Kritiek van groepje Hindoestanen op NPO programma over Suriname is niet terecht

62
Kritiek van groepje Hindoestanen op NPO programma over Suriname is niet terecht

Afgelopen week is er tijdens het NPO TV programma ‘Suriname voor Nederland’ bijna 1,5 miljoen euro opgehaald, om het coronavirus in Suriname te bestrijden. De reacties op dit voortreffelijk resultaat zijn lovend. Er is echter ook kritiek; een groepje Nederlandse Hindoestanen is furieus en vindt dat er een eenzijdig beeld van Suriname werd gecreëerd. Ze vinden dat met name Hindoestanen niet in beeld waren. Maar klopt deze kritiek wel?

Natuurlijk hadden de getoonde beelden van Suriname een beetje diverser kunnen zijn. Maar op basis van andere beelden die ook hierboven te zien zijn, kan ook weer gesteld worden dat juist Hindoestanen een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan het TV programma.

Aan het woord zagen we namelijk ‘key figures’: de Surinaamse arts Navin Ramdhani die het hoofd is van het team dat de corona aanpak in Suriname coördineert. Ook zijn collega, cardio-anaesthesioloog Rosita Bihariesingh-Sanchit kwam ruim aan het woord met een emotioneel betoog.

Daarnaast was Tanja Jadnansing, voorzitter van het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Amsterdam Zuidoost in beeld met een testimonial. Het dankwoord was voor de toekomstige president van Suriname Chan Santokhi. Niet in beeld, maar wel een paar keer genoemd in het programma en heel belangrijk, is de accountant die ervoor zal zorgen dat het geld op de juiste plek terecht komt: Lakhisaran. Let wel allen van Hindoestaans-Surinaamse afkomst en met belangrijke functies.

Presentator en initiatiefnemer Jörgen Raymann, die zelf een gemixte Surinaamse afkomst en een vrouw met Hindoestaanse roots heeft, is geschrokken van de commotie. Het doel van het het programma was om geld op te halen om het gevreesde virus in Suriname te bestrijden. Daarbij moet afkomst niet uitmaken, want we zijn allen Surinamers. De kritiek van het groepje Hindoestanen is juist een klap in het gezicht van Navin, Rosita, Tanja en Chan aldus Jörgen tegen Waterkant.Net.

De kritiek van het groepje Nederlandse Hindoestanen is dus niet terecht als wordt gekeken naar de feiten. Dat de NPO ‘lak heeft aan Hindoestanen’ zoals de maker van onderstaand filmpje beweerd, wordt door sommigen dan ook afgedaan als complete onzin. Het is ook nog een domme uitspraak omdat de NPO niets met de inhoud te maken heeft. Oordeel zelf maar:


62 REACTIES

 1. IJDELE HOOP.
  Eenheid is een momentopname en bestaat alleen wanneer mensen het zelfde
  doel nastreven. Zelfs binnen een gezin is het onmogelijk om de eenheid
  te bewaren. Wie zich gepasseerd voelt kan nog altijd zijn bijdrage GEVEN.
  SIMPEL!


  Maak melding

 2. Wat een gezeik en gezeur weer !!! Het is nooit goed. Zelf als het om een inzamelingsactie gaat voor een goed doel weten sommige Surinamers weer de etnische kaart tevoorschijn te toveren ten opzichte van elkaar. Wat een zielig zootje bij elkaar.


  Maak melding

 3. Laten we gaan demonstreren. We zijn het nergens meer mee eens. de tevredenheid is weg.
  Als er een serie gemaakt wordt over Nederland, worden ook niet de syriers de marokkanen,de Amerikanen de Duitsers die hier wonen de Belgen de Engelsen enz . inbeeld gebracht of gehoord. Nee wij zijn allemaal Nederlander.
  Zo ook in SU.


  Maak melding

 4. Gabbar Singh 2.0 12 juli 2020 At 16:12
  Onzin sommige mensen vinden zich zelf te belangrijk.

  Inderdaad. Dan zorg je ervoor dat de actie uit jouw hoek komt, maar je vraagt wel geld aan anderen buiten jouw hoek.


  Maak melding

 5. Freddyyy 12 juli 2020 At 15:59
  Wat een gezeik en gezeur weer !!! Het is nooit goed. Zelf als het om een inzamelingsactie gaat voor een goed doel weten sommige Surinamers weer de etnische kaart tevoorschijn te toveren ten opzichte van elkaar. Wat een zielig zootje bij elkaar.

  De gulle gever mag toch ook weten aan wat voor land ze geeft? Wat voor mensen er in dat land wonen? Waarom er een tekort aan middelen is in dat land?


  Maak melding

 6. Wat een gelul hier. Dit zal nooit op houden. Rassen discriminatie. Inderdaad zag ik hindoestaanse artsen die geintervieuwd werden. Wat een gelul. Wie namen het initiaief. Jurgen en Himberto. Bovendien kwam Chan Santokhi persoonlijk op het laatst in beeld netjes bedanken. Diegene die zo ontevreden zijn, hebben jullie wel vanaf begin tot eind gekeken.? Houden jullie nou eens op met dit gelul man. 1 vuist moeten wij maken naar een betere Suriname.


  Maak melding

 7. De afgelopen tien jaar bouterse heeft nogal wat voor verdeeldheid gezorgd in de samenleving van Su. Ook op dit vlak valt nog veel werk te verzetten. Gelukkig is het een iniminie groepje dat nu klaagt. Het waait wel over. Men dient van een mug geen olifant te maken.

