Importeurs garanderen stabiele prijzen en voldoende basisgoederen

15
Importeurs garanderen stabiele prijzen en voldoende basisgoederen

Tijdens een kennismakingsbezoek van het Platform van Importeurs in Suriname (PLIS) aan minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EOTI) op 23 juli, heeft het Platform de garantie gegeven voor voldoende basisgoederen en stabiele prijzen naar gelang de koers stabiel blijft. “Het importeren van onder andere basisgoederen is wederom opgepakt, dus er is geen schaarste.”

Volgens de PLIS-voorzitter Arun Hindori wil het Platform een bijdrage hierin leveren en kijken wat binnen haar branche praktisch haalbaar is. Zo heeft het gesprekken gevoerd met zowel de Consumentenkring als het ministerie om adviesprijzen te publiceren, om zo te veel fluctuaties te voorkomen. Er zal zeker weer gekeken worden naar de lijst van basisgoederen voor eventuele aanpassingen.

Minister Walden die van oordeel is dat ondernemers binnen de economie rendabel moeten kunnen opereren, zegt zich sterk te maken om deze groep te laten participeren in de besluitvorming. Ze ziet oplossingen vanuit het ondernemerschap als een stuk solidariteit dan ook graag tegemoet. Het is volgens de bewindsvrouw belangrijk dat er voldoende stabiliteit en rust is in de markt. Vanuit het Platform is aandacht gevraagd voor een transparante beleidsvoering en het scheppen van eerlijke concurrentie.

Volgens Hindori bestaat het Platform uit 26 bedrijven, die met elkaar concurreren en er is een daadwerkelijke marktwerking, waaruit de consument kan profiteren. Het bevoordelen van een enkele importeur is niet toe te juichen. De PLIS heeft enkele aandachtspunten naar voren gebracht waar het ministerie van EOT zeker naar zal moeten kijken, te weten: de beschikbaarheid van valuta, de kwestie van vervangingswaarden, een efficiënt inningssysteem, de freetraders en de tussenhandelaren.

Ook het opengaan van slechts 50% van de winkels baart de importeurs zorgen, omdat ze hierdoor hun producten niet kunnen afzetten. Ook zorgt deze situatie ervoor, dat er een concentratie van consumenten ontstaat bij het ander deel van de winkels, dat wel open is. Gelet op de Covid-situatie is dit geen gezonde zaak. Verder voerde de PLIS de kwestie van de pluimveesector aan, waarbij duidelijk is gevraagd om de invoerrechten niet verder te verhogen. Gezien het feit dat kip belangrijk is voor de eiwitvoorziening voor de Surinaamse samenleving.

Het Platform benadrukte dat ze zeker lokale productie ondersteunt en zegt dat importeurs ook lokale producten kunnen distribueren. In dit kader heeft minister Walden de PLIS gevraagd, om haar distributiekanalen aan te boren om meer export van onze producten te creëren. Hierdoor krijgt het land valuta binnen, die de importeurs weer nodig hebben om producten te importeren. Afgesproken is dat volgende week via korte communicatielijnen er informatie-uitwisseling zal plaatsvinden om zo verder te werken aan stabiliteit op het prijzenfront.

15 REACTIES

 1. Als de prijzen van Saba-KOE tiegiefowroe zaad maar stabiel blijft! Maar we hebben alle vertrouwen in dat deze tiengiefowroes het gaan overleven!


  Maak melding

 2. De koers is nog steeds niet omlaag. Dus die verhalen gaat Chan niet waar kunnen maken. Er was geen geld voor salaris en vakantiegeld. Ineens is het er wel. Uit de lucht gevallen??
  De leugens van Chan komen elke dag naar boven. Waarom gaat Brunsie gebruik maken van delen covid team?? Omdat ze niets hebben. Waar is dat boek met plannen van VHP??
  Deze handelaren willen geen invoerrechten betalen en hun spullen duur verkopen. Er moet een rechtstreekse link zijn tussen invoerkosten, ,min van HI en winkelprijs.


  Maak melding

 3. wendy

  24 juli 2020 At 14:25

  De koers is nog steeds niet omlaag. Dus die verhalen gaat Chan niet waar kunnen maken. Er was geen geld voor salaris en vakantiegeld. Ineens is het er wel. Uit de lucht gevallen??
  De leugens van Chan komen elke dag naar boven. Waarom gaat Brunsie gebruik maken van delen covid team?? Omdat ze niets hebben. Waar is dat boek met plannen van VHP??
  Deze handelaren willen geen invoerrechten betalen en hun spullen duur verkopen. Er moet een rechtstreekse link zijn tussen invoerkosten, ,min van HI en winkelprijs.

  ===================================================

  Je bent nog dommer dan ik dacht. Je hebt niet eens de moeite genomen om de plannen van de regering te lezen. De regering gaat eerst de omvang van het probleem inventariseren, daarna de koers stabiliseren. Zaken als belasting inning en verhoging van de productie is een onderdeel van het plan. Pas later worden met de schuldeisers afspraken gemaakt. Schulden zullen gesaneerd en geherfinancierd moeten worden. Je lult teveel over Chan. Waarom hebt je het niet over de veroorzakers van deze ramp. Daar horen we je niet over.


