zondag, juni 23, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijNTR start NPO themadag tegen racisme met documentaire 'Wij slaven van Suriname'

NTR start NPO themadag tegen racisme met documentaire ‘Wij slaven van Suriname’

-

Does Travel - naar Suriname

De Nederlandse Publieke Omroep staat vandaag, zondag 12 juli, op tegen racisme via televisie, radio, online en on demand. Tijdens de gezamenlijke themadag ‘Nederland tegen racisme’ besteden NPO en de omroepen in tal van programma’s op verschillende manieren volop aandacht aan racisme en andere vormen van uitsluiting.

De NTR start de NPO themadag met de documentaire Wij slaven van Suriname: Anton de kom om 10:00 uur op NPO 1. De film uit 1999 van Frank Zichem gaat over het gelijknamige boek van Anton de Kom uit 1934 over het Nederlandse kolonialisme in Suriname.

NPO 1 heeft zondag in de dagprogrammering al volop aandacht voor racisme. Zondagavond wordt in De Stelling van Nederland, om 20.25 uur op NPO 1, onder leiding van Jort Kelder gedebatteerd aan de hand van de stelling: ‘Het huidige racismedebat drijft Nederland uit elkaar’. Daarna presenteert Dwight van van de Vijver een speciale uitzending van Ook Hier. Ook is er aandacht voor racisme tijdens een extra editie van Op1 om 22.05 uur, waar premier Mark Rutte te gast is bij de presentatoren Fidan Ekiz en Jeroen Pauw. Aansluitend start een nieuwe serie van Andere Tijden Sport met de aflevering ‘Van Mijnals tot Memphis en hoe Oranje kleur kreeg’.

NPO 2 zendt zondag twee kerkdiensten uit die racisme als thema hebben en besteedt aandacht aan racisme in de documentairereeks Why we hate, De Kennis van Nu en een marathon-uitzending van Andere Tijden (zaterdag). Voor de jongere kijkers is er op NPO Zapp onder meer een extra uitzending van het NOS Jeugdjournaal over racisme. Op NPO 3 staat de avond en nacht in het teken van programma’s rond racisme en discriminatie.

De radiozenders van NPO staan ieder op hun eigen manier stil bij dit onderwerp middels thema-uitzendingen, vragen van luisteraars en toepasselijke muziek. NPO 3FM, NPO FunX en ook NPO 3 bundelen op hun websites content rondom racisme onder de noemer ‘genoeg is genoeg’.

Ook de startpagina van NPO Start staat in het teken van de themadag Nederland tegen racisme. Na afloop blijft npo.nl/racisme de bestemming waar alles rond dit thema blijvend terug te vinden en te kijken is en waar het vervolg van de themadag een vaste plek krijgt.

Hier meer over de programmering.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

17 REACTIES
 1. Meer en meer ben ik ervan overtuigd dat in de regeerperiode van Bouta, wij als Surinamers met onze verschillende bevolkingsgroepen, niet naast elkaar, maar tegenover elkaar zijn komen te staan. Dit is zo jammer, want als je de gedachten goed van Anton de Kom hebt kunnen volgen, is dat wij samen sterk moeten zijn, is er nu niet veel meer van over.😏 Ons volkslied is vandaag de dag niets meer waard, als we ons er niet naar kunnen gedragen..


  Maak melding
 2. De marathon uitzending v gisternacht was verrassend interessant.
  Thema racisme/discriminatie.
  Van gediscrimineerde marrons (Ganzee) door stadscreolen, verboden huwelijken tss Hindu en blank, Joodse Duitsers en vreemdelingen politie, Japan en Indo’s, vlucht v suri’s voor de onafhankelijkheid, black American soldiers die de graven in Ned, voor collega’s moesten delven. Segregatie in de US en het ontstaan v zwarte scholen. Stukje geschiedenis v Nederland in beeld, verteld door overleveraars.

  Ben benieuwd wat die man met een “R”, te vertellen heeft.
  Iets in de trant van; zeer slecht voor de AEX. LOL.


  Maak melding
 3. Als witte Nederlander vind ik het belangrijk dat er serieus aandacht aan racisme wordt geschonken.

  Want het bestaat er wel. Mijn vrouw is Surinaams en onze getinte kinderen worden van tijd tot tijd ook met racisme geconfronteerd.

  Wat ik ze altijd heb meegegeven is dat ze in geen enkel opzicht minder zijn dan wie dan ook .

  Met een positieve instelling en zorgdragen dat je je plek opeist in de maatschappij door vooral te studeren en je zelf te ontwikkelen , kan niemand jou wijsmaken dat hij of zij boven jou staat.

  Racisme is verachtelijk en moet absoluut niet getolereerd worden van wie dan ook.


  Maak melding
 4. Ook binnen de witte mens bestaat racisme en dat moet men niet uit het oogpunt verliezen.
  Accent, vrouw, man, beroep, boer, arbeider, stadsmens, platteland mens, lang, kort, kleurhaar/rood,

  Blanken werden ook in de voor de middeleeuwen, in de middeleeuwen tot de verlichting of democratie ervoor als lijfeigenen, horigen behandeld door grondeigenaren, de kerk enz. Er waren ook vreselijke straffen als onthoofden, en vreselijke straffen. De koning/keizer, adel, geestelijken bepaalden. Het gewone volk was een speelbal en deze groepen konden doen en laten wat ze wilden met het gewone volk. Zie maar het Romeinse Rijk, Geschiedenis van Frankrijk voor de Franse revolutie, Engelse geschiedenis, Spaanse geschiedenis, Rusische geschiedenis, enz. Idem van India, China, indonesie,

  Men moet daarom niet doen als blanken lief geweest zijn voor hun eigen soort, want dat is niet zo. Ook in Europa was er geen sprake van mensenrechten, democratie, in die periode van de standen maatschappij. Koning/keizer, geestelijken en de adel. Pas met de FRanse revolutie en bestorming kwam er verandering in Frankrijk en de rest van Europa. In communistisch Rusland hadden mensen ook nauwelijks mensenrechten of hun eigen mening, enz.