  Het belangrijkste is, is dat er tot nu toe een mooi bedrag binnengekomen is, wat Su heel goed kan gebruiken.


  Maak melding

 8. Wat was het doel?

  Het doel was geld inzamelen in Nederland om medische apparatuur, enz te kopen in Nederland om Covid -19 in Suriname door medici, verpleegsters, enz meer dan goed in de hospitalen en het oerwoud in Suriname te verrichten.

  Zie wat het doel was van de actie op tv.

  Het team geleid door Umberto Tan en Jörgen Raymann hebben hun best gedaan om die bekende SuriNeds en Suri’s in Nederland en Suriname er bij te betrekken om dit mogelijk te maken. Voor zij die de etnische kaart erbij willen halen, die hebben echt een heel groot probleem. Zorgen jullie of die bekende SuriNeds er voor om niet achter over te blijven leunen, maar meldt je aan als er weer iets van SuriNeds op TV is.

  Raar dat mensen letten etniciteit en het doel aan hun voorbij laten gaan.

  Nogmaals deze SuriNeds die de kaart van etnische minderheden van Suriname spelen zijn echt zielig dat ze daarmee bezig zijn, terwijl het om geld inzamelen gaat voor Covid – 19 in Suriname. Het is te hopen dat ze hun financiële bijdrage hebben geleverd, want als dat niet het geval is, moeten ze zich diep schamen en hebben geen enkele recht van spreken. Op zouten.


  Maak melding

 9. @Pakiratigri: Door deze constatering wordt het duidelijk dat de weg naar assimilatie en verbroedering en eensgezindheid tussen Surinamers nog oneindig ver is.

  Wat? Assimilatie? Ben je besodemieterd? Ga jij je maar mengen met de Chinezen of anderen. Ik ben een Hindoestaan, ben daar trots op en blijf een Hindoestaan!


  Maak melding

 10. De kritiek is meer dan terecht. Als je ook andere nationaliteiten had toegelaten had je ook een beter resultaat gehad qua giften.
  En wat ook klopt, als je niks weet van Su, en je ziet dit, dan denk je dat je zit te kijken naar beelden van Uganda. Het beeld klopt gewoon niet!
  En nou weet ik dat djoekas/creolen de Hindoestanen niet echt mogen maar dat je ze expliciet uitsluit bevestigd dat beeld zeer zeker.
  Een goed initiatief, het doel was ook goed, maar Su is geen su zonder chinwa, hindoestani, malai, ingie.
  Lang leve de VHP, en alle onheil op mpp Bouta en consorten!!!! Moge ze rotten in de hel!


  Maak melding

 11. @Passant: Nogmaals deze SuriNeds die de kaart van etnische minderheden van Suriname spelen zijn echt zielig dat ze daarmee bezig zijn, terwijl het om geld inzamelen gaat voor Covid – 19 in Suriname. Het is te hopen dat ze hun financiële bijdrage hebben geleverd, want als dat niet het geval is, moeten ze zich diep schamen en hebben geen enkele recht van spreken. Op zouten.@

  Dus jij denkt dat een zwarte geen etnische groep is?
  Dus jij denkt dat alleen iemand die een financiële bijdrage heeft geleverd, recht van spreken heeft?
  Dus jij wilt al die zwarten die niks hebben bijgedragen laten opzouten?

  Heb je toevallig een psycholoog of psychiater in je familie? Je kunt een keertje langs gaan.
  Het is heel netjes dat als je geld vraagt voor een land, dat je het diverse gezicht van dat land laat zien, in dit geval d.m.v. de presentatoren. Tenzij je het beeld wilt schetsen dat er alleen maar een etnische groep woont in dat land.
  De NPO is in deze ook tekort geschoten. Gebrek aan kennis/interesse bij de NPO!!
  Dus terechte kritiek.


  Maak melding

 12. Tookie, terechte opmerking, het was Nederlandse vrienden van mij ook opgevallen dat de vertegenwoordigers van de andere bevolkingsgroepen niet of weinig in beeld zijn geweest, dat programma had zo net zo goed creolen voor Suriname kunnen heten, en of je daar 100% mee scoort is maar helemaal de vraag


  Maak melding

 13. We weten de mening van die groep ook wel als het gaat om Ronnie als VP van Suriname.

  Het grappige is dat vele Surinaamse Hindoestanen en de Nederlandse Hindoestanen ook niet altijd door 1 deur kunnen. De Surinamers blijven ze als “lastige” Nederlanders zien, zelfs al is het familie. Kijk maar naar TBN prime alert dan zie je het vanzelf.

  Met een Santokhi als toekomstige president en Brunswijk als toekomstige VP zou je toch denken dat men zich anders zou opstellen. Wat wil je nog meer, een Hindoestaan bekleed straks het hoogste ambt van het land. Democratisch verkozen nog erbij.


  Maak melding

 14. Het zou eigenlijk grappig moeten zijn, het is in werkelijkheid diep triest….
  Naar de buitenwereld toe doen alsof Suriname het toonbeeld van verdraagzaamheid is tussen de verschillende bevolkingsgroepen (die zich schijnbaar het liefst ‘rassen’ noemen), terwijl er bij het minste en geringste al over en weer wordt gediscrimineerd, en voelt men zich achtergesteld omdat er toevallig minder van hun ‘rasgenoten’ in een programma vertegenwoordigd waren….. En als het om een ander ‘ras’ ging, hadden we vast ook dezelfde flauwekul gehad.

  Dus voortaan niet meer pronken met foto’s van een moskee naast een synagoge….Dat geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid. Als men de werkelijkheid wil ervaren, hoeft men slechts de commentaren op dit forum te lezen!!