  Maak melding

 4. Arme whendy. de rest van je leven zal je dit moeten blijven schrijven.
  Stil maar hoor, pleister d’r op?

  BTW,
  ik was vandaag in Rotterdam
  Kersen €9,90 per pond.
  Zoals ik al eerder schreef, de soortkers bepaalt de prijs


  Maak melding

 5. 1 voorbeeld, Suriname heeft een melkcentrale toch. De melkcentrale produceert voornamelijk melk, yoghurt en vla toch.
  Maar als je naar de winkel gaat toch, de meeste zuivel producten komen uit het buitenland.

  LVV en de regering moeten die sector meer subsidiëren en stimuleren zodat er meer melk geproduceert kan worden. En ook los van de standaard producten ook focussen op de productie van andere zuivelproducten zoals kaas e.d.

  Dat is maar 1 voorbeeld.

  Import zorgt ervoor dat je een land creërt van ondernemende wederverkopers en distributeurs, NIET voor ondernemende producenten en innovateurs…


  Maak melding

 6. Koos 24 juli 2020 At 15:27
  wendy
  24 juli 2020 At 14:25
  =====
  Wendy, laat deze zwerver lulbihari Stoetia-Sing maar lullen uit zijn nek. De regering kan voorlopig alleen maar lenen bij lokale banken om de overheid draaiende te houden. Productie en belasting zijn op de lange termijn pas te realiseren. Als die pinda- en cassavetelers vandaag zouden planten, dan kan je pas over 6 a 9 maanden oogsten! En dan heb ik het nog niet over exporteren. De buitenlandse markt is geen bananen winkel! Maar dat zal een zwerver die in een kartonnen doos leeft en wiens vrouw in Bijlmermeer Nigerianen ontvangt nooit snappen!


  Maak melding

 7. Wayambo, je bent zo vaak gekantelt door je Nigeriaanse buurman dat je door verliefdheid helemaal verblind bent voor de werkelijkheid. Je kan cassave telen wat je wilt maar de loonkosten en aflossingen op leningen lopen door idioot. Snelste manier om dit op te lossen is dat Suriname haar belastingen gaat hervormen. Gebleken is dat te weinig Surinamers belasting betalen. Daar moet het geld vandaan komen. Dit heeft Koos niet verzonnen maar de experts van het IMF. Dus ga lekker snel die afrikaanse eikel van je buurman kussen.


  Maak melding

 8. —-Pardon 24 juli 2020 At 15:32
  Kunnen we deze importeurs niet exporteren?—-

  Was dat maar zo gemakkelijk…

  Importeurs/distributeurs hebben veels te veel macht in Suriname.
  Mede door deze ondernemers blijft Suriname een importland en zal er altijd een probleem zijn met de wisselkoers en prijzen in de winkels.
  Op papier kan iedereen namelijk zijn eigen koers hanteren zonder daarvoor te worden afgestraft.
  Deze ondernemers zijn ook schuldig aan de vernietiging van het land.

  Suriname kan beter overgaan op de USD aangezien we meer gefocust zijn op die munteenheid.
  auto’s, onroerend goed, bijna alles rekent en betaald men in USD (of in srd tegen een veel hogere koers). Dan is het toch duidelijk dat die hele SRD gewoon voor spek en bonen wordt gebruikt en bijna niemand het wil hebben.


  Maak melding

 9. Koos 24 juli 2020 At 16:44
  Snelste manier om dit op te lossen is dat Suriname haar belastingen gaat hervormen.
  =========
  Je denkt zeker aan het bordeel van je vrouw waar de Nigerianen cash betalen! Dan heb je wel gelijk hoor! Dat is snelste manier om je financiële problemen als zwerver op te lossen, sala Stoetia-Sing!


  Maak melding

 10. Beste Wayambo, ten tijde van regering Bouterse was al geconstateerd dat er groepen Surinamers te weinig belasting betalen.

  Het geld ligt werkeloos op privé rekeningen bij de handelsbanken. Het is onvoorstelbaar dat Surinamers ruim een miljard dollar bij de banken hebben liggen. De regering haalt daartegenover gemiddeld niet eens vijf miljoen Surinaamse dollar (ongeveer een half miljoen euro) aan vermogensbelasting binnen. Het is slecht gesteld met het inningsvermogen.

  Wayambo nu weet je waar de regering het geld vandaan moet halen.


  Maak melding

 11. Whahahah….Door de mmp meervoudige veroordeelde moordenaar is Suriname afgelopen 40 jaren achter gebleven. Het volk wil de duivel niet meer. Niemand had vertrouwen in de criminele paarse bende. Nu Chan president is staan potentiële investeerders al in de rij om te investeren. Chan, onze redder. We can do the job.


  Maak melding

 12. @sabaku: dus de [invloed]rijke hindoestaanse ondernemers hebben het afgelopen jaar bewust de prijzen hooggehouden en de valutakoers gemanipuleerd!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.