Santokhi pleit voor volwassen handelsrelatie tussen Suriname en Nederland

30
Santokhi pleit voor volwassen handelsrelatie tussen Suriname en Nederland
Beeld (c) NPO - Santokhi live in het Nederlandse programma Nieuwsuur op vrijdag 24 juli 2020

De Surinaamse president Chan Santokhi pleit voor een volwassen handelsrelatie tussen Suriname en Nederland. Daarbij moet nadrukkelijk ook de Surinaamse gemeenschap in Nederland worden betrokken. Dat zei Santokhi vrijdagavond op de Nederlandse TV in een gesprek met Nieuwsuur.

Hij pleit onder andere voor een speciaal ‘diasporafonds’, om Surinamers uit Nederland te stimuleren om te investeren in hun moederland. “Er liggen enorm veel kansen bij de gezamenlijke afzetmarkten, handel en toerisme. We moeten niet te lang wachten” aldus de president.

Hij hoopt dat hij investeerders uit het buitenland kan aantrekken om de financiële situatie van Suriname te verbeteren. Al voordat hij president werd is hij regelmatig in Nederland geweest, om daarover te praten met Surinamers die investeringen zouden kunnen en willen doen.

De uitzending:

https://www.facebook.com/Waterkant.Net/videos/291450678635639/

30 REACTIES

 1. Er zijn zeker mogelijkheden. Voor de mensen die willen investeren en niet in Suriname willen wonen is het een uitkomst.

  De vraag is waarin gaat men investeren. Op dit moment is goud, hout en olie “hot”.
  Maar er moet ook in duurzame industrieën/gebieden geïnvesteerd kunnen worden zoals het (eco)toerisme en ons natuur. Er zijn al heel wat Telemarketing/ callcenters in Suriname die Nederland en België van diensten voorzien.

  Het belangrijkste is vertrouwen, vooral als je werkt met geld van andere mensen. Verschillende partijen hebben vertrouwen in Chan als president, maar nu moet men ook vertrouwen krijgen in de rest van de regering en het land in haar geheel.
  Dus nog heel veel werk aan de winkel…


  Maak melding

 2. Wat een onvoorstelbaar boeven zootje is die NDP.
  Dat je je land zo leeg plundert is ongehoord.
  Hoop dat Chan en zijn regering orde op zaken gaat stellen.
  En ja, alle hulp, ook uit Nederland, is daar voor heel belangrijk.


  Maak melding

 3. Iedere weldenkende persoon staat achter deze regering. Partij politiek mag geen issue meer zijn. Suriname loopt op haar laatste benen. Steun je deze regering niet dan ben je een ordinaire landverrader. Zo simpel liggen de feiten.


  Maak melding

 4. Goed zo president. Geen zg chauvinistische politieke retoriek tegen Nederland zoals de paarse roversbende deed, terwijl ze zich verrijkten en het land leegplunderden en het arm Surinaams volk tot een bedelvolk van pakketten degradeerden.
  Normale volwassen economische betrekkingen. Wo set eng .het werk is net begonnen.


  Maak melding

 5. HongKongFree 24 juli 2020 At 22:43
  De vraag is waarin gaat men investeren. Op dit moment is goud, hout en olie “hot”.

  ============================

  Grondstoffen is gewoon niet echt een goeie basis. Olieprijzen dalen. Goud doet het nu even beter maar zal ook wel weer zakken. Het zal uit andere industrieën moeten komen. Landbouw ligt erg voor de hand maar dat is nog nooit echt gelukt. Verder ICT maar dan moet Suriname een betere verbinding krijgen met de rest van de wereld. Er staat een supermodern datacentrum in Suriname (datasur). Geen idee of daar veel mee gedaan wordt. Ben bang van niet.


  Maak melding

 6. Ronald 25 juli 2020 At 00:05

  Klopt maar Europa houdt met z’n landbouw subsidies aan eigen boeren de 3e wereldlanden wel op afstand. Dat is best een probleem. Wellicht kan Suriname beter wat landbouw betreft kijken binnen de eigen regio qua export. Alhoewel dat ook niet zonder slag of stoot gaat. Kijk hoe lang de doksenclub bezig is geweest om te exporteren. Is dat überhaupt gelukt. Volgens mij niet.