  Dus zie ook dat soort zaken en niet denken, blanken tegen over andere soorten. Binnen alle soorten is dat gedonder van niet op de juiste manier mensenrechten of democratische regels van toepassing. Kijk naar China, India, Rusland, Afika. Overal telt het recht van de sterksten/de rijken. Of je nu un USA, Rusland, Brazilie, Indonesie, Australie, Suriname enz bent. The have not, armen, ouden, zijn altijd de verliezers.

  Dus geen enkele blanke moeten doen alsof zwarten alleen de pineut zijn en zijn niet.

  De sterksten bepalen, ook in democratische rechtsstaten en Trias Politica , mensenrechten enz.


  Maak melding
 5. Pas na de Tweede wereldoorlog kwam de VN tot afspraken dat er meer rechten voor mensen zouden komen en oorlog en vrede besproken werd.

  Zie de europese geschiedenis, de vele oorlogen in Europa die landen met elkaar hadden. Lief waren ze niet voor elkaar, vrouwen en kinderen die de militairen tegen kwamen. Zeeslagen, veldslagen, enz.


  Maak melding
 6. Nederlanders debatteren alleen en doen er verder niks mee in de praktijk.
  Debatteer minder en benoem een aantal niet-blanke capabele personen in hoge posities. Dat geeft meer vertrouwen.
  Kijk naar de VS. Huidige of ex-CEO’s van Microsoft, Boeing, Pepsi Cola, Apple bijv. allemaal van Indiase afkomst. En an nog meer Amerikaanse bedrijven. Ook in de Amerikaanse Ministerie van Justitie enkele top officieren va Indiase afkomst. We kennen nog Preet Bharara toch (die overigens anti-India was)?
  Dus Nederland, praat minder, debatteer minder en volg meer het Amerikaanse voorbeeld.
  Of komt het omdat in Nederland 90% van de bedrijven familiebedrijven zijn? Dan hoef je inderdaad niks te verwachten en blijft alles bij het oude (VOC-mentaliteit).


  Maak melding
 7. Ma as rasismus die mense leide, dang warom die blanke mense hebbe meer fertrauwe in die roobot?
  Ooferal ik sie roobots ov maasjienes die beeter werke dang mense. Se worde nie siek, se kunne heel dag en nagt werke, je kunt plenne waneer se kreige beurt en je kang se opgreede waneer wil jei.
  Dang die mense segge ijgelik dat die roobot is beeter dang die mens. Die meeste roobot en etaalaasje pop is blank. Selvs in swarte lande. Alleen sjors fan sjimmie is nog swart. Mense ik weet nie meer. Wie was swart? Sjors ov Sjimmie?


  Maak melding
 8. HongKongFree 12 juli 2020 At 14:59
  Racisme gaat nooit verdwijnen. Tenzij je bij iedereen de ogen uitsteekt…

  Dus je wilt alle blanken blind maken?


  Maak melding
 9. Ik moet nog zien dat de NPO/NTR een campagne start om journalisten/presentatoren van diverse bevolkingsgroepen aan te trekken of het journaille onder hen te stimuleren. Laat ze maar zelf het voorbeeld geven.
  De gebruikelijke policy van de NPO is: een Turk, een Marokkaan, een zwarte, voor de rest blanken, het liefst uit de linkse hoek. Meer zit er niet bij.


  Maak melding
 10. Julie zijn slaven ,wees niet verbaast. Jullie knielen voor paars,stukje brood klagen honger en pienaren.Whahaha domme generatie sinds de coup ,zuig bouta en wees tevreden.Sukkels en maar klagen ,bouw iets op.Ik ga verder,jullie te lui en te dom.Ongelooflijk wat een lage iq jullie hebben om vanaf 1980 aan bouta pik te zuipen.En nu?Zelfs Ethiopië heeft meer reserves en behandeld zijn bevolking beter.Nekschot….


  Maak melding
 11. “Moppie 12 juli 2020 At 16:34
  HongKongFree 12 juli 2020 At 14:59
  Racisme gaat nooit verdwijnen. Tenzij je bij iedereen de ogen uitsteekt…

  Dus je wilt alle blanken blind maken?”

  Denk je dat alleen blanken racistisch zijn?
  Want er zijn namelijk ook vele niet-blanke racisten in de wereld…


  Maak melding
 12. Passant 12 juli 2020 At 14:23
  ————-

  Even voor de goede orde:
  De Suri-slavernij heeft in principe niks met racisme te maken. Misschien wat versterkt, maar niet een oorzaak ….

  Dit moeten jullie s goed onthouden, jongens.


  Maak melding
 13. Racisme bestrijden kan door educatie, voorlichting en aanmoediging.

  Organisaties als Radio FUN X zijn koplopers als het gaat om aanmoediging van multicultureel (muzikaal) talent. En kijk eens hoe multiculturele talenten via hun positieve bekendheid krijgen die zij anders via de “normale” media niet zouden krijgen.

  Er zouden veel meer van dit soort initiatieven opgericht moeten worden. Onafhankelijk van de mening en goedkeuring van de standaard beleidsmakers.

  Elk cultuur heeft talent en er zijn meer culturen dan de Europese en de Afrikaanse.

  Alle mensen zijn mooi. Krakti !


  Maak melding
 14. De Ashanti’s waren al racisten.Ze verkochten andere zwarte mensen voor een appel en ei [een fles brandewijn en een ijzeren bijl] aan de blanken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES