar ja bekrompen denkers met tunnem vosie als Joj en Sherif, zal SR niet kunnen verheffen!

  I rest my case.


  Maak melding

 45. Bis bis paraatje takimang. Als de paarse roversbende jou in het belijdscentrum had gezet; dan waren we nu Dub ai. En dan was jouw afgod bouta de gevierde lijder en was Su het walhalla. … Jammer hè jo paarse djamoe ede. Keep on dreaming met je paarse roversbende. Never again. Wo set eng.


  Maak melding

 46. Beste Paraman

  U betoog is gebaseerd op droomdenken:

  1>> er werd geen 60% aangeboden maar heel Staatsolie voor $ 60.000.000
  2>> er was in 2008 nog geen winbare hoeveelheid olie gevonden in het Guyana shield.
  3>> U aannames zijn geheel irrelevant en achteraf rechtpraten wat krom is.

  Wayambo

  Staatsolie / Suriname heeft geen 20% in de exploitatie maar kan tegen een forse investering 20% van het aandeel kopen.
  Zie hoe handig ze dat gedaan heeft nij Newmont:

  Bobo Rusland had 20% voor $ 100.000.000 = $ 5.000.000 per procent aandeel.

  Die deal lag klaar in mei 2010. Helaas dacht Bouterse dat hij het beter kon en beloofde het volk 50% en kreeg de deksel op de neus.

  Bouterse betaalde voor 25% $ 225.000.000 = $ 9.000.000 per procent aandeel als mede 3 jaar vertraging. Verder heeft Bouterse toegestaan dan het van een Surinaamse Vennootschap Surgold omgevormd is naan Newmont Suriname LLC ofwel Newmont gaat bepalen waar de belasting betaald gaat worden over haar 75% van de opbrengsten.

  iedereen die kan reken zal kunnen concluderen wie de betere deal had.

  1>> Per procent aandeel $ 5.000.000 in plaats van $ 9.000.000
  2>> realisatie in de tijd dat geld nog geen issue was.
  3>> start van de inkomsten 3 jaar vroeger of wel in de tijd dat de grote dip kwam.
  4>> Winstbelasting over 100% van de winst in plaats van over 25% het aandeel dat naar Staatsolie gaat. ofwel 36% winst belasting in plaats van 9%.

  Bobo Rusland is aanzlenlijk minder dom dan wat u beweert.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.