VIDEO: Toespraak Nationale Dag van Besef vandaag 30 juni

8

Op 30 juni 1993, vandaag 27 jaar geleden, werd De Nationale Dag van Besef geproclameerd. Op deze laatste dag van de Keti Koti maand wordt stilgestaan bij de gemeenschappelijke geschiedenis en eren afro-Surinaamse Nederlanders en andere afro-Nederlanders nazaten op traditionele wijze hun voorouders op het Suriname plein in Amsterdam.

De vlaggen, van de gebieden die historisch het koninkrijk der Nederlanden vormden, staan vandaag halfstok. Om 20.00u is de minuut van Besef uit respect voor hen die ons voor zijn voorgegaan in deze geschiedenis.

De toespraak van BESEF van deze 30 juni 2020 wordt uitgesproken door Roy Ristie. Hij was mede initiatiefnemer van de beweging van Besef.

Vorig jaar:


8 REACTIES

 1. Afro Surinamers of Afro Nederlanders of hoe je deze groep wilt duiden moeten begrijpen dat men op een punt is gekomen om het roer drastisch om te om te gooien . Leer elkaar lief hebben en respecteer elkaar. Want daar loopt is niet goed. Er is zoveel potentie aanwezig maar het komt er maar steeds niet uit. En laat mij duidelijk voorop stellen voor degenen die mij straks voor racist willen uitmaken. Deze witte Nederlander is zelf reeds 30 jaar getrouwd met een een creoolse vrouw en ik draag Suriname een zeer warm hart toe. Maar zoals gezegd is het tijd voor verandering. Meer samenwerking met elkaar. Dan Ben je instaat om een vuist te maken. In plaats van elkaar steeds tegen te werken. Kijk maar enkele jaren terug bij de discussie over de organisatie van het kwakoe festival en de keti koti viering hoeveel organisaties en personen lijnrecht tegenover elkaar stonden. Dat was niet fris om te zien. Het besef moet ook tot de groep doordringen dat je alleen invloed kunt uitoefenen als je weet door te dringen in bepaalde maatschappelijke en politieke functies. Dat niet elke donkere jongen een succesvolle voetballer zal worden en kinderen gestimuleerd moeten worden om zich universitair te scholen. Tijd dat ouders zich vaker op school laten zien en je kind bewust maken dat er geen barrières zijn ; je bepaald zelf hoever je komt. Laat dit besef vandaag nog tot u doordringen en doe er iets positiefs mee.


  Maak melding

 2. Bouva. Hij kijkt vooral uit naar het omlaag brengen van de wisselkoers voor vreemde valuta zoals is beloofd.
  De situatie is behoorlijk uitdagend en we zullen op geen enkele manier, geen enkele boycot gaan doen. We gaan juist kritisch ondersteunend zijn, omdat het gaat om het belang van Suriname”.

  De NDP heeft de nieuwe coalitie in ieder geval verzekerd van een nog zwaardere taak in deze door nog heel veel meer schulden te maken.
  Dus ja kritisch volgen in deze kritieke periode dan kun je scoren met al je gezeik dat jullie de koers met een wet terug zouden brengen naar SRD 5


  Maak melding

 3. Freddyyy 30 juni 2020 At 15:28

  Freddyyy,

  Surinamers moeten eerst leren om zich niet elk klein misnoegen die slachtofferrol aan te meten. En het aansporen tot rellen en vernielingen van historische beelden hebben niets te maken met racisme. De discussie moet gaan over de gelijke kansen die met name jonge mensen niet hebben.


  Maak melding

 4. De jøden bezinnen en herdenken het leed dat hun volk voor millennia is aangedaan ook elk jaar. Dus is gelul om er geen aandacht aan te besteden.

  In deze tijd laten mensen zich wel sneller opjutten door de social media dat wel. Op een gegeven moment gaan ze ook moeten inzien dat je niet het hele huis moet platbranden maar de instituten en de gedachtengang moet veranderen. Op dat punt staat de Westerse wereld nu.
  De verandering wordt opgeëist en de gevestigde orde zal zich eraan moeten onderwerpen.