  Maak melding

 15. Feti om suri te helpen!

  Jongens, jongens focus, de mensen die hulp nodig hebben boeit het echt niet waar de hulp vandaan komt. Relax.

  Iedereen krijgt zijn ‘moment of fame’ indien gewenst.

  Jeetje man, je weet dat de trollen zwaar bezig zijn om verdeeldheid te zaaien.
  Trap er niet in.
  Alleen wkn is betrouwbaar, LOL.
  Vertrouw erop dat het goed komt!


  Maak melding

 16. Wat ben ik blij dat de meerderheid van de Surinaamse Hindoestanen zich niet zo dom en achterlijk opstellen als de Nederlandse hindoestanen, ze doen net bakra’s. Daarom dat Surinaamse Hindoestanen ze vaak ook niet kunnen uitstaan.
  Santokhi heeft de stem van het SURINAAMSE volk. Een SURINAMER van en voor SURINAME.
  God zij dank daarvoor en God zij met ONS SURINAME.


  Maak melding

 17. Ik kon het opheft niet geloven omdat ik het een mooie uitzending vond en heb vandaag mijn familieleden opgebeld die er ook naar hebben gekeken en iedereen vond het een prachtige uitzending.
  Wij moeten ons daarom niet druk over maken. Het gaat om een kleine groep gefrustreerde Hindostanen.


  Maak melding

 18. Ik schrik van de uitlatingen en ik schrik ook van: die hindoestanen bouwen een hek om hun perceel / huis om andere bevolkingsgroepen buiten te houden. Ik dacht namelijk dat je dat deed om criminelen buiten te houden.


  Maak melding

 19. LASTIG TORIE.

  ADVIES; VOORTAAN ALLE BEVOLKINGSGROEPEN AAN TAFEL BRENGEN ALSOOK JUISTE GOEDE BEELDEN VAN SURINAME OP TV WIJZEN. GEEN GETTO PLEKKEN ALLEEN.
  SURINAME BESTAAT UIT:
  HINDOESTANEN
  JAVANEN
  CHINEZEN
  CREOLEN
  MARRONS
  INDIANEN
  BRAZILIANEN
  EUROPEANEN/EX PLANTAGEHOUDERS

  LAAT OOK ZIEN:
  NICKERIE
  CORONIE
  SARAMACCA
  PARAMARIBO
  SIPALIWINI
  BROKOPONDO
  COMMEWIJNE
  MAROWIJNE.

  ANDERS LICHT JE DE DONATEURS OP.

  MAAR HET WAS EEN PRACHTIG INITIATIEF. 100%

  ONS LAND IS BLIJ MET JULLIE STEUN EN HULP.

  AAN DE LULLENDE HINDOESTANEN IN HOLLAND: ORGANISEER OOK IETS LATEN WE KIJKEN. NO LUL LUL BAKA BAKA WAN LO KA LAGIE LAGIE FASIE.


  Maak melding

 20. Niet ontoevallig worden de meeste ontkenningen toch door de creolen gemaakt, en ik was toch echt in de veronderstelling dat de actie niet de creool 4 suriname heette en maar nederland 4 suriname, laat dat dan ook zien.


  Maak melding

 21. ” …
  Natuurlijk hadden de getoonde beelden van Suriname een beetje diverser kunnen zijn. 
  … ”

  ” …
  De kritiek van het groepje Nederlandse Hindoestanen is dus niet terecht als wordt gekeken naar de feiten. 
  … ”

  De schrijver / schrijfster van dit artikel spreekt zich zelf al tegen.

  Zoals ik al zei dat vele Surinamers niet tegen kritiek kunnen blijkt maar weer uit dit artikel.
  Verder lijkt het erop dat de schrijver / schrijfster Hindoestanen als klagers wilt neerzetten.

  In het filmpje zei iemand dat Hindoestanen zich eigenlijk zouden moeten verenigen om de groep beter zichtbaar te maken. Dit zou tijd worden. Het probleem bij Hindoestanen echter is dat zij elkaar niet gunnen. Vele Hindoestanen verloochenen hun eigen cultuur.

  Chinezen en Javanen hoor je niet klagen. Nee, nog niet. Zij houden zich nog bezig met zichzelf. En van Aziaten weten we dat zij bescheiden culturen zijn. De Nederlandse Hindoestanen zijn inmiddels verder ontwikkeld en mondiger geworden.

  Het aantal andere Surinamers icm de hoeveelheid tijd dat ze zichtbaar waren tijdens de benefit programma is minimaal. Het is vrijwel hetzelfde als “we MOETEN iets met diversiteit”.

  Kritiek van de Hindoestanen is terecht en het goede van hun is dat ze het gelijk ook opnemen voor de andere Surinaamse culturen die ook niet of zeer minimaal aan bod zijn gekomen.

  Nogmaals in plaats van te verdedigen zouden de programmamakers het geleverde kritiek als toegevoegde waarde kunnen beschouwen en een volgende presentatie over Suriname een evenredige inhoud kunnen geven.

  Kritiek hoort bij ontwikkeling, verbetering en vooruitgang !

  Succes Surinamers ! Krakti !


  Maak melding

 22. Verschrikkelijk!!
  Dan geef je toch niet.
  Altijd maar dat gezeur. Het had gevarieerder gekund maar, het corona virus treft iedereen.
  Ik hoop niet voor deze lulmeiers, dat hun aan het virus komen te overlijden.
  Sari tori.