  Maak melding

 7. Z. E. Santokhi heeft gelijk om te spreken over een volwassen relatie op basis van gelijkwaardigheid.
  Suriname is weliswaar in ontwikkeling maar niet achterlijk !
  Suriname is in het verleden misleid en wordt al decennia lang in een houtgreep gehouden door een topcrimineel.
  Maar Suriname heeft potentie en Surinamers hebben talent. Dit moet niet onderschat worden.

  Nu met Z. E. Santokhi aan het roer kunnen er betere tijden komen. Het is wel van belang dat hij kaders en voorwaarden inbouwt om ook de toekomst van Suriname veilig te stellen. Want het mag niet meer voorkomen dat zodra de staatskas weer gevuld is en zaken op orde zijn dat er een patjakkers partij komt met populistische kreten en weer gaat profiteren en het land weer geruineerd achter laat zoals de paarse patjakkers telkens weer hadden gedaan.
  Alle toekomstige bestuurders zullen aan integriteits voorwaarden moeten voldoen en zullen aantoonbaar capabel moeten zijn.

  Suriname is nu in goede handen. Houden zo.

  Suriname voorwaarts. Krakti !


  Maak melding

 8. Ik ben wel een Channeli met een Surinaams har en ik denk zeker bij tijd en wijle met mijn hand op de knip.
  Ik kan nog geen plaatje voor mezelf maken dat ik ga investeren in Suriname dmv aandelen in eoa project of vast goed aanschaf naast de familie boedel. Ik denk eerder in jaarlijkse/maandelijkse giften aan bv een nieuw op te richten Staats Stichting die tot doel de wederopbouw van Suriname en de ondersteuning van behoeftigen.
  Giften kan je aan verdragslanden tot een bepaald percentage doen en opvoeren bij je belastingopgave maar bezit van onroerende goederen aandelen en rentes bvb moet je wel opgeven bij je aangifte.
  Ik doe bv al maandelijks een gift richting een Surinaamse Stichting voer het op bij mijn opgave en mak het jaarbedrag in december nogmaals over zonder problemen met de Nederlandse overheid.
  Dus daar moet een oplossing voor gevonden worden
  PRES PLEASE NO WERI A SJERP MORRO JERRE HET IS HET SYMBOOL VAN CRIMINELE LEIDERS ZOMAAR IE MEK A DIDRI TAI JOE DESNOODS IE WERI A PENNING FOE BORDO IF DIDIBRI NANGA ING MATI PANTIE NOSSO SMELTER A AMBSKETEN


  Maak melding

 9. Santokhi zijn bevlogenheid en zijn wil om er iets van te maken geeft hoop.Wel gaat het heel moeilijk worden. Hij is in ieder geval : the right man on the right place. hij heeft goede mensen nodig om zich heen met de juiste mentaliteit ,die van het land houden en niet alleen hun positie te gelde willen maken . Die krabbenmentaliteit van ikke ikke en de rest kan stikken ,pak wat je pakken kan ,laat het alstublieft voorbij zijn.


  Maak melding

 10. Santhoki ,brunswijk, bordo dagoe

  Als ik kijk naar deze trio kan het lachen me niet ontgaan.
  Brunswijk dealer bankrover en killer
  Dagoe is toev ook dealer

  Mag ik vragen wat hun aandeel zal zijn in de politiek ?
  Brunswijk is totaal niet capabel om de functie die hij nu bestierd te handelen hij heeft eenvoudig genoeg te weinig iq en eq om zich te verwoorden of enigzins te verduidelijken.

  Dagoe same shit enige wat hij kan en goed in is uitschelden schunnige liedjes uitbrengen.

  Chan had het over een zekere volwassenheid ….hoe moet men dat zien als je party is vergeven van boeven.

  De hoop die ik voor suriname had is verdwenen …met criminelen bouw je alleen luchtkastelen en gouden bergen,met bouterse was het niet anders geweest.

