woensdag, juni 19, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijIsh Jamanthy en ACTS houden hulpactie voor onder water gelopen dorpen Zuid-Suriname

Ish Jamanthy en ACTS houden hulpactie voor onder water gelopen dorpen Zuid-Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Het waterinstallatiebedrijf Ish Jamanthy Suriname heeft in samenwerking met het Amazon Conservation Team Suriname (ACTS) een hulpactie ten behoeve van de bewoners van de getroffen dorpen in Zuid-Suriname (Sipaliwini) op touw gezet. De Inheemse en Marrondorpen in deze streek van Suriname zijn de afgelopen week getroffen door een extreme onweersbui, met als gevolg dat de leefgebieden en kostgronden van de mensen onder water zijn gelopen.

Naast de schade geleden aan de kostgrondjes, hebben de bewoners ook te kampen met de uitdagingen die gepaard gaan met de uitbraak van het Covid-19-virus. Kort na de verkiezingen zijn er in een van de dorpen positief geteste gevallen aangetroffen, hierdoor hebben dorpsbesturen besloten de dorpen hermetisch af te sluiten. Het sociaal- en economisch leven van de mensen is in een keer helemaal stil komen te liggen. De vraag om humanitaire hulp werd groter. Er was rede genoeg voor Ish Jamanthy Suriname en het ACTS om een hulpactie voor de mensen te organiseren. Beide organisaties zijn al zeker een week bezig goederen, drank en geld te verzamelen.

“We hebben beelden gezien waarbij mensen in de onderwater gelopen kostgrondjes cassave proberen te trekken uit de grond. Toen we dit nieuws hoorden van een medewerker van het ACTS en de beelden zagen, hebben we meteen besloten tot actie overgegaan en diverse instanties waaronder het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, bedrijven en mensen benaderd voor steun. Het ministerie heeft 250 pakketten gedoneerd. Nu hebben we zoveel mogelijk pakketten samengesteld met schoondrinkwater om weg te sturen”, zegt de directeur van Ish Jamanthy Suriname, Anthony Ishrie.

Volgens hem zijn de eerste lading voedselpakketten en trays water voor 250 huishoudens in drie dorpen zo goed als gereed om vervoerd te worden naar het gebied. Echter gaat het met de transport niet zoals de twee organisatie het gepland hadden. Het gebied is momenteel alleen met het vliegtuig of helikopter te bereiken, maar vanwege de slechte landingsbanen voeren de vliegmaatschappijen momenteel geen vluchten uit naar dat gebied. Alleen helikopers kunnen er nu landen. Er is getracht om via het Nationaal Leger een van de Russiche Chopper helikopter te regelen voor de transport, maar er is nog geen resultaat bereikt.

Middels brieven gericht aan kolonel Robert Kartodikromo en aan vicepresident Ashwien Adhin, is gevraagd dat het Nationaal Leger kan inkomen met de helikopter. De kosten voor brandstof wil het Amazon Conservation Team Suriname geheel op zich nemen. De organisaties zijn wachtende op antwoord van de instanties en hopen spoedig op een reactie, omdat er goederen zitten in de pakketten die kunnen bederven. Terwijl de organisaties nog wachtende op reactie van de autoriteiten, zijn ze hard bezig in het veld om nog meer goederen en donaties naar binnen te halen voor een tweede lading voor andere dorpen. Niet alleen goederen en drank wordt verzameld, maar ook geld voor de aanschaf van medicamenten voor de Medische Zending in het gebied.

De organisaties doen een dringende beroep op de autoriteiten en de Surinaamse samenleving om de humanitaire hulpactie te ondersteunen. De hoge waterstanden in het gebied vragen om humanitaire ondersteuning, mogelijk tot december 2020. Mensen die een bijdrage willen leveren, mogen contact maken met Anthony Ishrie op het nummer 597 568027/ mobiel: 597 7148385, Furgel Hek (597 8706205/597 7445541 en Rouche Ronosemito van het Amazon Conservation Team Suriname (8582831).

https://www.facebook.com/150010242040495/posts/1132578000450376/

opening
Fernandes Express
Passion in concert

15 REACTIES
 1. ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, bedrijven en mensen benaderd voor steun. Het ministerie heeft 250 pakketten gedoneerd.

  Sociale zaken doneert maar neemt het transport naar de gezinnen niet voor rekening noch vragen zij een ander ministerie niet om hulp voor transport (helikopter). De overheid betaald de huur van de helikopter dus waarom dan niet ten dienste stellen aan het volk.


  Maak melding
 2. sh Jamanthy en ACTS houden hulpactie voor onder water gelopen dorpen Zuid-Suriname

  Wat heel goed is op deze foto is een huis op palen, waardoor er geen inboedel schade wordt geleden, mensen veilig in hun huis kunnen zijn.

  Paalwoningen in dorpen in het oerwoud is een goede oplossing, waardoor deze niet onder water lopen tijdens zware regenbuien.
  Paalwoningen of tenten in gebieden die bij zware regenperioden onder water kunnen lopen is de oplossing. Sranansma Oe Wiki No?!

  Chapeau! voor die bouwer en eigenaar van deze paalwoning in het onderwater gelopen dorp, Deze man kon vooruitkijken en de omstandigheden bekijken oa laag gelegen dorpen, die onder water lopen door zware regen buien of rivieroevers die over lopen bij de dorpen.

