‘Luchtvaartautoriteit CASAS obstakel bij certificering nieuwe SLM Boeing-777’

20
Eerste beeld van nieuw vliegtuig Surinaamse Luchtvaartmaatschappij
Nieuw SLM vliegtuig - foto (c) skyliner-aviation.de

De Surinaamse luchtvaartautoriteit Civil Aviation & Safety Authority Suriname (CASAS) wordt door personeel van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) gezien als een obstakel, bij het certificeringsproces van de ‘nieuwe’ Boeing 777-200ER van de SLM. Dat zegt het bestuur van de personeelsbond in een WhatsApp bericht dat afgelopen weekend rond gestuurd werd.

Het toestel kwam in december 2019 aan in Suriname (foto). In eerste instantie zou het certificeringsproces eind maart af zijn maar COVID-19 gooide roet in het eten. De tweede streefdatum was de 3e week van juli, maar die is dus ook niet gehaald.

“CASAS zal ervoor zorgen dat ons mooie bedrijf nu failliet zal gaan” is ondermeer in het rondgestuurde Whats Appbericht te lezen. De personeelsbond heeft haar leden opgeroepen maandagochtend massaal bij het hoofdkantoor van SLM te zijn. Het personeel eist van de directie dat die uitgebreid aangeeft waarom de gehuurde Boeing nog steeds niet vliegt.

SLM directeur Radjesh Radjkoemar is zelf ook niet te spreken over CASAS, blijkens een uitgebreid gesprek dat hij had met de Surinaamse krant de Ware Tijd. “Ik moet die kist in de lucht krijgen, maar de essentie daarvan is waarschijnlijk nog niet doorgedrongen tot CASAS” aldus de directeur tegen de krant.

Radjkoemer zegt het niet te kunnen verkroppen dat de luchtvaartautoriteit van Suriname steeds weer een ander excuus heeft en vooral niet meewerkt dat de sinds vorig jaar geleasede Boeing-777 niet kan worden ingezet. Zo heeft CASAS afgelopen vrijdag op het laatste moment een evacuatie demonstratievlucht afgeblazen, met de mededeling dat de inspecteur die belast is met de vlucht ziek is. Alles was in gereedheid gebracht voor de vlucht.

Lees ook: SLM moet Boeing misschien ongebruikt teruggeven (de Ware Tijd)

20 REACTIES

 1. De hele casas personen vervangen door nieuwe vakbekwame mensen??
  Doel bewust slm naar de afgrond brengen
  Ze hebben stekjes van ndprs


  Maak melding

 2. 1. Heeft de CASAS maar 1 inspecteur die belast is met het proces. Voor een test vlucht? Ze wisten al eerder bij de CASAS dat deze persoon ziek was. Waarom hebben ze voor deze belangrijke test geen vervanger geregeld. Dit zaakje stinkt.

  De CASAS moet losgekoppeld worden van de SLM. Het moet een eigen zelfstandig bedrijf worden. Die zijn eigen geld verdiend. Dat zal je zien dat ze zulke grapjes niet meer gaan uithalen. Anders gaan ze falliet.

  De nieuwe direkteur is in 2018 benoemd. Toen de NDP aan de macht was. Was dit een politieke benoeming?

  Het lijkt of deze direkteur met opzet het proces vertraagd. Als hij niet naar behoren functioneerd zo snel mogelijk ontslaan en vervangen.

  Minister stel een onderzoek in naar deze paarse rat waarom hij het proces telkens vertraagt. Het kost de SLM duizenden extra euro,s.

  Minister nu we toch bezig zijn. Er zijn mensen bij de raad van commissarissen benoemd die geen kaas hebben gegeten van de luchtvaart. Het waren politieke benoemingen. Volgens mij zit zelf de dochter van bouta daar.

  De raad van commissarissen laten toetsen en profesionele mensen met ervaring in de luchvaart daar neerzetten.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 3. Beste mensen, over dit onderwerp, de luchtvaart heb ik weinig kennis…Ik heb het van horen zeggen… Casas speelt een doorzichtige spel.., vertraging-tactiek…,.. Misschien is de KLM de achtergrond…, ervan….. Suriname heeft recht op een luchtvaartmaatschappij…Let op, er staan banen op het spel… Er kan een streep.. door een dergelijke organisatie…,als Casas getrokken worden.. .. Certificering kan ook in België plaatsvinden.. Een Braziliaanse certificering volstaat ook.. Brazilië heeft al een week betere banden met Suriname… Embraer is een populaire en goede vlieg-toestel die de Brazilianen bouwen… Vliegtuigen hebben een periodieke controle nodig..Een vliegtuig Apk.. . Mensen let op Uw gezondheid, sterkte,.. en vergeet je mondkapje niet..


  Maak melding

 4. Minimaal 60% van het personeel is overbodig. De loonkosten nekken SLM. Men zal ook efficienter moeten werken. Directie had eerder moeten ingrijpen. Nu is een zondebok gevonden in de vorm van Casas.


  Maak melding

 5. Daga interprise&co 27 juli 2020 At 12:11
  Hopelijk is het in orde wanneer ik volgend jaar op vakantie kom. Anders is KLM nog altijd de beste optie !@@@

  Whoooooow je gaat volgden jaar op vakantie zaaaaaaaang je bent gevaarlijk alsof jij de enigste bent moet je zolang sparen
  whow big news hopelijk word je op zanderij gelijk gearresteerd van die 800 werknemers die je 6 maanden lang niet betaald hebt smeerlap oplichter joe politiek neutraal failliete boswachtertje met zijn s3 kogelwerend vestje


  Maak melding

 6. Koos ik heb regelmatig jou antwoorden gelezen. Het is de eerste keer dat ik op jou antwoorden reageer.
  Bepaalde dingen wat je zegt over de loonkosten. Klopt. Dat zeg ik al jaren.

  Maar als het vliegtuig niet kan vliegen. Kan er toch geen geld verdient worden? Dus het heeft zeker ook met CASAS te maken.

  Koos je bent toch slim ???
  Dan moet je dit begrijpen.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 7. Beste Djamoe, zelf als deze kist de lucht in gaat dan heeft SLM nog financieel probleem. Bedrijf verkeerd in grote problemen. Die hoge overhead maakt het onmogelijk om de concurrentie het hoofd te bieden. Niet niet lang gelden waren TUI EN KLM ook de zondebok.


  Maak melding

 8. Koos ik begrijp je.

  Maar daar gaat dit artikel niet over. Het gaat over de CASAS.

  Wat is jou bijdrage hier over ??? Na het artikel gelezen te hebben. En mijn bijdrage en van anderen hier over ?

  Mijn hbo docent recht zou zeggen. Wel bij het onderwerp blijven.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 9. Het lijkt wel als ik mijn zakken niet kan vullen mag de rest stikken.
  Dit krijg je als verkeerde mensen of mensen met een politieke voorkeur op bepaalde posities bekleden.


  Maak melding

 10. Casas is een bij Staatsbesluit van 12 mei 1997 no. 19 opgericht volledig Surinaamse autoriteit.
  Wat de reden zou moeten zijn van Casas om de boel te saboteren, zoals hier wordt gesuggereerd is voor mij een raadsel.


  Maak melding

 11. “CASAS zal ervoor zorgen dat ons mooie bedrijf nu failliet zal gaan”. Hiermee heeft de SLM een stok gevonden om een hond te slaan. Maar hiermee wordt ook de aandacht afgeleid van het jarenlange mismanagement door ondeskundige ‘kneusjes’, dat de werkelijke oorzaak is van het dreigende faillissement.
  Ik had gehoopt dat met de nieuwe politieke wind die nu in Suriname waait, men ook zou ophouden met de schuld van het eigen falen bij anderen te leggen…..


  Maak melding

 12. Ik zie voor de SLM maar een optie Fuseren met een andere maatschappij dan schoonschip houden. Overhead eruit is niet meer nodig. EN dan na een paar jaren weer kijken zelfstandig te gaan. En in die jaren dat ze samen zijn leren van hoe je het goed moet doen.
  regel is met met de helft van de mensen 2 keer zoveel doen. Dan kan je het overleven.
  Gewoon SLM kopje onder laten gaan en het voor 1SRD verkopen met als optie als die over 5 jaar weer gezond is dat die weer zelfstandig wordt.
  Is volgens mij zo slacht idee nog niet dan ben je wel van het kankergezwel binnen het bedrijf af.


  Maak melding

 13. Al 10 jaren lang is SLM bezig met etops certificaat, maar kan nog niet regelen. En nu is casas de boosdoener. Beleid van mpp meervoudige veroordeelde moordenaar didibri heeft SLM kapot gemaakt. De helf van de top bestaat uit paarse ratten. Deze paarse graaiers moeten eerst worden opgedonderd. Schoon schip maken.


  Maak melding

 14. Casas laat SLM niet failliet gaan dat doet SLM zelf:

  1>> Veel te veel vliegtuigen voor een te klein netwerk.
  2>> Veel te vee; personeel per vliegtuig
  3>> Niet luisteren naar consultants met betrekking tot optimalisaties en allianties.
  4>> Te laat over gegaan naar 2 motorig vliegen (had men 10 jaar geleden al moeten doen).
  5>> President adhoc laten beslissen over welk vliegtuig het wordt.
  6>> Keuze voor A330 niet doorzetten want dat proces liep al met de nodige support.
  7>> Niet Proactief handelen met betrekking tot CASAS

  Failliet gaan zal de staat een stevige stuiver kosten maar saneren in noodzakelijk als ze het zelf niet kunnen zal een curator het moeten doen.


  Maak melding

 15. Misschien wil de r eegering helemaal geen v liegtuigen meer en geef ze ongelijk ,het is een geld verslindend water hooft wat nooit intercotinentaal winst gevend zal zijn , als je stappen groter zijn dan je benen lang fliker je oop je gezicht, statis kan je niet eten, begrijp je


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.