  Maak melding

 23. Dre

  Je moet niet letterlijk lezen en of beluisteren want anders behoor je tot de simpele denkers.
  Wat er wordt bedoeld is dat de “rijken” (wat is rijk te noemen?) dievenijzer nodig hebben voor de criminelen waarvan de meesten te vinden zijn tussen de arme bevolking want de “rijken” behoeven niet te stelen en te roven.

  Dre dat moet je toch snappen! Als jij Dre dit vertaald naar de weergave van de bewoners van de gevangenissen in Suriname dan zie je dat de inbrekersgilde voor het merendeel bestaat uit een bepaalde bevolkingsgroep. Dat is dus de waarheid zoals
  De meesten die gramaxzone innemen van een zekere bevolkingsgroep zijn. Dit is waarheid en geen leugen


  Maak melding

 24. Hiermee komt de verdeeldheid onder de Surinamers weer tot uiting. Kunnen jullie niet een keer stoppen met dat etnisch gelul, stelletje zeikerds. Het geld is voor iedereen in Suriname en daar wordt geen onderscheid in gemaakt. Ik heb verschillende Hindoestaanse mensen aan her woord gezien. Wat willen de zeikerds er nog aan toevoegen? Bouw het land samen op en verder bek houden. Altijd zeiken de creolen over de Hindoestanen en de Hindoestanen over de creolen. En Tookie, creolen houden niet van Hindoestanen? Heb je naar jezelf geluisterd, of ben je daar te dom voor. Natuurlijk zullen er een paar van beide soorten zijn die mekaar niet kunnen luchten (dombo’s zijn dat), maar volgens mij kunnen de meesten het goed met elkaar vinden. Ik hou van mijn Hindoestaanse medemens hoor en vind het jammer dat het land kapot gemaakt wordt door die onderlinge onverdraagzaamheid.


  Maak melding

 25. Feit is wel dat de meeste “witte” Nederlanders denken dat er in Suriname alleen maar mensen van Afrikaanse afkomst leven omdat die aldoor maar in beeld zijn als het over Suriname gaat!!


  Maak melding

 26. Door de groep klein te noemen laat je zien dat je niet terzake bent.
  In geef de zgn.kleine groep groot gelijk.
  Wil wel vreedzaam samenleven maar geen dominantie..helder


  Maak melding

 27. Ik heb een van die racisten op Mart gehoord. Een zielige mislukkeling. Ze zijn niet eens meer in staat in te zien dat het om Suriname gaat en niet de etnische samenstelling van Suriname. Maar dat komt door de voeding die ze al die jaren vanuit o.o. de VHP hebben gehad.


  Maak melding

 28. Het zal goed zijn als de diverse Surinamers zich gaan verenigen en samen een netwerk bouwen.
  Misschien zou een overkoepelende organisatie opgericht kunnen worden waarbij de diverse verenigingen, stichtingen of vertegenwoordigers, etc zich kunnen aanmelden.
  Aangezien de Hindoestanen zo te zien de voortouw nemen, zou het voor hun een goede uitdaging zijn.

  Ik heb al eerder gezegd dat de Nederlandse media en marketing maar 2 kleuren kent nml Europees wit en Afrikaans zwart (omdat ze iets moeten met diversiteit).
  De top / beleidsmakers van de Nederlandse televisie is wit net zoals die van de sportwereld. Dus andere culturen hoeven niet te rekenen op gelijk kansen.

  Initiatiefnemers moeten nu verder kijken, er zijn tegenwoordig veel meer mogelijkheden. Programmamakers kunnen hun filmopname of andere creatie op het internet plaatsen of andere televisie kanalen. Het hoeft niet perse via NPO of RTL. Er zijn zat andere media kanalen.

  En inderdaad beste Surinaamse / Nederlandse Hindoestanen gaan jullie meer nationaal organiseren, laat veel meer van jullie horen en laat veel meer van jullie zien. Door bescheidenheid en “inburgering” worden jullie niet onderkend.
  Aandachttrekkers krijgen aandacht !

  Wij willen een betere samenleving. Krakti !


  Maak melding

 29. De corona pandemie is nu in de wereld en wij hopen dat het ook eens weg zal gaan netals de spaanse griep 100 jaar geleden.
  Door de eeuwen heen heeft de wereld te maken met een ander ziekte en dat is RASSEN DISCRIMINATIE.
  Dit ziekte gaat nooit meer weg, want we maken ons er altijd schuldig aan.
  In dit geval heeft een groepje Hindoestanen, hun misnoegen geuit.
  En direkt komen er alle soorten racistische opmerkingen uit tegen alle Hindoestanen.
  Waarom gaan we zo met elkaar om.
  Suriname is een land met verschillende bevolkingsgroepen.
  Maak je een video van ons land, dan vind ik dat alle bevolkingsgroepen er in moet zijn.

  @Tookie
  De naam is geen djoeka.
  Het is NDJUKA.
  Dit naam behoort aan een vogel die , haar eieren langs de Marowijne rivier ging leggen om ze daarna te broeden.
  Doordat de weggelopen slaven die de Ndjuka stam zijn gaan vormen, aan deze rivier kwamen, hebben ze de naam van deze vogel genomen.
  Daarom wordt Marowijne rivier ook Ndjuka liba genoemd.
  We moeten ophouden om elkaar uit te schelden.
  Zie een ander als jezelf.
  We hoeven niet altijd eens met elkaar te zijn, maar laten we elkaar verdragen.
  Wanneer de ene groep zijn recht zoekt ,laten wij als andere bevolkingsgroep hun steunen.
  In mijn oog punt heeft dit kleine groep gelijk.
  Maak je een video van Suriname, moeten alle bevolkings groepen erin zijn.
  Want we lijden allemaal onder deze corona pandemie.
  Discriminatie is ook wanneer iemand gelijkt heeft en je doet alsof het niet zo is.
  Dit is geen klagen en gezeur.
  Ik ben geen Hindoestaan.
  Maar ik eet hun rijst , rotie, baras enz.
  En ik vind hun klederdracht mooi.
  Ik ben geen Javaan, maar bamie en telo vindt ik lekker.
  De pepre watra van de Inheemsen vind ik lekker, kasirie maak me vrolijk.
  De bojo van me Creoolse buu4lrvrouw maak mijn dag.
  Apodosirie lust ik elke dag met afriengie erbij.
  Chinese nasie kom op bezoek bij me.
  Zoveel rassen, ik kan ze allemaal niet opnoemen.
  Laten wij elkaar waarderen ,we maken dezelfde fouten.
  GOD BLESS.


  Maak melding

 30. Weet je, sinds wanneer maakt men zich druk om wat andere mensen, met nadruk op de doorsnee witte Nederlander, nou denken van of over Suriname. De mensen die geïnterresseerd zijn die gaan zich wel verdiepen in ons land.

  Toen ik vroeger in Nederland woonde dachten die Nederlanders dat we Papiamento spraken in Suriname en dat we nooit hadden gehoord van Sinterklaas. Ik dacht bij mezelf deze mensen doen niet eens de moeite om verder te onderzoeken. Terwijl wij in Suriname vroeger wel alles over Nederland moesten weten.

  Dus ik vind dat men maar zelf op onderzoek uit moet gaan als iemand wil weten hoe Suriname precies is en wie er allemaal wonen. Daarvoor heb je Youtube en Google. Dat is niet de taak van SU4Su en ook niet het doel van de fundraising.

  Laten de mensen van OHM desnoods een meerdelige serie maken over Suriname als ze dat zo nodig vinden. Wordt dan maar uitgezonden daar op die publieke zenders. De “witte” Nederlander die zal als die tijd en zin heeft dan maar ernaar kijken…


  Maak melding

 31. Er werden veel beelden getoond van Marrons in hun dorpen, waar de levensstandaard natuurlijk niet op het niveau is van Nederland, dit misschien om gevoelens bij de kijker op te wekken. We moeten niet vergeten dat de Nederlandse tv kijker geïndoctrineerd is met een beeld van arme Afrikaanse mensen die honger lijden en hulp nodig hebben. Wel vroeg ik me op een gegeven moment af, er zijn ook indianen in het binnenland, waar zijn ze in de beelden dus dat had wel beter gekund.

  Surinaamse hindostanen in Nederland moeten daarnaast dingen bij hun zelve neerleggen. Surinaamde creolen in Nederland identificeerden zichzelf vanaf dag 1 als Surinamers. Dit terwijl Surinaamse hindostanen in Nederland zonder enige reden van opgave een zeer lange tijd riepen als ze gevraagd werden wat ze zijn, “ik ben Hindoestaan”, ondanks dat ze geboren en getogen waren in Suriname of van Surinaamse ouders waren. Dit is heel lang doorgegaan en want je dan krijgt is je wilt apart dan ga je ook als apart worden gezien dus niet als Surinamer.

  Van dit eigen vreemde gedrag hebben veel Surinaamse hindostanen in Nederland nog steeds last. Ze worden veelal niet als Surinamers gezien maar als een aparte groep alhoewel dit tegenwoordig langzaam kentert doordat men zichzelf nu eerder Surinamer noemt.


  Maak melding

 32. Heel veel “witte” Nederlanders weten vaak niet eens het verschil tussen Antilianen en Surinamers.
  Vroeger moest ik ook lachen toen een “witte” Nederlander het verschil niet eens zag tussen een Hindoestaan en een Creool. Die zei gewoon “Die zijn toch allebei zwart”. En dat was echt niet langer dan 25 jaar terug. Tijden zijn misschien nu veranderd, maar ik denk dat het heel veel Nederlanders ook geen ene moer scheelt. Dat is tenminste mijn ervaring geweest, op enkele na natuurlijk. Aan het einde van de dag zien ze alle gekleurde mensen als een buitenlander/allochtoon ondanks je prestaties en integratie. Al schop je het ver, zelfs dan kun je ook afgunst van ze verwachten, want je bent niet 1 van ze.
  Het blijft Nederland, land van de “witte” man, Wilders zegt het hardop en velen denken het…


  Maak melding

 33. Bigi sma:
  de gehele trant van dit suggestieve nieuws is ophitsend en onnodig grievend en wat er letterlijk gezegd wordt over het weghouden van andere rassen wordt door allen gedeeld. Dus anders dan dat dit gezegd en bedoeld wordt kan ik het niet horen of lezen. Beluister de gesprekken nogmaals en lees het stuk nogmaals.


  Maak melding

 34. Ik vond het een prachtig programma met vooral bekende Surinaamse Nederlanders. Behoorlijk gezeur achteraf van deze kleine groep hindoestanen. Doel van dat programma was om geld in te zamelen voor humanitaire hulp aan Suriname! In plaats van te zeuren kan deze kleine groep hindoestanen nu toch zelf een inzamelingsactie houden en alsnog de media opzoeken. Lukt hun dat wel? Ik schrik van die racistische uitlatingen van één van hun in bovenstaande video!
  Ik zie deze hindoestanen bijna nooit op TV met sociale programma’s etc. Of misschien toch eentje, Ohm!

