Grotendeels coronapatiënten in Suriname afkomstig uit werkende klasse

5
COVID-19 Suriname

De meeste COVID-19 positief geteste persoenen kunnen worden gerelateerd aan een cluster en zijn van middelbare leeftijd. Tijdens de persconferentie van 8 juli presenteerde epidemioloog Radjesh Orie een overzicht van de statistieken in Suriname.

Zo is de grootste cluster van 28 procent gerelateerd aan mensen in de goudsector en mensen die spullen halen in bepaalde zaken. 25 procent zit in de cluster rondom de verkiezingen. Er komen nog steeds cases binnen die een link hebben met die groep. De derde grootste cluster van 24 procent bevindt zich binnen de goudmijnen van Rosebel en Newmonth en hun contractors. In het geval van Rosebel is het virus binnengebracht door iemand die uit Frans-Guyana kwam naar Suriname. Van een klein deel is nog niet in kaart gebracht bij welke cluster zij horen.

In Suriname zijn er meer mannen dan vrouwen besmet. Ook bevindt de grootste groep zich in de middelbare leeftijd en de werkende klasse. Orie geeft aan dat deze statistieken het gevolg zijn van de grote cluster van Iamgold. Er worden ook minder mensen van oudere leeftijd in het ziekenhuis opgenomen dan mensen van middelbare leeftijd. Maar procentueel sterven er wel meer oudere mensen aan de gevolgen van COVID-19. Orie zei dat ook binnen deze groep te late aanmelding voor medische zorg het meest voorkomt.

“Vooral in het oosten komt de boodschap niet aan. Men probeert het daar namelijk eerst op de traditionele manier. Het onderzoek van het epidemiologisch team wijst verder uit, dat de bron van de meeste infecties personen zijn die naar Frans-Guyana waren. Frans-Guyana heeft ruim 5000 cases nu. Dagelijks hebben zij tussen de 200 en 350 nieuwe gevallen. “De dreiging vanuit Frans-Guyana blijft dus groot”, liet Orie weten.

Donderdag zijn 29 personen positief bevonden en 21 genezen verklaard. De teller van het totaal aantal besmettingen in Suriname staat nu op 694. Het aantal actieve cases is momenteel 221.


5 REACTIES

 1. van de 221 active cases kan 75% naar huis. vanwege geen of milde klachten.

  blijft over 56 active cases en 5 icu gevallen. totaal 61 active cases.

  dit covid team maakt dingen erger dan dat ze zijn.


  Maak melding

 2. Sranan lobi import ooktu importeer a ka Corona. Mensen kletsen toch om naar de Franse kant te gaan en naar Guyana.
  Zo blijft het dweilen met de kraan open.
  Al zijn de grenzen open, toch gaan mensen illegaal het land in en uit. Blijft lastig op deze manier.


  Maak melding

 3. De meeste besmettingen zijn dus afkomstig uit de goudsector.
  Zolang er veel gevallen zijn in Frans-Guyana en Brazilie zal SU altijd gevaar blijven lopen op een grote uitbraak want het is duidelijk dat men niet in staat is om illegale grensoverstekingen tegen te gaan.

  Mensen moeten zich dus blijven houden aan de bekende verstandige maatregelen (geen handen schudden, de eigen handen regelmatig wassen, mondneuskapje ophebben, waar mogelijk fysieke afstand bewaren t.o.v. anderen, werken aan de opbouw v.d. eigen weerstand door gezond te eten en voldoende te bewegen etc.) die grotendeels afhankelijk zijn van de eigen verantwoordelijkheid van mensen want een langdurige total lockdown is geen optie voor SU gelet op de fragiele staat v.d. economie.


  Maak melding

 4. 80% ban het werk is voor niemendal.
  Mensen hebben wat nodig? Wat eten, kleren en een hutje.
  Eten krijg je genoeg in het bos. Je hoeft niks te kopen.
  Kleren dan. Als je niks hebt, kun je bananenbladeren omdoen.
  Een hutje is daar zo gebouwd. 4 palen, een paar latten met wat pinabladeren erop.
  Maar mensen willen meer.
  Een auto, een tv, een smartphone, bijzondere schoenen, horloges, juwelen, kledij, bling bling, merkspullen.
  Tsja, dan moet je wel slavenarbeid gaan verrichten. Elke dag van je leven.


  Maak melding

 5. Inderdaad bent of heeft u een kronkel.
  Zijn uw leefomstandigheden ook zo als u ze beschrijft?
  Wellicht niet, daar u anders deze bijzondere reactie niet had kunnen opschrijven .
  Stilstaan is achteruit gaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.