Banken in Suriname hebben tekort aan SRD’s

31
Surinaams geld srd Suriname

De Surinaamse banken kampen met een tijdelijk cashvoorraadprobleem in SRD’s. Hierdoor kunnen de Automatic Teller Machines (ATM’s), onvoldoende worden aangevuld en moeten er beperkingen worden opgelegd bij contante opnames in de bank. Dat meldt de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) vandaag.

De banken werken nauw samen met de Centrale Bank van Suriname aan een oplossing voor dit probleem en verwachten dat in de 2e helft van de maand juli, de resultaten hiervan al merkbaar zijn. Deze schaarste aan contante SRD’s heeft geen consequenties voor de giralebeschikbaarheid van SRD’s. Het lokale SRD interbancaire betalingsverkeer heeftnormaal voortgang; er zijn geen beperkingen op girale overmakingen, aldus de SBV.

“Wij adviseren en doen een beroep op u, om zoveel als mogelijk gebruik te maken van de gratis digitale en girale betaaloplossingen zoals online- en mobile banking, e- wallets en POS-betalingen. Deze gratis betaaloplossingen die al geruime tijd door de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) worden gepromoot, ondervinden geen gevolgen van het cash voorraadprobleem. Ook doen wij een beroep op de winkeliers, om de POS-betaalmogelijkheden aan de klanten beschikbaar te stellen en aan te bieden” schrijft de vereniging.


31 REACTIES

 1. Een goed werkende systeem moet zorgen dat uitgegeven srd moet zoveel mogelijk terug vloeien naar de cbvs.maar zo zie je dat systeem werk niet.er wordt straks salaris plus vakantie geld moet betaald worden maar zijn geen contante… Sari tori


  Maak melding

 2. Mensen vegen hun reet af met Srd’s. Een pleerol is nauwelijks nog te vinden. Vind je het gek dat er een tekort. 10 jaar Bouterse, geweldig 👍


  Maak melding

 3. Dit is de zoveelste bewijs dat de NDP een criminele organisatie is die halve zolen tot topfunctionarissen benoemt.

  Alle verantwoordelijken moeten ter verantwoording geroepen worden en moeten veroordeeld worden.

  Wij willen gerechtigheid. Krakti !


  Maak melding

 4. Al dat geld is de afgelopen tien jaar in verkeerde handen gevallen. Foei toch! Ze hadden er met hun hebberige pootjes van af moeten blijven.
  Nu zit het volk te pienaren.


  Maak melding

 5. Zodra Brunsie VP is dan gaan de Srd’s uit de lucht komen vliegen.
  Of hij gaat met goldnuggets strooien uit de helikopter…


  Maak melding

 6. Alle gestolen geld door de paarse ratten terugvorderen en teruggeven aan het volk. Suriname wordt meteen een rijk land en het probleem wordt opgelost. Simpeler kan het niet.


  Maak melding

 7. Heel apart.
  In een periode dat de bedrijvigheid minder is zou er geen gebrek aan SRD’s moeten zijn.
  Voeg je hierbij aan toe dat de hoeveelheid bankbiljetten (bb) in omloop sinds het begin van dit jaar met 50% is toegenomen (SRD 2.259.009.200 naar SRD 3.325.859,4) dan is het heel bijzonder
  Het blijkt desalniettemin wel zo te zijn. Twee zaken die dan van belang zijn
  1. Waar zijn de SRD’s en om welke reden worden deze achter gehouden
  2. Wat zijn de mogelijkheden

  1. De groep die de SRD’s oppot heeft voldoende geld, is niet bang voor geldontwaarding. Nog erger ik denk dat het een groep mensen is die ervan overtuigd is dat de wisselkoers SRD ten opzichte van de Euro en de USD gaat stijgen.
  (Of zijn het mensen net als die voor alle zekerheid veel bankbiljetten thuis houden, mocht door Corona de dienstverlening door banken achteruitgaan. Je kan niet pinnen, dan wil ik bb hebben)
  —– Wie hebben de laatste tijd USD en Euro’s omgewisseld voor SRD
  —– Heeft de centrale Bank niet eerder signalen opgevangen van banken dat er een tekort ontstond. Wederom merkwaardig, aangezien er regelmatig rapportages plaatsvinden.
  Wordt er wel gewerkt of slapen ze daar

  2. Mogelijkheden
  Voor ik hier op inga wil ik, mocht iemand van de centrale bank meelezen, aangeven dat het de transparantie vergroot als kasreserves NIET op dezelfde rekening worden geboekt als de rekening-courant tegoed van banken. Het is zelf ongelooflijk dat dit gebeurt.
  In mijn bestekbak heb ik vorken en messen apart liggen

  Wat moet/kan er gebeuren
  De meest voor de hand liggende is natuurlijk dat banken SRD’s kopen bij de centrale bank en betalen met vreemde valuta. Deze hebben ze, aangezien de VERPLICHTE kasreserves zijn verminderd. Althans dat las ik hier enige tijd geleden. Ik kan niet achterhalen met welk bedrag de kasreserve is verminderd. De reden hiervoor gaf ik hierboven net aan
  Dit is dus een zaak tussen de banken en de centrale bank

  Er is nog een tweede oplossing. Dit is geen monetaire oplossing, maar een politieke keuze die gemaakt moet worden.
  Als de 1000 economen van de NDP dit hadden bedacht zou het Bouterse veel meer stemmen hebben opgeleverd. Ik heb dit in een eerder stadium ook al geschreven.
  Even, zonder arrogant te willen zijn, een lesje economie.

  5×4 = 2×10
  5×4 = 20
  Je wil dat het getal 20 stijgt, maar niet door een stijging van het getal 2. Dus door een stijging van 10 ( Tien moet dus 11 of meer worden)
  Dan moet het getal 5 of het getal 4 stijgen of beide, maar je wilt ook niet dat dit gebeurt door een toename van het getal 5. Dan moet het door een stijging van het getal 4
  Bijv
  5x 6 = 2 x15

  Ok, nu abstracter en het werkt in Suriname omdat dit een kleine economie is waarbij veel betalingen met bb plaatsvinden
  5 = M Maatschappelijke geldhoeveelheid
  4 = V Velocity = omloopsnelheid van het geld, hoe snel gaat het geld van hand tot hand
  2 = P Price = Algemeen prijsniveau (zeg maar inflatie)
  10 = T Trade = goederenhandel

  20 = Y =nationaal inkomen= bbp = bruto binnenlandsproduct

  Je wil dat het BBP stijgt, maar niet door inflatie (nepstijging), Echte stijging, door meer productie. Goederen dus
  Je wilt dit NIET bereiken door MEER geld in omloop te brengen. (dat is er immers niet en het veroorzaakt inflatie)
  dan moet je de omloopsnelheid verhogen. In “gewone” mensen taal (haha gewone mensen alsof andere ubermenschen zijn) (Jip en Janneke taal kan ook niet dat zijn bakra’s)
  “het geld moet rollen”
  Hoe dan? Dat is de crux
  Hehe eindelijk een antwoord op de vraag van het probleem ” te weinig bb in circulatie”
  Let op in circulatie is iets anders dan in omloop
  Ze zijn door de CBVS in omloop gebracht (zie boven 50%), maar ze circuleren niet

  Salarisbetalingen moeten tot nader order, niet meer 1 keer per maand worden gedaan, maar bijvoorbeeld twee wekelijks of zelf per week.

  De psychologie in de economie is heel groot. Mensen zullen het idee krijgen dat ze vaker hun salaris krijgen en gaan sneller over tot de aanschaf van goederen.
  Dit heb ik niet bedacht.
  De eerste die hier mee kwam was I Fisher. Tegelijkertijd bedachten Europese economen dit
  ( Leon Walras)
  In de jaren ’70 en ’80 werd dit aangepast door M. Friedman (monetarist)
  De psychologie wordt steeds belangrijker en je merkt dan ook dat de grote economen en nobel prijswinnaars vandaag de dag veel meer de nadruk leggen op het gedrag van consumenten

  Hiermee tackle je het probleem van te weinig bankbiljetten in circulatie en tegelijkertijd stimuleer je de economie zonder dat dit geld kost.


  Maak melding

 8. Wendy

  9 juli 2020 At 22:41

  Denken de ezels dat het geld bij Bouterse is of NDP?? Voor de verkiezingen was de koers hoog en iedereen rende om te wisselen. Dan is het geld daar.
  Maar Chan had een toverstaf. Wachten jullie maar. Vooral die domme blakkamans die op vhp hebben gestemd. Niet eens op nps.

  ===========================

  Jullie paarse ezels hebben structureel meer geld uitgegeven dan dat er binnen kwam.
  Toen dat geld op was hebben jullie kroonjuwelen verpand, staatsgelieerde bedrijven volgepropt met schulden en bij buitenlandse financierders gigantische leningen afgesloten. Als klap op de vuurpijl hebben jullie NDP ers de grootste bankroof allertijden gepleegd.

  Nu kom je met je gelul over de koers. Natuurlijk stijgt die koers als een idioot als je je verplichtingen niet nakomt. Er is maar 1 partij en 1 man schuldig aan deze crises. Het zou je sieren om je paarse oogkleppen af te doen. Als jij denkt dat Santhoki dit binnen 6 mnd heeft opgelost dan kom je van de koude kermis thuis. Dat gaat hem niet lukken. Enige voordeel is dat het buitenland hem serieus neemt. Met hem zullen ze wel zaken doen. De NDP heeft het land goed opgefokt. Dus als je wat te zeiken hebt moet je bij de NDP.


  Maak melding

 9. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Banken in Suriname hebben tekort aan SRD’s.

  Er is wel een oplossing in deze.
  De SRD’s zijn door Vijay Kirpalani in overleg met Boefdraad op een geheime plaats opgeslagen.

  Vijay Kirpalani mogelijk medeschuldig.

  Op 3 december 2019 is er een besluit genomen door president Desi Bouterse dat de royalty’s van multinational Iamgold voor de duur van veertien jaar afgedragen worden aan de CBvS.

  Vijay Kirpalani als ex-president-commissaris van de CBvS, was hiervan op de hoogte.

  Dus zogenaamd is er een tekort aan SRD’s in Suriname.


  Maak melding

 10. @Wendy, blijkbaar heb je een vaderfiguur nodig… of gemist of …. ? Het wordt zieliger…. jou haat heeft jou zover gebracht dat je je openlijk nu elke bevolkingsgroep haat ten koste van SU en zit op te ruien? Jij bent bent de grootste *** ….. ongeacht ras geloof etc ….Wat hoop je op burgeroorlog, zodat je lijken op straat kan roven/ “achtergelaten” goederen kan gaan ‘ halen ‘ ?…. zelfs het stukje “fair” play, sarcasme , humor … gaat niet meer op voor jou … met andere woorden ….je bent echt goed ziek!!! en lach of scheldt t weg … t ligt aan jOU!! …. en ontken niet dat je het ooit van je eigen omgeving het ook vaker gehoord hebt en iedereen de schuld gaf behalve jezelf… in Holland had je wat meer kans gehad op professionele hulp… je zou veel gelukkiger zijn en misschien werkelijk wat aan SU en je eigen omgeving / suri kids kunnen bijdragen en genieten van het leven… ps. is nooit te laat… want dit is zielig….


  Maak melding

 11. Onze economie ligt plat en dus circuleert het geld niet. Dit is ook het gevolg van oneerlijke inkomensverdeling. Instaleer een fiscale recherche met internationale tentakels. Jullie gaan schrikken wie allemaal door de mand gaan vallen. In 1996 was bosje samen met vb accountants begonnen om onze belastingdienst te hervormen. Natuurlijk werd dat getorpedeerd.


  Maak melding

 12. die gestolen 200 miljoen usd ligt in een kluis op brokobaka.

  miljarden srd,s liggen in kluizen opgeslagen.
  stort je het bij de bank dan moet je huilen om 1000 te pinnen. wie is gek.

  waar is de witte helikopter van rusland van poetin. Van verluidt is deze getransformeerd naar prive eigendom van bouterse en staat op brokobaka.

  Zijn alle auto,s van lanti al in kaart gebracht. Alsook die met een normaal kenteken. Alles wordt nu deze week op naam gezet van vrienden.

  Zijn alle snelle wurgarbeidscontracten al in kaart gebracht. Deze moeten gelijk teruggedraaid worden.

  Is het paspoort van hoefdraad al ingevorderd zodat de man niet kan vluchten uit het land.

  Alles voor een smooth transitie………………..


  Maak melding

 13. Misschien is het toch wel handig om de ATM’s leeg te houden en proberen af te dwingen dat men meer giraal gaat bankieren. Kwestie van momentum kiezen, wan ogri tya wan bun.


  Maak melding

 14. Wendy 9 juli 2020 At 22:41
  Denken de ezels dat het geld bij Bouterse is of NDP??
  =================================================

  Helaas ben jij de moeder van al die ezels….


  Maak melding

 15. Pico
  Er is geen speld tussen jou uitleg te krijgen.
  Alleen vraag ik mij af, uitgaande van 650.000 inwoners, over welk bedrag wij het hebben.
  Want dan spreek je van circa 5.100 SRD die in het bezit zou moeten zijn per inwoner inclusief babies en kinderen.
  Hierbij is nog geen rekening gehouden met de aangehouden kasreserve van de bank.
  Indien je hiermede rekening houdt dan is het in bezit hebben van SRD’s per hoofd van de bevolking, rekeninghoudend met een kasreserve van 35%, minder dan SRD 3.400. rekeninghoudend met een percentage van 25% kinderen dan is per volwassene sprake van SRD 4.500 in bezit hebben.
  En dat is m.i. niet veel dus waar de bankbiljetten zijn is mij geen grote vraag. Ten tijde van mijn verblijf in Suriname had ik gemiddeld tussen de 8 en 10 duizend SRD op zak.

  Ik denk dat de wat rijke Surinamers die niet IT minded zijn het overgroot deel van de SRD’s in huis hebben om in tijd van schaarste geld te hebben om zo snel mogelijk inkopen te kunnen doen.
  Anders kan ik de schaarste niet verklaren


  Maak melding

 16. Sabaku
  Je kunt in Suriname niet overal inkopen doen zonder cash geld. Alleen de grote bedrijven (EBS, SWM en zij die een pinpas apparaat gebruiken) om hun rekeningen te betalen. De kleine middenstand heeft dit niet laatstaan de winkels in het binnenland. Probeer bij de chinese winkel op de hoek om je pinpas te gebruiken, 100% dat dit niet zal lukken.

  Dus jou voorstel zal vele mensen duperen maar ook zij die geen bankrekening bezitten en dat zijn er velen.
  Realiseer jij je dat wel?


  Maak melding

 17. Mensen…, Suriname heeft geld nodig en wel nu…, en.. heel veel..,ook.. euro’s en US dollars .. Ik zie een grote stagnatie bij de export van landbouwproducten.. Suriname verkoopt nog heel weinig landbouw-producten in de wereld.. Surinaamse aanbod moet ook gedifferentieerd worden.. Er moet meer aanbod komen.. . Ook dat cassave-fabriek moet er.. komen.. Dat heet werkgelegenheid . . Aardolie-producten.., en vooral de export ervan zal heel lang op zich laten wachten … Europa is groot.., er bestaat een enorme EU markt ., maar zonder diplomatieke stappen is de Europese markt ontoegankelijk… Europa eist ookwel een kwalitatief goed product.. European kennen de Surinaamse keuken maar marginaal.. Ja, misschien wel de broodjes bakkeljouw.. Surinaamse.. . ministers moeten productief worden.. Er moet een verdienmodel bij de landbouwminister op tafel te komen…De haven van paramaribo en nickerie hebben een facelift nodig.., ook de luchthaven Zanderij..Suriname moet export vriendelijk worden… Een douane, de belastingdienst en toezichthouders die gaat toezien op een goede..afspraken…, en, ketenzorg …. Je kan en moet niet alles aan de overheid overlaten… Surinaamse banken moeten ookwel actief in Nederland worden.. Nee, dit zijn geen dromen. Het kan en moet allemaal beter .. Sterkte daar in Suriname en vergeet je mondkapje niet..


  Maak melding

 18. Misschien is het een ordinaire truc om versneld cash af te schaffen.
  Iedereen wordt straks gechipt en betalingen gaan alleen maar digitaal geschieden.
  Jij zult niet meer de eigenaar zijn van je geld, maar de bank. Zij blokkeren jouw rekening of overschrijving wanneer ze maar willen en je kunt dan niks anders doen dan gaan bedelen. Had je cash gehad, dan had je nog kunnen kopen.


  Maak melding

 19. @Wayambo

  Wees eerlijk iedereen wacht op het nieuwe regime omdat het oude bewezen heeft alles fout te doen of het geld te laten verdwijnen in de zaken van hun vrienden,


  Maak melding

 20. Hey Bigi Sma
  Je wordt inderdaad met de neus op de feiten gedrukt als je het per hoofd van de bevolking bekijkt.
  Overigens, ik ben ook een van de mensen die toen Corona zou gaan uitbreken in Nederland (begin maart) naar de bank stapte en voor alle zekerheid wat bankbiljetten thuis hield. (eigenlijk teveel). Anderen gingen toiletpapier hamsteren
  Goed dat je me eraan herinnerd. haha
  Suriname zal net als Nederland geen afstand doen van bankbiljetten. Nagenoeg onmogelijk en onwenselijk.

  @Wayambo
  Voor alle zekerheid start ik met de verkeersvergelijking van Fisher
  MV = PT (uitleg afkortingen zie boven)
  Je eerste punt; een tekort aan SRD’s is het gevolg van stijgende prijzen.
  Ik gaf al aan dat Milton Friedman, meer dan een halve eeuw later, de verkeersvergelijking van Fisher uitbouwde
  Friedman stelde dat als de productie met X % zou toenemen de geldhoeveelheid ook met X% zou mogen toenemen. Dit staat bekend als de “enge geldgroeiregel”
  In het getallenvoorbeeld
  5 x 4 = 2 x 10 wordt dan bijvoorbeeld
  5x 4 = 2,4 x10
  Prijzen stijgen met 20% (van 2 naar 2,4). Dit kan dus niet en redeneert de centrale bank in Suriname als volgt; prijzen stijgen dan moeten we meer geld beschikbaar stellen.
  5 moet dan 6 worden
  We krijgen dan
  6 x4 = 2,4 x 10
  Ja, zo lust ik er nog een. Typisch voor figuren die slapen en gedwee volgen.
  Je houdt en stimuleert zelf de inflatie. Dit noemt men ook wel volgend monetair beleid.
  Er moet echter sturend monetair beleid plaatsvinden
  Je moet achterhalen wat de bron van de prijsstijging is. Alvorens je maatregelen kan en moet nemen, maar stomweg de markt voeden met meer bankbiljetten, omdat de markt dit vraagt is gewoon dom.
  Met dank aan de zittende governors. In deze heeft Jojo dus volkomen gelijk
  (Ik zou als ik werkzaam was op de centrale bank hier nooit in trappen
  Ik heb van mijn moeder geleerd; maak nooit grappen met je werk, doe het altijd goed)

  Wat je punten 2 en 3 betreft dat zal en moet haast ook wel kloppen. Ik noemde deze ook als oorzaak.
  We kunnen dit samenvatten met 1 woord: speculanten

  Wat Surinaamse Nederlanders betreft en banken als veroorzakers dat is gissen. Ik vind dit niet slim en zou dat zelf niet doen. Immers de kans op waardestijging van de SRD is kleiner dan een waardedaling , althans onder NDP. Tien jaar NDP heeft dit immers bewezen

  @ Esmerald
  Kijk toch uit, waar je loopt. Misschien heb je op zijn of haar likdoorn getrapt.
  Toen ik klein was zei mijn oom dat ik kwik had in mijn lichaam. De hele dag sprong ik op en neer. Hij was zeker ook bang voor zijn tenen. Ik weet namelijk dat hij altijd zijn voeten wegtrok. haha


  Maak melding

 21. @ Esmerald.
  Ik heb geen idee waar je het over hebt. Dit brengt tevens een voordeel met zich mee, namelijk dat je niets hebt geschreven waardoor ik mij aangesproken of beledigd heb gevoeld.
  Dus niets aan de hand hoor, wat mij betreft


  Maak melding

 22. @pico, ik zou niet durven om je te beledigen, nee hoor.
  Ben het niet eens met jou voorstel dat geld moet rollen, ben meer voor bezuinigingen in su.