  Same shit div flies……


  Maak melding

 11. Fijn dat we eindelijk een president hebben die Suriname op een waardige manier weet uit te dragen.
  Om het vertrouwen van de diaspora te krijgen, om in Suriname te komen investeren is echter meer nodig.
  In de afgelopen periode konden mensen die hun valuta bij de Surinaamse banken hebben, deze niet opnemen. Daarnaast zijn er andere obstakels om valuta in Suriname te storten, zoals storting en opname kosten. Wij krijgen in Nederland momenteel bijna geen rente op onze spaar rekeningen, maar het geld is veilig en wij kunnen het any time opnemen. Zelfs als Suriname komt met een voorstel om 3 of 4% rente te geven, zullen spaarders eerst willen weten hoe veilig hun geld in Suriname is, omdat het land op dit moment geen garantiestelsel heeft zoals dat in Nederland is. In Nederland is een bedrag tot 100.000 euro per rekening gegarandeerd, als een bank omvalt. Suriname zou ook zoiets moeten hebben om het vertrouwen van spaarders te krijgen.


  Maak melding

 12. Als Nederland aan alle Surinamers 100% AOW toekennen, dan zou het al heel veel schelen.
  De meeste Surinamers in Nederland die gepensioneerd zijn moeten op een houtje bijten omdat ze gekort worden op hun AOW.
  Ze hebben echt niet de financiële ruimte om familie in Su te ondersteunen.
  Deze regeling moet van tafel.
  Het is niet eerlijk en veroorzaakt heel veel armoede bij de gepensioneerde NEDERLANDERS van Surinaamse afkomst.
  Ook omdat zij geen volledig pensioen opgebouwd hebben.
  Bovendien is het pure discriminatie.
  Het is gewoon ook niet eerlijk.


  Maak melding

 13. @Jaichand, waar maak je eigenlijk een punt van, iedereen spreekt zijn eigen naam uit zoals hij zelf wil.Is de uitspraak Jaik hand🤔
  Meneer Chan, zal zeker de komende maanden misschien zelfs wel jaren ,alleen maar moeten puinruimen, er komt nu steeds meer stront bovendrijven. Venetiaan heeft dat ook voor zijn kiezen gehad, toen hij na Wijdenbos, die onder regie van Bouta aan het roer stond, moest gaan puinruimen. De bevolking heeft hem kwalijk genomen dat hij niet sociaal was, hij had wel wat anders aan zijn hoofd, deze man was tot op het bot integer👍… Hij heeft er zeker wel voor gezorgd dat er weer voldoende geld in de staatskas was. En wat doet Bouta,🙄 die gaat er mooi weer mee spelen,door projecten op te zetten, wat hij na een periode van Wijdenbosch nooit zou hebben kunnen doen. Maar nu was er geld om weer bigi te doen, weliswaar niet voor lang want toen begon het grote graaien weer. Nu is de kas zo leeg, dat er zelfs een gat in de bodem is door het vele gegraai van de Paarse Ratten. Ik wens Chan alle sterkte toe, en hoop dat er genoeg integere mensen om hem heen zijn, die hem hierin zullen ondersteunen. .


  Maak melding

 14. Whahahah….Mpp meervoudige veroordeelde moordenaar bouta is grandioos weggestemd door het volk. De weg naar voorruitgang is nu open. Chan krijgt steeds meer vertrouwen zowel nationaal als internationaal. Alhoewel het opruimen van de paarse puinhoop tijd enige tijd zal kosten heeft het volk volledig vertrouwen in deze staatsman. Chan can do the job.