  De Verenigde staten van Amerika is sinds haar oprichting een racistisch en vernietigend land geweest met de genocide van de Natives, slavernij van Afrikanen en ook verdrijving van Mexicanen van hun land want heel veel zuidelijke staten waren van MEXICO. De Spaanse namen spreken voor zich…

  Europa is weer een ander verhaal, daar resideert het nageslacht voor het grootste gedeelte van de “royalties” en piraten die zichzelf hebben verrijkt met het wereldwijd plunderen en moorden. Die rijkdommen zijn niet verdwenen, het zit op de (privé)banken, gebouwen/landgoed/onroerend goed, hun familie juwelen en (gestolen) antieke objecten.


  Maak melding

 5. Freddy. In mijn ogen ben je geen racist. Wel iemand die, gelet op de verwijzing naar onze onvolkomenheden van deze tijd en de vraag om de bron, de slavernij, die bij velen van ons nog diep geworteld zit en wat ons denken en handelen bepaald, wilt wissen.
  Het zou te ver doorvoeren om een hele verhandeling te geven, maar ik heb ontdekt dat een heleboel zaken van ons -in jouw ogen- foutief denken en handelen uit de slavernij stammen.
  Welke problemen hebben de Surinamers tijdens de slavernij ervaren.
  1, de apartheidswetten. Deze heb ik al tot vervelends toe gepubliceerd.
  2. een slaaf had geen vaderlijke rechten. anders vertaald: een zwarte man heeft niet geleerd om een goede huisvader te zijn. Integendeel.
  3. Het laten halen gedachte. De zwarte man heeft nooit geleerd iets te produceren. Alles werd uit Nederland ingevoerd. Van machines tot en met naalden.
  De opo joe kloroe mentaliteit (verhef je kleur). in alle historische boeken werden gemengde kleuren door de Nederlanders (alles kreeg zelfs een naam) behalve de zwartekleur. de slavenhouders hebben de zwarten dus een zwarte kleur fobie doen oplopen.
  4. Volgens de emancipatiewet, onderdeel staatstoezicht, zou de zwarte man de nodige opvoeding en begeleiding krijgen om als een zelfstandige door het leven te gaan. Zie de emancipatiewet die ik bij een andere posting heb gepubliceerd,
  In de praktijk was men zo druk bezig met de immigratie van Nederlandse boeren, Chinezen, Brits Indiers om de plantages in stand te houden, waardoor deze belofte aan de zwarte mannen en vrouwen vergeten werd. Ze werden in feite zonder wapens in een leeuwenkuil geworpen. Nooit vrijheid geproefd en ineens een zee van vrijheid. Dat vraagt om problemen.
  Kijk , ook ik vraag mij steeds af wanneer die naijfeffect van de slavernij op de zwarte mannen en vrouwen zal zijn uitgewerkt. In de afgelopen 50 jaar heb ik wel een enorme vooruitgang geconstateerd, maar intussen troost ik mij met de gedachte dat na 300 jaar slavernij in Suriname het naijleffect ervan pas over 300 jaar zal zijn uitgewerkt. En vergeet een ding niet: voor de slaven was de schoen het symbool van vrijheid. in 1873 werd de kotto het symbool van vrijheid voor de zwarte vrouw want voor hen was de slavernij pas in 1873 afgelopen. Net als de 5 mei bevrijdingsdag voor de Nederlanders is die 1 juli de bevrijdingsdag van de zwarten en dat mogen ze gedenken.
  Ik werd op school doodgelegen met Europese en Nederlandse geschiedenis. Onderwerpen over de tweede wereldoorlog zijn mij niet onbekend en leef ik ook mee met wat de Nederlanders hebben meegemaakt. Misschien dat mijn geschiedeniskennis mijn inlevingsvermogen heeft vergroot. Het zou daarom toe te juichen zijn als er meer les over de slavernij op scholen wordt. 1 uur les is niet voldoende,


  Maak melding

 6. De Afro mens heeft zich sinds Afrika eenzijdig ontwikkeld en is angstig
  voor verandering en vernieuwing van zijn denkpatroon. Elke uitdaging
  om te veranderen wordt gezien als een bedreiging.
  Vierhonderd jaar slavernij was niet genoeg om hen te doen ontwaken
  en bewust te worden van hun eigen wilskracht en scheppingsautoriteit.
  Het gevolg is dat zij (wij) geen invloed hebben in de wereld.
  HEB JE DAN IETS TE VIEREN ???????????????


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.