  Trouwens; in hoeverre is het aan te bevelen, om oude economische modellen los te laten op de huidige wereldeconomie, eventueel suri?
  Oude econ modellen= bv ‘poldermodel’ of US model.
  Huidige wereldeconomie= Veel werkelozen +failliete bedrijven+Covid.

  Tijd voor een nieuw creatief model, of niet?


  Maak melding

 23. @Esmerald
  Je posting valt in twee delen uiteen volgens mij

  1.Nieuw versus oud
  Oud is afgeschreven, nieuw is goed schrijf je. Welnu, dat is niet altijd het geval.
  Tandenpoetsen, niet doen is oud, gewoon spoelen met een mondspoelmiddel, zoals Listerine
  of oral b. Kleding in de wasmachine? Nee joh, gewoon even buiten langen en een spray erover.
  Ok, nieuw is dus niet altijd beter dan oud. Gewoon blijven poetsen, gewoon kleding blijven wassen in de wasmachine
  Het gaat dan ook verder dan een “model”. Het is de realiteit van de dag.
  Meer geld leidt tot meer bestedingen dit leidt tot meer productie, dat weer leidt tot meer werkgelegenheid en meer belastingontvangsten.
  Maar ook als men niet op zijn geld “gaat zitten” (dus gaat uitgeven, omloopsnelheid neemt toe. Modelmatig V neemt toe), maar dit besteed krijg je het bovenstaande.
  Dat dit rond 1900 door Fisher in een model is gegoten wil niet zeggen dat het oud en daarmee niet toepasbaar is. Ik heb wel gesteld dat het naar mijn mening in SURINAME van DIT MOMENT toepasbaar is. Kleine economie met veel contante betalingen. Een noodzakelijke voorwaarde
  In Nederland bijvoorbeeld is het niet meer toepasbaar

  2. Bezuinigen ( “geld moet rollen”)
  Je begint eigenlijk al fout, als je mijn eerdere reacties bij dit artikel goed had gelezen dan had je gezien dat ik stelde dat een toename van de geldhoeveelheid (50% meer bankbiljetten in omloop sinds begin van dit jaar. Bron zie weekstaat CBVS)
  a. NIET heeft geresulteerd in meer productie
  b. NIET in circulatie is
  c. NIET mogelijk is, omdat de staat geen geld heeft . Ik heb in mijn beschouwing de matschappelijke geldhoeveelheid (M) NIET laten toenemen, maar constant gehouden . In het getallen voorbeeld de waarde 5.

  Bij alle plannen die de vorige regering opvoerde was er sprake van – meer geld-.
  Dom dom en nog eens dom. Dat heeft Suriname gebracht waar het nu staat:
  Laagste rating aller tijden. Een ongelooflijk grote Staatsschuld in relatie tot de export,
  Een ongelooflijke klus om de neergang te remmen. Ik heb het ook nog niet gehad over groei. Afremmen van de neergang dat is nu het belangrijkste
  Ik zoek het dan ook veel meer in
  – Een toename van de omloopsnelheid van het geld; het geld dat reeds in omloop is moet sneller van hand tot hand gaan.
  – Herverdeling van de inkomens en vermogens

  Het valt me op dat steeds dezelfde oplossingen voor de problemen worden aangedragen.
  Lees eens de oplossingen van het aantal verkeersongevallen, lees eens de oplossingen voor de problemen bij de Wijdenbos(ch?) brug .
  Standaard oplossingen, niets nieuw. Denk je dat ze met uitzondering van Abdoel deze “oplossingen” niet al hebben bedacht? Abdoel gooit er een wet tegenaan. haha
  Dit brengt mij bij je laatste opmerking
  Poldermodel?. Ja ik ben geen VVD’er al denken mijn buren van wel. Ik ben geen dictator
  Ik geloof in overleg, communiceren!!! en samen met (vak)bonden, banken , bedrijfsleven en andere instituten komen tot oplossingen waarbij instituties veranderen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.