  Maak melding

 15. Vanmorgen toevallig het interview gezien bij de herhalingen van NOS nieuws. Ik heb niet zo veel met de Surinaamse politiek maar met zekerheid kan ik stellen dat Suriname eindelijk weer een leider heeft die duidelijk in goede bewoording In vlot tempo en goed geformuleerde zinnen communiceert. Duidelijk diplomatieke antwoorden zonder stoere nietszeggende taal te gebruiken. Verder afwachten wat hij en zijn team er van zullen bakken maar de eerste winst is al duidelijk zichtbaar. Een diplomaat die niet als een clown overkomt. Het Surinaamse volk zou volledig achter deze man moeten staan. En ik ben geen Hindoestaan🙂


  Maak melding

 16. Beste Chan & co ,
  dat de Surineds in Suriname willen investeren met hun geld & know how zal inderdaad zou zijn, maar pak de criminaliteit ff goed aan. Dwing de landlopers om een vak te leren en creëer ook voor hen mogelijkheden,… en kleur moet geen reden zijn iemand voor te trekken, misschien zijn inzet wel.

  Het gaat Suriname goed, Gado de wi fesi mang


  Maak melding

 17. Als je vertrouwen wil hebben onder de suri/Ned, dan moet je onder het Nederlandse wetgeving een Ned. Bank bij de Neder. Se Ambassade openen die aan alle voorwaarden voldoet gelijk in Nederland.. dus ook bank garantie met dezelfde dekking als in Nederland..
  Alleen dan heb je de kans dat het gaat werken…
  Op dit moment is er totaal geen vertrouwen in de suri machthebbers


  Maak melding

 18. Agoetigri 25 juli 2020 At 11:33
  Whahahah….Mpp meervoudige veroordeelde moordenaar bouta is grandioos weggestemd door het volk.
  ==================

  Met 16 zetels nog steeds de 2e partij. Dat lijken veel mensen te vergeten. De enige reden dat de VHP nu kan regeren is door naar de pijpen van Brunswijk te dansen. We zullen zien hoe houdbaar dat allemaal is.


  Maak melding

 19. Jai
  Bovendien hoort een president het juiste voorbeeld te geven.
  hahaha, die rooie fossiel gaf altijd het voorbeeld nog jongen 😂😂😂
  Jij bent net als ik een kroesharige, maar neemt als nickname een ……
  dus shut up boy


  Maak melding

 20. Jaichand, heb je echt niets beters te doen dan te zeuren over de uitspraak van een naam. En de uitspraak is ook ten nadele van de Hindoestanen? Je had ook soortgelijk commentaar over zijn huwelijk met een Christen. Je begint zielig over te komen maar tegelijkertijd best wel gevaarlijk want je denkt als een extremist!!


  Maak melding

 21. De NDP heeft 16 zetels behaald dankzij bedrog !
  Zij hebben duizenden een baan beloofd en velen gepromoveerd die niet betaald kunnen worden.
  De NDP heeft een auto verloot, etc.

  De NDP heeft bij fatsoenlijke Surinamers geen draagvlak.

  16 zetels mijn mars ! Laat er nu verkiezing komen dan zullen we zien hoeveel zetels NDP max kan krijgen.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 22. Wat een Staatsman.
  Het wel eeuwig zonde dat hij zich moet verontschuldigen voor de handelingen van de vorige regering.
  Het is gewoon laf wat deze honden hebben uitgehaald in het land. Ze hebben nu nog 16 zetels, maar zullen de volgende verkiezing niet meer halen.


  Maak melding

 23. Wat een gellll hier alleen over de uitspraak van een naam..zeg, jailonda, je hebt zeker niks anders te doen noh? De man is kundig en integer om het land uit de put te helpen. Je kan je liever afvragen hoe jij je bijdrage gaat leveren aan de opbouw en ontwikkeling ipv altijd maar zeuren over hindoestanen en creolen. Ik heb het al eerder gezegd, pak de boot en ga naar india waar ze jou naam wel goed uitspreken! Dat krijg je als je ouder sje op een hindoeschool zetten, je bent volkomen ge-hindoe-brainwashed


  Maak melding

 24. Ik heb het een en ander in overweging genomen en na ampele overwegingen besloten mee te doen aan het diaspora-project van de President om Suriname weer op de rails te krijgen. Mijn project heeft te maken met LVV (landbouw, veeteelt en visserij), industrie en natuurlijk export met voor Suriname veel werkgelegenheid.
  Ik heb wel veel landbouwgrond nodig en ik heb mijn ogen doen vallen op wat oude verlaten plantages. Welk project of projecten het zijn, is momenteel nog geheim. Er zijn teveel kapers op de kust en ik vertik het om op basis van mijn ervaringen mijn plannen gratis weg te geven. Overigens zij vermeld dat ik deze plannen reeds onder het bewind van Bouterse had opgestart, maar door onvoorziene omstandigheden en vervelende ervaringen met Surinamers stop gezet. De kans van slagen is onder Chan nu vele malen groter omdat ik ook van mijn fouten heb geleerd en de bedrijfsplannen totaal heb gewijzigd. Onze neuzen (Chan en ik) zijn in ieder geval naar dezelfde kant gericht en ik heb er alle vertrouwen in. Het uitvoeren van het project hangt natuurlijk af van de grootte van het terrein waarover ik kan beschikken.
  Wordt vervolgt.


  Maak melding

 25. President Santokhi en team zijn bezig zaken goed in kaart te brengen om Suriname een gouden toekomst te bieden.

  De gevonden olie voorraden voor de kust van Suriname zullen Suriname meer dan 200 miljard US – $ opleveren aan inkomsten en dan is dit nog aan de lage kant gesteld.

  Als Chan nu een voorschot van enkele miljarden US $ hierop neemt bij Apache en Total kunnen ze orde op zaken stellen voor de hoge schulden en renten die het land heeft bij buitenlandse banken en om de republiek Suriname en de Surinamers goed op de kaart te zetten.

  In Guyna heeft de oppositie heeft gewonnen, ook bij hertelling van de afgelopen verkiezingen en president David Ranger die verloren heeft wil niet opstappen. Er zijn ook in Guyana grote olievoorraden olie- en gasvelden, maar de politieke situatie is gespannen. Guyana is dus erg onrustig en dit werkt in het voordeel van Suriname naar de USA toe, ook omdat deze in de hoogste staat van paraatheid is om Venezuela in de vallen en maduro af te zetten.

  USA wil rust in haar achtertuin en ziet ook dat China haar invloed in Suriname wil vergroten. Dat zit de USA niet lekker en zal daarom Suriname in haar invloed willen blijven houden en de banden nog strakker willen aanhalen. Suriname kan hier ook winst uit zien te halen. Dit gelet op haar buitenlandse schulden en renten.

  Nederland
  De diaspora, vooral uit Nederland, zal gek zijn om niet in te spelen dat het leven in Suriname in de start blokken staat om het paradijs van Latijns-Amerika, Caribisch gebied te worden en niet in mee te willen gaan. Nederland heeft de afgelopen jaren ook door haar op treden Suriname in de huidige situatie laten komen en nu Bouterse uit het machtscentrum is, kan ze ook haar bijdrage leveren aan de opbouw van het land. De regering onder president Mark Rutte hebben dat al aangegeven en ook koning Willem-Alexander willen de band aanhalen met Suriname als gelijkwaardige partners.

  Surinamers zie wat jullie allemaal te wachten staat. De gevonden olievoorraden van Suriname gaat Suriname vele miljarden opleveren. Dit zal het land en bevolking ten goede komen. Daarom moeten we blij zijn met de democratische rechtsstaat van deze regeringscoalitie onder leiding van Zijne Excellentie President Chandrikaperkash Santokhi de kans en vertrouwen geven.

  De Surinaamse bevolking moet daarom deze regering van president Chan Santohki ondersteunen om hun beleid voor herstel en vooruitgang onder steunen. Heb vertrouwen in deze regeringscoalitie er is licht aan het einde van de tunnel.


  Maak melding

 26. Als hij een volwassen handelsrelatie tussen Suriname en Nederland wil, dan moet hij er eerst voor zorgen dat we een niet nepotistisch benoemingsbeleid in overheids en parastatale bedrijven krijgen in Suriname. Zo niet, dan kan hij het vergeten dat Nederlanders en met name diaspora blaka bakras, happig zullen zijn om zaken met Suriname te willen doen. Die zullen denken: “a betre mi mati mandi, mi boto no boro'”.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.