  Goed voorbeeld, verdient na volging.


  Maak melding
 3. Wendy wat wou jij uotleggen? Vertel mij waar indianen ooit hulp hebben gevraagd of gehad. Jou baasje had dit allang moeten oplossen. Maar het zullen se Hollanders worden die komen helpen. De zelfde witte man waar jij van vond fat ze niet konden bouwen en ik zei surinamers kennen geen onderhoud.


  Maak melding
 4. Wendy 26 juni 2020 At 11:17
  Als ze elk jaar verzuipen waarom lossen ze dat probleem niet op??
  Geloof me niet de indianen wachten op spullen maar die boslandcreolen.
  Brunsie is er. Hij hft zn mensen laten besmetten dan moet hij voor ze zorgen

  Vreemd want het zijn veelal NDPers die besmet zijn zoals die dc en dr zus ea dus mond houden ik hoop dat Brunsie je opspoort en aanklaagt vanwege laster.


  Maak melding
 5. Ziekelijke paarse ratten zoals wendy en wayambo/waldo zitten weer eens flink te liegen en te fantaseren. Dit keer over de oorzaak v.d. coronauitbraak.
  De paarse D.C. die het flink verspreid heeft was al ongeveer een week voor de verkiezingen besmet. Dat is allang bekend.

  De paarse bende heeft toch ook stemmen behaald in marowijne em sipaliwini. Het zou dus best kunnen dat een deel van die stemmen kwamen van mensen die woonachtig zijn in frans guyana en brazilie en i.v.m. de verkiezingen naar SU kwamen om te stemmen op de paarse sekte.
  Maar de ziekelijke paarse ratten wijzen liever met het vingertje naar Abop. Dat is de bekende paarse a no mi mentaliteit in actie.


  Maak melding
 6. Wat ik weet is dat:
  “Gedurende mijn leven zijn al onze problemen veroorzaakt, door de regeringen die, kwamen en gingen”.

  De nieuwe regering, moet nòg wettelijk, geïnstalleerd worden!
  Op dit moment heb ik geen vragen, voor de nieuwe regering.
  Als het zover is, zal ik met mijn noodzakelijkheden en van het land, via de D.C. doorspelen aan de bewuste minister.

  Wat een ramp lijkt, zal voor de regering” Santokhi” een kans blijken.
  Met een beetje geluk zal, elk van ons op zijn/haar eigen weg zijn/haar eigen waarheid ontmoeten.

  Het is een zorgwekkende ontwikkeling in het land. Het zegt iets over het disfunctioneren van onze democratie.
  Ik hoop dat ik niet zal struikelen in mijn eigen vrijheidsidialen!

  Ik ben van mening dat, alle kreten, leugens en alle haat komen steevast van mensen die zelf niet vechten voor de vrijheid.

  Sommige mensen mogen mij niet vanwege dingen die ik zeg, maar stel je voor als, ze zouden weten wat ik denk!
  In de nieuwe regering heb ik, vertrouwen en hoef niet alle minsters te kennen om de eerste stap te zetten!


  Maak melding
 7. De indianen zijn altijd zelfredzaam geweest en hebben van oudsher liever geen bemoeienis van de overheid etc.
  Het zijn de luie djoekas die altijd lopen te bedelen.
  Ze kunnen liever een voorbeeld aan de indianen nemen i.p.v telkens hun hand op te houden.


  Maak melding
 8. Triest trieste situatie machteloos dit.
  Mensen de aarde is aan het opwarmen.
  Zoek svp hoog gelegen gebieden en bouw daar een huis, want het komt niet meer goed in die dorpen elk jaar weer het zelfde.
  En Breng AUB je huisdieren in veiligheid.


  Maak melding
 9. Het goed wat jullie doen. maar uitkijken voor etenswaren in vuilniszakken.
  Want zulke zakken zijn gemaakt allen voor vuil. Er zit een middel in.


  Maak melding
 10. @Wayambo 26 juni 2020 At 16:57
  Oh wat leuk dat bouta’s strontvreter en billenlikker wayambo/waldo ook een duit in de zak probeert te doen. Alleen jammer dat zijn ‘bijdrage’ weer eens bestaat uit een hoop onzin en leugens maar dat is iets dat verwacht mag worden v.d. paarse poepvlieg wayambo/waldo. Voor iets anders is die mietje toch niet geschikt.


  Maak melding
 11. Jay 26 juni 2020 At 17:54
  @Wayambo 26 juni 2020 At 16:57
  Oh wat leuk dat bouta’s strontvreter en billenlikker wayambo/waldo ook een duit in de zak probeert te doen.
  ==========
  In de ellende en armoede waarin jij daar leeft, zal je wel dagelijks een kont van iemand moeten likken. Anders jo dede lek wan tiengiefowroe! Succes met je zielige bestaan, je zal het voorlopige met likken en pakketten moeten doen sopielal!


  Maak melding
 12. Ik zie hier op WKN maar 1 tingiefowroe/gotro alata mix en dat is die hersenloze NLse uitkeringstrekker wayambo/waldo ladyboy bitch. Veel plezier bij de voedselbank daarzo want in tegenstelling tot mij zal je dat wel hard nodig hebben, loser.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES