RBU laat moderne gamalan track maken in Suriname

5
RBU laat moderne gamalan track maken in Suriname
Foto: Gamelan onder de aandacht brengen van jongere generatie.

De Surinaams Javaanse gemeenschap in Nederland staat op 9 augustus jaarlijks stil bij de Herdenking van de Javaanse Immigratie. In 1890 kwamen namelijk de eerste Javaanse contractarbeiders uit voormalig Nederlands-Indië (Indonesië) in Suriname aan om op de plantages de slavenarbeid te vervangen. Helaas is dat de pijnlijke koloniale geschiedenis, die wij met elkaar delen.

Door COVID-19 zijn alle grote evenementen opgeschort. Er dreigde daarom niets in het kader van 130 Jaar Javaanse Immigratie gedaan te kunnen worden. Maar Stichting Rukun Budi Utama heeft ondanks de lockdown en restricties toch iets bedacht om de Surinaams Javaanse gemeenschap, 9 augustus gezamenlijk te laten herdenken en vieren, The GMP Quarantune Project.

Onder die naam wordt er door Mantje Karso een moderne gamalan track gemaakt in Suriname. In Suriname en Nederland dreigt deze traditie namelijk te verdwijnen. (Gamelan zijn van oorsprong Indonesische percussie / slaginstrumenten).

De bijbehorende clip wordt zondag 26 juli deels opgenomen in Rijswijk in de studio van Jeffrey Salimin (Docu125). Hij maakte de documentaire Jaji – Lotgenoten (2016) ter gelegenheid van 125 jaar Javaanse Immigratie. Mantje Karso was ook te zien in de documentaire. In de videoclip moet de Javaanse kracht en trots anno 2020 tot uitdrukking komen.

De track wordt op 9 augustus gelanceerd, de videoclip zal dan later volgen. Wil je meedoen in de clip, klik dan snel hier om je aan te melden. 

5 REACTIES

 1. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  RBU laat moderne gamalan track maken in Suriname.

  Dit n.a.v. de Herdenking van de Javaanse Immigratie in het jaar 1890 naar Suriname.

  De Surinaams Javaanse gemeenschap in Nederland staat op 9 augustus jaarlijks stil bij de Herdenking van de Javaanse Immigratie. In 1890 kwamen namelijk de eerste Javaanse contractarbeiders uit voormalig Nederlands-Indië (Indonesië) in Suriname aan om op de plantages de slavenarbeid te vervangen.
  Helaas is dat de pijnlijke koloniale geschiedenis, die wij met elkaar delen.

  Maar van een volgende groep Javanen uit Indonesië horen wij helaas niets meer.
  En het gaat om de Toegoenezen uit Indonesië.
  Volgens mij zijn deze mensen niet lang gebleven in Suriname en hebben zich daarna gevestigd in Nederland.
  Ze hadden ook hun krontjongmuziek uit Indonesië.

  Kan iemand mij meer over deze Toegoenezen uit Indonesië vertellen en waarom deze mensen zich niet definitief hebben gevestigd in Suriname?

  Met vriendelijke groet,
  Fer.E


  Maak melding

 2. @Fer.E; op Toegoe.nl kunt u meer informatie lezen. Deze Toegoenezen zijn na hun tegenvallende oogsten op Slootwijk, na ongeveer 4 jaar teruggekeerd naar Nederland.

  Vriendelijke groet,
  Olga


  Maak melding

 3. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  @Olga 25 juli 2020 At 23:00

  Bedankt voor je reactie en ook de verwijzing naar Toegoe.nl

  Ook een vriendelijke groet,
  Fer.E


  Maak melding

 4. Mini Min draaide in zijn programma altijd van die originele gamelan.In de vooravond straalde die muziek rust en geheimzinnigheid uit.Best boeiende tonen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.