  Kijk maar naar de Hindoestaanse diaspora in Nederland! Ze hebben zat geld om te investeren in Suriname, maar tegelijkertijd komen ze met heel wat eisen! Wat hebben zij tot nu toe bijgedragen aan humanitaire hulp!


  Maak melding

 35. Dre
  Je kunt een stuk lezen en proberen te plaatsen in een zeker context zoals JIJ dat zelf wilt.
  Er is altijd iets op te verzinnen.
  De hele item / rode draad van de hulpactie is en blijft hulp aan je medemens / Surinamer proberen te geven.
  Als je het in Nederland of waar dan ook hebt over Surinamers dan denkt men aan een zwarte man als deze uit Curacao komt is het ook een Surinamer.
  Ze zullen nooit zeggen van mij, ik ben Chinees, die is een Surinamer en ook niet van een Javaan.
  De associatie is er en zal er altijd zijn hoe dom het ook klinkt.
  Dus Dre, je kunt zeggen “da deng mang abie dre ai”.
  Er is nu in grote de steden een kentering waar te nemen doch 50 jaar geleden was een zwarte altijd een Surinamer tot de jaren 90


  Maak melding

 36. @ Wayambo
  Kijk maar naar de Hindoestaanse diaspora in Nederland! Ze hebben zat geld om te investeren in Suriname, maar tegelijkertijd komen ze met heel wat eisen! Wat hebben zij tot nu toe bijgedragen aan humanitaire hulp!

  Wayambo dinki noh
  Na deng mang monie en daarom mogen ze ermee doen wat ze willen a no fu yu.
  Nederland stelt ook harde eisen aan Curacao en St Maarten en Aruba en weet je waarom omdat het geld is van Nederland en en niet van Curacao en St Maarten en Aruba.


  Maak melding

 37. Aan alle Racisten, groen, zwart, Orange, geel, wit, you name it: IN HET GRAF ZIJN WE ALLEMAAL GELIJK DUS OOK IN HET LEVEN.

  RACISME IS EEN HELE DOMME MENSELIJKE EIGENSCHAP.

  Ik ben niet superieur aan bijvoorbeeld iemand die 2 benen of 2 armen mist.

  We zijn allemaal hier op deze aardbol voor een poosje komen verblijven


  Maak melding

 38. @ibaH halluB

  Het programma mag dan Ned4Suriname heten, maar geef nu een toe dat in Hilversum, NPO televisie het de creolen zijn die het best vertegenwoordigd zijn. Van alle Surinaamse etniciteiten is het ook deze die het beste in Nederland is geïntegreerd. Nogmaals ook in TV-land.

  Alle Su etniciteiten horen dan in beeld te zijn, maar doordat al de Surinaamse etniciteiten eilandjes zijn, krijg je zo een presentatie. Ondanks dat blijf ik erbij dat ze hun best gedaan hebben en het uitmuntend gedaan hebben ( op grond wat ze onder de omstandigheden en het moment, stress, de deadline voor handen hebben).

  Een advies aan de andere Su etniciteiten probeer ook in alle geledingen van de Nederlandse mij door te dringen en niet te veel te blijven hangen in je etniciteit van herkomst landen van je voorouders. Bij hindoestanen vooral die India gericht zijn, zoek meer contact met de Surinaamse gerichte en ook met de Nederlands gerichte en zij die in de tv-media bezig zijn en naar hun eigen navel kijken zoek nadering bij Tan, Taante ES, Hilversum, maar kom dan met thema’s die ook mensen hier mee bezig zijn.

  Het zelfde zal ook gelden voor andere Surinaamse etniciteiten. Hierdoor kan het beter en hoeft men niet zwaar teleurgesteld te raken of overspannen te zijn.

  @ibaH halluB als dat advies niet goed is, zoek dan hulp bij een psycholoog EN bij een psychiater en de Pandit, Mullah, Dominee, Priester, Bonoman, Dalai lama

  succes


  Maak melding

 39. Nou huh sjonge jonge zeg jeeeeeeeetje de organisatie zal er next time ECHT op letten hoor, was geen opzet sani zeg… sjonge jonge zeg jeeeeeeeetje

  Was een leuk programma !


  Maak melding

 40. Mensen geven een reactie zonder het filmpje te hebben gezien.
  -Er zijn wel degelijk hindu organisaties die zich hebben aangemeld en gg hebben gekregen, dus onzin van eilandjes.
  -mevr CDA, yep kan binnen 1 week.
  -De grootste bijdrage 3x raaien.
  -Het is niet raadzaam om villa’s te tonen in een filmpje en tegelijkertijd om geld vragen.
  -Meneer commentaar Jandino, helemaal mee eens.
  – mevr groep Mos?
  -Het zal mij niet verbazen als het trollen zijn die zich voordoen als hindu op Facebook.
  -De groep die het hardst hulp nodig heeft is in beeld gebracht. Ja of ja.

  De Hindostaanse diaspora bestaat uit diverse krachtige en invloedrijke netwerken.
  Laat ze met rust.


  Maak melding

 41. Kijk maar naar de Hindoestaanse diaspora in Nederland! Ze hebben zat geld om te investeren in Suriname, maar tegelijkertijd komen ze met heel wat eisen! Tot nu toe hebben ze geen bal bijgedragen aan humanitaire hulp! Zo zijn deze griedie bakroes!


  Maak melding

 42. En natuurlijk zijn deze diaspora hindoestanen kapitaalkrachtig, want ze hebben al die jaren voldoende groente en vis met een vleugje witte poeder naar Europa geëxporteerd en de meeste toko’s van deze mensen zijn meer met witwassen bezig dan wat anders! Durf maar het tegendeel te bewijzen!


  Maak melding

 43. De eilandvorming gaat plaats blijven vinden in Nederland omdat bepaalde Surneds niet in contact willen komen met andere groepen. Dat word vaak ook aangeleerd door de ouders. Dat heeft weinig met de Nederlandse maatschappij te maken.

  Dat is een heel groot verschil met Suriname. Of je nou wilt of niet, je gaat in contact komen met alle soorten mensen. Daarom zijn het in de eerste plaats SURINAMERS!
  Als Santokhi die koers weet vast te houden, dat het gaat om SURINAMERS, dan mag die van mij nog 10 jaren of langer president blijven. De hokjesdeling is bedoeld voor een rekenkamer en statistiekbureau dat ze allerlei grafiekjes maken en analyses.
  Aan het eind van de dag zal het gehele volk SAMEN als SURINAMERS de problemen en uitdagingen aan moeten gaan en niet in hokjes.

  Wat geldt voor Santokhi geldt ook voor Brunswijk e.a. dat die ook verder kijken dan alleen hun eigen groep.


  Maak melding

 44. Ma Dini voelt zich als diaspora ook gepasseerd en is zeer teleurgesteld. Ze had tenminste gehoopt op een ministerpost voor een nieuwe “ministerie van media en valse berichtgeving”. Ze heeft nog zo hard haar best gedaan!


  Maak melding

 45. Lucien is ben net zo een blaka man als jij. Het grote verschil tussen ons is dat jij een ander voor racist uitmaakt, teerwijl je in een reactie van vier zinnen niet eens in staat bent je racistische inslag te verbergen.
  Dit zijn de ergste honden. Met de zweep krijg je het er bij hun alleen maar uit


  Maak melding

 46. Dit is wat je krijgt als je blijft zwijgen tegen mensen die elke zondagmiddag( Pocahontas en sabajo ) met modder blijven gooien naar de zwarte gemeenschap en anderen aanzetten tot haat en racisme.
  Afro surinamers strijden voor een rechtvaardige zaak voor het leed wat hun is aangedaan.
  En als je vind dat je ook hebt geleden dan moet je aankloppen bij de slavenhouders geth the picture.


  Maak melding

 47. Mijne dames/heren
  Daar gaan we weer, dacht ik zo. Het wij-zij houdt ook nooit op als een deel van de diaspora dan wel in Su op de wijze reageert op de benefiet uitzending jl voor het COVID-19 goede doel voor Su. Blijkbaar bestaat er grote groep gemarginaliseerden onder de Su gemeenschap in Nederland en in Su, die de last van het koloniale juk nog steeds met zich meetorsen. Volgens culturele zeden en gewoonten in Su zijn deze landgenoten kennelijk opgescheept met een ‘hibbie’. Niemand die ze stellig hiervan kunnen bevrijden behalve zijzelf. Het gaat generaties duren vooraleer dit denken in termen van zich minder te gevoelen dan deze of gene van een andere etniciteit. Ik ben zelf van afro-Su afkomst, kom van Marienburg en als kind in Meerzorg opgegroeid. Met m’n zus hebben we aldaar een fantastische jeugd doorgebracht. Maar nu, met de bril op van nu, want zo zagen/gevoelden wij het niet als kinderen van toen: wij waren de enige afro-Su in een straat (Oost West verbinding) die liep van de oude veersteiger tot aan de politiepost te Peperpot. We konden niet te vaak spelen met onze buurkinderen. We gingen in Par’bo op school waardoor uit en thuis veel tijd vergde. Meestal waren we pas tegen 15:00 uur thuis en nog huiswerk maken en dan weer moeder helpen het grondje te verbouwen. Zondag gingen we naar de kerk in de stad, daarna de op de zondagsschool. We zijn streng kerkelijk opgegroeid en is het Christelijk moraal: ‘gij zult uw naasten liefhebben’ flink met de paplepel ingepeperd. Zo zijn wij gevormd en was er geen plaats voor het ‘wij-zij’ denken. Een multi-etnische, tolerante, vreedzame samenleving in het kleine landje Su is onmogelijk als in die termen het dagelijks leven wordt beleefd. Het beoordelen van elkander op etniciteit, haarsoort, huidkleur, status etc is compleet van de zotte. In Su accepteren de diverse groepen elkander, maar leven naast elkaar. Er leven verborgen fricties in Su maar vliegen de bevolkingsgroep elkander niet in de haren. De weg naar een Su natie is nog heel lang, niet alleen in Su maar ook in den lande in de regio. Ook Su heeft ook enorme hibbie, de politici, politieke cultuur en de politieke leiders. Zij zijn niet in staat land en volk in hand mee te nemen in de vaart der volkeren. Leiders met het statuur en charisma als Lachmon en Pengel zijn er niet meer in Su, We gaan kijken als Chan toch nog de geschiedenis ingaat als de verlosser van Su. Het gaat moeilijk worden met de zwaar het bevlekte blazoen van zijn Vp. Regering Venetiaan 3 zat min of meer met dezelfde duivelse dilemma. De geschiedenis gaat zich onverkort in het verschiet herhalen. Wanneer Su de raciale groepsverschillen ver van zich afwerpen, hun geschiedenis en cultuur internaliseren. Dan gaan zij wellicht begrijpen: ‘hoe wij hier ook samen kwamen’ En waarom zij:
  ‘aan zijn grond zijn verpand’. Blijf nadenken!


