woensdag, juni 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieCommotie over dure kersen in Suriname

Commotie over dure kersen in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

In Suriname is de afgelopen dagen enige commotie ontstaan over de prijs van kersen in de supermarkt. Aanleiding hiervoor is een bericht van de bekende Surinaamse supermarkt Choi’s, die op Facebook onderstaande aanbieding zou hebben geplaatst. Daarin werd een kilo kersen aangeboden voor 275 SRD (ruim 20 euro).

Het gaat hierbij om geïmporteerde kersen, niet de eigen Surinaamse kers. Daarbij werd direct een vergelijking werd gemaakt met het buitenland. Een alerte Facebook gebruiker plaatste een foto van de prijs van kersen in Nederland. Daaruit is op te maken dat een kilo kersen ‘slechts’ 2,99 euro kost.

Dit werd uiteraard voer voor discussie op social media. Velen kunnen zich niet voorstellen waarom kersen zo duur moeten zijn en bestempelen het product als een ‘elite product’.

Natuurlijk bleven de grappen niet uit. Zo werd een plaatje van de Surinaamse president Bouterse gedeeld met de tekst “Ik ga die prijs van kersen omlaag brengen!‘ Op een ander plaatje staat schrijfster Cynthia McLeod met de tekst “Hoe duur waren de kersen?

Hieronder de gedeelde beelden:

De posting van Choi’s links en rechts een plaatje uit Nederland.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

33 REACTIES
 1. Niet om Choi’s te verdedigen, MAAR ze hebben tenminste wel een prijs gezet. Kleine winkels die hebben soms nog hogere prijzen voor bepaalde produkten.
  Wie Choi’s nog rijker wil maken die zal de kersen maar kopen zou ik zeggen. Voor overdrijven krijgen ze hier wel de 1ste prijs…


  Maak melding
 2. Je hoeft het niet te kopen, het is voor de mensen die het breed hebben hangen, zij zullen dit kopen. Geheel vrije wil. Er zijn wel belangrijkere dingen om je druk over te maken.🙄


  Maak melding
 3. Kersen heb je in vele soorten en daarmee veel verschillende prijzen.
  Zo heb je de berlat, de merchant, de mierlose de karina enz
  de bloeitijd is verschillend, zo ook de smaak en daarmee de prijs.
  Kersen van €2.99 per kilo waarbij je de helft weg kan gooien? Dus betaal je eigenlijk €5,98 per kilo
  Je kan ook kersen kopen voor €9, per kilo. Of dze nou lekkerder zijn dan die van €5 per kilo is aan de proever. Ik ga vaak met vrouw en kleinkinderen zelf kersen plukken in Moerkapelle. uurtje met de auto vanaf Dordrecht.
  Kersen dat is toch een luxe product? Heeft mevrouw Choi dan valuta kunnen kopen bij de bank? Apart,


  Maak melding
 4. John@@ de zogenaamde kersen expert ik weet niet waarover jij het hebt met je de helft weggooien vanmorgen bij Albert Hein Nederlandse kersen 2,99 de kilo voorverpakt alles was goed niks weggegooid in mijn pauze alles opgegeten en dat waren zeker 33 kersen


  Maak melding
 5. choi verkoopt dus bepaald de prijs
  wie dat wil kopen moet dat zelf bepalen.
  particulieren die zelf prijzen willen bepalen van diverse producten…. belachelijk


  Maak melding
 6. Je mag als verkoper dan wel de prijs bepalen, maar als je overdrijft dan zit je zelf met je handelswaren opgescheept. Pas als ze zien dat men niet koopt dan verlagen ze hun prijs of laatste dagen voor vervaldatum plotseling 50% goedkoper.


  Maak melding
 7. Er zijn kersen en er zijn kersen, de goede koop je in de (Over) Betuwe en Zeeland, en als je de weg weet voor 4 a 5 euro per kg, de meeste aanvoer op de markt en supermarkten komt uit zuid Europese landen, en zijn tot ongeveer de helft goedkoper. De volle smaak word bepaald door de koudere nachten tot bij het vriespunt aan toe in Nederland tijdens de groei. Iets wat je niet hebt in de zuidelijke landen. Dat Choi’s de kersen nu verkoopt voor die exorbitante prijzen moeten ze zelf weten, wat mij betreft stoppen ze ze maar in een plaats waar nooit de zon schijnt, maar ik als kleinzoon van een o.a. kersen boer betaal dat er in ieder geval niet voor,, en gekoeld sturen per luchtpost is ook geen optie, drie dagen na de pluk verliezen ze al smaak ook gekoeld bewaard, jammer


  Maak melding
 8. HongKongFree

  Choi is al rijk genoeg want zijn broer heeft heel veel poedermelk verkocht en zit nu te brommen wel weinig jaartjes maar toch

  En mensen deze soort kersen hebben ze niet in Suriname dus wie het wil betalen, want dan heb je genoeg geld, eet dan deze kersen. De Surinaamse kersen kun je hooguit stoven met veel suiker.
  Let wel NL4SU heeft geen kersen verkocht op geld op te halen voor de minst bedeelden.