  Maak melding

 48. Jeetje, krijgen we dat weer 🙄. Waar gaat het om, zijn we Surinamers of niet, of moet iedere etniciteit weer apart worden belicht. Het gaat er toch om de algehele steun voor Suriname, of moeten we de banknummers van alle groepen apart met naam gaan belichten, om te weten welke groep het meeste heeft gegeven?..Wat een zielige vertoning.😌 Blijven en gaan we nog steeds verder, met dat hij en zij , tegenover elkaar, in plaats van naast elkaar. Hebben we als Surinaamse bevolking dan nog steeds niet door waar het omgaat?😱


  Maak melding

 49. ik proef ondankbaarheid,,de bedoeling was goed maar ik lees alleen maar kritiek,ga eens na dat u alle hulp nodig hebt ,en er voor zorgen dat het er dan ook komt,wees dankbaar .dan ,stop met naar elkaar wijzen ,,doe het samen is toch veel mooier ,nu alles kan veranderen in u mooie land ,ga daarvoor .help elkaar,niets gaat vanzelf ook niet hier in nederland ,succes in suriname met u nieuwe regering steun die mens ,dan hier op jammeren ,,


  Maak melding

 50. Wat een klaagzang

  De hulp is voor een ieder wat is het probleem!!
  Ik bwn dr zeker van dat elke surinamer creool hindu javaan indiaan hiervan zal profiteren.

  En als de hindu gemeente dat niet goed vinden dan mogen ze toch ook geld verzamelen voor suriname.

  Dit geld is voor de minder bedeelden dit is voor kinderen volwassenen die het gewoon niet hebben!!!

  Wees toch blij blij dat dr toch nog hulp is van onze landgenoten …en we menen het met jullie…

  Is dit de dank die we krijgen????

  Jullie zijn beroofd door de regering 40 jaar lang!!!! En tegen die schurk hebben jullie wel respect?
  Ga hem nu vragen om su te helpen hij heeft toch gescoord bij de staatsbank…


  Maak melding

 51. Men geeft hierbij openlijk toe dat dr racisme is in suriname en ook hier surinamers onderling.

  Waarom is men niet blij want dit geld is voor een ieder die in nood zit en heeft helemaal niets te maken heeft met achtergrond en of ras.

  Dus ik neem dan ook aan dat deze bevolkingsgroep niet gedoneerd zal hebben …..dat hoeft ook niet als men denkt dat dit de hindustaan niet zal toekomen.

  De ellende die deze reacties naar boven brengen zullen de blanken nog meer stuf geven om negatief over ons volk te praten.

  Thnx om ons in verlegenheid te brengen..kunnen we alleen verwachten van…


  Maak melding

 52. Sommige zeurpieten uit Holland moeten niet zoveel zeiken. Voor deze Hindoestanen moeten ze weer zwart/wit televisie invoeren. Dan zien ze het verschil niet tussen Hindoestanen en Creolen .. Het is een kleine groep Hindoestanen die zo zeuren. Wegwezen moet jullie onzin gedoe…Als ze veel Hindoestanen willen zien op televisie moeten lekker naar Bollywood films kijken met de beruchte familie KHAN erin. Pfff..


  Maak melding

 53. toch nog Bigi Sma@
  jouw antwoord nu begrijp ik niet, ik weet niet wat je bedoelt.
  ik stoor me aan de uitlatingen waarbij duidelijk een lijn getrokken wordt tussen hindoestanen en de rest. die uitspraak is zowel geuit, mondeling, als geschreven, in de tekst. en ik zal het lezen als hoe het er staat, en de uitleg van straat liegt er ook niet om, het zijn namelijk zowat alle geinterviewden die dezelfde mening deelden.

  inmiddels hebben wij van een derde, ook hindoestaan gehoord dat deze zich aanstellen, daar heb ik vrede mee, wat dit is wel heel erg overtrokken.


  Maak melding

 54. Het waren de creolen die jullie nederlands heeft geleerd en onderwijs heeft gebracht. In Nederland zijn er geen goede hindustaanse presentatoren, begin daaraan te werken.


  Maak melding

 55. even een aanvulling . Ik spreek hier uit mijn hart en geef weer wat ik ervaar en hoor in mijn zeer diverse vriendenkring en familie . Ik moet ook eerlijk zijn dat ik nu creoolse Surinamers gebruik . Dit is voor weer mij nieuw en ik hoop dat ik het goed gebruik . Ik weet het af en toe ook niet meer
  Ik schrijf hierboven ”alle creoolse Surinamers ” dat moet natuurlijk voor een ”aanzienlijk deel zijn ”.
  Er moet mij echt van het hart dat ik behoorlijk geïrriteerd ben als ”witte ” de laatste tijd zeker . Wil ook eerlijk laten zien dat de media niet heel Nederland vertegenwoordigd . Een vriend van mij heeft 25 jaar geleden 8 maanden stage gelopen in Suriname . Die kwam terug en vertelde ;” in Nederland maken we soms onderscheid maar in Suriname is echt racisme ” . Ik lees dit hier boven , hoor de laatste jaren het debat aan , heb eens wat gekeken van Guilly Koster . Buiten gewoon schokkend en ontluisterend . Vooral een gedeelte Afro of Creoolse Surinamers zijn ongelooflijke racisten . Ergste is dat ze het niet eens door hebben . Hierboven ook , de vooroordelen , de dommigheid , aannames , denkbeelden en het meteen veroordelen op afkomst . Ik denk dat ik buitengewoon hard en direct ben . Ik zal chargeren . Het is niet mijn bedoeling om te kwetsen maar vrees dat er heel wat aanstoot aan zullen geven . Das dan jammer . Wordt tijd een spiegel .
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.