  Maak melding
 9. @Hans
  “drie dagen na de pluk verliezen ze al smaak ook gekoeld bewaard, jammer”

  Daarom is vers beter, voor 275 srd kan je 2 tot 3 rijstzakken vol vers Surinaams fruit kopen. Vers, lekker en vol vitamines.


  Maak melding
 10. Choi mag volgens de wet de prijs niet absurd hoog vaststellen.
  Zijn inkoop is zeker zelfs lager dan de 3 euro per kg daarbij mag Chois een maximale winst maken afgestemd op de kostprijs. Hoe springt zijn prijs dan jaar 20euro?
  Hierop moet HI gaan letten.
  Zo besteelt men het volk.
  Choi en andere importeurs bestelen het volk al een poosje.
  Ook olijfolie wordt voor 2 a 3 euro per liter ingekocht en wordt hier weer voor 7 a 8 euro verkocht


  Maak melding
 11. @ Bigi Sma
  “Choi is al rijk genoeg want zijn broer heeft heel veel poedermelk verkocht en zit nu te brommen wel weinig jaartjes maar toch”

  Het verhaal is mij bekend. Ze gaan ook een filiaal openen te Lelydorp…


  Maak melding
 12. @Daniel.
  Brazilië produceert ook olijfolie en bijna alle andere produkten die we uit Europa importeren.
  Die Braziliaanse produkten zijn vaak een stuk goedkoper en de kwaliteit is echt niet minder.


  Maak melding
 13. Hongkong free, voor minder dan 275 SRD ben ik al klaar, mijn zwager staat met groente en fruit op de markt en ik vind Dragonfruit of een pompelmoes ook lekker, maar net als de Surinamer soms terecht verlangd naar vers fruit of groente uit Suriname vind ik die betuwse kers toch even lekkerder. Maar niet voor elke prijs, ga volgend jaar wel met vakantie naar Nederland, als de omstandigheden het toelaten, en anders maar niet, haal wel een papaya uit de boom achter het huis


  Maak melding
 14. Als Surinamers slim zijn dan planten ze de zaden en ontstaan deze kersenbomen met kersen, wellicht iets anders van smaak en kleur ook in Suriname.

  Men kan zaden of pitten van deze kersenbomen in Nederland kopen en in Suriname massaal gaan planten. Waarom moeilijk doen, als het eenvoudig kan.

  Denk economisch, denk productie en wellicht zelf gaan exporteren naar het Caribischgebied.

  Wat in Suriname kan groeien, waarom gaat men het importeren?

  Sari Torie


  Maak melding
 15. @Hongkong goed idee ja .
  Ook andere producten kunnen uit Brazilie komen.
  Maar de groothandelaren moeten geen 300procent winst willen maken.
  Dat is een probleem.


  Maak melding
 16. Passant

  Sneller en zeker van de soort en kleur een geoculeerde kersenbomen aanschaffen dan heb je zeker weten sneller je investering terug.
  Zo een kersenboom kost nog geen 30 euro


  Maak melding
 17. @Hans Wie weet plant meneer Choi wel Nederlandse kersen in (koel) kassen in Suriname.(grapje). Er zijn snobs die willen kunnen zeggen: heb ik voor SRD275 bij Choi gekocht. En als ze een schrik reactie krijgen, zeggen: ‘Maar dat ís de prijs en t is lekker.’ Choi heeft ze gewoon mooi mooi beet.


  Maak melding
 18. Wat een land in al die jaren hadden er al wat van deze kersenbomen in Suriname kunnen groeien. Vroeger maakte Challie daar op spanhoek bij tijd en wijle bekend als er weer peren, appels en druiven waren binnengekomen. Later werden de appels onder het begrip IJsappel door straatventers verkocht. Je was gelukkig met een smal stukje tijdens het aansnijden/verdelen met het hele gezin. Deze prijs van Choi zouden ze voor de onafhankelijkheid niet durven vragen met goed fatsoen toen de SF 3x meer waard was dan de NF
  Choi e pree ong snesi


  Maak melding
 19. Surinamers moeten hun eigen dingen gaan waarderen. Handelaren mogen winst maken maar dit soort Grote winsten is belachlijk. Is er wel control? Of wordt onze controle systeem onder de tafel betaald. No Mang, meki choice kba. Je bent AL rijk, waarom surinamers zo oplichten.


  Maak melding
 20. @ Johan
  en je vond ze lekker? Ja noh, dat komt omdat je geen andere hebt gegeten. Dit waren de goedkoopste en minst smaakvolle.
  Op de veiling noemen we dit klasse C 2
  Voor klasse A betaal je meer#
  En voor klasse A uit Nederland bijvoorbeeld de Kordia, een heerlijke kers betaal je nog meer.


  Maak melding
 21. je komt 27.000.000.000.ssrd tekort en je maakt je druk om 1 kilo kersen dit laat zien in welke staat suriname verkeerd , de armen worden armer en de rijken worden rijker, dat is het bechte probleem


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES